"Дойче веле": Кристалина Георгиева е "жена на екшъна", която няма спирачка

Кристалина Георгиева като еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реагирането при кризи по време на посещение при сирийски бежанци в йорданската столица Аман в края на 2012г.

© Ali Jarekji, Reuters

Кристалина Георгиева като еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реагирането при кризи по време на посещение при сирийски бежанци в йорданската столица Аман в края на 2012г.Кореспондентите на "Дойче веле" в Брюксел Барбара Везел и Макс Хофман предлагат свой субективен портрет на българския еврокомисар и причините, поради които според тях тя е най-добрият избор за генерален секретар на ООН. Оригиналното заглавие е "Защо Кристалина Георгиева е най-добрият избор за генерален секретар на ООН?"


Заради личността ѝ


Всички, които са общували с нея в официална или неофициална ситуация, знаят едно: тя е такава, каквато изглежда. Кристалина Георгиева е автентичен човек. Тя е витална, казва си мнението и внимателно изслушва своите събеседници. Има чувство за хумор, а ироничните ѝ забележки могат да разсмеят дори най-сериозния еврократ. Дори по време на бюджетни преговори тя умее да развесели хората, а това говори за реторичен талант.
В комуникацията вътре в ООН тя ще съумее да внесе такива нови нотки като лекота и хумор. В същото време българката е безгранично старателна - и твърда като стомана. Нейните сътрудници в Брюксел казват, че за Георгиева няма спирачка. Всички в кабинета ѝ са по-млади от нея и работят на смени, за да ѝ насмогнат. В рамките на два дни тя прекосява седем времеви зони - и през цялото време будното ѝ присъствие е осезаемо. А един генерален секретар на ООН има нужда тъкмо от такива качества.


Защото е източноевропейка


Очевидният аргумент гласи: досега начело на ООН не е заставал представител на Източна Европа. Но това не е единственият аргумент в полза на българката. В момента Източна Европа е пряко обвързана с проблемите, пред които са изправени както Европа, така и светът. Родната страна на Георгиева се намира на предния фронт на бежанската криза, директен съсед е на Турция и е само на 1500 километра от Алепо - символа на един ужасяващ конфликт. България е близо и до Молдова и Украйна - държави, които са в "замразен конфликт" с Русия.


Георгиева е съвременник на вдигането на Желязната завеса и на промените в Източна Европа. Като кандидат тя се ползва с подкрепата на много държави в региона. Нещо повече - възможно е дори Москва да я одобри. Георгиева е живяла в Русия в продължение на две години, по времето, когато работеше за Световната банка. Тя говори добре руски, има отлични връзки в страната, вече се е срещала с президента Владимир Путин и с външния министър Сергей Лавров. Ако те двамата наистина искат източноевропеец да заеме поста в Ню Йорк, тъкмо Кристалина Георгиева има най-добрите шансове да спечели подкрепата на всички конкуриращи се лагери в световната организация.


Защото е жена


Време е жена да оглави ООН. За това настояват една трета от държавите членки, както и многобройни организации. Просто защото жените присъстват в политиката по различен начин от мъжете. Ангела Меркел също подкрепя Кристалина Георгиева. А българката освен това притежава няколко качества, които днес са жизнено необходими: през годините си в Световната банка тя е натрупала международен икономически опит. В същото време си е останала практичен човек, който се интересува единствено от резултатите. У нея я няма и суетата, тъй характерна за мнозина мъже на политическия терен.


И още нещо: Георгиева притежава достатъчно очарование, с което да тласне противниците си към компромис и да ги спечели трайно на своя страна. Нейните приятели я описват като човек, който умее да събира хората, но без да дърдори излишно. Кристалина Георгиева обикновено започва своите съобщения с изречението: "Имам да Ви кажа само три кратки неща." И понякога дори спазва този анонс.


Защото носи свеж полъх


Георгиева познава международните институции, но не е част от сложната машинария на ООН - за разлика от своя конкурент Антониу Гутериш. Именно затова тя ще влезе със свеж поглед към проблемите. В Европейския парламент я наричат жена на екшъна - а това си е комплимент. Българката умее да разговаря с всички: от левите до консервативните евроскептици. Тя е непринудена и обича практическите резултати. Проблемите решава не по идеологически критерии, а с оглед на онова, което е постижимо.


Тя не е човек на политическите теории, на строгото разграничаване между ляво и дясно. В същото време добре разпознава неотложните теми: "Навсякъде хората се страхуват", казва тя в едно интервю. "Днес кризите се редят една след друга и дори се застъпват. Даже младите, образованите, благоденстващите градски хора изпитват страхове", добавя Георгиева. Тя самата обаче е безстрашна - и това много ще ѝ помогне в ООН.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK