За избора в изборите

Кандидатите Цецка Цачева, Румен Радев, Трайчо Трайков, Йвайло Калфин и Татяна Дончева

© Дневник

Кандидатите Цецка Цачева, Румен Радев, Трайчо Трайков, Йвайло Калфин и Татяна ДончеваТекстът е от портала "Култура"


Едва ли съм единственият, когото кандидат-президентската кампания преизпълва с разочарование. Принципът "търси се" е подходящ във всяка обява за работа, ала целта на едни президентски избори е и друга: кандидатите първо да пробват пред избирателите "обувките" на държавния глава, да се види могат ли да представляват нацията, да удържат кормилото в бурни времена.


Уви, след като дочакахме ГЕРБ да запълни "празния си кандидат" с лика на Цецка Цачева,
кампанията ни запокити в океан от популистки надлъгвания и трафарети:


как всички били от патриоти най-патриоти (от Каракачанов до Радев и от Марешки до Орешарски). А пък "русофилите били българофили", както твърди г-н Калфин (класикът Захари Стоянов казва в подобни случаи: "замириса на козе месо"); затова не ни оставало друго освен да се хванем за ръце (Цецка Цачева); без да се делим на "едни" или "други", на фили и фоби, червени и сини, та да поемем с бодра стъпка към хоризонта, където (според повечето кандидати) ни чакат сияйни бъднини.


То добре, ама вече сме го живели И споменът нагарча в устата ни.


Както е ясно и друго. Биографията на един кандидат-президент няма как да не наложи отпечатък върху неговата кампания. Затуй членството в БКП или принадлежността към ДС все изплуват като мазни петна на повърхността (поне при четирима-петима кандидати от "горната палуба" на изборите). За "долната палуба" направо не ми се говори, щото петната от криминалното минало на част от претендентите ги правят по-скоро кандидати за пробация, отколкото за стопани на "Дондуков" 2.


И все пак, длъжни сме да изберем


Гласуването с "Не подкрепям никого" не е никакъв изход.


Балансът в институциите изисква наличието на президент, който да е противотежест на изпълнителната власт. И в критични мигове – както през 2013 г. – да има смелостта да излезе сред хората на улицата или да каже "не" при опита на една клика да обсеби цялата явна и тайна власт в държавата.


Росен Плевнелиев се осмели да го стори, каквото и да говорят за него, колкото и невисоко да е одобрението, с което се ползва в края на мандата си.


Обратното би било равносилно на размирици и потапяне на България в пълен хаос. Смятате ли, че неговият опонент на предишните избори Ивайло Калфин би реагирал по същия начин?


Убеден съм, че не.


А днешният кандидат на статуквото Цецка Цачева? Също не, ако се съди по думите й колко уважава конституцията и как никога би застанала на ръба на правомощията си.


През 1997 г. Желю Желев и Петър Стоянов


действаха тъкмо на ръба на правомощията си


Те не връчиха мандата на БСП, за да предотвратят риска от сблъсъци в страната.


Има ли нужда да питаме генерала от резерва Румен Радев как би действал, ако мандат на БСП взривява мира в страната?


Боя се, че отговорът е повече от ясен. Няма нужда човек да надзърта в кристалното кълбо или да гадае на карти.


Ето го най-притеснителното в тази президентска кампания, защото става дума за двамата водещи кандидати.


Според социологическите агенции шансовете на другите по-изявени кандидати – като Трайчо Трайков или Татяна Дончева – не надхвърлят бариерата от 5-6%, а потенциалът на "патриотите" Каракачанов и Нотев е не чак толкова по-голям.


Вярно е, това са прогнозни резултати и изборите могат да донесат всякакви изненади.


Нали смисълът на избора е в това – да коригира наложилите се нагласи.


Ала както е тръгнало, изглежда тези президентски избори ще минат по линията на най-малкото съпротивление. Самите партии гледат да не хабят много сили. Възможно, с оглед на други сметки – примерно промяна на статуквото на властта догодина (с БСП или ДПС като партньори на ГЕРБ).


И така да е, безидейността и безпътицата в кампанията са стъписващи


Цецка Цачева неизменно повтаря как България щяла да е и с ЕС и САЩ, и с Русия, все едно, че в един все по-поляризиран свят необходимостта от избор никога няма да се наложи. И тогава?


Доскорошният военен летец Румен Радев пък продължава в словесни лупинги да "преосмисля" членството ни в НАТО и в ЕС в условията на нова студена война.


Дали става дума за реална геополитическа преориентация, или само се хвърля прах в очите на червения електорат, категоричен отговор не се дава, но е видно, че БСП удари дъното по употребата на долна политическа реторика.


И тъй като на тези президентски избори липсва каквато и да е политическа прагматика, те като цяло са подчинени на чистата партийна комбинаторика в два варианта:


Вариант 1
Цачева и Радев на втори тур (с разлика от 6 до 10 %).


Какво обаче следва оттук? Неизвестните са много, защото дори изборната машина на Цветан Цветанов изглежда, че зацикля пред "затварящата кандидатура" на Цачева.


И тогава Бойко Борисов ще трябва да начене политическия пазарлък. А пък възможностите не са много. Дори да бъде заявена подкрепа от Реформаторския блок, това не означава, че избирателите на Трайчо Трайков ще гласуват за Цецка Цачева (по-скоро не). Остават гласовете на ДПС, а там търгът е проблематичен. Доган може да изтъргува подкрепа както за ГЕРБ, така и за БСП (което ни връща във времената на Първанов или още по-лошо – на Орешарски).


Остават, разбира се, негласувалите, които в последния момент могат да наклонят везните в посока на онова, което им се струва "по-малкото зло".


Ала изходът не е предизвестен и вероятността от предсрочни парламентарни избори догодина е голяма.


Вариант 2


ГЕРБ си е направил добре изборните сметки и подкрепата за Румен Радев в ляво драматично се разпилява между Калфин, Дончева, Каракачанов, Орешарски, Марешки и т.н. В резултат на което друг кандидат става изразител на вота анти-Цачева – Каракачанов или Трайчо Трайков. Това ще е краят на БСП в сегашния й вид.


Промяната на статуквото би могло доведе и до най-неочаквани тематични коалиции преди балотажа, а развръзката е повече от неясна. ГЕРБ е по-малко подготвен за този вариант, където дори подкрепата на ДПС може да не се окаже решаваща. Отново предсрочни парламентарни избори на хоризонта.


Става дума, разбира се, само за варианти в политическата комбинаторика, които липсата на автентичност в тази президентска кампания прави повече или по-малко вероятни.


Инак, както сочи родната ни история, управляващата партия е винаги с едни гърди напред, тъй като разполага с


трети вариант


– "ползва се с такова обаяние сред масите, щото и без насилие може да спечели всеки едни избори". Констатацията не е моя, а на д-р Кръстьо Кръстев от прочутата му статия "Една психология на изборите" (сп. "Мисъл", 17 декември 1896 г.).


Както виждате, принципът е ясно формулиран още преди 120 години и той, в кратки извлечения, гласи следното:


- трябва да си дадем сметка за психологията на българския избирател, който вътрешно не оспорва вече избраните лица;
- а е подвластен и на влиянието на медиите (по онова време пресата), която д-р Константин Стоилов нарича "фабрика за кал";
- огромно е влиянието и на всички ония чиновници, които дължат местата си не на истинските си заслуги, а на своето партизанство и роднински връзки с видни хора от владеющата партия, и които, изплъзне ли се властта от ръцете на техните покровители, рискуват да останат на пътя;
- затова и изборността у нас става все по-фиктивна, но както изглежда правителствата имат нужда от нея: за пъстротата на декорациите, за разнообразяване на ролите и запазване на конституционното приличие;
- масата е лишена от политическо възпитание и всеки шарлатанин може да получи нейното доверие и всеки път тая воля се е оказвала в съгласие с ония, които са я "питали";


Тежки слова за българските избори, изречени от бащата на българския модернизъм и основател на кръга "Мисъл". Ала това е вариантът на статуквото, който често е предрешавал изборите в България. Остава да видим и този път ли ще е така.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Добър анализ

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО!

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Дилемата Цецка или Радев е като "С вазелин или без вазелин"?"

 4. 4 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Трайчо в средата. 4% за сега с тенденция за намаляване ...

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7964 Любопитно

  Класификации - бол, варианти - 1-ви, 2-ри тур - бол билюк, ама това не е ТОТО - какъв е наистина смисълът от мажоритарни избори / така се водят / при партийна ангажираност ???

  [email protected]
 6. 6 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#1:"sashobal"]Добър анализ[/quote]

  Пълни глупости, поредното платено сурат тефтер фейлетонче с помпозен речник без пълнеж.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 7. 7 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  ГЕРБ имат два сигурни варианта - машината на Цецко, т.е. фалшифициране, рекет и подмяна на протоколи и цели урни. Вторият вариант е ДПС, която добре се храни икономически от управлението на Бойко.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1484 Весело

  ГЕРБ си броят твърдия електорат. Това е положението. Ако Цачева не спечели на първия тур означава че твърдият електорат намалява и Баце ще хвърли кърпата което той и оповести. Това ще покаже дали електората е готов за мажоритарни избори в два тура. Ако ще избира партийни кандидатури значи не е готов и няма смисъл да се въвежда.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 9. 9 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  абсолютна грешка - по-добре да гласуваш за най-малко възможно избираемия, отколкото да си дадеш гласа за Цецка например

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 771 Неутрално

  "В резултат на което друг кандидат става изразител на вота анти-Цачева – Каракачанов или Трайчо Трайков."

  Мухахахааа ... Отново Трайчо на втори тур! Въртят, сучат и най-накрая от 4% правят 400%. Това само дневникарите го могат.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 11. 11 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#3] от "bpcorp":

  от нас също зависи да не са само те

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  Ако те нарека "глупчо", това достатъчно ли е да ми изтрият комантара?

 13. 13 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "soave":

  Дпс ще гласуват за Орешарски. Разбрале сни са

 14. 14 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  Значи неподкрепящия ти глас отива при Цецка Цачева в по-голяма степен и в по-малка при Румен Радев.

 15. 15 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 771 Неутрално

  "изречени от бащата на българския модернизъм и основател на кръга "Мисъл"

  Кръгът "Мисъл". Яко!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 16. 16 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  До коментар [#4] от "Български патриот":

  Ей, все Трайчо ви е в устата на герберите. За Радев дума не обелвате. Как само си личи, че дълбоко в себе си сте комунисти!

 17. 17 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#16:"Blood Red Skies"]Ей, все Трайчо ви е в устата на герберите.[/quote]

  Не бе човек. Трайчо е свестен. Въпросът е как от 4% се правят 400%. Какъв е смисълът от това?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 18. 18 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "Български патриот":

  Не се аргументираш...
  Що за глупости!
  Прав е автора, избирателите нямат понятие, за какво
  става въпрос.

  Happy face says, adios !
 19. 19 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Герб най- много ги е страх от балотаж срещу Трайков, защото в директен сблъсък с него Тетка няма шанс. Сега се опитват да омаловажат кандидатурата му по всевъзможни начини, но самия Боцко се изпусна на откриването на кампанията.

 20. 20 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#18] от "Р. Дражев":

  За какво става въпрос?

  [quote#19:"pavtaf"]Герб най- много ги е страх от балотаж срещу Трайков[/quote]

  Трайчо с 4% подкрепа. Мда, така е в паралелните вселени.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Гласуването с "Не подкрепям никого" не е никакъв изход."Даже е капан.

 22. 22 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#20] от "Български патриот":

  През 2005-та на Атака не и даваха и процент, а те вкараха много депутати.
  Разбира се тогава още не се знаеше, че това е руски проект.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Балансът в институциите изисква наличието на президент, който да е противотежест на изпълнителната власт.
  А и не само заради това, кандидатът на ГЕРБ е по-нежелан поне от 2-3 други кандидатури. И хората трябва добре да го осмислят това.

 24. 24 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#19:"pavtaf"]

  Герб най- много ги е страх от балотаж срещу Трайков[/quote]
  ...Даже ги е страх въобще от балотаж, защото няма да имат никакъв шанс с тази своя Цецка. Освен да сменят кобилата за втори тур, но тогава резилът ще е тотален.

 25. 25 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#23] от "paf":


  [quote#23:"paf"] кандидатът на ГЕРБ е по-нежелан поне от 2-3 други кандидатури[/quote]
  Удачен е само избора на Трайков за президент.
  Няма друг, докато комуноидите ги устройват половината кандидати.
  Марешки например. Днес сутринта каза, че...общо взето, че "дружбата ни с Русия е като въздуха и.......".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1872 Весело

  До коментар [#10] от "Български патриот":

  Предполагам, чè не допускате, чè все някога гербавите ще загубите избори?
  И нищо чудно да е скоро - има няма 20 дена.
  После кърпата на баце на пода, а той в правителстена с високо кръвно, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 27. 27 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  [quote#20:"Български патриот"]Трайчо с 4% подкрепа. Мда, така е в паралелните вселени.[/quote]

  До коментар [#20] от "Български патриот":

  Ами ако Радев въ "изпющи" к'о прайм ся, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 28. 28 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Бившите избиратели на СДС /голяма част сега гласуват за ГЕРБ/ ще подкрепят Трайков. Но ако той не стигне до балотаж, ще бъдат принудени да гласуват за Цачева, т.е. котка в чувал. Дявол знае каква е външнополитическата ориентация на тази жена. Вероятно като на руската марионетка Бойко.

 29. 29 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#25] от "Росен (Путлер капут)":
  Трайков е единствения автентичен български кандидат. Всички останали са с азиатска ориентация. Дано избирателите го разберат.

 30. 30 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не мога да разбера каква е идеята на цялото това писание. Ми вместо да беше хабил време, "хартия и мастило", Тони Николов просто да беше написал:

  "Гласувайте за Трайков, защото той... 1, 2, 3 и т.н."

  А не да витиеватства кой какъв е и какви сценарии можело да има. После що народът им "бил пак виновен" на "десните", че не ги би разбрал (за пореден път).

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Кака Цецка, както се разбра била учила 2 години в библиотекарския! Изобщо сродни души са тва герберите!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#20] от "Български патриот":

  "Българските патриоти " да четат З. Стоянов,В. Левски, Раковски и т.н ,за днешните "патреоте"... толкова!?!
  Ако не е ясно, ще поясняваме.

  Happy face says, adios !
 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#30] от "Репей":

  Народа да му е виновен на десните ли...? Няма такава работа! Народа си е народ! За каквото си гласува, после това получава...!
  Обикновено, в последствие на народа, виновен му се оказва Костов! В никой случай, Станишев примерно или Доган...! Даже и на бате Бойко, все Костов и Кънев са му виновни.
  В крайна сметка, щом народа ни е решил, че трябва да живее зле, няма кой да го спре! Виновни няма и никой вина не търси! Най-малкото десните, от народа...!

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#31] от "tribiri":


  [quote#31:"tribiri"]Кака Цецка[/quote]
  Пет години си по-стар от нея.
  Стига си какосвал.
  Има избори.
  Гласувай за Трайков да ти е мирна душата и да не се псуваш сам после.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#32] от "Р. Дражев":

  Основна отлика от нормалният човек са. Не четат, но пишат много.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#28] от "валентин николов":


  [quote#28:"валентин николов"]. Дявол знае каква е външнополитическата ориентация на тази жена[/quote]
  Тя няма ориентация.
  Всеки бюрократ е такъв.
  Ориентацията я получава. Писмено.

  Тя става за народното събрание. Перфектно.
  Там е нужен човек като нея.
  Не и за президент обаче.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#16] от "Blood Red Skies":

  Трайчо е свестен. Факт.
  Само да не беше издигнат от тези ръбести мишоци.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Анализът е добър. Аз се надявам на българина и неговият нюх да поднесе изненадата, която всички чакат

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#37:"buljubei"]Трайчо е свестен. Факт.
  Само да не беше издигнат от тези ръбести мишоци. [/quote]

  Ма тия са тотално неадекватни. Преди 1 час Радан си пуснал снимка във Фейса как се возят двамата с Трайчо в лондонското метро. Явно са тръгнали да агитират тамошните българи. Дето ще им донесат няколко хиляди гласа. Вместо да хвърлят всички усилия да агитират българите в България.
  Ясно що от 2 дни в няколко сайта-скачени съдове върви рев, че секциите в Англия били малко и т.н.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Не знам защо коментираме Цачева, като някаква пълна със съдържание кандидатура, че и възгледите и, че и ориентацията. Тя няма такива. Нейните възгледи и ориентация са тези на Борисов. Тя само ще седне в стола на президента, да не стои празен, докато Борисов го заеме. И прав е Тони Николов/ д-р Кръстев/, масата е лишена от политическо възпитание и всеки шарлатанин може да получи нейното доверие.
  Аз ще гласувам за Трайков, защото той ще се бори, България да не кривне от поетия път.

 41. 41 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  нормален анализ - с две думи - избора е между статутквото (всички без Траков) и про-европейската ориентация (Трайков)

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 42. 42 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1643 Весело

  Ей, Николов, ДА НЕ СИ ПОСЕГНАЛ НА МАМА!
  Това не ти е плюене по въображаеми руски полюции, това Е МАМА!
  МАМА вече спечели!
  Дишайте и прахта!
  МАМО!

  !

 43. 43 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  От сайта offnews:

  "В интернет обаче не открихме нито една анкета, в която Цачева е първа. Нещо повече - тя рядко достига и до балотаж."

  http://offnews.bg/news/Analizi_289/Ako-internet-izbirashe-prezident-Rezultati-ot-anketite-na-vsichki-s_637742.html

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 44. 44 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#39] от "Репей":


  [quote#39:"Репей"]Вместо да хвърлят всички усилия да агитират българите в България. [/quote]
  Че какъв смисъл има в България?
  Който е наясно не се нуждае от агитация за да гласува за него.
  Който не е...ходи на срещи с бивши пилоти и вся остальная.....

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#43] от "franklin":


  [quote#43:"franklin"]В интернет обаче не открихме нито една анкета, в която Цачева е първа. Нещо повече - тя рядко достига и до балотаж.[/quote]
  Заглавието решава всичко.
  "Ако интернет избираше президент... "

  Тоест тук ги няма почти два милиона пенсионери.
  Които пък са тук....велков примерно....си гласуват за комуноидите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Да не се ЗАБРАВЯ че 50% от избирателите са жени,според мен те ще кажат тази ли'' змия ''ще ни управлява и изненадата на изборите ще бъде пълна.Между другото-американския президент НИКОГА няма да е плешив, дебел и нисък-защото никога не трябва да се забравя че 50% от избирателите са ЖЕНИ.Според мен на тези избори ще има голяма изненада-дано да греша!

 47. 47 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Ако Трайков стигне на балотаж,тогава всички сметки на ДС пасмината и петата колона оттичат. Естествено ще бъде направено всичко възможно това да не се случи....

 48. 48 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#47] от "thepirineagle":

  Ако отчитането на гласовете стане по начина, който обясних тези дни, тетка Цецка ще спечели още на първи тур. С вероятност над 1005%

 49. 49 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#48] от "Арон":

  Ми... тя не е лош кандидат. Няма да пречи на никого. Дали пък да не гласувам за нея? Щото Каракачанов е доста по серт...

 50. 50 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun": Тотото не е това, което беше, в някои тиражи, някои числа се изтеглят предварително и се показват по БНТ!

 51. 51 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#44:"Росен (Путлер капут)"]Че какъв смисъл има в България?
  Който е наясно не се нуждае от агитация за да гласува за него.[/quote]

  Пишеш глупости. Вече ти става навик.
  Ми то и в Лондон чий го дирят тогава, след като и там "са наясно".

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 52. 52 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Ала както е тръгнало, изглежда тези президентски избори ще минат по линията на най-малкото съпротивление."
  Алтернативното:
  Осман Октай във Фактор: "ДПС подготвя коалиция "всички срещу ГЕРБ""
  Ако тази мисъл се продължи, естествено е да се очаква консолидация още на първи тур срещу ГЕРБ, разчитайки на честолюбието на ББ и даденото обещание за оставка.
  Очертават се интересни избори... Затова търся инвестиция в пуканки.

 53. 53 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  "членството в БКП или принадлежността към ДС все изплуват като мазни петна на повърхността"

  И никой не се срамува, все горди с миналото си. А хората го приемат като нещо нормално. Защо у нас се харесват повече гьонсуратите, лъжците и наглеците, отколкото скромните и честните?

 54. 54 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2258 Весело

  [quote#17:"Български патриот"]Въпросът е как от 4% се правят 400%. [/quote]
  тц, въпросът е как от Цецка се правят 4%

 55. 55 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар №10:"Български патриот" ?Въртят, сучат и най-накрая от 4% правят 400%"
  А бе пишман патриоте според теб кой е по-достоен от Трайчо Трайков , макар с уточнението че не отговаря на идеала ми за президент ? Но от наличните кухи лейки крратуни, агенти на ДС и откровени Путлеристи , кой е по-достоен от Трайчо ? То ако гледаме агенциите и вота на българските граждани(на тези които гласуват) ще се види че те нй-редовно манипулират или правят грешн избор(по-малкото ЗЛО).

 56. 56 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  [quote#2:"Beyond"]НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО![/quote]

  Имам един приятел, който също повтаря наляво и надясно това. Чудя се защо изпитва тази неистова нужда всички да знаят за тази неангажираща негова позиция? Или това е опит да убеди и другите да заемат неговата деструктивна и безперспективна позиция? Той не може да ми обясни по начин, който аз да възприема. Ще ми е любопитно ако ти се опиташ. Благодаря!

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 57. 57 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  [quote#10:"Български патриот"]хахахааа ... Отново Трайчо на втори тур! Въртят, сучат и най-накрая от 4% правят 400%. Това само дневникарите го могат.[/quote]

  4% казват вашите социолози дето отказват да направят _представително_ социологическо проучване. И аз мога да кажа, че Цачева ще вземе 1.25357%, ама аз поне не си вярвам на глупостите.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 58. 58 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#10:"Герберски патриотар"]Въртят, сучат и най-накрая от 4% правят 400%. [/quote]
  Обадила се Меркел, оплакала се на Бойко: Покрай проблемите с мигрантите, не съм сигурна, че ще спечелим изборите”. Борисов й казал: „Добре, пращам Цветанов”.
  Казал на Цветанов: „Ще стоиш един месец и ще организираш нещата”.
  На другия ден Цветанов се обажда и казва – „Всичко е наред, ние сме първи, Меркел – втора”.

 59. 59 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Нищоже сумнящиеся, ще стане каквото обикновено, ще реши драгият избирател, този който бие пътя до урните! 😀😀😀😀

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 60. 60 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  [quote#37:"buljubei"]Трайчо е свестен. Факт.
  Само да не беше издигнат от тези ръбести мишоци. [/quote]

  А другите Руски плъшоци въобще пък няма да издигнат свестен като Трайчо така, че сега има за кой да гласуваме.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 61. 61 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Първо - поздравления към редакцията на сайта, която отново ни предлага текст на Т. Николов.
  Второ - когато се формира кръгът "Мисъл", т.е. от края на деветнадесети век, международната обстановка е била съвсем друга - т.е. такава, която да отговаря на своено време.
  Трето (и последно) - винаги ще има привърженици на статуквото (без значение какво е то) и такива, които вечно ще издигат лозунги като "статукво или размирици", "статукво или хаос" и т.н.
  Още един път поздравления към Т. Николов.

 62. 62 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Боце направи "тъп" избор с Цачева. Май много му нагарчаше "непослушанието" на настоящия президент. Подсигурява се с послушна персона, но неизбираема, ако няма изборни номера.

  chavo64
 63. 63 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Гласуваме за Трайчо Трайков на първи тур и балотаж. Успех

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 64. 64 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Чудесна статия! Всъщност при тези "избори", както и досега - ИЗБОР НЯМА! На витрината са наредени червени тикви, с ЕДИНСТВЕНО изключение, което също няма шансове , поради интелектуалното разпределение на електората...

 65. 65 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 742 Любопитно

  Поредната боза, размиваща и без това воднистата маса !
  Безумци платени, Срам сте!Соросоидите скоро няма да ги има, а на вас ви остават форумчетата!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 66. 66 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Правя предсказание, на балотаж се бият Радев - първи с Каракачанов - втори. Цецка остава трета при всичките фалшификации на машината за избори на Ц.Ц. и тогава става интересно. Но всъщност който и да спечели, изборите ще бъдат отменени от КС заради противоконституционноста на избирателния кодекс с прословутия проблум НПН.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 67. 67 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Българите трябва да се мобилизират за да не допуснат руските агенти до властта.

 68. 68 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#17:"Български патриот"]Не бе човек. Трайчо е свестен. Въпросът е как от 4%[/quote]стига си повтарял 4 та 4 откъде ги взе тези 4 ?
  РБ имаше 9% на изборите - я кажи за кого те сега ще гласуват!
  ако избягаш от отговора ще ти подскажа - няма да гласуват за червените радев, калфин, нито за ченгето какракачанов с Атакиста. или за доскорошната БСПарка и мултигрупка - дончева
  няма и за екс партийната секретарка с вид на "как сийка"
  е помогнах ли ти? нЕ? ОК, и за магарешки няяяма!
  за ореха и сам се сещаш!

 69. 69 Профил на np_de
  np_de
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Едни и същи хора ни управляват толкова години, а ние си ги избираме. Партизани и партизанки, НДСВ, БСП, ГЕРБ, заедно с ДПС, така наречените патриоти и Атака. Защо не си спомним за периода, когато Трайков беше министър през първия мандат на ГЕРБ, а за Кунева при НДСВ, ДБГ уж нова партия, а = и тя на БКП, кои са вътре. Но едва ли, ще гласуваме за Реформаторите, тези които и в момента ни управляват заедно с ГЕРБ. Уж европейски насочени, а разкрачени от Борисов и с непоследователна политика. За бога братя опомнете се. Има избор, мислете.

 70. 70 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  РБ са предложили гласовете "Не подкрепям никого" да се броят за недействителни.

  И сега се крият кат плъхове в брашно!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 71. 71 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Боза, вкисната.
  Длъжни сме били да изберем, ха!
  Ами да изберем не това, което ни пробутват!
  Да изберем пряка демокрация.

  властта ражда паразити
 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#60] от "Танас":

  Колко бързо приемате кумири, издигнати от нищото нищожества.
  Допреди няколко месеца едва се сещахте за тоя шушумиг, сега стана титан на мисълта, предводител на прогресивното човечество, хмък.

  властта ражда паразити
 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#60] от "Танас":

  Колко бързо приемате кумири, издигнати от нищото нищожества.
  Допреди няколко месеца едва се сещахте за тоя шушумиг, сега стана титан на мисълта, предводител на прогресивното човечество, хмък.

  властта ражда паразити
 74. 74 Профил на rrrrrr
  rrrrrr
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Доскорошният военен летец Румен Радев пък продължава в словесни лупинги да "преосмисля" членството ни в НАТО и в ЕС в условията на нова студена война.

  Дали става дума за реална геополитическа преориентация, или само се хвърля прах в очите на червения електорат..."

  Радев, който има две специализации в САЩ; който според негов американски колега, бивш командир във Въздушната национална гвардия на Флорида, е направил за връзката между българските и американските ВВС повече от всеки друг; който нито веднъж не се е обявил против членството ни в НАТО, упорито е описван от медиите на "Америка за България" като пръв антинатовец.


  Ето какво каза Радев - че трябва да преосмислим досегашното си участие в двата съюза, като станем активен член, че трябва да даваме идеи, да предлагаме политики и т.н., а не да бъдем пасивни и просто да изпълняваме спуснати решения, както досега. Всеки човек поне с два грама мозък ще разбере, че в това изказване не става дума за промяна на геополитическата ориентация. "Дневник", разбира се, клъцна това изказване и /по традиция/ сложи манипулативно заглавие - видиш ли, Радев искал да преосмислим, демек да прекратим членството си в НАТО и ЕС. Троловете, които четат само заглавията, само това и чакаха, за да се развихрят с опорните си точки. Тони Николов, по обичайния си маниер, също продължава манипулацията. Аман!

 75. 75 Профил на rrrrrr
  rrrrrr
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#19:"pavtaf"]Герб най- много ги е страх от балотаж срещу Трайков[/quote]
  Ама какъв балотаж, Трайчо няма ли да бие на първи тур?! Разпространява се днес една готина снимка - Трайчо и Радан се возят в лондонското метро /сигурно снимката е от фейсбука на Радан/ - явно великите реформатори са заминали с мисия да осигурят грандиозна маса гласове от Острова, които ще потопят и Цецка, и Радев, и Каракачанов, и Митьо Пищова! Борисов е в амок, сън не го хваща от страшния Трайчо!

 76. 76 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Дори да бъде заявена подкрепа от Реформаторския блок, това не означава, че избирателите на Трайчо Трайков ще гласуват за Цецка Цачева (по-скоро не).

  Твърдо НЕ.
  Затова - човекът на централната снимка или никой. Не мога да повярвам на "прогнозите" за третото място на ченгето К. и поривите му за връщане на военната служба. Ще приема само вариант като в Израел - мъже и жени и първа от тях да е дъщеря му, а не чуждите синове.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 77. 77 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Попитали генерал Радев, защо бяга от дебати:
  -- Чакам от БС*П да ми приготвят торбата с лъжите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK