Независимостта и зависимостите ни

Независимостта и зависимостите ни

© Анелия НиколоваПрепубликуваме текста на Тони Николов от портал "Култура".


Денят на Независимостта би трябвало да е най-важният ден за една нация, защото самото му подценяване е вече симптом, че нещо не е наред. Преди време, по повод на друг 22 септември, попитах следното:


Защо усещането за независимост, за Независимостта като цяло, липсва у нас, защо ни убягва? Защо другаде в Европа – била тя Източна или Централна, не само на Запад – това усещане е различно? Защо историческият размисъл се изразява в друга политическа култура, а от нея избуява различна политика?
Сега, връщайки се към деня на Независимостта, ми се иска да допълня: Независимостта е не само суверенитетът над дадена територия, който населението упражнява. Тя се корени в общото себеосъзнаване на споделената свобода, която предхожда и прави възможен този териториален суверенитет. Или, ако искате, в чувството за съпринадлежност, върху което се основава достойнството на един народ, територията на неговия дух.


И обратното, щом този усет за духовен суверенитет, за съпринадлежност към една нация по една или друга причина изчезне, тогава и териториалният суверенитет се формализира. Тогава стават обясними и чужди претенции, като тези от страна на Русия, че не сме друго освен "земя за продан". И най-лошото е, че никак не са малко сънародниците ни, готови сами да склонят глава на Изток, та пак да им надянат хомота.


Не е ли това унизително? Какво да говорим А факт ли е? И още как.


Що тогава да сторим? Да вземем да пишем прокламации като Захарий Стоянов: Братия! С нашето мило отечество днес става пазарлъкХора чужденци и наши са се заели да ни поробят. За голяма жалост, че тия чужденци не са друга вяра и народност, но агентите, дипломатите и консулите на нашата освободителка Русия. Те кръстосват отечеството ни, мъчат се да уверят населението, че робството е прогрес, свободата е нещастие, тиранството е народно благо! (22 септември 1886 г.).


Простете, ама нали това е от друго време 130 години все пак са изминали, откакто Руската империя е искала да глътне новоосвободената българска държава.


Ала нима погледът към заглавията в която и да е българска медия днес не е стъписващ: "Русия ни взима 1,2 млрд. за Белене"; "НЕК трупа огромни лихви към руснаците, енергетиката под заплаха"; "Кой е руският депутат Пьотър Толстой, който се закани да купи България?"; "Руска медия: 80 % от имотите от Балчик до Созопол са руски" и т.н.


И пак се връщам към територията. Преминаването на половината българско Черноморие крайбрежие в руски ръце е свършен факт, ала спомнете си как вървеше дебатът.


Всеки път, щом някой се осмелеше да бие тревога, да обърне внимание, че огромна по размера си недвижима собственост (и съответната територия) се придобива от чужди граждани, които при това не са членове на ЕС, върху него се изливаше кална вълна от ненавист и омерзение с твърденията:


- отношенията ни с Русия са специални;


- Русия ни е освободила (веднъж или два пъти – в зависимост от интерпретациите) или пак ще ни освободи (според други);


България и Русия са единна духовна общност, връзката ни е кръвна, верова и каква ли не още;


Накратко, както казва кандидат-вицепрезидентът Радослав Петров-Шишарката: "Ние без руснаци не можем", допълнен още по-дълбокомислено от дупнишката си застъпничка Сашка Васева: "нали то си изконно наше – да обичаме руския народ".


Ето как се стигна и до сегашното положение. До всичко онова, което глуповатата реплика на един руски проправителствен депутат и доскорошен пропагандист на Путин, на когото не си струва дори да споменаваме името, направи очевидно и за слепците.


Ние сме във верига от енергийни и финансови обвързаности с Русия, която няма как да не се тълкува като своего рода зависимост. Как тогава въпросът за Независимостта да не се поставя с пълна сила?


Прави впечатление, че след скандалната реплика на руския депутат българските политици изпървом се смълчаха. Пръв реагира външният министър Даниел Митов в профила си във Фейсбук. Едва по-сетне дойдоха изявления от парламентарно представените сили, а БСП и неговият кандидат-президент, "българофилът-генерал", продължиха гузно да си мълчат. Докато Корнелия Нинова не изригна в парламента и не обвини всички във всичко, заявявайте, че те и техният кандидат първи били реагирали.


Не съм чул. Потърсих информация в сайта им, но не намерих нищо. Виж, червени знамена и лозунги, свързани с Русия от местността "Копривките", има доволно много. Дали тъкмо такива "нашенци" не е имал предвид по-горе Захари Стоянов


Затова и Независимостта като въпрос става все по-актуален. Защото и зависимостите ни са повече от ясни.


Както впрочем е било и някога: обявяването на българската Независимост е усложнявало отношенията ни с Османската империя – загуба на пазари, земи, разделяне на семейства, накърняване на лични интереси.


И все пак това не пречи на правителството на Александър Малинов да намери сгодния случай, за да обяви нашата Независимост. Имало ли е несъгласни с този акт? Имало е, разбира се. И кой по-точно? Отново Русия.


Тогавашният финансов министър Иван Салабашев свидетелства в спомените си, че руският представител в София Сементовски-Курило "енергически протестирал против намерението ни". Не и не. Въпросът за българската Независимост изобщо не трябвало да се повдига или в най-добрия случай можел да се отложи до Гергьовден 1909 г.


"Ала всички ние – пише Иван Салабашев – бяхме убедени, че ако изпуснем този изгоден момент, надали щеше да има вече България подобни сгодни обстоятелства за провъзгласяване на независимостта си. Руското обещание очевидно беше само едно залъгване".


Да не си помислите само, че тогавашна България е била в по-малки финансови обвързаности с Русия? Нищо подобно. Потвърждение за което е самата цена, която плащаме за освободителната война. България поема своята част от дълга на Османската империя, като се задължава да плаща на Русия по 4 020 млн. френски франка годишно за период от 75 години (сумата е колосална, а срокът на погасяване, без лихвите, се простира почти до падането на комунизма – до 1983 г.).


Актът е бил извършен обаче със съответното самочувствие, изисквало го е чувството за национално достойнство. Без оглед на "ретроградния Меркурий".


Последното не е шега. По принцип правителството на Александър Малинов трябвало да обяви Независимостта още на 21 септември 1908 г. – датата на която на френския президент Фалиер би трябвало да бъде връчено писмото на Франц-Йосиф II, че Австро-Унгария ще анексира Босна и Херцеговина. Идеята била България да не е първата, която ще наруши клаузите на Берлинския конгрес и така нашата независимост да дойде след действието на една от великите по онова време сили.


Ала суеверието на Фердинанд и тук си казва думата. Монархът заявява, че понеделник (22 септември) бил по-хубав ден за започване на сериозна работа, отколкото неделният ден. Нумерологически 2+2 била по-добра комбинация от 2+1, а и на 22-ия ден от този месец в световната история вече се било случвало събитие, увенчало се с бляскав успех (така и никой не разбрал кое е то).


Ето как с такт, решителност, дори със суеверия, България разкъсва дотогавашните си зависимости.


И тя обявява своята Независимост, която днес някои са готови да продадат на парче, а други са склонни да купят с неизменна охота.

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Като цяло, статията ми хареса. Мисля, че на днешния празник, статиите трябва да са такива, а не като статията на петя владимирова.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 570 Любопитно

  Защото в последните 70-80 години все слугуваме на някого. А е време да почнем да служим ПРЕДИМНО на себе си .

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6901 Весело

  ''Ала нима погледът към заглавията в която и да е българска медия днес не е стъписващ:''
  Стъписващ е - ама вестникарски заглавия не са основание да се страхуваме !

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  Съвременният българин не е живял, като независим и поради това не разбира празника.

 5. 5 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Апологета на красивите и готините пак се опитва да сее омраза към Русия.
  Което е храктерно за тези които не могат да измислят нещо привлекателно и сплотяващо за българите. Затова си създават непрекъснато врагове и ни призовават към омраза. Те просто ше си отидат, ако не мразят
  Всуе.
  Даже забравят призива на ментора си - мосьото ксавие - да не взираме непрекъснато във миналото, и да отдаваме почит на всички тези които са жертвали живота си за нас

 6. 6 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  "И все пак това не пречи на правителството на Александър Малинов да намери сгодния случай, за да обяви нашата Независимост. Имало ли е несъгласни с този акт? Имало е, разбира се. И кой по-точно? Отново Русия"...

  Нормално е за ватниците.

  Проф. Цветков*: Великобритания първа признава независимостта ни, а не "братушките"

  Имало едно време ссср...
 7. 7 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Весело

  Пръв реагира външният министър Даниел Митов в профила си във Фейсбук. Едва по-сетне дойдоха изявления от парламентарно представените сили, а БСП и неговият кандидат-президент, "българофилът-генерал", продължиха гузно да си мълчат. Докато Корнелия Нинова не изригна в парламента и не обвини всички във всичко, заявявайте, че те и техният кандидат първи били реагирали.
  ---------------------------------------------------

  Това кефи!

 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#4:"4ort"]Съвременният българин не е живял, като независим и поради това не разбира празника[/quote] Кой както си го направи! Много съвременни българи си позволяваме лукса да сме независими от политическите партии в качеството си на аполитични експерти в това, което сме изучавали в университетите. Други пък са избрали слугинажа и зависимостта от политическите партии в България и извън нея, и за това все си мислят, че ако още малко им се пристегне примката на шията от избраната от тях политическа партия, и са вече за онзи свят Има всякакви хора на земята, а обобщенията са неуместни!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  Ала нима погледът към заглавията в която и да е българска медия днес не е стъписващ: "Русия ни взима 1,2 млрд.
  __________
  Стига с тази либертофонска пропаганда бе ! Какво общо Белене с независимостта и вменяването ,че това е безкрайно важен празник пък никой пък се празнува едва от 8 години за да може провинциалистите от НС и МС да си ходят на село или в Гърция на вилите/яхтите си (само захлебилите)

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6901 Любопитно

  До коментар [#6] от "citoplast":

  Що пишеш глупости ?
  Виж ''Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите между Турция и България. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й.''
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/22/2831165_dnes_se_navurshvat_108_godini_ot_obiaviavaneto_na/

  karabastun1@abv.bg
 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Браво на автора!
  Тони Николов винаги ни е радвал с обективни,смислени и на място казани думи,които понякога болят !!!
  В цялата ни история Русия е била ЗЛИЯТ ГЕНИЙ на България!
  "Освободила"ни безкористно - с цел да ни пороби,не признава и не иска независимостта ни ,бърка се в цялата ни вътрешна и външна политика и накрая отново ни ОСВОБОЖДАВА на 9 09 1944 г.Тогава започва истинското робство - тежко,безмилостно,безпросветно!Даже искаха да ни продадат,но за щастие тогава не сме били АПЕТИТНА ХАПКА за другарите от СССР!
  Сега отново започва акцията па купуването и завладяването!
  Крайно време е да станем независими не само на думи ,а и в действителност!И не ми казвайте ,че с др.Радев ще стане това!

 12. 12 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  [quote#10:"karabastun"]Що пишеш глупости ? [/quote]

  Русофилските ти интерпритации на историята изобщо не ме интересуват!

  Имало едно време ссср...
 13. 13 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Може би е имало кратки периоди в историятя ни,когато сме били независими.Но за каква независимост да говорим днес,когато сме на 100% зависими от руските енергийни източници и газ.И си я плащаме прескъпо.Нито едно правителство през последните 15 години не направи нищо да отвоюва тая пуста независимост. Което ще рече разнообразяване с поне още три източника на газ. Има възможност,но няма воля.Цялата ни политическа система е зависима от северната мечка.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6901 Весело
  [quote#12:"citoplast"]Русофилските ти интерпритации на историята изобщо не ме интересуват! [/quote]
  Оплачи се да не пускат повече такива статии,които не те интересуват в ''Дневник'' или бягай при Пеевски!!!

  karabastun1@abv.bg
 15. 15 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#12] от "citoplast":

  А какво е основанието да си мислите, че само Вашите "интерпритации" на историята са единствено верните и истински?

 16. 16 Профил на jd89
  jd89
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Денят на Независимостта би трябвало да е най-важният ден за една нация, защото самото му подценяване е вече симптом, че нещо не е наред"

  Този ден никога няма да се приеме от народа като най-важната дата, по простата причина че тогава получаваме независимост (т.е. собствена държава) само формално, де факто още след освобождението имаме такава. Що се отнася до това дали днес сме независими - едва ли е имало друг период от историята да сме по-зависими от външни сили. Само като ни кажат вълшебната фраза "спираме еврофондовете" и ставаме най-послушни и изпълнителни.

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3838 Весело

  публикувани "новини" , манипулативни заглавия , изтрити - толерирани коментари е далече по показателен критерий за зависимости от внушенията на конвейра от "автори"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  [quote#10:"karabastun"]Виж ''Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите между Турция и България.[/quote]

  Това, че не иска конфликт на признаване ли ти прилича бе бастун?

  [quote#14:"karabastun"]Оплачи се [/quote]

  Аз съм доволен, не се оплаквам...

  Имало едно време ссср...
 19. 19 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Много пристрастно бих казал.. Реалностите са съвсем другив момента.. Ние сме зависими от Нато, защото членуваме в него, а оттам преди всичко от Турция, защото тя е голямата военна сила в нашият регион. Освен това сме зависими от Ес, защото членуваме и в него, а оттам от Германия и фрау Меркел която дефакто е шеф под прикритие. Освен това сме зависими от Сащ, които дърпат конците зад кадър на германските и турските политици. Ето това са реалностите.. А това че сме зависими в момента от Русия са бабини деветини изсмукани от пръстите заради тлъст хонорар..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#16:"jd89"]по простата причина че тогава получаваме независимост (т.е. собствена държава) само формално, де факто още след освобождението имаме такава. [/quote]Пълни русофилски глупости! На много русолюби не ви изнася, че България е станала независима държава- т.е. държава, обявила собствен държавен суверенитет -през 1908г. Да не говорим за ЦЕНАТА , изразена в тонове злато, за тази независимост! През 1878г. България НЕ ПОЛУЧАВА независимост, защото българската държавност НЕ СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА върху двете трибутарни княжества и това съвсем не е случайност , а върховен израз на усилията на руската политика за разцепване на България и недопускане на възстановяването на българската държавност върху големи географски територии на Балканския полуостров , именно, за да НЯМА голяма славянска или друга НЕЗАВИСИМА държава там!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Някой да му е направило впечетление,че с обяваването на независимостта напрактика се избягват рисковете от предоговаряне на статута на Княжество България и все още формално съществуващата Източна Румелия,което би било неизбежно с оглед ясния тогава близък край на Османската империя и ако не е била обявена и призната независимостта ни,без или с минимално наше участие и отчитане на интересите ни.Една година след обявяването на независимостта ни младотурците свалят султана.

 22. 22 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Между другото, въпросното Тони пише коментари тук и като истински толераст използва изрази като "мурзилки".

 23. 23 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#5] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  разделението по ценности е здравословно за обществото.

  няма причина за обединение на рублофили и българофили.

 24. 24 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#22] от "Virgin":

  Ти не си ли мурзилка. Ко се праиш

 25. 25 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Да не си помислите само, че тогавашна България е била в по-малки финансови обвързаности с Русия?
  =====================================
  Или пък че тогава нямало българи с финансови обвързаности против Русия?

 26. 26 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#24] от "Арон":
  Вярно е - като дете бях абониран за списание "Мурзилка"

 27. 27 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Някой е разбил акаунта на Логика и е почнал да пише смислено. Човек, моля те, смени паролата така, че да не може да си я познае никога.

 28. 28 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 242 Неутрално  [quote#9:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Ала нима погледът към заглавията в която и да е българска медия днес не е стъписващ: "Русия ни взима 1,2 млрд. [/quote]

  Русия не ни взима, а ние си плащаме, каквото сме поръчали. А, вината за поръчката и за целия Проект Белене е на Правителството на БСП, самата БСП и принадлежащата и Енергийна мафия, както и други корумпирани съветници и специалисти замесени в далаверата. Крайно време е прокурата, един път да си свърши работата.

 29. 29 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Хора, няма независимост, независимостта е философска безсмислица!
  Земята зависи от Слънцето, Луната от Земята, живота на Земята от водата и кислорода, молекулите от атомите, те пък от броя на електроните и протоните и т.н. Всичко в този Свят е ВЗАИМНОСВЪРЗАНО и следователно - зависимо!
  Питам, кой от кого е независим или какво от що е независимо????

 30. 30 Профил на posledno10
  posledno10
  Рейтинг: 440 Неутрално

  "България поема своята част от дълга на Османската империя, като се задължава да плаща на Русия по 4 020 млн. френски франка годишно за период от 75 години (сумата е колосална, а срокът на погасяване, без лихвите, се простира почти до падането на комунизма – до 1983 г.)" - със сигурност не изпитвам симпатии към Големи братя, които с една ръка дават, а с двете вземат, но историческата справедливост изисква да споменем, че когато през 1918 болшевиките идват на власт в Русия, те денонсират всички договори, сключени от имперските правителства, включително и този. Така че България, слава Богу, плаща на освободителя си да я признава за единна и свободна (как звучи, а?) само до 1917.

 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#27:"xcheffo"]Някой е разбил акаунта на Логика и е почнал да пише смислено. [/quote]1. Аз съм ЖЕНА и 2. Точно сега никой не ми е разбивал акаунта- за разлика от преди 4-5 месеца....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А на менека освенка тава дека са писа мей интиресно, ами ако 80% крайбрежий беше купено от Американцити, и Американцити не беха натиснале да спреме АЕЦ Белене и от така ния немаши да плащами 1.2 млрд долари, ми бееме спечелили тия 1.2 милярди доларе за едно 5-10 годин за ток, щеа ли заглавията у медиити да са стаписващи???

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 33. 33 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Независимост има, когато:
  - народът управлява страната в режим на пряка демокрация;
  - народът е въоръжен и не допуска съществуването на банди, легални и нелегални, които да го тормозят и принуждават да пази поведение според волята на собствениците на бандите, че и да си мери приказката, та сакън да не обиди бандитите;
  - икономиката е ориентирана към задоволяване на потребностите на всеки нуждаещ се, а не съобразена с показателите на печалбите на богаташите; икономика на кооперирането, не на конкуренцията.

  властта ражда паразити
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9305 Неутрално

  "Както и при Съединението на Княжество България с Източна Румелия, така и при вестта за прокламирането на българската независимост, позицията на Руската империя е била враждебна. "Николай Втори е вбесен от новината, че някакъв балкански княз е имал наглостта да приеме титлата "цар", която от столетия е била "запазена марка" за руските владетели. Навярно той не е знаел, че тази титла, както и азбуката са дошли от България в Русия, а не обратното"

 35. 35 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До коментар [#1] от "Логика":

  а, кога освен статии ще видим от тези, които наричат себе си интелектуалци, някакви действия за обединяването на нацията около една идея?

 36. 36 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  [quote#5:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Апологета на красивите и готините пак се опитва да сее омраза към Русия.[/quote]
  Илийчо!!!
  Нещо странно има в психиката ти, меко казано.
  Роденият като роб, трудно оценява свобода и независимост!
  Непреодолимо желание да живееш под чужда зависимост се вижда във всеки от коментарите ти. Клишетата ти към другомислещите "красивите и готините" са натъпкани с омраза, с която натоварваш тези, които са на различно мнение от сляпото ти русофилство! Никакви исторически факти не променят любовта ти към "матушката"!
  Хайде, спри се поне днес.
  На нашия НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК бъди повече българин, отколкото русофил!!!

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9484 Неутрално

  Русия винаги се е държала като хищен паяк, впръсквайки в снагата на България периодично своята отрова, и стоейки отстрани я оставя да свърши работата си. Когато отрова не и е достигала, се е намесвала със сила и заплахи. Накрая е оставила България да се разлага, за да се храни с нея в продължение вече на столетия. Продължава и сега.
  "Русофилите" са били и са сега отровата на Русия , която ни разяжда всекидневно.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#35] от "melchett":Не знам- питайте тях самите! Аз съм обикновен магистър, аполитична съм, не съм писател, интелектуалец, професор, не съм доц. кристиян таков и за това не искам приватизация на наказателното право

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Ако мога да си позволя да обобщя изказванията , излиза,че сме енергийно зависими от Русия (защото ни продава газ на произволно високи цени, несъразмерни с цените ,на които го продава на централноевропейците) .От друга страна , сме зависими от ЕС , защото ни давал евросубсидии ! Проклети европейци ! Купуват любовта ни с пари ! Не знаят , че ние сме завинаги влюбени в Русия , и каквито и мизерии да ни е правила ,и с каквито още гадости да ни сюрпризира , ние пак ще я обичаме!

 40. 40 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#39] от "the_axel":

  Много двусмислено, приятелю! Хайде още веднаж, по-ясно.

 41. 41 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  [quote#39:"the_axel"] ние пак ще я обичаме![/quote]

  Кои сте "вие" (ако можеш да уточниш), защото аз примерно не съм от вашия отбор.

  Имало едно време ссср...
 42. 42 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  До коментар [#5] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  колхозният кендзеф русия би бил АБСОЛЮТНО ирелевантен, ако не беше причинител на най-тежкото робство в историята на България - руското, не беше играл ТВЪРДО ПРОТИВ България в ключови моменти и не продължаваше активно да счита България за своя задунайска провинция и да имплементира схеми за ограбване на Български пари

  Use your Illusion
 43. 43 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#42] от "evlampi":
  Истината е, че в главати Ви е онова съществително което сте употребили..../при това с правописна грешка/

 44. 44 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2581 Весело

  До коментар [#43] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Не е правописна грешка, кенеф би било подценяващо, кендзеф е достойният за руския колхоз термин и съответно така пиша.

  Вече който е русороб и се засяга от това си е негов проблем

  Use your Illusion
 45. 45 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4660 Неутрално

  [quote#19:"ostin22"]А това че сме зависими в момента от Русия са бабини деветини изсмукани от пръстите заради тлъст хонорар..[/quote]
  Ти си в плен на много тежка зависимост и или не го разбираш, или при теб хонорарът е тлъст. И в двата случая е налице зависимост: в първия – към Русия, във втория – към парите.

 46. 46 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#29:"Дедо Либен"]Питам, кой от кого е независим или какво от що е независимо???? [/quote]

  До коментар [#29] от "Дедо Либен":
  Прав си, но ако питаш мен, аз сал от един бат Бойко Велики съм зависим. Щото е истински български юнак над юнацити!

 47. 47 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#27] от "xcheffo":


  [quote#27:"xcheffo"]Някой е разбил акаунта на Логика и е почнал да пише[/quote]
  За днес от 11:00часа до 19:00часа "Логика" е написала повече от 70 коментара!?!
  Аз мисля, че това е група тролове, които пишат под един ник.
  И тази група е толерирана.

 48. 48 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 638 Гневно

  „Правителството ще внесе предложение в Народното събрание да бъдат отпуснати средства от държавния бюджет за разплащането на НЕК за АЕЦ „Белене“. През юни 2016 г. международният Арбитражен съд осъди НЕК да заплати поръчаните реактори.

  Сумата, която трябва се плати, до момента с лихвите е 628 957 596 евро. Ако до края на годината НЕК не се издължи – сумата ще достигне 646 230 132 евро. Заради абсолютно корупционни сделки навремето, милиарди се заделят за подобни провалени проекти вместо за социални дейности. Предишни правителства са се надпреварвали да сключват договори без да имат пари. Нека онези, които не спират да говорят, че сме най-бедните, да се замислят, че сме събрали 2,5 млрд. лв. да разплатим за подобни проекти в посока Москва и Вашингтон и да имат предвид, че бюджетът на министерства като това на културата е около 100 млн. лв. на година, а на спортното – дори по-малко“.

  Думите са на премиера Бойко Борисов, след като стана ясно, че Русия ни е осъдила да платим над един милиард за проваления проект „Белене“. Има-няма час и половина след това три комисии казаха „Да“ и след празниците ще се дадат стотици милиони на НЕК да почне да плаща.
  А стадото мълчи, хани се във „Фермата“…
  Това са милиони, които в следващите милион години ще ги удържат от мен, от децата ми, от внуците, от правнуците, от техните внуци и така, докато не гръмне земята. Ще ударжат милиарда от твоите деца, от всички нас, тъпанарите!
  Пардон, ние не сме тъпанари, ние сме Тъпанари! С най-главното Т в света. Тъпанари, които плащат всеки масраф.
  Край, писна ми да съм Тъпанар!
  Няма все аз да плащам масрафа за такива като Р.Овч. дето прибраха комисиони за милиони, за да забъркат „Белене“!
  Като Делян Пеевски, който продаде един Фолксваген и си купи „Булгартабак“, 10 вестника, 3 телевизи, 2 сирена, мобилен оператор и 10 процента от „Ислямска държава“!
  Като Сашо Апашо дето все фалира предприятия за милиарди, и все е на свобода!
  Като синия Сашо Апашо, жената на който скътала от работа като некадърна водеща 6 милиона в КТБ!
  Като каптагоновият крал, дето с 4 продадени комбинезона на „Илиенци“ си купи фармацевтична компания №1 в Европа!
  Като братята дето така продадоха външния дълг, че сега дължим пари и на тях!
  Като червенобузият грозник, дето трови хората покрай „Каолин“!
  Като рязаният, който разпределя порциите в християнската ни държавица!
  Като волният идиот, на който ние плащме руската му лудост!
  И още, и още, и още такива гадове!
  Изроди, бял ден да не видите!
  Анита Мейзер жена да ви бъде!
  Цял живот само Джорджано да слушате!
  Софкин на секс-партия бридж да ви привика!
  Задника ви да стане като на Мария джуките!
  Само „Пещерска ракия“ да пиете, от мека топлина да не можете да го вдигнете!
  Майката на Делян Пеевски най-хубавата жена в живота ви да е!
  В селото на Ценко Чоков да живеете, той на море да ви води!
  Служебна кола от погребална агенция да карате!
  Не, малко ви е това.
  Разстрел за вас, разстрел! Първо съд, ако има такъв в България и после разстрел!
  Тогава с кеф ще плащам дълговете ви!
  А ти българино, готов ли си да разстреляш твоя Пеевски, твоя Р.Овч.!? Само тогава ще се оправим! Иначе ще продължат да ни оправят.

 49. 49 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  [quote#47:"Dохкeflyt"]Аз мисля[/quote]

  Процеса е доста сложен не ти се отдава...

  Имало едно време ссср...
 50. 50 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  ''Тогава стават обясними и чужди претенции, като тези от страна на Русия, че не сме друго освен "земя за продан".''

  Хайде и Тони се хвана като за сламка за тъпото изхвърляне на Толстой, което трябваше да бъде напълно пренебрегнато, вместо да се преувеличава истерично извън всякакви пропорции. Толстой даде доста плява за предъвкване на нашите комплексирани политици и журналисти като Т.Николов.

 51. 51 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Много едностранчиво писание. Истината е, че България е разпъната на кръст между изтока и запада, само че едни не забелязват зависимостта от Русия, а други се радват на зависимостта от Европа и САЩ.

 52. 52 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#31] от "Логика":

  " Аз съм ЖЕНА ... "


  Хм, не си го доказала ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4069 Неутрално

  [quote#5:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Апологета на красивите и готините пак се опитва да сее омраза към Русия. [/quote]
  Гледа ли сутринта интервюто на Радан Кънев за продажната политика на българските управници и последствията от нея?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4069 Неутрално

  [quote#39:"the_axel"]Проклети европейци ! Купуват любовта ни с пари ! Не знаят , че ние сме завинаги влюбени в Русия...[/quote]
  Всички руски подлоги говорят за любов не все гледат в ръцете руските си господари, та дано с кланяне и лизане на сапаги да заслужат тяхното благоволение изразено във финикийски знаци!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#6:"citoplast"]Имало ли е несъгласни с този акт? Имало е, разбира се. И кой по-точно? Отново Русия"... [/quote]
  Затова ли Русия прехвърля 80 млн. златни франка които Турция и дължи, като заем към България за да окупи свободата и? Заем който България никога не връща.
  Безподобните ви лъжи наистина отвращават! После се чудите защо файтона ви постояно се топи!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 57. 57 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 817 Любопитно

  Много добър текст,макар и силно неприятен за поклонниците на колхозното крепостничество и мумифицирането на престъпници в мавзолеи.....

 58. 58 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#11:"doroteus"]Браво на автора!
  Тони Николов винаги ни е радвал с обективни,смислени и на място казани думи,които понякога болят !!! [/quote]
  Глупости! Обикновен грантаджия и откровен лъжец, зависимост и "качество" които вървят ръка за ръка. Типичен представител на така наречените - българяни. Прилича на българин, говори български, но не е българин.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 59. 59 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#36:"Alexander97"]Никакви исторически факти не променят ..... нашия НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК бъди повече българин!!! [/quote]
  Така е! И точно защото сме БЪЛГАРИ, помним и историческите факти.
  А историческият ФАКТ за Деня на НЕЗАВИСИМОСТА говори, че днешния НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК стана възможен благодарение на БЕЗВЪЗМЕЗДНАТА руска помощ от 80 мил. златни франка, с която Русия откупва свободата на България.
  Когато ФАКТИТЕ говорят, само грантаджиите не мълчат!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 60. 60 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  ++++ Подкрепям.
  Денят на независимостта трябва 22.09. трябва да е Национален празник.
  В световен мащаб всяка себе уважаваща се Държава го е избрала за такъв.


  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8_%D0%BF%D0%BE_%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B8

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 61. 61 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 293 Разстроено

  [quote#10:"karabastun"]Виж ''Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите между Турция и България. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й.'' [/quote]

  Спрете с льжите, Русия винаги е искала да ни обладава!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Тенчо Камбуров
  Тенчо Камбуров
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#11] от "doroteus":

  "Тогава започва истинското робство - тежко, безмилостно, безпросветно". Удивително - ти преживял ли си го? Ако да - значи дрънканиците ти, както и на Тончо, са неверни! Ако ли не - значи просто преписваш Тончовите полуистини и си приписваш откриването на марната вода. Но вие сте си независими - от вас нищо не зависи!

 65. 65 Профил на Тенчо Камбуров
  Тенчо Камбуров
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#61] от "svetnal":

  Тази двусмислица "Русия винаги е искала да ни обладава!" е изумително неточна! Ако Русия иска да обладае нещо, то е светът или поне Европа, Бг-то и е "до фенера". Една от възможностите е да си купува удоволствията там - по тоя край всичко се продава, а ние копираме...

 66. 66 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1427 Весело

  [quote#5:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Апологета на красивите и готините пак се опитва да сее омраза към Русия.
  Което е храктерно за тези които не могат да измислят нещо привлекателно и сплотяващо за българите.[/quote]

  Че какво по сплотяващо от това да се обединим срещу петата колона на ретроградната империя на Злото?

 67. 67 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1427 Весело

  [quote#59:"rumata"]че днешния НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК стана възможен благодарение на БЕЗВЪЗМЕЗДНАТА руска помощ от 80 мил. златни франка[/quote]

  На как' Милка съседката, колкото пъти и дадат БЕЗВЪЗМЕЗДНА помощ, толкова пъти я опъват....

  Затова, ти си взимай безвъзмездни помощи, ама не искай от нас да делим после опъването.

 68. 68 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 287 Неутрално

  "По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи..."
  Това е първото изречение от Манифеста на Фердинад към българския народ.
  Години наред по темата Независимост се плюнчат тука разни фили и фоби, десетки речи се издърдориха, как па никой не се осмели да прочете просто Манефеста на Фердинанд към българския народ и да приключем с упражнението "кой по-велик".

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Браво тони , заработи за 20 цента с този пасквил. Дори в по-голямата чи част да е верен текста (а той е манипулативен), не е нито времето нито датата да се публикува.

 72. 72 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#59] от "rumata":

  Помощта от 80 млн. е факт, но това НЕ Е ДЪРЖАВНА РУСКА ПОМОЩ, това е ЗАЕМ ОТ РУСКА БАНКА! И до началото на ПСВ България го обслужва както е по договор. Така че хайде да не говорим глупости без да сме осведомени, а? Факт е, че излъга, наричайки този заем безвъзмездна помощ от Русия.

 73. 73 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#72:"skorpion1980"]Помощта от 80 млн. е факт, но това НЕ Е ДЪРЖАВНА РУСКА ПОМОЩ, това е ЗАЕМ ОТ РУСКА БАНКА![/quote]
  Товариш, не е ЗАЕМ от РУСКА БАНКА, а ДЪЛГ, който Турция има да изплаща на Русия, и който, по предложение на Русия е прехвърлен на България, като в замяна Турция признава независимостта на България. Изключително благородно дело от Руска страна, като се вземе в предвид, че България не е разполагала с парични средства от такъв размер. Да, подписаното споразумение е предвиждало този дълг да бъде платен с 4% лихва, но България никога не го плаща.
  [quote#72:"skorpion1980"]Така че хайде да не говорим глупости без да сме осведомени, а? Факт е, че излъга, наричайки този заем безвъзмездна помощ от Русия. [/quote]
  Хайде без категоризации! Да беше си направил труд да прочетеш коментар #56 където ясно съм го казал..
  [quote#56:"rumata"]Русия прехвърля 80 млн. златни франка които Турция и дължи, като заем към България за да окупи свободата и? Заем който България никога не връща. [/quote]
  След като не сме го върнали и Русия не ни предявява претенции, не е ли това безвъзмездна помощ!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 74. 74 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#39] от "the_axel":

  А едни други ние ще се радваме на нейната разруха

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 76. 76 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#68] от "Дъската ми хлопа устойчиво": "По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи..." Това е първото изречение от Манифеста на Фердинад към българския народ.
  ====================================

  Това е първото значение, защото е така, въпреки манипулациите на заклетите русофоби, които се опитват да докажат недоказуемото. Всъщност истината е, че независимо какви са били политическите мераци на Русия през 1877/1878 и през 1908 година, без Русия България нито би била освободена, нито би била независима. Защото по това време Англия и Франция твърдо държат за интегритета на Турция като държава (което, ако не е преодоляно от Русия, нямаше как сега да сме отделна държава), Германия си има други грижи, а Австро-Унгария само иска да използва руско-турските войни, за да се намести в западната половина на Балканския полуостров с излаз на Егейско море при Солун. И всеки, който казва нещо друго, просто лъже или просто говори за неща, които не познава и не разбира.

  Всъщност първата чужда държава, която е сондирана, дали би подкрепила обявяването на независимостта на България, е Русия, с която по това време България е в много добри отношения. И тъй като по това време Русия работи усилено по създаването на Балканския съюз против Турция (той е създаден по егидата на руския император; който не вярва, да прочете договора между България и Съррбия за война с Турция), тя няма нищо против България да обави независимост.

  Защо авторът лъже или говори неверни неща за това, какъв е бил истинският ход на историята по онова време? Ами защото наивно предполага, че никой от коментиращите не познава добре онази част от българската история. И защото когато нямаш реални аргументи, защо сегашна България непременно трябва да лбъде послушна маша на Германия или на САЩ в тяхната политическа борба против Русия, не ти остава нищо друго, освен да се опиташ да демонизираш Русия и нейната рола в историята на България.

  И така: Русия не е била никога съзнателна благодетелка на България. И винаги, от времето на Екатерина ІІ Велика до сега, иска или да ни направи част от Русия, или да ни направи неин послушен съюзник. Същото, което сега от нас искат САЩ, Германия или Франция. Но независимо от желанията на нейния политически елит, тя е тази, без чийто помощ България не би била освободена през 1878 година и не би могла да обяви, против нейната воля, своята независимост през 1908 година.

 77. 77 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#71] от "olimpipanov": Дори в по-голямата чи част да е верен текста (а той е манипулативен), не е нито времето нито датата да се публикува.
  ====================================

  Напротив! Всеки търговец на нематериални ценности лесно би ти доказал, че точно сега за такива драсканици се плаща най-много.

 78. 78 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#55] от "Храбър": Всички руски подлоги говорят за любов не все гледат в ръцете руските си господари, та дано с кланяне и лизане на сапаги да заслужат тяхното благоволение изразено във финикийски знаци!
  ====================================

  Не съди за другите по себе си. Не всички са готови да продават съвестта си.

 79. 79 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 653 Весело

  До коментар [#5] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Боклука си остава боклук, дори и на московска хранилка.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 80. 80 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 653 Весело

  До коментар [#52] от "niksan1":

  Повече прилича на баба Яга с привкус на псевдопророка Илия.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 81. 81 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#80] от "Captain Shakespeare":

  " Повече прилича на баба Яга ... "


  Хм, мисля, че си смел човек . Респект ! Сега смятай, че си отпушил едно буре с ла*на и ... майчице мила !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 82. 82 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  "Проклета да е минутата, в която руски крак е стъпил на българска земя."
  Всъщност това важи за всяко друго време и място, където е стъпил руски крак. За щастие възможностите на това пропаднало племе намаляват непрекъснато и безвъзвратно.

 83. 83 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#79] от "Captain Shakespeare":
  И защо споделяте личните си несгоди и комплекси?
  Запазете ги за себе си, не е нужно да натоварвате и околните

 84. 84 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#61] от "svetnal":

  От себе си ли вадите това заключение?

 85. 85 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 653 Весело

  До коментар [#58] от "rumata":

  .... путлерско мекере!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 86. 86 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Захари Стоянов го е казал:
  ''Българските русофили са най - големите българофоби!''

 87. 87 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Независимостта е състояние на духа, усещане за свобода и възможност за свободен избор. Иначе човек като индивид и народите като цяло няма как, пък и не искат да са независими. Дори се стремят да бъдат обвързани. Сам човек е за боклука.

 88. 88 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  [quote#76:"glog"]И така: Русия не е била никога съзнателна благодетелка на България. И винаги, от времето на Екатерина ІІ Велика до сега, иска или да ни направи част от Русия, или да ни направи неин послушен съюзник. Същото, което сега от нас искат САЩ, Германия или Франция. Но независимо от желанията на нейния политически елит, тя е тази, без чийто помощ България не би била освободена през 1878 година и не би могла да обяви, против нейната воля, своята независимост през 1908 година.
  [/quote]

  ++++++++++++++++++++

 89. 89 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Много хубава статия!

  I Want To Believe
 90. 90 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#73] от "rumata":

  Баш си е заем от руска банка, за да може въпросният прехвърлен дълг, тавариш, да бъде моментално изплатен. А това, че спираме след 1915 година да го плащаме е плод на скъсаните дипломатически отношения с Русия заради влизането в различни лагери по време на ПСВ. то че е било грешка да бъдем на страната на Германия тогава било е, както е щяло да бъде грешка да бяхме влезли и на страната на Антантата, защото тогава щяхме да сме победители и да имаме мижави придобивки във вече обезбългарената Източна Тракия и никакви в Македония и Добруджа, демек щяхме да си хвърлим армията да воюва за почти нищо. Но това, че преставаме да плащаме дълга е защото СССР излиза на позиция, че царски дългове не плаща, съответно не претендира и към бъдещи царски вземания, които и без това са в пъти по-малки от дълговете.

 91. 91 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Няма как народ, на който се внушава, че "патриотизъм" е мръсна дума да се чувства независим.

  И да поясня, не става дума за истеричните изцепки на Сидеров и сие, а за задравословното чувство за непрокосновени териториални граници и национална идентичност, които на хартия са залегнали във всички еропейски и световни документи.

  Точка.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 92. 92 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 801 Любопитно

  "Да не си помислите само, че тогавашна България е била в по-малки финансови обвързаности с Русия? Нищо подобно. Потвърждение за което е самата цена, която плащаме за освободителната война. България поема своята част от дълга на Османската империя, като се задължава да плаща на Русия по 4 020 млн. френски франка годишно за период от 75 години (сумата е колосална, а срокът на погасяване, без лихвите, се простира почти до падането на комунизма – до 1983 г.)."

  Тук трябва да се направи пояснение, защото написано така изглежда, че Русия един вид казва, независими ОК, ни ще платим, това, което дължите на Турция и сега започвате да плащате данък на нас. Един вид сменяме Високата порта с Петербург. Реално ситуацията е малко по-сложна. Турция иска около 125 млн. франка обезщетение. България може да предложи максимум 82 млн. франка. Напрежението ескалира, тъй като нито Истанбул, нито София отстъпват. Стига се до частична военна мобилизация. Русия, която не иска война на Балканите предлага на Турция да й опрости репарациите, които Високата порта изплаща на Русия от времето на руско-турската война. Този размер покрива разликата между исканата сума от страна на Турция и сумата, от 82 млн. франка, която България е готова да плати. 125-82=43 млн. франка. Останалите 82 млн. франка са заем от Русия към България за период от 75 г. като клаузите за изплащането им са доста мъгляви. Впоследствие много малка част от тази сума е изплатена на Русия, едно поради това, че Русия не е особено активна в търсенето на заема си и друга поради факта, че след като болшевиките идват на власт Русия/СССР денонсират всички международни договори сключени от царска Русия, с което отпада и ангажимента за изплащане на съответния заем. Така Русия изиграва една от редките си (и може би единствена) положителна роля в историята на България.

 93. 93 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Да повърнеш от толкова дупедавщина. Не ви ли е срам? Това комунягите-слагачи на времето имаха повече фасон от вас. Пфуй, гадно!

  Мърфи е оптимист!
 94. 94 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#90:"skorpion1980"]Баш си е заем от руска банка, за да може въпросният прехвърлен дълг, тавариш, да бъде моментално изплатен. А това, че спираме след 1915 година да го плащаме е плод на скъсаните дипломатически отношения с Русия[/quote]
  Товариш, както и да въртиш и да сучеш и да ми преливаш от пусто в празно, аз вече няколко пъти потретих, че от въпросният дълг почти нищо не е платено, никога не е бил изплатен, и не сме притискани по никакъв начин да го плащаме. Което от своя страна означава, че Русия плати БЕЗВЪЗМЕЗДНО 80 мил. златни франка за нашата НЕЗАВИСИМОСТ! Кой разбрал,.. разбрал.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 95. 95 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#8] от "Логика": Независимостта в днешно време не е лукс. Това, че си аполитичен в никакъв случай не те прави автоматично независим.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK