Политическа псевдология

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко БорисовТекстът е от портала "Култура":


През последния четвърт век в България е имало какви ли не избори, ала никога политическият пейзаж не е бил чак толкова опоскан и подвластен на лъжи и измами. Така е навсякъде, ще възразят някои. Нали днес са на мода политиците-манипулатори, сиреч онова, което анализаторите все по-отчетливо разпознават като post-truth politics: подобия на Тръмп има във всяка страна, ала проблемът е, че и останалите политици се превръщат в бледи карикатури на самите себе си. Изправени сме пред политика "след истината" – фактите вече не са от значение, всеки може да бръщолеви каквото си иска, а политическият дебат заприличва на форумно прение, макар че не би трябвало да е така.


Затова, струва ми се, че днешната политика вместо да има развитие, сякаш цопва – комай това е точният израз – във фикцията на Джон Арбътнот "Изкуството на политическата лъжа или политическата псевдология" (1712 г.). Арбътнот, който е блестящ политически памфлетист (баща на сатирата за Джон Бул като вечния англичанин), очертава набързо чертите на една политическа ситуация, върху която уж възнамерява да пише трактат. Първата част от така и ненаписания трактат е посветен на лъжата тук и сега, която, забележете, била цилиндрична: човешката душа наподобявала огледало, чиято плоска страна е сътворена от Бога, но пък дяволът мамел човека от опакото, разкривявайки нещата в този свят. Оттам, пише Арбътнот, тръгва и "цилиндричната политическа лъжа". Видимостта става силно лъжовна, а истината често се губи.
Ето зародишът на политическата лъжа:


в един цилиндрично изкривен свят политици, подбрани на случаен принцип, целят да накарат хората да повярват в разни лъжи, уж заради тяхно добро, в името на конкретни и съвсем близки резултати. Но, както заключава Арбътнот, лъжата може много, тя може да се обяви дори за правителствен монопол, да се насажда чрез слухове, разпространение на измислици, клевети, ала не може да се превърне в истина.


Няма да преразказвам цялата теория на Арбътнот, още повече, че "политическата псевдология" отдавна е част от живота ни. По-интересно е да видим как тя се осъвременява при нас с днешна дата.


1. Изкривяването на жизнения ни свят е безспорен факт;
2. Наличието на политици, подбрани на случаен принцип – още повече;
3. Пропагандната лъжа е повсеместна и отдавна не е само правителствен монопол;


Но истината, къде е истината във всичко това?


За да си отговорим конкретно и преди да преминем към президентските избори, може би не е зле да премерим


"цилиндъра на лъжата" върху "случая Ирина Бокова"


Цялата тази комедия, в която се озовахме в момента – с двете кандидатури за ООН, едната от които (Кристалина Георгиева) е реалната кандидатура на България, а другата е бившата кандидатура на България в лицето на самопредлагащата се г-жа Бокова, не е нищо друго освен политически фарс, чиято най-учтива формулировка е "дипломатически прецедент". Какъв по-добър пример за "политика отвъд истината"?


Още от самото начало правителството на Бойко Борисов подаваше колебливи сигнали и протакаше подкрепата си за кандидатурата на Ирина Бокова, която очевидно не се ползва с подкрепата на неговите избиратели.


Да, така е. Ирина Бокова е фигура, която по редица лични и политически причини поляризира българското общество и няма общонационална подкрепа.


Защо още тогава не номинираха Кристалина Георгиева? Сега Бойко Борисов твърди, че извършил компромис, защото правителството на Орешарски било издигнало Бокова.


Самият Орешарски, вече пък като кандидат-президент, заявява, че той е издигнал Ирина Бокова, защото, забележете, просто имало сигнали "отвън", и то от различни "страни", а иначе той подкрепял и двете "български кандидатури".


Човек направо губи ума и дума от всички тези глупости и нелепици, защото излиза, че г-жа Бокова едва ли не се е "самономинирала" и, както изглежда, ще се "самопредставя" за ръководния пост в ООН. А защо изобщо страната ни трябва да е намесена във всичко това? Още повече, че местните бранители на Ирина Бокова не обичат да се сещат за един от най-големите външнополитически гафове на България, предшестващ нейното избиране в ЮНЕСКО.


Припомням накратко: през 2008 г., по време на президентско посещение на Георги Първанов в Аржентина, когато Ирина Бокова е в състава на делегацията, за да се спечели подкрепа за нейната кандидатура за ЮНЕСКО, се заявява солидарна позиция с аржентинските претенции над Малвинските острови. Става дума за онази британска задморска територия – Фолклендските острови – заради която се води война през 1982 г. между Обединеното кралство и Аржентина. Така България, която само от година е член на ЕС, погазва териториалната цялост на друга страна-членка, и съответно, след публикациите в аржентинската преса, си навлича огромни напрежения с Лондон в името на г-жа Бокова.


Кой обаче поема отговорността за всичко това? "Многошлемовата политика" на Георги Първанов, самата Ирина Бокова, или страната, чиито граждани сме?


Все неща, които би трябвало да са повече от ясни за Бойко Борисов


преди той да тръгне да подкрепя Ирина Бокова за ООН при ясно изваден британски "червен картон".


Ето защо е крайно време г-н Борисов ясно да отговори и на един друг въпрос: вярно ли е, че е номинирал Бокова, защото е бил изнудван от АБВ заради оцеляването на правителството?


Ако това е така, а в същото време продължават да ни се разправят небивалици, значи трайно сме затънали в "политическата псевдология".


Включително и по отношение на президентските избори, където ГЕРБ е представен засега от "сянката" на загадъчна жена, о.з. генерал Румен Радев, нямащ нищо общо с левите идеи, бе парашутиран на този терен, а пък маската "Пламен Орешарски" за пореден път бе измъкната от кукловод с перверзно чувство за хумор (като конците най-вероятно се дърпат от Боянския сарай). Виждаме и самотната битка на Трайчо Трайков (всред видимо хладната дистанцираност от страна на Реформаторския блок).


Най-смайващи в случая обаче са две неща:


случайността на повечето кандидатури и тяхната имитативност


Това ме подсеща за една история, който прочетох преди време в дневника на Любомир Лулчев, тайния царски съветник на Борис III. Лулчев разказва как веднъж (в условията на безпартийния режим) царят трябвало да назначи някакъв министър, ама и през ум не му минавало откъде да намери човек. Тогава продиктувал на тайния си съветник всички лица, за които се сетил (ей тъй, по интуиция). Сложили имената в стъклен буркан, разбъркал ги добре, а най-накрая Лулчев изтеглил едного наслука. "Този ли, рекъл Борис III, позачудил се, пък отсякъл – "И той става, колкото останалите". Така дълго търсената кандидатура била ненадейно намерена.


Не знам как ГЕРБ ще номинират кандидата си преди "последния влак", ама нищо чудно номерът с буркана пак да мине.


А междувременно българската политика периодично явява и ще продължи да явява по някое копие на Бойко Борисов (Алексей Петров, Слави Бинев, Николай Бареков, Слави Трифонов), докато самият Б.Б. еднолично се откроява на хоризонта.


Прискърбната истина е, че хората не само вярват, но и държат да вярват в измислици. И обикновено гласуват заради страховете си – както през 90-те – "да не стане по-лошо", а то, по-лошото, съответно става.


"Нашата истина" срещу "тяхната лъжа". И обратното.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7881 Разстроено

  Знаех си аз, чè всички лъжат..и както при ДДС-то - всичкото натрупано го плаща последният....

  [email protected]
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ето защо е крайно време г-н Борисов ясно да отговори и на един друг въпрос: вярно ли е, че е номинирал Бокова, защото е бил изнудван от АБВ заради оцеляването на правителството?
  -----------------
  Единственото смислено нещо в целия "трактат".
  Да , вярно е - за съставянето, а не за оцеляването между другото.
  Затова беше и мълчанието на РБ по това време.
  И не , не е време да отговаря нито ясно, нито замъглено на този въпрос. Има едно нещо, наречено държавническо мислене, което е непостижимо за автора и сродните му.
  Това е разликата между клакьорите - грантополучатели и един Плевнелиев например.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Не че нещо, но не са прецедент две кандидатури за поста. Справка - Норвегия. Трябва да се чете.
  Бъдете здрави!

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Колко много неща можеше да не ни се случат, ако имаше лустрация преди 26 години!!!

 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 911 Любопитно

  Така наречените ни политици са зависими , едни са зависими от общата си майка БКП , други са зависими от чудовището ДС което управлява живота ни 27 години .
  Това че Бойко е зависим и от двете не трябва да учудва никого ,предвид тъмното му минало .
  Разбираемо е че той се стреми да подражава на своите идоли селският тарикат и царският комарджия , но не му се получават нещата .
  Времената са други , и хората са други .
  "Не знам как ГЕРБ ще номинират кандидата си преди "последния влак", ама нищо чудно номерът с буркана пак да мине."
  Бойко ги среща по пътищата и магистралите на България , току виж от следващото му пътуване се пръкне кандидат президентът на републиката.

 6. 6 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":

  Ако лустрацията може да премахне страха, може би сте прав!
  Но страхът е дълбоко вкоренен, заедно с простотията и алчността, че не знам как ще се отървем от тях...

  И после, как ще има лустрация, когато всички са замесени с това тесто. Глей кво става: всички са ченгета и се гордеят с това, ПУБЛИЧНО.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  "Все неща, които би трябвало да са повече от ясни за Бойко Борисов"
  Чукча не читател, а слушател.

 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  [quote#4:"4ort"]Колко много неща можеше да не ни се случат, ако имаше лустрация преди 26 години!!![/quote]

  Преди 26 години нямаше как да стане.
  Можеше преди 19 години, ама Иван Костов имаше други приоритети.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Все неща, които би трябвало да са повече от ясни за Бойко Борисов преди той да тръгне да подкрепя Ирина Бокова за ООН при ясно изваден британски "червен картон![/quote]
  Явно за г-н Баце е бил по-страшен евентуален червен картон от гоце и господарите от кремъл.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 10. 10 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "ала никога политическият пейзаж не е бил чак толкова опоскан и подвластен на лъжи и измами"

  Автора кога е роден? Дали майка му още ходи на родителски срещи?

 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  "Защо още тогава не номинираха Кристалина Георгиева? Сега Бойко Борисов твърди, че извършил компромис, защото правителството на Орешарски било издигнало Бокова.”

  Днес кандидатът за президент на РБ Трайков сполучливо илюстрира “цената на тази приемственост”, посочвайки къде са се настанили търтеите, на които трябва да “благодарим” за Белене.

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7881 Любопитно

  До коментар [#4] от "4ort":


  [quote#4:"4ort"]ако имаше лустрация преди 26 години!!! [/quote]
  Сега нямаше да четете тук, в ''Дойче веле'' и в ''Култура'' анализчетата и политическите есета на децата на БКП Номенклатурата - да не ги изреждам, всички ги знаете...

  [email protected]
 13. 13 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 372 Неутрално

  [quote#2:"qwertqwert"]Единственото смислено нещо в целия "трактат". [/quote]

  Е, "умници", като теб в България - дал Бог!Не се ли откри някъде из текста или е твърде сложен за теб?!

 14. 14 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 372 Неутрално

  [quote#10:"jackdaniels"]Автора кога е роден? [/quote]

  Не е трудно да се поинтересуваш, но щом досега не си чувал за Тони Николов, какво правиш тук?Гледай си ферми и брадъри, ден и нощ, че истинските истории са сред нас!
  Виж, ако ти помниш Фердинанд или поне Борис, наистина може и да е имало по-безочливи действия и събития от днес!

 15. 15 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  [quote#2:"qwertqwert"]Има едно нещо, наречено държавническо мислене, което е непостижимо [/quote]
  за Бойко!
  Ако имаше и грам държавническо мислене, нямаше непрекъснато да забърква каши.
  Най-хубаво да ходи да си реже лентички и да открива санирани блокове, там няма как да вреди на държавата.

 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Като се обърне клата пътища много, виновни също 😆😆😆😆

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#8] от "pag":
  Вярно за Ив. Костов.
  Неговия приоритет беше да създаде и институционализира мащабната държавна корупция, и да хариже златната кокошка на сатрапията

 18. 18 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#2] от "qwertqwert":
  [quote#2:"qwertqwert"]И не , не е време да отговаря нито ясно, нито замъглено на този въпрос. Има едно нещо, наречено държавническо мислене, което е непостижимо за автора и сродните му.
  Това е разликата между клакьорите - грантополучатели и един Плевнелиев например.[/quote]

  Кои грантополучатели ?!? Тези близките до властта, и същий тоз Борисов, усвояващи еврофондовете ли ?!?!
  И кои клакьори ?!? Вие пропуснахте ли се !?!
  А , и ще отговаря /Борисов/, за всичко и на всеки въпрос. И му е време и му е в задълженията. Избран е и заради това. Ако не ще - пътя и следващият.
  Точка.


  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  [quote#16:"boby1945"]Като се обърне клата пътища много,[/quote]
  А, не! Толкова хора виждаха, че колата (кандидатурата на Ирина Бокова) върви по път с камъни и дупки, само коларят не виждаше и не чуваше предупрежденията на другите.

 20. 20 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#11] от "2.50":

  Браво,точно казано!

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Гневно

  До коментар [#8] от "pag":

  Мнозинството на СДС гласува закона .а П. Стоянов го прати на конст. съд и го отмениха.Кой беше тогава конст. съдия? Ченгето Г.Марков.Вярно ,че Костов яде деца, ама този закон не е изял!

 22. 22 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Има доза истина- опоскан е политическия ни елит.
  Имам усещането, че не само на Бойко му липсва държавническо мислене, а изобщо на повечето наши политици. Нивото ли е спаднало или по- скоро не се е вдигало, освен епизодично и може би пак случайно....

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#17] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Прочети пост 21

 24. 24 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Единственият смислен кандидат наистина води самосиндикална битка с малки шансове. Броят гласове за него ще е показателен за политическата зрялост на нацията.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 25. 25 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort": Колко много неща можеше да не ни се случат, ако имаше лустрация преди 26 години!!!
  ===================================

  А защо не се самолустрирахте тогава? Но и сега не е късно. След като сте разбрали, че вината е във вас, какво чакате, че не напуската властта, макар да се перчите, че сте опозиция?

 26. 26 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#22] от "danid": Имам усещането, че не само на Бойко му липсва държавническо мислене, а изобщо на повечето наши политици.
  ====================================

  Долу-горе е така, но не съвсем. ББ поне от време на време се сежща, че управлява държава. А почти всички други управляват държавата като нещо, което може лесно и изгодно да бъде продадено. И продават. На безценица.

 27. 27 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  [quote#21:"hodounski"]Мнозинството на СДС гласува закона .а П. Стоянов го прати на конст. съд и го отмениха.[/quote]

  Е, да де, законът бе написан нарочно така, че да не мине, за да може хем да се изпишат като големи борци с комунизЪма, хем нищо да не се промени.
  Има и друг вариант - писалите го да са толкова некадърни, че да не могат да го оформят така, че да мине през съда., защото само пълен идиот би се надявал, че засегнатитя нямаше да сезират всичко възможно и невъзможно.
  Ако беше написан по-малко болшевишки (като този за досиетата, например), щеше да мине и да има ПОНЕ НЯКАКВА лустрация, вместо НИКАКВА.
  Всякакви прилики със скорошните раданчови напъни за "решителна" съдебна реформа без да има обективно начин да се случи, са съвършено случайни, разбира се........

  Знанието е сила, информацията - власт
 28. 28 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  Браво ,,Докторе" !

  SHADOWS of SOFIA
 29. 29 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#21:"hodounski"]а П. Стоянов го прати на конст. съд и го отмениха ... Вярно ,че Костов яде деца, ама този закон не е изял! [/quote]

  И край , свърши се света!? Веднъж като ти го отменят и край , никога повече не може да се пренапише , не може да се адаптира , така че да мине , не може да му се смени името???

  Поръчката , обаче беше хем да се правим на демократи , хем господарите да не страдат , и школника от Кремечуг , другаря Костов , я изпълни. Даже я преизпълни , след като след толкова години има толкова шарани , които още не сте успели да прогленете.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 30. 30 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  Изглежда, за избора на кандидат-президент на ГЕРБ "номерът с буркана" пак ще мине. Избирателите тънат в неведение относно решението Му, но пък огромна част от тях знае, че ще гласуват за посочената личност...
  "Той може да е кучи син, но е наш кучи син." е казал Рузвелт по адрес на някого от латиноам. диктатори. Та и феновете на ГЕРБ демонстрират подобно мислене.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 31. 31 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  От големия облак (увода) паднаха две-три капки вода. Мислех, че ще бъде по-интересен анализ, а то пак за Бокова и Кристалина.

  Иначе ми се струва, че опитите да се омагьосват нещата, като се наричат с нови имена, са вече повсеместни. Нещо като аналог на хибридната война, но в политиката. Пропаганда винаги е имало, но сега се лъже нагло и то по леснопроверими теми. Виж декларацията на Тръмп за растящата престъпност в САЩ, когато всички държат в ръка цифри, говорещи, че от 15г спада.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 32. 32 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#23] от "hodounski":
  Прочетох го

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3571 Весело

  Сички оправдания с липсата на лустрация или ланшният сняг са смешен плач! Сами си избрахте гения Борисов и Цветанов, ако искахте друга държава отдавна щяхте да я имате, ама не! И сега ще изберете пак някой мухльо който посочат, чийто име дори не ви оповестяват за да стане пределно ясно кой пие и кой плаща!

  klimentm
 35. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1120 Весело

  [quote#34:"klimentm"]Сами си избрахте гения Борисов и Цветанов, ако искахте друга държава отдавна щяхте да я имате, ама не![/quote]

  А вие, г-н отворко, за кого ще гласувате във "вашата" държава - гениите Клинтън или Тръмп?
  Щото на мен и двамата не ми се виждат хич гениални........

  Знанието е сила, информацията - власт
 36. 36 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Ами то хората от доста време са го казали - територията Абсурдистан. Почти всичко в България съвсем съзнателно бе превърнато във фарс....Но наистина има едни електорални единици ,които го смятат за нормално.

 37. 37 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  [quote#31:"Алф"]Виж декларацията на Тръмп за растящата престъпност в САЩ, когато всички държат в ръка цифри, говорещи, че от 15г спада. [/quote]

  И в България е така, откак Шамана и пречупи гръбнака!
  То и за това "номера с буркана" върви. Само че е "по кръстовищата"!

 38. 38 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  Многошлемовата цилиндрична политическа псевдология разчита на късопаметството на плебса.
  Та тъй:
  "Защо още тогава не номинираха Кристалина Георгиева? Сега Бойко Борисов твърди, че извършил компромис, защото правителството на Орешарски било издигнало Бокова."

  - 10 фев 2016 "Правителствената пресслужба заяви, че Кристалина Георгиева е съсредоточена върху настоящата си работа"
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/08/2700907_pravitelstvenata_presslujba_zaiavi_che_kristalina/

 39. 39 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Този пасквил бъкан с клишета ,с които автора може да се храни десетилетия, в условията на демокрация събужда само лек присмех и нищо повече!
  Идват избори-гласувайте за да се промени нещо,ако не сте съгласни,празните приказки няма да променят нищо.

 40. 40 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#2:"qwertqwert"]държавническо мислене, което е непостижимо за автора и сродните му. [/quote]
  "Авторът и сродните" му никога, по никакъв повод не са вземали дори елементарно управленско решение ... те даже са готови да оплюят Цар Борис Трети, щото са "много печени"

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 41. 41 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2000 Весело

  До коментар [#6] от "pur6ing": Отново соцопорна точка: Всички са маскари

 42. 42 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Бива ли да се изпишат толкоз блуждаещи мисли, за да вмъкнете чак накрая целта на сугестията?

  "А междувременно българската политика периодично явява и ще продължи да явява по някое копие на Бойко Борисов (Алексей Петров, Слави Бинев, Николай Бареков, Слави Трифонов), докато самият Б.Б. еднолично се откроява на хоризонта."
  Искате нас да ни вкарате в "матрицата" с тия копия , или вие не можете да се измъкнете от собсрвената си или наложена такава?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 422 Неутрално

  "Ирина Бокова, която очевидно не се ползва с подкрепата на неговите избиратели"

  Дали Ирина Бокова не се подкрепя от избирателите на Боко не се знае. Няма такива изследвания.
  Че не се подкрепя от седесарите е ясно, ама пък се подкрепя от БОЛШИНСТВОТО българи. За това си има изследвания.

 46. 46 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#8:"pag"]Можеше преди 19 години, ама Иван Костов имаше други приоритети.........[/quote]ако не бяха сигурни в това - червените нямаше толкова лесно да сдадат властта 97-а. май е имало уговорка - отказваме се от власт, ама ти няма да пипаш нашите хора на топли местенца, че и ще продадеш окрадените държавни предприятия пазарно! т.е. на тези с пари = червените, които ги окрадоха !!!

 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Бурканът на Борисов го наричат "дългата резервна скамейка" . Който падне от нея, той ще бъде. Борисов преди време беше заменил буркана с кръстовищата на България. Оттам си беше намерил министърката на здравеопазването - "аз се усмихвам"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Чета тук разни размишления как едни или други наши си "сили" били надделяли при номинирането на Бокова или Георгиева. Тц. Нито в единия, нито в другия случай нашите "сили" не са бил и решаващи. Най вече пък Боко самият.

 49. 49 Профил на ivan karagiozov
  ivan karagiozov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тарикатските решения на Буда не са новост - те са характерни за правещите българската политика. Докато властимащия намисли кой ще изпуска парата, влакът ще замине и светата истина ще светне след събитието. Но това поведение на черибашията само повтаря онова, което беше характерно за селския тарикат Тюдор - дела и пак дела /никакви/, а снишаването - до силно чупене в кръста. Това е и това може, завалията!

 50. 50 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#36] от "thepirineagle":
  Сменете територията
  Ще се отървете от електоралните единици.
  И те ще се зарадват, вероятно

 51. 51 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":
  ++++++++!

 52. 52 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  ПОЛИТИЧЕСКА ПСЕВДОПАТОЛОГИЯ, трябва да е заглавието!

 53. 53 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  Хубавото е, че настоящата политическа класа в България започва да се самоизяжда, както се случва с децата на всяка революция (преходът от социализъм към демокрация е именно революция, макар и безкръвна) - процес, който се ускори видимо от икономическата криза и края на приватизацията.

 54. 54 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 541 Весело

  Инфо за "не-грамотни" !?


  “Now it’s just an oligarchy, with unlimited political bribery being the essence of getting the nominations for president or to elect the president. And the same thing applies to governors, and U.S. senators and congress members.” – Former President Jimmy Carter

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Весело

  [quote#34:"klimentm"]Сами си избрахте гения Борисов и Цветанов[/quote]
  Не съм ги избирал, но съм доволен от избора, защото наистина са гениално прости. За разлика от предишните лъжци, припознаващи сами себе си за "политическа класа" и/или "интелектуален елит", тия в желанието си да изпъкнат "разголват маската на властта":
  - публични протоколи от заседания на Министерския съвет;
  -разсекретяване на някои договори.
  - отмяна/подмяна на обществени поръчки.
  Не че не "крадат", ама крадат публично - с (гласно или негласно) одобрение на избирателите. За сравнение, предишните го правеха тайно - тайни преговори с Джейлан Холдинг (проектът Горна Арда), Атомстрой (Белене), "златни инвеститори (гарантирана печалба на някои инвеститори в енергетиката, напр. "американските тецове), проектът "Батко и Братко" (изграждане на пътна инфраструктура) и т.н.
  Проблемът е в нас, избирателите, че сме лапни шарани. Но ... с такива интелектуалци като автора на статията Бойко Борисов трябва да ни управлява още два мандата за да ни узреят тиквите. Защото
  "кандидатурата на Ирина Бокова, която очевидно не се ползва с подкрепата на неговите избиратели."
  кандидатурата за главен секретар на ООН няма нищо общо с "политическите" избиратели в страната. Един път, че изборът е недемократичен (има пет държави с право на вето);
  Втори път, правомощията на главния секретар на ООН са силни ограничени (в сравние с кой да е президент на държава);
  Трети път, каквито и решение да взема, те нямат пряка връзка с полит-икономическата ситуация в България.
  Единствето, което би спечелила България при избор на наша кандидатура, е политическо доверие. Издигането на втори кандидат зачерква и тая минимална полза. Дори я превръща в негатив - "тия, българите, не могат да се разберат помежду си, камо ли да постигнем с тях нещо общо".
  Ей на, виж аргумента на проф. М. Константинов (#3) имало било и други "калтаци", значи може да се "окаляме" и ние. Ако това е целта - окалването, то сме си окаляни и без да издигаме кандидатура. Сиреч, вече е направено, няма смисъл да се напъваме допълнително.

 56. 56 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  [quote#46:"bgpatriot"]отказваме се от власт, ама ти няма да пипаш нашите хора на топли местенца, че и ще продадеш окрадените държавни предприятия пазарно! [/quote]

  Това е долнопробна опорна точка която няма аргументи. БСП би била хиляди пъти по-съгласна да затрият всичките и пионки но да оставят страната нереформирана

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Любопитно

  [quote#56:"petyo9"]да оставят страната нереформирана [/quote]
  А някой знае ли как трябва да бъде реформирана страната?
  Ей на, реформирахме здравната система ... и смъртността се вдигна.
  Реформирахме пенсионната и банкови системи ... и раждаемостта падна.
  Приватизирахме предприятията ... и външният дълг (държавен и брутен дълг) се увеличиха двойно в сравнение със социализЪма.
  Увеличихме конкуренцията (на бензиностанции) ... и постигнахме картелна висока цена.
  Субсидирахме "златните инвеститори" (голф, туризъм, селско стопанство) ... и доходите паднаха (приходите от социални осигуровки в тия сектори едва достигат 50% от МРЗ). В случая на супермаркетите, кварталните бакалии и дребните производители фалираха.
  Сега строим "златни магистрали" за 30-годишни трошки. А някои се пънат да осигурят гориво за три лева на литър (втечнен газ от другия край на света) за тия трошки... щото било демокрЕтъчно диверсиОфиктивно.

 58. 58 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#57] от "wanderer":

  " А някой знае ли как трябва да бъде реформирана страната ? "


  РАЗБИРА, СЕ !

  " Изчистете правосъдната система и тя ще изчисти всички останали "

  ( Моника Маковей )

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 59. 59 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#5] от "lout66":

  [quote#5:"lout66"]Не знам как ГЕРБ ще номинират кандидата си преди "последния влак", ама нищо чудно номерът с буркана пак да мине.[/quote]

  Истината е, че ГЕРБ иска "да не мине" и да могат да казват "не ние предложихме Бокова", "не ние започнахме Белене" и сега "не ние възобновихме Белене" . . .

 60. 60 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#27] от "pag":


  " Е, да де, законът беше написан нарочно така, че да не мине ... "


  Е, да, де, ама едва ли съзнаваш каква глупост си постнал в желанието да ухапеш ...
  По-горе интелигентни хора обясняват много точно ... Президентът Стоянов ( агент " Виктор " ) ВИНАГИ ще праща този закон на другите ченгета от КС и съдбата му ВИНАГИ ще бъде същата, както и да бъде редактиран, прередактиран и докусурен . Би трябвало да се досетиш, че и от библиотеката и " Монтерей ", също нямаше да го допуснат !
  Е, да, ама нали трябва да се тролне нещо по адрес на Костов, Радан, ДСБ ... ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  [quote#58:"niksan1"]Изчистете правосъдната система [/quote]
  С gost22 спорим в съседна статия за здравните осигуровки на безработните - защо и трябва ли да са "три кутии цигари" (12.10 лв. е минимум и 125 лв. е максимума).
  Та, ако в законът ти пише, че се осигуряваш на 7.20 лв., какво може да промени съдията (честен, справедлив, професионалист в правото) за да елиминира недостига на средства в здравната система?
  Ако не ти е разписана процедурата (на сключване на договор за ядрен реактор), съдията на какво да се позове, че е нарушено правото? Ей на, решението на Арбитражния съд се оказва тайна (нямаме процедура, нямаме договор, а арбитражният съд отсъдил) и депутатите без да знаят за какво гласуват харчат данъците, събрани от народа, безогледно.

 62. 62 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":

  Ама как да стане лустрация в една държава под тоталното ръководство на #КОЙ от КГБ/ДС ?

  ALL IS WELL
 63. 63 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#62] от "muad":

  Ако ти отговоря как ще ме изтрият.

 64. 64 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 629 Неутрално

  ДС много мрази Костов защото им бръкна в основните постулати с приватизацията, може да е всичко в ръцете на комунистите пак, но не могат да ги контролират тотално и освен това можем да се изметем от това блато и бг няма да я има и те са едни луди нещастници, а не хора, жал ми е за тях въпреки милионите

  BG e мини империя на злото.
 65. 65 Профил на Julyi Botev
  Julyi Botev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "m.konstantinov":
  Г-не,Вие четете-с кой акъл сравнявате Норвегия с нас?С население 5млн. и БВП 605 МИЛИАРДА долара,срешу 7млн. с БВП 55 МИЛИАРДА долара???

 66. 66 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Тоя е адски грозен дъртак, престанете да му слагате снимката че дразни.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 67. 67 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Весело

  [quote#65:"Julyi Botev"]с кой акъл сравнявате Норвегия с нас?[/quote]
  Поне да беше завършил сравнението! Норвегия след множественото си предложение никога не е успяла да убеди другите да изберат норвежец за какъв да е секретар в дирекция на ООН.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK