Пропагандата на "Ислямска държава" е в упадък, но ще продължи да вдъхновява терористи

Пропагандата на "Ислямска държава" е в упадък, но ще продължи да вдъхновява терористи

© Stringer, ReutersПрехвалената пропагандна дейност на "Ислямска държава", помогнала ѝ да примами над 30 000 чуждестранни бойци в Сирия и Ирак, спадна драстично, след като екстремистката групировка бе подложена на военен натиск, показва проучване на изследователи на тероризма към американската военна академия "Уест Пойнт".


Освен това изследователите установиха, че има фрапиращо отдалечаване от публикациите и социалните медии, обрисуващи една функционираща държава с компетентни чиновници, процъфтяващ бизнес и доволни граждани. "Ислямска държава" (наричана още ИДИЛ или ДАЕШ) претендира също, че изгражда нов халифат (или обединена мюсюлманска територия) - претенция, която става все по-неубедителна.


"Упадъкът не се свежда до електронните медии", казва директорът на Центъра за борба с тероризма към академия "Уест Пойнт" Даниел Милтън, който е и автор на новия доклад. "Халифатът беше най-примамливата им стока. Сега вече не могат да кажат, че правят нещата, които ги превръщат в държава, а
именно на това се дължеше огромната им привлекателност".


В пика на медийното производство на "Ислямска държава" - през август 2015 г., групировката публикува над 700 материала чрез свои официални медии в Сирия и още няколко страни. През август 2016 г., след една година на въздушни удари и други акции, броят им спадна под 200, показва изследването.


В същия период делът на материалите с военно съдържание се удвои на 70%, отмествайки фокуса от управлението, търговията и други теми, посветени на цивилния живот.


Установените данни отразяват лавина от провали за "Ислямска държава" - обрат след внезапния ѝ възход през 2014 г. както по отношение на завзетите територия, така и на резултатността на пропагандата ѝ. Експерти обаче предупреждават, че идеологията, която представя мюсюлманите като водещи апокалиптична битка с немюсюлманите, вероятно ще продължи да вдъхновява


терористични актове дълго след като халифата вече няма да го има.


Започнала през 2014 г., пропагандата на "Ислямска държава" беше ефективна не просто защото често беше вещо и качествено изработена, а заради посланието си за неизбежна победа, призоваващо мюсюлманите по света да се присъединят към успешните усилия за изграждане на държава.


Колкото повече групировката се разрастваше, завземайки градове и територии в Сирия и Ирак, а после в Либия и на други места, толкова по-голям резонанс намираше това послание сред младите мюсюлмани в Близкия изток и Северна Африка, в някои европейски страни и, макар и в по-малък мащаб, дори в САЩ.


След като военното настъпление на САЩ и съюзниците им сви територията на действие на групировката и ликвидира някои нейни водачи, тя започна да прилича по-малко на религиозна държава с бъдеще и повече на рушаща се терористична армия.


Пропагандата на "Ислямска държава" е в упадък, но ще продължи да вдъхновява терористи

© Ismail Zetouny


През април Пентагонът съобщи, че притокът на бойци в Сирия е намалял от 2000 на месец на около 200. В края на юни Брет Макгърк, пратеникът на президента Барак Обама в коалицията срещу "Ислямска държава", обяви, че групировката е прогонена от близо половината завзета от нея територия в Ирак и че броят на чуждестранните бойци е намалял от 33 000 на 20 000.


Дж. М. Бъргър, съавтор на книгата "ИДИЛ: Държавата на терора" и асоцииран сътрудник в Международния център за борба с тероризма в Хага, каза, че други изследователи откриват стабилен спад в медийната продукция. "Всеки който следи това, вижда спад.


Намалява утопичният патос, с който започнаха,


а това се отразява на способността им да вербуват хора", казва той.


Центърът за борба с тероризма към "Уест Пойнт" е проследил медийната продукция в последните две години, проучвайки само видеопродукти от източници, смятани от "Ислямска държава" за "официални": видеоклипове; публикации, съдържащи изображения, в "Туитър" и другаде, и това, което наричат репортажи в снимки - съвкупност от снимки с придружаващ текст. Пропускането на чисто текстовите послания прави по-лесно обработването на обема и акцентира върху материалите с по-голям потенциал за влияние, обясни Бъргър.


Според Даниел Милтън в основната си част спадът в медийната продукция е пряк резултат от военните действия, при които биват унищожени и инфраструктура, и автори на пропагандни материали. "Хората, които се занимават с медийната дейност в "Ислямска държава", също са бойци и докато се бият, не могат да разпространяват посланието си", каза той.


Някои убити при въздушни удари биват възхвалявани като "медийни мъченици", допълва Милтън. В понеделник "Ислямска държава" разпространи хвалебствие за своя "министър на информацията" Уаил ал Фаяд, убит при американски въздушен удар в Ракка миналия месец, както съобщи американският център за наблюдение на джихадистки медии, SITE.


Медийната продукция може да е намаляла и заради усилията на компаниите, управляващи социалните медии, и по-специално "Туитър", да попречат на "Ислямска държава" да използва платформите им. Откакто Туитър започна настойчиво да закрива акаунти на нейни поддръжници, групировката се пренасочи към "Телеграм" и други платформи, а повишеното усилие да се избегнат мерките срещу групировката вероятно също забавя медийното производство, отбелязва Милтън.


Когато бунтовническата армия предприе първото си настъпление в Ирак през 2014 г. и прикова вниманието на света,


изобилните послания на "Ислямска държава" бяха неочаквани.


Вместо да призовава западняците да извършват атаки в страните си (както правеше например йеменският клон на Ал Каида), тя ги покани да дойдат в халифата.


В едно майсторски изработено видео вербуван канадец приканваше северноамериканците да доведат семействата си в Сирия. "Семействата ви ще живеят тук точно толкова безопасно, колкото у дума си. Знаете, че имаме обширна територия тук в Сирия", казваше джихадистът Андре Пулен.


Колекциите от снимки, публикувани в различни уебсайтове, показват процъфтяваща търговия в Ракка (сирийския град, който джихадистите превърнаха в своя столица) и често отправят послание за нормалност: оживени фабрики, добре заредени със стоки щандове, деца, които плуват и си играят. Посланието към хората, привлечени от идеята за халифата, е, че те ще открият много повече от война - ще намерят благоденстваща, щастлива млада държава.


Това започна да се променя през 2014 г., след като САЩ и съюзниците им предприеха въздушни удари и "Ислямска държава" започна да разпространява ужасяващи кадри с обезглавяване на журналисти и хуманитарни работници. Двойнственото послание за мир и война обаче се запази.


Връхната точка във видеопродукцията настъпи в края на лятото на 2015 г. Оттогава, докато въздушните атаки в Сирия продължаваха, а сухопътните войски отвоюваха територии в Ирак,


за групировката стана трудно да поддържа обещанието си за работеща държава,


готова да посреща нетърпеливи нови попълнения.


Изследването на "Уест Пойнт" долови признаци на упадък дори в най-потресаващите медийни материали: по-малко видеоклипове с екзекуции на пленени вражески бойци и повече с екзекуции на бойци от "Ислямска държава", уличени в шпионаж или измяна.


Според изследователите промяната свидетелства за повишена тревожност от проникването на внедрени хора и желание да се разубедят онези, които се опитват да предадат халифата.


Макар спадът в пропагандата да е добра новина за онези, които се опитват да я отслабят и победят, вероятността заплахата, която групировката представлява, да изчезне, е малка.


Повечето специалисти казват, че


опасността от терористични атаки на Запад вероятно ще се увеличи,


при положение че бойците в Сирия изоставят бойното поле и се връщат у дома - явление, на което вече станахме свидетели във Франция и Белгия.


Милтън каза, че един обезпокояващ, а и непредсказуем, дългосрочен проблем е свързан с вътрешната пропаганда на групировката, с която тя облъчва ежедневно милиони жители на териториите, които контролира в Сирия и Ирак. Много от тях са деца, на които се насажда фанатизъм.


"Какво ще се прави с тези деца, преживели такива неща и изложени на този светоглед? Това е дългосрочен проблем", безпокои се Милтън.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Вчера попаднах на интересен цитат:
  "Идеите се раждат в главите на идеалисти с блясък в очите, осъществяват се от фанатици с мътен поглед и се приключват от социопати с празни очи".

 2. 2 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Не знам за пропагандата на ИДИЛ,но исляма преживява своя Ренесанс в Европа!Устоите на християнското семейство са разбити,всички християни са се втурнали да търсят някакво имагинерно щастие,почти всички са се превърнали в роби на консуматизма!Въпрос на 20 -30 години е Християнска Европа да остане в Историята!А НИЕ сме просто матряла,който ще бъде изгорен, за да се движи Локомотива на Историята!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  В пика на медийното производство на "Ислямска държава" - през август 2015 г., групировката публикува над 700 материала чрез свои официални медии в Сирия и още няколко страни. През август 2016 г., след една година на въздушни удари и други акции, броят им спадна под 200, показва изследването."
  и какво ли се случи септември 2015 та видиш ли последвал упадък ? доста маски паднаха .... партньорите да коментират и това
  " Турският президент Реджеп Ердоган настоя премиерът на Ирак Хайдар ал Абади „да не прекрачва границата” в изявленията си за присъствието на турски военни в арабската държава и за участието им в подготвяната операция по освобождаването на град Мосул, съобщи „Хабер тюрк”.
  „Ирак има редица претенции спрямо лагера Башика в северната част на страната (където е военният контингент на Турция за борба с терористите), а сега ни казват да напуснем тяхната територия”, казва Ердоган. „Но турската армия няма да изпълнява вашите заповеди”, категоричен е държавният глава на Турция.
  В лагера Башика турски инструктори обучават кюрдски доброволци. Анкара планира те да участват в кампанията за освобождаване на Мосул."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 267 Неутрално

  [quote#3:"дерибеев"]" Турският президент Реджеп Ердоган настоя премиерът на Ирак Хайдар ал Абади „да не прекрачва границата”[/quote]

  Иракския премиер му отвърна, че ще защитава иракския суверенитет не по скайп ХАХА явно има предвид епизода където Реджеп даваше изявления като покемон при преврата.

  ПУТИН АКБАР
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Еееее, гадния запад и изток ги прецакаха, таман да потекат мед и масло и им бомбардираха изворите.

 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Що никой не пише кой и как създаде терористите в Близкия и Средния изток - Америка ли, марсианците ли или жаждата за лесна и гарантирана печалба? Фракът и цилиндъра не могат да заменят чалмата и шалварите - всеки има право на самобитност, религия и традиции, а бизнесът не трябва да се намесва брутално в тях!
  Какво ще стане с милионите деца, родени през последните години в Афганистан, Ирак и Сирия, преживели ужасите на гражданската война инсперирана отвън? Може би Меркел има идея, но германците и европейците дали ще имат търпението???

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  [quote#6:"Дедо Либен"]Що никой не пише кой и как създаде терористите в Близкия и Средния изток - Америка ли, марсианците ли или жаждата за лесна и гарантирана печалба?[/quote]
  пишат си ...
  http://www.foxnews.com/politics/2016/10/11/arms-dealer-says-administration-made-him-scapegoat-on-libya-dealings-to-protect-clinton.html

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1029 Весело

  ".... "Ислямска държава", помогнала ѝ да примами... "

  Който помисли чертичката за ударение над И в първото изречение за мръсотия на монитора да чукне плюс

  Fail with honour then succeed by fraud
 9. 9 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  От една страна това не са добри новини.
  Сега като почнат онези, отишли в халифата, но разочаровани от непокритите очаквания, да напускат и да се връщат в Европа, носейки идеи от сорта там като не е станало, що да не стане тук..

  Fail with honour then succeed by fraud
 10. 10 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Всъщност тази пропаганда привлича много от потенциалните психопати-убийци, на които им се дава възможност да колят и избиват на воля. Предполагам, че мнозина от тях са дори атеисти.

 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Като че ли преди ислямска държава мюслимите са били кротки агънца... хаха... Корените трябва да се изкоренят, а не плодовете!
  И Финландия се събужда:
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1654490661547124&id=1491350204527838

  България кога ли?..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  До коментар [#11] от "venci4":

  Това видео няма ли го на друго място? Че изискат регистрация във фейса, за да го гледаш, а аз нямам.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 13. 13 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#10] от "bpcorp":

  Хаха, интересно. Това което сте писали ме накара да се замисля.
  От една страна е така - обяснението защо има толкова много злоба и алчност по света е това - безбожие. Но има и още едно - кофти религия. Колко хора измряха заради религия?Себеопределящите се за християни често стават смешни винейки всички други - атеисти и инаковярващи за злото на света. Но истината е малко по-различна.

  Fail with honour then succeed by fraud
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7964 Неутрално

  Докато богати държави като СА наливат милиарди пропагандата на "Ислямска държава" ще продължи да вдъхновява терористи и маси неграмотен народ!!!

  [email protected]
 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  САЩ са най-добрия пропагандатор на Ислямска Държава, нормално е да им спадне мотивацията след като най-добрите им бойци са вече в Европа!Просто фронта малко се измества!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#11] от "venci4":

  Къде се събужда?? Колкото Германия се е събудила с демонстрациите на ПЕГИДА.
  Това е клип с някаква крайно-дясна демонстрация, виж тези, които го аплодират какви са..

  Fail with honour then succeed by fraud
 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#12] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  Ммм, май не...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#2:"Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо"] исляма преживява своя Ренесанс в Европа[/quote]
  глупости
  Ренесансът е културно и духовно явление, поставящо човека и неговото щастие в центъра на внимание на обществото. А това, което се случва с исляма, е просто мултиплициране на средновековни идеи и практики на закостеняло в своята примитивност и жестокост патриархално общество, което от векове не е мръднало в развитието си към хуманизъм, равенство и свобода.

 19. 19 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1227 Весело

  До коментар [#16] от "#43c6dB":

  Какви са?! Обикновени млади хора... или на вас романтичните либерастофони ви се привиждат нацисти под всеки камък?😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Абе пак САЩ вършат и ше свършат работата.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#5:"442"]Еееее, гадния запад и изток ги прецакаха[/quote]
  И това е проблемът, защото сега тяхната пропаганда ще е- " таман построихме рая на земята и неверниците го разрушиха."
  Трябваше да ги оставят да си градят халифата, но да спрат разрастването на пожара като затворят херметически границите отвътре- навън и да ги оставят отворени отвън-навътре, за да може всеки мераклия да прескочи няколко века назад и да се убеди лично в прелестите на ислямската държава.

 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#20] от "Ian Smith":

  САЩ освен да окакат работите, друго не могат да направят! Така е навсякъде където са си заврели гагите....!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  До коментар [#10] от "bpcorp":

  Нещо подобно е било в България след 9.IX, когато престъпници-рецидивисти са били освободениот затвора и са се влели в редиците на "народната милиция".

  Заради което после 50 години ползваха привилегии на "активни борци".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Да! А сега синовете и внуците на същите дърпат конците на държавата и поради липса на интелектуален потенциал я съсипват.
  До коментар [#23] от "Norman Granz":

 25. 25 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#3:"дерибеев"]и какво ли се случи септември 2015 та видиш ли последвал упадък ?[/quote]

  Ами случило се е това, че вече една година са били бомбардирани от коалицията водена от САЩ, това се е случило.
  Ако имаш някакви хипотези, давай.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Весело

  [quote#22:"boby1945"]САЩ освен да окакат работите, друго не могат да направят! Така е навсякъде където са си заврели гагите....!!!! [/quote]
  Ха-хаааааа
  Тъй де....
  "Заврели са си гагите" в ЮЖНА КОРЕЯ
  И там така "окакаха"работите,че
  Ю.Корея сега е СЪИЗМЕРВАЩА СЕ С
  ЯПОНИЯ ИКОНОМИЧЕСКА и ТЕХНОЛОГИЧНА
  СИЛА,докато в
  СЕВЕРНА КОРЕЯ,където
  РУСИЯ си е "завряла гагата"
  НЯМАТ КАКВО ДА ЯДАТ
  Тавариш,
  Тази ОПОРКА е измисляна
  на едно барем ПЕТ ракии
  ха-хааааааа

 27. 27 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#6:"Дедо Либен"]Що никой не пише кой и как създаде терористите в Близкия и Средния изток - Америка ли, марсианците ли или жаждата за лесна и гарантирана печалба?[/quote]

  Как да не е писано, бе, как да не е писано. Планини от хартия се изписаха, реки от мастило, само ти не си разбрал.
  И стига с тази Америка, днешния ислямски тероризъм го създадоха руснаците с идиотските си напъни да налагат комунизъм в държави като Афганистан например.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Любопитно

  [quote#19:"venci4"]Какви са?! Обикновени млади хора... или на вас романтичните либерастофони ви се привиждат нацисти под всеки камък?[/quote]
  Тъй,де
  Само да попитаме
  ТАВАРИШ ГИТЛЕР,
  Той да не би да се е родил случайно
  необикновен стар човек
  Сегашните РУСКИ НАШИСТИ
  да не би да са
  НЕОБИКНОВЕНИ МЛАДИ ХОРА

 29. 29 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Що американската суперсила не се намесва и бърка в работите на Поднебесната империя (Китай), а само се хвалят, че икономиката им била 8 пъти по-силна от тази на Русия? Щото китайските стоки завладяха световните пазари, включително и тези в САЩ. Щото ако Китай и Саудитска арабия решат да си изтеглят авоарите от американските банки икономиката на САЩ ще дерайлира, от което Русия ще се възползва и може да се създаде една нова ос - Китай-Русия-Европа, без досегашния хегемон (САЩ)!

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Браво на Пентагона. Гениален анализ, явно правен като курсова работа от първокурсник...

 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  [quote#6:"Дедо Либен"]Що никой не пише кой и как създаде терористите в Близкия и Средния изток[/quote]
  Ами да напишат
  КОЛКО ПАЛЕСТИНСКИ, ИРАКСКИ, СИРИЙСКИ...
  и прочее ТЕРОРИСТИ са с
  ДИПЛОМИ ОТ СЪВЕТСКИ и РУСКИ
  ВОЕННИ УЧИЛИЩА И АКАДЕМИИ
  Нали ГРЪБНАКЪТ сега на ИДИЛ
  е точно от ТАКИВА СЪВЕТСКИ
  и РУСКИ ВЪЗПИТАНИЦИ
  ПЛЮС ГЛАВОРЕЗИТЕ
  на РАМАДАН КАДИРОВ

 32. 32 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1353 Весело

  [quote#22:"boby1945"]САЩ освен да окакат работите, друго не могат да направят! Така е навсякъде където са си заврели гагите....!!!! [/quote]

  Точно така ! Ама окаканите оставате вие - пример Студената война

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 33. 33 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  САЩ и ортаци ще могат да бият барабана на успеха САМО след като си ВЪРНАТ от ИДИЛ град Мосул в Ирак....
  И да не се мотаят докато Турция не вземе да го освободи.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 34. 34 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#32] от "Ian Smith":

  Вие може и да сте окакани, не знам, лично не ви познавам!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 35. 35 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  [quote#22:"boby1945"]САЩ освен да окакат работите, друго не могат да направят! Така е навсякъде където са си заврели гагите....!!!! [/quote]

  В статията пише точно това - след намесата на САЩ, вашите другарчета от Ислямска държава са вече доста "окакани, че и накакани".

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 36. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#31] от "Hawaii":


  [quote#31:"Hawaii"]КОЛКО ПАЛЕСТИНСКИ, ИРАКСКИ, СИРИЙСКИ...
  и прочее ТЕРОРИСТИ са с
  ДИПЛОМИ ОТ СЪВЕТСКИ и РУСКИ
  ВОЕННИ УЧИЛИЩА И АКАДЕМИИ [/quote]
  Осама бин Ладен коя академия викаш е завършил?

 37. 37 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Проблемът е в това, че идеите на Ислямска държава се пропагандират в голяма част от джамиите на ислямския свят, а също и в Европа - http://www.vesti.bg/sviat/imam-kym-bezhanci-da-zavladeem-evropa-s-allah-6042755. Не е нужно да пропагандираш точно за ИДИЛ, достатъчно е да пропагандираш джихад, световен халифат и рязане на гяурски зелки, за да има вече проблем. Западните анализатори имат навика да си заравят главата в пясъка и когато заловят или убият някой терорист, бързат да обяват: "Ама той не е имал връзка с Ислямска държава, значи не е опасен." Абе, хора, този човек стреля и коли насред Европа, обаче понеже не бил свързан с ИД и няма проблем. Луда работа!

 38. 38 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1353 Любопитно

  [quote#29:"Дедо Либен"]Що американската суперсила не се намесва и бърка в работите на Поднебесната империя (Китай), а само се хвалят, че икономиката им била 8 пъти по-силна от тази на Русия? Щото китайските стоки завладяха световните пазари, включително и тези в САЩ. Щото ако Китай и Саудитска арабия решат да си изтеглят авоарите от американските банки икономиката на САЩ ще дерайлира, от което Русия ще се възползва и може да се създаде една нова ос - Китай-Русия-Европа, без досегашния хегемон (САЩ)! [/quote]

  Ей страшни тъпотии пишеш бе човек !!!

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 39. 39 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#26] от "Hawaii":

  Хахай си колкото искаш, я виж резултатите от продажбата на хамериканска "демокрация" в Судан, Сомалия, Либия, Ирак, Афганистан, Сирия, Украйна....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 40. 40 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1353 Любопитно

  [quote#33:"boby1945"]САЩ и ортаци ще могат да бият барабана на успеха САМО след като си ВЪРНАТ от ИДИЛ град Мосул в Ирак.... [/quote]

  Съмняваш се, че ще си го върнат ли ! То сал един Мосул ви остана да врякате за него.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 41. 41 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  [quote#36:"Добрин Велков"]Осама бин Ладен коя академия викаш е завършил? [/quote]
  АБДУЛ ДЖАБАР АБУ-ЛИБДЕ
  Одиозният ПАЛЕСТИНЕЦ А К Р А М
  Може да ти е СЪВИПУСКНИК
  от Търновското ВУ
  Точно пък ти ли излезе на амбразурата
  да ехидничиш ?!?!?!
  Я прехвърли в главата си,
  КОЛКО ПАЛЕСТИНЦИ,СИРИЙЦИ
  и ДРУГИ АРАПИ са ти били
  СЪВИПУСКНИЦИ от СОЦ
  ВОЕННОТО ВТн УЧИЛИЩЕ
  Като стигнеш до 100 спри.
  И тези са достатъчни,
  за да илюстрират
  за какво става дума.

 42. 42 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#41] от "Hawaii":

  Не отговори на въпроса.

 43. 43 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  [quote#39:"boby1945"]я виж резултатите от продажбата на хамериканска "демокрация" в Судан, Сомалия, Либия, Ирак, Афганистан, Сирия, Украйна.... [/quote]
  Тавариш,
  Всички тези дето си ги изброил
  се водеха "БРАТСКИ на СССРусия" гасударства
  Сега са "СФЕРА НА РУСКИЯ ИНТЕРЕС"
  Затова мужиците живеят БЕДНО и в НИЩЕТА
  За да има ДЕНГИ за ТЕРОРИСТИТЕ в
  изброените от теб държави....
  ВИЖ какво правят ПУТИН и РУСИЯ
  в УКРАИНА и ще ти стане ясно
  за какво иде реч....

 44. 44 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1353 Весело

  [quote#34:"boby1945"]Вие може и да сте окакани, не знам, лично не ви познавам!!! [/quote]

  Не господине, вие комунистите сте окакани
  До шия сте в ... обаче сте отоврили големите усти да поучавате батковците дето ви нашокаха канчетата.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 45. 45 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#27] от "Ian Smith": днешния ислямски тероризъм го създадоха руснаците с идиотските си напъни да налагат комунизъм в държави като Афганистан например.

  Яне, Смите, не си прав!
  Ми нали след руснаците в Афганистан дойдоха американците и НАТО, бе бой, що не оправиха дереджето? Секна ли производството и експорта на опиати от Афганистан - не, защо? По икономически причини. Известно е, че планините на Афганистан са най-големият в света, неизчерпаем и неразработен източник (като Урал) на редица стратегически суровини като: Литий, за литиево-йонните батерии, итрий, за итриеви стъкла за светопроводи, берилий, като забавител на "бързите" неутрони в ядрените реактори и уран, за тези реактори.
  Що французите се намесиха военно в Либия? Щото освен нефта и газа, се оказа, че под пясъците на Сахара има огромно "Сладководно езеро", от което в бъдеще ще се захранва южна Франция, Испания и донякъде Италия, щото Скандинавия им е далече, за разлика от Великобритания и Германия. Това, което се случва ДНЕС, касае бъдещето, а настаящето е само една прелюдия към него!

 46. 46 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 966 Неутрално

  По добре тази измет да е в Сирия ,където могат и са избивани от местни милиции ,от САЩ от въздуха и от свои,отколкото сред нас.Честно казано риска от атентати и проблеми тук ме интересува повече,А ако Асад не избива народа си с помощта на Русия и Иран,които го крепят,тези изроди просто ще бъдат избити за нула време.Като дизертират и се върнат тук,най-много част от тях да ги осъдят на няколко години и да радикализират още някого в затвора

 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  [quote#20:"Ian Smith"]Абе пак САЩ вършат и ше свършат работата. [/quote]
  Тяхната работа на САЩ в Близкия Изток не една кой знае колко трудна ,разръчкаха гнездото на осите па който е на близо - страда!
  Вие либералните ентусиасти искате и мечката от бърлогата да извадят а?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Весело

  [quote#36:"Добрин Велков"]Осама бин Ладен коя академия викаш е завършил? [/quote]
  Тавариш,
  Осама бин Ладен НЕ Е ЗАВЪРШВАЛ НИЩО
  Още по-малко "АКАДЕМИЯ"
  Започнал е да учи висше в
  Кралстия на Негово Величество
  Султан Абдул Азис Университет
  в ДЖЕДА - САУДИТСКА АРАБИЯ
  Учил е ДО ТРЕТИ КУРС
  след което Е НАПУСНАЛ
  и си е останал прост,както би
  казал мъдрецът Радичков.....
  Сега успокои ли се,след този
  повече от изчерпателен отговор ?!?!?!?

 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  И да не се мотаят докато Турция не вземе да го освободи.....
  =======
  Да бе , да !
  Статията е хубава но няма нито ред за сухопътната офанзива на турската армия срещу ДАЕШ. Пише само за безрезултатните въздушни удари.
  Жалко е ,че се премълчава този факт. ...
  До коментар [#33] от "boby1945":

  Bukalemun
 50. 50 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  [quote#31:"Hawaii"]Ами да напишат
  КОЛКО ПАЛЕСТИНСКИ, ИРАКСКИ, СИРИЙСКИ...
  и прочее ТЕРОРИСТИ са с
  ДИПЛОМИ ОТ СЪВЕТСКИ и РУСКИ
  ВОЕННИ УЧИЛИЩА И АКАДЕМИИ
  Нали ГРЪБНАКЪТ сега на ИДИЛ
  е точно от ТАКИВА СЪВЕТСКИ
  и РУСКИ ВЪЗПИТАНИЦИ
  ПЛЮС ГЛАВОРЕЗИТЕ
  на РАМАДАН КАДИРОВ [/quote]
  Пак поредното копи-пейст от тефтерчето с опорни точки за антипутлер-пропаганда!
  Водачите на Ислямска Държава повечео са с ЕU паспорти или турско тескере! Муджахидините са обучавани от американски делти,тюлени и т.н. а това отдавна не е тайна. САЩ с действията си в Ирак случайно ли създадоха ИД? За палестинците питайте Мойшето там нещата са по-сложни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  По добре тази измет да е в Сирия ,където могат и са избивани от местни милиции ,
  =======
  Ирак ,Ирак !
  От там започна всичко. ...
  Нека иракския премиер Ал Багдади да обясни пред света , как стана така че 60 хилядната иракска армия изведнъж хвърли оръжие и побегна "от страх" ....
  Как е възможно САМО 500 джихадиста да успеят да уплашат толкова голям брой военни и то редовна армия ?????? До коментар [#46] от "slonsco":

  Bukalemun
 52. 52 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  След сриването на държавата ДАЕШ ще възникнат сериозни проблеми за сигурността в света
  Моето мнение беше и си остава, че бе необходимо да се остави тази държава да съществува, която като черна дупка щеше да всмуква пяната на народите и щеше да имплодира след време от невъзможния си бизнес модел.
  Единствено важно беше да се конторлират границите никой да не излиза оттам

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 53. 53 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  [quote#36:"Добрин Велков"] цитат на коментар #31 от “Hawaii”

  Осама бин Ладен коя академия викаш е завършил? [/quote]
  Той не се ли оказа един от най-влиятелните съдружници и фамилията Буш и частните консултантин а цереуто?

  Цитат:
  През 1986 година ЦРУ и пакистанските тайни служби ISI започват да събират хора от цял свят, които да се присъединят към джихада в Афганистан. Мултимилионерът от Саудитска Арабия Осама бин Ладен е един от тях. Мъже, които по-късно ще се присъединят към талибаните и „Ал Кайда”, се обучават в ислямски колеж в Бруклин, Ню Йорк, а после в паравоенен лагер на ЦРУ във Вирджиния. Името на тази операция е „Циклон“. Нейният успех е отпразнуван през 1996 година, когато последният президент на демократичен Афганистан, Мохамед Наджибула – потърсил закрила в представителството на ООН в Кабул – е обесен от талибаните на улична лампа.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 54. 54 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Весело

  До коментар [#48] от "Hawaii":


  [quote#48:"Hawaii"]и си е останал прост,[/quote]
  Много прости вашите, затова ги ползва ЦРУ и после се отървава от тях...
  С понички е най-лесно... ха-хааааааа

 55. 55 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Светът трябва да се срамува, че едно
  джудже го постави на колене и вече
  години му плюе в лицето, вместо за
  секунда да го размаже с палец !!!

 56. 56 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Т.е. , за една година военни удари на Русия по ИД - публикациите на ИД в интернет спадат от 700 на 200.
  Найс, а?
  Пък САЩ и прокситата им - Англия и Франция опищяват орталъка заради унищожаването на така любимите им умерени сърцеяди в Алепо. Държави, прихванати за Саудитска Арабия и Катар.
  Так держать.

 57. 57 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До всички "демократи" във форума:
  Има ли случай, когато американците са сгрешили или направили нещо лошо?

 58. 58 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#37] от "volarok":

  Никой не си заравя главата в пясъка,просто някои полесни идиоти вият за религиозни права.През Втората световна война и след нея за проповядване на нацизъм са бесили,Справка Лорд Хо-Хо.Юлиус Щтрайхер,Алфред Розенберг.В по ново време Шейх Омар Абдел-Рахман е осъден в САЩ на доживотен затвор за проповядване на ислямизъм и подбудителство към тероризъм.И няма нужда от особени промени в законодателството.Просто бланкетното подбудителство към тероризъм трябва да се приравни към прякото.И сега подбудителството е приравнено към извършването на дадено престъпление

 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  Анкара планира те да участват в кампанията за освобождаване на Мосул."
  =======
  Така и ще стане !
  Ал Багдади много бързо забрави как на 26 декември 2014 , довтаса в Анкара и дишайки през носа си от страх , почна да се моли на Давутоглу за да влезе аскера в северен Ирак и да му пази Мусул от всевъзможни групировки. Какво стана изведнъж ?
  Някой нещо ли му подшушна на ухото ?
  До коментар [#3] от "дерибеев":

  Bukalemun
 60. 60 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  [quote#29:"Дедо Либен"] Щото ако Китай и Саудитска арабия решат да си изтеглят авоарите от американските банки икономиката на САЩ ще дерайлира, от което Русия ще се възползва и може да се създаде една нова ос - Китай-Русия-Европа, без досегашния хегемон (САЩ)![/quote]Ами хайде де! Защо мислиш, че Китай иска да загуби пазар за 500 млрд. долара, унищожавайки САЩ? Къде тогава китайците ще си пласират стоките - в Европа и Русия ли, ми те не могат да поемат повече. И какво ще прави китайското ръководство с работниците от затворените фабрики? Мислете, другарю, мислете!

 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Любопитно

  "Установените данни отразяват лавина от провали за "Ислямска държава" - обрат след внезапния ѝ възход през 2014 г. както по отношение на завзетите територия, така и на резултатността на пропагандата ѝ."

  То беше ясно, че тази държава на злото няма как да просъществува дълго време. Само малоумните промити мозъци на разни радикални салафити и уахабити повярваха на лъжливата и отровна пропаганда на ДАЕШ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на radetzky
  radetzky
  Рейтинг: 221 Весело

  "В пика на медийното производство на "Ислямска държава" - през август 2015 г ..."

  Русия започва военната си интервенция в Сирия през септември 2015

  След една година бомбене на руснаците, Уест Пойнт отчита, че "прехвалената пропагандна дейност на "Ислямска държава" спадна драстично." Някак си аматьорски е поднесено обяснението на какво се дължи това: "след като екстремистката групировка бе подложена на военен натиск" Кой я подложи на нитиск, Уест Пойнт така и не е разбрал и не е написал в резюмето си

  Завършил с пълно отличие специалната супер-свръх секретна школа по тролене към КГБ, черен пояс 19и дан по ММА специалност супер-ре-контра-квази-дез-информация
 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  Що никой не пише кой и как създаде терористите в Близкия и Средния изток - Америка ли, марсианците ли
  ==========
  Сегашния иракски премиер знае много , как !
  Ако бъде изправен пред международен трибунал , света ще бъде информиран , но едва ли биха го разпитали....
  Виж предния ми коментар. До коментар
  [#6] от "Дедо Либен":

  Bukalemun
 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Любопитно

  "Милтън каза, че един обезпокояващ, а и непредсказуем, дългосрочен проблем е свързан с вътрешната пропаганда на групировката, с която тя облъчва ежедневно милиони жители на териториите, които контролира в Сирия и Ирак. Много от тях са деца, на които се насажда фанатизъм.

  "Какво ще се прави с тези деца, преживели такива неща и изложени на този светоглед? Това е дългосрочен проблем", безпокои се Милтън."

  Ще има превъзпитателни лагери за местното радикализирано население, което е повярвало и е сътрудничело на изродите ИДилски, след като мине известен период от време хората ще бъдат върнати по родните им места. А, тези идилски чудовища, които са участвали пряко във военнопрестъпления ще бъдат съдени и вкарвани в затвори. В тази връзка Ирак и Сирия трябва да направят много нови затвори...

  Всички, които са бил част от тази държава на злото трябва да получат наказание, което да им бъде за урок в бъдеще.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Гневно

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  Диктаторчето Ердоган минава всички граници на международното право. Този нещастник вместо да заплашва демократично избрания премиер на Ирак трябва да бъде подведен под отговорност в СС на ООН. Турските войски в Ирак трябва да бъдат разкарани скоро, това е волята на законните власти в Ирак.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  [quote#31:"Hawaii"]КОЛКО ПАЛЕСТИНСКИ, ИРАКСКИ, СИРИЙСКИ...
  и прочее ТЕРОРИСТИ са с
  ДИПЛОМИ ОТ СЪВЕТСКИ и РУСКИ
  ВОЕННИ УЧИЛИЩА И АКАДЕМИИ
  Нали ГРЪБНАКЪТ сега на ИДИЛ
  е точно от ТАКИВА СЪВЕТСКИ
  и РУСКИ ВЪЗПИТАНИЦИ
  ПЛЮС ГЛАВОРЕЗИТЕ[/quote]"ВОЙНА В СИРИИ ПУТИН ИГИЛ ПРОЕКТ ИРАНА и РОССИИ" - https://www.youtube.com/watch?v=TK4Cl5pFqAY
  "ФСБ вербует боевиков для ИГИЛ" - https://www.youtube.com/watch?v=daCV3yKcOaE

 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Гневно

  турски военни в арабската държава
  =========
  И въобще , как така пристигащи ЧАК от другия край на света канадски войски ще имат право да се намират в Сирия и Ирак , а Турция като съседна на тия две страни , нямала да има ?!?
  До коментар [#3] от "дерибеев":

  Bukalemun
 68. 68 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Весело

  До коментар [#62] от "radetzky":

  Затова написах пост 30...

 69. 69 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Проектът е пред закриване, изтърка се.
  Сега ще ни занимават с "нова студена война" срещу Русия.
  Така хем данъконосният западен електорат ще преглъща повече полицейщина, хем поданиците на цар Вова наистина ще вярват, че всички им мислят злото.
  Взаимоизгодно сътрудничество.

  властта ражда паразити
 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Любопитно

  [quote#46:"slonsco"]Като дизертират и се върнат тук,най-много част от тях да ги осъдят на няколко години и да радикализират още някого в затвора[/quote]

  А, би трябвало, когато бъдат заловени тези главорези, които имат европейско гражданство, които горяха европейските си паспорти по разни пропагандни видеа, които са били членове на ИД и са участвали във военнопрестъпления да бъдат арестувани, ако се върнат в ЕС, да бъдат съдени и пратени в затвора до живот. Присъдите за военнопрестъпления и предателство към родината са високи и сега. Просто закона трябва да се прилага към тези престъпници. Това е.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#52] от "penetrating":

  Пяната на народите успешно се издига в йерархията на "собствените им" държави.

  властта ражда паразити
 72. 72 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#67] от "eti":


  [quote#67:"eti"]И въобще , как така[/quote]
  Ми те така... Всеки иска парче от баклавата...

 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Любопитно

  Турските войски в Ирак трябва да бъдат разкарани скоро, това е волята на законните власти в Ирак.
  ========
  Прочети първо коментар 59 и тогава препоръчвай глупавите си идеи.....
  Сам ги беше извикал......молеше се дори ...... До коментар [#65] от "Иво":

  Bukalemun
 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Любопитно

  [quote#52:"penetrating"]Моето мнение беше и си остава, че бе необходимо да се остави тази държава да съществува, която като черна дупка щеше да всмуква пяната на народите и щеше да имплодира след време от невъзможния си бизнес модел.
  Единствено важно беше да се конторлират границите никой да не излиза оттам[/quote]

  Проникващи човече, това няма как да стане и да бъде прието от нормалните хора, международната общност и местните правителства в Ирак и Сирия. Това зло трябва и бива унищожавано стъпка по стъпка.... тези изроди трябва да бъдат наказани за престъпленията си, не може целенасочено да пазиш тяхната "държава" след като тя обяви война на целия цивилизован свят, след като тя извърши толкова много престъпления от Сирия и Ирак та чак до ЕС и САЩ. Това зло трябва да бъде смазано и наказано. Няма друг начин.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#59] от "eti":
  Без аскера Мосул няма как да бъде освободен!
  Край Мосул има много нефт, пък и Лознския договор 1923 се нуждае от още една поправка! Хич не е справедлив ще знаете! 😜😜

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Гневно

  До коментар [#67] от "eti":

  Ти добре ли си с главата Ети!? Кажи ми честно!? В Ирак има канадски, австралийски, американски и ирански военни, но ИМАТ РАЗРЕШЕНИЕ от иракското правителство и власти да бъдат там. Докато турските военни НЯМАТ РАЗРЕШЕНИЕ да бъдат в Ирак, ТЕ СА НЕЖЕЛАНИ! Турция по един брутален начин нарушава международното право и териториалната цялост на Ирак. Разкарайте си войски от Ирак!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  Всеки иска парче от баклавата...
  ======
  Но има проблем.
  Турция и Иран се споразумяха за суверенни Сирия и Ирак , без подмяна на граници и т.н...
  А що се отнася до баклавата , дано не се стигне до там....
  ......ако си разбрал !
  До коментар [#72] от "Добрин Велков":

  Bukalemun
 78. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Любопитно

  До коментар [#73] от "eti":

  Хахаха... прочетох го и що да видя. Сбъркал си ал-Абади с ал-Багдади. Но, карай да върви. Важното е друго, дори и да са били поканени турските военни през 2014 г. днес 12.10.2016 г. същите тези войски НЕ СА ЖЕЛАНИ от иракското правителство! Иракското правителство и власти решават кои войски ще бъдат на нейни територия! Ясно!? Не наглеца Ердоган, а премиерът ал-Абади, правителството и президента на Ирак! Вън от страната! Не сте желани там! Махайте се!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 79 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#74] от "Иво":

  Съгласен съм със социалдемократа!
  ДЪРЖАВНОСТТА, това зло, трябва да бъде унищожено!
  :-)

  властта ражда паразити
 80. 80 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Любопитно

  До коментар [#73] от "eti":

  Това е все едно да поканиш някого на гости и когато той ти каже, че вече не си желан ти да кажеш, ами... на мене тука ми хареса и мисля да поостана малко! И това малко вече е 2 години! Натрапниците вън! Домакина решава, кой ще му бъде на гости в домът!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 81 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Весело

  До коментар [#79] от "Николай Теллалов":

  Е, радвам се, че тук сме на едно мнение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Весело

  Без аскера Мосул няма как да бъде освободен!
  =========
  Знам , знам !
  Така твърдят и американски и руски военни експерти .....
  Но изглежда във форума има по големи мозъци по въпроса .
  Твоя български е по добър , обясни им го , белким успееш....
  До коментар [#75] от "boby1945":

  Bukalemun
 83. 83 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  [quote#2:"Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо"]А НИЕ сме просто матряла,[/quote]
  Вие да, ние не.

 84. 84 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  [quote#15:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]САЩ са най-добрия пропагандатор на Ислямска Държава,[/quote]
  Пак си изплескал най-абсурдния коментар.

 85. 85 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Любопитно

  До коментар [#30] от "Добрин Велков":

  С кое точно не си съгласен?

 86. 86 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  [quote#3:"дерибеев"]В лагера Башика турски инструктори обучават кюрдски доброволци. Анкара планира те да участват в кампанията за освобождаване на Мосул." [/quote]
  Добра идея, и в 1915 кюрдите свършиха добра работа! 😛

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 87. 87 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  [quote#36:"Добрин Велков"]Осама бин Ладен коя академия викаш е завършил? [/quote]
  Ти кажи. Колега ли ти беше?

 88. 88 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  До коментар [#53] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Пълни глупости, комунданте. ЦРУ разбира за съществуването на Бин Ладен през 1992 или 93 г., след един атентат в Аден, Йемен.

 89. 89 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  [quote#50:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Водачите на Ислямска Държава повечео са с ЕU паспорти или турско тескере[/quote]
  Тези с руското тескере са най-много. Виж им и техниката и въоръжението. Все съветски. Що така?

 90. 90 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  вътрешната пропаганда на групировката, с която тя облъчва ежедневно милиони жители на териториите, които контролира в Сирия и Ирак. Много от тях са деца, на които се насажда фанатизъм.

  "Какво ще се прави с тези деца, преживели такива неща и изложени на този светоглед?
  ***************************

  Ще дойдат в Европа, при мама Меркел и като непридружени деца върху тях ще се изсипят всички блага на цивилизацията.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 91. 91 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1344 Весело

  [quote#66:"volarok"]"ВОЙНА В СИРИИ ПУТИН ИГИЛ ПРОЕКТ ИРАНА и РОССИИ" [/quote]

  Видео к статье Московско-Сирийская война на сайте "Сатира и жизнь"

  Известный сторонник идеи "во всем виноваты евреи" — экономист Степан Демура в эфире радио

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 92. 92 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Весело

  [quote#54:"Добрин Велков"]Много прости вашите, затова ги ползва ЦРУ и после се отървава от тях...
  С понички е най-лесно... ха-хааааааа [/quote]
  Ако с понички беше най-лесно,
  от Руското посолство щяха да ви
  натирят по една баница да извъртите
  и да я пратите да неутрализира поничките
  Ама на - руснаците ви не щат никъде
  И с понички,и без понички.
  Като казвам руснаците имам предвид
  руските руснаци,и тукашните такива
  като теб....
  А за ЦРУ - имам чувството,че на младини
  много советцкие газеты си изчел
  за това ЦРУ и за вражеската му дейност.

 93. 93 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1344 Весело

  До коментар [#88] от "Blood Red Skies":

  Само че тогава за западната преса той беше герой-муджахидин.

  http://www.businessinsider.com/1993-independent-article-about-osama-bin-laden-2013-12

  http://www.independent.co.uk/news/world/anti-soviet-warrior-puts-his-army-on-the-road-to-peace-the-saudi-businessman-who-recruited-mujahedin-1465715.html

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 94. 94 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#63:"eti"]Що никой не пише кой и как създаде терористите в Близкия и Средния изток - Америка ли, марсианците ли [/quote]

  До коментар [#63] от "eti":

  Аз съм писал достатъчно по въпроса
  Няма човек на Земята, койтоп да не е наясно кой създаде муджахидините, талибаните, ИДИЛ, кой продължава да снабдява терористите с оръжие. Всичко е документирано. Сега разбра ли кой е главният виновник за всички беди на човечеството през последните години?

 95. 95 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Любопитно

  [quote#89:"Blood Red Skies"]Тези с руското тескере са най-много. Виж им и техниката и въоръжението. Все съветски. Що така?[/quote]

  Нещо си се объркал. Първо, най-голям брой на чуждестранните бойци на ИД са тунизийци, а след това саудитци:

  http://www.telegraph.co.uk/news/2016/03/29/iraq-and-syria-how-many-foreign-fighters-are-fighting-for-isil/

  Второ, оръжието на изродите от ИД е всякакво, а не само руско, в своите ръце те имат и американско оръжие, ето и повече подробности за това:

  http://foreignpolicy.com/2016/06/29/the-islamic-state-just-got-their-hands-on-more-u-s-weapons-syria-rebels/

  http://edition.cnn.com/2015/12/08/politics/amnesty-international-isis-weapons-u-s-/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 96. 96 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  [quote#92:"Hawaii"]Като казвам руснаците имам предвид
  руските руснаци,и тукашните такива
  като теб.... [/quote]
  Старшина Велков е руснак по професия.

 97. 97 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  [quote#93:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Само че тогава за западната преса той беше герой-муджахидин[/quote]
  Герой-мауджахедин, който избива американци? Ти нещо си се притеснила.

 98. 98 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Видео пропагандата на Ал Каида се оказва американска димка, а парите са свършили

  Пентагонът е платил на британска ПР фирма над 500млн.$ за да произведе фалшиви пропаганда видео на Ал Каида.
  Това става в Ирак, в американската база Виктори , съобщава в неделя „The Daily Beast“.
  Пентагонът е поръчал на фирмата "Bell Pottinger" заснемането на фалшивите видео, които американците след бойни операциите оставят в къщите сред хаоса.
  Заснетите видео са кодирани и така може да се проследяват.
  Британският "Sunday Times" потвърждава, че американските специални части оставят тези фалшификати след бойни операции и така се създава впечатлението за активността и медийната сила на Ал Каида и ИДИЛ. "

  http://www.independent.co.uk/news/world/us-government-pentagon-fake-al-qaeda-propganda-videos-a7348371.html

 99. 99 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  До коментар [#95] от "Иво":

  Може да има отделни бройки и западно въоръжение, но преобладава съветското. Аз западно оръжие или техника в ръцете на идилците не съм виждал, освен едни тойоти - пикапи.

 100. 100 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Намалява утопичният патос, с който започнаха,

  а това се отразява на способността им да вербуват хора", казва той.
  ....................
  Еми, явно някой им е спрял кранчч€то!
  А дали Хилъри ако стане призиденть, няма да го отвори пак?

  nemo malus felix, minime corruptor.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK