След офертата на Борисов - от "народа" ли сте, или от "нацията"

Цецка Цачева и Бойко Борисов при обявяването на кандидатурата й

© Юлия Лазарова

Цецка Цачева и Бойко Борисов при обявяването на кандидатурата йГоляма веселба се заформи, когато ГЕРБ излъчи Цола Драгойчева – пардон, Цецка Цачева – за "майка на нацията". Нацията – т.е. общността на политически грамотните граждани – продължава да се смее. Не е чак толкова смешно, обаче, тъй като става дума за доста добре премислен ход.


Бойко Борисов всъщност няма за цел да убеди нацията – а да обладае народа


Има съществени разлики между "нация" и "народ".
"Народът" – това е неосъзнатата страна на "нацията", точно както (по Фройд) неосъзнатото е не-разумната част от съзнанието на индивида. "Нацията" иска да води независим живот (т.е. живот без господар), както на ниво отделна личност, защитена от произвола на силните, така и на ниво суверенна държавност. "Нацията" – това е Раковски, Хаджи Димитър, Левски, Каравелов, Ботев; можете да продължите този списък до Христо Иванов и Лозан Панов, ако ви се иска. Точно такъв тип хора описва известното "We, the people" в Декларацията на независимостта.


"Народът" е друго. "Нацията", например, се обижда, когато нейният първи министър й съобщи: "Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме". Обижда се, защото не е полагала усилия поколения наред, за да стигне до програмата за независим живот, а после да дойде някой (очевидно неполагал подобни усилия), та да й съобщи, че е проста. "Народът" обаче се радва. Защото естественото състояние на "народа" е това на "раята" – да има господар над себе си; и да живее в зависимост от неговата воля и неговите прищевки, но затова пък да не полага много усилия за нищо.


"Народът", в този смисъл, е бай Ганю, Динко, Петното, Пицата, Пора, Перата и пр.


Бойко Борисов много добре разбира разликата между "нация" и "народ"


"Нацията" отдавна го е взела на подбив; но той си говори с "народа", а не с нея. Заобикаля "нацията" и апелира директно към нейното неосъзнато. От своя страна, неосъзнатото – "народът" – оценява това, тъй като този флирт поставя в неудобно положение "нацията", чието пък съществуване е постоянен укор към "народа", карайки го него да се чувства принизен. Но когато самият началник легитимира "народа", той му отвръща с любов – и със съответната доза омраза към представителите на "нацията".


На основата на връзката си с "народа" управлението на ГЕРБ прерастна в режима Борисов-Пеевски-Цацаров


– т.е. от представително управление на "нацията" се превърна в господар на "народа". Затова режимът възстанови всички външни белези на режима на "човека от народа", Тодор Живков – от говорене и обноски до постановка на тялото и дори на физиономията (проследете, как Борисов визуално се превърна в Живков само за две години).


Затова режимът разруши законността (пазеща независимостта на гражданите) и я замени със система от феодални зависимости; и на мястото на гражданите да засели раята, описвана от Иван Вазов. Затова самият премиер (неслучайно все по-известен с прякора Падишаха) непрестанно търси, на кои международни "началници" да се постави в угода. Почна от онези, които не са като него, защото оглавяват нации, основани върху идеята за независимост – Меркел, Камерън и подобни. Падишаха бързо осъзна, че е в чужд манастир (както казват руснаците) – и напоследък се взе с онези, които вече са заселили рая там, където са заварили граждани: Ердоган, Путин, Орбан.


Цецка Цачева не е предложение, адресирано към "нацията"


(към мен и вас, уважаеми). Тя е офертата, която Борисов (в ролята си на Тодор Живков) предлага на "народа" като една съвременна Цола Драгойчева. Прави го съвсем съзнателно, премерено и нацелено. И това е просто поредният ход за заместване на "нацията" с "народ" (рая) и на Републиката – с феодално владение.


На "народа", който вече си има бащица, се предлага и майчица. Какво лошо?


Разбира се, ползвам в този текст "нация" и "народ" като абстракции или, в най-добрия случай – като "идеални типове" по Вебер. "Нацията" в този случай покрива към 10 процента от населението; "народ" – към 20 процента. Между тях има


70 процента население, на което предстои да избере: "нация" или "народ" (рая)


независим живот в закона – или живот в беззаконие, подчинен на прищявките на някой господар; суверенна и независима Република – или феодално княжество, на свой ред подчинено на волята на външен господар, като например Русия и / или Турция.


Наглед положението е безнадеждно. Притиснати между свободата и робството, съвременните българи в своята маса винаги ще изберат робството; по-лесно е. Но пък е имало случаи в историята, когато "нацията" е побеждавала "народа" – Освобождението, Съединението, спасяването на евреите, свалянето на Тодор Живков, Андрей Луканов и Жан Виденов, Протестът срещу Пеевски и т.н.


Може пак да се случи, тъй като на тези избори не само "народът", но и "нацията" си има кандидат. На "народа" се предлага "майка", в лицето на Цецка Цачева. На "нацията" се предлага Трайчо Трайков за държавен глава на нейната Република. Има и още един-двама кандидати, които очевидно клонят към "нация".


Задава се поредният сблъсък между "нацията" и нейната Република, от една страна, и "народа" и неговите господари – от друга. Този път поне играта е ясна; залозите – също.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (204)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  По-слаба кандидатура от герб, ... едва ли можеше да извади Бойко. Определено ще видят много зор, защото и самите гербаджии са много кисели от тази кандидатура. ШОУТО предстои.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5927 Весело

  С тази си кандидатура,ГЕР ББ
  гони ПОДЕБА НА ИЗБОРИТЕ

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  "Нацията" – това е Раковски, Хаджи Димитър, Левски, Каравелов, Ботев; можете да продължите този списък до Христо Иванов и Лозан Панов, ако ви се иска. Точно такъв тип хора описва известното "We, the people" в Декларацията на независимостта. "
  е малка част (за щастие) си искат автор способен да продължи този списък точно с тези . и проблема е в декларацията за зависимостта ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 926 Разстроено

  Така ще бъде докато не се вземем в ръце!
  Докато чакаме някой да свърши нашата работа!
  Независимо дали е Дядо Иван или Чичо Сам!
  .......... От сън дълбок се събуди............

  Как ли пък не! "Партия - Народ Единни!"
  Това беше мотото на комунистите, това е бляна на ГЕРБ!

  Да разлая троловете!!
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3077 Весело

  Миндята всеки месец сменя мантрата. Нищо не съм казал за субстанцията, ей!

  "Няма ляво, няма дясно – днес има единствено гражданите срещу мафията"

  "Вероятността Борисов да се кандидатира нараства с всяка секунда"!

  ☭☭☭☭☭☭☭☭====✯✯✯✯====☭☭☭☭☭☭☭☭

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  демокрация на бухалките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 865 Разстроено

  Борисов в прав текст ни казва че всички сме идиоти , че и маймуна да издигне за президент "материалът " ще я избере .
  Остава да видим каква част от "материалът" е съгласен с ролята си на вечните идиоти .

 8. 8 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Лошото ще е на референдума - Цецка и Радев... Волен и Гоце... мъка!

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Не коментирам кандидатурата до толкова,доколкото др.Дайнов я обсъжда без да е подготвен достатъчно добре за това!
  1.Той не е представител на НАЦИЯТА,а на тази част от НАРОДА,която се пръкна от небитието,"под вънкашност чужда и под име ново"за да громи задкулисно и лицемерно "враговете",но не тези,които искахме да "изметем",а тези,които заплашват него и другите "псевдодемократи"плъпнали от комунистическата семка !
  2.Опрлиличаването с Цола и меко казано "нечистоплътно",тъй като Цола е "спала най-сладко след разстрела на депутатите,правителството и регентите,осъдени от т.н.Народен съд/това "политолог" от ранга на Дайнов не може да не го знае,но е убеден,че може да ви манипулира,защото много от вас не го знаят/.
  3.Само г-жа Цачева единствена отиде и се поклони съвсем убедено и без капка популизъм през 2015 г.в Белене.Това и донесе само оплюване от т.н.от др.Дайнов "представители на нацията"в парламента и извън него.
  4.Защо не сме видели нито веднаж "демократа"Дайнов,демократа Костов и другите "демократи"от техния калибър на такива места.Ако им е " трудно биха могли до го сторят пред параклиса на НДК.Ама не - те критикуват нещо,което застрашава тяхната същност и съществуването им като глашатаи на БКП,прикрити зад маската на демократи!

 10. 10 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Гневно

  Президентът, по презумпция трябва да бъде обединител на всички българе, демек на нацията. В този смисъл НЯМА по-подходящ човек от тетка, защото през годините тя е била член на БКП, след това на ОДС, а сега - на най-печелившата партия ГЕРБ. Поради това, тя познава издъно проблемите и щенията на сите българе и най-паче на Бойко Борисов. Понеже, за съжаление, любимецът на народа Кондьо не се кандидатира за Президент, аз ще гласувам за най-атрактивния и заслужил шоумен в Републиката - Митьо Пищова! Да НЕ Е честит новия президент на сите българе!!!!

 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Гневно

  Бойко Борисов тества идиотизма на сите българе!!!!

  Той знае, че тетка Цецка е неизбираема, но ще използва това, за да предизвика нови предсрочни парламентарни избори, които със сигурност знае, че ще спечели от раз, защото Бойко обича да пИчели, няма значение какво и колко пъти. В близко бъдеще му се очертава една сигурна победа - тази на Кристалина Георгиева, което ще му даде основание да каже: "Ние сме на всеки километър - от Банкя до ООН, а защо не и по-нататък?!?!

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  [quote#0:"статията"]"Нацията" отдавна го е взела на подбив; но той си говори с "народа", а не с нея. Заобикаля "нацията" и апелира директно към нейното неосъзнато. От своя страна, неосъзнатото – "народът" – оценява това, тъй като този флирт поставя в неудобно положение "нацията", чието пък съществуване е постоянен укор към "народа", карайки го него да се чувства принизен. Но когато самият началник легитимира "народа", той му отвръща с любов – и със съответната доза омраза към представителите на "нацията".[/quote]

  Разбирате ли сега защо ДСБ и всеки неин лидер, без значение дали е Костов или Радан бива непрекъснато оплюван, клюкрстван, обиждан. С две думи всячески пробван да бъде принизен!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  Страхотен коментар!

  От думата "народ" (people, peuple, populus) идва думата "популист".

  Бойко определено залага на the lowest common denominator.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#11:"Дедо Либен"]Бойко обича да пИчели[/quote]
  Най ги обича кеш-печалбите....Иначе в 2013 пак искаше да пИчели, но сдаде властта на Бсп/Дпс. Сега прави същото - реанимира постоянно комунягите-русороби. С назначаването на видни техни представители, бивши министри и дупитати, техни синови, дъщери и внуци, на герберска хранилка. Готви се за бъдещо общо управление с тях. За него оставането във властта е въпрос на живот и смърт, за морал изобщо не можем да мислим....

 17. 17 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 932 Неутрално

  "референдума" е балотажа, разбира се

 18. 18 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 528 Неутрално

  "Наглед положението е безнадеждно."

  Това май е най-точният анализ. Ама е непълен. Защото положението не само наглед е безнадеждно.

  Ако Цачева отиде на балотаж, гласувам за опонента й. Който и да е.

 19. 19 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Толкова ли ти беше трудно да кажеш "най-малък общ знаменател"?

 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#11:"Дедо Либен"] близко бъдеще му се очертава една сигурна победа - тази на Кристалина Георгиева[/quote]
  Боко щеше да пИчели и с Бокова!?.........Иначе и Кристалина си е бивша комунистка. Но няма скандални предци и роднини. И не е била част от най проваленото българско правителство.....

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дедо Либен":

  Глупости бълнуваш. Борисов в момента мисли точно едно и то е, че Цачева ще бъде избрана. Лошото е, че и много българи го мислят и дори ще гласуват, за да стане това истина.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  До коментар [#7] от "lout66":

  Принизявайки и стъпквайки в калта президентската институция, Боко Т се заканва да я заеме след 5 години.

  Чалга, юнашко биене в гърдите и миризма на кисела пот... 😠

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#9:"doroteus"]Опрлиличаването с Цола[/quote]
  Цачева е от партизанско село. Не знам биографията на предците и, но най вероятно сега ще изплува нещо в този смисъл?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Защо отново тази политическа коректност?
  Дайнов, за да не обиди нискочелата тълпа, ги извисява до нивото на "народ".
  Тия, дето гледат Слави, направиха Бареков евродепутат, Сидеров "златен пръст" (среден?) и за които важеше шегата, че Боко Рапона и магаре да им предложи, те ще го изберат.
  Еми, ще дочакаме да проверим и това.
  Какво да се прави - всеобщо избирателно право.

  ПП. То в Америка хората се чудят как ще избират между Тръмп и Хилари, ние сме се закахърили ...

  Аз не зареждам в Лукойл.
 27. 27 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Може би коментарът щеше да е добър,ако под него не се беше подписал дайнофф!

 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5927 Весело

  Ако Цецката иде на балотаж,

  нищо чудно да я подмени с Кристалина Георгиева

 29. 29 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Опроцачването на населението е дълъг процес, без крайна точка.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 30. 30 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Весело

  Тетка Цецка Президен,
  кой не скача е червен!!!!!

 31. 31 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#18:"lechevalier"]Ако Цачева отиде на балотаж, гласувам за опонента й. Който и да е.[/quote]
  Май на болшинството българи такова е мнението.
  Подиграват се с нас и то постоянно. А ние си се смеем неадекватно.

 32. 32 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Ето това казва всичко, точно в десетката с няколко думи:


  "Гледам Бащата на нацията. Гледам Майката на нацията. Гледам самата нация. Какво да ви кажа, генетиката си е точна наука..."

  Любомир Аламанов

 33. 33 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 767 Неутрално


  [quote#16:"dobrich"]Готви се за бъдещо общо управление с тях. [/quote]
  Тая тъпа мантра я повтаряте от 10 г.
  БСП е единствената партия, която никога и по никакъв повод не се е съюзявала със сикаджията и мутромилиционерската му шайка. Станишев го уволни от МВР, БСП го изрина от властта през 2013 г. и през двата му мандата е единствената последователна опозиция на мутрата. В същото време десните в София го избраха за кмет, десните партии го подкрепиха и легитимираха в ЕНП, с гласовете на СК беше сформирано първото правителство на банкянската мутра, по всички най-важни закони гласуваха заедно, вкл. по четирите бюджета, на вотовете за недоверие и т.н. Активистите на десните партии 200 дни обикаляха улиците на Сф през 2013 и 2014 г., и в началото на 2014 г. заедно с АБВ фактически реанимираха мутромилиционерската шайка, а през есента даже направиха коалиционно правителство начело с мутрата с решаващите гласове на РБ. И оттогава 2 г. обират трохите, щедро подхвърляни им от сикаджията, и отново са заедно в НС за всичките поредни реформи, които сполетяха България.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 34. 34 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#8] от "truly":

  Тогава нека на "референдума" да не са Цачева и Радев!

  Да разлая троловете!!
 35. 35 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":

  Не ти се получава. И никога не се е получавало, когато вместо казаното се коментира казалият го.

  "Я з москалями не балакаю!"
 36. 36 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5921 Неутрално

  Свиването на значението на термините "нация" и "народ" до това, което е дадено в коментара по-горе, само по себе си е манипулативно опростачване.
  Иначе съм съгласен, че Цецка не е силна кандидатура.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 37. 37 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Нацията е осъзнатата необходимост на народа.Нашият народ близо 140 години след освобождението от турско робство все още не е узрял за нация. Правилно се повдига въпросът за нацията, защото президент на една държава е длъжен да устоява интересите на нацията, на БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ. Но в България по стар комунистически тертип всеки устоява своя интерес, стои зад "малката правда" и всичко в името но "нашия човек". Първо се засмива Борисов, след него Цветанов и така по етапния ред до--- Цачева.

 38. 38 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дедо Либен":

  Той идиотизмът отдавна е тестван успешно

 39. 39 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Народът си има баща, сега ще си има и майка. И двамата завършени дебили. Мдааам, генетиката е точна наука.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 40. 40 Профил на joroistinata
  joroistinata
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#4] от "lone_wolf":

  за жалост няма чичо сам, сал чичо миша гледа насам

 41. 41 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#33:"bgkurshum"]БСП е единствената партия, която никога и по никакъв повод не се е съюзявала със сикаджията и мутромилиционерската му шайка[/quote]
  Ти следиш ли колко видни червени нотабили има на герберска хранилка??? И все нови и нови се появяват. Дори техни синове и внуци....Готви се още по голяма изненада, не е Кристалина. Скоро ще се чуе....Иначе сикаджията и мутромилиционерската шайка, по дефиниция са си от обслужващия персонал на Бкп.

 42. 42 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#32] от "Птеродактил":

  Вчера, под друга статия относно "Цецка - президент" споделих следното: "Ами къфто мат'рялът, такъв и премиерът му, еле пък президента."
  Оказа се, че Любомир Аламанов има по-издържан научно речник.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 43. 42 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4642 Весело

  Единственото нещо което остава на другарката Цачева за да спечели изборите е да удържи даденото предварително одобрение за кандидата на ГЕРБ от 51%.Това показваше социологията.

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  [quote#5:"Lemmy"]"Няма ляво, няма дясно – днес има единствено гражданите срещу мафията" [/quote]
  С тази разлика, че мафията е най-вече червена, т.е. лява.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  До коментар [#43] от "chicago514":
  Силно се съмнявам!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Президент на РБ и Генерален секретар на ООН са длъжности без значение за българския народ.

  Що се отнася до комплексите на някои,че сме кофти генетичен мат'риал,айде да ми дадете примери за хубав такъв
  .Ще посочите вероятно тези,които живеят по стечение на обстоятелствата и незнайно докога,по-богато от българите.
  Иначе масово са едни оядени,спрели да мислят торби с да не казвам какво.Хайде холан,пътуваме и очи имаме.

  Накратко:ругайте политиците,псувайте дефицита на политици,но не обиждайте българите.Срамно е!

 47. 47 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  До коментар [#35] от "Инспектор Стрезов"

  Тук грешиш удобно!Всеки що годе умен човек се интересува първо КОЙ казва нещо и след това какво казва!Не те съдя,че вярваш на твърденията на един пребоядисал се в синьо платен манипулатор!Това е твой проблем!Не те съдя,защото нямам това право,но имам правото да се опитам "да отворя очите "на някои колеги,ако те ,разбира се ,са склонни да се опитат да мислят с главния си мозък,а не с малкия като теб!
  Извинявай,че наруших душевния ти мир с "нелицеприятни" за твоите приоритети ,факти!

 48. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4071 Любопитно

  МОЧА имени Лелина

  Волене, пак ли ти?
  Защо от Цецка се отцепи?

  Добре изглеждахте в екип.

  До коментар [#5] от "Lemmy":

  ☭☭☭☭☭☭☭☭====✯✯✯✯====☭☭☭☭☭☭☭☭

 49. 49 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#36:"Незнайко в Слънчевия град"]Свиването на значението на термините "нация" и "народ" до това, което е дадено в коментара по-горе, само по себе си е манипулативно опростачване.
  Иначе съм съгласен, че Цецка не е силна кандидатура.[/quote]
  +++++++
  Цецка е най-посредственото предложение от останалите три, които бяха извадени. Интересно е защо беше избрана именно тя, вместо много по-смислените Дончев, Николов и Фандъкова, а отговорите са няколко:
  1. най-послушна
  2. най-ненужна към момента
  3. най-лесно заменима на поста ѝ
  4. и най-интересната възможност- Бойко е решил да изгуби поста президент, за да не носи цялата отговорност за негативите, които грозят държавата...

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  ЕВРОПЕЙСКИ ОБЕДИНЕНИ НАЦИИ

  Такава ви е анонимната "нация", птеродактилчо.

  Публикацията на Евгений Дайнов е за Хора.

  До коментар [#32] от "Птеродактил":

  Ето това казва всичко, точно в десетката с няколко думи:
  "Гледам Бащата на нацията. Гледам Майката на нацията. Гледам самата нация. Какво да ви кажа, генетиката си е точна наука"

  ...

  "След офертата на Борисов - от "народа" ли сте, или от "нацията"", От Евгений Дайнов

 51. 51 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#33:"bgkurshum"]БСП е единствената партия, която никога и по никакъв повод не се е съюзявала със сикаджията и мутромилиционерската му шайка. [/quote]
  БСП е готова да се съюзи с всеки, за да прилапа властта- с Доган, с Местан, с Пеевски, с Цара, с Путин, с мафията, с дявола...
  По-всеядна хиена от БСП няма!

 52. 52 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Всъщност номинацията на Цачева е своебразен лакмус, дали наистина сме толкова прост народ, че бихми избрали и магаре. Стига да е посочено от новия тато.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 53. 53 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3615 Неутрално

  [quote#18:"lechevalier"]Ако Цачева отиде на балотаж, гласувам за опонента й. Който и да е.[/quote]
  Аз ще гласувам за опонента й само ако се казва Трайчо Трайков. И след дълъг размисъл може би за Татяна Дончева. В противен случай, пас! Бойко, ако искаше РБ да подкрепи кандидата им на евентуален балотаж (както сега с Цвъки подхвърлят, че било редно), трябваше да номинира достоен претендент. Толкова ли не можа да намери в цяла България един достоен българин? Е, знам защо Бойко не харесва умните и качествени хора, така че въпросът ми бе риторичен.

 54. 54 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Съгласен съм с твърденията в статията,но изглежда,че в България нацията я няма.Съществува само народът,който е много лесно манипулируем и Борисов се възползва точно от това.

  marinov1018
 55. 55 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#44] от "Храбър":


  [quote#44:"Храбър"]С тази разлика, че мафията е най-вече червена, т.е. лява.[/quote]

  Мафията, най-паче, е руска.

  ПП. Туй червеното и левото, те са мерудии за цвет и мирис.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 56. 56 Профил на antislav antonoff
  antislav antonoff
  Рейтинг: 237 Неутрално

  1.Ако тази женица,не дай си Боже,бъде избрана от народа за президент,то той наистина ще си има майка,за каквато Б.Б.я представи,а нацията мащеха.Тогава на народа майка му е еб@на,а нацията ще трябва да се изнизва през терминал-2.
  2.Демографията не търпи вакум.Ако в следващите пет години,територията я напуснат двеста-триста хиляди инженери,лекари,учители......,на тяхно място ще се заселят два пъти по толкова зидари,стругари,пастири,овчари... в най добрия случай и скитници,безделници,несретници.....насилници и убийци в най лошия.
  3.В очите на цивилизования свят,народа останал на територията,макар и част от ЕС,ще стане пасмина,мръсна,гнусна и никому не нужна,от която той ще иска да се отърве на всяка цена. Дали ще се задейства някоя от предпазните клаузи в договора ни за присъединяване към ЕС /а такива навярно има/,или ще кажат в прав текст,като на циганите:-Ето ви десет милиярда евро,но ако обичате...бъдете така добри и напуснете....без това влязохте през задния вход....позволяваме ви да излезете през парадния....Става ли "господа"...или искате да завишим сумата,както...за двата спрени реактора на АЕЦ-Козлодуй....и тук сладката приказка за нашия юнак банкянски,който ни уверяваше,че в Европа не могат да му смогнат на предложенията ще свърши.......
  Знам,че лумпен пролетарията ще подскочи от гняв,а някои ще попитат какво зависи от териториалния президент.Та той е само с представителни,церемониални функции.Ние сме парламентарна територия....
  Да такава сте,но президента е обединител. Как ще обедини народ и нация тя,която е желана от народа и презирана от нацията. И още нещо.Късопаметните може и да не си спомнят,но ние помним какво заяви Ц.Цачева преди две години,за АЕЦ-Белене:"Аз ще гласувам за този проект.Искам да се реализира"........Само заради това и изказване,тази непрокопсала жена,трябваше да бъде изключена от ГЕРБ/дясна партия/и държана далеко от властови позиции. Адвокат е.Нямаше да остане гладна.Да,ама не. Защото нито ГЕРБ е дясна партия,нито Охранителя е демократ. Народа не е народ,а и ЕС не е населен от извънземни.Те много добре знаят с кого им предстои да си имат работа.....С жена-президент на стадо павиани,припознато за народ.........

 57. 57 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Цитирам нещо, което прочеох във Фейсбук: Г-н Дайнов пише също :"Нацията" – това е Раковски, Хаджи Димитър, Левски, Каравелов, Ботев; можете да продължите този списък до Христо Иванов и Лозан Панов, ако ви се иска. .."

  Не, нацията, както я обяснява г-н Дайнов днес е абсолютно недостатъчно пълна само с Христо Иванов и Лозан Панов....

  Кой знае защо г-н Дайнов не се задлбочава да проследи връзката на Раковски, Хаджи Димитър, Левски, Каравелов, Ботев; с народа си...Колкото и условно тази връзка беше доказана през Априлското възстание.

  Така че докато Нацията, независимо как я разбира г-н Дайнов или някой друг, не създаде достатъчно правилно връзка с народа няма място за претенции и нравоучения.

  И НАЦИЯ ще бъде това, което, по лош или добър начин създаде най-добрата връзка с народа си...А изборите, иска ли ни се или не, с приказки за манупулации и ползи, ще е доказателството за това твърдение.

 58. 58 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  ''...Бойко Борисов всъщност няма за цел да убеди нацията – а да обладае народа

  Има съществени разлики между "нация" и "народ''...''
  +++++++++++! Да, за жалост има. Това е и причината за тоталната липса на държавност и държава. Народът обитава територия!

 59. 59 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 428 Любопитно

  "Нацията" и "Народа"

  - И за къв чеп такива индивиди дъвчат демокрацията???

 60. 60 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Весело

  Сега се подигравате на буля Цецка/Цецко, но накрая пак ще я изберете

  "Меринос" мат'ряла

 61. 61 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 487 Неутрално

  [quote#46:"fresia"]Хайде холан,пътуваме и очи имаме. [/quote]

  Очевидно, не всички пътуват обаче...Няма друго обяснение за комплексите и подценяването.

  Много пъти съм питала българо-омразците, защо правят деца, след като децата им също ще имат лош генетичен материал...боклучав. Никой досега не ми е отговорил на тоя въпрос. Явно децата им са някакво изключение от "боклука".

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 62. 62 Профил на Боби М
  Боби М
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Всичко хубаво , ама с тоя Трайчо Трайков накрая ....

  Ако спориш с идиот , вероятно същото прави и той.
 63. 63 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#19:"lechevalier"]Толкова ли ти беше трудно да кажеш "най-малък общ знаменател"?[/quote]

  Толкова трудно ли е родолюбеца и хранителя на глаголицата да си отиде в съответния форум на пазителите на заветите? Па че пийнат, па че попуцат, па че се просълзят...

 64. 64 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дедо Либен":

  "... нови предсрочни парламентарни избори, които със сигурност знае, че ще спечели от раз ..."!

  Я пак...! Как ще ги спечели по-точно, че не се сещам? Може и да има около 70 (седемдесет) депутата, но самостоятелно мнозинство е повече от невъзможно! Вчера имаше местни избори в Балчик, за общински съветници, на които ГЕРБ..., загуби! Имат по-малко мандати от миналата година, когато бяха редовните местни избори. Имаше нови, защото ги касираха. Това, какво ви говори?
  Относно Кристалина Георгиева, за ООН... Въобще не я виждам, като сигурен победител, ама хич! Русия няма да я подкрепи, след разправиите покрай Бокова. Ще се тръси компромисен кандидат, който всички държави с право на вето да одобрят. Кристалина, не е този кандидат.
  След предсрочни избори, ГЕРБ нямат естествен десен съюзник. РБ е пред пълен разпад благодарение, както на лакомията на Борисов, така и на глупостта на няколко партийни лидери от блока. Това означава, че ГЕРБ отива към брак по сметка с БСП и ДПС, както и към своя политически залез...!

  Бивш tww09306483.
 65. 65 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  До коментар [#35] от "Инспектор Стрезов":

  Съжалявам,че повечето пишещи тук са на твоето ниво!
  От друга страна това не ме учудва,а само обяснява факта защо с такива "просветени и модерно мислещи хора"сме на този хал!

 66. 66 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  До коментар [#56] от "antislav antonoff":

  Това се опитвам с обясня от доста време, в демографията не търпи вакуум.
  Напускат умните и свестните, защото те не искат да бъдат управлявани от Мутри и милиционери, и в тяхно място остават Талибани и роми

 67. 67 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 916 Весело

  Айде сега народът виновен на някои пишмен "демократи"!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 68. 68 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 490 Весело

  "Обладае"?
  "Коментатор"...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 69. 69 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#65] от "doroteus":

  Ами прав си да съжаляваш. На мислещите с партията си им трябва ниво на кота нула у останалите.

  "Я з москалями не балакаю!"
 70. 70 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 725 Неутрално

  От написаните бливочи, разбрах само че Женята се има за представител на "нацията". С което затвърждава порнографията с "умните" и "красивите".

  Докато не ви уврат тиквите, че народа определя правилата, а не нацията, нито "умните" и "красивите", все ще сте на дъното на политическия кенеф.

 71. 71 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#66] от "stenli1":

  Ти от талибаните или от ромите си?

 72. 72 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#64] от "tww09306483":

  Ще спечели изборите и понеже вие ще сте тотално вън, ще ни управлява коалиция ГЕРБ + БСП + ДПС.

  Каквото искате, това ще получите в крайна сметка Искате избори, получавате си резултата. После само да не циврите пак.

 73. 73 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  До коментар [#71] от "niakoi_si":

  ГЕРБ са от талибаните, а ромите са им основния електорат

 74. 74 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  До коментар [#69] от "Инспектор Стрезов":

  Отговорът ти е "витиеват"!
  Да смятам ли,че хората над кота нула харесват Рамадан,Костов,Радев и Корнелия и тн.както и коментатори като Дайнов,а ние под тази квота сме НАРОДА ,а не привилигированите,които се смятат за НАЦИЯ и на нас се дължат твоите ярко интелектуални прозрения????

 75. 75 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#53] от "Fiji":

  Хахаха, признахте ли си. Татянчето ви е много присърце, от една порода сте

 76. 76 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#73] от "stenli1":

  А ти си напуснал страната? Прото се опитвам да ти следвам логиката на мисълта

 77. 77 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  [quote#1:"442"]По-слаба кандидатура от герб, ... едва ли можеше да извади Бойко. Определено ще видят много зор, защото и самите гербаджии са много кисели от тази кандидатура. ШОУТО предстои.
  [/quote]Борисов до последно се чудеше дали да не се кандидатира. В ГЕРБ явно са преценили, че разпокъсването на левия вот в лицето на няколкото кандидата там, може да им позволи да скрият тежката артилерия Борисов за следващия път. Аз обаче очаквам изненади на балотажа, т.к. на Цецка може да не й достигнат гласове (налице е отлив от ГЕРБ през последните 2-3 години), особено ако Трайчо си затрае за подкрепата на втория тур. Работата е на кантар.

 78. 78 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#74] от "doroteus":

  Когато се излекуваш от партийно пристрастие, може да разбереш за какво говоря. Но може и да не разбереш. Нужно е не само ниво над кота нула. Нужни са отворени очи, свободен ум и смелост да признаваш грешките си.
  Успех!

  "Я з москалями не балакаю!"
 79. 79 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1687 Весело

  Народе мой - Марк О'селски .

  https://www.youtube.com/watch?v=F5EWXLu0nNM

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 80. 80 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#65] от "doroteus":

  А сещаш ли се, че повечето гласуващи, и съвсем редно определени от теб като виновници за хала, са гласоподаватели на Герб?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 81. 81 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5815 Неутрално

  Борисов се бори да овладее масите. За тази цел той ги облъчва с простащина и недодялани шеги. Все отровни субстанции (като оловото при златотърсачите) които свалят интелекта задълго. Така той отделя златото от мътилката. Изборите в България за съжаление се решават от мърилката, смесена с отровата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 82. 82 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 315 Весело

  The Mother Of Dragons - много ме кефи... Как само приема парада - невероятно!

 83. 83 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#18] от "lechevalier":

  и аз виках - или жокера на ГЕРБ или Калфин ще спечели
  Гоце и Боце вечна - дружба

  Birds of a feather flock together.
 84. 84 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  До коментар [#78] от "Инспектор Стрезов":


  До коментар [#80] от "Darth Plagueis":

  Явно,че за вие лягате и ставате с КРАСТАВИЦАТА НА МИРЧА КРИШАН ,която видите ли съдържала 99% вода !

 85. 85 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Разбира се, ползвам в този текст "нация" и "народ" като абстракции или, в най-добрия случай – като "идеални типове" по Вебер."

  Но ако се разглеждат като реалност, и народът, и нацията стават нещо по различно от това, което виждаме като "абстракции" или "идеални типове". Затова и изкуството да се общува с тях е нещо толкова специално.

 86. 86 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#28] от "Hawaii":

  Кристалина според мен е била първоначалното предложение, но явно не се е съгласила. Кметовете на София и Бургас също са се дръпнали, все пак са успешни на сегашните си постове, а ако вземат примера на Плевнелиев, там далавера няма и накрая ще те опюят ако решиш да се еманципираш.

 87. 87 Профил на dgr16312359
  dgr16312359
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Съглсен съм с Дойнов за Цацечва.
  Не съм съгласен обаче за определенията какво е нация и какво е народ.
  Освен това наистина ме подразни това "(рая)". Г-н Дайнов, аз мислех че статията ви е адресирана към 'нацията', не към 'народа'...

 88. 88 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#70:"niakoi_si"]Докато не ви уврат тиквите, че народа определя правилата, а не нацията, нито "умните" и "красивите", все ще сте на дъното на политическия кенеф.[/quote]
  В успешните държави на народа отдавна са им уврели тиквите, че е по-добре и за него самия да го управлява човек от нацията, а не "човек от народа".
  При нас народът е все още твърде далеч от тази инак простичка на пръв поглед за проумяване истина и ти, "nikoi_si", си типичен представител на гербавата част от народа.

 89. 89 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 394 Весело

  До коментар [#12] от "Храбър":

  Невероятен виц .Значи викаш вие от малката секта десеберастията и вождовете ви Командира и нелепото човече Раданча се припознавате като нацията естествено само и единствени вие .И това ако не е наглост на н/та степен не знам кое .Нищо чудно че сте известни като тъмно сините комунисти. В този смисъл нечистоплътния червено син шаман отговоря изцяло на вашето ниво .

 90. 90 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#25:"barcelonski"]Червена Мутра от АОНСУ - толко'з може. [/quote]
  Тоз от АОНСУ го остави настрана.
  Кажи нещо "обобщително" за партийната секретарка Цецка - една типична и очаквана кандидатура за "дясната" партия ГРОБ.

 91. 91 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2285 Весело

  [quote#7:"lout66"]Остава да видим каква част от "материалът" е съгласен с ролята си на вечните идиоти . [/quote]

  Еми, оказва се голяма част, щом и в Миндя са разбрали разликата между "поданик" и "гражданин".

 92. 92 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 414 Весело

  До коментар [#67] от "boby1945": "пишмен "демократи

  по-внимателно с чуждиците? думата е пишман и е неизменяемо прилагателно- пишман демократ, пишман демократи

 93. 93 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#61] от "EP":
  И комплексите се лекуват.
  Маааалко да дръпнем напред,да видиш какви патриоти ще станем.Трябват ни победи-над корупцията,беднотията...и няма да се неразумни,които се срамим да се наречем българи.
  Много сме патили,но ще ни бъде.

  А въпрос на култура и възпитание е дори с чужд паспорт,да не плюеш върху корена си и рода си.
  Ето това ни липсва,а не добри гени.

 94. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8747 Неутрално

  "Този път поне играта е ясна; залозите – също."
  От снощи чета всички коментари по-темата и вече не съм сигурна , че на много хора и играта и залозите са им ясни.

 95. 95 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#70] от "niakoi_si":


  [quote#70:"niakoi_si"]Докато не ви уврат тиквите, че народа определя правилата, а не нацията, нито "умните" и "красивите", все ще сте на дъното на политическия кенеф.[/quote]

  Елит, който не е възпитал народа си както трябва и не му е втълпил правилната ценностна система, наистина заслужава да бъде на дъното на политическия кенеф.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 96. 96 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 916 Весело

  До коментар [#70] от "niakoi_si":

  Не се коси, няма да им
  [quote#70:"niakoi_si"].... уврат тиквите, че народа определя правилата, а не нацията, нито "умните" и "красивите", [/quote]
  Не ся уврели в последните 150 години, та за месец ли?.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 97. 97 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 713 Неутрално

  ББ,правилно заложи на това,че и магаре /ица/ да предложи,щом е от ГЕРБ ще бъде избран/а/.Това е да си човек от народа и да "работиш" на ползу роду.ББ не прави разлика между народ и нация,защото представителите на нацията се превърнаха в странични наблюдатели или заети със своите си интереси,пък народа е за това-да опъва каиша.

 98. 98 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#6:"КМЕТ В СЯНКА"]демокрация на бухалките[/quote]
  Д

 99. 99 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#6:"КМЕТ В СЯНКА"]демокрация на бухалките[/quote]
  Действително е много демократично сам да си избереш самара и тоягата. Поиска българинът да да смени кривака с бухалка. Е, смени го. Никой не му е крив, че пак яде бой.

 100. 100 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Дайнов трябваше да даде по-ясни примери за това що е "народ" при комунистите. Народът е субстанция, от която са изхвърлени даскалът и попът, а по-късно лекарят и всички образовани хора, еле пък тези, занимаващи се с наука. Изхвърлени са и селяните, защото те са собственици на нещо. Остава една тънка прослойка от работници, която е допълнена насилствено със обезземлени селяни. По линията на това разделение комунистите управляваха половин век и както виждаме, пак са готови да го правят.
  Корнелия вие, защото ГЕРБ иззе функциите на старото БКП...
  Идиоти!

  CONTADOR GRATUITO!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK