Пожарът

Пожарът

© ПорталТекстът е от портала "Култура"


Наскоро участвах в телевизионно предаване, чиято темата беше пожарът в партийния дом през горещото лято на 1990 година. Четох и размишлявах много за 1990 година и затова искам да изложа мислите си по тази все още гореща тема. Защото тя продължава да е гореща двайсет и шест години след пожара, защото пожарът все още не е потушен, все още тлее, неговите искри все още подпалват други пожари, неговият дим все още ни остават без въздух. Нямам предвид само подпалването на тютюневите складове в Пловдив. Искрите на пожара през август 1990 година и задушливият му мирис все още се усещат във всичко уродливо, което се случва в нашето общество.


Защото пожарът не беше угасен, а потулен. Следствието се проведе формално, беше приключено "по давност", без да се разкрият подпалвачите. Оттогава насам този метод се превърна в обичайна практика. Обичайно е у нас виновниците за различни злодеяния да остават неразкрити и ненаказани. Остават неразкрити, дори когато са известни на всички. Точно както в случая с партийния дом.
През онова лято по ларгото около партийния дом беше разположен "градът на истината". Там на мирен протест в стотици палатки се бяха събрали хиляди хора, които настояваха на лъжата да бъде сложен край и обществото да продължи напред с истината. Само истината може да ни направи свободни – имаше плакат, изписан с евангелската истина. На следващата сутрин след пожара "градът на истината" беше разгонен и разрушен от милиционерски части.


Институциите на държавата не успяха да стигнат до истината за пожара, но успяха за минути да се справят с тези, които настояваха за истината. Много дълбок символ. Ако днес обществото ни не е устроено по законите на истината, причината се корени там. Ако ние не живеем по законите на истината, причината трябва да търсим там.


Двайсет и шест години изминаха от лятото на 90-а година, когато беше подпален бившият партиен дом. Тогава още не беше бивш. Сградата все още беше цитадела на партията, която съвсем до скоро се изписваше с главна буква и беше права дори когато съгреши.


Някои го наричат "пожарът на века". Спомням си шока, който изпитах, когато в късната вечер на 26 август гледах кадрите на горящата сграда. Имам чувството, че предаваха пожара на живо, едно от онези странни състояния, когато не си сигурен дали кадрите, които виждаш, са от реалността или от някой филм. Защото много по-реално човек би могъл да си представи, че е пламнал собственият му дом, отколкото, че е опожарен партийният дом. Тогава и партиен дом се изписваше с главна буква. Нямаше по-неподпалваема сграда от този "дом". Това беше сграда-бастион, символ на устойчивостта и могъществото на партията, която от там управляваше държавата. Този "дом" беше нещо повече от дом, беше цитадела на тоталитарния урод, който олицетворяваше.


Днес по същия начин ми изглеждат нереални кадрите, в които самолетите се разбиват в кулите близнаци на 11 септември 2001 г. След този атентат влезе в употреба изразът, че "светът вече не е същият". Този атентат беляза започващия двайсет и първи век. По същия начин пожарът в партийния дом беляза най-първите стъпки на българската демокрация. От тогава до днес тя мирише на изгоряло и е обвита в задушлив пушек.


През онази първа еуфорична година на внезапната свобода за нас най-важното беше да се премахнат член първи на Конституцията, петолъчката, червените знамена, сърпа и чука, а през това време подготвени партийни кадри усилно подготвяха новите капиталистически структури, в които да наливат ограбеното от държавата.


Партийният дом беше подпален девет месеца след падането на комунизма.


Генезисът на всичко, което видяхме през следващите годините, на всичко, на което сме свидетели днес, е именно в този пожар. Този пожар е ключов за цялата история на прехода. Всичко минава под неговия знак. Биг брадър, чалгата на всички нива, пожарът в тютюневите складове в Пловдив, събарянето на кино "Сердика", продажбата на царските конюшни повсеместното беззаконие – всичко това нямаше да бъде възможно без пожара в партийния дом. Той зададе посоката на фамозния български преход. Каквото и да виждаме днес, то е в генералната линия, зададена от този пожар.


А генералната линия на прехода е тотално размиване на границите между добро и зло, между истина и лъжа, между реалност и привидност. Основното внушение на пожара бе – демократите са подпалвачи, демокрацията е беззаконие и хаос. Истината, вярата, почтеността и моралът се объркаха в една субстанция с липсата на почтеност и морал, поругаване на истината, надсмиване над вяра. Настъпи тотално заслепление, обвито в смрадния пушек на пожара, настъпи срив на ценностната система.


Преди атентатите на 11 септември най-големият атентат в световната история е взривяването на софийската катедрала "Света Неделя" през 1925 г. Но за българската история пожарът на партийния дом е по-фатален от атентата в "Света Неделя". Онзи атентат не успя да обърне историята, въпреки че целта му беше такава. А пожарът в партийния дом обърна историята на България.


Пожарът успя да изгори надеждата, че България може да скъса веднъж завинаги с тоталитарното си минало и да продължи да се развива по пътя на нормалната демокрация. И ето днес в съзнанието на много хора демокрацията е зло, а тоталитаризмът е свиден спомен. За по-малко от едно поколение след поколението, което копнееше за демокрация, смисълът на тази дума днес е преобърнат. Точно както в антиутопията на Оруел – войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила. И всички тези лъжи, които похлупиха живота ни, се фабрикуваха в "министерството на истината" – там, в подпалената цитадела. Под гъстия черен дим на пожара.


Като пиша за този дим, в съзнанието ми се появява асоциация за един друг дим, също влязъл в световната история, но по съвсем различен начин. През декември 1971 г. в курортния швейцарски град Монтрьо, на брега на Женевското езеро, било запалено и изгоряло до основи казиното. От прозореца на отсрещния хотел музикантите от "Дийп Пърпъл" наблюдавали пожара и стелещия се над езерото дим. В утрото на един от следващите дни, в мига на събуждането си, Роджър Гловър произнесъл думите "Smoke on the Water". Пожарът се бил запечатал в съзнанието му. Така към написаната композиция бил добавен текстът. Така бил създаден един от големите хитове на нашето време. Той също увековечава един пожар. Но съвсем различен пожар.


Колкото е величествен димът над водата от песента на "Пърпъл", толкова задушлив и непрогледен е димът, под чийто похлупак сме захлупени вече четвърт век и изпод който сякаш не виждаме изход.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 696 Гневно

  Лустрация! Това ни разделя, от Чехия и Полша. Това е и думата, която днес ни доведе Бойко и такива като Цецка на власт в нашата държава. Просто трябваше всичко да се изрине и БКП и ДС кадри да не участват в публичния живот. За огромна наша жалост това не се случи и дори и през 2016 г., всякаква натегаческа и слагаческа свалоч, била тя от село или от центъра на София, ръководи дните ни. Тази дума ни трябваше....за жалост!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 2. 2 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  [quote#1:"Wizard"]Лустрация! Това ни разделя, от Чехия и Полша.[/quote]

  само за това си струва да има референдум

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#1] от "Wizard":
  Лустрация! Това ни разделя, от Чехия и Полша.
  ..................
  Тцъ, късно е либе за китка. Влакът е изтърван.
  Комунетата искаха време, за да осребрят партийните си билети.
  Лустрацията ще илюстрира очевадното - икономическите лостове, капиталът, парите - са в тях. Затова и българската икономика неотлепя от дъното. Машинистите на влака са просто ...калпави и крадливи.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Близо 26 години се оставихме в ръцете на тези,които предизвикаха този пожар и изпепелиха държавата ни и не само,ами и душите ни.Като гледам каква народна любов се лее към избраниците ни при всеки избор,който сеж задава,ами то ей сега ще се търкулнат 500 години и после историците ще се чудят как да упоменат-съжителство ли е било,доброволно ли сме си сложили въжето на шията или чавка ни изпила акъла.То ,народ не остана в страната-той се изнесе,тук останахме не патриотите,а примирилите се и останали без съпротива хора-поне така изглежда.

 5. 5 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  [quote#3:"СДС"]Влакът е изтърван.
  Комунетата искаха време, за да осребрят партийните си билети.
  Лустрацията ще илюстрира очевадното - икономическите лостове, капиталът, парите - са в тях.[/quote]

  абе требе ни 2 години служебно (ама назначено и отговарящо пред ЕС/САЩ) правителство и ще дръпнем и ще се оттървем от цялата комунистическа сволоч ама ....

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 6. 6 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#1:"Wizard"]Лустрация! Това ни разделя, от Чехия и Полша.[/quote]

  При Чехия и Полша лустрацията беше нещо като вадене на трън от петата. В България една лустрация означаваше ампутация - и на двата крака. Вместо излекувана, държавата щеше да бъде вкарана в трайна инвалидност. И друг път съм казвал, че ние не сме нация на авантюристи, мореплаватели и предприемачи с търсещ дух. Ние не рискуваме, а оцеляваме. Нашата тактика е нагаждането. Ние се нагаждаме към всяка власт, партия и правителство които не застрашават живуркането ни. И сами се поставяме в тяхна услуга - в много случаи напълно безплатно. Ние все гледаме да уредим себе си и затова нямаме изградено национално съзнание, нито чувство за общност. Все гледаме да намерим някоя връзка, дори когато работата може да се уреди по напълно легален и регламентиран начин. И в това отношение много приличаме на шопа който е казал, че дори да няма хора в трамвая, той пак ще се блъска.

  /не се чете/
 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Г-жа Димова малко се е увлякла по емоционално-магическия дискурс и е изпуснала важни индикатори. "Градът на истината" беше истински, относително масов, макар и лигав протест, лесно разгонен след пожара. По-късно 39 депутати (и присъединили се граждани) против конституцията лежаха в градинката пред НС на мирен протест, а Едвин Су гладуваше, пак безуспешно. Всеки следващ (мирно-либерален) протест беше пародия на предишния и показател за дегенерацията на общността като логично стигнахме до гротеската на умните и красивите от 2014. Защо?

  И обратно - протестите със сопи и павета, няколко счупени глави и насрани от страх депутати доведоха до успех - така беше и с Виденов, и с Борисов. Защо?

  Вместо да разстиламе дима по Женевското езеро, 56 лазарника са възраст за зрели, логични размишления, уви неслучили се.

 8. 8 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 237 Любопитно

  [quote#6:"Тони Шнайдера"]В България една лустрация означаваше ампутация - и на двата крака[/quote]

  Бихте ли задълбочили анализа ви? В какво щеше да се изразява евентуалната трайна инвалидност на държавата?

  Не се заяждам, питам изцяло от любопитство, интересно ми е мнението ви

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#1:"Wizard"]Лустрация! Това ни разделя, от Чехия и Полша. [/quote]
  Мислиш ли, че само тази дума ?
  Липсата й при нас на какво ли се дължи ?
  Дали не на стотиците различни години, религия, география ?
  Искаш живелите в Австро-Унгарската империя да приличат на живелите в Османската и Руско-съветско-комунистическата ?
  Да се тръшкаме, че не сме чехи и унгарци е пълен нонсенс, и ни най-малко не решава темата "лустрация" ... остава едно вайкане по форумите, което не решава абсолютно нищо !
  Даже напротив - като ругаеш системно българина че не е чех или поляк, системно го отдалечаваш /или не го приближаваш/ от добрите неща, които искаш да му кажеш ... да не виждаш очевАдния факт, че рашките не са "освобождавали" никой друг европейски народ, че няма народ, подложен на такова промиване на мозъците, че няма държава с такъв червен терор след 44-та и такава системно налагана пета колона ... не съди този народ - помогни му, ако можеш ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#3] от "СДС":

  никога не е късно , истината е ,че рано или късно тези ще бъдат отстранени от властта и тогава жална им майка на комунистите , все още не са си платили нито за кражбите ,нито за тормоза ,нито за убийствата , лошото е ,че всичко това става с помощта на западняците ,които са безхаберни и са забравили как ги мачкаше червения ботуш

 11. 11 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Добре написано.
  Вярно е, че след този пожар остана задушливо, тежко чувство за несправедливост в обществото ни, до днес.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 12. 12 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#8:"Chivalry"]В България една лустрация означаваше ампутация - и на двата крака- цитат на коментар #6 от “Тони Шнайдера”
  Бихте ли задълбочили анализа ви? В какво щеше да се изразява евентуалната трайна инвалидност на държавата?
  [/quote]

  Трайната инвалидност на България братчед се дължи на нашият балкански манталитет, а не на липсата на лустрация. Дори ако бяхме разстреляли всички агенти, нали не вярваш че останалите щяха да изградят перфектна демокрация. Репресивните мерки вършат работа, но не са панацея. Те наказват лошите, но не вдигат качеството на останалите, не ги правят по-добри Затова ми е много смешно когато новоизлюпени демократи застанат в позата на източни мъдреци и се хванат за лустрацията, като удавник за сламка. Ако бяхме провели приватизация на светло, ако в народът имаше воля да наложи на политиците си честност, ако не търпеше мътилката - агентите на ДС щяха да са последното което ни интересува. Макар и нелустрирани, те нямаше да имат никакво влияние, а оттам нямаше да бъдат и никаква заплаха за демокрацията. За това идеше реч.

  /не се чете/
 13. 13 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Много харесвам Теодора Димова и като писател,и като човек с гражданска позиция.
  Истината за пожара на партийния дом/днес административна сграда на НС/ е потулена от комунистите,които бяха и организатори на пожара,някои от тях са вече починали.Т.е. свидетели вече почти няма.
  Ето защо ни трябва незабавна лустрация!

 14. 14 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Номенклатурата продължава да ни управлява. Ето и ГЕРБ издигнаха кандидат от нейните среди, за да не я разсърдят.

 15. 15 Профил на itpro
  itpro
  Рейтинг: 8 Неутрално
 16. 16 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Силен текст, сериозен проблем,но явно не изглежда актуален за мнозинството в Бг. Така както и истинската съдебна реформа....

 17. 17 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#12] от "Тони Шнайдера":

  Тонка, братчеде, благодаря ти за отговора! Може и да си прав, ама може и да не си!

  Всеки случай не съм аз този, който да каже. Според мен нищо не е сигурно, докато не се случи. Как щяха да се развият нещата при една лустрация или нещо повече, можем само да спекулираме.
  Можеше и да се издъним, можеше и да се справим блестящо. Но "ако" няма, та се издънихме без лустрация.

  И все пак, може(ше) да пробваме.

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 18. 18 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#17:"Chivalry"]И все пак, може(ше) да пробваме. [/quote]

  И аз бях много навит да пробваме и то не с лустрация, а с доста по-строга/но справедлива/ мярка. През 1989-та бях млад и луд за връзване. Но нямаше "революционна" ситуация, братчед. После комунягите се усетиха и извадиха парите. Повечето ми приятели с които трябваше да ги лустрираме по дърветата, се вляха в техните борчески бригади. Много от тях си отидоха а оцелелите вече за нищо не стават. Като мен.

  /не се чете/
 19. 19 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#18] от "Тони Шнайдера":

  Енергията у хората се е изразходвала за какво ли не, само не и за качествена промяна в държавата

  А може би пък хората не знаеха как да се захванат с това дело, откъде да започнат, как да довършат.

  А ти не се отписвай, братчед, докато човек е бодър духом - за всичко става

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 20. 20 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#19:"Chivalry"]А ти не се отписвай, братчед, докато човек е бодър духом - за всичко става [/quote]

  Въобще не съм се отписал, братчед. В отлична спортна форма съм. Но времето на големите промени сякаш мина. Сега геополитиката клати лодката на Европа. А колкото до нас - изглежда толкова си можем.

  /не се чете/
 21. 21 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#20:"Тони Шнайдера"]Въобще не съм се отписал, братчед. В отлична спортна форма съм.[/quote]

  Е, те това да се чува!

  Иначе, както и по-горе писах, може и да си прав. Според мен обаче, в нестабилни времена се откриват и нови възможности, но трябва да има и кой да ги види.

  Та докато имам пулс, няма да спра да вярвам, че ще видя промяна.

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK