Избори 2016: Кой къде стои

Избори 2016: Кой къде стои

© ДневникПрепечатваме анализа от Портал "Култура". Той е публикуван преди официалното обявяване на Цецка Цачева за президент. Заглавието и акцентите са на "Дневник".


И без ГЕРБ да е отрязал лентата на своята кандидатура, ситуацията вече е пределно ясна. Нестандартното изчакване с оповестяването на номинацията се оказа резултат на слабост, а не тактическа хитрост – просто най-голямата партия не успя да излъчи безспорен кандидат.


Г-жа Цачева стои достатъчно генералски (по модата на деня) и ще мобилизира твърдия електорат на ГЕРБ, но нищо повече. Димитър Николов бе потенциално силна кандидатура, но се нуждаеше от време за национална кампания. Томислав Дончев е от трезвомислещото крило в ГЕРБ (и това не е малко достойнство), но и той не е градил политическата си кариера с оглед на президентската институция. Дори Йорданка Фандъкова да се окаже скритото оръжие, пак усещането за непохватно и неохотно запълване на кадрова дупка ще остане.
Затова първият въпрос, който тази кампания повдига, е защо ГЕРБ просто не подкрепи естествения си кандидат – Росен Плевнелиев


Без да има по-силна алтернатива, Борисов се лиши от възможността да обедини десните избиратели, като предпочете да лови риба в мътна вода и да се надява на заблуден ляв вот или на споразумение с ДПС. Това е негов стратегически избор, който едва ли е изненадващ, но към момента изглежда все по-малко логичен или печеливш.


Изборите ще доведат до сериозно разпръсване на вота на първия тур – както в ляво, така и в дясно. ГЕРБ сигурно ще излязат с едни гърди напред поради законите на човешката (конформистка) природа и на партийната гравитация. Но няма да са толкова напред, че да са сигурни в крайния успех. И Трайчо Трайков, а и патриотите получават реален шанс да се борят за периферията на Борисовата (или по-скоро Цветановата) партия, която няма да се ентусиазира прекомерно от нито един от четиримата си вероятни кандидати.


В ляво битката е още по-отворена, като там реално няма ясен фаворит


Вече разбрахме, че генерал Радев е генерал. Това сигурно е решаващо за избирателите с генералски фетиш, но те едва ли са толкова много. Калфин и Дончева са рейтингови политици, които на униформено-казармен фон бляскат с индивидуалност.


Така че нищо чудно след първия тур политическата ни система да заприлича на Снежанка и седемте джуджета, колкото и трудно е да си представим г-жа Цачева в ролята на точно тази приказна героиня.


Кой къде стои


Въпреки разпръскването на подкрепа и идеологическия безпорядък, столчетата и пейките на Снежанка и джуджетата са подредени по собствена, строга логика. Разделителните линии са следните:


Бъдеще v. минало


Най-тъжното в задаващата се надпревара е, че само един и половина кандидати са сложили столчетата си на страната на бъдещето


Това са Трайчо Трайков (с всички крака) и Татяна Дончева – с повечето. Трайков вече си е избрал добър лозунг за кампанията, но и заслужава още един – "България има бъдеще!". Колкото и да е парадоксално, другите основни кандидати ще ни убеждават, че "България има минало" и че всъщност то е нейното бъдеще. С други думи, реабилитацията на миналото е основата на програмите на повечето от кандидатите освен двамата споменати, които единствени вярват, че с реформи, борба с корупцията и модернизация България ще стане нормална европейска държава. Тоест добре уредена и (прилично) богата.


Останалите или се прехласват по загубените прелести на соца и в носталгията по него търсят мобилизационен ресурс, или пък искат да ни върнат във времената на средновековния ни блясък, но не в реалния, а по описания, реконструкции и възстановки на Божидар Димитров&co и списание "Дъга" от 80-те години.


Големият въпрос е кое столче ще си избере Снежанка и дали тя няма да падне между бъдещето и миналото в опит за "балансиране".


Европа v. Русия


Тази разделителна линия за мнозина е най-важната, макар че нещата тук са по-сложни и по-малко екзистенциални, отколкото изглеждат. Ако спрете погледа си върху кандидатите за миг, сигурно ще останете с впечатлението, че само Трайчо Трайков си стои еднозначно в европейския лагер. Но ако премигнете, ще видите че всички останали са примъкнали столчетата си там. Потъркайте очи в невяра и отново ще видите само Трайков. Потъркайте ги пак – всички са около него.


Как става този фокус?


Левицата и ГЕРБ произвеждат този квантов ефект на онтологическа неопределеност


Левите традиционно капитализират на изборите своето "русофилство". Но какво означава това в конкретни политически термини? Те много добре знаят, че цената на България за Русия – както и тяхната собствена цена от руска гледна точка – е голяма основно, доколкото България е член на НАТО и ЕС. Така Москва може да демонстрира влияние не само в София, но и в основен геополитически опонент – ЕС. Ако България излезе от двете организации, стойността й за Москва ще се изравни с тази на Абхазия, Македония или Чувашката автономна република. И разбира се, в подобен контекст няма да е необходим генерал Радев, а генерал Каулбарс. Нито пък би имало нужда от Георги Първанов, а по-скоро от Георги Димитров. А разликите между двамата все пак са големи и не могат да бъдат компенсирани с инцидентни участия на конгреси на "Единна Русия".


Разбирайки много добре това, левицата мести с огромна скорост столчетата си през граничната бразда Европа-Русия, така че никой да не може да ги обвини в еднозначно заета позиция. Така и русофилите са доволни, и самите политици са спокойни, че голяма беля няма да направят и винаги ще могат да се върнат в европейските предели, ако се наложи. В този смисъл българската левица е проевропейска като екзистенциален интерес (тоест не иска да бъде заменена от Каулбарс или Георги Димитров), но по чувства и въображение хвърчи със столчето си из "широка страна, моя родная".


Бойко Борисов разбира добре подобни тънки игри и очевидно е решил да се възползва от тях. За целта неговата оферта към президента Путин е следната: "Не си губете, Владимир Владимирович, времето с нашата левица, защото тях никой в Брюксел не ги взема насериозно (доказано от времето на Орешарски). Аз имам влияние и можем да се разберем. Хем плащанията ни по проектите от шлема ще си вървят (а Белене може и по-напред да се развие), хем ГЕРБ ще си изиграе русофилския коз на изборите, че нещата са се позатегнали електорално." Ясно е, че с тази политика и


столчето на Снежанка ще е на колелца и ще се носи с голяма скорост между Брюксел и Москва, макар и завързано за Брюксел


Има едно столче, което е здраво забито на граничната бразда, обаче – патриотическото трикрако такова. Краката на Каракачанов и Симеонов са от европейската страна, заедно с две трети от седалището, но Воленовите части са от руската.


Клинтън v. Тръмп


Нормално е изборите в най-голямата икономика в световен мащаб да влияят и на нашите политически деления. Коалицията от столчета и табуретки в лагера "Тръмп" у нас е повече от любопитна обаче


Гореспоменатата трикрака патриотична формация вижда в Тръмп отрицание на омразния й либерализъм и връщане към Realpolitik, мисленето от XIX и началото на ХХ век. По някаква причина това се смята за много патриотично, макар че точно в тези времена България е брояла основно национални катастрофи. Но принципът тук явно е този на футболната агитка – "и да паднем, и да бием, пак ще се".


И соцносталгиците виждат в Тръмп грозния край на омразната им либерална демокрация и тайно се надяват на реванш. "Казвахме ли ви, че тази работа няма да свърши добре. Ние се провалихме исторически, но и тези ще свършат така, ще видите."


Русофилите се радват, че Тръмп хвали Путин. Но по-важното е, че всичко, което е зле за ЕС и НАТО, е добре за тях. А Тръмп определено е зле и за двете.


За почитателите на крайното дясно Тръмп е лъч на надежда в бастиона на либералната коректност. Не трябва да си чак фашист, за да се зарадваш на някои от по-пиперливите изпускания на човека с рижия перчем по отношение на малцинствата и жените, да кажем.


За дълбинните апокалиптици от Победоносцев тип Тръмп е една от последните тръби преди окончателния и безвъзвратен залез на Запада. Как този залез ще доведе до възраждане на православието не е много ясно, обаче, освен по-логиката, че в пълната тъмнина и вощеницата е нещо.


Накрая и за професор Мишо Константинов Тръмп е по-приемлив, макар без да я ясно защо. Най-вероятно Снежанка ще си сложи столчето точно в това кюше.


Турция v. Русия


Това ще са първите избори, на които ще се тества новоразвитото русофилство на българските турци.


Доган и Пеевски плашат Борисов, че ще разположат миндерлъка си в проруския лагер


Това изглежда логично и по лични причини – в крайна сметка злите езици говорят, че в Турция двамата (а и други от ДПС) изобщо не ги допускат и даже ги издирват международно. Дали заплахата на Доган ще се материализира или едно примъкване на миндера в по-неутрална територия ще бъде изтъргувано от ГЕРБ, ще видим на втория тур.


В тази ситуация на протурска територия (но не в посолството) е разположена само алтернативната отоманка на Лютви Местан.


Антикорупция v. антитероризъм


Съдържателно най-важното деление на изборите ще е между


тези, които виждат несвършената ни домашна работа със съдебната система и борбата с корупцията като най-сериозен проблем


и тези, които ще се фокусират върху световния тероризъм, войната в Сирия, бежанците и бурките като най-голяма заплаха. Само столчетата на Трайков и Дончева са в първата група, което прави атмосферата във втората направо спарена. Това няма да попречи на Снежанка да седне там обаче, защото присъствието й в антикорупционната група би било леко нелепо след провалите в търсенето на отговорност за КТБ и реакторите за Белене.


***
Актьорите са ясни, столчетата и останалата част от декора са вече разположени, приказката е с познати мотиви: нека шоуто започне сега!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално


  Ще се срамуваш след изборите.

  Както винаго смесваш фантазия, искано, желано с реалността извън София, Университета, Дръгалефци и Жълтите павета.

  И не се прави на Пророк.


  поучително

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 705 Весело
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 416 Неутрално

  АЗ ЩЕ ГЛАСУВА ПРОТИВ ЦЕЦКА по естетически причини. Не бих могъл да гледам това противно нещо години наред и да ми разваля Новогодишната вечер. Вицето е същия безличник.

 5. 5 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Весело

  "след първия тур политическата ни система да заприлича на Снежанка и седемте джуджета"

  хе-хе-хе...горе-долу ката ще е, но нито Цецка ще е Снежанка, нито джуджетата ще са толкова много.

 6. 6 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#5:"marsena"]ката[/quote]
  така

 7. 7 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Лошо, боце, много лошо!
  Ако беше избрал Димитър Николов, щеше да спечелиш на първи тур!

 8. 8 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Росен Плевнелиев стана "опасен"-Борисов съзря,
  че той може да цепне ГЕРБ.

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  "да се надява на заблуден ляв вот или на споразумение с ДПС"

  Гласуваш за Цецка - получаваш Делян.

 10. 10 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1055 Весело

  Големи хвалби за Трайчо и после пак 8-9% издигнт от тези партии, това му е максимумът

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 11. 11 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Допадна ми анализа.Само в целия пъзел няма ги избирателите.

 12. 12 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Все пак за мен политическата ни система повече прилича на
  "АлиБабаБойко и 40-те разбойника"....
  Какви Снежанки, тук всички са змии?

 13. 13 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 705 Весело

  колеги, ще си гледам неделята аз, но, преди да ви оставя - тема за размисъл:
  случайно или съдбовно предопределено е съвпадението - 20 години от неразгаданото убийство на луканов и оповестяването на герб кандидата?


 14. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#7] от "marsena":

  Дори само да бяха предложили някой неизвестен, кото вицето (Манушев) - пак щяха да имат всички шансове за безапелационна победа.

 15. 15 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 660 Неутрално

  След като вече и милиционерите показаха своята кандидат майка, със сигурност може да се твърди, че единствения нормален кандидат е Трайчо Трайков. Ако българите и сега пропуснем своя шанс, по-добре да пускаме кепенците на територията.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 16. 16 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#4:"Дундурук"]АЗ ЩЕ ГЛАСУВА ПРОТИВ ЦЕЦКА по естетически причини. [/quote]

  Ти си за => Тътяна Дончева

  > пак по "естетически причини"
  и поради липса на Чалга Мацка ....


  уточнително подигравателно

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 17. 17 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Свеж анализ, хареса ми

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Който разбрал, разбрал. Моля се ,да са повече.

 20. 20 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5279 Неутрално

  Ако българите в чужбина имаха право да гласуват електронно, президентът със сигурност щеше да се казва Трайчо Трайков!
  Ако родителите на българите в чужбина имаха малко разум - резултатът ще е същият!
  Ако ромляните искаха да живеят като събратята си във Великобритания - пак същия...
  За съжаление българите в чужбина нямат права, родителите им нямат достатъчно разум, а ромляните - желание...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 612 Неутрално

  [quote#4:"Дундурук"]АЗ ЩЕ ГЛАСУВА ПРОТИВ ЦЕЦКА[/quote]
  И аз така. Но в същото време и "ЗА". Поне да имаме представителен и уважаван Президент.

 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дундурук":

  Освен това вицето мяка на варненски диалект. Все ден слушам продавач на цаца на офицерския плаж.

 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  Все едно, разбира се. Аман от тая гугълска клавиатура.

 24. 24 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Дневник, излагате се с тази безнадежно закъсняла статия!

 25. 25 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  До коментар [#16] от "barcelonski":

  На фона на стрина Цецка, авторът е прав да пита защо не издигнахте за втори мандат Плевнелиев. Явно ББ се подтиска от Плевнелиев.

 26. 26 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1055 Весело

  [quote#24:"galapagas"]Дневник, излагате се с тази безнадежно закъсняла статия! [/quote]

  По-жалкото е, че личи как всичко е било написано преди 10-15 дни и е добавен само един абзац за леля Цеца.... за сметка на това Трайчо, който едвали ще отиде на балотаж се споменава постоянно в "най-правилната" светлина...

  Интересно какво ще кажат социолозите и другите професионални лъжци

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 27. 27 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#25:"Blood Red Skies"]Явно ББ се подтиска[/quote]

  Вземете го научете тоя български
  https://kaksepishe.com/potisnat/

 28. 28 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#22:"Blood Red Skies"]Освен това вицето мяка на варненски диалект.[/quote]

  На мен ми прилича едно към едно говорът му на проф. Мърморски - герой на Краси Радков от Шоуто на Слави.

  http://www.btv.bg/video/shows/shouto-na-slavi/videos/prof-marmorski-vljuben-sam-v-d-r-nedelja-shtonova.html

 29. 29 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#16:"barcelonski"]уточнително подигравателно [/quote]

  Ей, гербер, кажи честно, не те ли е срам от тая кандидатура!? Тая женица е пародия и ще донесе само минуси на 51%-те процента, които имахте досега за неизвестен кандидат. Аз съм неутрален, не харесвам никой от кандидатите, но ще отида, ЗА ДА ГЛАСУВАМ ПРОТИВ тая пародия на политик. Кажи с ръка на сърцето, ТОВА ЛИ ВИ Е НАЙ-ДОБРОТО, което можехте да извадите?

 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  До коментар [#18] от "barcelonski":

  Плевнелиев вие го отказахте. В момента го плюете повече от комунистите.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5637 Неутрално

  Хубав коментар. И поучителен, независимо от времето - дали е предизборно или не. Вълкът нрава си не мени.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  До коментар [#27] от "robotrop":

  Нещо по темата имаш ли, правописецо?

 33. 33 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Не допускам играч като Бойко да е толкова наивен и да не си дава сметка за „електоралната харизма” на тетка му Цецка. Намирисва на задкулисна договорка на ГЕРБ с Гоце да бъде избран за президент далеч по-представителният Ивайло Калфин....

 34. 34 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Избори 2016: Кой къде стои"

  - Всички партии застанаха зад Христо:
  "Референдумите по наистина основоположни въпроси са кретения"

  Безпартийните са от другата страна.

 35. 35 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 278 Разстроено

  Една статия писана да се изкарат кинти! Ала-бала са му тезите, слаб език, префънцунена игра с неизвестни за него думи, изводите му издишат, за да обоснове слабите заклю4ения се разхождал по цял свят!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 36. 36 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 278 Весело

  [quote#26:"100 Рублей за Доллар"]По-жалкото е, че личи как всичко е било написано преди 10-15 дни и е добавен само един абзац за леля Цеца.... за сметка на това Трайчо, който едвали ще отиде на балотаж се споменава постоянно в "най-правилната" светлина... [/quote]

  И това ли, зна4и претоплена манджа ни поднасят?

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 37. 37 Профил на goso00
  goso00
  Рейтинг: 8 Любопитно

  На балотаж отиват или БСП или ПФ. Очаквам Трайков да получи подкрепа от ДОСТ (все пак РБ е сбирщина на ердоганисти), което му дава шанс за балотаж. Теоритичен шанс за балотаж имат и АБВ и дори Орешарски - зависи кой от тях ще получи гласовете на ДПС, които биха могли да надминат 350 000 при добра организация. Само Дончева е без такива шансове, но едно добро представяне от над 100 000 гласа би било отлично за нея.

 38. 38 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Като стигнахме до "Томислав Дончев е от трезвомислещото крило в ГЕРБ" и спряхме. В началото изглеждаше така. Но след толкова време да се нарече трезвомислещ, то авторът е нетрезвомислещ...

 39. 39 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Трайков и Дончева явно заслужават внимание. Още не сме чули какво ще каже Цачева, но надали ще има изненади

 40. 40 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  До коментар [#27] от "robotrop":
  До 2012 година думите бяха дублети. Не можем да искаме от хората да са филолози. Аз съм и непрекъснато ползвам речници, не любителски помагала. Въпреки това никога няма да знам всичко. Човешкото знание отдавна е неизчерпаемо, а езикът непрекъснато се променя. Правописни речници се издават средно на седем години. Последният има 90 000 думи словник. Останалото се покрива по аналогия и от речниците за чуждите думи, както и речниците на професионалните термини.

  Еретик
 41. 41 Профил на kate
  kate
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Аз лично съжалявам за Плевнелиев, но според мене никой не го е отказал-късното обявяване на кандидатурата на ГЕРБ само доказва че те не са имали резервен вариант.Друг е въпросът че не го подкрепяха достатъчно , но причините не са идеологически или глобално-политически /както очевидно се привижда на някои/, или поне не са основните.Причините са че Борисов не обича да има големи авторитети наблизо-компетентни и трудолюбиви/защото не малка част от министрите му са такива/-да , но без прекалено ярка светлина, за да не го засенчват. Вероятно действащият президент не иска да влиза във второ кампания, която би изтощила и него и семейството му, още повече че той беше яростно нападан от опонентите си/сигурно и не без чужда намеса от североизток/ и крайно незаслужено пренебрегван от уж подкрепящата го партия, а и от "десните", които уж сега афишират че били за него.
  Мисля че внушението за силно перспективната и бореща се с корупцията г-жа Дончева е меко казано, нелепо, да не казвам смешно, защото е по-скоро трагикомично..Тя си е от старото червено котило, май е била адвокат на известна групировка /която поради тежки демографски събития вече не съществува/ , близка е и с някои стари ченгета . Оосвен това аз виждам само нейната критичност и опити да се прави на интересна , няма никаква визия за бъдещето. Умее да говори, говори като истина от последна инстанция, но често казва полуистини или борави с непроверени факти.
  Кандидатът й за вицепрезидент пък е от приключилата съществуването си партия на Мдридското величие, която освен да обърка пътя на България нищо друго не натвори. Сигурна двамата са се чувствали добре в тройната коалиция навремето.
  Друг е въпросът че по причини, които не са прозрачни за обществото тя е твърде силно долюбвана от ДСБ?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#15] от "Индивидуален паметник на културата":

  нормален нормален колко да е, аз за EVN няма да гласувам

 44. 44 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 714 Весело

  Оф , голЕм плач за Росенчо..Човека кряка колкото можа и си осигури старините в Н-тата американска фондацийка...Ма бенефициентите на Америка за България да не го закъсат , че се задават черни облаци и май лапането ще секне..

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 45. 45 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Потрес! Това е единствената дума, която мога да използвам за кандидатурата на Цецка и за човека от Банкя! Гола вода, скамейки, мразели БКП...дядо му, филии с мас и всякаквите други лакардии за пред блока. Истината за мен е проса и е следната:
  Просто Баце го е страх да не изпусне пак юздите, като на Плевнелиев. А той ги изпусна. Всеки мъж, нормален с малко мозък в главата, не може да работи добре с Бойко, освен, ако няма дълбока и задкулисна цел. Бойко е страхотен егоцентрик, който иска цялата светлина за себе си. Това е в основата на всичко!
  Според мен Бойко предпочита да спечели супер трудно, дори и да пазарува яко гласове с няколко милиона (Цветанов има практики по темата, пазаруват сериозни, пряко и косвено и това е 100-процентов факт), но желае властта да е за себе си. Затова издига тоя доверен кон, Цачева! Това е най-дървената кандидатура за ГЕРБ, от всички възможни, но това е - по-добре доверен кон, отколкото някой, който да скъса синджира. Дончев или отнзи от Бургас са умни, и като надушат самостоятелна власт - ще се чупят от Баце. Всички го знаят, затова издига тая жена. Жертвата сме всички ние, на баце мускулчето да целуваме...дано Трайчо ги Бие! Това наистина е единствената така достойна и нормална кандидатура. Аз лично бях с огромни резерви изобщо за дейността на РБ и за възможността и способността им да издигнат нещо общо изобщо, но с Трайчо Трайков малко ме изненадаха...приятно! Малко са нещата, които ми допадат от техните дразги, скандали и различия, но Трайков е положителното нещо на тази коалиция Орел-Рак и Щука. Бойко направи играта ясна! Това е единствения факт, за който аз лично му благодаря! Вече всичко е на масата - всички кандидати са пределно ясни! И е повече от ясно, че единствения ДЕСЕН КАНДИДАТ Е ТРАЙЧО ТРАЙКОВ! На Господ се моля той да отиде на балотаж и да спечели, защото от такива като Цецка ми се повръща...от години! А сега и оня от Банкя ми я гласи за президент! Не! Не и този път, Баце...

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 46. 46 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Чета с удоволствие Смилов.Но се питам,дали си вярва на написаното за Дончева?Не смятам,че е от политкоректност,по-скоро,действителността е такава.Дончева съумя да излъже доста народ.При включване на телевизора,първо изскача Дончева.И то-срещу Хекимян!Или някой друг засмян.БТВ и борба с корупцията!!!!!Майко мила!Как само ни развъртат.Библиотекари ли са,руснаци ли са,мастии ли са??Но го умеяттова.

 47. 47 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Вече и за слепите е ясно, че досегашният президент Плевнелиев не беше подкрепен, заради негативното му отношение към режима в Кремъл.

 48. 48 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Защо ББ не номинира отново Плевнелиев? Това ли е въпросът?

  Отговорът е елементарен: Защото по-вреден президент за България при сегашната международна обстановка не би могъл да бъде измислен. Така че истинският въпрос е: Нима ББ не разбира, че ЦЦ не е подходяща за президент? Макар че ако не помага, поне няма да пречи, което е основната разлика между нея и Плевнелиев?

 49. 49 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 828 Любопитно

  [quote#11:"Cara Mia"]Допадна ми анализа.Само в целия пъзел няма ги избирателите. [/quote]

  Ами то "избирателите" кой ги брои за сливи - нали Цвъки ще организира цирка и той ще брои бюлетините

 50. 50 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#25] от "Blood Red Skies": На фона на стрина Цецка, авторът е прав да пита защо не издигнахте за втори мандат Плевнелиев.
  ====================================

  Не е прав, защото Цачева може и нищо да не струва, но поне няма да прави бели. А Плевнелиев е готов да хвърли България в огъня, само и само да се представи пред своите интелектуални и политически господари от Брюксел и от Вашингтон. И да си заслужи, както е направил Петър Стояноав, някаква синекурна, но добре платена роля някъде на ЗАПАД.

  Аз си задавам друг въпрос. Някога ББ каза, че и магаре да предложи, и то ще бъде избрано за президент. Та въпросът е: Защо не предложи за президент едно натурално българско магаре? Ако някога императорът на великата Римска империя Калигула е направил своя кон сенатор, какво пречеше на ББ да направи едно интелигентно българско магаре президент? При което може да бъде сигурен, че никое истинско магаре на поста президент на България не би могло да направи толкова и такива магарии, като Плевнелиев. Или, пази Боже, колкото и каквито би могла да направи ЦЦ.

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Защо ГЕРБ просто не подкрепи естествения си кандидат – Росен Плевнелиев..?[/quote]

  Защото те никога не са били десни и силно се влияят от желанията на Гоце-Параванов.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  До коментар [#50] от "glog":

  Ясно е, че за теб има само едни господари - тези в Кремъл и би гласувал само за президент, който им се подчинява.

 53. 53 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  "Без да има по-силна алтернатива, Борисов се лиши от възможността да обедини десните избиратели, като предпочете да лови риба в мътна вода и да се надява на заблуден ляв вот или на споразумение с ДПС..."

  Каква кандидатура според автора можеше обедини десните?
  Глупости на търкалета!

  I Want To Believe
 54. 54 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Не лош анализ, в предви това, че е писан преди Вожда да "вдигне булото", над неизвестния кандидат-президент на ГЕРБ.
  В който, естествено, "ортодокса" провижда, намеса на извън земни, защото не отговаря на възвишените чувства, в изтерзаните от "изненадващо правилните криволици" на партийните гурута, души! От тук, от там, пак се промъкват призиви, за "по-малкото" зло, не забелязвайки, ослепени от лъчите на "харизматичния" Вожд-Слънчо, че има истинска алтернатива. Явно на оскотелите, със запушен нос и уши, вонята на кочината в която се чувстват стабилно и сигурно, им харесва!
  Само помнете, че "малкото зло", вече е Голямо и ще продължава да расте, подкрепяно от вашето съучастие и примирение!

 55. 55 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Весело

  Вече псувните на майка, ще бъдат доста по-фокусирани... Статията е наистина любопитна и приятна за четене...

 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Така наречените "десни" избиратели са един файтон хора и от тях нищо не зависи, затова и ББ не залага на "десен" обединител тип Роско, а залага на "народна" жена която не влиза в конфликти за щяло и нещяло!!!

  И без конфликтни президенти, проблеми колкото щете с две войни на около 1300 км от България!!!

  Умен е ББ и те това си е!!! Природн, при това!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#45:"Wizard"]Жертвата сме всички ние, на баце мускулчето да целуваме...дано Трайчо ги Бие! Това наистина е единствената така достойна и нормална кандидатура. Аз лично бях с огромни резерви изобщо за дейността на РБ и за възможността и способността им да издигнат нещо общо изобщо, но с Трайчо Трайков малко ме изненадаха...приятно![/quote]
  +++++++++++++

 58. 58 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 577 Весело

  Аз се оказах Трайчовист...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 59. 59 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  "Най-тъжното в задаващата се надпревара е, че само един и половина кандидати са сложили столчетата си на страната на бъдещето

  Това са Трайчо Трайков (с всички крака) и Татяна Дончева – с повечето. "

  Бъдеще, ама ляво- толерастко.
  Не щем такова!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 60. 60 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2258 Весело

  [quote#59:"mr.lottalove."]Бъдеще, ама ляво- толерастко.
  Не щем такова! [/quote]

  Че пък, някой да те е питал, искаш ли, не искаш ли?!
  Най-паче пък, какво!

 61. 61 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#52] от "Blood Red Skies": Ясно е, че за теб има само едни господари - тези в Кремъл и би гласувал само за президент, който им се подчинява.
  ====================================

  Жестоко се лъжеш. Единственият ми господар е моята собствена глава, която точно по тази причина винаги нося на рамената си. А харесвам външната политика на Путин само защото тя пречи на САЩ набързо да завладее окончателното си световно господство, просто защото според мен това би било политическа, а и не само политическа трагедия за човешката цивилизация. Защото не виждам нищо по-лошо в политиката от това, една държава, която и да е тя, да стане едноличен владетел на света. Защото това би било световен политически монопол, а дори и най-добрият монопол е нещо ужасно. Особено когато монополистът без да мисли сее регионални войни и конфликти, като тези във Виетнам, Афганистан, Ирак и сегашния конфликт, наречен АРАБСКА ПРОЛЕТ, но превърнал се в средиземноморска катастрофа.

  По същата причина съм за Тръмп, защото той е за величието, а не за световното господство на САЩ. А дали той ще успее, това не е моя работа. Това е проблем, който трябва да бъде решен от народа на САЩ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK