За гласуването с любов и малко разум

Кандидатите за президент Трайчо Трайков, Цецка Цачева, Румен Радев

© Дневник

Кандидатите за президент Трайчо Трайков, Цецка Цачева, Румен Радев"Рекламирането на този "кух" глас е вредно и подвеждащо"
"В никакъв случай не пускайте в урната празна бюлетина! Това е все едно да си дадете кредитната карта и ПИН кода на непознат човек или да му дадете пълномощно да тегли от банковата ви сметка колкото той си поиска."
"Ако толкова ви се иска, лично направете гласа си невалиден, за да не гласува друг вместо вас."


Тези дни една ослепителна репортерка ми каза, че имало голямо неразбиране за ролята на новата възможност за гласуване, наречена "Не подкрепям никого". Аз я наричах "Всички са маскари". Но не съм прав. "Всички са маскари" е емоционално-експресивен протестен вот. Виж "Не подкрепям никого" си е кротко, безпристрастно и приспиващо волеизявление. То обаче не е за подценяване. От него ще се възползват грамотни избиратели. Евентуален висок процент на тези гласове ще бъде наистина ритник в зад..ка на партиите. Колко силен ще е той ще видим на изборите.


В долните редове ще се опитам да обясня нещо за този вот, така че и аз да го разбера. Нали помните вица? Един професор се жалва на друг от тъпите си студенти и казва: 10 пъти им го обяснявах, накрая аз го разбрах – те не го разбраха.
Опцията за подобно гласуване е сравнително нова и в други страни. Според някои публикации е прилаганa от 1976 г. под името "За никого от посочените по-горе". Има страни, в които немаркираните бюлетини в урната също са третирани като "не подкрепям никого". До какво води подобна възможност за гласуване и защо не се прилага масово.


Първо – вотът "Не подкрепям никого" стимулира безотговорно електорално поведение, второ – ерозира политическата стабилност и легитимността на избираните власти, и трето – става почва за възникване и ръст на популистки и радикални политически проекти. Това е накратко, за да не влизаме в теории. На тези основания много експерти препоръчват този вот да не се прилага. Тези аргументи бяха споделени при обсъждане в парламентарната правна комисия, но не бяха взети под внимание и сега тази възможност за избирателя е факт.


Сега по същество за предстоящите избори у нас


За да имаме избран президент още на първия тур, трябва едновременно да са изпълнени две условия. Първото е да са гласували поне 50% от общия брой избиратели. Ако това условие е изпълнено и ако някой от кандидатите спечели над 50% от действителните гласове, които са дадени за партии, коалиции и инициативни комитети, то той се счита избран. Ако едно от тези условия не е изпълнено, автоматично се отива на втори тур. Там няма долен праг на избирателната активност и се избира между двамата кандидати, които имат най-много гласове.


Лесно ли е да се изпълнят условията, за да има избор на първия тур? Не е лесно.


През 2001 г. (Георги Първанов срещу Петър Стоянов) на първи тур нито са гласували над 50%, нито някой от кандидатите е имал над 50% от гласовете.


На президентските избори през 2006 г. (Първанов срещу Волен Сидеров) избирателната активност на първи тур е 44.28% от общо 6 450 920 избиратели по списък (под 50%). И въпреки че Първанов печели 64.047% от гласовете (над 50%), се отива на втори тур.


През 2011 г. обаче става обратното. Гласували са 51.83% от избирателите (над 50%), но нито един от кандидатите не достига на първи тур 50% (Калфин има 28.96%, а Плевнелиев 40.11%). И пак се отива на втори тур. Така е и през 1992 г. (Желю Желев срещу Велко Вълканов), и през 1996 г. (Иван Маразов срещу Петър Стоянов).


Тъй като на втория тур няма долна граница на избирателната активност, под която изборите са невалидни, и 10% да гласуват, те ще ни изберат президент. Второто условие се изпълнява автоматично. Винаги един от двамата кандидати с най-много гласове от първия тур ще има поне 50% и малко на втория тур. За другия винаги ще остават по-малко от 50%. Аритметика.


Досега желанието и усилията на партиите бяха насочени да се свали избирателната активност на първи тур и да разсее вотът между разни пищови, шишарки, цигуларки, аптекари, петна, каратисти и др. Това даваше възможност между двата тура да се изтъргува подкрепата на третия, четвъртия, петия кандидат в полза на някой от първите двама, които отиват на втори тур. И, ако се налага, да се мобилизира допълнителен електорат в полза на някой от двамата кандидати. Или пък да се оттегли електорат, ако някой от двамата кандидати се инати и не е склонен на пазарлък.


Какво се променя в настоящите избори?


Те стават формално задължителни със санкция отписване от избирателния списък, ако не се гласува на два последователни избора от един и същ вид. За да не се приложи санкцията, избирателят трябва да се обяснява с администрацията в декларация, доказваща уважителна причина защо не е гласувал. Като компенсация за вмененото задължение за гласуване законодателят даде възможност на избирателя да декларира избор (позиция) "Не подкрепям никого". Това е едно своеобразно бонбонче, едно локумче, което законът дава на избирателя за това, че е спазил закона, отишъл е до урната, но вместо празна бюлетина или невалиден глас добросъвестно е гласувал с утвърдените знаци и със син химикал. Много вероятно е този тип избиратели изобщо да не гласуват, ако го нямаше факторът задължителност. Сега имат и "локумчето" марка "Не подкрепям никого".


И сега стигаме до важното пояснение какво става с този глас "Не подкрепям никого",
какво става с "локумчето"?


Този глас, както и другите, влиза в базата за изчисляване на избирателната активност и я вдига, надува броя на гласувалите, защото мотивира иначе пасивни избиратели да гласуват. Мотивира и т.нар. протестен вот. Той се счита формално действителен глас – даден е на официалната бюлетина, даден е с утвърдените знаци, положени със син химикал. Това значи, че едното от условията да има избран президент на първия тур (да са гласували над 50% от избирателите в избирателния списък) може да се изпълни по-лесно. От гледна точка на предмета на изборите обаче, това е "кух" глас, няма избор.


И тук е черешката на тортата - какво става с този "кух" действителен глас при определяне на резултатите от гласуването?


Ами нищо не става. Този "кух" глас "Не подкрепям никого" се сортира на отделна купчинка, отделя се от действителните гласове, които са дадени за кандидатите на партии, коалиции и инициативни комитети. Става на практика недействителен глас при определяне на резултата за кандидатите. С други думи, не се брои за никого. Ще бъде преброен само за целите на протокола и политолозите, за да се запише на специален ред в протокола. Точно както ще се бъдат преброени и недействителните гласове - немаркираните бюлетини в урната, гласуването за повече от една листа, гласуването с червен химикал и със звездичка например и други подобни, както гласовете за моци, тоци, гласовете, на които пише "всички сте маскари", има нарисувани картинки ( в т.ч. и нецензурни) и др. Те ще бъдат записани на съответния ред като недействителни гласове.


Повтаряме – гласът "Не гласувам за никого" не се брои за нито един от кандидатите при определяне на резултата от гласуването. При това положение нараства тежестта на гласовете на т.нар. твърди електорати. Те са формирани от хората, които са назначени в администрацията и цялата бюджетна сфера с политическа протекция и ходатайства, от служителите и работниците на фирмите, които получават обществени поръчки поради политическа и друга обвързаност с властта. Която и да е тя. Помните ли бобовдолските миньорски инструктажи в полза на БСП? Който иска, може да си ги припомни пак. Има ги в интернет. И, разбира се, от купения, етническия и друг зависим/контролиран вот.


При хипотезата гласували над 50% от избирателите в списъка и 50% от тях гласували с "Не подкрепям никого", теоретично е възможно някой от кандидатите все пак да достигне 50% от действителните гласове, които са подадени за кандидатите на партии, коалиции и инициативни комитети и да бъде избран от малък брой избиратели. Малко вероятно е, но е възможно. Поради тази причина рекламирането на този "кух" глас е вредно и подвеждащо. На втория тур, обаче квадратчето "Не подкрепям никого" може да се окаже единственият избор на много хора, които не искат да гласуват с отвращение за по-малкото зло според своите убеждения.


И за накрая един съвет. ЦИК и партиите никак, ама никак не обичат да анализират причините за големия брой недействителни гласове, които се намират в урните. Не е ясно дали това са немаркирани бюлетини или невалидността е определена по други причини. В протоколите на СИК и нагоре за това е отделен един ред и ЦИК не иска да се отворят чувалите и да се направи анализ.
Затова моят съвет е: в никакъв случай не пускайте в урната празна бюлетина! Това е все едно да си дадете кредитната карта и ПИН кода на непознат човек, или да му дадете пълномощно да тегли от банковата ви сметка колкото той си поиска.


Ако толкова ви се иска, лично направете гласа си невалиден, за да не гласува друг вместо вас.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 765 Неутрално

  "...На президентските избори през 2006 г. (Първанов срещу Волен Сидеров) избирателната активност на първи тур е 44.28% от общо 6 450 920 избиратели по списък (под 50%) И въпреки че Първанов печели 64.047% от гласовете (над 50%) се отива на втори тур..."

  Един от най-срамните моменти след 89'

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  За българските реалности - СРАМ МЕ Е ОТ ВАС, е някак си и по на място.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  Аз разбрах и ще гласувам за Трайчо Трайков.

 4. 4 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 628 Гневно

  До коментар [#1] от "sashobal":

  На тези ще е много подобно - ще трябва да избираме между Тетка и Калфин / Радев най-вероятно...
  Е тогава ще влезе в играта - не подкрепям никого, но дори тези хора да са мнозинство на 2-рия тур - пак ще си имаме съвеЦко протеже...

  Stef
 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Сещам се за кмета на Пловдив от ГЕРБ как инструктираше хората по какъв начин да правят бюлетините недействителни. Нищо не последва.
  Иначе на миналите избори за президент, на първи тур е имало 230 000 недействителни гласа, а на втори - 105 000. Това трябва да се анализира.

 6. 6 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До сега гласувах на всички избори. От сега няма да гласувам на никакви избори. Отвратен съм.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Както обикновено, а и съвсем логично, нещата са в наши ръце. Когато тези ръце, барабар с главата която ги управлява се правят на умрели лисици и не гласуват или гласуват по описания по-горе начин, те си мислят че са орогинални и над системата или въобще и не искат да помислят, а след това се жалят по кръчми, опашки и превозни средства, колко е лошо и как няма управия.
  Те не могат да си размърдат мозуците за някой и друг час, но всички останали са им виновни, те не си гледат работата и едва ли не персонално се чудят как да очернят живота на подобни наши сънародници.
  Хората са казали: "Ум царува, ум робува, ум патки пасе" - е, и ние може да си изберем роля, наша и без никой да ни кара насила, нали така.

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  "Евентуален висок процент на тези гласове /не подкрепям никого/ ще бъде наистина ритник в зад..ка на партиите. Колко силен ще е той ще видим на изборите."
  - Тц, на референдума. При това не в заяждането за субсидиите, а за мажоритарното гласуване.

 9. 9 Профил на rozitza
  rozitza
  Рейтинг: 0 Неутрално
 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  "Ако толкова ви се иска, лично направете гласа си невалиден..."

  Не, ще бъде валиден! За Трайчо Трайков!


 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2570 Весело

  До коментар [#3] от "chicago514":

  ако беше разбрал на първия тур щеше да си за гъби, а на втория - с #к*рзавсичкитебекапета

 12. 12 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Ето колко са били недействителните бюлетини на президентските избори през годините:

  1996 г.
  Първи тур 28 908
  Втори тур 25 416

  2001 г.
  Първи тур 12 589
  Втори тур 8 917

  2006 г.
  Първи тур 77 374
  Втори тур 57 560

  2011 г.
  Първи тур 229 844
  Втори тур 104 837

  2016 г.
  ?????

 13. 13 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Гласуваме всички приятели за г- н ТРАЙКОВ !!!!!!!

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  "Евентуален висок процент на тези гласове ще бъде наистина ритник в зад..ка на партиите"

  Никой няма да се трогне!

 15. 15 Профил на Boris Dimitrov
  Boris Dimitrov
  Рейтинг: 230 Весело

  Кьоркютюк пияната Цецка Цачева цъфнала на видео
  https://www.youtube.com/watch?v=LQSZBSmdiwM

  Цецка Цачева пияна на мотика пее руски песни
  https://www.youtube.com/watch?v=Fb93RZ62MUE

  Моята гордост, моята президентка хаха!

 16. 16 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Истинското протестно поведение би било следното. А) На първи тур не гласувам или гласувам за кандидат, който със сигурност няма шанс да стигне до втори тур. (Примерно, махам Цачева, Радев, Калфин и Каракачанов, махам Пищова ... напосоки хващам един от останалите). Б) На втори тур отивам и гласувам с "нито един." Така увеличавам възможността първия да няма 50% и оттам ... лека или по-тежка политическа криза.

  Никола Йорданов
 17. 17 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  "При хипотезата гласували над 50% от избирателите в списъка и 50% от тях гласували с "Не подкрепям никого", теоретично е възможно някой от кандидатите все пак да достигне 50% от действителните гласове."

  Ами НЕ! Гласът за "Не подкрепям никого" е ВАЛИДЕН и ДЕЙСТВИТЕЛЕН ГЛАС, следователно няма как да се случи горното.

 18. 18 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Като наближат избори, в партийните централи грабват калемите и започват бакалските сметки.Чудят се как да спечелят гласоподаватели, вместо да си зададат въпроса защо народът ги мрази и не иска да гласува за никого.

 19. 19 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 396 Неутрално

  И защо ще гласувате за Трайчо ? Защото кръгът, към който е àст и този сайт, подкрепя г-н Трайков ли? Аз няма да подкрепя г-н Трайков, защото си позволи вчера да вменява думи на други кандидат президенти, вместо например да обясни как точно ще "бори" демографската криза, за която днес говореше по телевизията, че щяла да му бъде приоритет? С кебабчета ли ще ги връща или с кюфтета?

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  “...вотът “Не подкрепям никого” стимулира безотговорно електорално поведение, второ – ерозира политическата стабилност и легитимността на избираните власти, и трето – става почва за възникване и ръст на популистки и радикални политически проекти.”

  Потресаваща инфантилност! С какво вотът “не подкрепям никого” е по-безотговорен от този за напр. Пищова, Орешарски, Марешки, Каракачанов, Банев и Жорж Ганчев?!
  Това да пуснеш невалидна бюлетина, да не подкрепиш никого или да не гласуваш е резултат от личен избор. Мантрата за твърдите електорати и платения вот в никакъв случай не се подкрепя от досегашната практика. Пък и тези, които се докараха да нямат нито твърд, нито мек електорат да си сърбат попарата в унисон с името на пребоядисания си кандидат!

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8665 Неутрално

  Ще тръгнат да се редят по опашките ,само за да кажат, че не подкрепят никого. То на тези, дето са на бюлетината , хич не им пука за това. А обикновено тези, дето не отиват да гласуват или сега, не харесват никого, после най-много критикуват.

 22. 22 Профил на borko83
  borko83
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz73":

  Гласът "Не подкрепям никого" е валиден и действителен, но не участва в отчитането на резултатите. На практика все едно е недействителен, само се отчита в отделна графа.

 23. 23 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#1:"sashobal"]Един от най-срамните моменти след 89'[/quote]

  Имам чувството, че сме се запътили към втори балотаж, на който няма да гласувам Дано не съм прав.

  Имам и един технически въпрос относно "санкцията" предвидена в случаите на негласуване (наказанието да не се гласува е повече от абсурдно - все едно да накажеш крадец да не краде) - за да ми се зачете участието в изборите трябва ли да гласувам и на първи тур и на балотажа или само еднот остига?

 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  горе долу читава статия, но с нелогичен край.
  Авторът обяснява каква е измамата, но после съветва електоратът да отиде и да се включи в измамата.

  Затова - БОЙКОТИРАЙТЕ изборите.
  Но не си правете илюзии - това не е шут в зъга, а само опъване на нервите.
  Шутът трябва да е буквален.

  властта ражда паразити
 25. 25 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#22] от "borko83":


  [quote#22:"borko83"]Гласът "Не подкрепям никого" е валиден и действителен, но не участва в отчитането на резултатите.[/quote]

  А какво пише в Конституцията:
  "Избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели."

  Т.е. НЯМА КАК ДА СТАНЕ описаното в статията....

 26. 26 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3454 Неутрално


  Българи,
  не вземайте в ръцете си " кух глас " ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА СЕБЕ СИ С БЮЛЕТИНАТА НА ТРАЙЧО !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12185 Неутрално

  Избягвайте размиването на гласове. Аз и моите приятели ще гласуваме за Тр. Трайков

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 680 Разстроено

  Ако си изберат Тетка Цачева, Боко такъв автогол ще си вкара, че свят ще му се завие. С тази кандидатура се постави в ситуацията губещ-губещ. Не можеш постоянно да си обграден от удобни и мразени от обществото лица. Колкото и да е добър в манипулирането на разултати Цветанов, това няма да продължи вечено. Поне не с тази вече безгранична наглост, проявена с избора на Цачева за кандидат президент. Та аз не се сещам за по-нехаресван човек в ГЕРБ от тази лелка. Лъчо Мозъка, Фидосова и дори Цветанов са по-компромисно приятни от тази жена Цачева, по дяволите....ако си я изберат с пазаруване и изнудване на големи групи хора, ще страдат скоро.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 29. 29 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 464 Неутрално

  [quote#27:"penetrating"]Избягвайте размиването на гласове. Аз и моите приятели ще гласуваме за Тр. Трайков[/quote]
  Бих добавил: ако сте разочаровани гербаджии, сега имате много умен избор!

  Who Is John Galt?
 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Аз нямам никакво колебание: Трайчо Трайков!
  И на първи, и на втори тур!

 31. 31 Профил на borko83
  borko83
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "lz73":

  Според Изборния кодекс:

  "Избрана е кандидатската двойка, получила повече от половината действителни гласове, с изключение на тези по чл. 333, ал. 1, т. 7, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели."
  ===

  Изключените действителни гласове са тези с "не подкрепям никого". Така че колкото и да са тия гласове, те не влияят на избора, изисква се повече от половината от останалите действителни гласове.

 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  http://clubz.bg/45567-kak_trajcho_trajkov_da_specheli_izborite_v_12_tochki


  Ето какво трябва да се направи, за да може Трайчо Трайков да спечели изборите:

  1. Министрите на Реформаторския Блок (РБ) напускат кабинета.

  2. РБ оттегля всички свои представители от всички нива на управление.

  3. РБ декларира, че ГЕРБ са лява партия с авторитарен уклон.

  4. РБ декларира, че ГЕРБ пречат на реформите, забавят развитието на страната и че само усвояват фондове с много малък реален смисъл.

  5. РБ декларативно и еднозначно изпраща ГЕРБ вляво, между БСП и БКП.

  6. РБ декларира, че се разграничава от всички решения и действия на мутро-ченгетата.

  7. РБ поема твърд курс към тотална реформа в държавата и ясно заявява, че са единствената дясна формация в България днес.

  8. РБ свиква всички посланици, особено на ЕС и САЩ, и пред медии ги запознава с реалното положение в страната.

  9. Трайчо Трайков сменя беззъбата кампания. Декларативно постулира, че е единственият некомунистически кандидат, единственият десен кандидат на единствената дясна формация в България, единственият кандидат, който няма нищо общо с Държавна сигурност и БКП.

  10. Трайчо Трайков призовава към обединение на всички демократични и реформаторски сили.

  11. Трайчо Трайков възражда и повежда Обединените демократични сили (ОДС).

  12. Трайчо Трайков призовава всички, на които им е писнало от корупция, кражби, липса на институции, подмяна на приоритетите за развитие на държавата и т.н. да излезнат на протести срещу ченгетата и кадрите на БКП.

  13. Трайчо Трайков призовава за граждански контрол върху процеса на изборите, броенето и смятането на изборните резултати, както и цялата работа на ЦИК, ОИК и всички избирателни комисии по места.

  14. Трайчо Трайков призовава разочарованите, както и симпатизантите на другите партии, да гласуват за него, за да има обединение на около единствената не-ченгеджийска кандидатура.

  Процесът задължително започва с т. 1. - Министрите от РБ веднага да си подадат оставките. Знам, сложно е. Да си напуснат министерските кресла, да се откажат от еврофондовете, да излезнат на улицата. Не е лесно. Но иначе няма да стане. Не става да викаш за свобода и сила от позиция в правителството и да убедиш хората да гласуват за теб. А на хората им писна. Ама много им писна.
  Трайков: Построихме ограда с Турция, кога ще построим ограда с мафията?

  Леко е радикално. Но е възможно. И истинско. А и май е единственият начин да се спаси положението. Само така Трайков може да събере и протестния вот и да получи най-голям резултат на първи тур. А тогава Бойко или трябва да подаде оставка (така се зарече), или да канселира изборите (има такава възможност по сегашния кодекс, ама това е друга хипотеза), или да ни арестува всичките.

  Във всеки един от тези случаи Трайков печели изборите. Може да не стане президент, но ще спечели много. Успех!

  *Мнението на Любомир Аламанов е публикувано във фейсбук и го препечатваме с разрешението на автора. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

  BIG AL
 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1411 Весело

  Двама приятели си говорят и единият вика на другия:

  - Днеска пускам първи канал - Цецка Цачева и Бойко Борисов. Превключвам на втория - Цецка Цачева и Бойко Борисов. Обръщам на третия - Цецка Цачева и Бойко Борисов. Страх ме е да пусна порно канала!

  BIG AL
 34. 34 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 342 Любопитно

  Изгарям от нетърпение да видя киселият сурат на бат Боко, след неоспорващата победа на Трайков.

 35. 35 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#26] от "niksan1": Българските турци да гласуваме за Трайков. Сега или никога.

 36. 36 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2176 Весело

  До коментар [#33] от "BIG AL":

  Хахах, много добре!
  Ако има червена точка, там трябва да е “забранено за лица над 18г.”

  I Want To Believe
 37. 37 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Абе малко смешен плач от работодателите, според мен. Рев, сълзи и сополи. Да ви имам проблема, честно! Бъдете откровени и направо искайте премахване на отпуските и официалните празници. Ще ми почиват тия, аре бе! И престанете с тая тъпа изсмукана от пръстите пропаганда, че българите много сме били празнували! Ако наистина го твърдите сте лицемери или не знаете за какво говорите. Не, на Запад няма сливания и отработвания в нашия вариант. Но пък празници има доста и "работливите" германци са най-празнуващи в цяла Европа - по всички критерии. Проверете си фактите. И още нещо - дълги уикенди и т.н. извънредни почивки на Запад се правят ТОЧНО за стимулиране на икономиката и търговията и туризма и всякакъв вид развлекателни дейности. Икономиката не се случва само в офиси и производствени факти от 9 до 5. И за това си проверете фактите.

 38. 38 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Упс, това беше за другата статия, извинявам се

 39. 39 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Гласуваме за Цецка. ГЕРБ управлява спокойно, а тези, които ще дойдат не ги знаем какви са. Медиите се стремят да насаждат хаос още от сега, а ако загубят ГЕРБ си представям какво ще е.

 40. 40 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  не се бях замислял, че ако някой пусне празен плик дава възможност за манипулиране на гласа му. Не, че няма милион други начина, който партиите използват де

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 41. 41 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 455 Гневно

  Много лоша и подвеждаща статия!
  Никаква любов и още по - малко разум!
  При това, с явни и преднамерени математически грешки относно "липсата" на тежест на гласувалите "Не избирам никого"!
  И този автор, за съжаление, се прави на неразбрал, че има и референдум, което е основния въпрос на тези избори и шанс да се изгонят от политиката престъпниците!

 42. 42 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#22] от "borko83":

  "...Този глас, както и другите, влиза в базата за изчисляване на избирателната активност и я вдига, надува броя на гласувалите ..."!

  Това е ключа, за палатката! Гледат да избегнат балотажите, като с тоя номер вдигат избирателната активност. Обират протестния вот и го ползват, все пак по някакъв начин. По-добре е за една партия, отколкото никаква полза, от протестния вот!
  Всъщност действителната избирателна активност, не е чак толкова ниска. Но, трябва да се има в предвид, че в избирателните списъци са и всички ония, които от дълги години, живеят извън България.

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#38] от "droidus":

  няма значение. Ако се тълкува като метафора, пасва си :)

  властта ражда паразити
 44. 44 Профил на kakaginka
  kakaginka
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#15] от "Boris Dimitrov":

  Нашата майка

 45. 45 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Накратко: хора, кой чепка темата Белене,КТБ,съдебна система, защо сме в ЕС и НАТО? Единствено един от всички кандидати,но на някои не им бил "мъжествен","представителен","народен"....еми логично-следствено никога няма да имате свобода,истински избор,заплати по € 1000 и нагоре ,образовани деца,добри пътища...И не защото Трайков ,ако стане президент ще изпълни всичко това / не му е в преките правомощия и възможности /, а защото народ без разум и елементарна логика не заслужава и никога няма да получи по-добра съдба!

 46. 46 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 805 Любопитно

  До коментар [#24] от "Николай Теллалов":
  Предложения? Революция? Няма я основата,революционно / предполагаемо / настроената "дребна буржуазия",голяма част от активно мислещата и работеща "интелигенция" ,заедно с много от квалифицираните работници са в чужбина......

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4288 Неутрално

  [quote#45:"thepirineagle"]кой чепка темата Белене,КТБ,съдебна система, защо сме в ЕС и НАТО?[/quote]
  Е я ми споменете едно бг журнале да ги е попитало за тази тема?
  ЕДНО-ЕДИНСТВЕНО ЖУРНАЛЕ?
  Не няма, треперят им гащите, да не би случайно да ги уволнят!

 48. 48 Профил на whiterabbit
  whiterabbit
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#15:"Boris Dimitrov"]Цецка Цачева пияна на мотика пее руски песни [/quote]

  Когато една публична личност допуска да бъде разпространявана пияна в публичното пространство, това е проблем на публичната личност. Когато на една пияна българка ѝ идва отвътре да пее на руски ми идва малко в повече. Но когато тази личност стане президент, това вече е проблем на цялата нация.

 49. 49 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Цитат:"рекламирането на този "кух" глас е вредно и подвеждащо"

  Кухите междуушия, генерират кухи гласове, и са вредни и подвеждащи, и за самите тях!
  Но, когато си "кух", това е за дълго, да не кажа завинаги!
  Мафията харесва кухите!

 50. 50 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Весело

  [quote#44:"kakaginka"]Нашата майка [/quote]
  С Тодор Живков сравни Цецка Цачева сайтът „Пик”, който се хвърли на амбразурата да я защитава от присмеха по неин адрес в интернет:
  „… И с Живков се подиграваха, но го обичаха. И Живков като Цачева бе човек от народа.

  Тук е разковничето – Борисов ги жегна право в сърцето с образа „майка на нацията“...Цецка Цачева не е Шарън Стоун, но и Румен Радев не е Леонардо ди Каприо. Що не пускате смешки за плешивото теме на Радев, например? Фигурата на Илияна Йотова перфектна ли е? Какво ще кажете за цайсите на Трайчо? Има ли смисъл изобщо да продължаваме?

  Ако германците избираха по красота, щяха ли да търпят толкова години канцлерката си Меркел?
  ...Цецка Цачева е вдъхвала живот, раждала е син. А една майка е винаги красива.”

 51. 51 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  [quote#50:"dobrich"]Цецка Цачева е вдъхвала живот, раждала е син.[/quote]
  Изкарват нейното раждане като нещо уникално – раждането и вдъхването на живот сами по себе си са наистина уникални, но да я дават за пример за всички други жени и майки, е вече прекалено.

 52. 52 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Идеята на статията е на първия тур да се гласува за конкретен кандидат, а на втория отвратени от двамата кандидати /ако не е нашия/ да пуснем бюлетина с не подкрепям никого. Вероятно на втория тур ще се явят Цачева срещу генерал Радев. И вероятно генерал Радев в комплект с Илияна Йотова ще победят. Както Атанас Атанасов пророкува, сметките на ГЕРБ няма да излязат. Много вероятно е да се получи точно това. Всички срещу ГЕРБ. В случая и неподкрепилите Цачева. Вероятно Илияна Йотова - генерал Радев са за предпочитане /поне за тази аудитория/, както и за автора. Ето какво пише той:
  "На втория тур, обаче квадратчето "Не подкрепям никого" може да се окаже единственият избор на много хора, които не искат да гласуват с отвращение за по-малкото зло според своите убеждения." Край на цитата. За да дойде "по-голямото зло".

 53. 53 Профил на Грозде
  Грозде
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  "Първо – вотът "Не подкрепям никого" стимулира безотговорно електорално поведение, второ – ерозира политическата стабилност и легитимността на избираните власти, и трето – става почва за възникване и ръст на популистки и радикални политически проекти."

  Почвата вече я има, а популизмът е достатъчно избуял отровен плевел. На всички десебарски тролове, които не са чели или разбрали статията, но са декларирали, че ще гласуват за Трайков, бих задала въпроса: "За кого бихте гласували, ако полумъртвият "РБ" не беше излъчил с хиляди мъки този кандидат?" Отговор не чакам, защото го знам. Първи те биха използвали спорното квадратче "не подкрепям никого".
  Защото са...?
  1. Популисти;
  2. "Десни";
  3. Комунисти.
  Кой от трите отговора си избирате?

  Кисело.
 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#46] от "thepirineagle":

  Вярно е. Обективните условия периодично се повтарят, но субективният фактор никакъв го няма.

  Все едно дави се човек, трябва само да посегне към плуващия редом спасителен пояс... ама няма настроение.
  Ами да се дави тогава с тия свои народопсихологични "особености". Насила хубост до добро не води.

  властта ражда паразити
 55. 55 Профил на lgl56497512
  lgl56497512
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Радев сам за себе си може да е добър кандидат, макар, че не вярвам, мисли с джоба си. Животът му е преминал в обгрижване от други хора, всичко му беше безплатно , от обучението до последния ден на службата. Храна, облекло, високо заплащане , екстри, по четири допълнителни заплати всяка година. Такъв човек не може да мисли за другите каквото и да са му казали да говори. Ако се гласува за него се връща комунизма, както при Първанов, връща се агентурата на ДС. децата на партизаните и ятаците,грабителите и мъчитилите на българския народ. Познавам го лично , бил съм му началник и знам , че се продаде, което не мога да му простя.

 56. 56 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Гледам тук разни позивни за кого да се гласува, ама на изборите ще се преброим. Работата стана, че когато меките китки гласуват, меките китки управляват...

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4288 Неутрално

  [quote#50:"dobrich"]...Цецка Цачева е вдъхвала живот, раждала е син. А една майка е винаги красива.[/quote]
  Бременността е нормално състояние за жената, с което тя дори се гордее. Раждането на дете, колкото и да е тежко е също съвсем нормално нещо за жената, и това събитие е едва ли не по-важно за близките около нея, отколкото за нея самата. Тако че фактът за Цачева че е майка не я прави по-значителна фигура отколкото майка ми, или съпругата ми, или някоя съседка.

 58. 58 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4288 Неутрално

  [quote#56:"Лео"]Гледам тук разни позивни за кого да се гласува,[/quote]
  Има позивни, но ще видиш как само след година ще има много хора, които няма да си признават за кого са гласували.
  Само след година!

 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4288 Неутрално

  [quote#53:"Непукистка"]второ – ерозира политическата стабилност и легитимността на избираните власти[/quote]
  а какво да кажем за факта, че избирателният ни закон допуща карикатури като Митьо пищова? И му дава пари от нашите данъци!

 60. 60 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Няма шанс да гласувам за кандидат, по-малкото зло или нещо подобно. Ако сметна, че гласуването не е загуб ана време, де. Защото това време (за висене на опашка) мога да оползотвор япо сто други начина. Мантрите за граждански дълг и електорално поведение въобще не се опитвайте да ми пробутвате - след като в избирателните закон/правилник няма дефинирана фолна граница на избирателна активност, при която изборът става невалиден (не е представителен), може да си заврете отзад гражданския ми дълг, драги политици, защото вие не изпълняеате представителния си.
  Трайчо, още по времето на ББ1 го помня, като доста неориентиран, или поне незаемащ позиция, което доста показателно за характера му. А и е кандидат на ръбовете, където са Лукарския и Раданчо, и Куневица - все титани на реформите и политиката (макар спрямо баце, всички да са титани наистина). Т. Е. Не е моя кандидат. Значи не гласувам на първи тур, а на втори с невалидна бюлетина, на следващите избори обаче, за да не си загубя времето за пререгистрация, а на тези - на СПА.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 61. 61 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Текстът е изцяло неверен. Всъщност за когото и да гласувате все ГЕРБ ще спечели с фалшификации. А съдът после услужливо признава всякакви фалшификации за законни и винаги забранява повторно броене на бюлетините.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 62. 62 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Аз няма да гласувам за Трайчо Трайков, защото е кандидат на една измислена коалиция, която не може да раздели на едно магаре сламата, камо ли да управлява България, половината от нея е в управлението, другата - в опозиция, а зад него стои ляво- толерастки кръг, който води пагубна политика по отношение на Европа и бъдещето на децата ни.

  За ляво- толераст не гласувам!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Грозде
  Грозде
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#59] от "historama":

  Избирателният закон допуска всеки. И в Щатите е така - можеш да си отвориш страницата с техните кандидат-президенти и ще се убедиш. Въпросът е, ЗА КАКВО, а НЕ за кого гласува мнозинството. Когато видиш тукашните кандидати, мнозинството от които не са чели КРБ, а един даже се хвали (?!), че не е политик, ерго нищо не отбира от работата, за която кандидатства, си даваш сметка по каква причина са в кампанията. Опитай се, например, да ми обясниш какво значи слогана на Трайков, че не е "за" националната сигурност, а "за" сигурността на нацията. Чист популизъм (софизъм), защото неговата функция на главнокомандващ е обезсмислена поради членството на България в НАТО. Да ръководиш НСО не е "сигурност". А и видяхме колко я "ръководи" в случая с Местан.

  Кисело.
 65. 65 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#62:"mr. wonderworld."]За ляво- толераст не гласувам! [/quote]
  Като ти гледам мисленето силно се съмнявам някога през живота си да си гласувал с нещо различно от червената бюлетина.Вероятно си и от платените на Йотова.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 66. 66 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 846 Весело

  До коментар [#62] от "mr. wonderworld.":

  Възмутително! Къш от форума!!! Тук са се сбрали само чистите и неопетнените демократи (които много демократично плюят, ругаят и мразят инакомислещите), които редовно заявяват "Аз, моето семейство, котката и папагала, миксера и наполеонките, паркета и хлебарките ми... ще гласуваме за Траян!". Лаконично и безкрайно демократично, нали!?!?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 67. 67 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#58] от "historama":

  Не помня на кои избори, май - когато НДСВ спечелиха (2001 г.), избирателите лъжеха за кого са гласували още в деня на изборите - на екзит пула. И някои партии предварително се радваха, че са спечелили. После се оказа, че избирателите са лъгали и резултатът е в полза на НДСВ. ОДС са на второ място, но със силно намален резултат спрямо предходните избори. БСП става трета, а ДПС е четвъртата парламентарна сила. Възходът на НДСВ се дължи на отлива на избиратели от всички предходни партии.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 68. 68 Профил на Грозде
  Грозде
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Смисълът на основната функция на президента да бъде "обединител на нацията" е в това, в трудни моменти на несъгласие между основните партии и коалиции, той да се намесва в ролята си на ПОСРЕДНИК, да постига консенсус при разрешаване на най-важните проблеми, да съставя служебни правителства САМО за организация на новите избори, но не и за да управлява, както си помислиха двамата премиери, назначени от Плевнелиев (особено комуниста Близнашки). Глупост е твърдението на Трайчо, че той е "подходящ", защото бил "безпартиен". Президентът не може да се намесва грубо и извън дадените му от КРБ права в правомощията на никоя от властите, още повече - да използва представителната си власт, за да влошава междудържавни отношения. Това направи или се опита да направи Плевнелиев. Това никога не трябва да се допуска отново.

  Кисело.
 69. 69 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 403 Разстроено

  Когато „отвратените“ не гласуват, „отвратителните“ печелят изборите + 487.134 ДПС гласа !!!

 70. 70 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1836 Весело

  До коментар [#33] от "BIG AL":

  Вицът е супер

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 71. 71 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1836 Весело

  До коментар [#15] от "Boris Dimitrov":  https://www.youtube.com/watch?v=hVxIJdSqBqE

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4288 Неутрално

  [quote#60:"The_Curious"]Значи не гласувам на първи тур, а на втори с невалидна бюлетина, на следващите избори обаче,[/quote]
  ти си от категорията, които никога не казват за кого са гласували, или лъжат. Даже не чакат година, а веднага след излизането от кабината. И след 2 месеца започват да псуват.
  Бъди жив и здрав

 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4288 Неутрално

  [quote#68:"Непукистка"]Това никога не трябва да се допуска отново. [/quote]
  Тетка Цачева няма да го "допусне". Шапкарят антинатовец тоже. Даже и ченгето от Русе ще е "по-добър".

 74. 74 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#67] от "ISTORIK":

  Отливът към НДСВ се дължи на престъпното, кражбашко, малоумно, арогантно, безчинствено, нагло, гадно рекетьорско, циганско управление на шайката на Иван Костов - дали СДС или ОДС, все тая. Защото като го сложихме на власт, тоя и..од каза на стълбите на храм-паметника "Свети Александър Невски" следната лъжа: "Ние, няма да ви излъжем!" Съд, затвор и разстрел за тоя крадльо....

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 75. 75 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 336 Неутрално

  "Аз разбрах и ще гласувам за Трайчо Трайков. "

  Е, аз пък няма да гласувам за него.

 76. 76 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#72] от "historama":

  Не псувам - няма да промени нищо и е загуба на време, а за мен времето е най-ценния ресурс.
  Всички да сме живи и здрави, пък който иска, ще си намери начин да живее нормално - дали ще стане политик, дали ще емигрира.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 77. 77 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#74] от "Sars Saraktos":

  И понеже царят-републиканец и всичкото НДСВ също разочароваха избирателите си, сега са в учебниците по история без шанс да се измъкнат оттам за нов политически живот.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK