Послушният кандидат на Борисов

Бойко Борисов зад Цецка Цачева

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов зад Цецка ЦачеваС кандидатурата на Цецка Цачева за президент ГЕРБ показа, че приема сериозно надпреварата за "Дондуков 2". Г-жа Цачева отговаря и на двете стратегически условия.


Първо, поради това, че влиза в състезанието в последния възможен момент, кандидатът трябва да бъде опитен, разпознаваем политик. Като председател вече втори мандат на Народното събрание и член на управляващата партия г-жа Цачева има достатъчно "летателни часове" във висшата политика и е добре позната на структурите и симпатизантите на ГЕРБ.


Второ,
тя е удобният кандидат за Бойко Борисов


Последното, от което министър-председателят се нуждае, е своеволна личност, която да му създава главоболия с прекомерните си лидерски амбиции. С рейтинг на одобрение от 20.3% най-харесваният министър на ГЕРБ – Томислав Дончев, вероятно има по-добри шансове в кампанията (данните, които цитирам са на колегите от "Алфа Рисърч"). За сравнение, най-неодобряваният член на кабинета е представителят на Реформаторския блок Божидар Лукарски, който има незавидния отрицателен рейтинг от -21.2%.


Официалната позиция на Борисов е, че Дончев е нужен като министър, а и не бил достатъчно опитен. Дончев има зад гърба си дълга политическа кариера; това твърдение трудно може да бъде прието за чиста монета. По-правдоподобният прочит е, че габровецът е "прекалено перспективен".


Народното събрание, чиито заседания ръководи г-жа Цачева, има рейтинг на одобрение, сходен с този на парламента, който избра за премиер Пламен Орешарски – около 8%. Около 15% са тези, които одобряват работата на кандидата за президент на ГЕРБ като шеф на събранието /данните на "Алфа Рисърч" са от септември/. Цветан Цветанов, разбира се, предпочете да спомене пред БНТ данните на други социологически агенции, според които "всичко е по две" (т.е. рейтингът на г-жа Цачева е над 30%, а на парламента - 16%; цитатът е по Цветанов).


Силната страна на г-жа Цачева е образът й на диалогичен политик


който е балансиран, премерен в изказа си.


Тезата, че кандидатката на ГЕРБ всъщност е удобна за БСП (както й твърдението, че има договорка между ГЕРБ и БСП за "Дондуков" 2), е несериозна. Всъщност


неправилно построената двойка не е Цачева-Манушев, а Радев-Йотова


Ако БСП гледаха с амбиция на изборите на 6 ноември, логично беше евродепутатът Илияна Йотова да бъде кандидатът за президент, а на слабо познатия и без политически опит генерал Радев да бъде предложен вицепрезидентският пост. Изглежда, че някой на "Позитано" 20 се притеснява от това да даде реален шанс на Йотова. Това, че тя все пак е приела да бъде "вице" на ген. Радев, което според мен е унизително с оглед на качествата и опита на евродепутатката, показва, че й е било обещано нещо в замяна.


Предстои ни да станем свидетели на различни комбинации от


играта "примамване на електорати"


Към момента изглежда, че българският президент ще бъде избран на втория тур. Битката за всеки глас ще бъде оспорвана. Изказването на премиера, че Цачева ще търси по-добри отношения с Русия (за разлика от Росен Плевнелиев, когото Борисов нарече "ястреб"), очевидно цели да "прелъсти" колебаещите се, но традиционно позитивно настроени към "братската страна" леви избиратели. Опитът на Цветан Цветанов да обясни "червеното минало" на г-жа Цачева, с това, че тогава (преди 10 ноември) просто "такива бяха времената", също изглежда насочено в тази посока.


Но дясно мислещите хора в България, които категорично осъждат комунистическия режим, ролята на БКП и нейната наследница БСП, няма да приемат равнодушно опита на Цветанов да гради не просто паянтови, а невъзможни мостове, оправдавайки с лека ръка миналото на кандидата на ГЕРБ. Тези хора вероятно ще застанат зад кандидата на корабокрушенците Трайчо Трайков. Социологическите прогнози (без значение от коя агенция) обаче не дават основния да твърдим, че той има шанс да доплува до втория тур на изборите.


Заканата на Борисов за предсрочни избори трябва да бъде преведена като "оставка, ако кандидатът ни не получи най-много гласове на първия тур". Целта е да бъдат максимално мобилизирани всички привърженици на управляващата партия.


По-неудобният (в сравнение с ген. Радев), по-опасният и непредвидим опонент за г-жа Цачева на втория тур, на който към момента изглежда, че тя би отишла, е кандидатът на Патриотичния фронт и "Атака" Красимир Каракачанов. Ген. Радев, изглежда, не подценява шансовете на Каракачанов да го измести по пътя към балотажа. В тази посока трябва да бъдат интерпретирани думите на кандидата, подкрепен от БСП, за нужда от "преразглеждане" на отношенията на България с НАТО. Такива изказвания без съмнение ще се понравят на избирателите, които "Атака" е загубила.


Бившият правосъден министър Христо Иванов направи лаконично, но точно определение на функциите на държавния глава:


президентът е този, който може да казва "не"


По аналогия с една средновековна папска доктрина според мен може да се говори за "лунна теория" за правомощията и властта на политиците в ГЕРБ. Така както луната няма собствена светлина, а е огрявана от слънцето, така й властовите ресурси на кадрите на ГЕРБ са само тези, които председателят великодушно им предостави.


Към днешна дата г-жа Цачева изглежда идеално пригодена за ролята на сънлив изпълнител. Не трябва да забравяме обаче, че тя е позната на избирателите и анализаторите в позиция (председател на парламента), която не дава големи възможности за "размах".


Както вече посочих, въпреки че на хартия президентът има по-скоро представителни функции, той/тя има много възможности да задава дневния ред на обществото и да влияе върху политическите процеси. Не е изключено г-жа Цачева търпеливо да изчаква своя момент Възможно е Борисов да е сбъркал в преценката си. Малцина смятаха, че технократът Росен Плевнелиев ще бъде активен президент със собствена позиция.


Прекият избор на държавния глава придава особен тип легитимност на титуляра на тази институция. Зависи от човека, от личността на президента дали ще пожелае да разпери крилете, които му дават избирателите, или да стои безславно, но сигурно в оловната сянка на Министерския съвет. Отговорите на тези въпроси обаче ще търсим, ако г-жа Цачева спечели надпреварата за "Дондуков" 2.


Резултатът не е предрешен.
***


По темата с кандидат-президентите от рубриката "С две думи":


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK