Германия през 2025 г.: два сценария

Германия през 2025 г.: два сценария

© Associated PressКаква ще е Германия през 2025 година, когато ще си проличат дългосрочните последици от приема на стотици хиляди бежанци и мигранти? Експерти рисуват два възможни сценария: единият е оптимистичен, другият - стряскащ, пише Сабине Кинкарц за "Дойче веле".


2015-а ще влезе в германската история най-вече като годината на бежанците. Годината, в която Ангела Меркел изрече паметното "Ще се справим" и отвори границите на страната си. Годината, в която Берлин позволи на стотици хиляди хора да влязат в Германия.


Една година по-късно делникът в страната си остава що-годе същият, но в политически план е налице рязка промяна. Стреснати от успехите на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия", ХДС и ХСС се изпокараха, а все повече избиратели се обявяват твърдо против бежанската политиката на коалиционното правителство. Няма и следа от толкова възхваляваната "култура на гостоприемството" - на преден план сега е настойчивото желание за ограничаване на бежанския поток. А под натиска от редиците на собствената ѝ партия Меркел се видя принудена да признае, че лозунгът ѝ "Ще се справим" вече се е изпразнил от съдържание.
Накъде се е запътила Германия? На този въпрос се опита да отговори форум, организиран от мозъчния тръст "Алфред Херхаузен". В рамките на конференцията, озаглавена "Германия 2025 - справихме ли се?", експерти от света на политиката и икономиката представиха своите виждания за бъдещето на Германия. И развиха два възможни сценария - един положителен и един отрицателен.


В положителния сценарий се казва, че след 2017 година обществото осъзнава колко безсмислено и опасно е да се вярва на десните популисти.

© Hannibal Hanschke, Reuters

В положителния сценарий се казва, че след 2017 година обществото осъзнава колко безсмислено и опасно е да се вярва на десните популисти.


Сценарий първи


Негативният сценарий звучи наистина стряскащо. Той рисува една страна, която с всички сили се опитва да се предпази от "ново преселение на народите". В този сценарий вътрешната сигурност е най-дискутираната тема. По-заможните германци вече са се оттеглили в предградията на градовете, където живеят в добре защитени вилни квартали. Добре защитени са и приемните лагери за бежанци и мигранти, които се намират отвъд градската периферия.


Според този сценарий през 2025 година Германия е една разделена, разпокъсана страна, населявана от враждуващи помежду си групи: средната класа, която силно се страхува да не изгуби благосъстоянието си, елитът, който нехае за проблемите на мнозинството, и отчаяната, лишена от всякаква перспектива долна прослойка, разпадаща се на все повече изпълнени с омраза групировки.


В резултат от всичко това все повече добре образовани млади хора напускат икономически отслабената Германия. Прогонват ги страхът от екстремизъм, климатът на недоверие, силно регламентираният делник, конфликтите в градовете, чезнещото уважение в междучовешките отношения, повсеместната омраза.


Сценарий втори


А каква Германия рисува положителният сценарий? Според тази разработка през 2025 година Германия е една уредена и пъстра страна. Многообразието е навсякъде - както по улиците, така и по високите етажи на обществения и политическия живот. Учители, журналисти, полицаи от турски или сирийски произход са нещо напълно нормално, а в предприятията мигранти заемат ръководни постове.


Но, преди да настъпят тези спокойни времена, Германия трябва да премине през бурната 2017 година, която в този сценарий е определена като "катастрофална за демокрацията": самоубийствени атентати с десетки жертви, второ поколение на антиислямското движение "Пегида", горящи бежански приюти и парламентарни избори, след които дяснопопулистки партии влизат в Бундестага с над 15% от гласовете.


В сценария се казва, че именно след тази 2017 година обществото осъзнава колко безсмислено и опасно е да се вярва на десните популисти. Следват многолюдни демонстрации за повече откритост, толерантност и солидарност, а германското правителство се обединява около една "разумна миграционна политика по канадски образец", се казва в положителния сценарий за близкото бъдеще на Германия.


Каква ще е Германия утре?


Кой от тези два сценария ще се сбъдне? Засега никой не може да даде еднозначен отговор на този въпрос. Но е ясно, че много ще зависи от това как ще се развива оттук нататък политическият дебат. А към момента той е белязан, за жалост, не толкова от конструктивни идеи за бъдещето, колкото от взаимни нападки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (280)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби М
  Боби М
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Песимистичният вариант може да бъде далеч по-черен ако не настъпи някакъв вид асимилация.

  Ако спориш с идиот , вероятно същото прави и той.
 2. 2 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 418 Любопитно

  А залозите как вървят?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Негативният сценарий звучи наистина стряскащо. Той рисува една страна, която с всички сили се опитва да се предпази от "ново преселение на народите". В този сценарий вътрешната сигурност е най-дискутираната тема. По-заможните германци вече са се оттеглили в предградията на градовете, където живеят в добре защитени вилни квартали. Добре защитени са и приемните лагери за бежанци и мигранти, които се намират отвъд градската периферия.

  Според този сценарий, през 2025 година Германия е една разделена, разпокъсана страна, населявана от враждуващи помежду си групи: средната класа, която силно се страхува да не изгуби благосъстоянието си, елитът, който нехае за проблемите на мнозинството, и отчаяната, лишена от всякаква перспектива долна прослойка, разпадаща се на все повече изпълнени с омраза групировки.
  ==========================
  Мдааа ...
  А сега да погледнем България ...
  В момента от ЕС са дадени пари за нови лагери извън градовете и изнасянето на старите. Както предположих - последната дунанма в София беше за подгряване на мат'ряла.

  И на горното само остава да сменим "Германия" с "България".
  Само дето в България това се поднася като "Удържане на Стабилността" и "Европейска перспектива" ...

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Дори позитивния сценарий се крепи на - В сценария се казва, че именно след тази 2017 година обществото осъзнава колко безсмислено и опасно е да се вярва на десните популисти."Доброто в това изследване е,че хората въобще не си правят илюзията,че всичко ще бъде цветя и рози и шанса да се осъществи негативния сценарии е много голям.

 5. 5 Профил на kardi
  kardi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тези два сценария са валидни и за цяла Европа !

 6. 6 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Нито един от двата сценария не е реалистичен.
  Негативният е непълен - например (но не само) липсва реалността в цели райони да не се говори немски, а носенето на бурка да е полузадължително.
  А пък тъй наречения "позитивен" , дето ще бори "десните популисти"- всъщност се осъществява според авторите след приемане на една от тезите на АфД (имиграционна политика по канадски модел).....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 7. 7 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 652 Неутрално

  И двата "сценария" са направени като през пет минутната кафе-пауза на някой разсеян стажант.

  А истината най-вероятно ще се окаже някъде по средата..

 8. 8 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Големи оптимисти германците - според мен сценарий едно ще е оптимистичния сценарий. Песимистичния - задължителни бурки и забрана на свинското. Има и трети вариант с идванета на нов Хитлер на власт, не ми се ще да го наричам реалистичен.

 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  полицаи от турски или сирийски произход са нещо напълно нормално
  ------------------------------------------
  Двама полицаи спират МПС за проверка.
  Единия взема шофьорската книжка , заглежда се и подвиква на колегата си- Ей, Мемет, гял бурда бе - Кво има бе Селим, проблем? - Не бе, виж тоя какво странно име има - Ханс....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5061 Неутрално

  Сценарийте са за балъци.

 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Сценарий 3 - реален - по-песимистичен от 1:

  Талибаните на "Мама Меркел" тероризират местното население, германците бягат зад граница.
  Икономиката на германия изнемогва да храни огромни, компактни неработещи групи мюсюлмани.
  Полицаи масово напускат заради невъзможност да се справят със ситуацията
  Меркел е по затворите

 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  И в двата сценария политици, бнкери, чиновници, корпоративна паплач са добре.
  Това е ключовото.

  В "стряскащия" сценарий не е ясно накъде ще бягат младите германци. На Марс?

  Реално в случая ще е средн вариант, благоприятен за политическата клса и нейните бизнес спонсори.
  Не я мислете Германия.
  Мислете защо нейното ръководство не настоява спиране конфликтите в страните, откъдето идва миграционната вълна.
  Мислете и защо страни като нашата зорлем биват обезлюдявани.

  властта ражда паразити
 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5407 Неутрално

  В Германия се стичат мигранти вече почти половин век. Милиони. Тихо и кротко.
  Тези от последната година правят обаче по-силно впечатление, заради зрелищния начин по който се добраха до там - с крясъци, на тумби, с бебета на ръце, с отчаян рев, сякаш всеки момент ще ги заколи някой...
  И баба ти Ангела реши да се прави на Майка Тереза, но в обратния вариант - вместо да отиде да им помага на място, както албанката от Скопие отиде в Индия, тя ги покани в страната си, че е по-лесно да си стои в Берлин и да казва "дайте да дадете"...


  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Шериатската полиция част от оптимистичния или песимистичния сценарий е ?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 15. 15 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Трябва да си психичноболен, за да вярваш, че за 10 години някой ще скокне от средновековието в съвремието и ще прегърне толерантността, плурализма и равенството.
  То комунизмът и без това си е психично заболяване.

 16. 16 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#14:"kasko"]Шериатската полиция част от оптимистичния или песимистичния сценарий е ?[/quote]
  Шериатската полиция вече е факт, както и шериатските съдилища (последните засега само в Англия). Очевидно според левичарите това е нещо хубаво - т.е. оптимистичен.

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  факта , че въобще не се споменава за съботния атентат в Унгария дава силен сигнал и ясен знак за сценария . въобще ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Бъдещето се вижда в историята. Винаги е имало миграция и завземане на територии. Но такива политики за тържествено посрещане на мигранти и съобразяване на домакините с гостите няма в цялата човешка история - или поне аз не знам.

  подпис
 19. 19 Профил на ghiveci
  ghiveci
  Рейтинг: 213 Неутрално

  по-добре - Аллах Акбар... отколко - Хейл Хитлер.

 20. 20 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "дерибеев":

  А стрелбата в Малмьо? А заловените във Франция, планирали нов атентат в Ница?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 21. 21 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 963 Любопитно

  Наличие на много “no-go zones” заради пренаселеност с мюсюлмани
  Коледата не се празнуваа заради протести, напрежение и взривове организирани о тмюсюлмани

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  [quote#20:"EP"]А стрелбата в Малмьо? А заловените във Франция, планирали нов атентат в Ница?[/quote]
  именно . все пак някъде още излизат ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Може би е най-добре да се съсредоточим върху България през 2025. Германците винаги се справят, каквото и да ги сполети. Исторически доказано

 24. 24 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#8:"foxa5"]според мен сценарий едно ще е оптимистичния сценарий.[/quote]
  Абсолютно. Само че псевдоинтелектуалците си мислят, че като продължават да набиват канчета, да стигматизират нормалните хора и да отричат реалността, природонаселението ще се плесне по челото, ще се осъзнае, ще се засрами и ще - как беше в статията - ще започне "многолюдни демонстрации за повече откритост, толерантност и солидарност".
  Колко още такива статии ще преглътнем, докато разберат, че този подход не работи.

 25. 25 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Либерало-левичарски про-ислямски прогнози. Опитът да се внуши колко е полезно да приемем в живота си средновековните норми на шериата.

  Panta rhei....
 26. 26 Профил на drinchev
  drinchev
  Рейтинг: 367 Разстроено

  Хмм.

  А вариант в който малките момиченца не носят бурки, защото върховенството на закона закриля правата им?

  Или вариант в който мъжете-мигранти разберат, че религията и законът са две различни неща?

  Вариант 2 отдавна не се случва с турските имигранти, които са окупирали две-три професии - таксита, закусвални, превоз на товари и пр.

  Вариант 1 отдавна се случва и голяма част от немците не допускат ( особено в изт. Германия ) подобен тип хора в блоковете/кварталите си. Затова пък в Мюнхен на 10 минути от централната гара има цял арабски халифат, където немският език липсва.

  Ivan Drinchev
 27. 27 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1395 Любопитно

  << Многообразието е навсякъде - както по улиците, така и по високите етажи на обществения и политическия живот. Учители, журналисти, полицаи от (чужд) произход са нещо напълно нормално, а в предприятията мигранти заемат ръководни постове>>

  Това все едно е писано за Швеция до 2014 година. Това и (първоначално) заблуди шведските политици, че новите имигранти от Близкия Изток ще са адаптивни като старите.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 28. 28 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  Търпението на дисциплинираните германци ще свърши! Какво следва след това? Според мен, възраждане на нацизма под формата на неофашизъм. А в това отношение германците нямат равни. Трябва внимателно да се следи как вървят тиражите и продажбите на книгата на Хитлер "Майн кампф" в самата Германия!!!!

 29. 29 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 778 Неутрално

  и си е ясно и за тях, че Меркел направи голяма глуост- кой си отваря границите без ред и без да знае кого приема, направо немога да повярвам, че тази иначе мъдра и трезвомислеща жена изтрещя така.

  Cogito ergo sum :)
 30. 30 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тези сценарии са написани като за детската градина.

  Отчасти сценарий 1 и 2 са реалност още през 2016-та година.

  Немците отдавна са изтласкани в предградията. Многообразието е навсякъде...по улиците, а в Бундесвера и полицията наемат ислямисти.

  Общо взето, това, което се опитал да каже авторът е, че има надежда, само ако немците се откажат от държавата си, приемат безропотно претопяването си и престанат да мразят нашествениците. Авторът е забравил да каже, за кого точно е оптимистиен този вариант - за исляма ли?

  За добро или зло, няма да се наложи да чакаме до 2025-та година, за да видим, какви ще са резултатите. Достатъчно е човек да се разходи по улиците в Германия и да сравни интериора с това, което беше преди 2-3 години. След още 2-3 години влошаването ще се интензифицира. Да не забравяме, че новите се размножават експоненциално. Тази година има бум на раждаемостта

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 31. 31 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 963 Любопитно

  А картината през 2035 и 2045 ще е още по-страшна.
  От предишна Германия няма да е останало нищо- джамии, минарета, висока престъпност, мръсотия и пустош

 32. 32 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Наистина интересно четиво, само че всичко е в сферата на "ако"....Някой през 1933 година знаел ли е каква ще е Германия през 1939 ,или през 1945, или през 1965....

 33. 33 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#29:"michael"]направо немога да повярвам, че тази иначе мъдра и трезвомислеща жена изтрещя така.[/quote]
  И на мен ми е странно. Всеки си има слабо място - в случая вероятно някакви християнски убеждения са подтикнали Меркел да отвори вратите на Германия за "бежанците", без да предвиди кой ще се отзове.

 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  Всъщност Швейцария вече предприе мерки, приемайки, че песимистичния сценатий е факт! Отказаха се от права и свободи свързани с личната неприкосновеност в името на сигурността.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#30] от "EP":

  Талибани оплождат германки.
  И след 20 - 30 -тина години, Германия ще е мюсюлманска държава

 36. 36 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#23] от "newgenerations":

  Исторически доказано е, че са лишени от здрав разум и цяла Европа страда заради тях.

  Ако не бяха САЩ след ВСВ, немците щяха да се оправят на кукуво лято.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  Първия вариант е по-реален. Има разпад на социалните връзки и това води до затваряне на групите вътре в себе си. Може би времето за окончателното му завършване ще е по-дълъг, но този сценарий се реализира и сега.
  Не е необходимо да се изгражда гротескно общество на втория вариан, достатъчно е да се приеме, че е възможен. Иначе той е само допълнение на вица за немските полицаи Мехмед и Ахмед, спрели някакъв си Мюлер.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#35:"stenli1"]Талибани оплождат германки.[/quote]

  Не, не...не немкините раждат. Африканките и ония от БИ идват бременни или забременяват по пътя. А и някои от бежанците вероятно са довели жените си вече. Като им разрежат на всички да си доведат женити от БИ, тогава Германия ще преживее най-големият бейби бум в историята си

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#37] от "penetrating":

  След 25 години имената на немските полицаи ще са съставени от названието на фирмата производител и сериен номер.

  властта ражда паразити
 40. 40 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#33:"solange"]Всеки си има слабо място - в случая вероятно някакви християнски убеждения са подтикнали Меркел да отвори вратите на Германия за "бежанците", [/quote]

  Коментарите ти винаги са много интересни...но този...меко казано демонстрира наивност.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 41. 41 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#30:"EP"]Достатъчно е човек да се разходи по улиците в Германия и да сравни интериора с това, което беше преди 2-3 години.[/quote]
  От година на година Германия видимо се променя към по-лошо. Това, според авторите от ДВ, е защото германците още не се радват достатъчно на пришълците
  Учители-мюсюлмани след 9 години, леле - тия журналя откъде ги вземат? И какво ще преподават тези учители?

 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#19] от "ghiveci":

  Еднойухствено

  властта ражда паразити
 43. 43 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#33] от "solange":

  Решението на Меркел не беше емоционално. Тя е рационален, пресметлив, практичен човек.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  До коментар [#39] от "Николай Теллалов":

  Така е! Прав сте. Затова няма как да са с тези имена

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#40:"EP"]Коментарите ти винаги са много интересни...но този...меко казано демонстрира наивност. [/quote]
  Нали не твърдиш, че Меркел е толкова глупава, че да си мисли, че новодошлите ще работят и ще напълнят хазната? Постъпката й трябва да е поради емоция, иначе не ми се връзва.

 46. 46 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#37] от "penetrating":

  Много обективен коментар.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 47. 47 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Писалият тези сценарии няма и представа от исляма.
  Реалният сценарий е описан в първа глава на книгата "Джамията Нотд Дам дьо Пари".
  (Следващите глави са русофилистично-православни глупости).

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1083 Неутрално


  До коментар [#33] от "solange":

  Ха ха, християнски.
  Политиците правят това, което е изгодно за корпорациите и банките.

  властта ражда паразити
 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#32] от "elevation04":

  Рудолф Рокер

  властта ражда паразити
 50. 50 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#43:"EP"]Решението на Меркел не беше емоционално. Тя е рационален, пресметлив, практичен човек. [/quote]
  Е тъй де. И аз мисля, че е практична и умна. Ясно е, че силно религиозни хора с патриархални разбирания няма как да просперират в едно висококонкурентно общество, където и жените, и мъжете работят рамо да рамо и често едва свързват двата края и едва издържат 1-2 деца.
  Как си е мислила, че семейство от един работещ с жена-домакиня и 5 деца ще се впише в западното общество?

 51. 51 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#45] от "solange":

  Не, имах предвид друго, но може би формулирах изречението неточно.

  Политиката на Меркел просто е в консенсус с направени отдавна планове за Resettlement на хора от Африка и Близкия Изток в Европа. В този ред на мисли, решението й не беше нито емоционално, нито продиктувано от глупост. Друг е въпросът, естествено, дали нормален човек (не пълен психопат) би бил в състояние да изпълнява тези задачи.

  Тя чисто и просто изпълнява задачи.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 52. 52 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  А кой ще обучи чалметата, че да заемат ръководни постове?
  Или колкото по-прост, толкова по-ръководен?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 53. 53 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#50:"solange"]Как си е мислила, че семейство от един работещ с жена-домакиня и 5 деца ще се впише в западното общество?[/quote]

  Не си е мислила. Точно това беше целта - да се импортират такива индивиди и да се дестабилизира Германия и целия ЕС.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 54. 54 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  До коментар [#46] от "EP":

  Достатъчно е да се види какви хора са изправени един срещу друг. Образовани срещу необразовани; толерантни срещу войнствени; предлагащи срещу търсещи... Изключенията в тези групи само потвърждават правилото.
  Тази неравнопоставеност няма да издържи дълго.
  Не се разглежда обаче един трети вариант - революция в Германия

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 55. 55 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1373 Любопитно

  Значи, от така представените 2 сценария, става явно, че ако Германия иска да продължи да е развита и богата страна, то тя трябва да стане колкото се може по-пъстра и мултикултурна и обратното, ако се затвори за пъстротата и си остане чиста арийска държава, я чака бедност, мизерия и повсеместно изнасяне на младите германци в други посоки!
  Е, то бива манипулации и мозъчни промивки, ама това мина всички граници!
  Направо ми се повръща от толкова дивотии и социални експерименти!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 56. 56 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#39:"Николай Теллалов"]След 25 години имената на немските полицаи ще са съставени от названието на фирмата производител и сериен номер.[/quote]

  Много добро това

  Нали заради това се внасят сега хора без права, без националност...внасят се "Staatenlose". Тези хора никога няма да тръгнат срещу властта, срещу следенето, срещу превръщането им в серийни номера.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#54:"penetrating"]Не се разглежда обаче един трети вариант - революция в Германия [/quote]

  Смеем ли да се надяваме...

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  [quote#34:"tribiri"]Всъщност Швейцария вече предприе мерки, приемайки, че песимистичния сценатий е факт! Отказаха се от права и свободи свързани с личната неприкосновеност в името на сигурността. [/quote]
  Айде да не бъркаме Ямбул със Стамбул

  Швейцарците не се "отказаха" от права, а делегираха повече правомощия, но при техния си контрол върху изпълнителите.
  А ние, деребните жабЕта, не бива да вдигаме крак като Милка.
  Или ако ще вдигаме, че ни е близко блатото - то да започнем от там, от където вече Милка мина ...
  Предишните им два референдума - за ограничаването на миграцията, дори от ЕС, и за слагането на летвата от до 20%, от където нататък имигрантите биха заплашили устоите на обществото дори само заради масата си.
  Аз отдавна съм си взел за репер тия 20%. И се ориентирам спрямо него.
  Ако го приложим спрямо България - какво излиза?
  При грубо 7 милиона мат'рял на територията, ( социологическите "реални избиратели", с които работят, от 5,6 милиона + 1,5 милиона малолетни грубо) ... Та 20% от въпросните 7 милиона са ... 1,5 милиона. Това ако забравим, че нашето общество не е устойчиво и зряло колкото швейцарското, но все пак ...
  Само че от в тия 1,5 милиона трябва да смятаме и "вътрешните ни имигранти". И които "вътрешни" хем намаляват изходната бройка, връз която смятаме допустимия процент, хем изяждат "свободната бройка" за "бежанци". И пак да си повторим, че въпросните максимално допустими квоти са според "швейцарски стандарт". А българският е къде-къде по-занижен.
  И ако седнем да се задълбаваме - ами то като нищо може да излезе, че ние сами, чрез "вътрешните" десоциализирани по западналите села и паланки, чрез маргинализираните и капсулирани цигани, через капсулиращите се и все по-мюслеманстващи български турци ... май сме на ръба на "допустимата квота" ...
  Гетата са също факт. И в градовете, и в "затворените комплекси". Миграцията на младото и кадърното пък вече дори не прави впечатление, толкова се изнесе. И продължава да се изнася, макар вече да е главно каймака, та могат да се хвалят със статистики, ама отчитащи само бройката, а не и качеството.
  Та в тази среда, а не някакъв си вероятен "сценарий", сме с двата крака. И не сме Швейцария. А днес сме тази реалност, която в Германия тия наричат стряскащ негативен бъдещ сценарий ...
  И никакъв отказ от "права" няма да ни помогне. Защото това е инструмент да се следят показателите, та да не се превишат. Пък при нас са явно вече избушени!
  А и "инструменталчиците" са различни, нали?

 60. 60 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#36] от "EP":

  А ка се оправиха след ПСВ да не би с американска помощ?

 61. 61 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Най-вероятният сценарий (не само за Германия, ами и за цял ЕС) е, че политиците не обръщат внимание на желанията на хората, продължават да пълнят държавите с неграмотни, религиозни и неинтегриращи се тълпи, престъпността нараства до невероятни размери, недоволството на потърпевшите измита традиционните партии, на власт идват десните "популисти", следват година-две безредици и вътрешни конфликти, но в крайна сметка миграцията е прекратена, прави се строг подбор на вече приетите и тези, които не отговарят на правилата, са върнати обратно там, откъдето са дошли и в крайна сметка нещата се уреждат, връща се мира и спокойствието и икономиката отново тръгна нагоре.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 62. 62 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#43] от "EP":

  ...или Канцлер Акт

 63. 63 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 963 Неутрално

  [quote#59:"xm..."]При грубо 7 милиона мат'рял на територията,[/quote]
  Матряла в момента е около 5 милиона. Трябва да преизчислиш

 64. 64 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  [quote#56:"EP"]Нали заради това се внасят сега хора без права, без националност...внасят се "Staatenlose". [/quote]
  На български се казва много по-добре: дървета без корен.

  То затова е и цялата тая из Близкия Изток и Арабистана - да им отсекат корените и да им подпалят задниците, та да хукнат накъдето и както ги подкарат.
  После следва това, което сама сте описала ...

 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  До коментар [#63] от "stenli1":
  Обяснил съм от къде я докарвам бройката.

 66. 66 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Гневно

  А защо почти всички медии крият, че в три обезлюдени общини ТРАЙНО (а не във временни лагери) ще се ЗАСЕЛВАТ НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ, и това е финансирано от ЕС?!
  https://news.bg/society/zapochvat-trayno-zaselvane-na-bezhantsi-v-zagivashti-obshtini-bryuksel-finansira.html

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 67. 67 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#65] от "xm...":

  В България живеят около 5 млн

 68. 68 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Съгласен съм, но донякъде! Всдъщност ми липсват данни, каква част от тези, които мигрират от България са цигани, турци и представители на нискообразованото селско население, защото като посрещам децата на летището, имам чувство, че са болшинство!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 69. 69 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  [quote#54:"penetrating"]Не се разглежда обаче един трети вариант - революция в Германия [/quote]

  Ще ви се, ама - тц!
  Забравете за Германия, защото там няма основни фактори, които биха могли да реализират една "революционна ситуация". Поне засега те са реактивни, а не активен фактор ...

  В момента нещата се решават, ама наистина, на едно място - в Щатите!
  От това каква политическа линия ще възтържествува и ще поемат след изборите зависи и всичко останало.

 70. 70 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#60] от "naskom44":

  Да де, ама тогава имаше немци в Германия...а сега има едни други хора Тези другите не са немци! Схващаш ли разликата или трябва да ти го обяснявам в детайли?

  А колко точно се оправиха от ПСВ? Те не се оправиха, а започнаха Втора такава...

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3739 Весело

  Пожелавам на Германия втория (положителен) сценарий.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#54] от "penetrating":

  Всичко това, което се прави, е превантивна контрареволюция.
  Преди трийсетина години такава бе проведена в СССР и сателитите му.

  За революция не е достатъчно голо недоволство, нито криза на управлението, нито икономически сътресения.
  Нужна е определена зрялост на т.нар. Субективен фактор.
  А такава липсва - благодарение на предишните мерки и вследствие на сегашната ситуация на контролируема паника.

  властта ражда паразити
 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#64] от "xm...":

  Хората не са растения. Поне не като зложби, а че възпитанието ги прави зеленчуци, това е отделен въпрос.

  властта ражда паразити
 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  [quote#33:"solange"]И на мен ми е странно. Всеки си има слабо място - в случая вероятно някакви християнски убеждения са подтикнали Меркел да отвори вратите на Германия за "бежанците", без да предвиди кой ще се отзове.[/quote]

  Намек в тази посока се прави в друга статия на ДВ, която е доста по критична към Меркел:

  "Всъщност канцлерката изобщо нямаше нужда от тази подкрепа. Защото тя така или иначе беше направила своя избор: тя даде предимство на ценностите пред интересите. В поведението ѝ има нещо крайно протестантско, което стига чак да саможертва, което вероятно не се харесва на някои хора, но пък е определяно като морална повеля."

  http://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB/a-19571923

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#66] от "Търпана":

  Има го, в списъка на коментираните теми е.

  властта ражда паразити
 76. 76 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Дотогава Йелоустоун ще е изригнал. Два милиарда души ще са мъртви, а останалите пет и нещо ще живеят, както са живеели през XVIII век.

 77. 77 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  До коментар [#68] от "tribiri":
  Е, и на мен като конкретна бройка. Макар че имам някои впечатления, по които да си вадя поне груби изводи ...
  И май бъркаш гастарбайтерите с емигрантите.
  Това, което изтича наистина като качество, не щъка напред-назад по летищата, защото бачка яко по институти, университети и фирми. И се интегрира там, а не носи лично в човчицата назад в гнезденцето спастреното до следващата пролет като гастарбайтерите. Които и затлачват летища, гари и автогари ...
  А и качеството по принцип са прословутите 10%, та няма и как да се набият в очи, дори да са там ...

 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#76] от "matrix":

  Общаваш ли?

  властта ражда паразити
 79. 79 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#0:"статията"]
  Сценарий втори

  А каква Германия рисува положителният сценарий? Според тази разработка през 2025 година Германия е една уредена и пъстра страна. Многообразието е навсякъде - както по улиците, така и по високите етажи на обществения и политическия живот. Учители, журналисти, полицаи от турски или сирийски произход са нещо напълно нормално, а в предприятията мигранти заемат ръководни постове.[/quote]

  Мдаааа, колко ли пари се хвърлят за подобни "тинк-танкове" и малоумни сценарии...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 80. 80 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  До коментар [#73] от "Николай Теллалов":
  "Дърво без корен" е идиом. Народът си е казал думата. Образно, проверено през поколенията, доказано чрез житейския опит, щом се е утвърдило като нарицателно ...
  Не бъдете толкова буквален, плз! Че си е излагация ...

 81. 81 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#71] от "Иво":

  И аз така...

  Ама не вЕрвам

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 82. 82 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  До коментар [#59] от "xm...":

  Много точен коментар

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 83. 83 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Първият сцнарий е мечтата на марксистите - класова борба

 84. 84 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  До коментар [#69] от "xm...":

  Бъркате
  Аз нямам предпочитания към вариантите. Нито един от тях няма да се случи изцяло, поради третия принцип на термодинамиката-хаосът в системата се качва

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 85. 85 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  До коментар [#72] от "Николай Теллалов":

  Не смятам, описаните от Вас неща се случват в силно нестабилни системи. Системите в САЩ и Германия са затихващо нестабилни (саморегулиращи се)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 86. 86 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#74:"Иво"]което стига чак да саможертва, което вероятно не се харесва на някои хора, но пък е определяно като морална повеля."
  [/quote]

  Саможертва? Меркел ще иде да живее в Уругвай като приключи с "канцлерството". Каква саможертва е това? В името на кого съсипва целия ЕС? Питала ли е някой европеец, дали иска да се саможертва?

  Меркел религиозен човек ли е? И откога така?

  Айде, стига с глупостите за религия и измисления ви Бог, който ни праща в ада, ако не изпълняваме някакви заповеди...But He loves you!, нали така?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 87. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  в случая вероятно някакви християнски убеждения са подтикнали Меркел да отвори вратите
  4======
  Не убеждения а самата липса на християнство в Европа докараха нещата до тук.
  Преди 2 години Папата предупреждаваше за обезверения вече континент ,но никой не го послуша.
  Днешната европейска ситуация е добре дошла за отвъд океанските евангелисти и те , без да губят никакво време , вече прокарват налудничевите си идеи.   До коментар [#33] от "solange":

  Bukalemun
 88. 88 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 629 Любопитно

  [quote#26:"drinchev"]голяма част от немците не допускат ( особено в изт. Германия ) подобен тип хора в блоковете/кварталите си. Затова пък в Мюнхен на 10 минути от централната гара има цял арабски халифат, където немският език липсва.[/quote]
  От описанието ти разбирам, че източна Германия е едно прекрасно идилично място, докато Мюнхен е западаща кочина.
  Само дето като погледнеме реалността виждаме, че източна Германия е такава идилия, че от безработица и безперспективност + престъпност дори повечето млади източногерманци (особено по-образованите) бягат към гадния мултикултурен запад, докато "кочината" Мюнхен е един от най-скъпите и тузарски европейски градове и цените продължават да търчат нагоре. Това на капиталистически значи, че гадно гадно, ама все повече платежоспособни хора искат да живеят там...

 89. 89 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Весело

  До коментар [#84] от "penetrating":
  Качва се неизбежно, доколкото, ако забелязвате, в момента управляващите на ключови позиции вече си карат по максимално възможния брой мандати. И се натрупва от доста време вече тази тенденция. А в Канада вече си имаме дори наследствен демократичен управник ...
  Но става дума за друго - дали и доколко се подгрява казана допълнително, та да луднат съвсем молекулите. И се разбърква, при това в определена посока ...

  А за вашите предпочитания - аз не ги оценявам или ви ги приписвам. Само реагирах, че ви се иска да има повечко алтернативи.
  И на мен ми се ще, ама ...

 90. 90 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#41:"solange"] И какво ще преподават тези учители? [/quote]
  Корана, какво друго! Лявотолерантните сигурно много биха се изкефили на подобна образователна реформа.

 91. 91 Профил на drinchev
  drinchev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#88] от "antikommunist":

  Източно германците не съм ги дал за пример. Просто споделям факти.

  Определено в западните части се живее доста по-добре, но степента до която са оставили имигрантите там е в контраст с източната част.

  И да, досега не съм видял квартал с чешки, полски, български надписи. Такъв тип имигранти са тези, които имат шанс да се интегрират успешно и допринасят за икономиката на Мюнхен. За жалост в източна Германия също не ги допускат.


  Ivan Drinchev
 92. 93 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#33:"solange"]в случая вероятно някакви християнски убеждения са подтикнали Меркел да отвори вратите на Германия [/quote]

  Мис, вие сериозно ли го вярвате това?

  Съветвам Ви, проверете кой е граф Richard Coudenhove-Kalergi и неговото "творчество" - т.нар. план Калерги. Вътре е описано защо световното левичарство прави онова, което прави.
  Ха сега познайте, кой е носител на наградата за 2010 на евр. общество "Куденхоф-Калерги"!

  https://www.bundeskanzlerin.de/ContentArchiv/EN/Archiv17/Artikel/_2011/01/2011-01-13-merkel-europapreis_en.html

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 93. 94 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 426 Разстроено
 94. 95 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#54:"penetrating"]Не се разглежда обаче един трети вариант - революция в Германия [/quote]
  Дано, обаче май немците са овце до дъното на душите си, ама то и ние сме така. Проблемът на европейците е, че са обезоръжени, а предполагам, че не само у нас, а и в целия съюз полиция и армия ще изпълняват заповедите на началниците си, докато в САЩ населението е въоръжено, а се предполага, ще ако правителството се обърне срещу народа си, 75% от армията ще дезертира. Така че наистина и за германците, и за европейците като цяло, революцията е единственият изход, но би била много трудна - срещу тях ще се обърнат и правителствата, и озверелите малцинства.

 95. 96 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Положителен сценарий за Стара Европа НЯМА! Забравете за европейската цивилизация, тя е обречена. Баба Меркел има вече запазено място в Историята до Херостат. Той запалил храма на Артемида, тя европейската цивилизация. Който е млад и може да бяга към полюсите, Австралия, Нова Зеландия. Там ще останат последните острови за цивилизовани хора.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 96. 97 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#96] от "chichka":

  Това е истината, за съжаление.

  Младите хора да се ориентират към Северна Америка и ако могат, към Австралия и Нова Зеландия.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 97. 98 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3216 Весело

  До коментар [#92] от "stenli1":
  това някаква арт инсталация ли е ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 98. 99 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  До коментар [#89] от "xm...":

  Не съм съвсем съгласен. Хаосът не предполага подреденост (ерго наследственост). Просто някъде е по-силен, другаде е затихващ (но понеже е в безкрайността, всичко е относително).
  Що се отнася за "ще ми се" - пак повтарям нямам предпочитания. Моята забележка е свързана единствено с описание на пълнотата на един модел, в развитието на който, нямам никакви предпочитания.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 99. 100 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Световната история е изпълнена с масови преселвания , по различни причини. Известно е великото преселение на германски и славянски племена в древността ! Няма вечно благоденствие и няма вечни държави и империи ! Но не бързайте да закривате сегашната цивилизация , също и държавата Германия ! Има възможности и пред ЕС ! Ние се тревожим за съдбата на Германия повече от самите германци! А германките са били оплождани от американски войници , за да нахранят семействата си и от руско- монголоидната армия като репарация за започнатата война и от това са се родили новогерманци - някои с негроидни черти , други с монголоидни , но това не е унищожило Германия !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK