Една разпокъсана страна насред Европа

Една разпокъсана страна насред Европа

© ReutersВъпреки забраната на Конституционния съд в сръбската част на Босна бе проведен референдум за оспорвания "национален празник". Референдумът е крачка назад за целия регион, твърди в коментара си за "Дойче Веле" Бенямин Парган.


На 2 октомври в Босна и Херцеговина са насрочени избори за местни органи на властта. И това обяснява всичко. Защото в населената предимно със сърби република Сръбска икономическото и политическото положение е катастрофално. Президентът на този етнос Милорад Додик и неговата корумпирана и арогантна полическа клика не могат да се похвалят с никакви успехи. Много от поданиците му живеят в ужасна бедност, безработицата е катастрофално висока, инфраструктурата е съсипана и все повече млади хора бягат в чужбина.


За да извади своите избиратели от безнадеждното им положение и да ги постави в борбен ирационално-патриотичен транс, Додик прибягва до изпитаните и любими средства на всички популисти на Балканите. Първо създава впечатление за драматична заплаха, надвиснала над собствената нация. След това съседните народи биват обявени за предатели, което все още функционира безотказно на Балканите. И накрая на сцената се появява големият лидер като спасител на застрашената нация. Твърде много избиратели на Балканите често се поддават с удоволствие на подобни игрички и за няколко седмици забравят за безрадостното си ежедневие и безбройните корупционни афери на самопровъзгласилия се спасител на нацията. Тези механизми винаги са функционирали перфектно в Босна и Херцеговина, също както и сред другите народностни групи в страната.
Тежката криза


Оспорваният референдум в република Сръбска може да бъде възприет като предизборна врява и лош театър, но преди всичко той е и си остава забележително нарушение на конституцията. Какви са резултатите от всенародното допитване? 9 януари си остава "национален" празник. Босненските сърби празнуват на тази дата основаването на тяхната република. За босненците и хърватите в Босна и Херцеговина обаче, този ден маркира началото на босненската война. Референдумът вкарва и без това нестабилната страна в тежка криза и застрашава пътя на Босна и Херцеговина към Европа. Самият факт, че референдумът изобщо беше проведен, е тежко поражение за върховенството на закона в Босна и Херцеговина, подкрепяно с толкова много финансови помощи от чужбина.


Президентът на република Сръбска Милорад Додик гласува на референдума за национален празник на административната единица.

© Reuters

Президентът на република Сръбска Милорад Додик гласува на референдума за национален празник на административната единица.


И правовата държава не успя да осуети този референдум. Още по-голямо е поражението за т. нар. международна общност и най-вече за висшия представител на ЕС в Босна и Херцеговина. Понастоящем тази роля изпълнява австрийският дипломат Валентин Инцко. В момента той е олицетворението на безуспешния и нещастен протокторат, какъвто формално е Босна и Херцеговина.


Двойните структури са излишни


Забраненият от Конституционния съд и остро критикуван от ЕС референдум е още едно доказателство, че тези двойни структури между местните власти и международните участници не функционират и в крайна сметка са неефективни и безсилни. Защото явно нито местните политици, нито официалните представители на протектората могат да гарантират върховенството на закона. И това е може би най-важният извод от проведения референдум.


Босна и Херцеговина си остава проблемното дете в Югоизточна Европа, което и в бъдеще ще създава големи грижи на ЕС от гледна точка на геостратегическото си положение. Неслучайно Милорад Додик си осигури благословията на руския президент за референдума и с негова подкрепа игнорира всички предупреждения от Брюксел и Вашингтон. Малката Босна и Херцеговина винаги е била стратегическа играчка в ръцете на регионалните съперници Сърбия и Хърватия. Затова е още по-важно в изострената обстановка след референдума най-вече Сърбия и нейният силен премиер Алексанъдр Вучич да проявят умереност и да действат конструктивно. Има още много работа за всички участници. Защото референдумът е крачка назад за целия регион и доказателство, че Западните Балкани могат по всяко време да затвърдят позицията си на нестабилен и проблематичен заден двор на Европа.

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 483 Неутрално

  За албанците може, за сърбите не. КОЙ го решава това бе, другари демократи

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4252 Весело

  Самият факт, че референдумът изобщо беше проведен, е тежко поражение за върховенството на закона в Босна и Херцеговина, подкрепяно с толкова много финансови помощи от чужбина.
  ____________
  Абе сърбите никога няма да се откажат от своето , Килари ако стане президент ,първата работа ще и е пак да избомбардира Балканите с обеднен уран за утвърждаване на демокрацията и отмяна на референдумите които са в ущърб на върховенството на закона.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  "Защото в населената предимно със сърби република Сръбска икономическото и политическото положение е катастрофално."


  Това е характерно за всеки руски приятел.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Путин няма да пропусне да създаде и поддържа гореща точка спъваща развитието и нормалното функциониране на Ес. Корумпираните екс комуняги са най-добрите инструменти за това.

  В България върви смазваща русификация! Чайка - вожд и учител на Цацаров. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 5. 5 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  [quote#2:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Абе сърбите никога няма да се откажат от своето[/quote]
  То според тях всичко е тяхно.

 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Руснаците се ще запалят война и там.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  БХЦ заедно с Косово са измислени държави. Как може в днешно време да има протекторати и то в Европа?

 8. 8 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Не ми харесват подмятанията по адрес на "Балканите". ДВ отново внушава, че на Балканите живеят някакви конфликтни, проблемни хора, което е доста несправедливо и невярно. Българите специално сме в добри отношения със съседите.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  [quote#6:"Георги"]Руснаците се ще запалят война и там.[/quote]

  Те вече запалиха през 90-те. Сега няма да им стигнат силиците.
  А сърбите с шовинизма си накрая ще накарат и Войводина да се отцепи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Рано или късно двете Сърбии ще се съединят. Въпросът е Хърватско ще прилапа ли нещо и какво ще остане на бошняците

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  [quote#7:"daam"]БХЦ заедно с Косово са измислени държави. Как може в днешно време да има протекторати и то в Европа?[/quote]

  Докато има великосръбски шовинизъм, ще има американска база в Косово. И всички отцепили се държави от Югославия ще се натискат да влизат в НАТО. Свиквайте.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Извод: някои не са си взели поука от събитията в близкото минало. Тези които са били в босненските райони близки да сръбската граница сигурно са видяли и могото табели "тука е Сърбия".

 13. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Когато съзнанието на населението е от края на 19 век, икономиката и жизненото равнище обикновено съответстват.

 14. 14 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Винаги може да се търси под вола теле, но ще намерим ли? Защо били бедни. Ами защото са изолирани. А защо са изолирани, защото са етнически сърби. Ако ситуацията беше обратна, тогава и референдума щеше да е израз на демокрация и човешки права. Защо? Ами защото под вола няма как да се пръкне теле, освен ако волът не е бил крава и по собствено желание си е сменил пола и спомощта на новите технологии не роди теле от друга крава.

 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Нека Европа си вземе поука - откъдето е минал исляма, все неразбории, все размирици, все скандали и конфликти.
  Дано не е късно.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  [quote#10:"Грантов Демократ"]Рано или късно двете Сърбии ще се съединят. Въпросът е Хърватско ще прилапа ли нещо и какво ще остане на бошняците[/quote]
  А Войводина, ще отиде ли в Унгария, където и е мястото? Ако се хлъзнем по тая плоскост, трябва да преначертаем границите на половин Европа.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  [quote#8:"solange"]Не ми харесват подмятанията по адрес на "Балканите". ДВ отново внушава, че на Балканите живеят някакви конфликтни, проблемни хора[/quote]

  Абсолютно! Не знам как от ДВ си подбират авторите, но дори тези, от българската секция, са пълни със злоба и зле прикрита омраза към Източна Европа и специално балканските държави. Не разбирам защо Дневник постоянно препечатва материали от там, някакъв неразбираем за мен мазохизъм ще да е.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  [quote#15:"БМЗ"]Нека Европа си вземе поука - откъдето е минал исляма, все неразбории, все размирици, все скандали и конфликти. [/quote]

  България е една от държавите в Европа с най-голям дял на мюсулманското население. Какви скандали и конфликти имаме с тях? Напротив, предпочитам да живеем с тях, отколкото с вас руснаците.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1470 Любопитно

  [quote#14:"baxter"]А защо са изолирани, защото са етнически сърби. Ако ситуацията беше обратна, тогава и референдума щеше да е израз на демокрация и човешки права.[/quote]

  +++++++++++++++++

  Ако ставаше дума за мюсюлманско малцинство в Сърбия, то тогава ултралевичарите от ДВ щяха да приветстват референдума като тържество на правата на човека. Ама понеже става дума за сърби християни, на никого не му пука за тях и съответно референдума им е израз на шовинизъм и национализъм, породени от "бедност и мизерия".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#18] от "EU defender":

  Защото още не са си показали рогата. Засега само водят оодривна дейност.
  И не ми се прави на пресвета дева.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 21. 21 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 533 Весело

  "Додик си осигури благословията на руския президент за референдума"... ах, след "благословията" на най-големия (и висок) демократ в света, проблемите се разрешават като с магическа пръчка....

 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1220 Любопитно

  [quote#10:"Грантов Демократ"]Рано или късно двете Сърбии ще се съединят[/quote]
  Мислите за Сърбия и Русия повече, отколкото за нас?

 23. 23 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#1] от "Грант-коментатор":
  И докога т.нар. ,,цивилизовани държави'' ще се чувстват свободни да определят съдбата на други народи. Няма нищо по-нормално от това един народ, разделен с обща граница на две иска да бъде събран в една общност.

 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  [quote#20:"БМЗ"]Защото още не са си показали рогата. Засега само водят оодривна дейност.[/quote]

  Бягай в расия. Остави ни на подривните турци.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4162 Любопитно

  Щеше да е добре да се отбележи, че икономическото положение в цяла БиХ е лошо, а не само в република Сръбска.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Нищо ново под слънцето.
  Сръбските нацита правят експерименти със собствената си държава, за да да дадат в ръцете на Путин прецедент.
  Тодор Живков също експериментира със смяната на имената на турците като лабораторен опит за това как СССР да се справи със своето мюсюлманско население.

  подпис
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4162 Любопитно

  До коментар [#7] от "daam":

  За разлика от Косово, БиХ е международно призната държава, включително от ООН.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4162 Любопитно

  [quote#16:"Георги"]Ако се хлъзнем по тая плоскост, трябва да преначертаем границите на половин Европа.[/quote]

  И на цял свят също....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4252 Неутрално

  [quote#3:"EU defender"]Защото в населената предимно със сърби република Сръбска икономическото и политическото положение е катастрофално.[/quote]
  Я вземи се разходи до Београда!В Србије всичко си е спокойно там учители , доктори и т.н. изкарват повече от колкото българските им колеги който от 27 години са в държава която е неразделна част от колониите с либерална демократура.
  Американската интервенция на Балканите не реши нито един проблем а създаде хиляди нови.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#24] от "EU defender":

  Ей тва ви е мечтата на вас, правоверните - да избягаме и да ви оставим всичко, нали? Прозрачен си като циганска длавера.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4252 Неутрално

  [quote#7:"daam"]

  БХЦ заедно с Косово са измислени държави. Как може в днешно време да има протекторати и то в Европа? [/quote]
  За да забодат на картата американска военна база като Бондстил мириканците не се свенят да пожертват хиляди цивилни - Факт!
  Ако това се повтори ,този път границите на България либералните толератни ентусиасти ще ги отворят широко за бежанци от Босна които за разлика от преди 20 години днес с любозното съдействие на САЩ и саудитски фондации знаят вече Свещения Коран наизуст!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Религията наречена "комунизъм-атеизъм" беше дала възможност да се загърбят истинските религии, религиозни ценности, храмове и празници и се създадат такива плурирелигиозни държави като СССР и Югославия. Ислямът е чужда за народите и държавите на Европа (ЕС) религия. Ако религията беше само в религиозните храмове, нямаше да има проблеми, но тя определя морала, политиката, модата и нормите на обществения живот. Ислямът и Християнството са доказано от векове диаметрално противоположни и несъвместими!

 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  [quote#29:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Србије всичко си е спокойно там учители , доктори и т.н. изкарват повече от колкото българските им колеги [/quote]

  Пълна лъжа. Заплатите в Сърбия са по-ниски от тези в България, а безработицата е много висока.

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4145 Неутрално

  Те вече запалиха през 90-те. Сега няма да им стигнат силиците.
  ==========
  Да се палят войни е вече демоде.....
  А и не е хуманно.
  Днес са на мода финансовите войни....
  Неизплатения гръцки дълг , срочното доплащане на незавършени проекти като Белене.......
  Дори САЩ са напът да глобят Германия чрез Дойче банк ,в размер на 14 милиарда долара.
  До коментар [#9] от "EU defender":

  Bukalemun
 38. 38 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#16:"Георги"]А Войводина, ще отиде ли в Унгария, където и е мястото? Ако се хлъзнем по тая плоскост, трябва да преначертаем границите на половин Европа. [/quote]
  И какво от това? От какво се страхуваш, нали ги преначертвахме допреди 15г или не си виждал фойерверките малко по на запад?

  Малко архив:

  http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1999/04/01/1470913_sasht_razrabotvat_plan_za_otcepvane_na_kosovo/

  Какво мислеха европейците за евентуално отцепване и какво американците? Какви са изобщо американците за да става това което те кажат на нашия континент?

 39. 39 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#14:"baxter"] А защо са изолирани, защото са етнически сърби.[/quote]
  Тук въпросите и отговорите трябва да продължат.
  Ако е изолация на сърбите- каква е причината и чия е вината да са изолирани?
  Ако е самоизолация- защо?
  И най-важният въпрос - защо някои са решили да сложат в общи държавни граници сърби, хървати и изповядващи исляма сърбо-хървати?
  Навремето пак някакви "велики" са чертали граници с линийка и пергел в БИ , без да се съобразяват с етнос и религия, и сега там е пожар, който подпали и нашата черга!

 40. 40 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#17] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Всъщност не "дори", а най-вече тези от българската секция демоннстрират това отношение. Комплекси ли някакви ги гонят, не знам...

 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4252 Неутрално

  [quote#23:"Компетентен"]Няма нищо по-нормално от това един народ, разделен с обща граница на две иска да бъде събран в една общност. [/quote]
  Ако беше така и западните "демокрации" търсеха правда за народите Великобритания щеше първа да освободи България от турско робство а не да предизвика Берлинския Конгрес където бездушния Бенджамин Дизраели разпредели народа ни в няколко балкански държави
  Е сега сърбите ще страдат защото са православни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 874 Любопитно

  До коментар [#22] от "dobrich":

  Какво да мисля за нас? Кога ще се съединим с Македония ли? Отговора е ясен - когато станат държава-членка на ЕС. И ако имаме умни политици ще де опитаме да ги вкараме преди Сърбия. Вие мислите ли за нашият интерес по този начин? Или предпочитате макетата да са вън, че да се водят по носа на сърбите?
  Дееба и патриотите!

 43. 43 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Национализмът е отрова за Балканите. Той грижливо се разпалва от кликата на Путин.

 44. 44 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#31] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Изобщо не разбирам що за човек трябва да си за да сложиш минус на такъв пост.

 45. 45 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 532 Весело

  До коментар [#43] от "fallada":

  Тъй, тъй... разпалва го и в Германия, и в Швеция и къде ли не. Баси могъщия пич.

 46. 46 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#18] от "EU defender":

  Ами живейте си! Ние предпочитаме да си живеем само с българи!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 47. 47 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#22] от "dobrich":

  "Рано или късно двете Сърбии ще се съединят- цитат на коментар #10 от “Грантов Демократ”
  Мислите за Сърбия и Русия повече, отколкото "

  Типично за русофилистиците- те не мислят за присъединяването на Западните покрайнини например, но се възторгват от миражи за съединението на сърбите!

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4252 Неутрално

  [quote#33:"bobhunter"]Религията наречена "комунизъм-атеизъм" беше дала възможност да се загърбят истинските религии, религиозни ценности, храмове и празници[/quote]
  Абе това го пише във всяко либертофонско тефтерче за опорни точки! Ама аз си спомням , баба ми ходеше по църкви по тошово време,тогава храмовете блестяха от чистота не бяха порутени ,манастирите не бяха порутени , поповете бяха усмихнати и ходеха с чисти и нови килимявки. Днес това може да се види в Сърбия, но не и у нас защото либералната демокрация ни се отразява по-зле и от турското робство на БПЦ!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4162 Любопитно

  [quote#39:"marsena"]и изповядващи исляма сърбо-хървати?[/quote]

  Тия сърбохарвати, както ти ги наричаш, наричат себе си бошняци и са известни като такива в цяла Европа и цял свят. Те са се изградили като народ в продължение на стотици години и днес са признати като отделен народ в цял свят.
  Основно човешко право според ЕС и ООН е правото на самоопределение. България като член на ООН и ЕС също признава това човешко право.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  До коментар [#47] от "marsena":

  А вие като мислите за западните покрсйнини, какво направихте до момента?! Аман от виртуални патриотари!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 52. 52 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  До коментар [#10] от "Грантов Демократ":

  [quote#10:"Грантов Демократ"]
  Рано или късно двете Сърбии ще се съединят. Въпросът е Хърватско ще прилапа[/quote]

  За рубладжиите добруването на сърбите винаги е било на първо място, на второ кой какво може да открадне и прилапа... ценности какво да се прави...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 53. 53 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Не съм фен на шумадийските свинепаси, в която и държава да се намират и смятам, че са си заслужили всичките беди, които са им на главите, но такива безмислени статии, пълни с празни лозунги и недоказани обвинения, тип "Работническо дело", много ме дразнят. Но пък това си е нещо съвсем обичайно за човекомразците от ДВ.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 54. 54 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#50:"Иво"]Тия сърбохарвати, както ти ги наричаш, наричат себе си бошняци и[/quote]
  Аз казвам истината за етническия произход на въпросните мюсюлмани. Друг въпрос е абсурдът да се създава "народ" въз основа на религия и този абсурд да се приема за нормалност.

 55. 55 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Когато една нация започне да вее повече чужди знамена (руски), отколкото своите собствени, това вече е диагноза.

  Every cradle is a grave.
 56. 56 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  [quote#51:"tribiri"]А вие като мислите за западните покрсйнини, какво направихте до момента?! Аман от виртуални патриотари![/quote]

  Аз лично харча там пари - в Пирот, Димитровград, ходил съм и на ски в Бабин Зуб. Хората имат нужда от пари, а не от патреотизъм и славянско "братство".

  The best way to predict the future is to invent it.
 57. 57 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#55:"Ватник"]Когато една нация започне да вее повече чужди знамена (руски),[/quote]
  Слава Богу, у нас това са шепа иди-ти , които наистина са за психиатър, а не цяла нация.

 58. 58 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#37:"eti"]Дори САЩ са напът да глобят Германия чрез Дойче банк ,в размер на 14 милиарда долара.[/quote]
  Е де. Това е в отговор на искането на Германия, Щатите да им върнат 1300-те тона злато. Приблизително още толкова са в Англия. И от там нещо казаха като "ама, то, такова..."
  Относно сърбите: Ами, хем ги сърби, хем ги боли. Донякъде с право (самоопределение), донякъде - без (държава в държавата).

 59. 59 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#1] от "Грант-коментатор":


  [quote#1:"Грант-коментатор"]За албанците може, за сърбите не.[/quote]Какво да може са албанците?!Някой в Босна да пречи на сърбите?!Някой да ги гони,да ги прочиства,да им затваря училищата и университетите?!Щото точно това направи Милошевич в Косово.

 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4162 Любопитно

  [quote#54:"marsena"]Аз казвам истината за етническия произход на въпросните мюсюлмани. Друг въпрос е абсурдът да се създава "народ" въз основа на религия и този абсурд да се приема за нормалност.[/quote]

  Окей, аз също съм съгласен, че те имат южно славянски произход, както сърбите и хърватите. Те самите бошняци едва ли отричат този факт, но това не променя факта, че днес те са отделен народ, чувстват се като такъв и са признати като такъв, освен това имат и своя собствена история като отделен народ от сърби и хървати.

  Иначе, бошняците не са прецедент за народ създал в следствие на своята мюсюлманска религия. В Китай например също има такъв народ (етническа група) на име хуейци, която си е официално призната в Китай. Предполагам, че подобни примери има още много по целия свят.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  [quote#2:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Абе сърбите никога няма да се откажат от своето , [/quote]А ти знаеш,ли че според тях и София даже е тяхна,защото смятат шопите за сърби.Съпругата на Милошевич на посещение в България по времето на Виденов бълнуваше за някакво сръбско малцинство,което било онеправдано..

 62. 62 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#40:"imar"]Всъщност не "дори", а най-вече тези от българската секция демоннстрират това отношение. Комплекси ли някакви ги гонят, не знам...[/quote]

  Ако си мислите че един журналист пише това което мисли, или в което вярва, имате много идеалистична представа за жърналистиката. Пази си хляба, както казваше баба ми, и се движи плътно по партийната линия, зададена от този които плаща. Всички статии на ДВ са антибългърски, анти-балкански, а Дневник получава пари от съшия "благодетел" и по тази причина редовно ни захранва със статии препечатани от ДВ.

 63. 63 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#10] от "Грантов Демократ":


  [quote#10:"Грантов Демократ"]Рано или късно двете Сърбии ще се съединят.[/quote]
  Милошевич имаше шанса 90-те години.Но той искаше да завладее цяла Югославия.В резултат изгубиха даже и Черна Гора.А времето ще работи за формиране на собствени интереси на сърбите в Босна.Сега сърбите плащат сметката за това,което причиниха на българите и българщината в Македония.

 64. 64 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#15] от "БМЗ":


  [quote#15:"БМЗ"]Нека Европа си вземе поука - откъдето е минал исляма, все неразбории, все размирици, все скандали и конфликти. [/quote]
  Не,че нещо,ама сърбите не са мюсюлмани.При тях не е до религия,а до болестен национализъм.Или да ви напомням,че и черногорци и словенци и хървати са християни.

 65. 65 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#17] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":


  [quote#17:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Абсолютно! Не знам как от ДВ си подбират авторите, но дори тези, от българската секция, са пълни със злоба и зле прикрита омраза към Източна Европа и специално балканските държави. [/quote]
  Това го казвам,да не кажа от години..
  [quote#17:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"] Не разбирам защо Дневник постоянно препечатва материали от там, някакъв неразбираем за мен мазохизъм ще да е. [/quote]
  Тц-грантове и НПО-та.Лесно може да ги проследите,като видите работещите днес в "българската" секция на ДВ.Тя е "българска" ,колкото Хелзинкския ни комитет е "български"

 66. 66 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#23] от "Компетентен":


  [quote#23:"Компетентен"]Няма нищо по-нормално от това един народ, разделен с обща граница на две иска да бъде събран в една общност. [/quote]
  Така изкарахме две войни.С десетки милиони жертви.Явно някои упорито отказват да си вземат поука.Ами ,ако Ердоган утре каже нещо подобно на това,което сте писали и организира референдум в Кърджалийско?!

 67. 67 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3752 Весело

  До коментар [#29] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  [quote#29:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Я вземи се разходи до Београда!В Србије всичко си е спокойно там учители , доктори и т.н. изкарват повече от колкото българските им колеги който от 27 години са в държава която е неразделна част от колониите с либерална демократура. [/quote]
  Явно си открил машина на времето и си се върнал в 1986-та.Беше то-беше...

 68. 68 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#42] от "Грантов Демократ":


  [quote#42:"Грантов Демократ"] Кога ще се съединим с Македония ли? Отговора е ясен - когато станат държава-членка на ЕС. И ако имаме умни политици ще де опитаме да ги вкараме преди Сърбия. [/quote]
  То,не че не се опитваме,ама нали се сещате-там си имат подобни на вас русофилите,само,че се казват сърбомани.Че и доста сърби и почти всички сърби са на важни постове,не работят като чистачки..

 69. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12313 Неутрално

  Моделът беше фалшив още от самото начало. Няма как да просъществува дълго. Мисля, че времето за промяна дойде.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 70. 70 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#47] от "marsena":


  [quote#47:"marsena"]Типично за русофилистиците- те не мислят за присъединяването на Западните покрайнини например, но се възторгват от миражи за съединението на сърбите! [/quote]
  Ами Виденов,при посещението на Мира Маркович,преди вече 20 години,наричаше З.Покрайнини "части на източна Сърбия" .Срам го беше да си каже...

 71. 71 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#51] от "tribiri":


  [quote#51:"tribiri"]А вие като мислите за западните покрсйнини, какво направихте до момента?! Аман от виртуални патриотари! [/quote]
  Ти би ли ми обяснил,защо Цариброд е прекръстен на Димитровград от Сърбите и защо има училища в БЮРМ на името на Георги Димитров?!Какво такива като него са направил,че сърбите са им били благодарни,а?!Такива ги натворихте,че десетилетия не може да ви изчистим мръсотиите,които причинихте не Българския народ!

 72. 72 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#66] от "yanne":

  А ако в Кърджали живеят турци със турско самосъзнание и не се виждат като Българи според теб трябва ли да бъдат укорявани. Трудно се говори еднозначно по такива въпроси. Решението е една голяма държава - ЕС без граници и без национализъм, но кога цяла Европа ще узрее достатъчно за това решение е трудно да се каже. Може би след още 50 години. Трябва да се смени още едно поколение. Младите европейци все повече пътуват и все повече се самоопределят като европейци, а не като българи, сърби, чехи или поляци.

 73. 73 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#18] от "EU defender":
  [quote#18:"EU defender"]България е една от държавите в Европа с най-голям дял на мюсулманското население. Какви скандали и конфликти имаме с тях? Напротив, предпочитам да живеем с тях, отколкото с вас руснаците. [/quote]

  Вас наведените знаем какво предпочитате. Господарите Ви искат мисюлманизирана Европа и вие неистово им пригласяте. Същите тези мизерници, които искат на балканите да има слаби държави и създадоха още 2 мисюлмански държави в които се наливат милиарди саудитски долари. Същите, които започнаха войните в близкия изток и доведоха в Европа 3 милиона "бежанци" все млади и бардясали мъже. Сега обясняват, как било незаконно сърбите да правят референдум в държавата, която живеят. На всяка манджа мирудия.

 74. 74 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#17] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  [quote#17:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Не знам как от ДВ си подбират авторите, но дори тези, от българската секция, са пълни със злоба и зле прикрита омраза към Източна Европа и специално балканските държави. Не разбирам защо Дневник постоянно препечатва материали от там, някакъв неразбираем за мен мазохизъм ще да е. [/quote]

  Според мен се опитват да внушат, че тук сме като посред война, пък те мигрантите от БИ и Африка едни мирни, кротки... Как пък да не ги предпочетат пред нас в Западна Европа? И така промиването на мозъци и пропагандата вървят по всички нива и поводи.

 75. 75 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Абе Кой тръгна да демократизира Югославия и създаде Косово, Босна и Македония?

 76. 76 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1813 Весело

  До коментар [#17] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  е че това са най демократите от всички демократи ,я виж и нашите форумни демократи как им се радват

  гошо
 77. 77 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4252 Неутрално

  [quote#61:"yanne"]А ти знаеш,ли че според тях и София даже е тяхна[/quote]
  Абе сръбите и техните националисти изобщо не ги оправдавам , но въпроса е че мириканско-британските стратези и либерални агресори именно този ефект на националистини огнища и клане на мирни граждани насърчават във всички техни прокси конфликти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 78. 78 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4252 Разстроено

  [quote#75:"Лео"]Абе Кой тръгна да демократизира Югославия и създаде Косово, Босна и Македония? [/quote]
  С демократизацията на не тръгнаха нещата още повече след като американската авиация извърши "моролюбовата" операция „Благородна наковалня“ в която цивилните жертви са над 3500 и то при положение ,че бомбите са били все умни и с прецизно насочване!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 79. 79 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1220 Весело

  [quote#65:"yanne"]Лесно може да ги проследите,като видите работещите днес в "българската" секция на ДВ.Тя е "българска" ,колкото Хелзинкския ни комитет е "български"[/quote]
  хехехехехе....Ама ако хвалеха "любимият ръководител" и неговото правителство, щеше да ни ги препоръчваш? Не ви стига, че сте купили 90% от нашите медии и чуждите искате да ви хвалят!?

 80. 80 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  [quote#70:"yanne"]Виденов,при посещението на Мира Маркович,преди вече 20 години,наричаше З.Покрайнини "части на източна Сърбия" [/quote]
  Боко пък прати хеликоптер за сръбските чалга певачки Цеца Ражнятович и Лепа Брена, за Горан Брегович също??? Извън Балканите, тези сърби са световно неизвестни.........Някой представя ли си същия вариант с наши творци в Белград?Аз не, никога....

 81. 81 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  От любимка на великите сили в продължение на 80 години (1919-1989 г.), сърбите изпаднаха в положение да ги бие цял свят. Хак им е национализмът и шовинизмът. Сега ще си патят от гяволъка.

 82. 82 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#73] от "primaxm":

  Относно младите и брадясалите мъже -гр орещо препоръчвам да се види статистиката на бежанците в България след балканските войни и ПСВ - достъпни са. Един жокер - младите мъже са доста повече от жените. Защо -има го в анализа.
  Историята е за да се поучи човек от нея.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 83. 83 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 483 Неутрално

  [quote#59:"yanne"]Щото точно това направи Милошевич в Косово.[/quote]

  ти беше там и видя с очите си или го прочете в някоя "обективна" медия?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 84. 84 Профил на Марио Димитров
  Марио Димитров
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Балканите са най-бедният и нещастен регион в Европа. Тук и мюсюлманите са най-много като процент.

 85. 85 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1470 Любопитно

  [quote#79:"dobrich"]Ама ако хвалеха "любимият ръководител" и неговото правителство,[/quote]

  Кой е "любимият ръководител"?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8340 Неутрално
 87. 87 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#1] от "Грант-коментатор": За албанците може, за сърбите не. КОЙ го решава това бе, другари демократи=
  ===================================

  Съвсем демократично такива проблеми се решават във Вашингтон.

 88. 88 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender": Това е характерно за всеки руски приятел.
  ===================================

  ДА, да!!! Мирча Кришан също на времето си, за каквото и да е въпросът, отговаряшеу че КРАСТАВИЦАТА СЪДЪРЖА 98% ВОДА!

 89. 89 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#24] от "EU defender": Бягай в расия. Остави ни на подривните турци.
  ===================================

  Ти бягай в Турция! И там ще си си точно на мястото сред ислямски фудаменталисти.

 90. 90 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#40] от "imar": Всъщност не "дори", а най-вече тези от българската секция демоннстрират това отношение. Комплекси ли някакви ги гонят, не знам...
  ===================================

  Винаги в подобни случаи верният отговор е: КОРИСТНИЯ ЛИЧЕН ИНТЕРЕС! А най-лесно се продава това, което не притежаваш: Националното (народностното) самосъзнание.

 91. 91 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 468 Неутрално

  [quote#39:"marsena"]И най-важният въпрос - защо някои са решили да сложат в общи държавни граници сърби, хървати и изповядващи исляма сърбо-хървати?[/quote]

  Сегашните граници на Босна, точно в този им вид, датират от 1878г., когато престава да бъде интегрална част от Османската империя и става австро-унгарски протекторат. Иначе босненска държава съществува още и през средновековието и населението и е било от босненци, а не от сърби или хървати. Вярно, тогава са били католици, а не мюсюлмани, но това е друга тема.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 92. 92 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Иска ми се да кажа че това което се случи на сърбите там не е честно,но веднага ми идва в главата какво те са направили срещу нас през годините.Целият този терор над българското население в пределите на стара Югославия за мен е абсолютно същото дори и по-зле,защото тогава повечето от престъпленията са останали безнаказани.Така че в този случай май нещата са се обърнали срещу тях и сега тези хора плащат. Въпреки това не пожелавам на никого този живот който те живеят и все пак им съчувствам.

 93. 93 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 336 Неутрално

  От началото на 90те сърбите си строшиха главите в общо 8войни-всичките до една загубени.И всичките инспирирани от русия и от дивия им балкански шовинизъм.Сега с възраждането на сесесере v.2 от нискостъбления диктатор изобщо не се съмнявам че ще възникне още някоя-друга война из Балканския полуостров.Неизбежно е...Дано някой ден в някой нов Нюрнбергски процес видим как въжето намазано със сапун му чупи вратните прешлени.Обещавам да ида да си купя билет за представлението без значение от цената му и да гледам с кеф от първия ред усмихнат до ушите.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK