Глобализирай това

Глобализирай това

© Иван КутузовДневник" препечатва анализа на Даниел Смилов от портал "Култура".


Светът е изпаднал в страхова психоза. Това, което беше в основата на съвременната цивилизация – а именно глобализацията – сега започва да плаши, фрустрира и води до депресия. Свободата без граници от мечта се превръща в заплаха. Взаимната зависимост се възприема като зло. Неограниченото движение започва да изглежда като смъртна опасност. Анализирайки подобни драматични обрати в масовите настроения, Иван Кръстев ги отдава на "откат на глобализацията" – проблем, за който мнозина са говорили на теория, но с който тепърва ще се сблъскваме на практика.


Реакциите на страховете от глобализацията са от два вида. Либералният мейнстрийм или пренебрегва тези страхове, осмивайки и иронизирайки ги, или се опитва да ги лекува с психотерапия. Първият подход води до карикатуризацията на националпопулизма и неговите лидери. И наистина, като започнем от Тръмп и стигнем до родни популистки инкарнации, във всички професионални продавачи на страхове има нещо комично и абсурдно. Иронизацията работи обаче, докато тези фигури са сравнително маргинални. Когато те се състезават за президентството в Америка, нещата вече надскачат възможностите на иронията. (Всъщност и Хитлер е бил комичен през 1920 г., но едва ли днес някой го възприема така.)
Втората стратегия е да се борят страховете чрез назоваване на истината и фактите. Този подход също донякъде работи, защото по принцип продавачите на страхове не се свенят да послъгват и да драматизират. Но проблемът е, че всяка теория – колкото и абсурдна да е тя – може да разполага с факти, които я подкрепят. Например това, че накъдето и да погледнеш Земята изглежда плоска, подкрепя теорията, че тя наистина е плоска. По същия начин и теорията, че глобализацията ще унищожи света, се подкрепя от редица факти – от терористичните актове до загубата на работни места в определени градове.


Нещо повече, в обществения живот мнението на хората е от ключово значение: възприятието е реалност. Ако в един момент всички започнат да смятат, че глобализацията е опасна и унищожителна, тя наистина ще стане такава, защото всеобщата депресия ще доведе до икономически проблеми, социални сблъсъци, насилие, загуба на управляемост и т.н.


Вторият тип реакция на страховете е на тези, които ги раздухват и използват политически. Те образуват невероятно шарена коалиция, ширнала се от крайните националпопулисти и десни радикали през по-благовидните консерватори (а у нас и социалисти), та чак до крайната левица. Общото между всички тях е, че искат да изместят либералния мейнстрийм и да дойдат на власт. В това няма нищо лошо и е "част от играта", стига за целите на състезанието да не се сложи край и на самата демократично-конституционна игра. Другото общо между тях – и то е по-проблематично – са техниките, с които се раздухват страховете от глобализацията. Всеки терористичен акт се превръща в предсказание за неизбежен апокалипсис; всеки бежанец в страната съкращава историческото време на нацията с минута, час, ден, десетилетие (по вкус); всеки мюсюлманин в Европа отнема частица от (явно крайната й) европейскост; всяка тухла в стената с Мексико или всеки метър бодлива тел отлагат нашествието на иноземците и края на света


Етика отвъд паниката и истерията


Комбинацията от двата типа реакции водят до вълни на масова паника и истерия, които интерферират и могат да предизвикат сериозни психосоматични поражения. Когато става дума за масови процеси, възможностите да им се влияе са ограничени. Все пак дори в подобна среда няколко общи – стоически – правила на поведение могат да са от полза. Ако не обществена полза, то поне за тези, които биха искали да се придържат към рецептите на практическия разум:


1) Запазване на достойнство в лицето на неизбежното.


Глобализацията – харесва ли ни или не – е неизбежна. Тя следва от самия просвещенски стремеж към универсалност, но плюс това се развива по собствена, технологично-икономическа логика, която изравнява начина на живот на различни нации и култури. В магазините навсякъде има еднакви неща, ядем домати от Израел и смилянски боб от Полша, и т.н. Документите и комуникацията ни са пазени на сървъри кой знае къде и се четат от незнайно кой. Глобализацията като цяло еманципира и изравнява, макар че по места може да засилва неравенството и дискриминацията. Затова тя едва ли ще спре генерално, макар че ще има и успешни местни бунтове срещу нея.


Един неизбежен факт е и ще бъде миграцията. Временни ограничения върху нея по места сигурно ще има, но въпросът не е тя да бъде спряна, а да бъде в управляеми размери и да не създава прекомерен стрес. В този смисъл всяка истерия за пълно затваряне, стени, недопускане на никого, кръгова отбрана и т.н. рискува да превърне и най-цивилизованата политическата общност в Северна Корея. Колко мигранти, как и при какви условия ще се допускат са валидни въпроси за дебат, но затварянето на очите пред неизбежното не е позиция. Все едно да отрежем интернет, заради липсата на пълен контрол над това, което става в него.


И преди всичко, тези процеси не могат да се използват като извинение за загърбване на базови хуманитарни задължения – като това да помогнеш на човек в беда.


2) Справедливо разпределение на тежестите


Глобализацията е полезна за света като цяло, но нейната тежест се понася различно. В последно време супербогатите изглеждат в още по-привилегировано положение и разликата между тях и останалите нараства. Вярно е, че и бедността в световен мащаб намалява, но тук важни са процесите по места – всъщност има анклави (цели континенти), където тя се е увеличила. Политиката не може да не е чувствителна към тези различия – те не са проблем само на академичния дебат.


Различията се случват в рамките и на едно и също общество. София и няколко други големи града са все по-богати, образовани и добре уредени от останалата част на страната. Части от нея се обезлюдяват. Хората мигрират и към столицата, и към Европа и САЩ. Същото се случва във Великобритания – и там Лондон е много по-богат, мултикултурен и космополитен от Северна Англия. Разликата между Калифорния и Айова едва ли е по-малка от тази между София и Видин.


Политиката трябва да търси този баланс, който ще запази възможностите за бързо развитие на Силициевата долина, но ще "компенсира" и райони като Детройт, които са загубили поминъка си. Тук миграцията е както проблем, така и решение. Но наред с нея, очевидно ще трябват и политики за подпомагане на изоставащи райони, базирани на преразпределение чрез данъци.


През февруари 2013 г. у нас избухнаха протести, чиято основна причина беше нарасналата цена на сметките при стагнация на доходите. Политиците, които искат да останат на власт, трябва да са чувствителни към такива сигнали. Франция преди революцията от 1789 г. не се е справяла икономически зле като цяло – напротив, общото положение се подобрявало. Но на фона на увеличаване на просперитета, всяка временна криза и стъпка назад изглеждат още по-драматични и способни да възпламенят бунт и насилие, както е и станало. А най-опасна от всичко е твърдата консервативна реакция срещу всякакви реформи – фрустрацията на подобни опити за реформи в Русия през почти целия XIX век. води до наистина апокалиптичните събития след 1917 г.


3) Запазване на общности без ограничаване на свободите


Запазването на политически общности не е проста задача в една глобализирана среда. Най-образованите от една общност може да изберат да мигрират в космополитни центрове. Най-богатите – да си плащат данъците другаде. Най-бедните – да напуснат. Изкушението за забрани и ограничаване на правата са големи в един такъв свят. Да се забранят "чужди" дрехи, прически, обичаи, религия и т.н. Да се забрани достъпа или напускането на общността.


Най-добрият начин за спасение на дадена общност, обаче, далеч не е това. Много по-добре е тя сама да стане притегателен център за другите, така че да не е нетен донор на хора и капитали. Да привлича с институциите, начина си на живот, просперитета си.


За съжаление, не е възможно разликите между регионите по света да бъдат сведени до минимум и то в средносрочен план. Има и парадокси: например помощта за бедни региони първоначално засилва миграцията от тях към други места (просто хората получават средства за пътуване и преместване). Така че колкото и наваксващо да се развива дадена общност, ще има период от време, в който хора от нея ще мигрират. Въпросът, следователно е, нещата да са поставени на правилна основа и да се прояви търпение. България в момента е на около 50% от средното за ЕС като БВП. През 2000 г. сме били на около 20%. Развитието ни определено е бавно и може да е далеч по-динамично, но истинският въпрос е все пак да догонваме, а да не стоим на едно място или да се връщаме назад. Глобализацията не пречи на оптимистичния сценарий – по-скоро "откатът срещу нея" може да му навреди.


4) Общи решения или гратисчийство?


Истински голямата дилема, която глобализацията поставя пред индивиди и общности е дали да се "спасяват по единично" или да си взаимодействат с други за общи решения. Изкушението да са гратисчии за всички е голямо: другите да понесат цената, а те – ползите. Обединеното кралство иска да намали разходите си за членство в ЕС (като парични вноски и свободно движение) като запази за себе си общото благо на единния вътрешен пазар. Унгария иска да се възползва от структурните фондове и Шенген, но предпочита други да поемат бежанците и свързаните с тях разходи. Германия иска да се ползва от единната валута, но по възможност да не плаща задълженията на изпаднали в затруднения страни членки. Те пък искат Германия да им ги плати изцяло и т.н. Възползването от икономическата глобализация може да бъде наречено и предприемчивост – границата с гратисчийството не винаги е лесноустановима. Например политиката на една държава да свали данъците си максимално, за да привлече бизнес е на ръба между двете. Както и разчитането на социалните системи на други държави чрез износ на безработни, бедни и необразовани към тях.


В крайна сметка общите решения са единствено трайните и устойчивите. Подобна "предприемчивост" може да даде временен резултат, но накрая всички намразват гратисчиите. За общи решения, обаче, са необходими взаимно доверие и липса на паника и истерии.


Страхът всъщност разделя хората и народите, затваря ги в измислена самодостатъчност, убеждава ги, че само в рамките на биологична или етническа общност може да се случи взаимодействие и солидарност. Самата биология и еволюционната теория са по-сложни от подобни заключения, но изглежда атавистичните тежнения и интерпретации са много силни и владеят въображението на хората. Така или иначе, "откатът срещу глобализацията" трябва да се взема сериозно. Но и не бива да се забравя, че все пак "откат" е едно, а обреченост и катастрофа – съвсем друго.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Любопитно

  "Западът може да практикува два основни типа стратегия:

  Първо - взривно смесване на религии, ценности и култури, цената на което - терор, войни и обществен хаос - ще платят народите, докато техните елити ще наблюдават случващото се зад удобни заграждения и гаранции за сигурност.

  Второ - комплексна стратегия за глобално образование, респект към идентичността, постепенно включване на стотици милиони в цивилизационно общуване, което постепенно да изгради инфраструктура на относително безконфликтна демографска глобализация. За това са необходими много пари, много усилия и функционираща глобална международна система. Днешните глобални корпоративни елити не са готови да финансират това дългосрочно усилие. Затова тръгват на шокова демографска глобализация. Резултатите вече са видими с просто око."
  http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/78518-globalizatziyata-nyama-da-bade-varnata-nazad-vaprosat-e-koy-i-kak-ste-ya-upravlyava.html%7D

 2. 2 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Никаква глобализация , слободия, демокрации и тинтири минтири..
  .. комунисти , православни путинисти и мюсюлмански фундаменталисти ще върнат времето назад...

  .. социализъм и правоверен ислям - това е .. който не иска има избор , лесно може да стане китаец..

 3. 3 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Глобализацията – харесва ли ни или не – е неизбежна."

  Ето това постоянно се опитват да внушават соросоидните марионетки, само че не са познали. Рано или късно европейските народи ще осъзнаят до къде ще ги докара розоволибералния естаблишмънт...

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 4. 4 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 229 Неутрално

  интересно, все пак, колко точно анализа ще успее да публикува даниелчо, ако в европата влязат на юруш още 20 - 30 млн. мюсулмани!?

  насроение: почти депресивно-паническо

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 5. 5 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Нашествието на тарамбуки от Африка и Азия започна уж щото там имало война, и продължава, заради някакво криворазбрана толерантност. Глобализацията точно в това няма много общо. Да ми кажат че забогатели китайци си купуват имоти по Европа - да, това е разултат от глобализацията. Но някакви забрадени примати да с примъкват на талази - хайде няма нужда да се заблуждаваме.

  Какво общо има овчата толерантност с глобализацията?

  Всъщност въпросът е за децата ни - техните деца (на мюсюлманите) ще карат моите деца да са забулват и забраждат, да си пускат бради. Гледайте какво става с Иран в рамките на няколко десетилетия. Гледайте Афганистан. Че дори и в момента една Турция - от светска държава - до религиозна диктатура.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Глобализацията – харесва ли ни или не – е неизбежна. Тя следва от самия просвещенски стремеж към универсалност, но плюс това се развива по собствена, технологично-икономическа логика, която изравнява начина на живот на различни нации и култури. В магазините навсякъде има еднакви неща, ядем домати от Израел и смилянски боб от Полша, и т.н.
  _____________
  Неизбежна ,неизбежна колко да е неизбежна!??? Мастите либертофонски филантропи не носят на своите деца и внуци доматчета с ГЕН РиН , Техните деца не ядат маса с карагенан и сушена кръв!
  Глобализацията в този си вид е извращение и война към хуманността и човечното!
  Същите тези използвам некоректната дума "хора" с чиста съвест се правят на филантропи и даряват лечение на деца с увреждания следствия храни от чиято продажба те самите са забогатели. Същите тези даряват лечение в болници които те са придобили и ги лекуват с лекарства от техните си фармацевтични компании.
  С едната ръка тровят а с другата спасяват своите бъдещи абонати.

  "Страхът всъщност разделя хората и народите, затваря ги в измислена самодостатъчност, убеждава ги, че само в рамките на биологична или етническа общност може да се случи взаимодействие и солидарност. " - видимо е ,че народите при които няма либерални стратези като Даниел Смилов се живее по-добре , по-щастливо и по-здравословно!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#1:"plebs"]комплексна стратегия за глобално образование, респект към идентичността, постепенно включване на стотици милиони в цивилизационно общуване, което постепенно да изгради инфраструктура на относително безконфликтна демографска глобализация[/quote]

  е тука почти са просълзих от умиление! да си жув, даниелчо! дано та чуят и ония с брадите и с по 15-те деца! Дай Боже!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ebeneezer Goode":
  Либерастите и толерастите трябва да бъдат сочени с пръст и низвергвани от всички видове власт!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 456 Неутрално

  ""Страхът всъщност разделя хората и народите, затваря ги в измислена самодостатъчност, убеждава ги, че само в рамките на биологична или етническа общност може да се случи взаимодействие и солидарност.""

  Такак се случва през 4-7век при великото преселение. Глобализацията напомня за този период. Важно е какво ще се случи с човешката цивилизация при ускорени темпове на един глобализиращ се свят. Както знаем за развитие на цивилизацията е необходима някаква степен на уседналост. Впрочем, какво следва след глобализацията?

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#7] от "Je suis Haskovo":

  Не е Даниелчо, друг е почерка , а и съдържанието...

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Взаимната зависимост се възприема като зло. Неограниченото движение започва да изглежда като смъртна опасност. Анализирайки подобни драматични обрати в масовите настроения, Иван Кръстев ги отдава на "откат на глобализацията" – проблем, за който мнозина са говорили на теория, но с който тепърва ще се сблъскваме на практика.
  _______________
  Вече Европа я удари отката на Султан Ердоган при който почти всички едри европейски индустриалци са си оставили яйцата и никой не смее да му се опъне! Същото щеше да е ако имаха яйца в кошничката на Путин!
  Сега никой в Европейската Комисия няма да каже че Ердоган е кървав тиранин за дето вкара всичката интелигенция и висшите военни в затвора!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 340 Весело

  Глобализацията била неизбежна!? Британците показаха преди няколко месеца точно обратното. Американците и те след малко повече от месец ще покажат същото.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 13. 13 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 229 Весело

  [quote#1:"plebs"]Второ - комплексна стратегия за глобално образование, респект към идентичността, постепенно включване на стотици милиони в цивилизационно общуване, което постепенно да изгради инфраструктура на относително безконфликтна демографска глобализация[/quote]

  такова щастие нито в събраните съчинения на ленин, нито в априлските тезиси можеше да са намери!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  “...Свободата без граници от мечта се превръща в заплаха. ..„ Дрън -дрън! От кога свободата означава липса на законни и истински документи за самоличност, доказващи гражданството на едно физическо лице; от кога свобода означава едни хора- европейските граждани например- да са задължени да имат истински документи за самоличност, да ги подновяват след изтичането им, за което плащат определена цена, да преминават държавните граници само на гкпп-тата и винаги да показват тези документи, а други хора- и то чужденци- да имат правото без такива документи да влизат и пресичат държавните граници, заради голото и недоказаното им твърдение, че бягали от война?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  “...Втората стратегия е да се борят страховете чрез назоваване на истината и фактите...Това е вярно! Напр.- моето семейство взехме решение да си останем в България поради:
  1. Липса на арабомюсюлмански гета в България
  2. Липса на терористични актове в България
  3. Етническите българи в България сме си в Родината и в собствената си държава и сме част от нея- част от местното й население.
  4. Липса на надменност от страна на местното етническо мнозинство, тъй като ние сме част от него в България.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Липсва надпис "Платен анализ"

  [quote#4:"Je suis Haskovo"]колко точно анализа ще успее да публикува даниелчо[/quote]

  За колкото му платят

 17. 17 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2100 Весело

  "Новите" демиурзи, казаха: "Глобализация му е майката"
  Явно вече им е омръзнало да сбират стадата по баирите, искат ги в един егрек!

 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  “...Глобализацията – харесва ли ни или не – е неизбежна...“ Неизбежна е само в нечие платено болно съзнание! Ако Р. България НЕ ЖЕЛАЕ да създава на територията си арабскомюсюлмански гета и НЕ ЖЕЛАЕ да допуска бурки в учебни и държавни заведения и на обществени места, как ще ни принудите,м? Ами ако ви хакнем по 1 точилка в агресивните и нагли тикви за това, че искате да изземете ролята ни на стопани на тази държава и да се разпореждате в нея?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#12] от "Зарзават":

  И как точно го 'показаха' след като НЯМА НИТО ЕДИН британски политик, който да уважи 'народната воля' и да активира клаузата за излизане?

  Нещо повече - народът изобщо не е разтревожен от това, защо няма масови прояви в ЮК НАСТОЯВАЩИ ВЕДНАГА да се спази свещената воля на суверена и да бъде активирана клаузата за излизане от ЕС, а? А?

  Facing Worlds
 20. 20 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  Свободата без граници от мечта се превръща в заплаха. Взаимната зависимост се възприема като зло. Неограниченото движение започва да изглежда като смъртна опасност.

  Свободата без граници от мечта се превръща в заплаха. - Не Смилов, свободата без граници си остана само мечта.

  Взаимната зависимост се възприема като зло. - Да, Смилов. Защото тази зависимост изобщо не е взаимна. Те са ни хванали за топките, а не ние тях.

  Неограниченото движение започва да изглежда като смъртна опасност. - Неограниченото движение Смилов, не се отнася за нас. А това е опасност, макар и не смъртна.

  И накрая - изглеждаш ми интелигентен мъж. Опитай се да бъдеш и достоен!

  /не се чете/
 21. 21 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "Разликата между Калифорния и Айова едва ли е по-малка от тази между София и Видин."
  ---------------------
  нелепо изречение!

 22. 22 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 456 Неутрално

  [quote#18:"Логика"]Ако Р. България НЕ ЖЕЛАЕ да създава на територията си арабскомюсюлмански гета[/quote]

  Това е опростенческо и локално разбиране за глобализацията, Смилов има съвсем друго виждане по този въпрос. Нещо като всепобедилата болшевишка революция, така и не състояла се.
  Някакъв меланж(коктейл) от нации, етноси, раси и социално разнородни групи.

 23. 23 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#4] от "Je suis Haskovo":

  ау а представящ ли си ако нахлуят 200-300 милиона?
  2000 - 3000 милиона няма как да влязат, щото няма толкова, де.

  Birds of a feather flock together.
 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Хайде да не се измества поантата.
  Бедата е не в глобализацията като такава, а в глобализацията на най-едрия капитал и арогантното му самомнение, че може да управлява съдбата на простосмъртните мравки, (родните политици използват звучното понятие цървули) еднолично налагайки им решения, започващи от националната им история и идентичност и завършваща до това как да правят секс и да си възпитават децата .
  ТОВА е, което предизвиква гняв.
  Безпардонната намеса в свещенното лично пространство в името на печалбите на корпорациите.
  Като се започне от ""малките мръсни войни"" - печалби за военнопромишените комплекси и компаниите за добив и употреба на изкопаеми горива, та докато не се стигне до истеричните кампании за здравословен живот - печалби за фармацевтичните компании и хранителните вериги.
  Всичко останало са последствия.
  И колкото хората по-бързо осъзнаят това, толкова животът на следващите поколения ще е по-лесен.
  Нашият вече е затрит.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  нищо не се е променило, медиите истеризират, както винаги, за
  щото така продават, а Путин налива масло и рубли в пропаганда, която по същество основно на истерия разчита.

  Birds of a feather flock together.
 26. 26 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#3] от "Бежанци > Атентати > Patriot Act в ЕС и диктатура":

  Глобализажията е пътят - само че сме още далече от него - когато всеки народ осъзнае че истината е в глобализацията - тогава се тръгва по този път; а сега едни народи гледат само да се възползват от други народи - на път с измамници не се тръгва от едно село до друго, к'во остава за такъв сериозен път, какъвто е този на глобализацията.

  А Сорос и неговите хос от НПО-тата му, само лаят как вече сме били готови - за да може да цоцат чрез измама и после най-нагло да ни кажат истината - че не е било време още - ама Сорос тогава ще се е ошишкал с пари. Сорос е типичния комунистически вожд - инвестира пари в армия от лизачи, да пропагандират лъжи, за да може да си възвърне инвестицията плюс солидна печалба. Не случайно 'сичкото комунолевичарство харесва Сорос - колко му е да лъжеш цял ден за приличен надник, к'во им пука на НПО хос-а че измамените хора страдат - нали вожда им им сипва в копанката, живеят си живота.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#22:"gmbh"]Това е опростенческо и локално разбиране за глобализацията,[/quote] Това е РЕАЛНОТО разбиране на негативните страни от глобализацията! Именно поради липсата им в България, семейството ми избра да си останем тук! Хайде сега- пак ми говорете, че това разбиране е елементарно, след като заради него цяло семейство високообразовани хора си останахме в България- общо съпругът ми и аз сме с 5 различни висши образования...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#9:"gmbh"]Впрочем, какво следва след глобализацията?[/quote]

  циганизация и вечно мракобесно ислямско нео-средновековие без перспектива някога да свърши

  reddit.com/r/The_Donald/
 30. 30 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#23:"Sitting Duck"]ау а представящ ли си ако нахлуят 200-300 милиона?
  2000 - 3000 милиона няма как да влязат, щото няма толкова, де. [/quote]

  ти остави границите отворени, пък само гледай колко могат да влязат! после пак ми пиши. ако имаш интернет, де! но на тези, като смилов и др., които са расли в саксия, няма как да им се обясни.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 31. 31 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 603 Неутрално

  И никой до тук не посочва кой всъщност докара това положение до критича ситуация - политиците от последната реколта, управляващи последните няколко години.

  Некадърни, корумпирани, алчни, арогантни - те направиха всичко, за да внушат страх, да съсипят постиженията на векове труд, наука и икономика, само и само ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ.

  И това се отнася и до истеричните православни джуджета, незнаещи на кой свят са, и до лустросаните западни безхаберници. Този процес с бежанците можеше да бъде спрян - защо например в Кувейт, Саудитска Арабия и т.н. не стъпи и един бежанец?!? Защото техните управляващи просто затегнаха охраната и толкова. Това което се случи, е преднамерено и планирано. Сега ще ни плашат как не може без тях да се "спасим".

 32. 32 Профил на regin
  regin
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нема ли кой да напомни на компетентното платено аФторче, че от момента в който щатската империя престана да бъде гарант на мира и икономическия ръст в ЕС, се появи и проблемът с глобализацията. Първо дълговата криза, я която американски банкери заставяха ЕЦБ да отстъпва, после войните в Либия и Украйна, сега САЩ ни вкара баежанците и застави Брюксел и Берлин да ги прибират......

 33. 33 Профил на regin
  regin
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#31] от "tily_lily":
  [quote#31:"tily_lily"]политиците от последната реколта, управляващи последните няколко години. [/quote]
  Политиците са безгласни букви. Обама, преди да го изберат, ходи на среща на Билдербргерите за цели 2 дена. Освиркваха го, а после го избраха-назначиха за 2 срока.

 34. 34 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#28:"Логика"]общо съпругът ми и аз сме с 5 различни висши образования... [/quote]

  Е ако бяхте с еднакви щеше да е загуба на време и прахосване на интелект. Подозирам, че твоите висши образования са 4 и с това изказване се опитваш да вдигнеш рейтинга на съпруга си. Но повярвай ми скъпа - когато един мъж сам не го вдига - жената е безсилна.

  /не се чете/
 35. 35 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#19] от "evlampi":

  Спокойно преговорите вече неофициално вървят... а ти продължавай да си мислиш, че нищо не се е случило.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 36. 36 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 580 Весело

  [quote#12:"Зарзават"]Глобализацията била неизбежна!? Британците показаха преди няколко месеца точно обратното. Американците и те след малко повече от месец ще покажат същото.[/quote]

  След това и холандците и французите. Най-старите демокрации и държави осенени от Просвещението - повод да се замисли човек...

 37. 37 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#1] от "plebs":

  Така е. Огромен контраст между политкоректното и либералско каканижене у "Дневник" (същото е и в "Клуб Z" и "Офнюз", донякъде и на други места) и директното назоваване на нещата във "Фактор". Хубаво е, че имаме избор и въпреки напъните и пропагандата, можем да си съставим собствено мнение за процесите.

 38. 38 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#35] от "Зарзават":

  Случи се бре, как да не се е случило - брексит блъфаджиите избягаха насрани. Не като насрани, насрани.

  Пак питам - защо няма масови протести в ЮК понеже не е активирана клаузата за излизане от ЕС? Нали суверенът така реши - край, махаме се?

  Facing Worlds
 39. 39 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1800 Весело

  За "либералния мейнстрийм" не знам, ама Смилов за пореден път ни показва, че като всеки български "интелектуалец" (на който белгийската мантия купена със спестени пари от стипендийки на "Отворено общество" не успява да скрие селските цървули и дядовия ямурлук), е жертва на медийния мейнстрийм. Значи - омръзнами някакви лица завършили философския факултет на СУ да ми преразказват това дето дъни по цял ден, всеки ден по CNN, BBC, The Guardian, NYT, DW и така нататък и да обясняват, че всеки който не се кълне и не рецитира тезите повтаряни до побъркване там е враг на Човечеството и прогреса. Тия неща и сам мога да ги видя и ги гледам. А ако Смилов си беше направил труда да гледа поне една реч на съответно Тръмп и Хилари, вместо да разчита да му ги преразкажат в The Daily Show, щеше да знае, че палячото е Хилъри и тя говори несвързани глупости и експлоатира страховете на хората. Че единственият и довод да се гласува за нея е, че Тръмп ще върне сегрегацията (?!?). Ако беше се интересувал от кампанията преди Брекзит вместо да чака да му я обясни Бил Маер, щеше да знае, че лагерът "за оставане" водеше тотално негативна кампания и единствено и само преувеличаваше и спекулираше с евентуалните "загуби" при излизане от ЕС. Искам да кажа, че нещата изглеждат по един начин, когато са прекарани през мейнстрийм медиите, и по съвсем друг начин на живо. И ролята на интелектуалеца е да се явява коректив на официалния наратив, не негов проводник. Въобще - защо се публикуват хора, които не само нямат какво да кажат, ами дори ги мързи да погледнат фактите и ги преразказват след като са минали веднъж идеологическа обработка?!?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 40. 40 Профил на regin
  regin
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#38] от "evlampi":

  Безпорядки няма, защото така нареченото гражданско общество е химера. Както унас, БХК, протестна мрежа, даниелсмилов-ци - всички до един на хранилки при Сорос и други НПО-ата, така в Англия няма платени граждански платформи, които да объркват работата на политическата класа.

 41. 41 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 456 Неутрално

  [quote#28:"Логика"]Това е РЕАЛНОТО разбиране на негативните страни от глобализацията![/quote]

  В момента негативите са мн по-малки. Според статията, очаква се мащабно преселение на огромни маси от хора. И днешната миграция ще се окаже една лека хрема в сравнение с това, което предстои.

 42. 42 Профил на regin
  regin
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#35] от "Зарзават":

  Не че нещо, ма англичаните няма да подадат молба за излаз в първата половина на 2017, защото през юни 2017 ЕК ще обсъжда, дали да има европейска армия и как да изглежда тя. Юнкер внася този проект през декември 2016. И британците веднага след оповестяването, се отказаха да внасят молба за напускане, щото за тях е важно да знаят кой ще командва тая армия и чий флаг ще се вее отгоре.

 43. 43 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#38] от "evlampi":

  Е па чети бе човек, Тереза Мей каза, че 2017 година ще задейства клаузата. Не знам кой се е покрил Джонсън настоява да се задейства още тази година.

  А такива като теб първоначално ни обяснявахте, че британците нямало да гласуват за излизането, после, че ще има повторен референдум, сега че не били задействали клаузата. Отричането на реалността е придобива при някой отчайващи размери. След като я задействат ще почнеш да ми обясняваш, че никога нямало да се завършат преговорите и т.н. и т.н.. Нека още от сега да ти кажа, че преговорите ще се водят години, така че няма да стане от днес за утре, но ще стане бавно но славно.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 44. 44 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#43] от "Зарзават":

  Епа мисли бе човек - има решение на СУВЕРЕНА!!!

  Защо клаузата за излизане не се задейства ВЕДНАГА? Нали Народът на Велика Британия е така решил?

  Иначе да предупредя, че опитът на един старшина да ме групира в стил 'такива като тебе' замалко щеше да му причини инфаркт. Да, толкова съм дОбър - мога да разбивам само хилейки се нагло насреща

  Facing Worlds
 45. 45 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "Je suis Haskovo": интересно, все пак, колко точно анализа ще успее да публикува даниелчо, ако в европата влязат на юруш още 20 - 30 млн. мюсулмани!?
  ====================================

  Нито един. Защото това, което той ни поднася, няма нищо общо с един сериозен и задълбочен обективен анализ, който да отговаря на всички основни възникнали проблеми. Просто са натрупани грамада твърдения, нито едно от които не е доказано. И преди всичко, след като говори за ГЛОБАЛИЗАЦИЯ, защо авторът не ни каже дефинитивно, какъв е същностният смисъл на термина ГЛОБОЛИЗАЦИЯ? Защото терминът се отнася за процес, така че не е катогорйно понятие, което по принцип не може да се дефинира. И, примерно казано, намесата с войски и с помощи с оръжия на САЩ навсякъде по света, където нещо не ѝ харесва, това част от глобализационния процес ли е и ако да, как ще защити правота на една държава да налага своите интереси силово по целия свят?

  Възниква и още един въпрос: Защо вместо да започне от бедните държави, битката срещу глобализацията започна на високо ниво в Англия и в САЩ? Защо европейските държави, само месеци по-рано препоръчващи референдума като една от възможностите за повишаване на демократичността, сега мълчаливо бягат от него като дявол от тамян?

  Според него богатствата и мизерията са разпределени неравномерно географски, а не социално. Но ако е така, защо тогава в Англия хората гласуваха с мнозинство за брекзит, а в Северна Ирландия и в Шотландия не? Нима Северна Ирландия и Шотландия като географски области са по-богати от Англия? И защо Тръмп триумфираше почти из всички щати на САЩ, а не само в бедните?

  Всъщност това, което сега става по света, не е изненада за хората, които не черпят своите политически знания само от медиите и от такива статии, като тази, която ни е предложена тук. Още преди повече от две години на Форума в Давос беше прогласено нещо, което се знае от около 1990 година но продължава да се крие. А това, което се крие, е, че основните принципи и закони на неолиберализма, който се базира върху тоталната, в това число и върху политическата глобализация, води до възникването и ускоряването на процес на възникване, разширяване и задълбочаване на пропастта между бедни (хора; социални групи; държави) и богати (хора; социални групи; държави). И че този процес е толкова напреднал, че е най-голямата опасност пред бъдещето на човешката цивилизация.

  И точно този крит и продържаващ да бъде скриван процес е причината за ставащите на планетата събития, насочени против глобализацията, която го е стартирала и която поддържа, усилва и ускорява този процес. Той тръгва от бедните държави, постепенно разширява своя обхват и след 2007/2008 година се появи и в богатите държави. При това обедняването на хората,чийто наемен труд се използва, за да се произвежда нещо, до скоро само относително, вече става и абсолютно. И точно това, не само относителното, но и абсолютното обедняване на класата на наемните работници, произвеждащи някаква реална продукция, е причината за това, което стана в Англия и което е много вероятно да се повтори, в много по-сериозен план, в САЩ.

  Защото когато пред очите на висококвалифицираните продавачи на наемен труд обедняването вече е не само относително, но и абсолютно, никавна пропаганда и никакви лъжливи оправдания не могат да накарат тези хора да повярват, че това, което ги прави бедни и увеличава тяхната социална несигурност, е нещо, което те трябва да подкрепят. И не случайно най-върлите привърженици на Тръмп са от поколението, родено през последните десетина-петнайсет години на миналия век.

 46. 46 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ebeneezer Goode": Какво общо има овчата толерантност с глобализацията?
  ====================================

  Връзката е пряка. Глобализацията не би могла да бъде наложена, ако основната част от народите, така наречените ОБИКНОВЕНИ ХОРА ОТ НАРОДА, не бъде превърната в нещо като овче стадо, което доверчиво тръгва след всяко застанало пред стадото политическо магаре. Защото глобализацията е стартирала още около 1970 година (а това е известно още от 1990 година) процес на бързо нарастване на ширината и на дълбочината на пропастта между бедни и богати. Е, обикновените хора от народа попадат в онази социална група, чийто доходи при глобализацията намаляват. Най-напред, в богатите държави, само относително, но сега вече и абсолютно. Резултатите се виждан в Англия и в САЩ.

 47. 47 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#9] от "gmbh": Както знаем за развитие на цивилизацията е необходима някаква степен на уседналост. Впрочем, какво следва след глобализацията?
  ====================================

  Връщане към епохата на питекантропите и неандерталците.

 48. 48 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#46] от "glog":

  А ти защо си мислиш, че е 'честно' да съм само десет пъти по-добре от тебе вместо сто пъти, което е реалното отражение на нещата, а?

  В дива природа просто отдавна щях да съм забравил кога съм те изял и изсрал

  Facing Worlds
 49. 49 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тони Шнайдера": И накрая - изглеждаш ми интелигентен мъж. Опитай се да бъдеш и достоен!
  ====================================

  Когато си автор на подобни статии, с достойнство пари не се печелят.

 50. 50 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#49:"glog"]Когато си автор на подобни статии, с достойнство пари не се печелят. [/quote]

  Прав си братчед - трябва да се яде. А и жената му сигурно иска непрекъснато нещо ново. Не му е лесно на Смилов.

  /не се чете/
 51. 51 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#46:"glog"]глобализацията е стартирала още около 1970 година [/quote]

  Братчед, според мен глобализацията е стартирала много по-отдавна. Първият глобалист е бил Александър Македонски, но понеже е разполагал само с армия, а не с мега-компании като Шел и Кока Кола, империята му бързо е увехнала. А с нея и глобализма му.

  /не се чете/
 52. 52 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#39] от "Тюфлекчия": Въобще - защо се публикуват хора, които не само нямат какво да кажат, ами дори ги мързи да погледнат фактите и ги преразказват след като са минали веднъж идеологическа обработка?!?
  ====================================

  Защото са полезни и изгодни за тези, които им плащат.

 53. 53 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#48] от "evlampi": А ти защо си мислиш, че е 'честно' да съм само десет пъти по-добре от тебе вместо сто пъти, което е реалното отражение на нещата, а? В дива природа просто отдавна щях да съм забравил кога съм те изял и изсрал.
  ====================================

  Честно: Защото си по-тъп от мен. И заканите с физическа разправа, които ръсиш, го доказват. Защото когато човек няма акъл да защити позицията си при политически спор и преминава към заплаха с физическа разправа, той сам се подписва под своето признание за мозъчно безсилие.

  Сега съм на 85 години и съм болен от застойна сърдечна недостатъчност, плюс ХОББ, плюс още нещо. Така че може и да можеш да направиш нещо, ако ме изненадаш, а иначе спокойно ще те пратя по дяволите.

 54. 54 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#53] от "glog":

  Почитания. Аз останах с впечатление, че се заяждам с нацепена бургаска батка с татуси сесесере. Такива много обичам да ги действам

  Facing Worlds
 55. 55 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тони Шнайдера": Братчед, според мен глобализацията е стартирала много по-отдавна. Първият глобалист е бил Александър Македонски, ....
  ====================================

  Не е точно така. Вярно е, че винаги е имало битки за завладяване на земи и народи, още преди Александър Македонски, но то е било различно от сега. Тогава държавите са се поглъщали. А сега една социална група иска в световен мащаб на практика да зароби всички други.

 56. 56 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#46] от "glog":

  Нещо става с неравенството. Това го отчитат всяка година в Давос. При богатството е т.н. ефект на снежната топка. При бедността е друго. Просто световната икономика няма нужда от толкова много работна ръка. Справка: Томас Малтус. Това са двете големи сили влияещи на неравенството.

 57. 57 Профил на Марио Димитров
  Марио Димитров
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Глобализацията е неизбежна. Краят на историята ще настъпи когато навсякъде по света победи демокрацията и се постигне пълно хомогенизиране и установяване на универсални стандарти.

  Но иначе съм против незаконната миграция.

 58. 58 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Значи се прави справка от 2000г и сега като се достига до бодрият извод, че от 20 сме скочили на 50 процента. Само дето се забравя малката подробност през 2004г към ЕС се присэединиха 10 държави, които са много по-бедни от останалите 15.Да не говорим, че и Румъния и Хърватска също са много по-бедни от първите 15.Ако се сравняваме само с тях ще се види, че почти не сме мръднали.

 59. 59 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тони Шнайдера":

  Според мен глобализацията на Александър Македонски се е провалила заради тези, които го наследяват и разцепват империята на малки части. По същия начин Римската империя е била пример за мултикултурно общество, но въпреки това не успява да оцелее под напора на варварите, както и заради вътрешни междуособици, и се разцепва първо на две, а после на още части.

 60. 60 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Товариш Смилов, с огромно удоволствие бих ти "събул гащите" точка по-точка. Истината е, че не искам да си губя съботната вечер, пък и отдавна знам, че един идиот е винаги непобедим! И все пак, един полезен съвет...
  Най добре е да разглобализираш мозъка си, ако не искаш да изглеждаш като ИДИОТ, и да започнеш да мислиш с патерните на съвременното еволюционно ниво! Иначе, ще те запомним да готвиш същия тюрлюгювеч отново, и отново, и отново. Та, ако питаш мен, виж там хванете се под ръчичка с твоя ментор, другия товариш "либерален стратег" - Ваньо Кръстев, и идете да пасете патките на някое село. Със сигурност ще сте по-полезни!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 61. 61 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  Не съм съгласен със твърденията в статията в следните направления:
  - глобализация = миграция. Не е вярно, глобализацията се случи чрез миграция на идеи, а не на хора. Миграцията е следствие на стремежа към изравняване на просперитета (подобно на температурата в термометъра)
  - хората са ограничени в своя свят и затова не виждат това, което други могат да видят от висотата на своя по богат кръгозор. Не е вярно. Никъде не е казано колко размерности са необходими за да се види богатството на едно решение. Проблемът е,че броят размерности е неограничен и всяка води до промяна в перспективата. Според двумерните хора миграцията е смърт, според тримерните е възможност, според 4 мерните е неизбежна. Според 5 мерните може би е предотвратима, според 6 мерните може би е началото на завладяването на звездите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 62. 62 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#39] от "Тюфлекчия":

  Много добре казано.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 63. 63 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  В САЩ и Европа ако си без образование и капацитет не става. Фундаменталния проблем е че не могат да се конкурират и си мислят че поради случаиността че са се родили в Европа/САЩ с пигментационна мутация изведнъж имат право да живеят по добре от 95% от населението на света, докато ги мързи да гледат.
  Има работа за няколко китайски народа в САЩ и Европа просто повечето ги мързи или са неквалифицирани.
  Номера е такъв че единствено има значение капацитета можем да имигрираме хора лесно Или просто да преместим бизнеса как ще се случи с УК, ако наистина пуснат 50 та точка.
  ---
  Сега БГ white trash като се отплеснат ще стане весело.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 64. 64 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Глобализацията като отрицание на национализма е явление от последните десетилетия и поредната еврейска утопия. Къде е трикът в твърдението, че глобализацията била в основата на съвременната цивилизация? Трикът е, че светът винаги се е отварял, било за пътувания, било за търговия и пр. и това отваряне прилича на глобализация. Елементи от глобализацията е имало дори и в най-националистическото време. Но сегашната глобализация няма нищо общо с тогавашната. Сега глобализмът доминира като идеология и като практика унищожава национализма, унищожава всичко национално. Ще дам пример с капитализма. Капиталистически предприятия и капитализъм съществуват от най-дълбока древност, но за капиталистически строй или обществени отношения говорим само от няколко века, когато капитализмът става монополист и унищожава предишните обществени отношения / не напълно/. Тръвдението, което Смилов ни пробутва, че глобализацията била в основата на съвременната цивилизация е чиста лъжа. Освен ако няма предвид, че е създадена някаква нова цивилизация от двадесетина години.

 65. 65 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Свободата без граници от мечта се превръща в заплаха. "-край на цитата

  Тя не се възприема като заплаха, заплахата не е илюзорна. Тя е факт и реалност. Какво означава свобода без граници? Означава едно нищо, защото такава свобода не съществува. В най-широк смисъл и в конкретни случаи. Свободата винаги има граници, подвижни, но граници. И тези граници са точно там, където твоята свобода се сблъсква със свободите на останалите. Ако ти прекрачиш тези граници, ти започваш да нарушаваш свободата на другите. Започваш да ги притесняваш, да ги подтискаш, да ги мачкаш, да ги унищожаваш. Абсолютно всички закони и морални норми имат една остовна цел- да сложат граница пред свободата на всеки, за да не може той да отнема свободите на други хора. Разбира се, тези граници са подвижни и често законът дава по-големи свободи на едни за сметка на други, но това също потвърждава правилото, че неограничени свободи няма. Неограничените свободи носят смърт.
  Конкретно- за границите. Премахването на границите между държавите и регионите води до велико преселение на народите. Вместо всеки народ да се стегне и да намери път към просперитета на собствената си земя, отворените граници позволяват на цели народи да намерят лекия път- просто да тръгнат да се заселват там, където местните народи вече са просперирали. Да отидат на чужда издръжка, да се наредят на софрата със социалните помощи. Но те не само изяждат местните бюджети, те носят и много други проблеми, които преди не са съществували. Носят престъпност. Народи, които преди не са си заключвали домовете, вече си заключват и орешетват всичко. Носят расови проблеми и безкрайни граждански войни на расова основа. Носят религиозни проблеми- безкрайни граждански войни на расова основа. Носят културни войни- носят нова култура, недоразвита, носят неприемливи традиции, носят нецивилизованост. Не само това. Потенциалът на пришълците е толкова голям, че за няколко десетилетия превръща местните народи в малцинство, а впоследствие ги и унищожава. Вижте съдбата на язидите, вижте съдбата на християните в ислямския свят!
  С други думи, глобализацията и отварянето на границите е в единствена услуга на народите от Третия свят и в най-голяма вреда на народите от развитите страни. Никой от Западния свят не може да се възползва от отворените граници, за да отиде да се засели в арабския свят, защото там ще го убият и няма да го признават за човек. Ето пример как разширяване границите на свободата води до бенефити на едни /от Третия свят/ и нанася големи вреди на други /от Първия свят/. Свободното движение има смисъл само ако свободите са равностойни- т.е. французи пътуват свободно до Англия и англичани свободно до Франция. Англичани и французи имат едни и същи свободи. но когато сирийци пътуват свободно до Европа и се заселват там, а европейци не могат да припарят до Сирия или която и да е арабска държава, или африканска, тогава няма равностойност в свободите. Тогава глобализацията вече се е превърнала в наивна утопия или както в случая с глобализацията, тласкана от кръга на Ротшилд и Сорос, в пъклено дело.

 66. 66 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  " Взаимната зависимост се възприема като зло. "-край на цитата

  Каква взаимна зависимост имаме със сирийците и с всякакви араби, ислямисти и африканци? Взаимна зависимост има, ако ние имаме абсолютно същата нужда да се преселваме в Близкия изток или в Африка, но ние тямаме такава нужда.

 67. 67 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Неограниченото движение започва да изглежда като смъртна опасност. "-край на цитата

  Неограниченото движение е неограничено само за едните, но е абсолютно ограничено за другите. Както казах, ние, европейци и американци, християни и пр. сме абсолютно ограничени в пътуванията и правото ни да се заселваме в Близкия изток и Африка. Кой ходи да се заселва там? Кой иска да живее като трето качество човек или да се подложи на смъртна опасност? Нашето движение в посока Азия и Африка не изглежда смъртна опасност. То е смъртна опасност и затова никой не пътува и не си помисля да се преселва нататък.

 68. 68 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  " По същия начин и теорията, че глобализацията ще унищожи света, се подкрепя от редица факти – от терористичните актове до загубата на работни места в определени градове." -край на цитата

  Спокойно можеш да кажеш и определени държави. А още по-спокойно можеш да кажеш- загуба на работни места във всички градове във всички държави. Глобалистите не бъдете скромни, отчетете целия си принос в безработицата и опустошението на нашите държави!

 69. 69 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Ако в един момент всички започнат да смятат, че глобализацията е опасна и унищожителна, тя наистина ще стане такава, защото всеобщата депресия ще доведе до икономически проблеми, социални сблъсъци, насилие, загуба на управляемост и т.н."-край на цитата

  Не се притеснявайте, националистите ще поемат управлението и глобалистите няма да имате повече грижи в това отношение. Социалните сблъсъци, насилие и загубата на управляемост вече е налице, още при управлението на глобалистите. Та нали точно това извиква нуждата здравите националистически сили да поемат управлението.

 70. 70 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  ". Всеки терористичен акт се превръща в предсказание за неизбежен апокалипсис"-край на цитата

  Не всеки, а безкрайната поредица от терористични актове. Преди глобализацията те бяха изключение, днес Сорос пуска указания, че непрекъснатите терористични актове ще бъдат новата нормалност. Ние отказваме тази нова нормалност. Ние се пазим не само от апокалипсиса, но и тази нова нормалност, когато непрекъснато трябва да треперим кога и къде ще гръмне бомбата.

 71. 71 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  " всеки бежанец в страната съкращава историческото време на нацията с минута, час, ден, десетилетие (по вкус); всеки мюсюлманин в Европа отнема частица от (явно крайната й) европейскост; "- край на цитата

  На това може да се отговори само по един начин. Да ви съберем глобалистите и да ви изпратим точно там, откъдето вие ни докарвате бежанците! Като ви се живее с африканци и мюсюлмани, да ви дадем тази възможност, но там, не тук!

 72. 72 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "всяка тухла в стената с Мексико или всеки метър бодлива тел отлагат нашествието на иноземците и края на света"-край на цитата

  Колкото ни интересува апокалипсиса, толкова ни интересува и края на света- никак! Иноземците няма да доведат до края на света, но ще доведат до края на американската нация, култура и идентичност, както и до края на европейските нации, култури и идентичности. Тях пазим. Глобелистите може да ги интересува човечеството като цяло, нас ни интересува нас си. Не оцеляването на човечеството, а нашето собствено оцеляване.

 73. 73 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Глобализацията – харесва ли ни или не – е неизбежна."- край на цитата.

  Глобализация, отричаща нациите, националните култури и национална идентичност, границите, тази глобализация е избежна и в това ще се уверите още след като Доналд Тръмп бъде избран за президент. Неизбежни са само отделни елементи, като електронното разплащане по банков път. Дори и свободното движение, но само по легален път и без право на заселване. Отиваш донякъде и се връщаш. Ако не се върнеш, те връщат и повече не те приемат.

 74. 74 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  " В магазините навсякъде има еднакви неща, ядем домати от Израел и смилянски боб от Полша, и т.н"-край на цитата

  Но повечето не ядем, защото е казано, който не работи, няма да яде! След като в Китай ще ти произвеждат всичко, а ти ще стоиш безработен, чакаш на милостиня.

 75. 75 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Документите и комуникацията ни са пазени на сървъри кой знае къде и се четат от незнайно кой. "-край на цитата

  А при глобализацията можем ли да разберем поне кой ни оноди?

 76. 76 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Глобализацията като цяло еманципира и изравнява, макар че по места може да засилва неравенството и дискриминацията. "-край на цитата

  Да, изравнява Китай с Америка, например. Американците чакат Китай да ги настигне и нищо не правят. Да ги настигнат и корейците, виетнамците, индийците и пр. Каква е нашата далавера от това изравняване? Глобалистите насаждат малоумие и пихически заболявания. Кой нормален човек ще се съгласи, че трябва да се жертва той и неговият народ за благото на други народи?

 77. 77 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Един неизбежен факт е и ще бъде миграцията. Временни ограничения върху нея по места сигурно ще има, но въпросът не е тя да бъде спряна, а да бъде в управляеми размери и да не създава прекомерен стрес. "-край на цитата

  Тук Смилов започва да схваща националистическата идея. Миграцията няма да бъде спирана от националистите. Само че ще се извършва единствено по легален път и нациите ще приемат само онези хора от останалия свят, които те смятат, че са полезни за нацията. Това е идеята на Тръмп. Глобалистката идея е- отваряй границите и юруш, всякакъв мангал отвсякъде избира къде да се пресели и глобалистите му гарантират издръжката от националните бюджети и всякакви привилегии.

 78. 78 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  " В този смисъл всяка истерия за пълно затваряне, стени, недопускане на никого, кръгова отбрана и т.н. рискува да превърне и най-цивилизованата политическата общност в Северна Корея. "-край на цитата

  Никой няма такава идея, това е глобалистка лъжа. Тръмп милион пъти повтаря- приемане на хора, но само по легален път и които ние преценяваме, че ще пуснем или оставим.

 79. 79 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Колко мигранти, как и при какви условия ще се допускат са валидни въпроси за дебат, но затварянето на очите пред неизбежното не е позиция. Все едно да отрежем интернет, заради липсата на пълен контрол над това, което става в него."-край на цитата

  След като ще се дебатира кой и при какви условия може да бъде дапуснат, това означава, че трябва да има строг граничен контрол. Трябва стена. Ако границата е отворена, какъв дебат може да върши работа. Та ти не контролираш кой влиза и кой излиза. Ти може да вземаш всякакви решения, но при отворена граница не решаваш ти, а стихията. Кой ще пристигне го решават единствено онези, които са решили да дойдат.
  Тук Смилов изпада в пълно противоречие. Хем се обявява за отворени граници и свобода на придвижване и преселване, хем говори за контрол върху пристигащите. Двете неща са несъвместими. Или имаш здрава граница и контрол, т. е. противоположното на отворена граница, или имаш отворена граница и тотална липса и невъзможност от контрол над миграцията. Разбира се, логиката няма значение, когато трябва да се защитава една човеконенавистническа утопия като глобализма.

 80. 80 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "И преди всичко, тези процеси не могат да се използват като извинение за загърбване на базови хуманитарни задължения – като това да помогнеш на човек в беда."-край на цитата.

  Проблемът е, че глобализмът е безкрайно милостив към чужденците, защото Ротшилд и Сорос са решили да омесят народите и поставят бялата раса в малцинство и е безкрайно жесток към собствените хора, които ги оставя без работа, с микроскопични пенсии и ги подлага на геноцид. Съдете- 1300лв. за бежанец, 130 лв. за пенсионер!

 81. 81 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Глобализацията е полезна за света като цяло, но нейната тежест се понася различно. "- край на цитата.

  От това по-малоумно разсъждение няма. Какво ме интересува кое е полезно за хората от онзи край на света и защо аз трябва да се лишавам заради тях? Точно това беше комунистическото време- да се лишаваме заради бъдещето, когато всички щели да благоденстват! Останахме си само с лишенията, но бъдещето на благоденствието така и не дойде. Няма вариант при който всички хора едновременно да влезат в светлото бъдеще. Нормалните хора мислят по следния начин- ние да мислим за себе си, африканците да мислят за тях си, азиатците да мислят за тях си и т.н. това е още една глобалистка утопия- трай коньо за зелена тревица и като се оправят всички, ще се оправиш и ти.

 82. 82 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  " В последно време супербогатите изглеждат в още по-привилегировано положение и разликата между тях и останалите нараства. Вярно е, че и бедността в световен мащаб намалява, "-край на цитата

  Малоумието продължава- да скачаме от радост, че бедността в световен мащаб намалявала и да понасяме несгоди в името на тази цел! С какво се занимаваш? Боря бедността в световен мащаб и страдам в името на тази цел... А супербогатите изглеждат привилегировани, защото глобализацията се извършва в тяхна полза. дизайнът на глобализацията е такъв, че да обслужва тяхните интереси.

 83. 83 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Различията се случват в рамките и на едно и също общество. София и няколко други големи града са все по-богати, образовани и добре уредени от останалата част на страната. Части от нея се обезлюдяват. "- край на цитата

  Това е процесът, който води до унищожаване на нацията. Мъртва провинция означава мъртва нация. Благодарение на глобализацията.

 84. 84 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Политиката трябва да търси този баланс, който ще запази възможностите за бързо развитие на Силициевата долина, но ще "компенсира" и райони като Детройт, които са загубили поминъка си. "-край на цитата

  Какво означава "компенсира" в глобалистки смисъл? Засега виждаме една единствена компенсация- в Детройт се изпращат сирийски и всякакви бежанци, които не работят и нямат намерение да работят, а да живеят на социални помощи. И компенсиране с отровени оловни питейни води. Както казва Доналд Тръмп- " Преди произвеждахме колите в Детройн е не можехме да пием вода в Мексико. Сега произвеждаме колите в Мексико е можем да пием водата във Флинт /Детройт/". Благодарение на глобализацията. Националистите признават само една компенсация- връщане обратно производствата в САЩ и в Детройт. За глобалистите това компенсацията е само празно обещание за нещо, неясно какво.

 85. 85 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Но наред с нея, очевидно ще трябват и политики за подпомагане на изоставащи райони, базирани на преразпределение чрез данъци."-край на цитата

  Ето, Хилъри вече предложи- 65% данък наследство. Това не е данък, това е вече национализация. Кой наследник на ферма и обработваема земя може да прати 65% от стойността на наследеното? никой. Такъв данък загробва всички, които притежават имоти в САЩ. Глобалистите, които държат капиталите си в офшорни банки, тях този закон няма да ги лови. Хилъри като фалира всички наследници, тези с парите от офшорните банки ще изкупят земята и после ще променят закона за наследството. Националистите казват- стягайте се да работите, а не разчитайте само на пари от бюджета!

 86. 86 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Най-образованите от една общност може да изберат да мигрират в космополитни центрове. Най-богатите – да си плащат данъците другаде. Най-бедните – да напуснат. "-край на цитата

  Привилегията образованите да живеят където намерят за добре не идва от глобализацията. Национализмът също не ги спира да се заселват в космополитните центрове. нека да не приписваме на глобализацията някакви заслуги за това! Що се отнася до богатите, те винаги избират да не плащат данъци и да укриват парите си в офшорни сметки. А сегашната глобализация им прави огромна услуга за укриването на данъци. За най-бедните е ясно, техният избор е един единствен- да го духат!

 87. 87 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  " Да се забранят "чужди" дрехи, прически, обичаи, религия и т.н."-край на цитата

  Глобализацията не забранява чужди дрехи, прически, обичаи религия. Тя само докарва ислямисти, които започват да забраняват на местното население да се обличат по местните обичаи, забраняват свободното им поведение и пр. видяхме масовите изнасилвания в Кьолн, а и в цяла Европа. Ислямистите просто се събират на тълпи, тръгват по улицата и започват да бъркат по интимните места на всички момичета, които не са добре облечени според мюсюлманската мода, които се движат без придружители и пр. Глобализацията не забранява, тя довежда специални хора, които да забраняват.

 88. 88 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "За съжаление, не е възможно разликите между регионите по света да бъдат сведени до минимум и то в средносрочен план. "-край на цитата

  Аз съм по-голям оптимист от автора-преписвач. Сегашната глобализация е в състояние да изравни разликите между районите в средносрочен план. Само да оставим глобалистите за десетина години и да ни вкарат такова количество хора от Третия свят, че да превърнат Първия свят в Трети свят. И тогава ще се изравним с изостаналите, като деградираме до тяхното ниво.

 89. 89 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Истински голямата дилема, която глобализацията поставя пред индивиди и общности е дали да се "спасяват по единично" или да си взаимодействат с други за общи решения. "-край на цитата

  Обединеното кралство избра да се спасяво по единично. А британците избраха да се спасяват заедно, всички британци заедно. Британците отдавна предупреждаваха, че меркел налага еднолични решения, че европейските бюрократи налагат единични решения, че Ротшилд и Сорос свеждат планове и програми на ЕС и определени правителства. За бежанците- меркел еднолично с европейските висши чиновници. Глобализацията е несъвместима с демокрацията. Тя няма по какъв начин демократично да наложи вредни за народите решения и затова глобалистите действат само по корупционен път. Ще купуват правителства, ще подкупват национални елити, ще налагат медиен монопол и пропагандни лъжи, ще дърпат конците иззад сцената. При глобализма няма общи решения. При него има нов световен ред с едно световно правителство- задкулисно, управляващо по корупционен път. Освен това глобализмът няма да е глобализъм, ако се интересува от нечие спасяване. Глобализмът винаги изисква ние да се грижим за спасяването на някой друг, но никога ние да спасяваме себе си. Комунистическа утопия от най-чиста проба!

 90. 90 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  " Обединеното кралство иска да намали разходите си за членство в ЕС (като парични вноски и свободно движение) като запази за себе си общото благо на единния вътрешен пазар. "-крой на цитата.

  Това никога не е било предтекст за напускане на ЕС от британците! Никога! Това е глобалистка лъжа. Единствената причина за напускането са отворените граници и безконтролното заселване на нежелани хора от Третия свят. Лондон стана Лондонистан.

 91. 91 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  " Унгария иска да се възползва от структурните фондове и Шенген, но предпочита други да поемат бежанците и свързаните с тях разходи. "-край на цитата

  Друга глобалистка лъжа. Тия структурни фондове не са за приемане на бежанци. Те имат съвсем друго предназначение. Никой никога не е създавал тези фондове като награда за приети бежанци.

 92. 92 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "...границата с гратисчийството не винаги е лесноустановима. "-край на цитата

  Нали искате свят без граници, какви граници на гратисчийство ще установявате? Време е, време е да си обирате крушите и да дойдат националистите, които разбират от граници!

 93. 93 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "В крайна сметка общите решения са единствено трайните и устойчивите."-край на цитата

  По-горе казах, при глобализма няма общи решения, няма демократични пътища. В противен случай няма как Ротшилд, Сорос и компания на наложат своите решения за всички държави от Западния свят в частност. А техните претенции са за целия свят. При глобализъм общи решения няма- Ротшилд и Сорос финансират собствени тинк-танкове, които правят планове и програми за всички правителства и по корупционен път тези планове и програми се налагат на всички. Има един център, който налага своите решения на всички. Няма демокрация.

 94. 94 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Самата биология и еволюционната теория са по-сложни от подобни заключения, "-край на цитата

  Глобализмът е утопия, каквато беше и комунизмът. Като всяка утопия, той не се съобразява нито с приподните, нито с обществените закони. За глобалистите няма проблем да омесят народите, заблуждавайки се, че това е пътят към прогреса. И както при комунистите, ще дойде време да се убедят, че са разрушили нещо, без да са създали нищо ново и да се изсулят като безшумни пръдни.

 95. 95 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Страхът всъщност разделя хората и народите, затваря ги в измислена самодостатъчност, убеждава ги, че само в рамките на биологична или етническа общност може да се случи взаимодействие и солидарност."-край на цитата

  Спокойно, страхът е преодолян и хората вече се вдигнаха на революция срещу глобализма. И тази революция ще е успешна. Нямаме алтернатива.

 96. 96 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  " Така или иначе, "откатът срещу глобализацията" трябва да се взема сериозно. Но и не бива да се забравя, че все пак "откат" е едно, а обреченост и катастрофа – съвсем друго."-край на цитата

  Много късно! Мандалото падна!

 97. 97 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Един материал за Даниел Смилов та дано разбере разликите в глобалистката и националистическата позиция в САЩ относно миграцията.

  http://www.breitbart.com/2016-presidential-race/2016/09/24/jeff-sessions-pushes-back-clintons-radical-suggestion-global-right-immigrate/

 98. 98 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Още един материал за да може Даниел Смилов да захапе и да разбере за какво говорим. Покана към Обама да обясни защо бута работата чрез уж търговските договори към създаване на глобално правителство и отказ от суверенитет.
  http://www.truthandaction.org/sen-sessions-obama-come-clean-plans-create-global-governance/

 99. 99 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  МОЧА имени Лелина
  Since 1848

  Пролетарии от всички страни, съединете се!
  Оградете се. С компартии обзаведете се.
  ...
  ...
  Компартии
  КПСС
  Коминтерн
  ...
  ...
  ...
  ...

  Късно се сетил некой да "глобализира"...
  друг пък "откат" да организира.

  Обкръжени, където и да са намират.


 100. 100 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2210 Весело

  Данито леко е подвил глобалната опашка между краката и търси "баланс" с нормалните хора, завалийката. Двамата глобални маниаци заедно с Кръстев досега неуморно ни набиваха перверзните си либерастки опорни точки, а сега баланс им се приискал на мискините. Чини ми се, че бунището на историята е готово да приеме поредната порция левичарски извратеняци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK