Как да спре свободното падане на висшето образование

Меглена Кунева - министър на образованието

© Цветелина Белутова, Капитал

Меглена Кунева - министър на образованиетоКоментарът на Огнян Минчев е от "Фейсбук". "Дневник го публикува със съгласието на автора.


Състоянието на свободно падане във висшето ни образование ще продължи ако не се осъзнаят ограниченията и възможностите, които имаме за да решим тази проблемна ситуация.


Демографската криза е само един от проблемите. Един випуск от около 60 - 70 000 абитуриенти не може да осигури препитание и развитие на 54 университета, регистрирани понастоящем в България. Преди всичко, голямата част от тях са
"университети" в кавички


Това са фирми, упражняващи разновидност на хазартни игри - бинго без данъци. Влизането в "университета" се купува, изпитите се купуват, дипломите се купуват. Купува се евтино и безнаказано.


Сериозните академични институции
- не повече от 10-15 на брой


- също практикуват "игра с нулев резултат". Те се състезават за мършавите държавни субсидии и се конкурират за намаляващите ресурси на платеното обучение. Повечето младежи, които имат акъл и/или пари, разбира се, предпочитат да учат в чужбина. Тези, които остават все по-лесно влизат там, където желаят или - ако нямат интелекта и подготовката за това - са в състояние да си купят от някой "университетски" дюкян дипломата, която им е необходима за да станат държавни чиновници.


Придобиването на висше образование се превръща в една все по-инструментална цел, която има малко общо със знанието и с развитието на специфична професионална компетентност. Мерките за изход от този порочен кръг на обнищяване на университетското образование са предмет на специално изградени стратегии - на държавата, на университетите (истинските) и на целеполагането в предходната фаза на средното образование.

Мисля, че една от предпоставките за успешна промяна на академичната система е


най-после да си отворим очите за факта,
че живеем в един отворен свят


Ние сме част от Европа, от Балканите и от постсъветското пространство на общуване между големи групи от хора - включително в областта на образованието. Не е възможно един университет да планира развитието си единствено на основата на поредния български випуск абитуриенти - значителна част от които, както казахме, заминава да учи в чужбина.


Ние не сме на национален пазар - ние сме на европейски, регионален и световен пазар за академично образование. Всеки университет трябва да развие свои административни ресурси за проучване и таргетиране на младите поколения от европейските страни (да, цените ни са конкурентни - вижте Медицинския университет във Варна), в постсъветското пространство - Украйна, Централна Азия, Молдова, Русия, в Близкия изток...


При разумно съчетаване на цени, качество на обучение и перспективи за реализация на завършилите, българските университети все още имат добри шансове да се конкурират с останалите европейски образователни институции.


Ефективното набиране на студенти от чужбина
отваря за България още една възможност


Напоследък е особено тревожна и актуална темата за нарастващата лавина от мигранти, идващи от юг и от изток. Не е реалистично да мислим, че ще се опазим от приемане на някои от тях. Въпросът е - кого ще приемем? Тези, които не ги мързи да дойдат до оградата и да я прескочат, или тези, които са готови да инвестират - пари, усилия и добри намерения - за да учат и да останат да живеят у нас. Ние можем да избираме сред най-добрите от тези, които сме образовали. Това е едно напълно неизползвано преимущество на европейската ни принадлежност.


Необходимо е да се създават учебни програми на английски и на руски език, да се проучват специалностите и проблемите, които са от нарастващо значение за страните в гореизброените региони. И разбира се - да се ориентира системата на знанието към изграждане на практично компетентни професионалисти, а не единствено на "академици" с "широка обща култура".


Не на последно място - необходимо е да се постигнат пазарни резултати, които да дадат възможност за прилично заплащане на преподавателите. За да не се налага да се превръщат в академични чергари - да преподават в няколко различни университета едновременно, или да поддържат по 2-3 работни места на "пълен работен ден".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7412 Любопитно

  ''Необходимо е да се създават учебни програми на английски и на руски език,...''
  - по-скоро на турски ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако се съди по политическия "елит" на страната, то логичното заключение е - на нас не ни трябва "вишето" образование. Който иска да го има, да ходи да учи в чужбина.

 3. 3 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Мигранти, не благодарим! По-добре да се закриват специалности и университети!

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4415 Разстроено

  Ами лесно-като спрем свободното пропадане на държавата!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  "Сериозните академични институции
  - не повече от 10-15 на брой "

  така е навсякъде по света, даже читавите университети в САЩ са толкова. Дали ще завършиш долнопробен университет тук, долнопробен в САЩ, Германия, Англия, резултатът е един: имаш някаква хартийка и си с няколко години опит назад.

  Евроатлантида
 6. 6 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 735 Любопитно

  Нулева година,
  без прием
  и хоп ГОТОВО

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 7. 7 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Основната причина за обилието на "университети" е наследената от периода на соца и демографски подем огромна маса преподаватели и научни сътрудници, всеки от които е свикнал да яде по три пъти на ден.

  Тези хора не умеят нищо друго освен да преподават, живеят в ситуация на остра конкуренция със себеподобни и са принудени да продават дипломите евтино и на всеки желаещ.

  Единственият начин да се подобри качеството е да се ограничи количеството. А да ограничи количеството най-добре може системата от високи критерии, подкрепена законодателно и административно.

  А свръхколичеството преподаватели ще се редуцира само по себе си.

 8. 8 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Свободно падане на висшето образование НЯМА!!!!!!

  Който иска да учи - учи, който не иска да учи - не учи!
  Така е било и преди 5, 10, 201 100 години...

  Дневник внушава политически тези, прикрити зад "тревога" за висшето образование...
  Ако министърът беше човек на Радан, текстовете щяха да са диаметрално противоположни за същото това висше образование......

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5325 Неутрално

  Докато не се сложи пръст в раната и не се сведат университетите до 3-4 няма смисъл да се обсъждат стратегии. Един нормален университет има 30-40000 студенти. При 60000 потенциални българи (20% отиват в чужбина, и 10% пристигат чужденци) става ясно, че 50 е смешна цифра.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  "Необходимо е да се създават учебни програми на английски и на руски език"

  Такива програми на английски език има например в Техническия уноверситет в София. Интересно би било да се публикува анализ на досегашния опит в това отношение.

 11. 11 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  [quote#9:"penetrating"]Един нормален университет има 30-40000 студенти.[/quote]

  тук не съм съвсем съгласен. Добрите университети не са "училища" където се преподава масово образование, а места, където се работи по реални казуси/проекти и няколко амбицирани студента чиракуват при професора си. Висшето образование е преди всичко вътрешна необходимост.

  Евроатлантида
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4245 Неутрално

  Теоретично е вярно,ама кои имат интерес да не стане на практика излизането от кризата на висшето ни образование.

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#7] от "gullwing":

  България обезлюдява откъм млади българи ДРАСТИЧНО

 14. 14 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Така е. Образованието ни е под всякаква критика. Ако човек не се занимава допълнително с децата си и разчита само на училището, ги обрича на пълен провал. Да не говорим за по горните класове или университетите. Малко са училищата на ниво, а и системата ни е много остаряла и не отговаря на съвременното мислене на децата. Има много какво да се направи, стига да има кой. Само с празни приказки и заключения няма да стане работата.

 15. 15 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#11] от "sa6":

  така е, студентите в Харвард през 2015 са били само 28791, в момента има 370,000 живи хора са диплома от Харвард.

  Birds of a feather flock together.
 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 964 Неутрално

  [quote#8:"mtmvb"]Който иска да учи - учи, който не иска да учи - не учи!
  Така е било и преди 5, 10, 201 100 години... [/quote]
  Или нямаш представа за нещата днес, или алабализираш, или лъжеш ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  [quote#7:"gullwing"]Единственият начин да се подобри качеството е да се ограничи количеството. [/quote]

  До коментар [#7] от "gullwing":

  на приеманите студенти в елитните университети. Останалите така на речени университети,да си приемат колкото искат студенти.

 18. 18 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 458 Весело

  Дневник, имате правописна грешка: Пише се "вишуто убразувание"

 19. 19 Профил на today
  today
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Минчев е много прав!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 20. 20 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Цялата държава (ако това може да се нарече държава) е в свободно падане. Всичко е под контрол - медии, съдебна власт, енергетика ,еврофондове и т.н. Сега и президентството, не че то има някакво значение ,освен символиката. Иначе БорисОФФ отдавна да беше станал президент, но там няма власт.Основно се говори за мигрантската криза и нищо повече. Какво се случва всеки ден на тази територия е потулвано. Важно е да сме стабилни. Цената която плащаме е без значение за т.н. управляващи. Тяхното не се губи.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Българинът трябва да ПРОУМЕЕ, че висшето образование не е задължително и, че струва много пари и на него и на обществото.

 22. 22 Профил на neptun
  neptun
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Падането може да се спре много просто, трябва да прецизира понятието "висше образование". Сега всеки техникум който приема ученици след 12 клас се е кръстил "университет".

 23. 23 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 765 Неутрално

  А каква е шуробаджанащина по държавните ВУЗ-ове?!? - Ум да ти зайде.

  Ръководствата на катедрите са окупирани от бивша и настояща номенклатура, назначават се само наши и проверени момчета и момичета - нищо, че нямат качества и в основно школо да преподават, камо ли да застанат пред университетските банки. И не само че ги назначават с протекции и нагласени конкурси, ами и бързат да ги възпроизведат в йерархията чак до доценти... И всичко това за да се окопаят и стабилизират във академичната власт. А за образованието като основна функция... да си мислят самите студенти.

  Горко на обучаващите се тук и сега! Всеотдайни и хабилитирани преподаватели са натикани в ъгъла, оставени без хорариум и принудени да го събират като четат лекции на няколко места.

  А нашите протежета - пращят от хорариум, че даже и не си вземат часовете реално, но прибират парите в реален размер...

  Фабрикуват се дипломи и студенти с "вишу".

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 24. 24 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Все пак това се отнася главно за хуманитарните специалности, и то специфични от тях, щото медицината също е хуманитарна по принцип и там хич не се забелязва образованието да има малко общо със знанието и с развитието на специфична професионална компетентност. Ама има някои дисциплини, на които това е иманентен признак.

 25. 25 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  Най-лесно е да се закрият ВУЗ-ове, но никоя управляваща политическа сила не иска да увеличава безработицата.

 26. 26 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 346 Весело

  В Университетите(не говоря за BG, кoито не познавам)
  има невероятни специалности, които звучат като термини
  от Pokémon
  За нищо не служат!
  Университетското образование отдавна не е елитарно(каквото е било в миналото), а масово!
  Първо е бизнес и после средство за задържане някъде
  на масите които излизат от средното,
  защото пазарат на труда няма къде да им намери място.
  При такова количество на Универитети и масовизирането на висшето образование е норлно от там да излизат повечето,
  като функционално неграмотни.

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 27. 27 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 772 Весело

  Минчев, гледаш си в обувките!Младите си перят погледа напред!
  И какво да видят в България?Мюслими?Ти луд ли бе минчев?
  Шайка политолози, обслуващи една шепа палячовци, безсрамие, педерастия, толерантност към гадостите, по горе споменати!!!!
  Кой Ти плаща , да ги пишеш тия щуротии?
  Кой искаш да изманипулираш?
  Не останаха.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 28. 28 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 625 Весело

  Първо трябва да се прекрати с държавната поръчка
  Да се установят фондове за отпускане на стипендии срещу договор за важните за държавата специалности - учители, лекари, соц.работници, военни, полиция.
  Фондове за финансиране на образование срещу залог за останалите специалности, Така че студента да има възможност да каже АЗ ПЛАЩАМ и да изисква определени стандарти на обучение. Като плащаш знаеш че трябва да си струва цената. Това ще принуди университетите или да затворят(псевдо университетите раздаващи дипломи) или да се освободят от некъдърниците наемайки учени завършили нормални университети по светът притежаващи докторски степени, съответно ще трябва да се смени и системата на заплащане за да ги привлекът.

 29. 29 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#8:"mtmvb"]Ако министърът беше човек на Радан, текстовете щяха да са диаметрално противоположни за същото това висше образование...... [/quote]
  Само това от коментара Ви е вярно, за съжаление ДСБ наистина са секта, а Дневник е неофициалният им вестник. Само че другото не знам как може да го мислите, освен ако не сте живели на Марс през последните 20 години.

 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  "Как да спре свободното падане на висшето образование"

  Не е нужно да се спира.
  Не е нужно всяка продавачка с висше.Или пък сервитьорка.

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  [quote#12:"chicago514"]ама кои имат интерес да не стане на практика излизането от кризата на висшето ни образование.[/quote]
  Аз например.

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  [quote#28:"ЙЕИ"]Първо трябва да се прекрати с държавната поръчка[/quote]
  КАТЕГОРИЧНО!

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8285 Неутрално

  Закрийте 3/4 от университетите, а в останалите, истинско образование.

 34. 34 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  "а да не се налага да се превръщат в академични чергари - да преподават в няколко различни университета едновременно, или да поддържат по 2-3 работни места на "пълен работен ден"."
  Имаме съсед, който е академичен чергар от години и не му се иска никак да се откаже, макар и да е близо 80-годишен. Изненадвам се какви знания могат да получат студентите от този човек, който отдавна си е изпял песента, както и от многобройните му колеги, които като прелетни птички летят нагоре надолу и сеят знания в главите на незаинтересуваните студенти. Закриване на голяма част от университетите, това е решението.

 35. 35 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Как ли?
  Ами с мерак!
  Ама мерак няма.

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4572 Неутрално

  Реално в момента в България има 20-тина университета и над 30 младши институции за следсредно образование. Проблемът е, че тези не дават нужната подготовка на специалисти със средно техническо и полувисше образование в нужни области, като туризъм, комютърни системи и обслужване, транспортни и електросистеми, автомонтьори, висококвалифицирани работници на програмирани обработващи машини, селскостопански техници, поддръжка и монтаж на климатици - индустриални и домашни и т.н.
  Все пак страната е под 7 милиона, а не 9, няма ги големите промишлени предприятия и индустрии с техните кадрови потребности, крайно време е да се погледне реално на лимитираните ресурси - човешки и финансови. Има достатъчно пенсиониращи се българи работили в западни университети и готови да участват в програми на английски и немски, при подходящ подбор може да се направи не лош пробив в монго направления, но пуста родна завист и немукаетлък,

 37. 37 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Всички знаем от коя страна се вмирисва рибата...
  Наясно сме с новия бардак и старите... к*****....
  Много одежди сменихме, много нови табели и боя отидоха...
  Образованието у нас е само част от съвкупното, "общонародно" безхаберие, безотговорност, корупция и смрад.
  Не виждам никакъв начин образователните ни ръководители да се... сменят сами, то си е мисия невъзможна. Кретането ще продължи още известно време, след което броят университети у нас ще намалее, просто няма как. По-будните зрелостници все по-често ВЕЧЕ избират истинските ВУЗ-ове, далееч на запад оттук.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 38. 38 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  Професор до професор/управленец до управленец/ в растящи проценти, станахме народ от доценти/управленци/...

 39. 39 Профил на Георги Петков
  Георги Петков
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Висшето образование у нас е проядено от корупция и некомпетентност. Дипломират се студенти, които нямат никаква представа какво са учили. Една пълна трагедия

 40. 40 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Как да се спре свободното падане на висшето образование?!

  Много просто като "изключим" гравитационното поле - шегичка бе Уили! За да се случи това, да се постигнат пазарни резултати, които да дадат възможност за прилично заплащане на преподавателите и да не се налага те да се превръщат в академични чалгари! Като се извадят всички непрофесионалисти от системата на образование - корумпирани и "неграмотни" и ако остане няКОЙ с него да се започне начисто!!!!! На "пичелившите" честито както казва баце ви Христо, а на останалите терминалите и лек път!!!!

 41. 41 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Университетите в България трябва да са задължени да бъдат сертифицирани по най- високите международни стандарти, например по ГЕРМАНСКИТЕ- да бъдат асоциирани към тях. Получените дипломи в така сертифицираните висши учебни заведения ще имат международно признание, в света на свободното движение на хората и капиталите. От друга страна всяка една държава инвестира огромен национален БЮДЖЕТЕН РЕСУРС в сферата на образованието - от началното училище до дипломирането на висшиста, неговата специализация и след дипломна квалификация. Затова всеки новозавършил ИМА ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ДЪРЖАВАТА И ОБЩЕСТВОТО. Той трябва да бъде задължен да изплати вложеното в неговото образование чрез всеотдаен 5 или 10 годишен труд в нашата държава България, която го е създала и отгледала.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Моето предложение: връщаме закона от 1980г., като го освобождаваме от идеологическите глупости!

 44. 44 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#9:"penetrating"]50 е смешна цифра. [/quote]

  50 не е цифра, а число. Учи се в първи клас кое е цифра и кое число. Май и ти си жертва на образованието, което критикуваш.

 45. 45 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#7:"gullwing"]Единственият начин да се подобри качеството е да се ограничи количеството. А да ограничи количеството най-добре може системата от високи критерии, подкрепена законодателно и административно.

  А свръхколичеството преподаватели ще се редуцира само по себе си. [/quote]

  Минчев предлага въпроса да се реши с излизане на международния пазар, а вие--чрез рязане на съществуващия капацитет.
  Някак си предпочитам първия вариант. Нека идват при нас да учат студенти от Украйна, Молдова, Беларус, Грузия, Русия.
  Нека част от тях после си тръгват, а част--остават и заживяват тук.
  Наистина ли предпочитаме вместо бели хора от сходни места, демографския приток отвън да са афганци и сомалийци?
  Наистина ли вместо растеж предпочитаме ампутации?
  Минчев понякога е гъз, и много добре помня как когато Дайнов почна да критикува Борисов, Минчев и Сугарев в отговор почнаха арии как който не подкрепя ГЕРБ е национален предател щото комунистите и въобще...
  Но именно за това че съществуващия капацитет трябва да бъде изведен на международния академичен пазар си е абсолютно прав.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK