Чия независимост ще празнуваме - на безнаказаните или на гражданите

Чия независимост ще празнуваме - на безнаказаните или на гражданите

© Юлия ЛазароваБившият министър на правосъдието Христо Иванов пусна в своя "Фейсбук" профил пост по повод днешния Ден на независимостта. Публикуваме пълният текст, като заглавието е на редакцията. Заглавието на поста е: "Чия независимост или за съдебната реформа и ускоряването на процеса".


Полагат се големи усилия темата за съдебната реформа да бъде подменена и изтласкана. Всичко беше сведено до поредната порция стахановско приемане на закони. Армия от конюктурчици не спира да празнодумства как единственото, което било важно за хората, е ускоряването на процеса в съдебна фаза. Големите телевизии изведнъж забравиха за тази тема извън ведомствените PR упражнения


Но животът, дори и когато все повече прилича на разложение, има своя логика. И последните дни отново напомнят какъв беше смисълът на така и не случилото се усилие за съдебна реформа. При това, по особено брутален начин.
Амулет за милиарди


Лятото свърши и започнаха да идват сметките. За милиарди. Настава време да си платим за това, че отказваме да реформираме прокуратурата. И аферата КТБ, и аферата Белене, ни се случват, защото прокуратурата отказва да си върши работата. Ако си от правилната страна на политическата игра, можеш да разчиташ на тотална безнаказаност.


Само това може да обясни как с години са били изграждани и захранвани с публичен ресурс политическите пирамиди КТБ и Белене. Само това може да обясни и как техният разпад се превръща в нов цикъл на ограбване.


Само по тези два казуса, мандаринстването на Сотир Цацаров ни струва над 4 милиарда. Засега. Активите се претакват, нови банки поемат функцията на КТБ, държавното ни ръководство нахлупва още по-здраво енергийния шлем на главата си


Как се завладява България


Думите на руския депутат с литературна фамилия, как щели да купят втората половина от България, предизвикаха същинска еуфория. И тези, които имаха нужда да балансират малко твърде видимите си залитания в посока Путин, и онези, които искат да представляват прозападната част от обществото, но ги е шубе да не прекалят, видяха в това дебелашко, но безобидно само по себе си, изхвърляне повод да покажат космати гърди. Чупеха се зъби, цитираха се 1300 години


В това време, тихо и невъзмутимо, ВТБ продължи да поглъща ключови активи. В този процес можем да видим няколко поколения от кастата на безнаказаните, които претакват неясни капитали и активи и неусетно всичко се връща там, от където е тръгнало през 80те: под контрола на (бившите) господари от КГБ.


Макар и на друго ниво, същото се случва и на бежанския фронт. От лятото официозната пропаганда готви обществото за някаква бъдеща политическа уйдурма и контролирано ни облъчва с постоянни дози страх от мигрантското нашествие, произвеждат се народни герои и се продуцират инциденти с бежанци в центъра на София. На този фон, ние няма как да знаем на каква логика се подчинява поведението на представителите на държавата ни.
Кое е водещото при третирането на мигрантите и в отношенията ни с Турция? Националната сигурност или каналджийството и контрабандата? Кой говори – България или тъмната страна на Булгартабак?


Така, неразследваната и не наказана корупция вече не води просто до чудовищни финансови загуби, но и до съвсем конкретни заплахи за националната сигурност.


Върховенство на страха, не на правото


Периодично ставаме свидетели на случаи като преследването на шефа на Фонда за лечение на деца или на кмета на Перущица, които приличат на наказателни акции. В свободното си от разследване на корупцията по високите етажи на властта време, прокуратурата все по-често изглежда да се занимава с всяване на страх, партиен и бизнес инженеринг, мачкане на неудобни.


В София и ако човек разчита само на т.нар. медии, това лесно може да остане незабелязано (за сега!), но страхът от "опраскване" с помощта на прокуратура, полиция, контролни органи, става все по-видимо присъствие в мотивацията на много хора. Извън Столицата, в онова, което – според региона – наричам Цветановланд или Пеевскиланд и дето партийните машини нямат причини да подбират средства, управлението чрез страх се връща на нива, които трябваше да са останали във времената на Живков.


И за наказателния процес


Все пак, цялото това говорене за ускоряването на наказателния процес няма да отиде напразно. Прокуратурата изготви проект за изменение на НПК, който формално се лансира от министерството на правосъдието. Вероятно най-важната част от проекто-изменението е прехвърлянето на разглеждането на делата за корупция по високите етажи на властта от Софийски градски съд, където се разглеждат те сега, към Специализирания наказателен съд.


След прогонването на Владимира Янева и нейните заместници от ръководните постове в СГС, Цацаров на няколко пъти показа, че никак не харесва СГС (и доста държи на Янева). Очевидно, сега спец-съдът трябва да стане личният на негово прокурорско величество трибунал. Заедно с антитерористичното законодателство, това е израз на консолидация на режима на страхуване.


В измененията на НПК има и процедурни прекроявания, за които никой не може да каже дали ще ускорят или всъщност забавят съдебните производства. По простата причина, че при цялото дуднене за ускоряване, така и не беше направен анализ на причините и дори няма статистика за продължителността и стойността на наказателните производства.


Едно нещо обаче е известно със сигурност и то е, че огромните забавяния и манипулации се случват в досъдебните производства. И, съответно, в тази част реални промени няма. Защото там е царството на Прокуратурата и МВР. Впрочем, дали забелязахте как докато почваха новите риалитита правителството се отказа дори да имитира реформа на МВР?


Реалното ускоряване


При все това, ускоряване на процеса има и то – значително. Но не на наказателния, а на процеса на завладяване на държавата. 2013-14 г. изглеждаше, че олигархичният модел се е изчерпал, достигайки границите на своята икономическа жизнеспособност в рамките на европейския модел на държавност. Междувременно обаче, настъпи драстична промяна в геополитическия контекст.


ЕС изпадна в колективна лидерска несъстоятелност и рязко загуби способността си да налага демократични стандарти, а САЩ се отдръпнаха от ролята на гарант за сигурността в региона. Либералната демокрация беше обявена за главен виновник за всички несъвършенства на живота и започнаха да никнат авторитарни фигури, които нашите медии рекламират в захлас.


На този фон, нашата олигархична каста на безнаказаните откри нова колективна мисия за себе си. Ако доскоро планът беше да мимикрираме в задния двор на западния модел, сега вече на хоризонта се мержелее светлият идеал на мафиотския суверенитет чрез скрояването на някаква междинна позиция между изтока и запада.


Като се сближи с Путин и Ердоган, нашата олигархия се надява да се освободи от ограниченията, които принадлежността към ЕС все пак налагаха. Това веднага започва да получава вътрешно-политическия си израз както на национално, така и на индивидуално микро-ниво.


Съдебната реформа можеше да бъде силен антидот на тези тенденции. Преустройството на прокуратурата на принципа на отговорността пред обществото, а не пред мафията, гарантирането на независимостта на съда от корупция и страхуване и прочистването на магистратурата от гнили ябълки, трябваше да превърне съдебната власт в инструмент за оздравяване на останалите държавни институции и да започне да създава усещане за ред и отговорност пред закона.


И точно заради това беше толкова важно да опитаме, въпреки всичко, да прокараме каквото можем. И заради този залог, реформата беше подменена в огромна степен.


Все още не е безнадеждно късно, обаче. Доколкото обществото ни има сили да се съпротивлява на описаните тенденции, съдебната реформа може да се окаже едно от най-добрите полета, на които да се даде сражение на консолидиращата се олигархия.


Доколкото и медийната и политическата среда изглежда са безнадеждно завладени, настояването за отговорност на главния прокурор и реално преобразуване на прокуратурата може да бъде някакъв отговор. Изчезването на западните патерици и ментори може да се окаже онази слабост, която ни кара да мобилизираме силата си.


Националните празници не са почивни дни. Те са изправяне пред предизвикателствата на националната ни съдба. Днес, въпросът пред нас е чия независимост ще празнуваме. На кастата на безнаказаните или на гражданите.
Честит 22ри септември!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Христо Иванов трябва да е главният прокурор на републиката!

 2. 2 Профил на vedal
  vedal
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Страхотен анализ - жесток и - за съжаление - верен! Браво на Христо Иванов и позор на тези, които го изхвърлиха от поста, на който той беше най-достойния от всички, заемали го досега.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  "Доколкото и медийната и политическата среда изглежда са безнадеждно завладени, настояването за отговорност на главния прокурор и реално преобразуване на прокуратурата може да бъде някакъв отговор."
  Медийната, политическата, икономическата, съдебната, всяка среда е овладяна. Ние, българските граждани, доброволно и с ясно съзнание, предадохме всичко в ръцете на мафията.

 4. 4 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Весело

  Почитания - страхотна позиция на г-н Иванов! Както винаги, право в десятката! Характерна особеност на родените национални лидери. Дано осъзнаем по-скоро, че в лицето на този човек / и други около него/ имаме онзи ценен потенциал, който е в състояние да ни поведе по пътя на ефективната борба с мутро-пребоядисано-червените мафиоти, които си играят със съдбата на нацията по един крайно опасен начин!
  Хубав празник на всички българи!

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8012 Неутрално

  На независимата, колкото е независима и България - съдебна система !

  [email protected]
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Лятото свърши и започнаха да идват сметките. За милиарди. Настава време да си платим за това, че отказваме да реформираме прокуратурата. И аферата КТБ, и аферата Белене, ни се случват, защото прокуратурата отказва да си върши работата. Ако си от правилната страна на политическата игра, можеш да разчиташ на тотална безнаказаност.
  +++++++++++++
  Силен, точен, безкомпромисен както обикновено! Червените тролове сега ще го заръфат...

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 8. 8 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Радвам се, че Дневник все още смее да публикува мненията на мислещи с главата си хора. Вярвам, че той не е сам. Но имаме ли сили да се справим с проблема? По-точно смелост и знание как се прави това? Честит празник, българи!

  agent
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Гневно

  “...В това време, тихо и невъзмутимо, ВТБ продължи да поглъща ключови активи...“ Че нали ВИЕ бяхте бивш правосъден министър и освен това сте юрист?! Вие защо не намерихте у себе си поне малко ПРОФЕСИОНАЛНО юридическо достойнство и професионална чест, за да отговорите по достоен начин на руснаците,м? Защо не поискате КАТО ЮРИСТ да го подиграете, като им предложите нищожна сделка? ВИЕ КЪДЕ БЯХТЕ и защо не реагирахте? Къде Ви е ЧОВЕШКАТА И ПРОФЕСИОНАЛНА съвест?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  Няма какво повече да се добави в анализа! Пленената държава има две възможности - да се освободи или да престане да съществува, защото гробокопачите, които ни управляват, не са съзидатели

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Кристално ясно казано и описано!
  Брилянтен анализ на ситуацията, точни и смели думи!
  Г-н Христо Иванов е достоен Българин, дори и само за това, че категорично отказва да слугува на турски дерибеи и съветски помешчици! Евалла на такива хора, за доблестта и морала!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нека се знае- ВСЕКИ професионалист, който започне да се занимава с политиката, ПЛЮЕ на практика и на дипломата си, и на професионалните си чест и достойнство и защитава ЕДИНСТВЕНО политическата си партия и то с политически, а не с професионални средства!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  У нас е така - кадърният, можещият и желаещият да си върши работата е безработен, защото е неудобен, а страхливият, подмолният интригант, послушникът и неспособният - заемат важни постове и длъжности.
  А е така, защото ни е такъв манталитетът!!!Сред колегите ми, от 20 човека, само 4-5 могат, знаят и си вършат работата както трябва, а останалите скатават, мързи ги или са некадърни.От 5-мата можещи, само 2-ма не се стархуват от шефовете и им казват каквото мислят, защото така е добре и за фирмата и за персонала и за работата, а от тези 2-ма, само един спазва правила и се стреми да живее нормално - спазва правила и закони, без свои хора, които да му спестят време и нерви по опашки и прочие, както и не се инетересува от това кой къде се е тагнал и какви снимки е качил някъде си, Динко, Слави или прочие сволоч, а се притеснява от все по отчайващото управление, кражбите с милиарди и липсата на държавност!

 14. 14 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 688 Неутрално

  България има своята Надежда в лицето на хора като Христо Иванов, Кристиан Таков, Лозан Панов и още много смели хора, които всеки ден се борят да отвоюват държавата си обратно от мафията.
  Смело напред !

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 15. 15 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Само дето не споменава поименно КАПО ДИ ТУТИ КАПИ, верен изпълнител на поръчките на кукловодите, инсталирал Цацата за да пази гърба на цялата ни мафия.
  И който ни баламосва и лъже денонощно, докато неговите разбойници крадат ли, крадат.

 16. 16 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#9:"Логика"]ВИЕ бяхте бивш правосъден министър[/quote]

  Кефиш. Защото г-н Иванов Е бивш провосъден министър. И това е така, защото е БИЛ правосъден министър. В твоята главица е "бил бивш" правосъден министър, явно днес не е бивш, а някакъв друг. А това кефи, много кефи

 17. 17 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 959 Неутрално

  В тоя анализ е казано просто всичко за нашата кочина. Всичко! Точно и ясно, човек може само да цитира. Поклон пред Христо!

  "....политическите пирамиди КТБ и Белене. Само това може да обясни и как техният разпад се превръща в нов цикъл на ограбване.

  Само по тези два казуса, мандаринстването на Сотир Цацаров ни струва над 4 милиарда. Засега. Активите се претакват, нови банки поемат функцията на КТБ, държавното ни ръководство нахлупва още по-здраво енергийния шлем на главата си"

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Толкова много думи, за да каже нещо простичко: имам нататъшни политически амбиции, харесвай ме, народе!

  Ама ядец.
  Харесват го само тези, които са му подобни. Това не е комплимент.

  властта ражда паразити
 19. 19 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 959 Любопитно

  "Впрочем, дали забелязахте как докато почваха новите риалитита правителството се отказа дори да имитира реформа на МВР?"

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Пак завладяната държава. И ВТБ, която била почнала да изкупува активи. А Мултигруп, дето стартира с нарязване на една руска подводница, ги забравихме. Те не бяха ли завладели държавата. Що за подигравка с паметта на хората?
  1995г.
  "Жан се нуждае от правителствена програма. И един ден се вдига и по познатия вече начин, на познатото място, се среща с вицепрезидента на Мултигруп.
  – Димитър – казва му той. Без „господине“, „другарю“ и без звателно обръщение, – можеш ли да помогнеш при написването на правителствената програма? Като гледам структурата на Мултигруп и петгодишните бизнес-планове на 13-те холдинга, ами това е много близо до мащаба на държавата… Пък и кадрите ви са били министри, зам.-министри, генерални директори… Знаят как се правят програми.
  Димитър отново звъни във Вашингтон, където е Илия Павлов, за да пита, оттам, естествено, идва съгласието и работата започва.
  Мултигруп пише правителствената програма за управление на БСП."- http://www.budnaera.com/2013-04/2013-10-03_07.html

 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Прекрасна дисекция.Възхищавам ви се господин Иванов.

 22. 22 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 959 Любопитно

  Кое е водещото при третирането на мигрантите и в отношенията ни с Турция? Националната сигурност или каналджийството и контрабандата? Кой говори – България или тъмната страна на Булгартабак?

  Така, неразследваната и не наказана корупция вече не води просто до чудовищни финансови загуби, но и до съвсем конкретни заплахи за националната сигурност.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ще е добре БИВШИЯТ правосъден министър да каже- като счита, че на 22.09. не трябва да се празнува независимостта на България и Р. България не е суверенна държава - субект на международното право, НА ЧИЯ ДЪРЖАВА САМИЯТ ТОЙ беше министър на правосъдието, КОЯ ДЪРЖАВА му е издала диплома за завършено юридическо образование със специалност право, ЧИЕ МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО му е издало Удостоверението за правоспособност като юрист! НЕКА ОТГОВОРИ ЛИЧНО НА ТОЗИ ВЪПРОС- ДА ВИДИМ КАК ЕДИН ЮРИСТ ИМА НАГЛОСТТА И ЦИНИЗМА ДА НЕ ЗАЧИТА ДЪРЖАВНИЯТ СУВЕРЕНИТЕТ НА БЪЛГАРИЯ! МРЪСЕН ПОЛИТИК!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  След 1989г., НАЙ- ПРЕЗРЯНАТА ЧАСТ от българският народ , са БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ! Както става ясно от статията, има защо! Един от тях, който Е ИМАЛ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СТОПИРА много от негативните неща в България, които описва, се жалва едва ли не, че не е бил политик и не е имал политическата власт да направи нещо, докато всъщност е бил МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО в Р. България! Кого лъжеш, наглецо?! ТИ, А НЕ АЗ, си ИМАЛ ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ СИ- ЗАЩО НЕ СИ СПРЯЛ И ПРЕУСТАНОВИЛ ограбването от втб на ктб? За това ВСЕКИ нормален човек в България счита думата политик за изключително обидна дума!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Дано повече хора прочетат това

 26. 26 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 959 Весело

  До коментар [#23] от "АНТИ-Логика":
  Много крещиш! Лееш помия и обиждаш. Явно г-н Христо Иванов ви бърка някъде, доста дълбоко.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 27. 27 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#23] от "Логика":
  Мръсна логика...

  Happy face says, adios !
 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "virtual brain":[quote#26:"virtual brain"]Явно г-н Христо Иванов ви бърка някъде[/quote]Естествено- този НЕБЪЛГАРСКИ- ПО СОБСТВЕНИТЕ МУ ДУМИ- СУБЕКТ- Е ИМАЛ ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ ДА ПРОМЕНИ НЕЩО, НО ВМЕСТО ТОВА, СЕ Е СВИВАЛ СТРАХЛИВО! Искам да го питам- СЕГА- ДНЕС - къде в вписан? Защото ако е вписан в САК„ за мен е ВЪРХОВНА ГНУСОТА да имам такъв колега- адвокат!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#27] от "Р. Дражев":Не,. лаико- ЮРИДИЧЕСКА, А НЕ ПОЛИТИЧЕСКА логика!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "Логика":

  Лаик ? , ! Хахайа...
  наздраве Злобика...

  Happy face says, adios !
 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#30] от "Р. Дражев": Лаик сте, естествено- освен ако нямате над 17 години адвокатска практика в България!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  "съответно, в тази част реални промени няма" - всички независими хора го виждат, чувстват, знаят, но се оказва, че все пак са зависими от нещо, от някого, заради нещо... И така, вече 27 години... Е, по-малко са от 108...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 33. 33 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#31] от "Логика":

  Това какво ощо има с темата ?
  Познавам доста посредствени адвокати...

  Happy face says, adios !
 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#33:"Р. Дражев"]Това какво ощо има с темата ? [/quote]
  Ми АВТОРА е общото в темата, лаико- АВТОРЪТ! Наистина ли сте толкова елементарен?
  http://www.sak-sas.bg/bg/about-sba/authorities/council/decisions-of-the-bar-council-archived-2014/850-protocol-13-01-04-2014
  ...4. На основание чл. 22, ал. 1, т. 3 във вр. с чл. 133, ал. 1, т. 4 от ЗА отписва от
  регистъра на адвокатите на Софийската Адвокатска Колегия Христо Любомиров Иванов, считано от 28.03.2013 година...“
  “...Новоизбраният министър на правосъдието Христо Любомиров Иванов, който по право ще ръководи заседанията на Висшия съдебен съвет и заяви амбициите си да реформира съдебната власт, е лишен от правото да упражнява адвокатската професия, а преди това е наказван десет пъти с порицание и парични глоби...“ http://pik.bg/%D1%84%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80-%D1%81-%D0%BE-news211408.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#33] от "Р. Дражев":
  Закон за адвокатурата
  Чл. 132. Дисциплинарно нарушение е виновното неизпълнение на задълженията по този закон и Етичния кодекс на адвоката, на наредбите и решенията на Висшия адвокатски съвет и на решенията на адвокатските съвети и общите събрания, както и:
  1. нарушаване на адвокатската тайна;
  2. пропуски, причинили накърняване на правата и законните интереси на клиента;
  3. системна небрежност или очевидно невежество при изпълнение на професионалните задължения;
  4. лично пряко рекламиране на професионалната си дейност, извършено в нарушение на този закон;
  5. уговаряне на възнаграждение от клиенти, по-ниско от предвиденото в наредбата на Висшия адвокатски съвет за съответния вид работа освен в случаите, когато в този закон и в наредбата е предвидена такава възможност;
  6. (изм. - ДВ, бр. 79 от 2005 г., в сила от 01.01.2005 г.) приемане и осъществяване на правна помощ не по установения от закона ред;
  7. (изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) укриване на важни обстоятелства при приемането за адвокат или при вписването в регистъра на чуждестранните адвокати;
  8. системно неизпълнение на задълженията като член на управителен, контролен или дисциплинарен орган на адвокатурата;
  9. (изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) нарушаване на професионалната етика, морала и колегиалността спрямо други адвокати, адвокати от Европейския съюз или адвокатски сдружения;
  10. уронване на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#33] от "Р. Дражев":
  Закон за адвокатурата
  Чл. 133. (1) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) За извършено дисциплинарно нарушение на адвоката, както и на адвоката от Европейския съюз се налагат следните наказания:
  1. порицание;
  2. глоба от една до осем минимални работни заплати;
  3. лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от една до три години;
  4. лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца;
  5. лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок до 5 години при повторно нарушение.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#35] от "Логика":

  "Националните празници не са почивни дни. Те са изправяне пред предизвикателствата на националната ни съдба. Днес, въпросът пред нас е чия независимост ще празнуваме. На кастата на безнаказаните или на гражданите"
  Кое не Ви е ясно?!?
  Засипвате форума с глупости...

  Happy face says, adios !
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#37:"Р. Дражев"]Националните празници не са почивни дни[/quote]НЕИСТИНА! НАЦИОНАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ СА ОФИЦИАЛНИ ПОЧИВНИ ДНИ![quote#37:"Р. Дражев"]. Те са изправяне пред предизвикателствата на националната ни съдба.[/quote] ГЛУПОСТИ- БЪЛГАРИЯ Е СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА, СУБЕКТ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО! [quote#37:"Р. Дражев"]Днес, въпросът пред нас е чия независимост ще празнуваме[/quote] на българската държавност, глупаци![quote#37:"Р. Дражев"]На кастата на безнаказаните или на гражданите[/quote] САМИЯТ АВТОР-Е ОТ КАСТАТА НА БЕЗНАКАЗАНИТЕ, ЗАЩОТО Е БИЛ ПОЛИТИК САМО ДО ПРЕДИ 1 ГОДИНА И Е ИМАЛ ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ ДА СПРЕ ПОНЕ РЕАЛНО- СЪС СВОИ КОНКТРЕТНИ ПОЛИТИЧЕСКИ И АДМИНИСТРАТИВНИ ДЕЙСТВИЯ - 3/4ТИ ОТ НЕГАТИВИТЕ, ОПИСАНИ В СОБСТВЕНАТА МУ СТАТИЯ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#38] от "Логика":

  Отново глупости...
  "Кой" , ще го отави....
  Знаете прекрасно, за какво иде реч!
  И "глупаци" ...идва малко невъзпитано...
  Както всички защитаващи, (знаеш Кой).
  И не се "хаби" повече.
  Честит 22 сеп.

  Happy face says, adios !
 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#39:"Р. Дражев"]Отново глупости..[/quote]...каза лаика на българския адвокат със 17 годишна адвокатска практика ...Както и да е - жалък сте! Отчаяно опитвате да защитите незащитимото, само, че не притежавате знанията и интелекта да защитите дори и малкото, което си струва да бъде защитено законно...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Много подходящ за президентската институция човек.Не мога да разбера РБ защо не го издигнаха?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#39:"Р. Дражев"]И "глупаци" ...идва малко невъзпитано... [/quote] Напротив- лице, което по силата на професията си на юрист , е ДЛЪЖНО да знае какво е държавен суверенитет и дали България го притежава, е наистина ГЛУПАК, ако не знае какво чества България на датата 22.09., още повече, че един от кандидатстудентските изпити за юф и по време на нрб, и сега- по време на Р. България, е по История на България.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#42:"щирлиц"] Едно, че нямаш представа кой за какво отговаря в правителството [/quote] Хайде бе- не знам какво пише за министрите в КРБ“ Риъли? Вероятно ТИ не знаеш, че един министър носи и НАКАЗАТЕЛНА отговорност за действията/ бездействията си И как ли ще знаеш, като си просто политикан

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#45] от "щирлиц":Неграмотните юристи у нас стават политици- като авторът на статията Не случайно е имал над 10 наказания от ВАдвС и [quote#34:"Логика"]...4. На основание чл. 22, ал. 1, т. 3 във вр. с чл. 133, ал. 1, т. 4 от ЗА отписва от регистъра на адвокатите на Софийската Адвокатска Колегия Христо Любомиров Иванов, считано от 28.03.2013 година..[/quote] Както и да е- това са МНОГОБРОЙНИ нарушения и както е видно, е имало за какво да са му били наложени

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#47] от "щирлиц": Виж какво, шуцер, пак не позна

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  С този главен прокурор ни чакат още няколко години безвремие.

 58. 58 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Писна ми от анализатори, които, когато са имали власт, нищо не са направили, само могат да мрънкат отстрани и да се жалват, че нещата не били наред - ами не са, и бившия правосъден има пръст в това, с действието или бездействието си. И е много тревожно колко е къса паметта на коментиращите и как реагират на една групичка от анализатори по същия начин, по който реагират фенките на Джъстин Бийбър при негов туит!

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#28:"Логика"] Искам да го питам- СЕГА- ДНЕС - къде в вписан? Защото ако е вписан в САК„ за мен е ВЪРХОВНА ГНУСОТА да имам такъв колега- адвокат! [/quote]

  Пак ли пикаем газ другарко адвокат?

 61. 61 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#59:"Dохкeflyt"]За днес от 11:00часа до 19:00часа "Логика" е написала повече от 70 коментара!?!
  Аз мисля, че това е група тролове, които пишат под един ник. [/quote]
  ПР отдела на Главния Прокурор?

 62. 62 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 618 Неутрално

  На фона на цялата статия финалните „Все още не е безнадеждно късно, обаче. “ ми звучат нелепо и отчаяно.

  @)----,--'--
 63. 63 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  ИМА ЕДНА много естествена, плизка и възможна за рзбиране от всеки истина и неоспорим факт, който ще реши тежненията на еуфорично настроените коментатори, а и не само на тях.
  И тя е:
  Република България, каквато и да е тя днес ще се промени към логично по-нормална държавно организирана социална структура, само тогава и само след като, нещата в СССРОССИЯ бъдат променени към нормалност.

  Никога преди това!

 64. 64 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Един от най-актуалните и силни текстове по случай 22-ри септември. Поздравления!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK