Липсата на кадри поставя в риск икономиките на Централна и Източна Европа

Липсата на кадри поставя в риск икономиките на Централна и Източна Европа

© ReutersВ разгара на прибирането на реколтата в лозето на унгарския винопроизводител Шандор Фонт има работа за поне 30 души – стига да успее да събере толкова желаещи. В един от последните слънчеви дни очакванията му са да се появяват двайсетина души. В действителност му се налага да се справи с около десетина, повечето – от Румъния. "Срещаме огромни трудности в намирането на хора. Предизвикателството е огромно", обяснява той.


Затрудненията на Фонт са симптом за един по-голям проблем в страни като Унгария, Полша и Чехия, където масовото напускане на гражданите към по-богатата Западна Европа създаде огромен проблем с недостига на работна ръка, разказва "Ройтерс".


Агенцията пише, че тези фактори забавят икономическия растеж на централноевропейските страни и усилията им да се изравнят със стандартите на живот на Запад. За да се справят с липсата на кадри, някои от тези страни се опитват да привличат хора от по-бедните си съседи, включително от такива, които все още не са в ЕС.
Унгарският премиер Виктор Орбан, който издигна ограда по границите, за да спре мигрантите от арабски страни, обяви, че планира да допуска икономически мигранти от "културно приемливи" и близки до унгарския бит страни като Украйна и Сърбия.


Дори привличането на етнически унгарци от румънския регион Трансилвания е трудно, защото те предпочитат да си търсят работа на Запад

© Reuters

Дори привличането на етнически унгарци от румънския регион Трансилвания е трудно, защото те предпочитат да си търсят работа на Запад


След колапса на комунизма в Полша 2.5 милиона души са емигрирали на запад. В Унгария броят им е половин милион, а в Румъния - 3.5 милиона.


"Ако направим анализ на ситуацията след 1989 г., основните проблеми на трудовия пазар в Полша са високата безработица и малкото свободни работни места", обяснява Анджей Кубизиак от най-голямата компания за човешки ресурси в страната. "Но сега ситуацията се обърна на 180 градуса. Предизвикателството днес е да откриеш човек за мястото, а не място за човек."


След години на стабилен икономически растеж процентът на незаетост е рекордно нисък – 4.9 на сто в Унгария и 5.3 на сто в Чехия. В същото време свободните работни места в двете държави са се увеличили до 55 000 и 140 000 съответно, въпреки че в някои случаи работодателите предлагат с 20% по-високо заплащане по време на много ниска инфлация.


"Изсмяха ми се в лицето"


Петер Сабо има собстен бизнес. Той произвежда и пакетира червен пипер на прах – една от най-емблематичните унгарски стоки.


"Всяка година при събирането на реколтата ме побиват тръпки. Ако например си търся хора, които да вдигат тежки щайги и кашони, им предлагам между 800 и 1000 форинта на час (2.61 - 3.26 евро), а те просто ми се изсмиват в лицето и ми отговарят: "Виж какво, правителството ще се погрижи за мен."


За сравнение - надницата във Великобритания е минимум 7.20 паунда на час (8.41 евро).


Петер Сабо, който произвежда и пакетира червен пипер на прах, разказва, че е почти невъзможно да намери сезонни работници.

© Reuters

Петер Сабо, който произвежда и пакетира червен пипер на прах, разказва, че е почти невъзможно да намери сезонни работници.


Сабо иска правителството да подпомогне фермерите, като по време на прибирането на реколтата прекратява социалните си програми. Схемите на управляващите осигуряват заетост на близо 250 000 души по проекти като поддръжка на пътища и защита от наводнения.


Специалистите по човешки ресурси посочват, че проблемът е толкова голям, че не могат да изтъкнат в коя област недостигът на кадри се усеща най-силно. Дори привличането на етнически унгарци от румънския регион Трансилвания е трудно, защото те предпочитат да си търсят работа на запад. Според анализатори работодателите може да се принудят да увеличат надниците до двуцифрени стойности в краткосрочен план, за да спрат миграцията към по-богатите съседи.


Икономика в риск


Според икономисти в дългосрочен план масовото напускане на висококвалифицирани кадри и заменянето им с по-ниско ниво работници е риск за качеството на трудовия пазар и заплаха за чуждестранните инвестиции. През 2016 г. Унгария е паднала с 6 места надолу и е на 69-а позиция в световния индекс за конкурентоспособност, изготвян от Световния икономически форум.


Заплаха има и в продължаването на тенденцията на икономически растеж, който централноевропейските страни бележеха през последните години.


Според доклад на Международния валутен фонд (МВФ) от юли ако миграцията продължава със същите темпове, това може да намали растежът в Югоизточна, Централна и Източна Европа с 9% в периода 2015 г.-2030 г.

© Reuters

Според доклад на Международния валутен фонд (МВФ) от юли ако миграцията продължава със същите темпове, това може да намали растежът в Югоизточна, Централна и Източна Европа с 9% в периода 2015 г.-2030 г.


Според доклад на Международния валутен фонд (МВФ) от юли, ако миграцията продължава със същите темпове, това може да намали растежа в Югоизточна, Централна и Източна Европа с 9% в периода 2015 - 2030 г.


Полша, където безработицата е 8.5 на сто – най-ниското ниво в последните 25 години, разчита на над 1 милион украинци да запълнят недостига на работна ръка тази година в сфери като производство, логистика и строителство. Тя работи върху нови правила, които да позволят на икономическите имигранти да остават по-дълго в страната. Работодателите разказват, че без тях много фирми не биха могли да изпълнят задълженията си и биха спрели работа.


Големи чуждестранни инвеститори в Унгария – като германските автомобилопроизводители "Ауди" и "Даймлер" - са решили да финансират местните университети, за да са сигурни, че ще могат да избират кадри с подходящата квалификация. И двете компании отказват да коментират колко средства ще отделят за тези планове.


Ищван Холос, който управлява автосервиз в покрайнините на Будапеща, е само един от многото, които изпитват трудности с попълването на работните места. Той би искал да разшири дейността си, но няма достатъчно персонал. "Може да държим обява за работа с месеци и накрая пак само един-двама кандидатстват", разказва той. "Тъй като далеч не можем да избираме от безброй висококвалифицирани кадри, се налага да се справяме с това, което получаваме насреща."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (197)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Големи чуждестранни инвеститори в Унгария – като германските автомобилопроизводители "Ауди" и "Даймлер" - са решили да финансират местните университети, за да са сигурни, че ще могат да избират кадри с подгодящата квалификация."Това е началото на пътя.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  Кадри има.
  Само,че НАЙ-ОБРАЗОВАНИТЕ
  и НАЙ-КВАЛИФИЦИРАНИТЕ
  бързат да се изнесат от Източна Европа
  Само от РУСИЯ
  за периода от 1990г.-2016г.
  са ИЗБЯГАЛИ
  18 - ОСЕМНАДЕСЕТ МИЛИОНА ДУШИ
  Най-образованите
  Най-квалифицираните

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  По-скоро, това е краят на пътя...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Любопитно

  Това като да се подготвим за мигранти от Близкия Изток ли ?

  [email protected]
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Весело

  Българите бачкат по англия, германия, испания, италия! Някой написа -в англия за по 110 € на ден. Ние ще си внасяме афганистанци, но всеки 3-ти ще е с бомба в ръка

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":
  И на мен статията ми прилича на нещо такова.
  Не че не е вярна.
  В България е същото. Квалифицирани кадри тотално липсват - като пример ще дам, че 2 години след като се махнах от фирмата, в която работих в София, все още нямаше човек на моето място - идват някакви за по 2 седмици, до месец, и напускат.
  Не говоря за хора с дипломи, а за хора със умения и знания.
  На полето пък работят единствено и само цигани. За надниците, които дават фермерите - българи не искат да се хващат. Предпочитат да стоят пред кръчмата и да бистрят политиката.
  Затова и бизнеса иска да си внесе работна ръка - китайците и виетнамците вече не вървят, щото заплатите им там са по-големи от нашите. Остават нещастниците, бягащи от война (и носещи със себе си ислям).
  Изобщо, ситуацията "мамата си е*ала"...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 7. 7 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 303 Неутрално

  На мен лично ми направи впечатление това
  "Според анализатори работодателите може да се принудят да увеличат надниците до двуцифрени стойности в краткосрочен план".
  Значи има огромен потенциал за увеличение на заплатите, но просто работодателите са много алчни и искат да пестят колкото се може повече от разходи за персонал.

 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  В тази статия за Русия ли се говори?!

  Пак не си доразбрал нещо! Русия е на второ място след САЩ по броя на тези, които са емигрирали В Русия. САЩ са на първо място защото индианците навремето са подценили проблема!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#6] от "Athanatos":

  Как ще има кандидати, като последната работа на която бях в България. Шефа ми казваше постоянно, че не може да ми увеличи заплата и то с някаква малка сума от рода на 50лв, а в същото време постоянно ми разправяше как си строи вила на брега на Дунава и каква нова яхта или джет искал да си купи.

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":
  Ето чети и плачи:

  Класацията, естесвено, води САЩ, която е създадена от емигранти. Наскоро публикувани данни от Обединените нации подкрепят това твърдение.

  Според тях повече от 45 милиона са преселниците на територията на САЩ. Това е почти 4 пъти повече от емигрантите в другите държави.

  Ето и останалите страни, според класация на Huffington Post:

  8. Канада- 7.3 милиона (20.7% от популацията)

  7. Франция- 7.4 милиона (11.6% от попилацията)

  6. Обединеното Кралство- 7.8 милиона (12.4% от популацията)

  5. Обединените Арабски Емирства- 7.8 милиона (83.7% от популацията)

  4. Саудитска Арабия- 9.1 милиона (31.4% от популацията)

  3. Германия- 9.8 милиона (11.9% от популацията)

  2. Русия- 11 милиона (7.7% от популацията)

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#8] от "tribiri":

  Ами не. Не е вярно. Германия е втората най желана държава за емиграция, след САЩ.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  Днес май е денят за търсене на работници
  Само, че е много хаотично - инженери в автомобилната промишленост - това е ОК, но в "пакетиращата" на същото място , а в Англия берачите на плодове кога Това са съвсем различни пазари...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#11] от "a4kataaa":
  Най-желана е Норвегия,но си прав за Германия и САЩ. Те продължават да превличат емигранти.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Точно това значи. Има статия, как немските икономисти се притесняват наи - много от увеличение на заплатите.

 15. 15 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "tribiri":


  До коментар [#10] от "tribiri":

  Много убедително. Кога тръгваш за Русия, или вече си там?

 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Баси..., в Унгария минимално заплащане 3 евро на час и мераклии няма...! Тук, как намират все още някой, че да идва за 25 лева на ден, въобще не мога да си представя...!
  Унгария и Чехия са си страни от Централна Европа, с огромни привлечени инвестиции и производства. Въпреки всичко и там има емиграция и недостиг на хора. В Унгария ми се струва, че емиграцията е по-висока в сравнение с Чехия въпреки, че и двете държави са сравнително добре уредени и спокойни.
  За пример, може да се даде Словения, където емиграция на практика няма...!
  Да му мисли нашата държава и назначените капиталисти, хора не останаха ... Мързеливият българин се изнесе на Запад, че да работи, някои ще се върнат, но децата им не, със сигурност!
  Иначе сме стабилни... Какво означава това, никой не обяснява, предполага се, че е добре..., ама не е точно така на практика.

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  Зависи колко се плаща за бране на грозде.
  Според мен винаги ще има желаещи да работят, но за 20 кинта на ден няма кой да влачи. Ако си отпуснат малко кесиите ще има кой да бере.

  Жената е покана за щастие
 18. 18 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  За статията - квалифицирани кадри в промишлеността и селското стопанство не достигат и в Западна Европа, особено инженери и техници. На малко младежи им се учат тежките технически специалности, с много математика, физика, химия... Друго си е да се изучиш за политолог или европеист и после да плачеш, че нямаш работа.

 19. 19 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  [quote#4:"karabastun"]Това като да се подготвим за мигранти от Близкия Изток ли ? [/quote]

  Баш. Я колко идилично си живеят. Баце и тука така ше направи.

  http://trud.bg/преселници-възкресиха-село-риаче/

 20. 20 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Ами да внесем още няколко милиона гоблини, те ще работят за жълти стотинки. Поне докато не ни дръпнат чергата под краката. 😚

  Апокалипсисът апокалиптичен
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#7] от "a4kataaa":

  Не, просто система им го позволява, като при нас, но може би не в толкова голяма степен...! Заложения манталитет от социализма, на всички да се дава по-равно независимо, че някои работят по-добре и повече, прогони работливите и по-способните навън.
  Сега разправят, че били готови да плащат повече за по-работливи и квалифицирани, но всъщност не е вярно...! Появи ли се такъв, се прилагат стандартните номера, че да не плащат.
  Но, при нас, порочния кръг вече се е оформил и много трудно ще се излезе от него....!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално
 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3942 Неутрално

  Твоята е лесна...

  Уседнал трол

  До коментар [#16] от "tww09306483":

  Мързеливият българин се изнесе на Запад, че да работи

 24. 24 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Липсата на кадри готови да работят за без пари поставя в риск икономиката. Нека не се забравя, че работодатели са в конкуренция с колегите си от държавите с високи заплати. Инак те има избор, могат да си изместят бизнеса там, където има високо-квалифицирани кадри или там, където са готови да работят за паница ориз. Квалифицираните готови да работят за паница свършиха.

 25. 25 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#11:"a4kataaa"]Ами не. Не е вярно. Германия е втората най желана държава за емиграция, след САЩ.[/quote]

  Това къде го пише?

  Германия е на 53-то място май сред експатите като дестинация за работа.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 26. 26 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#13:"ka2"]Най-желана е Норвегия[/quote]

  Източник?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 27. 27 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  До коментар [#18] от "aralambi":

  Севсем наскоро кандидатствах... не защото си търся работа де.
  Исках им 4К, видяха им се много.
  Заради локацията 25% ще отиват в транспортни разходи.
  Но съм им благодарна де - щях да се сбръчкам от работа и щях да си зарежа проектите. Сега предпочитам да си развия проектите и да си бачкам за мен си.

  Жената е покана за щастие
 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#11] от "a4kataaa":

  Виж коментар 10! Зависи дали мериш приети за 1 година, тогава Германия е втора, а Русия трета, или количеството заселили се мигранти.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 325 Неутрално

  При 500 млн души в ЕС, да се оплакваш, че няма кадри... Това е общ пазар от 350 млн. души в работоспособна възраст...

 33. 33 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#25] от "EP":

  Не говоря като дестинация за работа, а за емиграция.
  Мисля, че разбираш в какво се състои разликата и на коя основна етническа група се дължи това

 34. 34 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 529 Весело

  уф, айде да идват мигрантите и да ни решават проблемите с "липсата" на работна ръка. Какво ми давате пример за хора дето дават по 40 лв. на ден за тежък физически труд? Естествено, че трудно ще си намират роби....

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 35. 35 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  В Източна Европа като започнат да плащат като в Западна, няма да имат проблеми с кадрите. Даже инженери и лекари от Сиря ще се натискат да идват но ако не ги карат да копат а ги хранят халал - леж па яж.
  В действителност ще се получи нещо друго. Възнагражденията в Източна Европа няма да се вдигнат поради оголените от кадри икономики, а в Западна Европа ще започнат да плащат като в Източна, поради преситеност от кадри. Ще се получи същият парадокс като в САЩ, че днешните американци печелят по-малко от родителите си през 60-те години, защото тогава не е имало такъв наплив от мексиканци и други емигранти. Техните деца пък ще печелят още по-малко защото цялатга икономика на САЩ ще бъде прехвърлена в Китай. И от това китайците няма да вземат повече, а само на американците ще започнат да плащат като на китайци. Въобще светлото бъдеще отново е на хоризонта. Да сме живи и здрави, да му се радваме.

  /не се чете/
 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#23] от "dnevnikar":

  Хе-хе-хе-е-е-е..., отново ме изкараха и трол...!
  Отдавна не съм в схемата с надлъгването с някой пишман работодател. В графа свободни професии съм, с няколко стари и стабилни клиенти. Засега изкарвам достатъчно, че да си гледам жената и децата. Нямам мераци да ставам милиардер или да карам Ес класа. Преди доста години прецених, че няма нужда да се доказвам пред хора, които не могат да напишат изречение, без правописни грешки или да чакам благоволението им.
  Да, подчертавам дебело, че на почти всички места на които съм работил, отношенията ми с работодателя са били надлъгване. Накрая все се оказваше, че аз не съм разбрал правилно...!

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1420 Весело

  симптом за един по-голям проблем в страни като Унгария, Полша и Чехия, където масовото напускане на гражданите към по-богатата Западна Европа създаде огромен проблем с недостига на работна ръка, разказва "Ройтерс".
  **********************

  Да видим дали съм разбрала - понеже тези три държави категорично отказват да приемат "бежанци", сега упорито разни манипулативни статии ще ни внушават колко е нужно за бизнеса да се внесат колкото се може повече пришъци, които да оправят икономиката и пътьом и проблема със застаряването и да обогатят генетично и нацията.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 38. 38 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Много скоро ще разберем, че "неквалифицирана работа" не значи непременно нископлатена.

  Работил съм навън. Ръководил съм хора - проблеми, ядове, стрес.....
  Мечтаех си да бъда боклукчия. Без майтап.
  8-часов работен ден. Всички осигуровки. Никакви отговорности и стрес. Заплащане - 30 долара на час през далечната 1995-97 година.....

  Да, хората, раборещи на полето не са учили.
  Но си съсипват здравето - студ и пек, вятър и дъжд. Затова е нормално да вземат повече пари от една секретарка в някой намазан офис или накой офис-меринджей.
  Нормално е докера на пристанището да изкарва повече от експерт в общинската или държавната администрация....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 39. 39 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Гърция, Испания, Португалия, Италия, та дори и Франция се дяват в младежка безработица. Липсвали им кадри...пълни глупости!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Весело

  Кадри има колкото искаш , ама не за хамали.
  Говори се за "високо квалифицирани" берачи на селскостопанска продукция - изобщо сезонни работници, а не за инженери ЩО ТЪЙ, А ???

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Домати и грозде може да си берете сами и без работници, в автоервиза ще си работите без нает персонал ,ама да видим какво ше правите със закриването на здравеопазването и липсата на лекари и медсестри. Нито негри ,нито араби ще дойдат да ви работят тук. Благодарение на тъпанари популисти като Пепи Левото, които си изгониха собствените специалисти за да цъфти безплатното....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 42. 42 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Някои коментиращи изобщо си нямат понятие от производителност на труда и заплащане,просто си намериха приказка. Всеки иска да получава повече ,но никой не се замисля какво дава. С най-големи претенции са циганите ,които като отидат на работа при някого не разбират от нищо ,но първата има приказка е колко ще получат. Пролетта разговарях с един познат,който беше на работа в Германия,върна се и направи стотина декара череши и се оплакваше ,че не може да намери берачи. Обясняваше ми ,че в Германия плащали от едно до две евра на килограм набрани череши. Демек демонстрираше колко е в час къде какво се плаща. Предложех му и той да плаща по толкова,но веднага ми реагира,че за бране трябва да дава два пъти повече от изкупната цена... България затъва все повече в блатото на посредствеността , неграмотността ,необоснованите претенции,алчността, прибързаността ...

 43. 43 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "aralambi":
  Ами ще плачат я! Завършвайки един ден всичките установят, че във висшата администрация влизат масово калинки с връзки, едни такива дебелокожи и широко разкрачени. И че вече са заели работните места, за които те са учили 5 години и са компетентни.

 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Весело

  [quote#39:"EP"]Липсвали им кадри...пълни глупости![/quote]
  Любимата песен на чорбаджиите - няма кадри , не са квалифицирани ... Естествено инженер електроник да не е квалифициран за танцьорка на пилон или за берач на чушки Дори да кандидатстваш и за такава работа - веднага сменят плочата с "на портала чакат" ами защо не си вземат от "чакащите на портала"?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 832 Любопитно

  До коментар [#32] от "ivant88":
  По-слаба мобилност на населението в сравнение със САЩ,Канада,Австралия, донякъде и заради езика. Опитай във Великобритания да намериш квалифициран строител,медицински персонал,куриери, хотелски длъжности, включително рецепционисти и мениджъри със сносен английски. Или пък в Испания. Тези от останалите местни,които уж поне нямат проблем с езика пък са с много ниска работна етика, другите отдавна работят.

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Любопитно

  [quote#34:"borko_to"]Какво ми давате пример за хора дето дават по 40 лв. на ден за тежък физически труд? Естествено, че трудно ще си намират роби....[/quote]Не е проблем надника от 40 лева, а това, че търсят сезонни работници за малко време и то веднага. Ако е целогодишна заетост хората и за 20 лева надник ще работят мотивирано. Според мен няма квалифицирани работодатели - факт !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Весело

  До коментар [#20] от "БМЗ":

  Кой арабелите ли ще работят??? Успех

 48. 48 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Безплатен съвет към всички работодатели, които се оплакват от липса на кадри.Внасяте работници от Дания и Швеция и проблемите ви се решават. Квалифицирани са и с висока производителност на труда.

 49. 49 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#36:"tww09306483"]на почти всички места на които съм работил, отношенията ми с работодателя са били надлъгване. Накрая все се оказваше, че аз не съм разбрал правилно...! [/quote]

  Братчед, явно в теб има нещо което изкушава хората да те премятат. Казвам ти го съвсем сериозно - замисли се над това. Има умни и глупави работодатели, има добри и лоши, има отзивчиви и коравосърдечни, но всички работодатели си приличат по едно - имат невероятен инстинкт да преценят много точно човека пред себе си. Без това качество, работодател не се става.

  /не се чете/
 50. 50 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#31] от "Аз НЯМА да ГЛАСУВАМ":

  Борбата.... липсва второто "б" ...

 51. 51 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#23] от "dnevnikar":

  Мързеливият българин отиде на Запад за да го научат как се работи... Когато се връща в България навиците му остават на границата. Имал съм не един случаи при които са ми обяснявали как на Запад е чисто ,подредено и след малко ги виждам да плюят,храчат и си хвърлят цигарената кутия и хартията от закуската където им падне...

 52. 52 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#39] от "EP":

  Проблема с тези държави е, че техните граждани са образовани и ще се конкурират за добре платени места в държавите приемници. Докато Германия и другите богати държави имат нужда от някой, който да им върши мръсната работа, която местното население не иска да работи.

 53. 53 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#38] от "г-н Саранди Говедаров":

  Буклукчия се става с яки връзки.

 54. 54 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  [quote#37:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Да видим дали съм разбрала - понеже тези три държави категорично отказват да приемат "бежанци", сега упорито разни манипулативни статии ще ни внушават колко е нужно за бизнеса да се внесат колкото се може повече пришъци[/quote]
  Евроатлантическите анархисти са го измислили ама не им се получава като по учебник!
  Умните и красивите ще бъдат привлечени за каузата на евро-атлантизма а ощетените от към човешки ресурс държави ще ги фрашкат с пришелец докато се напукат по шевовете!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 55. 55 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1438 Разстроено

  До коментар [#41] от "Dr_Doolittle":

  Това пък изобщо не искам и да го коментирам.
  Заради това си плащам здравна застраховка, и то бая дебела, защото ако се наложи... ама да не се налага.

  Жената е покана за щастие
 56. 56 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#42:"gorid"]България затъва все повече в блатото на посредствеността , неграмотността ,необоснованите претенции,алчността, прибързаността ... [/quote]

  Това са нашите национални черти, братчед. Ние не затъваме в тях а си ги носим на рамо, открай време. Затова нищо не можем да свършим тук като хората. Ставаме за нещо чак когато отидем някъде другаде и усетим че там тъпите ни балкански номера, не минават.

  /не се чете/
 57. 57 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Буклукчия се става с яки връзки
  До коментар [#53] от "Ф.Нинов":

  Отдавна го разбрах :)
  Освен това трябва да си негър :)

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 58. 58 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  И в момента в Царството на Тиквите най-търсените позиции са на сервитьорки, масажистки (вероятно с "освобождаване", бармани и охранители

 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Любопитно

  [quote#27:"bgpainter"]Сега предпочитам да си развия проектите и да си бачкам за мен си.[/quote]Хората които имат независим доход, колкото и да е малък НЕ стават за работници, НЕ гледат като работници и НЕ говорят като работници = това вбесява повечето работодатели. За моя радост се оказа, че и в България има свестни работодатели добре оценяващи кадърното. Собствения доход вразумява работодателя !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Гневно

  [quote#58:"stenli1"]И в момента в Царството на Тиквите най-търсените позиции са на сервитьорки, масажистки (вероятно с "освобождаване", бармани и охранители[/quote]От държава на инженери и техници , станахме държава на сервитьорки, мазачи и пазачи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Гневно

  "Липса на кадри" не е правилната дефиниция. Правилната дефиниция е "липса на будали", които да са готови да работят за без пари и да търпят системно унижение от страна на великите меринджеи.

 62. 62 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 694 Любопитно

  Въх..Ами ако не бяха тези десетки милиони източноевропейци кой щеше да търка дупета, вдига щайги, кибичи на крак цяла смяна по фабрички, бърка бетон и мие чинии в западна Европа..и нямаше ли да се наложи не цяла Сирия и Афганистан ами цяла Индия и Пакистан да покани Меркел..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 63. 63 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В България благоприятната бизнес среда е мутренско-мафиотската! Ако не си обвързан с властта,която да ти дава поръчки и да делиш с нея,ако не показваш законите, много трудно оцеляваш. За да си добре не трябва да жалиш себе си и семейството си и да правиш компромиси с другите ,които ти "работят"...

 64. 64 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#44:"dark'star"]Любимата песен на чорбаджиите - няма кадри , не са квалифицирани ... Естествено инженер електроник да не е квалифициран за танцьорка на пилон[/quote]

  Не се знае, братчед. Ако инженерът е жена нищо чудно да се окаже че е много по-добра като танцьорка на пилон, отколкото като инженер. Колкото до печенето на чушки, наблюдавал съм лицата на жени с професии когато го правят. Те влагат такава любов и старание в подготвянето на зимнината, очите им греят с един такъв особен блясък какъвто никога няма да видиш у тях на работното им място.

  /не се чете/
 65. 65 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  До коментар [#59] от "dark'star":

  На въпроса - къде се виждате след 5 години отговарям - мисля да съм се пенсионирала и да катеря някой пущиняк из централна Азия.
  А на другия - защо искате да си смените работата - Не, не искам, но бих го направила за пари. И се чува - ама защо, не желаете ли да се развивате и т.н. глупости - Не, развивам си се чудесно през свободното си време, а времето което мога да дам на вас ще е само и единствено заради пари и нищо друго. Даже не желая да ме уважавате, аз си знам възможностите.

  Жената е покана за щастие
 66. 66 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#57] от "г-н Саранди Говедаров":

  Чел съм за кънтри клубове на баш-тузари свръхбогати уаспове, как преди да приемат нов член, му проучвали произхода на благосъстоянието и му отказвали членство, ако е със съмнителен характер.
  Ако пък благосъстоянието е натрупано от менежиране на боклуци - въобще не му давали възможност да подаде заявление, а директно го отхвърляли.

 67. 67 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Явно много малко се усещат, че Западна Европа открадна най ценното от Източна, а именно хората..Младите, работоспособните.. Ще мине време и това ще се учи в учебниците по история..и то в много тъжна светлина за нас..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 68. 68 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#56] от "Тони Шнайдера":

  Ако в България си строг работодател, изискваш трудова и технологична дисциплина, ставаш известен с лошо име и трудно си намираш кадри. Високото заплащане не е достатъчно мотивиращ критерий. Повечето казват: "По добре гладен ,отколкото уморен!"

 69. 69 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Весело

  [quote#8:"tribiri"]Русия е на второ място след САЩ по броя на тези, които са емигрирали В Русия. [/quote]
  И така да е.
  Само дето трябва да направим едно
  МНОГО ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ.
  ОТ РУСИЯ бягат 18 МИЛИОНА
  и то
  НАЙ-ОБРАЗОВАНИТЕ и
  НАЙ-КВАЛИФИЦИРАНИТЕ

  В РУСИЯ идват 11 милиона
  ОСНОВНО от
  К И Т А Й !!!!!!!

  Не е тайна,че КИТАЙ бавно
  и методично КОЛОНИЗИРА
  СИБИР, препълвайки го с
  К И Т А Й Ц И !!!!!

  Останалата - по малката част
  от емигрантите в Русия са
  ОБЩИ РАБОТНИЦИ от
  Средна Азия и
  Кавказ
  ХОРА БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ и
  БЕЗ КВАЛИФИКАЦИЯ,
  които най-често се рекрутират
  в местните РЕКЕТЬОРСКИ и
  ПРОЧЕЕ ПРЕСТЪПНИ БАНДИ
  Апропо,
  Прословутата БИТКА
  ЗА ГРОБИЩНИЯ РЕКЕТ В МОСКВА
  се водеше именно между
  БАНДИТЕ от СРЕДНА АЗИЯ
  срещу тези от КАВКАЗ

  Дето се казва
  На Русия,каквото й всичкото друго
  такава й емиграцията

 70. 70 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  и жените когато започнат да раждат излезат в майчинство съвсем ще закъсат в източна европа
  да се организират международни европейски бригади които да са сезонни според реколтата

 71. 71 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#38] от "г-н Саранди Говедаров": ако си сериозен значи е ясно защо България е на това дередже.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 72. 72 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  В Европа 21 век не можеш, да разчиташ на екстензивно земеделие в големи обеми.

  chavo64
 73. 73 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#67] от "ostin22":

  От кое време? Защо не прочетеш за промишлената революция в Англия,Германия... Какво мислиш е принуждавало милиони да търсят други земи? В най-цивилизованите държави, човешкия живот никога не е бил толкова ценен колкото си въобразявате. Социалистическите идеи къде възникват? Там където господар са парите ,човешкия живот не струва пукната пара. През 20 век ,когато хората се умориха да правят пари на богатите и се организираха нещата се промениха.

 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Любопитно

  [quote#65:"bgpainter"]Даже не желая да ме уважавате, аз си знам възможностите.[/quote]+++ за всичко освен това. Парите не са най-важни = изкарвам си и без работодател, за това без уважение не бих могъл да издържа дълго.
  Имах възможността цял живот да работя само работа която обичам - това дава изкривявания които са пречка в съвременните реалности. Не са научили още, че добрия работник е злато.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Любопитно

  [quote#69:"Hawaii"]В РУСИЯ идват 11 милиона
  ОСНОВНО от
  К И Т А Й ![/quote]От Украйна са 5 милиона работници в Русия
  Отделно цвета на цяла Централна Азия се изнесе в Русия. Представяш нещата изкривено.
  От Русия на Запад бяга боклука и бандитите.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  От друга страна рабодотателите, да се научат да обучават работници.

  chavo64
 77. 77 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#65:"bgpainter"]Не, развивам си се чудесно през свободното си време, а времето което мога да дам на вас ще е само и единствено заради пари и нищо друго.[/quote]

  Точно!
  +++++++++++++++++++++++

 78. 78 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#68:"gorid"] Високото заплащане не е достатъчно мотивиращ критерий. [/quote]

  Абсолютно си прав, братчед. Аз съм имал проблеми с работници точно поради изброените от теб качества. И затова се отказах от всяка дейност свързана с други хора. И се чувствам прекрасно. Българинът не могат да го мотивират парите, поне не за дълго. Дори и интересната работа не го мотивира задълго - омръзва му. Единственото което не му омръзва е да прави каквото на него му скимне но не вкъщи а на работното си място и някой глупак да му плаща. При социализма всички търчаха като хлебарки да си уреждат разни лични неща през работно време. И точно тези хора днес плачат за него, след като сами го загробиха.

  /не се чете/
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#75:"dark'star"]От Русия на Запад бяга боклука и бандитите. [/quote]

  Това е радостна новина, братчед. Да се надяваме че при този наплив след 10 години със свещ да търсиш в Русия кьорав бандит няма да намериш. Нито пък некадърен и алкохолизиран работник.

  /не се чете/
 83. 83 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  [quote#44:"dark'star"] веднага сменят плочата с "на портала чакат" ами защо не си вземат от "чакащите на портала"?[/quote]
  Както по-горе писах - на портала не знам колко чакаха, ама 2 години не се намери някой да ме смени. Е, в крайна сметка намериха, ама... пак не беше от тия дето чакат на портала...

  [quote#38:"г-н Саранди Говедаров"]Нормално е докера на пристанището да изкарва повече от експерт в общинската или държавната администрация.[/quote]
  Предполагам, че това си го наследил от дядо си, говедаря.
  Само дето ама ИЗОБЩО не е така.
  Искаш ли да ти кажа що?
  Щото аз докер мога да бъда когато си поискам, още от утре сутринта, ама и 10 докера да дойдат на моето място, не могат да ми свършат работата!
  Между другото - и говедар мога да бъда.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 84. 84 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Весело

  [quote#75:"dark'star"]Отделно цвета на цяла Централна Азия се изнесе в Русия. [/quote]
  Точно ТОЗИ ЦВЯТ се би и се стреля като
  на истинска война за ГРОБИЩНИЯ РЕКЕТ
  в МОСКВА
  От ТОЗИ ЦВЯТ на Центр.Азия
  е ПРОПИЩЯЛА МОСКВА
  Зер,ТОЗИ ЦВЯТ държи основно
  РЕКЕТА В МОСКВА......

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Любопитно

  [quote#8:"tribiri"]Русия е на второ място след САЩ по броя на тези, които са емигрирали [/quote]ФАКТ ... ама нЕкои говорят за "най-желаната"
  а не за реални емигранти и гастарбайтери,
  зашото така им изнася и не понасят реалности
  аз пък желая да съм космонавт на Луната

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 88. 88 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#76:"chavo64"]От друга страна рабодотателите, да се научат да обучават работници. [/quote]

  В Америка казват, тука това е бизнес а не училище. Ако можеш работиш. Ако не, идваш когато се научиш.

  /не се чете/
 89. 89 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Любопитно

  [quote#75:"dark'star"]От Русия на Запад бяга боклука и бандитите. [/quote]
  Извинявай,но държим да те попитаме

  ДЪЩЕРИТЕ НА ПУТИН

  Тях в КОЯ ОТ ДВЕТЕ категории ги броиш

  Благодарим предварително за отговора

 90. 90 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#10] от "tribiri":

  Това, че в Русия масово се преселват от централно азиатските бантустани как променя факта, че и сега много руснаци се местят на запад? Или смяташ, че руснаците много се кефят на най-голямата джамия в Европа?
  А иначе статията си е чиста проба тъпа обработка колко добре да ни дошли мигранти от Азия и Африка.
  Ми за мен не са.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 91. 91 Профил на jtb38507691
  jtb38507691
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#84] от "Hawaii":

  Погребалния бизнес и гарбидж бизнеса са най-доходоносни след нарко-бизнеса!!

  Нормално е да има търкания, ама ти откъде ги знаеш тия работи

  хахахахаха

 92. 92 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Весело

  [quote#81:"Tzun Kai Hui"]Тук позна - децата на всички руски управляващи са на Запад Ти дори за русофилски трол си невъзможно тъп [/quote]Статията е за милиони РАБОТНИЦИ, за КАДРИ, а не за няколко деца на олигарси.
  Пак бъркаме круши с крушки = не мина!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 93. 93 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  До коментар [#74] от "dark'star":

  Там където работя са ме повишавали 4 пъти.
  Повечето ми колеги не говорят с мен, защото по моите разбирания висшите длъжности трябва да си разбират от работата. На чистачката ще ипомогна с торбите с боклука, на тези под мен ще им покажа как, и ще им обясня по най-елементарният начин, ако трябва 20 пъти докато стоплят, но на някой менажер няма да си мръдна пръста да му улесня работата, нищо, че ще ми коства някакви си 5 минутки - оставям ги да се помъчат, пък накрая се включа, след като са се мотали 2 дни.
  Разбираш ли за какво уважение говоря?

  Жената е покана за щастие
 94. 94 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1822 Весело

  [quote#90:"Цецо"]Това, че в Русия масово се преселват от централно азиатските бантустани как променя факта, че и сега много руснаци се местят на запад?[/quote]Това, че много руснаци се местят на запад как променя факта, че в Русия масово се преселват от централно азиатските бантустани СМЯХ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 95. 95 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1530 Весело

  До коментар [#60] от "dark'star":

  Българския технически гений беше добре известен. За туй и имахме толкоз вицове за инженер Ганев.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 96. 96 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#45] от "thepirineagle":

  Не съм съгласен изцяло с Вашето твърдение. В Европа има значително по-добра система от високоскоростни железопътни линии, автомагистрали и вътрешните водни пътища, а и самата територия е с висока гъстота на населението. Мобилността на хората в Европа е значително по-развита, отколкото в САЩ.
  По отношение на чуждите езици - чужд език се учи, не е никакъв проблем. Стотиците хиляди източноевропейци работещи на запад - от берачи и чистачи, през шофьори и водопроводчици, до лекари и инженери, са живото доказателство за това.
  Изобщо един европейски работодател (в това число и български) е в много по-изгодна позиция от колегата му в САЩ, по отношение на човешкия ресурс. Последният разполага едва с 350 млн. души, а бизнесменът от ЕС - с 500 млн.

 97. 97 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1530 Разстроено

  До коментар [#94] от "dark'star":

  Ставаше дума за качество. Ма ти как да го разбереш?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 98. 98 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#76] от "chavo64":

  Нямат желание да обучават кадри. Искат готови специалисти.

 99. 99 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  европейците трябва да пазят реколтата на европейското лозе и да организират мобилни бригади по време на събиране на реколтата на различните плодоеайни култури

 100. 100 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Причината за миграцията на работна ръка,мили ми плямпалници е,че в родните страни парите не стигат дори за храна. Пишман политиците скубят заедно с пишман бизнесманите и пишман фермерите. Системата ни е сбъркана и се налага катарзис,който трябва да започне след физическсото унищожение на една шепа корумпирани и самозабравили се друсалки върлуващи в НС ...(не само нашето)

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK