Ето какво ни очаква до 6 ноември

Кандидати

© Дневник

КандидатиВ започващата предизборна кампания предстои да се наслушаме на какво ли не. Включително на откровени глупости, лъжи и измислици. По една тема обаче почти никой няма да говори, прогнозира Ясен Бояджиев за "Дойче веле".

С толкова много кандидати от целия политически спектър (леви, десни, центристи, националисти и такива, които не могат да бъдат определени, без да се използва някоя малко или повече обидна дума) предстои да се наслушаме на какво ли не. Включително (а може би предимно) на откровени глупости, лъжи, измислици и най-вече - красиво звучащи, но нищо не значещи общи фрази. Като например: "Той мисли държавнически и ако бъде избран, ще защитава интересите на страната и народа!".


Тъй като тенденциите в предизборното говорене се очертават отдавна, без особен риск за грешка могат да се предвидят двете основни теми или групи от теми в тази предизборна кампания. По едната ще говорят (почти) всички и по много, по-другата - малцина или направо никой. Може да се прогнозира също така от кой основен "лагер" ще е победителят, като разделителната линия между "лагерите" не минава по оста ляво-дясно.

"Зад нас е България!"


Първата тема ще е националната сигурност, разбирана единствено като идващи отвън страшни заплахи, като надигаща се буря, която може всеки момент да ни отнесе от географската карта. Любопитен съпътстващ детайл е изобилието от генерали, номинирани за президент или вицепрезидент. Говоренето пък ще бъде щедро доминирано от войнствено-окопна патриотична реторика от типа на вече прозвучалата забележителна фраза: "Нямаме право да отстъпим, защото зад нас е България!" (в оригинала, както е известно, става дума за Москва).
Централен мотив, естествено, ще бъдат бежанците. При това далеч не само за националистите, предупреждаващи непрекъснато за "нашествието" на "пълчища", които "ще ни превърнат в един голям бежански лагер, в една буферна зона, населена от стотици хиляди имигранти". Сюжетът ще е централен и за повечето от т.нар. основни политически сили. Стремящата се към властта опозиция усилено ще набляга на темата, за да обвинява управляващите, че "залагат етническа промяна" и че са "безсилни да се справят с проблема", което вече ги прави "опасни" за страната.


Управляващите пък, обратно, ще апелират за приемственост и стабилност, като усилено ще доказват колко "смутни" са времената и ще предупреждават как може "да се случи нещо ужасно", като например "200-300 хиляди души да дойдат (едновременно) на оградата с Турция".


Като допълнителни нюанси по темата ще се наслушаме на формулировки за България като "жертва на безотговорната европейска политика", за "провалите" на либералната демокрация и за необходимостта от "балансирана" външна политика (разбирай - по-благосклонна към Русия). Ще има вероятно още съпътстващи мероприятия от типа на "спонтанни" протести пред някой бежански център и някоя и друга разбита/поставена паметна плоча. И още много шум по добре дошлата за предизборната мобилизация "драма" с Ирина Бокова: "антинационална дипломация", "национален нихилизъм", "национално предателство"...


Някой може да каже, че така политиците отговарят на "народните тежнения" - имайки предвид социологическо проучване от миналия месец, което показа, че главен източник на напрежение в обществото (за 65-70 на сто от анкетираните) са бежанците и тероризмът и че за разлика от предишни президентски избори тревожността от външнополитическата среда значително надхвърля опасенията, свързани с вътрешнополитическите проблеми. В действителност обаче политиците не толкова следват тези настроения, колкото сами ги създават. Може би точно такава е и целта - страхът от външните заплахи да измества вътрешните проблеми.


Вътрешните заплахи


Да, заобикалящата ни среда наистина е тревожна. Но катастрофичните прогнози изглеждат силно преувеличени. Особено ако ситуацията в България, където огромна част от населението е виждало бежанци само по телевизията, бъде сравнена с положението в страни като Италия или Гърция.
Във всеки случай степента на външните рискове за една държава се измерва и с нейната вътрешна сила да ги посрещне. А националната сигурност далеч не се изчерпва с телени огради, високопроходими машини, полицаи и военни по границата. По тази тема обаче ще говорят само малцина (или почти никой) от участниците в предизборната кампания.

От повечето кандидати няма да чуете нищо за съмнителното върховенство на закона и за подменената и провалена съдебна реформа (за тези кандидати думите прокурор и прокуратура са просто забранени). За системно безнаказаната корупция (малцина ще отворят дума за КТБ и "Белене" например). За завладените от частни интереси институции и за това как те могат да бъдат освободени и накарани да работят в интерес на цялото общество.


Всички, естествено, ще плачат заради бедността и липсата на социална справедливост. Но почти никой няма да споменава истинската причина за тях - вечно буксуващите или липсващи реформи. Например в образованието, което произвежда неграмотност, безработица, маргинализация, обрича цели общности и поколения на мизерия, социално изключване и гетоизация и по този начин ликвидира възможностите на цялото общество за по-бързо стопанско развитие и по-високо благосъстояние.


Победителят


Разбира се, сред кандидатите, впускащи се в започващата предизборна кампания, има и такива, които не се вписват в този контекст. Които няма да говорят (или поне не само) празни приказки. Които оценяват реално външните рискове, но не премълчават вътрешните проблеми на българската държавност и демокрация. Които не очакват да печелят гласове чрез раздухване на въображаеми страхове.


Тези кандидати обаче са незначително малцинство. И победителят в изборите със сигурност няма да е от техния "лагер".


Тъй че, да ви е честита новата предизборна кампания! А съвсем скоро - и новият президент.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на npg38547585
  npg38547585
  Рейтинг: 175 Неутрално

  Голяма дандания за да изберем някой, от който нищо не зависи.
  В Италия и Германия (сходни политически системи), президентът се избира от парламента.

 2. 2 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  също така от друга страна ше се дудне до затъпяване:

  Членството на България в Европейския съюз и НАТО няма алтернатива, защото е основано на съзнателен цивилизационен избор, на ценностно самоопределяне на народа. Обединена Европа не е сбор от високоплатени чиновници и правила за управление на еврофондове.

  решението за България е в интеграцията с прогресивното човечество и в общността на демократичните държави

  Имаме още много път да извървим, за да постигнем националния идеал за „чиста и свята република", чийто съвременен прочит е демокрация от европейски тип и социално-отговорна, а не олигархична икономика

  ай сиктир.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3045 Весело

  "Той мисли държавнически и ако бъде избран, ще защитава интересите на страната и народа!".Това много ми харесва,много ми прилича на Пищова - Ши давам кебапчетаа-кюфтетаа-вафлии.

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Стандартно обтекаемо, стандартно предсказуемо /бежанци-мигранти/, стандартно повърхностно /КТБ без дълбочина до 1997-ма, още по-малко - разрояването на клоновете на БНБ като банки още в началото/, стандартно нищоказващо /"румънския модел" или румънския модел?/. Изобщо казано стандартен и универсален предизборен "анализ". DW!

 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  "измислици и най-вече - красиво звучащи, но нищо не значещи общи фрази"

  С това, разбира се ще ни залеят

 6. 6 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  До коментар [#1] от "napitbratmu":

  Нямаше да има такава голяма дандания, ако нищо не зависеше от него.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 7. 7 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  Прав е Ясен Бояджиев, само в заключението си за победителя се надявам да не е прав.

 8. 8 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  След едни нови парламентарни избори може като нищо да се стигне до парламентарна криза и водещите кланове да не могат да се разберат и съставят управляваща коалиция. При такава ситуация може да се наложи и доста дълго да изкараме на служебно правителство, а то се назначава от президента!
  Президентът играе и важна роля при доста важни назначения във сериозни институции и водеща администрация.
  Главнокомандващ на армията е!

  Това е само част от фактите, които показват, че мантрата "президентът няма власт и е без значение" е умишлено прокарвана. Един почтен силен и смел президент може сериозно да разбърка фекалийте в блатото!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 9. 9 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Ще има само приказки и толкова,тоя дето говори най-убедително ще вземе повече гласове.
  В България "дума дупка не прави",ще се наслушаме колко е прекрасно в новия ЕССР,как без него сме за никъде,как без неговите ценности сме за никъде,празни приказки.Да не забравяме за НАТО,как ще ни опази от ония диваци руснаците,а бе нищо ново.

 10. 10 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1881 Весело

  От повечето кандидати няма да чуете нищо за съмнителното върховенство на закона и за подменената и провалена съдебна реформа (за тези кандидати думите прокурор и прокуратура са просто забранени). За системно безнаказаната корупция (малцина ще отворят дума за КТБ и "Белене" например). За завладените от частни интереси институции и за това как те могат да бъдат освободени и накарани да работят в интерес на цялото общество.
  +++++++++++++
  Затова пък ще ни говорят звездите, врачките и майчиният инстинкт.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Дойче геле

  Пред нас и зад са ЕС, НАТО и Масква!

  Британия се изнесе.
  Ще ни спаси ли България?

  "Зад нас е България!"

  "Първата тема ще е националната сигурност, разбирана единствено като идващи отвън страшни заплахи, като надигаща се буря, която може всеки момент да ни отнесе от географската карта.

  Любопитен съпътстващ детайл е изобилието от генерали, номинирани за президент или вицепрезидент.

  Говоренето пък ще бъде щедро доминирано от войнствено-окопна патриотична реторика от типа на вече прозвучалата забележителна фраза:

  "Нямаме право да отстъпим, защото зад нас е България!" (в оригинала, както е известно, става дума за Москва)."

 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  МОЧА имени Ленина

  Но не ти прилича на кандидата, който търсеше шик матрял в Шикаго?

  До коментар [#3] от "chicago514":

  "Той мисли държавнически и ако бъде избран, ще защитава интересите на страната и народа!".

  Това много ми харесва,много ми прилича на Пищова - Ши давам кебапчетаа-кюфтетаа-вафлии.

 13. 13 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  За да не се занимавате с глупости по политики, отделяйте време за приятни неща-слушайте ретро музика на Далида, Жо Дасен, Клаудио Вила, Рита Павоне, хем ще се насладите, хем ще научите нещо за тия таланти, или пък се забавлявайте с някакво хоби, колекционерство , гледайте филми на Жан Маре, Жерар Баре, Лолобриджида и Джон Уейн.

 14. 14 Профил на ocvetiitele120
  ocvetiitele120
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Аз питам защо народа няма право да си избира областните управители, а те се назначават от управляващите? Както избираме кмет, президент, народни представители така и да си избираме областните управители не те да ми ги назначават.

 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 4421 Неутрално

  Очакват ни всекидневни досаждания с приказки кой от кой е по велик и умен, особено досадни ще са костомолците

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9141 Неутрално

  " откровени глупости, лъжи, измислици и най-вече - красиво звучащи, но нищо не значещи общи фрази. "
  Изглежда в България това върши работа. Шири се всеобща простотия и наивитет.

 17. 17 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Централен мотив, естествено, ще бъдат бежанците.
  ....................
  Сельо, сельо, кога дядо ти стаа партизанин, кога ти продаде баба си!
  Темата за бежанците е на дневен ред в цяла Европа.
  Никой не ги ще.
  Вчера намериха в дома на бежанец от Сирия в гр. Хемниц/Германия с взривни материали.
  Град Хемниц не го знаеш? Преди се е казвал Карл-Маркс-Щад, сигурно сега се сети Ай у лево.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10178 Неутрално

  За съдебна реформа и наказания за КТБ и Белене мисля, че ще чуем само от Тр. Трайков.
  От ГЕРБ няма да го чуем защото това разклаща стабилността . От БСП, ДПС няма да го чуем защото това означава да се откажат от позиции и да влязат сами в затвора

 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Всички, естествено, ще плачат заради бедността и липсата на социална справедливост. Но почти никой няма да споменава истинската причина за тях - вечно буксуващите или липсващи реформи. "

  реформирана фъшкия - пак фъшкия.
  Колкото и реформи да направиш човек на парен локомотив - няма да полети с него, освен надолу при дерайлиране

  "Разбира се, сред кандидатите, впускащи се в започващата предизборна кампания, има и такива, които не се вписват в този контекст. Които няма да говорят (или поне не само) празни приказки. Които оценяват реално външните рискове, но не премълчават вътрешните проблеми на българската държавност и демокрация. Които не очакват да печелят гласове чрез раздухване на въображаеми страхове."

  хихик. Скромно пропуснати имена.
  Голям откривател този автор. Невиждано съкровище изкопал, пък не му казва името, да не фане уроки.

  Да ви се не видят плитките внушения, нещастници

  властта ражда паразити
 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Гласоподаването е съучастие в престъпленията на държавата срещу народа.

  властта ражда паразити
 21. 21 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Това е една шайка властолюбци и празнодумци !!!

 22. 22 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Добър коментар. За съжаление ще се окаже прав и за последния абзац. Толкова си може "матр'яла",а и допълнително са се застраховали с ограниченията.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах