Вотът в ООН като петно на Роршах

Антониу Гутериш

© Reuters

Антониу ГутеришЕдна от големите политически интриги на годината приключи изненадващо бързо и с изненадващо единодушие. Новият генерален секретар на ООН ще е португалецът Антониу Гутериш.


При първото гласуване с обозначаване на страните с право на вето в Съвета за сигурност той събра 13 от 15 гласа. В четвъртък ще бъде направен опит и последните две държави, които се въздържаха, да го одобрят и той да бъде обявен за наследник на Бан Ки Мун с пълно единодушие, т.е. без формално гласуване.


Международната общност би трябвало да аплодира.
Най-вече защото в момент на засилено напрежение между Запада и Русия (да не забравяме и нервите около действията на Пекин в Южнокитайско море) то не блокира избора в ООН. Сроковете са спазени, новият лидер добре познава организацията отвътре и има достатъчно време да сглоби екипа си, за да заработи нормално от 1 януари 2017г.


Но Гутериш – или който и да бе избран, включително Кристалина Георгиева и Ирина Бокова –


едва ли има основание да се гордее с процедурата, чрез която победи


Единствената промяна в опита да стане процесът по-прозрачен, бяха изслушванията пред Общото събрание. Това неатрактивно събитие е с нищожна практическа стойност.


Гласуването е на съвсем друго място и от него дори не научаваме коя от овластените 15 държави в Съвета за сигурност какво е очаквала от бъдещия лидер на най-голямата световна организация с бюджет над 5 млрд. долара, десетки хиляди служители и над 100 военни "сини каски", как е разпределила предпочитанията си в отделните кандидатури и защо. Да не говорим за това, че като част от оформянето на баланса на интереси около избора се водят преговори за това кой да оглави важни комитети и отдели на ООН, за които дори не сте чували.


Разбира се, че е важно да знаем какви са позициите на всяка от петте държави с право на вето – САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай, какво одобряват и какво не приемат, но официално не е известно дори кои от тях са пуснали червените бюлетини за Георгиева и Бокова. А нима не бихте искали да научите защо и как е пуснала гласа си и Венецуела, например?


В четвъртък сутринта валят критики и оправдания, че за кампания на Георгиева просто не е останало време, но никой не повдига въпроса как само за 5 дни е успяла да събере 5 "за" и 3 "без мнение" от 15-те в Съвета за сигурност. Или защо след много месеци кампания Бокова замръзна във финалната фаза на 7 гласа "за" и приключи с 9 "не". Кои конкретно са тези държави и какво одобряват или не одобряват, поне


за да си направи анализ и изводи България


и да си спести в бъдеще саркастични туитове "Това е пример как са не се прави мултилатеризъм, който ще се изучава в школите по дипломация".


Конкурсът за това работно място е така общо формулиран, че по правилата през 1991г. изведнъж се оказва, че някой е вписал сред кандидатите постоянният представител на Норвегия в ООН, докато от месеци се състезава премиерът на същата страна Бру Харлем Брунтланд.


Може би това бе конкурс, за който България няма класа, след като е спорно дори дали има някакво регионално влияние. Но със същото основание може да се пита наистина ли е толкова класно това състезание, в което


13 състезатели тичат по терена при неясни правила и 15 съдии им показват жълти и червени картони за неизвестно какви нарушения


Един поглед върху финалното предварително гласуване е достатъчен, за да покаже и други спорни моменти. Няма фази на елиминиране, например, така че до последно се състезават 10 души, а не трима или двама. Ако разгледате разпределението на гласовете, ще видите, че 15 държави са пуснали за кандидатите 63 бюлетини "за" и 93 "против".


Отсъствието на срокове за приключване регистрирането на кандидати и допускането това да става до последния момент (да, това може да стане и в следващите часове преди да е окончателно одобрен Гутериш) наглед предоставя повече гъвкавост. Но в същото време оставя зад кулисите кампании за лобиране, продължаващи месеци наред преди изобщо да станат публични кандидатите зад тях.


Нали не вярвате, че на Кристалина Георгиева ѝ е хрумнало да се кандидатира в края на септември, а не че – както писа не една медия – е водила сондажи и е събирала подкрепа поне от януари насам? Също така е лековерно да се приеме като спонтанна подкрепата за нея от няколко централноевропейски държави.


За


сценария "време е жена от Източна Европа да оглави ООН"


си заслужава да се говори съвсем отделно, защото крайният резултат е красноречив. Към момента това прилича повече на дипломатическа димка, маневра за отвличане на вниманието, предизвикване на разнобой в Източна Европа и задръстване с кандидати – 9 от 13 претенденти и 4 от 7 жени са от района.


Посланието от неуспеха на този сценарий е, че концепцията за ротация на генералните секретари между различни райони на планетата изглежда изчерпана. В бъдеще претендентите ще трябва да бъдат подходящите личности с нужния опит и осигурена подкрепа от САЩ или Русия.


Също така би било редно да се коментира в каква роля се оказа България и да се направи, доколкото е възможно, ясно разграничение, че подкрепата за Кристалина Георгиева от Централна Европа изглежда преди всичко като признание на качествата ѝ като мениджър, а не за тежестта на българската дипломация.


Очакванията бяха към нея, не към България


по същата логика, по която очакванията вече са Антониу Гутериш, а не Португалия, да ръководи добри ООН.


В този смисъл страстите в България около Бокова и Георгиева, както и замерянето в последните часове с обвинения и искания на масови оставки, заради това че "се изложихме пред чужденците", е обичайното упражнение по създаване на политическо напрежение и инкасирането му във все по-уродливата българска реалност. Получава се същото като с рокерите на Путин – пристигнаха шепа "Нощни вълци" и това бе достатъчно да се взривят от коментари социалните мрежи и медиите и групи българи да рита и бие хора.


В крайна сметка конкурсът за генерален секретар на ООН премина при такива условия и толкова извън контрола на България, че българските политици, анализатори и медии се оказаха като подложени на тест на Роршах – показват им едно мастилено петно и всеки вижда в него каквото си иска.


А нека припомним за какво се използва този тест: "Някои психолози използват този тест, за да се опитат да проучат личностните характеристики и емоционалното функциониране на пациентите си. Употребява се за диагностициране на разстройствата на несъзнателните мисли и различаването на психотичното от непсихотичното мислене в случаи, в които пациентът не е склонен да показва открито психотично мислене."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Колкото и да мажете, все повече се размирисва. Кристалина Георгиева се провали тотално. Класира се предпоследна с два пъти повече отрицателни вота от положителните. Най-вероятно дори Франция е гласувала против нея.

 2. 2 Профил на Raisa Kadulina
  Raisa Kadulina
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Две неща са безпощадно ясни.
  ООН вече е една карикатурна гротескова сбирщина от палячовци, която тласка човечеството към пропастта.
  С абсолютно неизбираемите си две кандидатки България стана толкова смешна и жалка, че милион пъти по-добре щеше да е изобщо да нямаме кандидатура.

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3401 Любопитно

  Поредната игра и договорки на големите...а др.Бокова и кристалина са само част от миманса!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на Raisa Kadulina
  Raisa Kadulina
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "neznaiko.bg":

  Уточнение - и бокова се провали тотално и е още по-противна и от кристалина.

 5. 5 Профил на Raisa Kadulina
  Raisa Kadulina
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "neznaiko.bg":

  Уточнение - и бокова се провали тотално и е още по-противна и от кристалина.

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Гневно

  Richard Gowan по-горе го казва най-точно! Но ББ нито чете, нито разбира английски! Има ли кой да му преведе това?

 7. 7 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Пешо, правилата са такива, каквито са. В тези условия е важно, че Бокова (неподкрепяна от правителството) скочи на втора позиция, а подкрепяната (единствена наша правителствена кандидатка!) от Меркел, ЕНП, Полша, Литва, Латвия, Унгария и др. п. - остана на 9-10 място. Огромна разлика в качеството... Значи, правителството подкрепи некачествен човек. И защо? Защото некачествената среда се чисти от качествените включения.

 8. 8 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  “В този смисъл страстите в България около Бокова и Георгиева, както и замерянето в последните часове с обвинения и искания на масови оставки, заради това че “се изложихме пред чужденците", е обичайното упражнение по създаване на политическо напрежение и инкасирането му във все по-уродливата българска реалност."

  Не се изложихме пред чужденците, а кабинетът сгафи яко!
  Борисов се изхлузва, защото не може да прецени дали ще се размина само с една остава и как всичко това ще повлияе на другарката Цачева...

  I Want To Believe
 9. 9 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#1] от "neznaiko.bg":

  Бокова нали спечели, какво искаш повече!

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#3:"Messerschmitt"]

  Поредната игра и договорки на големите...а др.Бокова и кристалина са само част от миманса! [/quote]
  Всичките тези кандидати са марионетки от един театър на абсурда, наречен ООН. А поведенивто на нашето правителство беше направо неадекватно и наистина ще остане в учебниците по дипломация като пример как не трябва да се прави мултилатеризъм.

 11. 11 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  КРИСТАЛно ясно е, че сме на БОКлука!Заради ГЕРБ!

 12. 12 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Поне влизаме в учебниците като антипример за успешна димпломация. И ний сме дали нещо на света ха-ха.

 13. 13 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Дневник, научете се да използвате български думи!

  Multilateralism означава многостранност. Използва се в дипломацията като инструмент за многостранно сътрудничество между отделни държави/страни за постигане на определени цели, включително и глобално международно управление.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 14. 14 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 700 Любопитно

  [quote#7:"venelingeologia"]Бокова (неподкрепяна от правителството) скочи на втора позиция[/quote]
  Ами не, остана си на четвърта. Пред нея освен Гутериш са и Йеремич и Лейчак.
  [quote#7:"venelingeologia"]остана на 9-10 място[/quote]
  На 8-мо: При останали 10 кандидата след нея са и Герман и Керим...

  Ама като гледам коментара ти, едва ли фактите те интересуват...

 15. 15 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 700 Весело

  Иначе като чета адски българските дискурзи за излагация пред чужденците и за оставки, някак с любопитство се питам, дали в Нова Зеландия се вайкат как Хелън Кларк ги излижила пред целия свят, щото тръгнала като фаворит пък все на опашката останала. Или дали в Аржентина валят призиви за оставки към Сузана Малкора, че и към Маурисио Макри за дето я е издигнал, и така доказал некадърността си.
  Абе хора сериозно ли? Някои пак си търсят само причина за любимото си занимание: да мрънкат.
  С което въобще не коментирам качеството на двете ни кандидатки. Но по правило в състезание с повече кандидати винаги с изключение на един всички останали са губещи, което не значи че са се изложили.

 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#1] от "neznaiko.bg":

  Не разбирам как ш защо четеш и коментираш в Дневник щоз защитаваш най-отявлената комунистическа върхушка???
  Има 2 положения - или си внедрен отдавна като елитен трол на Антон Кутев или просто ,както и драгалевската група и просто срещу всичко,което е предложено от ГЕРБ и Борисов!

 17. 17 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#9] от "chinaski":

  Бокова не спечели. И никога не е имала шанс да спечели, ако ще Гоце и Станишко на врата да си стъпят. Бяха похарчени едни грешни пари за кампанията й.

 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#11] от "chinaski":

  Още един адепт на Първанов - Гоце!!!
  Защо изпитваш патологична омраза към всичко що не е ченге и не е комунистическо !
  Ти си директно за Сибир - там ще си спокоен сред "сродни души"!

 19. 19 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 617 Весело

  До коментар [#16] от "doroteus":

  Трябва ли да съм някакъв за да знам истината, че Бойко Борисов е част от "най-отявлената комунистическа върхушка". Ето - имаш възможност да гласуваш за Цецка - част от БКП.

 20. 20 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Весело

  изненадата е основно за редакционния екип. изумявам се колко лесно и бързо бе съсипан авторитет и професионализъм в оплюване на Бокова и хвалебствия на Георгиева.

  Резултатът е бъдеще пред Бокова и приключила кариера за Георгиева. КАПИТАЛ и ДНЕВНИК имат ОГРОМНАТА заслуга за това

  и най-умният си е малко прост....
 21. 21 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#17] от "neznaiko.bg": бегай се прибирай по паланките откъдето изпълзяха родствениците ти след 9 септември

  и най-умният си е малко прост....
 22. 22 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#19] от "neznaiko.bg":

  И ще го направя с чиста съвест,защото тя се поклони и отдаде почит на мъчениците от Белене,един от които беше баща ми!Слава на Бог поне се върна жив!Не обичам да се кълна,но това е истина ,за която много трудно говоря и предпочитам да не си спомням!
  "Псевдодемократите "от Драгалевци и Лабораторията никога не съм ги виждал или чул да направят това!
  Страх ги е от Московците пък и са получили "закалка"в Кременчуг !

 23. 23 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Има нужда от ремонт на ООН като цяло, процедурата по избиране на генерален секретар е само едно от всичките сбъркани неща.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  "Очакванията бяха към нея, не към България"
  То вече и българите даже нямат очаквания към България. И хайде Първанов , БСП и ДПС да го дават по-спокойно. Много насериозно се взеха и те , и Борисов.

 25. 25 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#22] от "doroteus":

  Чисто човешки няма как човек да не съчувства на хората и близките им които са били жертви на тези ужасни лагери където мнозина са намерили смъртта си.
  Точно за това не разбирам как може да бъде подкрепяна една шайка която реставрира части от миналото. Човек който боготвори Тодор Живков например. Или пък е приятел с хора като Гоце, Бриго Аспарухов, Доган, Златев и т.н.

 26. 26 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Каквото и да говорим, Борисов беше насилен/подведен два пъти - и с Ирина, и с Кристалина. Първия път от Първанов, втория път от Меркел. Такъв лек политик не заслужава да е премиер. Но и без този случай, мисля че в момента му кроят шапката.

 27. 27 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  "конкурсът за генерален секретар на ООН премина при такива условия и толкова извън контрола на България, че българските политици, анализатори и медии се оказаха като подложени на тест на Роршах – показват им едно мастилено петно и всеки вижда в него каквото си иска"

  Така е с всичко, коте касае страната ни

 28. 28 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Е, поне дългата ръка на Путин блесна! Стана ясно, че целия цирк с "жената от източна Европа" са си игрички на съвсем друго ниво. Въпреки това, не мисля, че двете ни кандидатки са се представили лошо, а напротив.
  Да си кандидат за подобен пост е наистина огромна репутация и доверие, а не загуба и оставки!

 29. 29 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#25] от "neznaiko.bg":

  Миналото трябва да бъде "реставрирано",както казваш,а не да се забравя!Ти си млад и не знаеш как бивахме закърмени от най ранно детство с лъжи за славните партизани,за славната армия-освободителка,за ястребинчета ,палаузовци,за жестоките фашисти,които трепели "добрите"комунисти!
  Защо обаче не се говори за тоталното обезличаване на хората при социализма,за делението на наши и ваши,за отстраняването на "неудобноте",които са обикновено интелигенти,които не са били съгласни с МАНДРАДЖИЙСКИТЕ И СЪВЕТСКИ ДОГМИ .....св.Неделя-атентат,Белене,слънчев бряг,Куциян,Скравена,Магареца .....
  От друга страна - горяни, безпощадно избити,народен"съд,убити
  без съд и присъда,ограбени,изселени .....
  Достатъчно сматам,че е това,а има още много!
  За да се тръгне начисто това ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНИ И ДА СЕ ЗНАЕ !!!

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Доста добър коментар ! Браво на автора !

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Аналз от типа след дъжд качулка.
  Ако става нещо ясно то е че нашето общество въобще не е в час как и от кой се "върти" високата политика по Света!
  Затова и смешни реакции и смешни ходове, като, например, смената на конете насред реката!
  И бат Бойко ми бил генерал?!?!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на slavy_
  slavy_
  Рейтинг: 243 Неутрално
 33. 33 Профил на Liliana Simeonova
  Liliana Simeonova
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Не само процедурата за избор на генерален секретар на ООН има нужда от реформа. Самото ООН се нуждае от генерална реформа. Това е един ръждясал механизъм, една архаична структура, която отразява реалностите в света след Втората световна война. В днешната действителност тя не може пълноценно да функционира дори на елементарно ниво - оказване на международна хуманитарна помощ. Какво остава пък за превенция или разрешаване на конфликти. Към настоящия момент ООН е като 75-годишен пенсионер с недобро дори за възрастта си здраве. Нужна е друга организация, която да прояви младежка енергия и ентусиазъм при решаването на проблемите в международните отношения.

 34. 34 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#29] от "doroteus":

  Естествено, че трябва да се помни миналото. Но точно това не разбирам - защо човек като теб вярва на друг който не пропуска възможност да възхвали миналото и колко било направено тогава и колко било построено и т.н. Как се появи Бойко Борисов? Кой го лансира, кой го подкрепя във важните решения, кои са му приятелите? Защо вижда едно демократично общество като средство да бъде управлявано еднолично - Той дава, Той разрешава, Той строи, Той прави и т.н.

 35. 35 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Петьо, и Вие ли Бруте /мазохисте/?
  Ей това го написахте Вие:
  Също така би било редно да се коментира в каква роля се оказа България.
  НаЛИ
  Но не го коментирате и анализирате
  Вместо това ни призовавате:
  В този смисъл страстите в България около Бокова и Георгиева, както и замерянето в последните часове с обвинения и искания на масови оставки, заради това че "се изложихме пред чужденците", е обичайното упражнение по създаване на политическо напрежение и инкасирането му във все по-уродливата българска реалност.

  А според Вас не се ли изложихме пред целия свят?

 36. 36 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Доста смислен материал!
  Единственото, с което мога да си обясня цялата българска истерия, и поредицата от простотии, с които станахме за резил, е нашата провинциална селска комплексираност. И друг път сме си създавали сами буря в чаша вода, а на света хич, ама хич не му пука за нашите драми!
  И сега беше поредната - "въй, имаме шанс да се набутаме при големите!" Дрън-дрън - отново изгубена напразно обществена енергия, която можеше да се използва за далеч по-смислени дебати. Ама къде ти, да не забравяме къде живеем...

  Who Is John Galt?
 37. 37 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#18:"doroteus"]Защо изпитваш патологична омраза към всичко що не е ченге и не е комунистическо ![/quote]

  Ха-ха-ха!!!ГЕРБ е милицоинерско-комунистическа организация и краде и лъже непрекъснато.Бойко е за затвора, ама нали е като Живков-Тато, много си го харесват.
  Той е прост и вие сте прости - затова гласувате за него!

 38. 38 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#20:"kardinalat"]колко лесно и бързо бе съсипан авторитет и професионализъм в оплюване на Бокова и хвалебствия на Георгиева.[/quote]

  Прав сте, Ваше преосвещенство. Страните членки на Съвета за сигурност четат предимно Дневник и много се повлияха от статиите в него. Ако четяха Дума, Брадва, Гласове и Галерия щяха да гласуват всичките за Бокова още на първия кръг.

 39. 39 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Явно Гутиереш е много по-удобен за великите сили от Кристалина. Или дори Бокова. Но пък смятам, че се представихме доста добре.

 40. 40 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#4] от "Raisa Kadulina": Уточнение - и бокова се провали тотално и е още по-противна и от Кристалина.
  ====================================

  Да, но несравнимо по-малко от Кристалина и от българското правителство. Всъщност истинскиат блам е техен, на правителството и на Кристалина. И на ДСБ, Протестна мрежа и соросоидите, които заедно с Меркел накараха правителството да я предложи.

  Апропо, а знаете ли, че според статия в РЕТРО, Кристалина преди да се кандидатира е била приета на заседание на Билдербергския клуб?

 41. 41 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Карабоев бе, имай уважение към смятането от 1-ви клас. Частното лице Бокова размаза официалната представителка на България К.Георгиева с по-добър рейтинг, включително сред великите сили. Достатъчно основание да разкараме Кристалка незабавно, защото излиза, че тя не само носи негативи за България, но на практика работеше за интересите на чуждото португалско лоби. Да не говорим, че името Кристалина дето викаш и ти, се превърна в, петно за България, но не на Роршах, а на позора.

 42. 42 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "venelingeologia": В тези условия е важно, че Бокова (неподкрепяна от правителството) скочи на втора позиция, а подкрепяната (единствена наша правителствена кандидатка!) от Меркел, ЕНП, Полша, Литва, Латвия, Унгария и др. п. - остана на 9-10 място. Огромна разлика в качеството... Значи, правителството подкрепи некачествен човек. И защо?
  ====================================

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 43. 43 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  [quote#14:"antikommunist"]Ами не, остана си на четвърта[/quote]

  Според Ройтерс е на втора:
  http://www.segabg.com/pic/news/06/825470.jpg
  http://www.segabg.com/article.php?id=825470

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 44. 44 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#26] от "volarok": Каквото и да говорим, Борисов беше насилен/подведен два пъти - и с Ирина, и с Кристалина. Първия път от Първанов, втория път от Меркел. Такъв лек политик не заслужава да е премиер. Но и без този случай, мисля че в момента му кроят шапката.
  ====================================

  И може би напълно си го заслужава, защото продължава уж да реагира, но да помага на Меркел в приемането на ислямистки нашественици на наша територия.

 45. 45 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 700 Любопитно

  До коментар [#43] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Не знам "Сега" от къде са взели или измислили тази графика, но че е пълна глупост се вижда дори само от това, че има 15 страни членки на СС, а в тази графика гласовете вариират между 17-19...
  Не вярвай на всичко което пише жълтата преса...

  https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Secretary-General_selection,_2016#Straw_Poll_Results

  https://twitter.com/WFUNA/status/783703234485583872

 46. 46 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#34] от "neznaiko.bg":

  А кой???Ореха?Делян Пеевски????Корнелия???Костов???Радан ???Или може би,генерал Радев! Петното,Жоржи,Кузов,престъпника Банев,когото много измежду прецаканите от комунистите българи,наричат БИЗНЕСМЕН само допълват палитрата на т.н.ПЛУРАЛИЗЪМ,който се опитват
  Този,когото визираш си го избираме и не казвай,че с фалшификации и манипулации,защото ще запееш в хор с членовете на единствената СОЦИАЛНА ПАРТИЯ"у нас!!!А за нея "доброволно-насилствено"гласуваха 99,99 % от българите в едно демократично и безоблачно време !
  Бойко е пожарникар а те какви са ????Лъжливи боклуци !
  Предпочитам пожарникар да помага при гасенето на пламналия ми дом например отколкото една циганка - цоцоманка като Корнелия,едно нахално и безсрамно ченге като Гоце или може би ти е мъчно за Ореха ???Кой?
  Освен това говоря за историята,която предполагам и ти знаеш,но младите са объркани и дезинтересирани тъй като получават откъслечна и неточна информация,а когато се опитам да разкажа нещо от нелекия си живот,и то не най-фрапиращите безобразия те наивно питат:Ама защо не сезирахте прокуратурата ???

 47. 47 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 803 Неутрално

  И нямало комунисти в европа?
  Да ви сера на соросоидите скапани!
  Всъщност, да си ляв ,не е скапано.Скапани сте вие!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 48. 48 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Употребиха ни, а ние не се и усетихме. Жалко.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 49. 49 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  До коментар [#26] от "volarok":

  " ... мисля, че в момента му кроят шапката . "


  Абсолютно вярно !
  АБВ, БСП и ДПС искат оставката на правителството в момента по вечерните новини . Айде, сега да препрочетем отново съседната статия на Илиан Василев - прав е, Илиан, руските партии се активираха като гладни стръвници .
  От това има нещо много хубаво - ЩЕ РАЗБЕРЕ ЛИ НАКРАЯ БОКО, ЧЕ Е НЕОБХОДИМО ДА Е МЪЖ, А НЕ ВЪРТИОПАШКА И, ЧЕ ОНЕЗИ КОИТО ГО СВАЛИХА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 2013, ЩЕ ГО СВАЛЯТ ОТНОВО, ЗАЩОТО Е МЕКА ГАНА !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 50. 50 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  [quote#49:"niksan1"]ЩЕ РАЗБЕРЕ ЛИ НАКРАЯ БОКО, ЧЕ Е НЕОБХОДИМО ДА Е МЪЖ, А НЕ ВЪРТИОПАШКА И, ЧЕ ОНЕЗИ КОИТО ГО СВАЛИХА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 2013, ЩЕ ГО СВАЛЯТ ОТНОВО, ЗАЩОТО Е МЕКА ГАНА ! [/quote]Боко е зависим, това му е проблемът.

 51. 51 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В това "състезание" нама почетни 2-3 места. Има само първо. Срамното е само, че Боце игра по свирката на Путин, надута от Орешарски.

  chavo64
 52. 52 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Изклатихме се както винаги защото все гледаме да се промъкем благодарение на обстоятелствата. На какво отгоре трябваше да имаме председател та и чак щяхме да се гордеем, че едва ли не сме им началници на другите народи? Голяма популация ли имаме, някакъв невероятен икономически прогрес ли имаме, нобелови лауреати ли имаме? Надявахме се на това че светът бил решил че трябва да има председател жена, при това от източна Европа та се засилихме. И с каква цел, сигурно защото сме очаквали някакъв келепирец да произтече. Нито келепир щеше да има, нито признание някакво, дори и да бяха избрали някоя от двете, ама ние чакахме да падне сиренцето.

  Така сме се набутали на грешната страна и през Втората Световна. Щото уж в суматохата сме се надали да пооткопчим по някое парче отляво и отдясно пък нищо че няма да сме на морално правата страна.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 53. 53 Профил на scifiction
  scifiction
  Рейтинг: 237 Неутрално

  " Аз съм предупреждавал в публикации, че португалците ни пързалят да издигнем Кристалина Георгиева, за да отстранят най-силния конкурент на Гутериш – Ирина Бокова. Имаше един бивш португалски евродепутат, сега лобист, Марио Давид, който ни пързаляше, даже Барозу се включи. Ето че те постигнаха целта си. Поздравявам ги. Така се работи за родината.

  Борисов се довери на сенчести глашатаи, на пратеници на Сорос, представящи се за гурута на световната неоконсервативна десница. Това е негова лична грешка, която той ще плати много скъпо в политически план. Суверенна държава ли е България? Какво значат думите на Борисов, че е номинирал Георгиева, защото така е поискала Европа? България няма ли възможност сама да реши кого да номинира?

  Европейската народна партия се намърда там, където не й е работа. ...

  http://glasove.com/categories/komentari/news/kristalina-irina-bojko-poslepis

 54. 54 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  "Тестът" на Роршах е от така наречените "проективни" и при него няма "валидност, обективност и надеждност." Т.е., всеки терапевт/ психолог интерпретира по различен начин "интерпретациите на пациента." При стандартните тестове различни психолози получават едни и същи резултати/ интерпретации за един човек и трайните характеристики на личността не се променят в времето.
  Тестът на Роршах е добър за "започване на разговор" - по време на терапевтичен сеанс или по време на ... "чаено парти."

  Никола Йорданов
 55. 55 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  [quote#35:"ПРОРОК ИЛИЯ"]А според Вас не се ли изложихме пред целия свят? [/quote]
  А-а, сакън, посрахме се, но не се изложихме.

 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  секи 4ти км

  Челният дамски сблъсък между КГ и ИБ само увеличи мъжката преднина на АГ. ЦЦ бе издигната в последия момент и немаше как да промени нещо.

  Статуквото е стабилно.

  Както обикновено, привлича критикари

  "Конкурсът за това работно място е така общо формулиран, че по правилата през 1991г. изведнъж се оказва, че някой е вписал сред кандидатите постоянният представител на Норвегия в ООН, докато от месеци се състезава премиерът на същата страна Бру Харлем Брунтланд.

  Може би това бе конкурс, за който България няма класа, след като е спорно дори дали има някакво регионално влияние.

  Но със същото основание може да се пита наистина ли е толкова класно това състезание, в което

  13 състезатели тичат по терена при неясни правила и 15 съдии им показват жълти и червени картони за неизвестно какви нарушения"

 57. 57 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Хе, хе, Карабоев, единственото петно е това, което провалът на Сатлинка и всички машинации, довели до него, лепна върху страната ни!
  ''Петното на Роршах'' има също толкова научна стойност, колкото тежест имаше представянето на Кристкалинка.

 58. 58 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  [quote#41:"Lemmy"] името Кристалина дето викаш и ти, се превърна в, петно за България, но не на Роршах, а на позора.[/quote]

  Не е случайно, че на английски го произнасят Кристал@йна.

 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Това за мултилатеризма е, разбира се, глупост.
  Както е и глупост това, че баш ние си турихме пръста там, където скърца вратата. При това с упоение си го турихме.
  Ми що например Хърватия не пусна нов кандидат? Или Чехия,а ?

  Това, което спретна Баце, (защото никой не бива да се съмнява, че е негова решаващата дума дали да скочи България с двата крака в това меле или не), та това, което спретна Баце за мен е съпоставимо с оная "Символична война", която правителството на Филов обявява на Британия и САЩ. Изглежда "символично" и е "просто като "жест" към тогавашния "Голям брат", (който ни е и сегашният ни в Европа "Началник", каква ирония, а?), но ... знаем последиците. Дори и за "големия ни Брат" тогава, защото така даваме основание да летят Съюзниците над нас към петролните полета в Румъния, (защото сме във война, нали!), което би било, вероятно, невъзможно, ако не бяхме във "война" с тях.
  По-трудно се напада неутрална държава, дори в Световна война.
  Та сега е май същата. Набутахме се да "услугваме" ... между шамарите. Защото смяната на кандидатурата и то точно с тази и то точно по този начин си е забъркване в глобална игра на подмяна на правила и статукво. Което "Батковците" явно не са, (или поне още не са), съвсем склонни да допуснат да се промени.
  Аргумент за това е, че така бързо и изненадващо беше шатнато решението по избора. Хлопнаха мандалото веднага!
  Абе направо - разтуриха седянката!

  Тука масово и най-напоително се дъвчат Щатите и Русия. Но показателно е ветото на Китай. И на Франция, което се твърди от достатъчно достоверни, при това западни източници. Тук е заровено кучето.

 60. 60 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Очакванията бяха към нея, не към България
  ..................
  Нали по-предния шеф на оонето беше от Гана.
  И ко, Гана сякаш цъфна и върза, а?
  Няма връзка между шеф и държавата, в която се е родил.
  Пък Бокова и без това си е светски партакеш т.е. без родина, но с водещ офицер от кремълски произход.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 61. 61 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#33] от "Liliana Simeonova":

  Мислиш ли, че такава организация е изобщо възможна? Или е израз на наивните вярвания от времето след 2СВойна? Страхувам се, че на тази куха организация се приписват възможности, които тя няма и не може да има.

 62. 62 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#2] от "Raisa Kadulina":

  +++++++++++++++++++++

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#55:"Мърмор"]А-а, сакън, посрахме се, но не се изложихме. [/quote]
  Има нов термин: "изпонапосрахме се"

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 65. 65 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Според тези които искат оставка на Борисов ,от 15 държави ще спечели само един представител, а всички останали държавни глави си подават оставка.Тогава няма да има представители за тази длъжност.

 66. 66 Профил на Liliana Simeonova
  Liliana Simeonova
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#61] от "luda_krava":

  Общото събрание на ООН трябва да вземе решение за обявяване на конкурс за изработване на нов устав на организацията, в т.ч. нова структура с нови, адекватни на днешната действителност функции и правомощия. След като се разгледат постъпилите проекто-устави, да се избере един и да започне реформата по етапи. Може би това е засега начинът ООН да се реформира. Все пак, без международна организация от подобен ранг в нашия глобализиран свят не може - затова трябва да имаме едно по-добре работещо ООН-2.

 67. 67 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  [quote#65:"k73"]Според тези които искат оставка на Борисов ,от 15 държави ще спечели само един представител, а всички останали държавни глави си подават оставка.[/quote]
  Нито един от другите не си смени кандидата по-малко от шест месеца след като го номинира официално.
  И след провалът на този демарш, който ББ направи в услуга на Германия - неминуемо ще има последици.
  Последици, защото наложените две вето са заради опита на Германия да изскочи по-нависоко, отколкото са склонни да я пуснат. И освен ветото не се съмнявайте, че ще се опитат да вземат и други "мерки", та да и поохладят мераците. А ние ще го отнесем "колатерално". Неминуемо. Включително и от "приятелски огън", не само от "вразите", които, между другото, не ни забелязват или са се отказали вече да ни забелязват точно заради такива номера и затова няма дори да им хрумне, че ще го отнесем и ние покрай Германия, та да ни размине. Същата работа като с имигрантите, прочее ... "Големите" си разиграват игрите, а имигрантите топуркат и през нас. И от немай къде накрая ни подхвърлят някакви кинти, при това дребни, та да строим лагери за топуркащите. А не да си приберат "поканените" ...

 68. 68 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 498 Неутрално

  С Георгиева начело,ООН имаше шанса да се промени и заработи по-ефективно,но явно ще си остане огромна разпиляваща средтва за многобройните си служители,корумпирана,шпионска и нехумана организация.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 70. 70 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Всъщност случи се нещо много по важно! Светът забеляза очевидната истина:

  "Форбс": България се управлява от тъпоумен интригант *

  Остава да я видят и българите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 71. 71 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ако тази статия се беше появила преди 5 дена Баце щеше да е йандидатът на герб за президент

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 72. 72 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  [quote#70:"tribiri"]Всъщност случи се нещо много по важно! Светът забеляза очевидната истина:

  "Форбс": България се управлява от тъпоумен интригант *
  [/quote]
  Бе ... истината си е истина, ама в случая Баце, завличайки и името на България в мазната интрига, беше повлечен и употребен от Меркел.
  По въпросния тъпоумен интригански начин ...

  И тия от "Форбс" да не се правят на ухапани.
  А ако наистина не усещат каква е интригата - значи и те са тъпоумни и елементарно интригантстват ...

 73. 73 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  [quote#69:"stenli1"]If Bulgaria were a normal healthy country, the Prime Minister would now resign and the government would fall.[/quote]
  Мдааам ...

  Тия от Форбс са баси комунистите, баси мурзилажа, начи!

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 75. 75 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Boyko Borissov is his name, a deeply underachieving dull-witted schemer-survivor in the wooden tradition of the region.

  Мале, мале, мале мале!
  Във Форбс как са Го ... таковали ...
  Че и чак "deeply" .

  Ама не е за майтап даже, защото покрай и заради Него ни дават не по-малко неласкава квалификация и на нас ...

 76. 76 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1078 Весело

  [quote#75:"xm..."]Ама не е за майтап даже, защото покрай и заради Него ни дават не по-малко неласкава квалификация и на нас ... [/quote]
  Абсолютно. Който има малко акъл в главата си, ще го е срам че това "нещо" му е премиер.

 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  [quote#7:"venelingeologia"]Защото некачествената среда се чисти от качествените включения.[/quote]
  Политиката и геологията драга нямат нищо общо!
  Логиката ти е просто неприложима в областта на политиката!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  До коментар [#74] от "stenli1":
  На мен ама хич не ми е весело ...

  Ами това:
  Here was a chance for little old Bulgaria to shine on the world stage for the first time in over a millenium, possibly since the Bulgars burst out of Central Asia on horseback.
  И това:
  ... the wooden tradition of the region ...

  Баси високомерието, баси самомнението да ръси такива квалификации!
  И то от Melik Kaylan, дето сега в Америка му почернял задника, ама дедите му със сигурност са ни някакви брат'чеди ...

 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  [quote#76:"stenli1"]Който има малко акъл в главата си, ще го е срам че това "нещо" му е премиер.[/quote]
  Ами аз кво да кажа като не ми харесват нито този премиер, нито предния, нито болшинството от предхождащите ги премиери?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 81. 81 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  До коментар [#80] от "stenli1":
  Прочетох го.
  Предимно квалификации и самооблащение, нищо интересно по същество.

  Освен, че Царят е тъ ... опс! ... гол, де ...

 82. 82 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 851 Весело

  До коментар [#55] от "Мърмор":
  ,,А според Вас не се ли изложихме пред целия свят? - цитат на коментар #35 от “ПРОРОК ИЛИЯ”
  А-а, сакън, посрахме се, но не се изложихме.''

  -Някога един маратонец по време на бягане се изпусна в гащите си, но завърши състезанието и на присмехите на колегите си отговори с думите: ,,Насран, ама горд!''. А сега няма стигнал до Финала, но посирането на треньорите , сменили на финалната права състезателя си, остава. Но пък те може и да се гордеят с компетентността на делото и решенето си?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK