Какво не е наред с новата държавна помощ за АЕЦ "Белене"

Какво не е наред с новата държавна помощ за АЕЦ "Белене"

© Георги КожухаровПубликуваме анализа на Института за пазарна икономика.


Накратко - нищо. Но нека да започнем от самото начало. След близо три месеца на блянове и сценарии за бъдещето на ядреното оборудване, което Националната електрическа компания (НЕК) беше осъдена да заплати на "Атомстройекспорт", се стигна и до естествения и неизбежен въпрос – откъде компанията, която все още генерира загуби, ще осигури необходимите средства. За разлика от предишни случаи, в които Българският енергиен холдинг (БЕХ) е теглил заем, за да осигури ликвидни средства на НЕК, случаят в момента е по-различен.


Предните кредити бяха използвани за покриване на недофинансирани разходи на НЕК за регулираната му дейност, а по закон всички икономически обосновани разходи за регулираната дейност на компанията трябва да се включат в регулираната ѝ цена. С други думи отпускането на кредит на БЕХ е обезпечено с бъдещите приходи на НЕК от регулираната цена, ако регулаторът ги включи, разбира се. Инвестиционната дейност на НЕК, като строеж на нова ядрена централа, не е част от регулираната дейност на компанията и свързаните с нея разходи не влизат в регулираната цена на електроенергията. С други думи липсва горната гаранция, че кредиторът някога ще си върне кредит, отпуснат на компания с хронични годишни загуби.
След като НЕК нито може сама да осигури средствата, тъй като постоянно е на загуба, нито може да изтегли кредит, сама или чрез БЕХ, единствената друга възможност е държавата да осигури тези средства. Това е напълно логично, тъй като по закон решението за изграждане на нова ядрена централа се взима от Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката. След като решението се взима от правителството, следва и контролът на изпълнението на това решение и отговорността за свързаните с него разходи да се носи отново от правителството.


Въпреки това приетият през изминалата седмица закон, с който се отпуска безлихвена възмездна държавна помощ на НЕК, страда от редица проблеми, които включват:

 • - Мълниеносно одобрение в парламента, почти без дебат – законът е приет за по-малко от 8 дни от внасянето му в парламента;


  - Приемане "на сляпо" – народните представители получават достъп до арбитражното решение след като законопроектът е приет на второ четене в парламента;


  - Липса на официално становище от White and Case за възможностите за обжалване на арбитражното решение – то е изискано и получено едва след като законопроектът е приет на второ четене, въпреки че има пряко отношение към дължимата от НЕК сума;


  - Липса на каквито и да е било детайли – не е посочена нито максималната стойност на държавната помощ, нито срокът и начина на връщането ѝ;


  - Предстои одобряването му като допустима държавна помощ от Европейската комисия, а това отнема време, през което сумата на натрупаните лихви за забава на плащането растат;

От гледна точка на фиска, липсата на информация за начина, по който НЕК ще върне тази държавна помощ, е фрапиращо безотговорен:
 • - както вече казахме, компанията продължава да е на загуба и ще са необходими външни източници на финансиране;


  - има възможност за препродаване на ядреното оборудване на трета страна, но не е ясно при какви условия – срок, цена и др.;проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" е спрян, т.е. НЕК не може да очаква бъдещи приходи от него, с които да върне средствата;

 • - изграждането на проекта от частен инвеститор е практически почти невъзможно, тъй като правителството не е склонно да даде държавна гаранция, включително под формата на дотация към продажната цена.
Накратко народните представители гласуваха за пореден път на сляпо и под политическа диктовка, без да са виждали самото арбитражно решение или становището на White and Case за възможностите за обжалване.


Празният чек от държавата се отпуска без да е ясно по какъв начин и кога НЕК ще е в състояние да възстанови държавната помощ. С други думи драмата с "Белене" не е приключила с решението за прекратяване на проекта от началото на 2012 г. Решението за отпускане на държавна помощ и по-важното – начинът, по който това беше направено, предполага нови изненади в бъдеще.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  Празният чек от държавата
  -----------------------------------------

  Празният чек от държавата е

  за плащане на ДАНЪК - РУСИЯ

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  - Липса на каквито и да е било детайли – не е посочена нито максималната стойност на държавната помощ, нито срокът и начина на връщането ѝ;"Че какво ги интересува това депутатите и въобще,политиците,нито ще им намалят заплатите,нито ще се лишат от екстрите си.

 3. 3 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 628 Разстроено

  Прозрачност, отчетност, публичност-липсват. Налице обаче има корупция, съсипваща българската държавност.

 4. 4 Профил на hmmmmm
  hmmmmm
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Голям политик е Първанката, друг трудно би могъл да създаде такава схема и 200 години може да плащаме и нищо да не сме платили накрая.

 5. 5 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Тези комунисти докога ще ни управляват?
  Дайте да направим нещо!Какво ви казват в амбасадата?

 6. 6 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Не зная има ли останал някой, на който да не му е ясно, че енергетиката в България е една огромна перачница на пари и то народни пари.

  Перачница даже може и да не е най-добрата дума, по-скоро пробойна с инсталиран голям кран за отпускане когато и на когото трябва.

  Единственият сносен аргумент срещу тази позиция е, че те и критиците на Белене са същия дол дренки, само дето вместо на Русия се кланят на САЩ и Европа.

  Двете неща не се изключват взаимно обаче.

  Всички зад Белене трябва да идат в затвора.

  Но няма да стане, защото и прокуратурата и съда са все техни кадри, а дори и на конкуренцията да са, те пак си имат неписани закони и не си правят взаимни гнусни номера, докато има на кой друг да ги правят.

  Мира в България се плаща всеки ден от джоба на данъкоплатците.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 7. 7 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Кога и как НЕК щял да върне тези пари?
  Баси тъпия въпрос.
  Госпидата от "ИНСТИТУТА за нещо си там" могат да изберат някой от следните отговири?
  1. Точно никога.
  2. На кукуво лято.
  3. Когато цъфнат налъмите.

  Не знам какъв спецЯлист трябва да си, за да задаваш такъв въпрос в така сложилата се ситуация. Все едно да питашкога ще ги задминем швейцарците.....чесане на езика, разсъждения без връзка с действителността....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 8. 8 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  То е ясно, че няма да видим възстановяването на тези средства,. Това си е просто един разход към идеите на някои лобита за източване на държавата. Дори от гледна точка националната сигурност е много по-малко рисково да имаме много на брой малки електроцентрали, а не една голяма

 9. 9 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Излиза, че всичко е да платим с радост своя дан на "братушките", които от своя страна ще ползват тия парички за "хибридна" война на наша територия.

 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Да им имам проблемите на соросоидите от института за непазарна икономика.... БЕХ, холдинга в който е и НЕК ЕАД е кокошка, която снася златни яйца .... никога няма да имат проблем да "върнат" чрез продадения ток, какъвто капитал речете...
  Сметката винаги се плаща от крайния потребител, а той "крания" без ток не може!!!

  Хубаво беше строежът на АЕЦ Белене да не се спира в 1990, да направим, както направиха чехите с АЕЦ Темелин, ама те чехи и бирата им по хубава и АЕЦ-а носи печалби а не "генерира" само загуби...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Предните кредити бяха използвани за покриване на недофинансирани разходи на НЕК за регулираната му дейност, а по закон всички икономически обосновани разходи за регулираната дейност на компанията трябва да се включат в регулираната ѝ цена."
  По принцип доста се пише за регулаторите, а за този се мълчи. Мълчи се, а зад него се крие много задкулисие. Най-важният въпрос, спира ли дългогодишната практика на недофинансиране, се подминава от горния абзац. А основният дебат, според ме, е на тема: След като НЕК е дотирала с години потребителите, защо да не е нормално потребителите сега да дотират НЕК???

 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  герб и бсп са като боко и пеевски - той/кой. Все скарани, но зад паравана делкат краденото

 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Тихо ве матрял тъп, Баце връща вересия на големите шефове.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 14. 14 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 458 Неутрално

  От този батак излизане няма!

  Who Is John Galt?
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  [quote#13:"Свинчуга"]

  Тихо ве матрял тъп, Баце връща вересия на големите шефове. [/quote]

  Шефовете вересия не дават . Дават вилает на концесия срещу такса.Каквото друго си усвоиш си е за теб.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Това е стабилност! И да изберете партийната секретарка за президент, да не объркате плановете на Вожда и милиционерите му, ей! Децата ви ще плащат.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#1:"Hawaii"]Празният чек от държавата е

  за плащане на ДАНЪК - РУСИЯ[/quote]
  Поправка!
  Данък ПРОСТОТИЯ!

  Народът е казал -Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  От 1878 година плащаме и все не можем да се изплатим на руснаците.

 19. 19 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1132 Разстроено

  Русия отдавна си ни е превърнала в колония благодарение на шепа продажници, пишещи се комунисти. А точно ТЕ хал хабер си нямат какво е истински комунист, щото истинските са избити преди 1944 година. А на сегашните крадци, облечени в имена като БСП, ДПС, ГЕРБ и т.н. едно възмездие е малко, не знам дали ще доживея да видя някои от тая измет разстреляни...

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Добре анализират ИПИ само че не отговарят на един простичък въпрос - "И сега кво шъ пра`им?".

  Ако не се плати лихвите се трупат, измъкване от плащането няма, така че единственият начин е да се плати, колкото по-рано толкова по-добре. А единственият начин да се плати е държавата да отпусне парите на НЕК. Така че достигаме до сегашното решение.

  КАКВО друго решение предлагат великите анализатори от ИПИ? Аз такова не виждам. Или просто дай да седим отстрани и да даваме акъл, любимото занимание на българина.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Попълнената сума в празния чек на държавата беше нужен единствено за да се попълнят нечии джобове. Тази сума е извадена сега и ще бъде допълвана в бъдеще от моя и вашите джобове...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Въпреки типично лобистките приказки на ИПИ в случая някои неща имат логика. Изобщо тазин"държавна помощ" не трябваше да е "заем без размер и падеж", а трябваше да си е едно прилично вдигане на капитала на БЕХ. Съответно акциите на Белене АД да се извадят от активите на НЕК, а собственик да стане БЕХ. Продължението на строежа няма какво да се коментира. То е безспорно.

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#20] от "Fred":

  Отмяна на решението в съда как ти се струва като вариант?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#8:"Боян Дуков"]То е ясно, че няма да видим възстановяването на тези средства,. Това си е просто един разход към идеите на някои лобита за източване на държавата.[/quote]
  Бих те поправил - не към идеите, а към практиката на някои лобита за източване на държавата.

 25. 25 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#11:"plebs"]След като НЕК е дотирала с години потребителите, защо да не е нормално потребителите сега да дотират НЕК???[/quote]
  Предлагам ти, вместо да се пишеш герой, да дадеш личен пример, като започнеш да плащаш фактурите си за ел.е. в двоен размер - половината в разпределителното дружество, а другата половина директно на НЕК като дотация.

 26. 26 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#20:"Fred"]Добре анализират ИПИ само че не отговарят на един простичък въпрос - "И сега кво шъ пра`им?". [/quote]

  На първо време, фреди, е да спрете да гласувате за Бойку.

  [quote#20:"Fred"]КАКВО друго решение предлагат великите анализатори от ИПИ? Аз такова не виждам. Или просто дай да седим отстрани и да даваме акъл, любимото занимание на българина.[/quote]
  А ето тук Илиян Василев е нахвърлял някои идеи, какво трябва да се направи, ма де'й Теменушка да слушка.

  "Казусът Белене - без стратегия, без да накажем виновните у нас и солта, и унижението и парите."
  http://idvassilev.blogspot.bg/2016/10/blog-post.html

  Мат'риялът, а и герберите в частност, сигурно вече не си спомнят, как Бойку ги заглавичкваше с една българо-руска комисия, която щяла да търси решение и дори прати Теменушка в Русия, която натирена се върна безславно от там още на следващия ден.
  Защо ли?
  Защото ето какво й е заявил Кирил Комаров, първи заместник генерален директор на Росатом - "Единствената задача, която работната група има е да осигури изплащането на парите.Тя няма никакви други задачи".
  Ето на това му се казва имперски ритник в задника на пъзльото Бойку, което имаме за премиер.

 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#23:"Darth Plagueis"]Отмяна на решението в съда как ти се струва като вариант?[/quote]
  Невъзможен. Най-много да си се влачим още 1-2 години и да се трупат лихвите. Типично за българина, изяжда и солта и боя и накрая си плаща за да мине моста. Заради непоколебимото си убеждение че е най-хитър от всички.

  Юристите са единодушни, решенията на арбитражен съд не подлежат на обжалване. Единствено може да се обжалва методиката на изчисление но това е за лихвите, за поръчката има ясно установена цена. Арбитражният съд и без това е приел решение в наша полза, на практика свали иска на руснаците наполовина и остави само това което е за вече поръчаното и изработеното.

  ИПИ като са толкова умни защо не кажат какво да се обжалва и как? Дори те знаят че е нереално и затова само плюят с общи приказки без да посочат решение.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#26:"choss"]А ето тук Илиян Василев е нахвърлял някои идеи, какво трябва да се направи, ма де'й Теменушка да слушка. [/quote]
  И какво предлага Илиян Василев по КОНКРЕТНОТО дело? Да се атакува Газпром, да се завеждат контраискове... Нищо което да намали присъдената сума или тя да не се плаща. Дори той е наясно, че присъдата е произнесена и варианти за измъкване няма, остава само да се плати.

  [quote#26:"choss"]На първо време, фреди, е да спрете да гласувате за Бойку. [/quote]
  Прекрасно доказателство, че вас ви интересуват само как да се извлекат политически дивиденти, не да се реши реално проблема и намали плащането.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#22:"Comrade Clinton"]трябваше да си е едно прилично вдигане на капитала на БЕХ. Съответно акциите на Белене АД да се извадят от активите на НЕК, а собственик да стане БЕХ.[/quote]
  БЕХ беше създадена по искане на руснаците като залог за заемите които те щяха да дадат за осъществяването на Тройният Член. А вътре са перлите на енергетиката ни, Козлодуй, Булгаргаз, Мариците... Едни проблеми при изплащането и залога става изискуем, т.е. цялата ни енергетика става руска собственост! А е толкова лесно това да се организира.

  Така че БЕХ е КРАЙНО ОПАСНА за националната ни сигурност! Тя трябва да бъде незабавно закрита, не да и се увеличава капитала и да се вмъква в нови схеми. Козлодуй няма нужда от Булгаргаз и обратното, няма никаква логика да са заедно в някаква мегаструктура. С този БЕХ един удавник ще повлече към дъното цялата ни енергетика.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#28:"Fred"]Прекрасно доказателство, че вас ви интересуват само как да се извлекат политически дивиденти, не да се реши реално проблема и намали плащането.[/quote]
  Не, фреди, не са само политическите дивиденти основанието.
  ГЕРБ носят същата, ако не и по-голяма вина от БСП за батака в "гьола Белене" и плащането на данък "братушки".
  До 2009 г., когато ГЕРБ идват на власт, БСП подписват 5 допълнителни споразумения към решението за строежа на АЕЦ-а, а до 2012 г., когато се взе решение за прекратяване на проекта, ГЕРБ подписаха още 9 такива споразумения. Има одит за това, извършен от Сметната палата. Дори руската страна след споразумение 12 или 13 беше, с което се дава ход на изпълнението, предупреждава, че започва изпълнение без подписан окончателен договор.
  Сега, не ми се влиза в хипотези от типа "ако", но едва ли щеше да се стигне до тази каша при прекратяване на проекта още през 2009 г.

 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#30:"choss"]ГЕРБ носят същата, ако не и по-голяма вина от БСП за батака в "гьола Белене" и плащането на данък "братушки". [/quote]
  Статията е за изплащането на присъдената глоба за Белене, не за това как е възникнал този проблем. Изместването на темата е класически похват, когато по обсъжданият въпрос не можеш да защитиш позиция.

  Конкретно моля, какво може да се направи да не се изплати тази глоба? Реално, не призиви "Няма да плащаме, пък на" които водят само до натрупване на лихви. Дори ИПИ не успяват да предложат решение ами се ограничават с общи приказки.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  и даже няма нито един задържан.

  не сме турски кенеф, а руски.

 33. 33 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  За съжаление White and Case от самото начало им беше "казано" да работят със кантората JII law на Иван Йорданов - личен приятел на Плевнелиев и подставено лице на Мишо Андонов - тогавашния шеф на НЕК. Тази българска "канторка" с 3 адвокати общо, начисляваше 240 евро на час към НЕК, като се сещате че тия пари са после разпределяни по заслуги. Както си спомняме резултатът беше, великото умозаключение скандирано от Добрев, Борисов, Трайков хер Фриц и кой ли още не - договор нямало, няма да плащаме на руснаците. Резултатът се видя. Сега станвището на Уайт енд Кейс относно обжалването пак е било правено след консултации със същата кантора и се сещайте за резултата. По принцип обжалването на арбитражните решения пред Швейцарския касационен съд нямат голяма успеваемост- около 7 %, защото основанията са с много тясно приложение и изрично посочени.

 34. 34 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#27:"Fred"]Юристите са единодушни, решенията на арбитражен съд не подлежат на обжалване. Единствено може да се обжалва методиката на изчисление но това е за лихвите, за поръчката има ясно установена цена. Арбитражният съд и без това е приел решение в наша полза, на практика свали иска на руснаците наполовина и остави само това което е за вече поръчаното и изработеното. [/quote]


  Това не е вярно - международните арбитражни решения като цяло подлежат на обжалване в юрисдикцията, място на арбитража.  [quote#26:"choss"]А ето тук Илиян Василев е нахвърлял някои идеи, какво трябва да се направи, ма де'й Теменушка да слушка. [/quote]

  Колкото до това, човекът очевидно не е наясно с детайлите и е юридически недостатъчно компетентен. Само за сведение - контра-иск има заведен още през 2011 в Париж за дължими суми от Россатом към НЕК за старото оборудване.

 35. 35 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  Съгласна съм с анализа на Калоян Стайков напълно!
  Констатацията му "Липса на официално становище от White and Case за възможностите за обжалване на арбитражното решение" за мене има своята логика, след като прочетох тази информация:
  https://bivol.bg/nec-white-case-russia.html

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 36. 36 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  [quote#27:"Fred"]Най-много да си се влачим още 1-2 години и да се трупат лихвите. Типично за българина, изяжда и солта и боя и накрая си плаща за да мине моста.[/quote]
  Проблемът е в това, че няма гаранция, че ще минем моста, защото тези на които плащаме, много го клатят.

 37. 37 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#35] от "Bramasole":

  Е, какво са няколкстотин милиона български, ако пред себе си имаш перспективата да хапнеш парче от цели 20 милиарда руски? Нашите, когато са ги наемали, спали ли са? Или..какво..хм. Комисионни, тва-онова?

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Ами , нищо не е наред. Като начало, стига само едно, Брюксел не ни е разрешил държавна помощ за НЕК.

 39. 39 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Всичко е наред според герб, бсп, дпс, абв и клети патрЕоти, които дават мило и драго да слугуват на кремълските си господари.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 40. 40 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2477 Весело

  [quote#34:"idiotstavrev"]Това не е вярно - международните арбитражни решения като цяло подлежат на обжалване в юрисдикцията, място на арбитража. [/quote]
  Ххихи...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 41. 41 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#35:"Bramasole"]Съгласна съм с анализа на Калоян Стайков напълно!
  Констатацията му "Липса на официално становище от White and Case за възможностите за обжалване на арбитражното решение" за мене има своята логика, след като прочетох тази информация:
  https://bivol.bg/nec-white-case-russia.html[/quote]

  В случая това са пълни глупости. White and Case са голяма международна кантора, с филиали в цял свят и голям опит в арбитражни дела, където са едни водещите в света. Нормално е да се търсени. Става въпрос за различни кантори -White and Case Париж води делата на НЕК, които нямат общо с делата на Юкос в щатите.

 42. 42 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#31] от "Fred":

  Като страничен наблюдател в спора Ви мисля, че това, което Вие наричате "изместване" е всъщност доста важно.

  Проблемът с плащането е по-малкия проблем, защото това е само едно от многото плащания по Белене.

  Задават се и други.

  Според мен е много по-важно да се преустанови тази практика от това да се намали или отмени кое да е от многото плащания.

  В това отношение съм съгласен, че ГЕРБ трябва да си плати цената на съучастието в престъплението Белене.

  Не съм съгласен, че трябва да се размине само със сваляне от власт.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#34:"idiotstavrev"]Това не е вярно - международните арбитражни решения като цяло подлежат на обжалване в юрисдикцията, място на арбитража. [/quote]
  Да, обаче важното е какво може да се обжалва. Юристите бяха категорични, не може да се обжалва цената на изработеното устройство, тя е описана в договора. Нито самото решение че трябва да платим поръчаното. Единствено могат да се обжалва методиката за изчисляване на лихвите и те смятат да направят това. Сегашното плащане е само за изработеното не и за лихвите.

  http://econ.bg/Процедури/Арбитраж_l.l_i.126425_at.8.html

  [quote#0:""] Арбитражното решение влиза в сила с връчването му на една от страните по спора.

  Арбитражното решение е окончателно и слага край на спора. То не подлежи на обжалване, т.е. то е стабилно. Ако е порочно, отмяната му може да бъде постигната само по исков ред.

  Арбитражното решение е задължително за страните.
  ...
  Тъй като арбитражното решение е частен, а не държавен акт, неговата отмяна става по исков ред, а не чрез обжалване. Заинтересованата страна предявява конститутивен иск за отмяна на порочно арбитражно решение пред ВКС. Основанията за отмяна се изчерпателно изброени в закона. ВКС е обвързан от основанията за отмяна, посочени в исковата молба и няма правомощието да прави служебна преценка за правилност на арбитражното решение. [/quote]

  Без да съм юрист нашите не могат да предявят иск за отмяна на арбитражното решение. Могат единствено да оспорват сумата. Относно частта за изработването не могат да я оспорват защото са подписали договор така че остават само лихвите, по-точно методиката за изчисляването им. Което и смятат да направят.

  Ще се плаща, всякакви идеи че може да се размине са илюзии или политически спекулации.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Държавна помощ, за нещо, което не съществува?

 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#9] от "bpcorp":

  Като си завираме прастетата там дето скърца вратата, така ще стане!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK