Енигма ли е Фетхуллах Гюлен

Фетулах Гюлен

© Associated Press

Фетулах ГюленФетхуллах Гюлен е бивш имам и проповедник, теолог, философ и общественик, станал по-известен у нас, след като държавният глава на югоизточната ни съседка Реджеп Ердоган го обвини за несъстоялия се преврат срещу него.


Енигма ли е Гюлен? Докъде стига неговото влияние?


Безобидни ли са неговите религиозно-философски разсъждения? Има ли наистина пръст във формирането на геополитическите процеси? Това са само част от въпросите, които всички ние си задаваме, откакто разбрахме за съществуването на ислямския проповедник, живеещ в самоналожено изгнание в Пенсилвания, САЩ.
Какво показва публичната му биография:


Гюлен е третото дете в семейството на имама Рамиз ефенди и Рафиа ханъм от ерзурумското селце Коруджук в Североизточна Турция, роден е през 1941 година. Първи учител на малкия Фетхуллах е майка му. На 4-годишна възраст той се научава да чете Корана. В онези времена това е забранено деяние, затова майка му го буди в малките часове на нощта, за да се учи. Гюлен говори с респект за своите родители в автобиографичната си книга "Кючюк дюням" ("Малкият ми свят" – б.а.).


Средата, в която израства бъдещият имам,
силно определя двете основни направления в неговия живот


а именно рядката и деликатна прецизност и активното действие. Въпреки множеството ограничения, наложени от политическите режими, семейството на Гюлен успява да съхрани високо консервативния ислямски порядък в дома си и да възпита седемте си деца според нормите на ислямската религия. Той бива свидетел и на аскетичния живот на своите дядо и баба. Проповедникът казва, че от баба си Мюнисе ханъм е научил как да постави в центъра на живота си вярата във Всевишния и любовта към Него.


Друг важен фактор за духовното израстване на Гюлен е неговият учител от детството Алварлъ Ефе. "На него дължа високата чувствителност и далновидност към науката и вярата", казва духовникът. Основното си образование започва в родното си село, но го завършва в Ерзурум. От малък знае османски език, а през 1951 г. става хафъз (наизустява Корана). Това е периодът, в който започва да получава уроци по арабски и персийски от баща си. На 14-годишна възраст изнася първата си проповед. По настояване на учителя си Алварлъ Ефе през 1954 г. заминава за Ерзурум, за да учи в класическо медресе.


"Не след дълго той ни направи силно впечатление с изключителното си внимание към детайла, което видимо се пренасяше върху маниерите му на общуване с останалите, това бе видно и от интереса, с който се отнасяше към дисциплините, които изучавахме. Всички в медресето изпитваха респект към ясно открояващия се интелектуален потенциал", с тези думи описва Гюлен съученикът му в медресето хафъз Сади Кайхан. По думите му,


суфизмът (ислямска мистика) се откроява като основен фундамент в неговото личностно развитие


В юношеските си години Фетхуллах Гюлен се запознава с трудовете на ислямския учен от началото на XX в. Саид Нурси, който е известен тълкувател на кораничното послание. Трудовете му са публикувани т.нар. поредица Рисале-и Нур (Послания от светлина) и се изучават и до ден-днешен в един от най-известните ислямски университети по света – ал-Азхар, Кайро, Египет, в дисциплината ислямска философия. Гюлен е впечатлен от дълбочината на разсъжденията по отношение на кардинални теми, свързани с вярата, искреността, с която се отличават последователите на Нурси, и скромността в техните порядки. Той води писмена кореспонденция със Саид Нурси, а трудовете му се превръщат в основен фундамент на неговите религиозно-философски съждения, които той доразвива и прави достъпни до по-широк кръг от хора.


След приключване на образованието си по препоръка на своето семейство Гюлен заминава за Одрин (1959 г.). Въпреки младостта си, той прави впечатление на мюфтията с познанията си за религията и арабския език и е назначен за имам в една от джамиите. На следващата година се явява на изпит за мюфтии в Анкара. Взима го успешно, но поради младата му възраст не може да бъде назначен, затова продължава да е имам в по-големите одрински джамии. Прави впечатление, че когато е имам (след военната му служба) в джамията "Юч шерефели" живее 3 години на площ от квадрат и половина до един от прозорците на храма.


По време на военния преврат на 27 май 1960 г. Фетхуллах Гюлен отбива военната си служба в Анкара


След Одрин, като служител на Председателството по религиозните въпроси, младият имам е назначен в Къркларели, а оттам заминава за Измир. Там той е назначен за директор на мъжки пансион на ученици от имам-хатип (религиозно училище). Освен това продължава да изнася проповеди в различни джамии в областта. Оттук започва и популярността на младия проповедник, който оставя запомняща се следа с проповедите си не само пред учениците, но и пред обществото. Той


прилага и различна от стандартната методология на проповедта, като посещава кафенета и места извън джамиите, за да общува с хората


Това прави имама много популярен дори и сред не толкова религиозната част от обществото.


На 12 март 1971 г. се осъществява поредният военен преврат в Турция, след който следват множество арести.


Гюлен е обвинен, че в проповедите му е открита и политическа пропаганда


Докато трае делото, е задържан, но на 9 ноември 1972 г. съдът го оневинява поради липса на доказателства в подкрепа на повдигнатото обвинение.


През 1973 г. отново е назначен за проповедник. Проповядва в Едремит, Маниса, Измир, Истанбул и други големи градове. Това е периодът, в който Гюлен предприема различен подход в представянето на религията. Той инициира и участва в научни конференции и симпозиуми в известни университети в цялата страна. Там той представя своите разсъждения за еволюцията, пророка и вярата пред академичната аудитория. Методиката, по която бива представяна чисто религиозна тематика, е оценена високо от множество учени, които в следващите години проявяват и научен интерес към явлението Гюлен в турския религиозен живот.


В началото на осемдесетте години, на 12 септември 1980 г., Турция отново е разтърсена от военен преврат. В тази и следващите години – до 1986 г.,


Гюлен бива преследван и принуден да подаде оставка като проповедник


На 12 януари 1986 г. отново е задържан, впоследствие освободен, пак поради липса на доказателства. Започва отново да проповядва, като междувременно за пореден път е разследван и оневинен. На 16 юни 1991 г. е последната му проповед, провела се в джамия. В този период той акцентира върху предстоящите демократични промени и разпадането на Съветския съюз, вследствие на което народите от тюркските републики ще имат нужда от подкрепата на турския народ.


Началото на деветдесетте години за Гюлен е белязано от множество срещи с представители от целия спектър на обществото – журналисти, политици, учени и др. При създаването на Фондацията на журналистите и писателите през 1994 г. той изнася обширна реч, в която излага идеите си за необходимостта от диалог между религиите и цивилизациите. Това събитие е ключово в живота на проповедника Гюлен, който с идеите си показва, че не се вписва в рамките на стандартния профил за имам.


На 11 юни 1997 г. заминава за лечение в Америка, откъдето се връща през септември същата година. На 9 февруари 1998 г. се среща с папа Йоан Павел II с послание за диалог. В този период е обвинен в опит за налагане на шериат. Процесът трае до 2008 г., когато окончателно е оправдан. През 1999 г. заминава за САЩ, където живее и до днес в самоналожено изгнание.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  САЩ ще "клекнат" пред Турция и ще предадат Гюлен на Ердоган.
  Въпрос е дали ще се съгласят да има държава на кюрдите.

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  ..."Гюлен е третото дете в семейството на имама Рамиз ефенди и Рафиа ханъм от ерзурумското селце Коруджук в Североизточна Турция"....Един български турчин от Истанбул ми каза преди седмица, че родителите на Гюлен не били турци /арменец+еврейка/, пък той бил масон. Нямаше да обърна внимание на думите на моя познат, ако не го познавах отдавна - образован, свестен човек. Но ми у чудно, че в Турция битува такава опростенческа престава за събитията?

 3. 3 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#1] от "Dохкeflyt":

  Няма да им предадат Гюлен,не се заблуждавай!
  Първо, защото голяма държава НИКОГА не кляка пред по- малка държава,и второ защото ЦРУ цени свойте агенти, ако те са лоялни!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 4. 4 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Ne ми изглежда този човек да има нещо общо с преврата. Нито пък мисля че САЩ ще го върнат. Ердо чука на грешната врата.

  California Über Alles
 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Симпатичен портрет, от който липсват мрежите на Гюлен в образованието, бизнеса, политиката... При цялата си толерантност и духовност, суфизмът и бекташките братства бяха базата на политическата и икономическата власт на еничарите в края на 18 и началото на 19 век.

 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  Абе той ако има нещо общо с бекташите, тогава е разбираемо за какво го гонят. И ако Щатите го изритат винаги ще може да се покрие в Азърбайджан.
  И в Иран може, ама там са проблемни доставките на алкохол

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  " реч, в която излага идеите си за необходимостта от диалог между религиите и цивилизациите."
  Нещо, от което съвременността силно се нуждае.

  Изключително впечатляващо!
  Представител на исляма с такъв широк поглед върху мира между религиите!
  Каква близост между Ердоган и Гюлен би могла да съществува??!!
  Ердоган се нуждае от враг, но е сбъркал човека!

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  [quote#3:"Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо"]Първо, защото голяма държава НИКОГА не кляка пред по- малка държава,и второ защото ЦРУ цени свойте агенти, ако те са лоялни![/quote]
  Смешно тесни представи за съвременния свят имаш - черно-бели!
  Чудил съм се къде си израснал. Казарма?

 9. 9 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Една Турция с лидер Гюлен и приятелите му, научили корана преди да се научат да четат .......... не знам.Може тогава Ердоган да ни изглежда като далеч по-приемлив вариант.

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  [quote#2:"dobrich"]Един български турчин от Истанбул ми каза преди седмица, че родителите на Гюлен не били турци /арменец+еврейка/,[/quote]

  С известни хора винаги е имало спекулации относно тяхната етническа принадлежност. За Ататюрк например се говори , че майка му е българомохамеданка , а баща му бил евреин. По тази причина той отлично е владеел български език. Затова преди войните го пращат военен аташе в София. Имено в София той добива представа за Европа и решава да европеизира Турция по примера на България.

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  "На 4-годишна възраст той се научава да чете Корана."

  От съвсем млад е увреден. Дали взривяващите се терористи и главорезите на ИД са също хафъз?

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Не става ясно защо Ердоган мрази Гюлен. Гюлен е бил преследван от светските режими на Турция като ислямист. Какво скарва ислямистите Ердоган и Гюлен. Някакво съперничество? Защо Гюлен доброволно емигрира в САЩ точно тогава, когато в Турция започва да тече процес на ислямизация? Не сме информирани достатъчно, за да имаме отговор на тези въпроси.
  Всеки случай Гюлен е силно надценяван от Ердоган , като го обвинява в организиране на преврата. Искането му за екстрадиране е излишно преиграване, което е вредно за самия Ердоган, защото по този начин обтяга отношенията си със САЩ.

 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":

  На пазара би могло да се чуят също доста неща, които не е задължително да са верни!

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  От това което чета,властта все го арестува по подозрение за нещо си и съда го освобождава.Не е направил нищо лошо през живота си.Поне не пише.

 15. 15 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 1235 Неутрално
 16. 16 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#8] от "Alexander97":

  Може и да си прав,ама може и да не си!?
  Що се отнася за черно-бели представи,май по-скоро ти ги имаш!
  Един приятелски съвет Сашко-Не вервай на нищо от това, което ти казват путиливизора!А най -добре не гледай тиливизия!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 17. 17 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#8] от "Alexander97":

  Сашко да допълня нещо:Защо си мислиш,че съвременният свят е нещо повече от светът преди 2000 години,например!?!?!?
  Това, че ТИ и АЗ,живеем в този свят ли го прави нещо изключително и неповторимо!?!?
  Или щото имаме тиливизор,интернет и айфон,ние сме само на една крачка от съвършенството!?!?
  И в 21 век и в първи век,хората продължават да се избиват като животни,защо!?!?!?!?
  Помисли над това!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 18. 18 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Странно, но в статията и дума не се казва за училищата, които Гюлен създава - буквално в целия свят, и бизнес империята му, която върти десетки милиарди - пак по думите на светски и образовани турци. Оттам е силата и влиянието му, Ердоган няма да се притеснява просто от проповедника, дето видиш ли бил за диалог между религиите и спял две години на квадрат и половина площ в джамията. Без да споменава икономическата и финансова сила на Гюлен тази статия е или слаба, или манипулативна

 19. 19 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Весело

  На ErdoGONE му трябва сапунена енема. Клизма.

 20. 20 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#4] от "Pontif А": Писах си мненията за около три години в Today's Zaman. Чак към третата година подразбрах, че "това е гюленово издание". Всичките журналисти на ТZ са в затвора, а това са елита на Турция към които изпитвам дълбоко уважение. Научих безмълвно много положителни неща от тях. На които съм им признателна.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8404 Неутрално

  Защо Ердоган толкова ненавижда Гюлен, който е твърде съмнително да е участвал в преврата. Има нещо друго, което ги разделя, въпреки че са били близки преди години.

 22. 22 Профил на dobrava
  dobrava
  Рейтинг: 394 Весело
 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8558 Неутрално

  Това едва ли е задълбочена биография на Гюлен. Освен това в една биография не трябва да се търсят събития отпреди 20 години за които да го вкараш в затвора сега.
  Ердоган недоизказва причините, поради които смята Гюлен за враг. Единственото ясно е, че Ердоган смята атаката и обвиненията в корупция на членове на семейството му и от близкия му приятелски кръг от вестниците и прокурорите, които са близки до Гюлен и го разглежда като преврат .
  Това обаче само показва колко много се е откъснал от демократичните правила. Да не говорим, че и ислямът не позволява това

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Доста патетично позитивна статия.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 25. 25 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Ислямистът Ердоган преследва ислямистът Гюлен. Странна работа. С какво Гюлен е опасен за Ердо? Определено не е заради опита за преврат. Нещо много по-дълбоко и разтърсващо крие в себе си Гюлен, което може да подкопае не само режима на Ердоган, но и устоите на исляма.

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  До коментар [#24] от "abdelhaqq":

  Безкритична е, определено, аколитски вариант на преклонение пред учителя. Подобострастието в "Прави впечатление, че когато е имам (след военната му служба) в джамията "Юч шерефели" живее 3 години на площ от квадрат и половина до един от прозорците на храма." е смущаващо, особено с това "живее" - може да спи на одър с такива размери, но живее три години?!...

 27. 27 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  [quote#25:"volarok"]Ислямистът Ердоган преследва ислямистът Гюлен. Странна работа. С какво Гюлен е опасен за Ердо? Определено не е заради опита за преврат. Нещо много по-дълбоко и разтърсващо крие в себе си Гюлен,[/quote]

  До коментар [#25] от "volarok":

  Нещо много тривиално и прозаично - медии свързани с Гюлен извадиха на показ колко е корумпиран Ердоган и как семейството му граби и краде. Нищо мистериозно няма. Дребен зъл диктатор се бори със зъби и с нокти за "чистия" си имидж. По същия начин по който друг един малък и зъл диктатор се бори за паричките си скътани в цигулки. И единия и другия са готови да избият доста народ за да си запазят откраднатите пари. А каква е мотивацията на Гюлен? Не знам. Може да е "свят" човек а може и да иска и той да се добере до повече парички.
  Преди да започнеш да търсиш възвишени или мистериозни причини погледни къде отиват парите и в 99% от случаите ще си изясниш ситуацията.

  California Über Alles
 28. 28 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Да речем, че Гюлен е поканен в България от български граждани на гости. Мислите ли, че правителството на Бойко Борисов ще го сервира на сребърна тепсия на ErdoGONE без съд без присъда. Той Гюлен си е свободен човек, може да пътува където си иска. Та имал и Зелена Карта. И защо

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3649 Неутрално

  На 9 февруари 1998 г. се среща с папа Йоан Павел II с послание за диалог. В този период е обвинен в опит за налагане на шериат
  ========
  Гледам много от форумниците са използвали термини като....не знам. ...защо.....странно...интересно.....!
  Явно в тази сфера , западните дезинформационни медии са пропуснали да им напълнят главите с опорни анти ислямски точки !
  Цитата който съм извадил от статията е ключа на много от отговорите....
  Намерете ги сами !

  Bukalemun
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3649 Неутрално

  . Първи учител на малкия Фетхуллах е майка му. На 4-годишна възраст той се научава да чете Корана.
  ======
  Колко хубаво наистина !
  Но нека да видим някои пропуснати подробности.....
  Майката на Гюлен е еврейка по произход и не се казва Рафие а Рабин .
  През 1974 година ,Гюлен е прекарал няколко месеца в психиатрична клиника (забележете , не болница а направо клиника .....значи лудница). По късно , благодарение на влиянието си ,Гюлен умело изтрива това от досието си. МIT е знаел отдавна за тази подробност , и нещата се изясняват едва след опита за преврат.

  Bukalemun
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3649 Весело

  Има ли наистина пръст във формирането на геополитическите процеси?
  ========
  Приемам въпроса като риторичен .
  Нека всеки сам прецени , дали е възможно човек който е пуснал пипала в над 160 страни , да е заангажиран единствено с обучаване на млади хора ? Кой би му позволил това , ей така за едното добро дело ?

  Bukalemun
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3649 Неутрално

  Там той представя своите разсъждения за еволюцията, пророка и вярата пред академичната аудитория.
  ========
  Поне два пъти е регистрирано медийно оскверняване на Пророка от страна на въпросния господин !
  Но той не спира и съвсем наскоро се само провъзгласи за месия.....
  Направи го в САЩ , страната на безграничната демокрация !
  Това че е станал месия в Америка , засега не е много важно , но за в бъдеще нещата могат да придобият други измерения. ..!

  Bukalemun
 33. 33 Профил на tqp19316144
  tqp19316144
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":

  Твърде елементарно твърдение, показващо силата на пропагандата на Ердоган и нивото на цитирания източник, който вероятно никога не би си направил труда да почете и "малкия му свят" се състои от клюките в кафето. От друга страна дори и да е вярно това, сатанизира ли източника, за който определението български турчин също може да се тълкува конспиративно ако беше постигнал нещо в живота си ....

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3649 Неутрално

  На 16 юни 1991 г. е последната му проповед, провела се в джамия. В този период той акцентира върху предстоящите демократични промени и разпадането на Съветския съюз, вследствие на което народите от тюркските републики ще имат нужда от подкрепата на турския народ.
  =======
  Тук вече искрено се надявам на форумниците на Дневник , сами да проанализират , ако Путин е помогнал на Ердоан при опита за преврат , защо го е направил !

  Bukalemun
 35. 35 Профил на pi4er
  pi4er
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Обичам да чета за Гюлен, наистина енигма, винаги се чудиш какво е под видимото, но това горе е като платена публикация, даже не пише кой е авторът и какъв е. И всичко е като събрано от Википедия и минато през призма "нашият баща".
  Кемалисти, алеви, гюленисти... всички недолюбвани от Ердоган. Защо? Кемалистите ясно: Религия към "модерност", "умни и красиви с воинска устрем". Алевите са "еретици", в драстично големи числа в Турция (май като кюрдите 10-20 милиона) и не искат джамии с минарета, нито "Мусюлмански порядки" както Ердо ги разбира порядките. Искат си най-много залички за обреди, текета, почти като клуб за народни обичаи. Защо са недолюбвани? Сигурно защото никога не биха гласували за Ердо; догмите на минаретата за тях са терор през вековете.
  И сега всички срещу Гюлен... явно е ползвал религията като октоподско оръжие, уплашил е противните две големи групи отгоре като по-дявол от Ердо; отишъл е в крепост вместо да се изгуби сред хората, добил е твърде много плътност; създал е твърде дразнеща "безгрешност" и сега му се връща тъпкано, колкото и над-догматичен, над-националистичен да е станал; от собственото му създание.

 36. 36 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 269 Любопитно

  [quote#0:"Дневник"]От малък знае османски език[/quote] османски?

  reddit.com/r/The_Donald/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK