Провъзгласяването на независимостта: Блестящата българска авантюра

Оригиналът на Манифеста за провъзгласяване на независимостта

© Надежда Чипева

Оригиналът на Манифеста за провъзгласяване на независимосттаВ кратката 138-годишна история на Третата българска държава септември е месецът на съдбовни събития. Три сред тях се открояват с непомръкващо светъл смисъл: Съединението но Княжество България с Източна Румелия /6 септември 1885/, провъзгласяването на Независимостта /22 септември 1908/ и възвръщането на Южна Добруджа към България /21- 30 септември 1940/.


По повод 108-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта "Дневник" публикува част от статията "Септемврийските дати на новата ни история" с допълнения.


На този ден с камбанен звън и с тържествен салют на оръдията на хълма Царевец е прочетен от премиера Александър Малинов Манифеста за провъзгласяване на независимостта. Казано на научния език на специалистите това означава отхвърляне на васалната зависимост на България от Османската империя, наложена по силата на решенията на Берлинския конгрес от 1878 г., и пълно възстановяване на българската държавност. За да бъде подчертана приемствеността с Второто българско царство, събитието се провежда в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново. Цар Фердинанд и правителството на Демократическата партия начело с Александър Малинов обявява независимостта.
22 септември 1908 г., на хълма Царевец: Цар Фердинанд /дотогава княз/ и правителството на Александър Малинов провъзгласяват независимостта на България. Вляво от царя е премиерът Малинов, вдясно външният министър Стефан Паприков, до него с униформата военният министър ген. Данаил Николаев.

© Изгубената България

22 септември 1908 г., на хълма Царевец: Цар Фердинанд /дотогава княз/ и правителството на Александър Малинов провъзгласяват независимостта на България. Вляво от царя е премиерът Малинов, вдясно външният министър Стефан Паприков, до него с униформата военният министър ген. Данаил Николаев.


Отвъд тържествения звън на камбаните не се чуват и виждат страховете на цар и правителство от рисковия акт


Зад блясъка на онзи празник преди 108 години стоят невидимите дипломатически усилия, продължили месеци наред, и тревогата на цар и правителство какво ще последва откъм Високата порта. Защото обявяването на България за независимо царство, въпреки че до този момент тя стопански и вътрешнополитически се развива като независима, означава де факто нарушаване на Берлинския договор. Което, при това, ще бъде второто нарушаване на волята на Великите сили: първото е Съединението на Княжество България и Източна Румелия от 6 септември 1885 г. "Нарушаване", което тогава доведе до нападението на Сърбия, поощрена от Русия, срещу България.


Събитието е предварително дипломатически подплатено


Разбира се, че България - княз Фердинанд и правителството, не е смеела да наруши еднолично Берлинския договор. Княз Фердинанд най-напред провежда във Виена разговори с австроунгарския император Франц Йосиф да стане така, че първо Австро-Унгария да наруши клаузите на договора (а тя го е подписала!), като осъществи отдавнашното си желание да анексира Босна и Херцеговина. А след това да се провъзгласи българската независимост, така че евентуалният гняв на останалите Велики сили да не се струпа върху главата само на нещастна България. Коментарът на историците (акад. Георги Марков) е, че това е бил ловък ход, който се оказва успешен.


От дистанцията на времето може да се направи по-безпристрастна оценка на


качествата на политиците, осъществили рискования акт


Правителството на Демократическата партия начело с Александър Малинов, външен министър ген. Стефан Паприков, военен министър ген. Данаил Николаев, дипломатически агент (посланик) в Турция Иван Гешов - всички образовани в университетите на Париж, Берлин, Петербург, са поели изключителна отговорност, без да я превърнат в авантюра.


Когато четат манифеста на Царевец, и царят, и премиерът си дават сметка каква съпротива ще срещне този дързък акт не само във Високата порта, но и от меродавните европейски сили. Ключът към успеха е намерен в противопоставянето между Австро-Унгария и Русия на Балканите, като провъзгласяването на независимостта е извършено в съчетание с действията на първата, а признаването - с подкрепата на втората. Тази майсторски осъществена дипломатическа комбинация е в съзвучие с геополитическата стратегия "да се държат две железа в огъня" и да бъдат употребявани според сложилите се обстоятелства." Така историците обяснява механизма, чрез който рискът се е оправдал.


Сега, след като са вече достъпни историческите документи, и особено автентичният архив на цар Фердинанд, който вече се намира в България, може да се види значението на неговите родови и лични връзки с монарсите на Европа, които той използва при трудните преговори за признаването на независимостта.


Следват тежки преговори за признаване на независимото Царство България


България е имала да плаща към оня момент годишен данък на Османската империя, който се натрупва. И Високата порта заедно с дружеството на Източните железници иска баснословната сума от 650 млн. златни френски франка, за да признае България за независимо царство. Александър Малинов гневно отвръща: "Дори и да можем да ги платим, българската независимост не може да се откупува."


Започват трудни преговори в Цариград. Логично било да ги води финансовият министър Салабашев, но царят преценява, че по-подходящ за такова изпитание е по-мекият и по-гъвкав Андрей Ляпчев, тогава министър на земеделието и търговията (бъдещ министър-председател, необидчив добряк, на когото приписват израза "со кротце, со благо и со малко кютек.."), та се породила ревност и мърморене вътре в кабинета, но властният цар набързо го потушил.


Австро-Унгария като велика сила успява да си уреди въпроса. България остава сама, а общественото мнение, опиянено от тържествената страна на събитието, отхвърля всякакви условия, назрява опасност от военен конфликт с Турция. Андрей Ляпчев обаче проявява учудващи дипломатически качества и след тежки преговори, които продължават 6 месеца, успява да сведе сумата от 650 милиона на 82 милиона златни франка.


По същото време Русия е още в ступор след тежкото си поражение от Япония и няма интерес от военен конфликт на Балканите, който ще я въвлече, без да е готова да воюва толкова скоро след катастрофата в Далечния изток. И предлага на Османската империя, която й дължи около 80 млн. златни франка, да й опрости дълга, а България да сключи изгоден заем от Русия при 4 процента лихва за същата сума.


Така най-трудният въпрос - финансовият, най-сетне е решен. На 6 април 1909 г. Андрей Ляпчев и външният министър на Османската империя Рифат паша подписват протокола за признаване на независимостта на България. Това става в присъствието на шестимата посланици на великите сили и Русия, които с дискретна почтителност поздравяват българския министър Ляпчев за умело водените преговори - те знаят да ценят такива умения. Оттогава България е суверенно царство и равноправен субект в международноправните отношения, а държавният глава от княз става цар.


Девет кралски особи в двореца Уиндзор, събрани за погребението на крал Едуард VII - баща на домакина Джордж V (седнал в центъра). Отляво надясно прави: Хаакон VII - крал на Норвегия; Фердинанд I - цар на България; Мануел II - крал на Португалия; Вилхелм II - крал на Прусия и германски император; Георгиос I - крал на Гърция; Алберт I - крал на Белгия. Седнали: Алфонсо XIII - крал на Испания; крал Джордж V; Фредерик VIII - крал на Дания. Лондон, 20 май 1910 г.

© Изгубената България

Девет кралски особи в двореца Уиндзор, събрани за погребението на крал Едуард VII - баща на домакина Джордж V (седнал в центъра). Отляво надясно прави: Хаакон VII - крал на Норвегия; Фердинанд I - цар на България; Мануел II - крал на Португалия; Вилхелм II - крал на Прусия и германски император; Георгиос I - крал на Гърция; Алберт I - крал на Белгия. Седнали: Алфонсо XIII - крал на Испания; крал Джордж V; Фредерик VIII - крал на Дания. Лондон, 20 май 1910 г.


Провъзгласяването на независимостта има грандиозен ефект


С признаването на независимостта България, която още от началото на 20-ти век бележи бърз, учудващ света стопански растеж, вече има право на собствен митнически режим, може да сключва договори за съюзи и военни споразумения. Българските компетентни власти вече могат да съдят на наша територия чужди поданици. Дипломатическите ни агентства се повишават в ранг на суверенни легации и българските дипломати стават пълномощни министри, равноправни на другите, което означава, че вече няма да се редят на опашката на дипломатическия корпус.


Ускореното стопанско развитие е съчетано с изграждане и модернизиране на въоръжението на българската армия. Сред заглавията на вестниците от онова време все по-често се среща "България се готви за решаване на българския въпрос със собствени сили". Този евфемизъм означава - България се готви за война. На хоризонта се задава възторгът /Първата балканска война/, покрусата /Втората балканска война/ и опитът за ревизия на покрусата /Първата световна война/, която слага точката на "българския въпрос".


Денят 22 септември се е празнувал до 9.ІХ.1944, след това е отменен и е възстановен през 1998.


Допълнение с днешна дата - към българските т. нар. националисти


На научна конференция в София през 2011 г. по повод 150-годишнината от рождението на цар Фердинанд /1861 - 1948/ бе съобщен малко известният факт, че саркофагът на цар Фердинанд продължава да стои над земята в замъка Кобург в Германия, покрит с българския флаг, заради неговото последно желание - да бъде погребан в България. За разлика от Сърбия, която преди седем години прибра от Лондон тленните останки на последния крал Александър Караджорджевич, като посрещна саркофага с държавни почести на летището в присъствието на официални делегации от всички европейски държави, не само монархии, и влезе в международния новинарски обмен с почтителен коментар; и за разлика от Румъния, която наскоро устрои държавно погребение на кралица Ана /съпругата на крал Карол, която дори не е живяла в страната/ и това също стана международна новина, та за разлика от съседите, за българския политически "елит" не съществува проблемът с непогребания цар Фердинанд.


Най-дълго управлявалият владетел в кратката история на Третата българска държава, през чието управление България от изостанала османска провинция се превръща в модерна европейска държава, стои непогребан, защото не е изпълнено поседното му желание - надали има по-печален атестат за себеуважаващ се християнски народ. Народ /разбирай политическите му представители/,


който не зачита историята си, а я ползва за междупартийните си битки, не може да очаква да бъде зачитан от другите


А днешните български назоваващи се националисти надали са се замисляли, че по-голям национализъм от короната няма - той "по задание" е нейното съдържание и смисъл. Погълнати от усилията да се удържат за пешовете на властта, те приличат на доста примитивни употребители на националната идея. Нищо повече.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (186)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Няма ги вече тези българи.

  1.618
 2. 2 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Любопитно

  До коментар [#1] от "xpanutev":

  Няма казарма-няма мъже!
  Казармата, колкото и да имаше кусури,лекуваше малодушните и лигльовците,и момчетата излизаха от там,мъже!Сега обаче имаме, много нови ценности!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  [quote#0:"Баба Петя"]първото е Съединението на Княжество България и Източна Румелия от 6 септември 1885 г. "Нарушаване", което тогава доведе до нападението на Сърбия, поощрена от Русия, срещу България.
  [/quote]
  Значи ако Сърбия не била поощрена от Русия тя нямало да воюва срещу нас?! И как я поощри - като създаде българската армия и я въоръжи с руско оръжие, докато добрият Запад въоръжаваше Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#1] от "xpanutev":

  Няма го монарха, няма я държавноста, няма ги българите милеещи за България...
  Но пък си имаме гьолове за милиарди, и дребни селски тарикати окупирали всичко вместо тези дето ги няма

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 5. 5 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Притежавали сме страхотна дипломация,която е действала много хитро и интелигентно.А отностно саркофага на цар Фердинанд - илюстрация на уважението,което имаме към българската история.

  marinov1018
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Честит Празник!...........Тогава не са се съобразявали много с "началниците".

 8. 8 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Честит празник,честита независимост!

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 9. 9 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Много интересна статия, а за саркофага - надявам се скоро някой да се задейства по въпроса - срамота е.

 10. 10 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Велик момент в историята ни! Уважение за предците ни.

 11. 11 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#2] от "Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо":

  Надявам се ,че се шегуваш...!

  Кое е мъжкото в ходенето в казармата? Сапунките посред нощ? Бръсненето на Ботев?Паленето на пръднята?Тъпотиите на старшината?Пиенето до припадък?Бягането през оградата?Издевателствата и побоищата над новобранците?Мръзнене по учения?Лошата храна?Шиенето на якички?

  Наистина се надявам да се шегуваш...!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#3:"Julian Mall"] как я поощри [/quote]
  Като скъса дипломатически отношения с нас, като отзова своите офицери от българската войска, чрез руските медии. Които громят българите, затова че дръзнали да се обединят и нарушили статуквото на Балканите.....

 13. 13 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#1] от "xpanutev":

  Има ги, ама никой не им предлага работа у нас!!

 14. 14 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Разстроено

  "Денят 22 септември се е празнувал до 9.ІХ.1944, след това е отменен..."
  Това, както и положението с тленните останки на Фердинанд/ дори внукът му, подлецът-подлизурко, угодничещ на убийците на семейството му, не направи нищо в тази насока/ казват всичко за "ползата и полезността" на българите-русофили. Чисто и просто Национални предатели. За шепа боб и синекурна службичка.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#13] от "charlesdegaulle":
  Точно! Много държави имат програми за привличане на интелигентните си, с международен опит в различни световни корпорации, свои кадри.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Честит празник на всички!
  Бъдете озарени от Божията благодат.

 18. 18 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Любопитно

  До коментар [#11] от "sashobal":

  Напротив,много съм сериозен!
  Като гледам какви "морално волеви мъже",започнаха да се появяват последните 10-15 години,направо ми се плаче!
  Но няма страшно,ТЕ ония ще ни пазят!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#2] от "Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо":

  Правилно! Затова другарите Луканов, Пирински, Станишев, които не са ходили в казарма по времето, когато беше задължителна, не са съвсем мъже.

 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  [quote#12:"dobrich"]Които громят българите, затова че дръзнали да се обединят и нарушили статуквото на Балканите.....[/quote]
  С това че на думи се обявява против Съединението Русия всъщност ни помага Западът да го приеме като чисто българско дело, а не руска конспирация.
  А в конфликта ни със Сърбия, Русия заема неутрална позиция. Като майка която не може да избира кое от децата си да обича повече. Колкото до офицерите си, ако искаше да помага на Сърбия просто щеше да им нареди да капитулират а не да ги изтегля!
  До коментар [#12] от "dobrich":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  Какви велики дати,а през 45 години комунистическа диктатура бяхме принудени да празнуваме окупацията на България от Съветската армия - 09.09.1944 година.

 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  Крайно време е, наистина, ние, българите, да изпълним последната воля на Цар Фердинанд, да бъде погребан в "моята България"!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4802 Гневно

  До коментар [#20] от "Julian Mall":

  Ти си дявол, който чете Евангелието на руски!

 25. 25 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Много интересна статия, с непознати з мен факти.
  Честит празник!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#20:"Julian Mall"] в конфликта ни със Сърбия, Русия заема неутрална позиция[/quote]
  Отношението на Русия към България в 1885, 1913 г. преди и след това е прагматично. В Петербург/Москва са разсъждавали-разсъждават така: България стои на нашия път към Проливите, трябва да бъде слаба, за да я контролираме....Затова винаги са помагали на сърбите в наша вреда.

 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Петя Владимирова-право куме в очите!Дълбок поклон!

 28. 28 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#21:"chicago514"]Какви велики дати,[/quote]
  Съгласен
  [quote#21:"chicago514"]а през 45 години комунистическа диктатура бяхме принудени да празнуваме окупацията на България от Съветската армия - 09.09.1944 година. [/quote]
  Това е малкото зло. По голямото беше че за отнеха на две+ поколения българи да опознаят своята ИСТИНСКА история за периода 1878-1944. В даскалата ни поднасяха фактите много накратко, размити в няк'ва комунярска иделогична интерпретация.

  Като малък тършувах по таваните (има давност за тези ми престъпления!), ама преди да продам на антикварната книгите разгледах повечето от тях, и четях не малко.

  Помня като ми попадна един стааар учебник по история се шашнах от описаните в него събития за релевантния период. След 2-3 въпроса относно тях разбрах че ще загазя ЯКО, и спрях да питам, ама спрях и да вярвам на повечето глупости с които ни пълнеха кратуните относно Дядо Иван, и "водещата роля" на БКП/СССР в историята на България.

  Е, и подслушаните разговори между някои по различни "от масата" комунисти спомогнаха за това. Ключовият въпрос който обсъждаха беше "за това ли се борихме".

  Всеки да разбира както си иска последния абзац.
  До коментар [#21] от "chicago514":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 29. 29 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Един от случаите, когато лукавството на Фердо Лисугера е било на точното време и точното място.

 30. 30 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Любопитно

  Народ /разбирай политическите му представители/,
  който не зачита историята си, а я ползва за междупартийните си битки, не може да очаква да бъде зачитан от другите
  ************************

  Просто не може да бъде казано по-добре. За съжаление, никой от българските управници няма да прочете това и да го осмисли. Затова и ще продължават да се въртят като пумпали и да се чудят накъде да се наведат и кой началник да слушат.

  Честит празник на всички. Наистина Велик ден.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 31. 31 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  [quote#1:"xpanutev"]Няма ги вече тези българи. [/quote]

  Има ги, просто не можем да ги видим заради кресливата, малоумна тълпа, дето е окупирала върховете.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 32. 32 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 688 Весело

  Една любопитна, погледнато от днес, жълта подробност. След краткото тържество в църквата, официалните лица начело с Фердинанд и Малинов се качват на файтоните и пристигат за празничен обяд в Преображенския манастир. Величайшите гости седнали около един голям гювеч, приготвен от монасите, а княза настоял да отворят ЕДНА бутилка стогодишно вино. Изпили я, и това е всичко.

 33. 33 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 932 Весело

  До коментар [#32] от "yorddj":

  Бутилирано през 1808 вино...Все съм мислел че виното през онова време го съхранявали в бурета, и са го сипвали в бутилки само за продан, ама...може и да греша!
  [quote#32:"yorddj"]Една любопитна, погледнато от днес, жълта подробност. След краткото тържество в църквата, официалните лица начело с Фердинанд и Малинов се качват на файтоните и пристигат за празничен обяд в Преображенския манастир. Величайшите гости седнали около един голям гювеч, приготвен от монасите, а княза настоял да отворят ЕДНА бутилка стогодишно вино. [/quote]

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 34. 34 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#12] от "dobrich":
  Това са само сигнали, че Русия не стои зад България (мечтата на всеки русофоб).
  А нещо за ролята на Австро-Унгария?

 35. 35 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  [quote#28:"Мойше! Толкоз!!!"] След 2-3 въпроса относно тях разбрах че ще загазя ЯКО, и спрях да питам, ама спрях и да вярвам на повечето глупости с които ни пълнеха кратуните относно Дядо Иван, и "водещата роля" на БКП/СССР в историята на България. [/quote]Ами добре,че имаше - Радио"Свободна Европа"-"Гласът на Америка"-ВВС.....както казваше един мой приятел-Ако тези лъжеха,щяха ли да ги заглушават.

 36. 36 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  „Всяко тържество на българите е смърт за Русия" - Аксаков.

  Плачате слугинки. Днеска в Амбасада, таварищ пасоль ще прави панахида. Поканени са всички заинтересувани професионални предатели на интересите на България, партийни секретари ЗКПЧ-та, дружинни ръководителки и всякакви други русофили. Да ударят по един стакан за упокой на имперските интереси на русийката.

 37. 37 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#22] от "Blood Red Skies":
  Нека не забравяме и че Фердинанд е главният винавник за двете национални катастрофи.

 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Така си е. Хибридната война е само игра на думи за заблуда на противника.

  Дълбоко в сърцето си Русия таи обич към Белене, Камчия, Варна, Несебър, Бургас, Александрополис и Константинопол.

  До коментар [#20] от "Julian Mall":

  Които громят българите, затова че дръзнали да се обединят и нарушили статуквото на Балканите.....- цитат на коментар #12 от “dobrich”

  С това че на думи се обявява против Съединението Русия всъщност ни помага Западът да го приеме като чисто българско дело, а не руска конспирация.

 39. 39 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  [quote#20:"Julian Mall"]С това че на думи се обявява против Съединението Русия всъщност ни помага...[/quote]

  На фона на рушняшките лъготения, Гьобелс изглежда като невинен младенец.

 40. 40 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1960 Весело

  Честит празник Българи! А на Русия и нейните тукашни подлоги...%&€#@ те си знаят.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 41. 41 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Разстроено

  "С признаването на независимостта България, която още от началото на 20-ти век бележи бърз, учудващ света стопански растеж, вече има право на собствен митнически режим, може да сключва договори за съюзи и военни споразумения".

  И е щяла да бъде една силна и независима държава, ако не беше националната катастрофа на 9.9.44.

  Честит празник, българи!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5383 Неутрално

  Честит празник на всички, които се чувстват Българи!
  Крайно време е да се разчистят авгиевите обори в българската история. Закъсняваме вече с едно поколение и продължаваме да създаваме, заблудени с промити от съветската пропаганда мозъци невинни деца. Само си помислете - империята рухна от собствената си несъстоятелност, но нейната пропаганда (уроци по фалшива история) е жива.
  Крайно време е!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  [quote#20:"Julian Mall"]С това че на думи се обявява против Съединението Русия всъщност ни помага Западът да го приеме като чисто българско дело, а не руска конспирация. [/quote]
  Егати и уникалната глупост, честно! Ами точно Западът първи приема Съединението на България! Прави го първа Великобритания. След като Британската империя признава официално Съединението, твоята матушка продължава със зъби и нокти да драпа за връщане статуквото на Берлинския договор и чак след това насъсква Сърбия. Вземете най-накрая някой поме малко по-грамотен да ви пише опорните точки, че тия глупости не стават и за селски магарета.

  Честит празник на всички българи и помнете какви истински лидери сме имали тогава!

 44. 44 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#39:"gianni"]На фона на рушняшките лъготения, Гьобелс изглежда като невинен младенец. [/quote]
  Гьобелс е бил сред властващите само 12 г-КОЛКО може да излъже за такъв кратък период?

  А повечето т.н. "рушняшките лъготения" спрямо България са от средата на 19тия век. И не са били баш "лъготения", а преследване на великоимперските им амбиции. Бизнес ас южуъл!
  До коментар [#39] от "gianni":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 45. 45 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 635 Неутрално

  [quote#2:"Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо"]Казармата, колкото и да имаше кусури,лекуваше малодушните и лигльовците,и момчетата излизаха от там,мъже!Сега обаче имаме, много нови ценности! [/quote]

  Служил съм във Военен съд. Броя на самоубилите се и психясали малодушни лигльовци ако ги знаеш вероятно щеше да си по-умерен в панагириите си към соц. казармата!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 46. 46 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Фердинанд - добър, лош какъвто и да е трябва да си се погребе в България. Ако само донеслите добро за България са погребвани тука, дайте да извадиме костите на Димитров , Коларов и цялата комунистическа пасмина и да ги изхвърлим по полето както направиха в Турция с труповете на "гюленистите". Верно, че не ми е сред фаворитите но като е искал човека да го погребът тука - нека.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 47. 47 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#20] от "Julian Mall":

  Я не дрънкай щурави коментари! Чети Симеон Радев и публицистиката от онова време за да разбереш, че НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА СЪЕДИНЕНИЕТО Е РУСИЯ!
  Това, че сега се чудите как да замажете антибългарската политика на Русия си е ваш проблем - оправяйте се!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4109 Любопитно

  Хубава историческа статия. От нея става ясно, че нашата независимост обявена през 1908 г. дължим главно на: Австро-Унгария, която ни подкрепя в този наш ход да обявим независимост. И която анексира Босна и Херциговина - исторически акт, който в бъдеще ще донесе само главоболия на австрийците в бъдеще и който в крайна сметка ще бъде причината (искрата) за избухването на ПСВ 6 години по-късно. На Русия, която ни съдейства за решаването на финансовия спор с Османската империя. И накрая на Андрей Ляпчев, който води преговорите с Османската империя, която накрая признава нашата независимост, както и останалите Велики сили през 1909 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#14:"clutch"]"Денят 22 септември се е празнувал до 9.ІХ.1944, след това е отменен..."
  Това, както и положението с тленните останки на Фердинанд/ дори внукът му, подлецът-подлизурко, угодничещ на убийците на семейството му[/quote]

  Трябва ли да ти припомням или изобщо не знаеш че, на царската династия дължим 3 национални катастрофи? Независимостта е единвената авантюра на Фердинанд завършила благополучно за нас. След нея и спечелени бляскави победи на нашата армия следват катастрофа след катастрофа. Грандоманията на Фердинанд (златни калаяски за влизане в Цариград и т.н), неспособността на политиците да гледат държавният интерес а само личните изгоди, правят така че, той да си прави каквото си иска безконтролно. Дори омразният ви 9 Септември 1944 е в следствие от политиката на тяхната династия. След 44 та, датата не се чества, заради Фердинанд и това че, свързана с монархията, която е обявена за фашистка.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 50. 50 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#34:"Virgin"]нещо за ролята на Австро-Унгария? [/quote]
  Отрицателна. Дунавската монархия също иска да се разширява на Балканите

 51. 51 Профил на Georgi Milev
  Georgi Milev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Аз не знам нищо за Андрей Ляпчев,но да успее да свали исканата сума 8 пъти,това за мен е нещо велико.А за саркофага на Цар Фердинант,бих искал ние обикновените хора да можехме да направим нещо,за да изпълним последното му желание.Моят прадядо,след като е живял 40 години в Америка,си е дошъл тук да умре и да бъде погребан в България....

  Честит Празник на всички обичащи България,където и да се намират по света!

 52. 52 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#4:"traveler1"]Няма го монарха, няма я държавноста, няма ги българите милеещи за България...
  Но пък си имаме гьолове за милиарди, и дребни селски тарикати окупирали всичко вместо тези дето ги няма [/quote]

  Мани го монарха, хич не е за хвалене като погледнеш нещата къде причини на България. Република е в пъти по-добре. Няма идеал който да годиним днес. Днешно време всеки мрази някого - ние руснаците, македонците нас и т.н.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 53. 53 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#34:"Virgin"]Русия не стои зад България (мечтата на всеки русофоб)[/quote]
  Прочети какво пишат нашите революционери за Руската политика към Българските земи по време на робството? Почни от Раковски, след това премини през нашите първи ръководители след Освобождението. Които от крайни русофили стават русофоби или много умерени русофили. Прочети и Благоев какво пише по темата, ако си привърженичка на левицата?

 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4109 Любопитно

  "Най-дълго управлявалият владетел в кратката история на Третата българска държава, през чието управление България от изостанала османска провинция се превръща в модерна европейска държава, стои непогребан, защото не е изпълнено поседното му желание - надали има по-печален атестат за себеуважаващ се християнски народ. Народ /разбирай политическите му представители/,

  който не зачита историята си, а я ползва за междупартийните си битки, не може да очаква да бъде зачитан от другите

  А днешните български назоваващи се националисти надали са се замисляли, че по-голям национализъм от короната няма - той "по задание" е нейното съдържание и смисъл. Погълнати от усилията да се удържат за пешовете на властта, те приличат на доста примитивни употребители на националната идея. Нищо повече."

  А, относно това, явно автора на статията иска да реабилитира крадеца Фердинанд. И явно трябва да му се припомни, че този мошеник и глупак доведе България до ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ след които България беше международно унижена, бяха ни взети огромни територии и страната беше докарана до финансова и икономическа криза. Нещо повече, същия тип Фердинанд избяга от България с влак натоварен със много скъпоценности и пари, които не му принадлежаха, факт, който показа и неговата крадлива природа! Та, след всичко това, смятам, че този крадец няма право да бъде погребван в България. Нека се погребе в неговата родина Германия. Нищо повече.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#4] от "traveler1":

  А монархът българин ли е бил?

 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4109 Любопитно

  [quote#4:"traveler1"]Няма го монарха, няма я държавноста, няма ги българите милеещи за България... [/quote]

  Много е хубаво даже, че го няма монарха... но, е жалко че я няма държавността и достойните политици и българи милеещи за страната. Макар, че със сигурност има и такива българи, но се съмнявам за политиците, че ги има.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#5:"Михаил Маринов"]А отностно саркофага на цар Фердинанд - илюстрация на уважението,което имаме към българската история. [/quote]

  Толкова са ти познанията по българска история. За да седи ковчегът на Фердинанд все още неприбран в Кобург https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B4_I_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8#/media/File:Ferdinand_I_of_Bulgaria.JPG значи че, все още България не му е простила. След абдикацията му, повече никога не му е позволено да дойде в България дори и от синът му Цар Борис.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 869 Весело

  Пояснение към статията!
  Още дълго ще кеци Фердо над земята в "пътнически" ковчег, според сайта на църквата в която се намира!
  За разлика от румънския и сръбски династии, Кобургите донесоха на България таман три национални катастрофи и загубиха четири войни подред!
  😆😆😆😆
  Това не попречи на простия народ да отсипе имане от 245 000 00 лева на внука му съвсем наскоро..

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Изводът е прост: За да просперираш, трябва да се освободиш от зависимостите си и да избираш най-доброто от възможностите, които предлагат другите държави. Всякакви "братски съображения" са прикрита форма на чужди геополитически интереси.

 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4109 Любопитно

  [quote#46:"пустиняк"]Верно, че не ми е сред фаворитите но като е искал човека да го погребът тука - нека. [/quote]

  Да не е бягал от България, ако беше си останал тук сигурно щяхме да го погребем тук.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#54] от "Иво":

  България е малокалибрена държава, претърпяла национална катастрофа по това време и е в доста добра компания от великите сили.
  Големите губещи са Кайзеррайхът, Австро-унгарската империя и да не забравяме Руската империя, която от икономически най-силната страна в света за времето си се набутва в трета глуха линия с Владимир Илич Улянов.
  Единствените печеливши са Великобритяния и най-вече САЩ, които стъпват като нов играч на международната сцена.

 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4109 Любопитно

  До коментар [#57] от "Thracian":

  Това е вярно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4109 Любопитно

  До коментар [#61] от "Ф.Нинов":

  Знам това, но загубата на ПСВ за България е голяма трагедия, след нея ние губим не само много земи, но губим и нашите стремления за национално обединение с българите, които остават в нашите съседни земи. Освен това има политически сътресения, войнишки въстания и какво ли още не.... за България загубата на ПСВ си е била истинска катастрофа, може би не в мащабите на Австро-Унгария и Германия, но катастрофа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#52:"Thracian"]Република е в пъти по-добре.[/quote]
  Най богатите европейски земи са монархии. Монархистите казват, че монархията излиза по евтино от републиката - не се прахосват 40-50 милиона за избори на президент всеки 5 години. С което не искам да кажа, че агитирам за монархия у нас...

 65. 65 Профил на lionguard
  lionguard
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Провъзгласяването на независимостта не е никаква авантюра!

  stupid_american:черен гей травестит хермафродит съм, който мрази майка си.
 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  “... Народ /разбирай политическите му представители/,който не зачита историята си, а я ползва за междупартийните си битки, не може да очаква да бъде зачитан от другите..“Дневник пак са окъкали цялата статия и то на днешния ден! ИМА БЪЛГАРИ, КОИТО СМЕ НАЦИОНАЛИСТИ, БЕЗ ДА СМЕ ЧЛЕНОВЕ НА КОЯТО И ДА Е БГ. ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ- КАКВО ЩЕ “ПОСЪВЕТВАТЕ“ НАС, ДНЕВНИК? НЕ СИ ЛИ ДАВАТЕ СМЕТКА ЗА НАГЛОСТТА И ВИСОКОМЕРИЕТО СИ ДА ДАВАТЕ ОЦЕНКИ НА ХОРА, КОИТО НЕ ПОЗНАВАТЕ, ВЪЗ ОСНОВА НА ЕДИН “ПРИЗНАК“- НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ УБЕЖДЕНИЯ? ТОВА Е ФАШИЗЪМ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1256 Любопитно

  [quote#61:"Ф.Нинов"] Руската империя, която от икономически най-силната страна в света [/quote]
  Това кой ти го каза или къде го прочете?

 68. 68 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Дневник , ЗАЩО НЕ ЗАЧИТАТЕ БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ И ТО НА ДНЕШНИЯ ДЕН? КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 1. (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет
  КОИ СТЕ ВИЕ, ТА ДА СИ ПРИСВОЯВАТЕ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА НАРОДНИЯТ СУВЕРЕНИТЕТ И ДА КОРИТЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД?! Я си гледайте там българофобските бхк, кривозащитните нпо-та и грантовете, че ставате за смях!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 69. 69 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#63] от "Иво":

  Ами ако Фердинанд не беше авантюрист, тогава нямаше да има Обединение и съответно нямаше да има България, която в последствие да претърпи национална катастрофа.

  Ако Екатерина Велика не беше водила войни срещу Османската империя, Русия нямаше да се разшири с 1 млн. кв. км. (десет сегашни Българии) и нямаше да има днешните размери.
  Ами представи си ако тези войни бяха неуспешни за Русия и сега руснаците да я сочат с пръст като национална предателка призовавайки да я изкопят от гроба и да я закарат в родината и - Германия.

 70. 70 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Аауууу, ама статията била с автор петя владимирова, а не дневник...Е - извинявам се тогава на Дневник за моите коментари № 66 и 68 и нека те се считат отправени конкретно към петя владимирова- автора на тази статия!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 71. 71 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 570 Любопитно

  До коментар [#1] от "xpanutev":

  И няма и да ги има за жалост.

  Настръхвам като чета тая статия.
  Какви хора, какви мъже, какви БЪЛГАРИ, какви НАРОДНИ политици!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 72. 72 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#49:"Thracian"] спечелени бляскави победи на нашата армия следват катастрофа след катастрофа[/quote]
  Има не само победи на нашата армия, за съжаление. Патриотарския речетатив, че дипломатите ни са губили битки, спечелени на бойното поле не са верни.....Ориентацията на България към Германия беше предупределена след катастрофата във Втората Балканска война. И заради пренебрегването на оставеното завещание от Стамболов - никога да не правим военни съюзи със съседите!.......

 73. 73 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 551 Неутрално


  Всеки еди интересуващ се от Историята ни ще намери начин да прочете ИСТИНСКАТА, а не да се доверява на написаното от продажни 'историци'.
  Преди и сега.
  Но това Ваше допълнение за псевдонационалистите ни, г-жо Владимирова е ярък пример, че предатели е имало, има и ще има.
  Оцветени са в почти всички партийни цветове.
  Последният пример е съборът на русофилите в Копринка, където пред очите на 'големите патрЕоти, гербери, социалисти, азбукари и т.н. бе мачкано Европейското знаме. Все едно Българското, защото вече сме една общност и изповядваме/би трябвало/ едни и същи християнски добродетели.
  Същите тези се ослушваха и им трябваше време, за да изразят мнение за казаното от руският депутат Толстой за купуването на България и то под сурдинка.
  Предстоят избори и се надявам някои да отворят очите си, но надали. Харесваме си кочинката.
  А сега:
  ЧЕСТИТ НИ ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА.
  И нека винаги и първо я постигаме за самите нас.

 74. 74 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#67] от "dobrich":

  Исторически данни за БВП на всяка държава от 1820 год. до ден днешен: http://goo.gl/FrKiBX

 75. 75 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#14] от "clutch":

  Наистина, направо съм в потрес, каква отрепка се оказа мадридския крадльо! Как стана ортак с комунягите и как продаде честта на рода си и своята...!
  В последните няколко месеца, пак се мъчат да ни го пробутат през някои медии и ни занимават с особата му. Отврат! Монарх, с партиен билет!

  Бивш tww09306483.
 76. 76 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  138г по-късно повод за празник аз не виждам.

  фасадна демокрация с проституиращи в частен интерес "институции"

 77. 77 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#22:"Blood Red Skies"]Крайно време е, наистина, ние, българите, да изпълним последната воля на Цар Фердинанд, да бъде погребан в "моята България"! [/quote]

  Като се запознаеш подробно с делата и личността на така "любимият" ви в този форум Фердинанд ще се замислиш дали заслужава такава почест.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 78. 78 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#76] от "хм": В такъв случай- Вашите документи за самоличност не са издадени от Р. България- суверенна държава- субект на международното право, а от друга държава. Съвсем логично е за Вас днешният ден да не е национален празник. Вероятно празнувате на 4 юли или на руския ден на независимостта и някой от тези два дни е Вашият национален празник...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 79. 79 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#73:"desen"]Всеки еди интересуващ се от Историята ни ще намери начин да прочете ИСТИНСКАТА[/quote]

  Малееее, ако под истинска визираш свободните съчинения в този форум значи и ти си толкова истински.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 80. 80 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  [quote#72:"dobrich"] никога да не правим военни съюзи със съседите!.[/quote]
  Ако бяхме спазвали завещанието на Стамболов още само 2 години, щяхме да се наредим на страната на победителите през ПСВ. Нашия противник, щеше да бъде Османската империя. Сърбите щяха да бъдат заети на северния фронт срещу австрийците, ние щяхме да си вземем каквото искаме в Македония. И да настъпваме от север, британците от юг срещу Истанбул в Дарданелската операция през пролетта на 1915 г. Но в историята няма ако....

 81. 81 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#64:"dobrich"]Най богатите европейски земи са монархии. Монархистите казват, че монархията излиза по евтино от републиката - не се прахосват 40-50 милиона за избори на президент всеки 5 години. С което не искам да кажа, че агитирам за монархия у нас... [/quote]

  В Европа към днешна дата има 13 монархии и всички те са фасадни. След ПСВ, монархиите губят статуса си и идва ред на Републиките. Целта е да се отнеме властта на монарха еднолично да взима решения (водещи до войни и катастрофи). Провъзгласявенето на България за република през 1946 не е продиктувано под дикатата на руснаците (както масата балъци тук мислят) а е в следсвие от настроенията в цяла Европа.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 82. 82 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#81:"Thracian"] След ПСВ, монархиите губят статуса си и идва ред на Републиките. [/quote] Лъжа- ако бяхте изучавали наистина история, щяхте да знаете, че първите повеи в трансформирането на монархиите в конституционни монархии, се усещат в Европа в ...началото на 19 век. Как ще обясните съществуването на конситуционни монархии и знаете ли какво точно е съдържанието на този термин?[quote#81:"Thracian"]Целта е да се отнеме властта на монарха еднолично да взима решения (водещи до войни и катастрофи). [/quote] Да, да, ама не ОТ КОГО еднолично да се вземат решения- от НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ/ ПАРЛАМЕНТА, в чийто състав влизат от 240 до 300-400 депутати в различните държави? Браус на Ваш;те “знания“

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 83. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4109 Любопитно

  [quote#64:"dobrich"]Най богатите европейски земи са монархии. [/quote]

  Дали е така!? Най-голямата икономика и сила в Европа днес е република - казва се Германия. Втората по-големина икономика и сила в ЕС също е република казва се Франция.

  [quote#64:"dobrich"]Монархистите казват, че монархията излиза по евтино от републиката - не се прахосват 40-50 милиона за избори на президент всеки 5 години. [/quote]

  Да, бе добър аргумент... но да не забравяме, че живота на монарсите в някои европейски страни се финансира от държавния бюджет, в този смисъл те пак харчат държавна пара.

  [quote#64:"dobrich"]С което не искам да кажа, че агитирам за монархия у нас... [/quote]

  И добре правиш, защото монархическия модел на управление на държавата започна да отмира през 20-век, а сега още повече, просто се е доказал като несъстоятелен и вреден за държавата. Републиканския демократичен политически ред е много по-добър, демократичен и справедлив.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 84. 84 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 225 Неутрално

  браво !

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
 85. 85 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  [quote#18:"Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо"]Като гледам какви "морално волеви мъже",започнаха да се появяват последните 10-15 години,направо ми се плаче! [/quote]

  До коментар [#18] от "Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо":

  Малко по-добри са от морлно волевите мъже които забраниха празника на Независимостта на България и на колене три пъти се молиха на Брежнев да се премахне суверенитета на Българария и да станем Съветска Република в СССР. Щяхме да бъдем първта и последна държава в света която самостоятелно се е отлазала от собствения си суверенитет.
  Но не се учудвам че тъжиш по тези мерзавци. Твоите хора нанесоха непоправими вреди на народа ни и възпитаха 50% да бъдат безволеви роби които само едно си знаят - "Абе по-убаво си беше при Тошето и с братушките" Тези хора не заслужават да се наричат БЪлгари. Но за сажеление са толкова много че сега представляват Българският народ. Народ осакатен до неузнаваемост.
  Прадядо ми се е върнал от Америка за да се бие за България в Балканската Война и умира без да види сина си. Прабаба е била бременна когато го убиват. Дал си е живота за България и за Българския народ. Ако сега стане да види какви подлеци и Румен Овчаровци продават Родината ни за по една кола и една яхта, сигурно сам ще се върне в гроба. Но всичко това не започна на 10/11/89г а на 9/9/1944. Все пак имамхме късмета че през последните 25г има една шепа БЪлгари които поне ни закачиха към Европа. Затова сега руските поцелуйковци виете на умряло.

  California Über Alles
 86. 86 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#82:"Логика"]Да, да, ама не ОТ КОГО еднолично да се вземат решения- от НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ/ ПАРЛАМЕНТА, в чийто състав влизат от 240 до 300-400 депутати в различните държави? Браус на Ваш;те “знания“[/quote]

  Гледаш го от собвената камбанария през очите на юрист и правото. На практика става друго.Знаеш че, монархът назначава правителството. В българкста история примерите самного - Фердинанд умело е манипулирал политиците ни на принципа разделяй и владей. Тези които не са му изнасяли е сменял. Обграждал се е с такива които ще му играят по свирката. За република в България пръв говори Левски а след Освобождението е имало много сънародници които открито са били с републикански виждания и поради което гонени от царският режим.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 87. 87 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#86:"Thracian"]Гледаш го от собвената камбанария през очите на юрист и правото[/quote] Хахаха- и от ЧИЯ гледна точка трябва да се гледа КОНСТИТУЦИОННОТО ПРАВО - от гледна точка на политиканите, така ли? Това ли е научната гледна точка?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 88. 88 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#87:"Логика"]Хахаха- и от ЧИЯ гледна точка трябва да се гледа КОНСТИТУЦИОННОТО ПРАВО - от гледна точка на политиканите, така ли? Това ли е научната гледна точка?[/quote]

  Честно - толкова си скучна като почнеш всяко нещо да гледаш с твоето професионално изкривяване на юрист.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 89. 89 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Честит празник на българите!
  Трябва да изясним някои неща. Преди всичко Великите Сили се интересуват от страните като Турция, Гърция и Югославия поради това, че са на Средиземно море. И съвсем не се интересуват от България и Румъния, които винаги са били жертвеният агнец.
  По отношение на националните катастрофи. След Балканската Война 1912 България е жестоко изиграна от Гърция, която не отстъпва Солун на България. Ген. Савов уверява Фердинад, че армията ще се справи със сърби и гърци. Но Русия подкрепя Румъния да нападне в гръб България, а българите не са имали войски на Дунава ... Така че да се твърди, че монархията е виновна за националните катастрофи е доста несериозно .... Крайно време е да се разбере, че България няма съюзници, а е заобиколена от враждебни държави и никаква монархия не е в състояние да промени нещата. А монархиите не са символ на ефективност. Те са символ на държавност и устойчиви традиции, гаранти на национален суверинитет, макар че често носителите на короната са презирани от народа.
  Цар Фердинанд не е случаен човек. Сакс-Кобург-Гота. Принц Алберт (съпругът на кралица Виктория), принц Филип (съпругът на сегашната кралица, от гръцки кралски род) са от този род.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 90. 90 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  [quote#43:"Птеродактил"]Егати и уникалната глупост, честно![/quote]
  Уникалните глупости ги пишеш ти! Нали затова Западът ни разпарчетосва на Берлинският конгрес защото не иска да има силна България която те предполагат че ще бъде доминирана от Русия защото изобщо не вярват че можем да създадем независима и функционираща държава! Ако Русия беше застанала твърдо зад Съединението Западът никога нямаше да го подкрепи. А Сърбия получава подкрепата на Австро - Унгария. Русия никога не е подкрепяла братоубийствени войни!
  До коментар [#43] от "Птеродактил":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 91. 91 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1716 Весело

  [quote#20:"Julian Mall"]Като майка която не може да избира кое от децата си да обича повече. [/quote]

  Всъщност българите сме дядовци на руснаците и не виждам, какъв е проблемът това да се отрича. Имаме държавност преди тях; християни сме преди тях; дали сме им писменост и литература. Чия майка е Русия?! Това е един гигантски отрок, който е длъжен да помага и служи на престарелите си родители в беда. Как Ви се струва този прочит?

  CONTADOR GRATUITO!
 92. 92 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8331 Весело

  До коментар [#90] от "Julian Mall":


  [quote#90:"Julian Mall"] ни разпарчетосва на Берлинският конгрес защото не иска да има силна България която те предполагат че ще бъде доминирана от Русия[/quote]
  Това е вярно, но има и още една географска подробност - Западните Балкани са /да речем негласна официално/ зона за влияние на Австроунгария, Северните на Русия, а Южните на Турция + Съюзна Великобритания - ако замените в горното Австроунгария с ЕС, а Великобритания със САЩ - ЩЕ ПОЛУЧИТЕ СЪВРЕМЕННАТА КАРТИНКА / НЕ НА 100 %-разбира се/ и съответно разчекнатото положение на България м/у тези три сили....

  k[email protected]
 93. 93 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8331 Весело

  До коментар [#91] от "г-н Думанов":


  [quote#91:"г-н Думанов"]ядовци на руснаците[/quote]

  Много дядовци имат руснаците !

  [email protected]
 94. 94 Профил на НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ!!!
  НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ!!!
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!


  Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, – Балканът пее хайдушка песен!
 95. 95 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Велик момент.Благодарим Дневник.Честит празник и приятни почивни дни!

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 97. 97 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#31] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":+++++++++ Много много точно и .....болезнено

 98. 98 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#1] от "xpanutev":

  Грешите. Има ги, и малко по малко, показват се.

  Времето работи за нас.

 99. 99 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#78] от "Логика":

  вие изглежда в някаква паралелна реалност съществувате.

  според вас днес е повод за празник, значи да сме доволни и щастливи от състоянието на РъБъ ?

  не ви притеснява циганизацията, липсата на лустрация, липсата на правосъдие, липсата на държавност?

 100. 100 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#33] от "Мойше! Толкоз!!!":
  Подобни непродуктивни спорове са извън кръга на интересите ми, но защото, Мойше, става дума за българска история ще цитирам точно:
  ''...а хубавото вино беше една бутилка Токай на 100 години. Царят, по случай на знаменития ден, искаше да я изпием. Изпихме я.''
  Това са спомени на Никола Мушанов, министър на просвещението по това време, участник в събитието. Цитатът е от ''Български хроники'', том 3, стр. 305.
  Стова ми усилие се надявам да съм попълнил знанията ти, май!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK