Глупост, слабост или предателство е безкритичното подобряване на отношенията с Русия

Путин

© Associated Press

ПутинКоментарът е от "Фейсбук". Поводът - указът на Путин, с който той отмени споразумението със САЩ за утилизация на плутоний, акт, тълкуван като пореден знак за влошаване на отношенията с някогашния враг от Студената война; както и руското искане САЩ да премахнат от новите членове на НАТО на Балканите и в Балтика отбранителна инфраструктура и свои части, разположени през последните 16 години.


Всеки политически опит за безкритично и безусловно подобряване на отношенията ни с Русия е или глупост, или недопустима слабост, или национално предателство. Това не са силни думи и те нямат нищо общо с любовта ни към Чехов и Чайковски, с православието или с измисления ни славянски ген.


Указът на Путин е
налудничав, но това го прави по-опасен


Активизирането на идеите за зони на влияние и постоянна външна заплаха са прелюдие към агресия. С напускането на Великобритания, ЕС губи най-силния двигател на европейската сигурност в рамките на съюза. Националната сигурност далеч не се свежда само до членство в НАТО или до самолетите на Радев. Твърденията, че Русия обеднява заради цените на петрола, че икономиката и е колкото испанската и затова Путин просто блъфира са също опасна глупост.


Путин използва тактики, сходни на тактиките на "Ислямска държава", чиято хазна е по-малка от тази на Албания, но това не й пречи да тормози цял свят. Русия дава достатъчно доказателства за


нарастваща налудна рационално представена самоубеденост


за това, че митологичното и миналото по право трябва да определи нейното бъдеще. Подобна носталгия по загубеното величие роди Втората световна война. И тогава Европа закъсня с реакцията си и плати огромна цена, която още изплащаме.


За тези, които ще реагират с упреци за духовна близост, история и роднинство мога само да кажа, че най-големите извращения, често се случват именно в семейството и са основани на увереност в правота.


България е суверенна държава, Румъния и балтийските страни са суверенни държави и всеки опит някой да се разпорежда с бъдещето и трябва да бъде пресечен категорично.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK