Референдум 2016: За мажоритарните избори и имитацията на демокрация

Слави Трифонов и предаването му "Шоуто на Слави" са инициатори на референдума

© Георги Кожухаров

Слави Трифонов и предаването му "Шоуто на Слави" са инициатори на референдумаИнтересно нещо е отражението на политическия живот на едно общество в медиите. Ако гледаме и четем основните мейнстрийм медии, ще останем с впечатление, че най-важният политически въпрос е кого ще си хареса Борисов за съсед от другата страна на "Дондуков". Ще останем с впечатлението, че живеем в държава с уникална политическа система, в която премиерът назначава президента, а има някакви си там избори, просто като формалност. А всъщност не е така. Нито изборите за президент са просто една формалност, нито да си жена от Източна Европа е достатъчно за да застанеш начело на ООН (трябвало и да имаш подкрепа, моля ти се!).


Нещо подобно се случва и с предстоящия, заедно с президентските избори, референдум.


Партиите се държат сякаш
ако просто игнорират съществуването му,
той ще отмине
няма да събере необходимия процент гласували, за да е задължителен, и след това ще могат в парламента да си вземат, каквито решения са им угодни. А по света постоянно се правят и референдуми и избори, които ясно показват, че нищо не е просто формалност. Онзи ден поданиците на кралицата решиха, че не искат да са в Европейския съюз. Неотдавна колумбийците решиха, че харесват гражданската си война. За малко американците да решат, че искат Тръмп за президент.


В родна България имаме насрочен референдум. Основните политически партии отказват да водят разяснителна кампания или изобщо да заемат позиции по въпросите.


А когато политиците отказват да се държат като политици


последната бариера пред разрухата на обществото е, гражданите да се държат като граждани. За това да видим, по същество, за какво ще гласуваме.


Освен за комшийка на Борисов, де. Вече разбрахме, че Цецка ще се мести в апартамент 2 на улица "Политически институции". Само да не стане така че вотът на хората да промени съседските планове?


Първият въпрос, на който се търси отговор от нацията е, дали "народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура". Едната добра новина е, че въпросът е зададен ясно и точно. Всякаква по-малко конкретна формулировка със словосъчетанието "мажоритарни избори" би била абсолютно неясна, защото хипотетичните мажоритарни избирателни системи са безкрайно много. Другата добра новина е, че можем да погледнем картата на света и да видим в кои държави се използва в действителност такава система и да проверим до какви резултати е довела.


Мажоритарна избирателна система в два тура имаме в една единствена консолидирана европейска демокрация – Франция. Извън Европа такава система се използва на само още две места по света – в Централна Африка и около Иран. На практика системата има два различни исторически генезиса – единият е френският, под чието влияние освен Франция и Централна Африканска Република, Конго и Габон я използват, а другият е персийският, под чието влияние Иран, Туркменистан и Узбекистан избират така парламентите си.


Персийският случай е лесен за проследяване и много показателен за системата. След Ислямската революция на Хомейни през 1979-та, аятолахът има свобода да нарисува такава политическа система, каквато желае. Решава, че за целите на Революцията му е необходим парламент, който да изпълнява следните условия: да дава легитимност; да има по-скоро консултативни, отколкото законодателни функции; да бъде едновременно представител на народа и на районите. Така се стига до еднокамарния парламент избран с мажоритарната система в два тура. И системата върши работата, за която е избрана. Партиите издигат два типа кандидати – такива, които са специалисти в дадена обществена област (и които впоследствие влизат в консултативните комисии на парламента) и такива, които представляват различни местни интереси пред централната власт. В Туркменистан и Узбекистан решението "да си избираме парламента като в съседен Иран" е водено от значително по-проста логика – мажоритарната система в два тура има потенциала да бетонира еднопартийната система.


До тук добре – мажоритарните избори в два тура се използват и за добри (в случая на Иран) и за лоши (Туркменистан и Узбекистан) цели. Но и двата случая нямат много общо с България. Нито живеем точно след шиитска революция и се нуждаем от парламент, който да дава цялата възможна легитимност, без да се бърка много-много във властта на аятолаха, нито трябва да се правим пред света, че имаме демократични избори, докато всъщност властта се държи от вожда на нацията.


Да видим другият исторически корен на системата – френският. Пак попадаме на два типа – добър и лош пример. Лошият виждаме в Централната Африканска Република, Конго и Габон и следва същата логика както в централноазиатските републики. В Габон целта е да се бетонира властта на Демократическата партия (която допреди 1990-та управлява като единствена законна партия), а в Конго сценарият е същият с дребната подробност, че властта е в комунистическа партия. Централната Африканска Република си няма авторитарно еднопартийно управление, но за сметка на това може да се похвали с гражданска война и с това, че е най-лошото място за живеене в целия свят. А логиката на мажоритарната система в два тура е, да се затвърди икономическият модел, в който местният бабаит печели от експлоатацията на природните ресурси.


Дори не е нужно да отбелязвам, че във всички изброени досега политически системи, мажоритарните избори в два тура са абсолютно успешни. В Конго, Габон, Туркменистан и Узбекистан безпроблемно гарантират пълно мнозинство, граничещо със спечелване на всички депутатски места на една партия. В ЦАР бетонират местните бабаити. В Иран дават национална и местна легитимност на парламента, без да му позволяват да се бърка твърде много в изпълнителната власт. Нито една от тези страни обаче няма много общо с това как българските граждани си представят страната си.


Да видим дали френският пример ще бъде по-положителен и по-подходящ. Във Франция тази система се използва в три различни исторически периода. Първо, спорадично на различни избори преди 1956 година. След това между 1956-та и 1981-а. И накрая от 1988-а и нататък. В трите периода съществуват факторите за предпочитането й са различни. Преди 1956-та основната причина спорадично да се гласува така е, че се следва средновековната логика, в която правото да избираш идва с определена земя. Това, разбира се, не е релевантен аргумент към днешна дата нито в България, нито във Франция. Във вторият период причината е съвсем различна. След края на Втората световна война Френската република се оказва управлявана от коалиция между комунисти, християндемократи и социалисти с независим премиер в лицето на героя от войната генерал Де Гол.


Скоро след като трите партии забравят за сътрудничеството си по време на нацистката окупация, Четвъртата република се оказва в несъстояние да провежда последователна политика заради огромните противоречия в идеологиите на трите партии и приблизително равната им електорална подкрепа. Така към 1958-ма генерал Де Гол, предимно благодарение на личния си авторитет, успява да промени системата към мажоритарни избори в два тура, а десетилетие по-късно и президентска република. И в този случай мажоритарната система в два тура изпълнява функцията си, която е да премахне нестабилността породена от трите противопоставени политически идеологии, които иначе не биха могли да излъчат работещо правителство.


Последвалото създаване на президентска република затвърждава, че дори и парламентът да е блокиран, изпълнителната власт ще може да функционира независимо. Отново, обаче,


ситуацията няма нищо общо с българския политически живот


Нито разполагаме с герои от войната, които да обединяват нацията с личния си авторитет, нито имаме проблем с това парламентарно представените партии да влизат в коалиции. Даже напротив, по-скоро имаме проблем, че партиите са твърде склонни да влизат в безпринципни такива.


Така стигаме до третия период на използване на системата във Франция. На президентските избори през 1981-ва социалистът Митеран печели и веднага разпуска парламентът, в който партията му има едва около 20% от депутатите. За да се предотврати необходимостта от това всеки път, когато президентът не разполага с мнозинство в законодателния орган, да се налагат нови избори (а хипотетично би могли на изборите отново да не спечели "правилната" партия и тогава биха се наложили още и още нови избори), французите решават да минат на пропорционална система на изборите през 1986-та. И резултатът е, че антисистемни партии като националистите от Националния фронт на Жан-Мари Льо Пен се представят изненадващо силно, а социалистите на президента Митеран са далече от мнозинство.


Става ясно, че промяната изобщо не увеличава шансовете за стабилен парламент и Франция се връща към мажоритарната система в два тура от 1988-ма до днес. Така в нито един от трите периода във френския случай не откриваме съществени прилики с България.


Ако погледнем към нас си, ще видим, че всъщност


на два пъти в най-новата си история
сме флиртували с мажоритарен елемент на изборите


През 1990-ва на първите демократични избори за парламент депутатите бяха избрани наполовина пропорционално и наполовина мажоритарно и през 2009-та, когато 31 депутати бяха избрани мажоритарно и 209 пропорционално.


Към днешна дата историографията приема, че срамът от това България да бъде една от малкото бивши социалистически страни, които да преизберат комунистическата си партия на първите демократични избори се дължи поне отчасти на изборни манипулации. Бонусът, който бившите комунисти печелят от мажоритарния елемент в изборите, се оказва решаващ, защото в противен случай е възможна коалиция на всички, или повечето, парламентарно представени партии срещу бившите комунисти. Така първият опит за мажоритарен елемент се оказва в полза само на управляващата преди това партия (точно както в Конго, Габон, Узбекистан и Туркменистан, между другото).


През 2009-та видяхме другата страна на мажоритарния елемент в изборите (както, между другото, се случва на няколко пъти във Франция) – от смесената система спечели тогавашната опозиционна партия ГЕРБ и така успя да си осигури еднопартийно мнозинство за първи път от управлението на СДС през 1997-ма. Същинският проблем на тази смесена система не беше в това, че даде пълно мнозинство на ГЕРБ, а в това, че не изпълни функцията си да издигне надпартийни личности за парламента. Всички мажоритарни депутати бяха от ГЕРБ или ДПС и аз лично нямам спомен кой мажоритарен депутат е представлявал мен (може да е бил Борисов, кой знае?).


Накратко - предложението за мажоритарни избори в два тура е не е базирано на предишен положителен опит у нас (изборите от 90-та и 2009-та го показват), нито на сходство между България и страните, които го практкуват (никаква релевантна връзка с нито един от случаите). Основният аргумент на защитаващите отговор "да" на референдума е, че това ще накара партиите да издигат по-свестни хора на избори – логика, която е най-малкото недоказана. Вторичният аргумент е, че "по-зле не може да стане", което вече е друг въпрос. От една страна може (Узбекистан, Туркменистан, Конго, ЦАР), от друга наистина България продължава твърдо да стои на последно място по почти всички важни обществени показатели в Европейския съюз (върховенство на закона, богатство и демографско положение).


Завършвам с кратък списък с причините да се гласува


за или против "народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура":


За:

 • Ако вярваш, че мажоритарните избори ще накарат всички партии да пуснат честните, свестни и известни хора в битката за депутатските места (ако партиите изобщо имат такива хора и ако тези хора ще продължат да бъдат такива и в парламента);
  Ако искаш една голяма партия да доминира парламента (Конго, Габон, Туркменистан, Узбекистан);
  Ако искаш коалициите да са правят преди, а не след изборите (Франция).
  Ако искаш страната да поеме път към президентската или "аятолашката" Република (Франция, Иран);
  Ако вярваш, че "по-зле не може да стане".
Против:
 • Ако смяташ, че парламентът трябва да представлява повече, а не по-малко хора;
  Ако не искаш една партия да доминира парламента;
  Ако гласуваш за партия, различна от ГЕРБ или ДПС

Празна бюлетина:
 • Ако искаш да спечели "За" и след това в парламента да се направят, че нищо не се е случило.


Мажоритарните избори в два тура би трябвало да изглеждат по следния начин. На първо време се преначертават в малка или по-голяма степен избирателните райони, така че да отговарят точно на броя на депутатите. Това е процедура, която трябва да се прави отново и отново на определен период от време, но при адекватен административен капацитет не би следвало да представлява сериозен проблем. След това се определят правилата, при които партиите и отделни граждани могат да се кандидатират за парламента. В първия изборен тур, във всеки район имащите право на глас избират предпочитания си кандидат от всички. Във втория тур остават двамата кандидати с най-висок резултат, между които отново гражданите избират. На практика изборните правила са подобни на тези за президентски избори, с разликата че в зависимост от това колко са изборните райони, вървят толкова отделни и по презумпция сравнително независими кампании.


  Всичко, което трябва да знаете за:

  Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
  Коментари (77)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
   За да останат ХОРА в България.
   Рейтинг: 701 Неутрално

   Погледанх статията и мислех , че ще е интересно.. но после видях, че пак Щурм(а) се е изходил и дотук бях с четенето..

  2. 2 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
   CINZANO - оправете си сайта!
   Рейтинг: 603 Неутрално

   Браво!
   Независимо дали сме съгласни или несъгласни с него, Пешо поне изказва аргументирано мнение, докато другите се крият като мишки и се правят, че референдум няма да има.

   Мома, връщай 12 и 12А!
  3. 3 Профил на Индиана
   Индиана
   Рейтинг: 1248 Неутрално

   При мажоритарни избори в парламента ще влизат 2-3 партии, например ГЕРБ, ДПС и БСП. Предполагам, че те на първо място ще сложат все честни, почтени и загрижени за народа избиратели, както гологлавият дългуч напоследък пропагандира в позападналото си "шоу". Въобще няма да се учудя ако мъдрия избирател си го на..ка сам отново.

  4. 4 Профил на chicago514
   chicago514
   Рейтинг: 2396 Неутрално

   В родна България имаме насрочен референдум. Основните политически партии отказват да водят разяснителна кампания или изобщо да заемат позиции по въпросите."Това е проблема въобще на управлението на България.Смята се,че ако не се говори за съществуващи горещи проблеми или не се разясняват неясни казуси за гражданите(или поне за голяма част от гражданите)значи няма проблеми и всичко е ясно.

  5. 5 Профил на penetrating
   penetrating
   Рейтинг: 5610 Неутрално

   Напълно вярно! Мажоритарния избор концентрира власт. Може да се помисли за модела на Англия.

   Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  6. 6 Профил на Darkman
   Darkman
   Рейтинг: 1361 Неутрално

   Г-н Щурм представя конюктурни аргументи, но не и аргументи на демокрацията като идеология. Аз ще му дам прост аргумент - 27 години депутатите в България се избират по пропорционална система. И докъде точно ни доведе тя?

   Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
  7. 7 Профил на Georgi Yordanov
   Georgi Yordanov
   Рейтинг: 655 Неутрално

   ... каквато и да е системата, нашенския подход, задължително ще я „побългари“ и накрая, тя самата (системата) няма да се познае!

   Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
  8. 8 Профил на ijj
   ijj
   Рейтинг: 1021 Неутрално

   "Всякаква по-малко конкретна формулировка със словосъчетанието "мажоритарни избори" би била абсолютно неясна, защото хипотетичните мажоритарни избирателни системи са безкрайно много."

   Така е, и все пак основните разновидности на мажоритарните парламентарни избори са две - с един тур и с два тура. Освен различията помежду им, тези две разновидности на мажоритарните избори имат и общи предимства и общи недостатъци. А парламентарните мажоритарни избори в един тур са добре познати от нашата нова история (след 1878 г.). Така можем да видим по-познати неща в сравнение с примерите от Иран или от Африка

   За да се ориентира човек, може да направи сравнение с кметските и президентските избори у нас - те са мажоритарни. При това специално президентските избори са мажоритарни в два тура.

  9. 9 Профил на motochristo
   motochristo
   Рейтинг: 937 Неутрално

   Изложението е добро, но непълно. И прекалено дълго.
   Може да се резюмира по-простично и кратичко:
   Целта на парламентарните избори е да се излъчи представителна извадка от населението. Представителна означава такава, която се доближава максимално до икономическия, етичния, религиозния, половия и пр. профил на населението, която ще защитава интереса на всички големи групи в максимална степен.
   При напълно мажоритарен вот се губят много гласове, защото от 10 кандидати може да спечелиш с 11% подкрепа - 89% не получават представителство.
   За да се компенсира този недостатък трябва да се намали броят хора, които излъчват един депутат, което всъщюност означава увеличение на броя депутати.
   Ако си спомяте гологлавият дръвник слави предложи точно обратното - да се намалят наполовина. Което показва колко му е акъла и на него и на екипа му, както и какви идеи стоят зад този референдум.

   Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
  10. 10 Профил на ijj
   ijj
   Рейтинг: 1021 Неутрално

   "При мажоритарни избори в парламента ще влизат 2-3 партии, например ГЕРБ, ДПС и БСП."

   Това е дискусионно - защото при мажоритарните парламентарни избори у нас преди 1944 г. е имало по-голямо разнообразие от партии в Народното събрание. Значително партийно разнообразие има и при кметовете, които и сега се избират по мажоритарна система с два тура.

   При всички положения при мажоритарни избори е по-вероятно човек да знае кой е "неговият" депутат, представляващ неговия избирателен район. Честно казано, ако на мен ми зададат такъв въпрос сега, ще трябва да направя справка преди да отговоря. По-скоро помня за коя партия съм гласувал, а не за кой човек.

  11. 11 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
   Мултикултиджендър-Ариец
   Рейтинг: 1484 Неутрално

   Мажоритарно в два тура е добре но не за България където незнайния кандидат за президент спечели 51 процента. Не сме дорасли още за промяна. Хората трябва да мислят с главите си а не да гласуват като овце. Най-добрия начин да се накаже статуквото в наши условия е масово негласуване и делегитимация на управлението.

   In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
  12. 12 Профил на mom4il
   mom4il
   Рейтинг: 9 Неутрално

   Изводът е : Не гласувайте, за да не носите отговорност за неизбежната победа (при пълна липса на разяснителна кампания!) на популисткото мнение на чалгизираното простолюдие, което ще отговори с "ДА!" и на трите въпроса, за радост на мутрокрацията, която всъщност организира този референдум, за да подготви почвата за преход от олигархична демокрация към олигархична диктатура!

  13. 13 Профил на yorddj
   yorddj
   Рейтинг: 750 Весело

   Има една чудесна фраза на Боби Чарлтън за футбола и германците. В наш вариант звучи така:

   Изборите са лесна игра. Както и да ги провеждат, по Територията НА КРАЯ ПОБЕЖДАВАТ КОМУНОИДО-МИЛИЦИОНЕРИТЕ!

  14. 14 Профил на wanderer
   wanderer
   Рейтинг: 2360 Любопитно

   [quote#5:"penetrating"]Мажоритарния избор концентрира власт.[/quote]
   А целта каква е? Разводнена власт и безотговорната й консумация!?

  15. 15 Профил на Dimitar Kanev
   Dimitar Kanev
   Рейтинг: 8 Неутрално

   Цветан Цветанов кара всички кандидати да подписват предварително декларация че се отказват от спечеленото място. Ако бъде избран кандидат на ГЕРБ които не му е удобен просто му подава декларацията и го отстранява за сметка на партийно изгоден кандидат. Така мажоритарният елемент е компрометиран и пак се избират партийни послушковци. Със стари милиционерски к*рви нов бардак не става

  16. 16 Профил на wanderer
   wanderer
   Рейтинг: 2360 Весело

   [quote#9:"motochristo"]Целта на парламентарните избори е да се излъчи представителна извадка от населението.[/quote]
   То това, "представителната извадка" може да стане и със социологическа анкета. Що трябва да се правят избори?
   Защото "избор" означава не само делегиране на правомощия/представителност, но също и отнемане на такива правомощия. Ама властолюбците, това последното не го долюбва. Дори са си гласували имунитет ... за да си се бетонират във властта.

  17. 17 Профил на ijj
   ijj
   Рейтинг: 1021 Неутрално

   До коментар [#15] от "Dimitar Kanev":

   "Ако бъде избран кандидат на ГЕРБ които не му е удобен просто му подава декларацията и го отстранява за сметка на партийно изгоден кандидат"

   При мажоритарни избори това не би могло да се случи - ако някой депутат напусне мястото си се прави нов избор за съответния избирателен район.

  18. 18 Профил на polux
   polux
   Рейтинг: 381 Неутрално

   Бащата на автора Щурм ли се казва?

   Щото това е единственото интересно в това четиво.

  19. 19 Профил на 2.5
   2.5
   Рейтинг: 1489 Неутрално

   “Накратко - предложението за мажоритарни избори в два тура е не е базирано на предишен положителен опит у нас...”

   Но е базирано на продължителен негативен опит от прилагане на пропорционалната система! Факт е, че президентската институция се избира пряко и в два тура иза последните 25г. има относително най-висок рейтинг, в сравнение с парламента! Нека всеки гласува по лично убеждение, но с ясното съзнание, че идеална система няма.

   I Want To Believe
  20. 20 Профил на Мърмор
   Мърмор
   Рейтинг: 1123 Неутрално

   [quote#7:"Georgi Yordanov"]... каквато и да е системата, нашенския подход, задължително ще я „побългари“ и накрая, тя самата (системата) няма да се познае![/quote]
   [quote#5:"penetrating"]Може да се помисли за модела на Англия. [/quote]
   Нито една система няма да върви в България. Народ от лесно манипулируеми дървени философи, сам, със собствените си ръце ще прецака всяка система. За България модел Сингапур - нещо средно между капитализъм и социализъм, модел стегнат в софт авторитарни одежди, но в безкомпромисен вариант - няма не искам, няма недей. Търси се просветен авторитарен лидер, който да не е рожба на бостан и да не е тиквена присадка.

  21. 21 Профил на Велков
   Велков
   Рейтинг: 1347 Неутрално

   До коментар [#18] от "polux":


   [quote#18:"polux"]Бащата на автора Щурм ли се казва? [/quote]
   Щурмовак

  22. 22 Профил на Xumpomo name
   Xumpomo name
   Рейтинг: 594 Неутрално

   Няма никакво значение, каквато и да е система, дали е за добро или лошо зависи от това дали се спазват принципите на модерните западни общества за плурализъм или политическите опоненти ще са "варагове на народа".
   Също така дали има работеща правосъдна система. Как точно сме назначили някой за "цар" няма значение.

   Birds of a feather flock together.
  23. 23 Профил на cristo_n
   cristo_n
   Рейтинг: 488 Неутрално

   Петърчо докарва от 7 кладенеца вода (Франция, Иран, Габон, ЦАР и т.н.), за да създаде хипотезата, че мажоритарни избори в два тура са нещо лошо, а ТЕ НЕ СА.
   НЕ СА! НЕ СА! НЕ СА! НЕ СА! НЕ СА! НЕ СА! НЕ СА! НЕ СА! НЕ СА!
   И не са, понеже така на първи тур хората могат да избират за кого да гласуват, а на втори тур, за кого в никакъв случай (!!!) не искат да гласуват - т.е. да изберат по-малкото зло! И тъй като в България политиката и политиците не се радват на особено харесване, то с подобна система, след като няма за кого да гласуват, хората могат поне да изберат кого в никакъв случай не искат да виждат в парламента, а именно - хората на Доган, хората на Местан, хората на Волен Сидеров!
   Обаче Петърчо се е притеснил за това, че така и Раданчо Х*йски няма да влезе в парламента и предпочита политиката да се прави от Доган и Сидеров, но Раданчо да си има топло местенце. Ко да се прави - това са му "приоритетите" в журналистиката...

   (п.п. а в Габон, Конго и т.н. не се получава работата, щото избори се правят с автомати Калашников, а не с бюлетини, и избирателната система там е някаква подробност!)

  24. 24 Профил на Необременен
   Необременен
   Рейтинг: 221 Любопитно

   "Икономедиа", чии интереси обслужвате чрез статията си - на Боко, на Местан, Доган или на някого друг?

  25. 25 Профил на Необременен
   Необременен
   Рейтинг: 221 Неутрално

   + да добавя аман от Вашите манипулации, Петър Щурм, не можеш да налагаш лично мнение на читателите!!! Какъв експерт си ти да излагаш категорично мнение, журналисте? Винаги като се дискутира дадена тема се споменават положителни/отрицателни страни.

   П.С Статията е платена.

  26. 26 Профил на cristo_n
   cristo_n
   Рейтинг: 488 Неутрално

   [quote#3:"Индиана"]При мажоритарни избори в парламента ще влизат 2-3 партии, например ГЕРБ, ДПС и БСП. [/quote]Това ще се получи на 1-2 поредни избора (но то и сега реално така се получава), а през това време в политиката ще навлязат и хора, които до сега са се ангажирали само с обществени каузи, но са стояли далеч от политиката, защото не са искали да бодат зависими от "партийна дисциплина". И тези хора, при мажоритарна избирателна система, ще стъпят на подкрепа, която имат по места, сред хората, които ги познават и ще се осмелят се кандидатират и за Парламента. Но ще трябва време.

  27. 27 Профил на cristo_n
   cristo_n
   Рейтинг: 488 Неутрално

   До коментар [#3] от "Индиана":

   Всъщност при мажоритарни избори на 2 тура (вторият е балотаж), ДПС няма да влезе в парламента!!!
   В райони като Кърджали, където българите са разкъсани между БСП, ГЕРБ и разни малки партийки, на втори тур ще изберат българския кандидат пред този на ДПС!

  28. 28 Профил на cristo_n
   cristo_n
   Рейтинг: 488 Неутрално

   [quote#24:"Необременен"]"Икономедиа", чии интереси обслужвате чрез статията си - на Боко, на Местан, Доган или на някого друг?[/quote]На тези, дето едвам хващат 4-те процента за да влязат в парламента и на Доган, когото такива избори ще пратят в историята.

  29. 29 Профил на Един препатил
   Един препатил
   Рейтинг: 3348 Неутрално

   Резултатите от проучванията за президентските избори засега опровергават тези, които твърдят, че при мажоритарните избори ще се гласува за личности, а не за партии. Защо? Защото в момента и в дясно, и в ляво има по една кандидатура на личности (Трайков и Калфин), които многократно превъзхождат кандидатите на двете големи партии (Цачева и Радев). Освен с личните си качества и Трайков и Калфин са приемливи не само вътре, но и извън своя политически спектър. Да, ама не. Цачева и Радев, въпреки пълната си, та чак комедийна непригодност събират повече гласове само и единствено защото са назначени за партийни кандидати.
   Има само един начин това мое мнение да бъде опровергано - ако българските избиратели изпратят на балотаж Трайков и Калфин.

  30. 30 Профил на Sars Saraktos
   Sars Saraktos
   Рейтинг: 478 Неутрално

   "За малко американците да решат, че искат Тръмп за президент." Това е ни в клин ни в ръкав. Изборите още не са минали и наистина Тръмп ще е президент. Или, ако не е, тогава ще е време да се каже, а не сега. Иначе в текста стои като Мирча Кришан с краставицата, говорим си за референдум в България, но трябва да прокараме, червената партийна линия, че Хилари ще е президент и пишем глупости, на коитоне им е тук мястото.

   "Който търси истината, Бог вижда..."
  31. 31 Профил на proza
   proza
   Рейтинг: 598 Неутрално

   "За малко американците да решат, че искат Тръмп за президент."
   Не бързай да използваш миналото време, това зависи от американския избирател, а не от твоето желание.

  32. 32 Профил на Роси
   Роси
   Рейтинг: 7638 Неутрално

   А какво пречи на олигарсите да си купят мажоритарни депутати. Какви независими ще са те тогава. Ще са в парламента единствено, за да защитават монополите и олигарсите. Един читав няма да влезе в парламента. И понеже на нас всичко ни е наред, що да не опитаме.
   Аз мисля да задраскам тъпите им въпроси или въобще да не гласувам.

  33. 33 Профил на Sars Saraktos
   Sars Saraktos
   Рейтинг: 478 Неутрално

   Удивително манипулативна статия, в Англия и особено в САЩ изборите от кмет и съветник, през губернатор и щатски сенатор, до президент и конгресмен са можоритарни открай време. В Германия половината депутати се избират мажоритарно и т.н. Удобнопропуснато в статията. А псевдоанализът за българското ВНС е обидно повърхностен. Дневник с такива статии продължавате да су рушите авторитета, колкото и малко да е останал.

   "Който търси истината, Бог вижда..."
  34. 34 Профил на Един препатил
   Един препатил
   Рейтинг: 3348 Весело

   До коментар [#23] от "cristo_n":
   До коментар [#26] от "cristo_n":
   До коментар [#27] от "cristo_n":
   До коментар [#28] от "cristo_n":

   Разбрахме Ви тънката мисъл, скъпи приятелю. Мажоритарен вот за да избираме на втория тур между чумата и холерата и да гласуваме за по-малкото зло - ГЕРБ. И обединяването срещу ДПС я станало, я не - но най-важното е Радан Кънев да не влезе в парламента.
   Благодарим за добре изложената политическа платформа.

  35. 35 Профил на Един препатил
   Един препатил
   Рейтинг: 3348 Неутрално

   До коментар [#33] от "Sars Saraktos":

   Моля да ми простите другарската забележка, скъпи приятелю. Статията е за мажоритарни избори в два тура, какъвто е и въпросът на референдума. За това са и дадените примери от автора. Посочените от Вас примери наистина са за мажоритарни избори открай време, но само в един тур. Не съм сигурен, но предложение за такива избори у нас май досега не е постъпвало.

  36. 36 Профил на Sars Saraktos
   Sars Saraktos
   Рейтинг: 478 Неутрално

   До коментар [#35] от "Един препатил":

   Приема се колега забележката. А тя ме замисли, за предложение за следващ референдум за пълна мажоритарност на всички избори в България в един тур.

   "Който търси истината, Бог вижда..."
  37. 37 Профил на cristo_n
   cristo_n
   Рейтинг: 488 Неутрално

   До коментар [#34] от "Един препатил":

   ЦЪ! Нищо не си разбрал.
   Ще влезе в парламента онзи, когото повече хора харесват, отколкото не харесват.
   Е, в момента, особено след изцепките си, Раданчо не е от тях, и ще му се наложи да се промени малко - да стане по-харесван и одобряван. Това е еволюция - да се променяме към по-добро и не виждам какво лошо има в това!?

  38. 38 Профил на ь
   ь
   Рейтинг: 1208 Любопитно

   Мажоритарните избори дават възможност на една партия да получи теоретично и 100% от местата в парламента, ако нейните кандидати спечелят само с 50% + 1 глас всеки... оставяйки 50% - един глас без представителство.

   простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
  39. 39 Профил на cristo_n
   cristo_n
   Рейтинг: 488 Неутрално

   [quote#36:"Sars Saraktos"]пълна мажоритарност на всички избори в България в един тур[/quote]Доколкото си спомням, миналата година Реформаторите отхвърлиха подобна идея, защото това щяло да доведе до там, че ГЕРБ, БСП и ДПС да спечелят навсякъде и за тях - ядец!

  40. 40 Профил на thepirineagle
   thepirineagle
   Рейтинг: 789 Неутрално

   До коментар [#29] от "Един препатил":
   Абсолютно точна констатация,но едва ли българският избирател ще поднесе изненада, в смисъл,че от години или масово не гласува,и/или избира всякакви парашутисти и все по-големи примитиви....

  41. 41 Профил на Един препатил
   Един препатил
   Рейтинг: 3348 Весело

   До коментар [#36] от "Sars Saraktos":

   Те мажоритарните избори в един тур са си много хубави, но там, където има само две партии. Ама в България вождовете са повече от индианците.

  42. 42 Профил на Стефан
   Стефан
   Рейтинг: 484 Неутрално

   До коментар [#6] от "Darcas":

   До тук ни доведе не системата, а идиотите които гласуват за поредния месия, дето ще ти "оправи" за 200-500-800 и т.н. дни.

  43. 43 Профил на Един препатил
   Един препатил
   Рейтинг: 3348 Неутрално

   До коментар [#38] от "ь":

   Де да беше така. При мажоритарни избори в два тура една партия теоретично може да получи 100% от депутатските места и с 10-12% от имащите право на глас.

  44. 44 Профил на Sars Saraktos
   Sars Saraktos
   Рейтинг: 478 Неутрално

   До коментар [#41] от "Един препатил":

   Абе дай да ги пробваме 10-15 години, па ще ги видим.

   "Който търси истината, Бог вижда..."
  45. 45 Профил на Един препатил
   Един препатил
   Рейтинг: 3348 Неутрално

   До коментар [#42] от "Стефан":

   Много основателна забележка. И имам обоснованото подозрение, че от доста време ни заглавучкват с въпроса "как" да гласуваме, за да не питаме много "за какво" гласуваме.


  46. 46 Профил на kdesen
   kdesen
   Рейтинг: 335 Неутрално

   Още един аргумент ЗА мажоритарни избори:

   В сегашния парламент БСП щеше да има 4 депутата. Познайте колко би имала ГЕРБ в следващия. Пък нека си разправят, че мажоритарната система била бетонирала нещо.

  47. 47 Профил на danid
   danid
   Рейтинг: 523 Неутрално

   [quote#16:"wanderer"]Защото "избор" означава не само делегиране на правомощия/представителност, но също и отнемане на такива правомощия. [/quote]
   Ето това второто го няма. Няма обратна връзка. От години си мисля, че може да се въведе гражданска рейтингова система за всеки депутат. След година , ако му е паднал рейтинга /не е свършил нищо от обещаното или променя политиката си в др. посока, коалира се с неподходящи и т.н./ - напуска.

  48. 48 Профил на Sars Saraktos
   Sars Saraktos
   Рейтинг: 478 Неутрално

   До коментар [#47] от "danid":

   И как ще се измерва това? С поръчкови анкети на платени отпротивницитеим"социолози"?

   "Който търси истината, Бог вижда..."
  49. 49 Профил на danid
   danid
   Рейтинг: 523 Неутрално

   [quote#48:"Sars Saraktos"]И как ще се измерва това? С поръчкови анкети на платени отпротивницитеим"социолози"?[/quote]
   Не. Аз ще си кликвам плюсове и минуси. Като тук. Нали може да има ел- гласуване, защо да не може и това да стане?!

  50. 50 Профил на Sars Saraktos
   Sars Saraktos
   Рейтинг: 478 Неутрално

   До коментар [#49] от "danid":

   Ел гласуване ще има на куково лято, защото там стават най-лесните фалшификации, нали се сещаш кой ще пише софтуера за него?

   "Който търси истината, Бог вижда..."
  51. 51 Профил на aralambi
   aralambi
   Рейтинг: 594 Неутрално

   Да го питам Щурм - в Русия и Турция, които са с пропорционална система, как става така, че има по една силна партия? А във Франция, с мажоритарната система, която толерирала силните партии, в Националната Асамблея, долната камара, има 6 партии + независими депутати. В Англия, с "ужасната" мажоритарна система "first pass the post", в Камарата на общините има представители на 12 партии.
   Истината е, че нашите кандидат-депутати се страхуват да се явят очи в очи с избирателите си. Затова се крият зад партиите и партийно наредените листи.
   За тези, които много се страхуват, че Реформатори и ДСБ нямало да имат депутати - това не е вярно. В София на мажоритарен вот ще бъдат избрани поне 5-6 тяхни депутати, и то сигурно по-качествени от сегашните им.

  52. 52 Профил на wanderer
   wanderer
   Рейтинг: 2360 Весело

   [quote#38:"ь"]Мажоритарните избори дават възможност на една партия да получи теоретично и 100% от местата в парламента[/quote]
   На теория, тия 100% могат да се постигнат само с 4.1% при пропоционалната система, и то само от гласувалите, част от гласувалите-без тия, турили знак в "не избирам никого". Сиреч, теоретично пропорционалната система най-слабо представлява избирателите, но най-пълно обслужва партийците.
   И на практика е така - няма как избирателят да гласува едновременно за 17-25 парчета, набутани в една листа. И се получават конфузни ситуации - гласувах за Иван Костов, а избрах Асен Мичковски, щото г-н Костов улезна в парламента от друго място. И на последните избори - гласувах за Радан Кънев, пък избрах Лукарски, а пък той излезна от парламента и не зная кого съм избрал.

  53. 53 Профил на emil
   emil
   Рейтинг: 1590 Неутрално

   Вярвам че по-зле не може да стане! Затова с ДА, ДА и ДА!

   УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
  54. 54 Профил на Xumpomo name
   Xumpomo name
   Рейтинг: 594 Неутрално

   До коментар [#45] от "Един препатил":

   ти още малко ще кажеш, че и Слави Трифонов участва

   Birds of a feather flock together.
  55. 55 Профил на Николай Теллалов
   Николай Теллалов
   Рейтинг: 434 Неутрално

   Мнение на един от многото заблудени хора.
   Заблудата е, че представителната партийна система е "по принцип" добра, но е сбъркано изпълнение

   Заблуда е, че политиците са нещо повече от лобисти.

   Заблуда е, че санкциониран от властта референдум представлява пряка демокрация

   властта ражда паразити
  56. 56 Профил на cristo_n
   cristo_n
   Рейтинг: 488 Неутрално

   [quote#50:"Sars Saraktos"]Ел гласуване ще има на куково лято, защото там стават най-лесните фалшификации[/quote]Глупости говориш! Ако толкова лесно се правеха тези фалшификации, никой нямаше да се занимава с политика, ами направо щяха да крадат пари директно от банковите ни сметки, фалшифицирайки електронното банкиране! Щом банките по цял свят приемат електронното банкиране, значи и електронното гласуване е 100% сигурно.

  57. 57 Профил на cristo_n
   cristo_n
   Рейтинг: 488 Неутрално

   [quote#53:"emil ВСИЧКИ НА РЕФЕРЕНДУМА!"]Вярвам че по-зле не може да стане! Затова с ДА, ДА и ДА! [/quote]++++++++++++++++++++++++++++++++
   Това е желязна логика!!!
   И наистина, когато една кола затъне в калта, ръчкаш и първа, и втора, и задна, клатиш я напред-назад, поне в някаква посока да се раздвижи! Тъй че дори това да е стъпка в грешната посока, в последствие ефекта може да се окаже положителен - например на народа съвсем да му писне и да направи революция!

  58. 58 Профил на slan777
   slan777
   Рейтинг: 547 Неутрално

   До коментар [#57] от "cristo_n":

   За какво българина си прави въпроси. В Германия само малоумните се питат за това.

   Но сериозно, България е една демократична държава с парламент, имащ право да свали свали правителството. Правителството на Б.Б. си стои, имаме демокрация, имаме неправова държава, понеже България е рецидивист пред Европейският съд за правата на човека. Там всеки завел дело срещу българската държава получава право. Сумите за обезщетение са ниски, до 2 млн. € на година. Имаме в България не по дефиниция "независими от правителството и от парламента съдилища", една от няколкото дефиниции за правова държава.

   Es muß Geld fließen!
  59. 59 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
   БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
   Рейтинг: 1136 Неутрално

   [quote#44:"Sars Saraktos"]Абе дай да ги пробваме 10-15 години, па ще ги видим[/quote]

   умник - то така все "пробвате" - виденов, царя, тиквата - проби, проби ...

   РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
  60. 60 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
   БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
   Рейтинг: 1136 Неутрално

   не смятам да гласувам на тъпия референдум, организиран от поредната активирана маша на мафията

   единственият смислен въпрос на подобен референдум би бил:

   "ИСКАТЕ ЛИ ЛУСТРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ - ЗА ВСИЧКИ КОИТО СА БИЛИ НА УПРАВЛЕНСКИ ПОЗИИЦИИ ОТ 1944 ГОДИНА ДО ДНЕС И ОТВАРЯНЕ ВЕДНАГА НА ВСИЧКИ ДОСИЕТА"

   РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
  61. 61 Профил на Darkman
   Darkman
   Рейтинг: 1361 Неутрално

   До коментар [#23] от "cristo_n":

   Точно тия защитници на статуквото от агитката на РБ първи ще глътнат вода на следващите парламентарни избори, когато напълно пропорционално ще излетят от парламента.

   Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
  62. 62 Профил на Darkman
   Darkman
   Рейтинг: 1361 Неутрално

   При мажоритарни избори анонимници-парашутисти в избирателните райони няма как да се преборят за победа. Дори и партиите да спускат хора, то те трябва да се съобразяват с местното представителство. Да сте видяли в малък град да изберат за кмет някого, когото никой не го познава???

   Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
  63. 63 Профил на Хакуна Матата !
   Хакуна Матата !
   Рейтинг: 795 Неутрално

   [quote#59:"Sinite - завоят наляво забранен"]Абе дай да ги пробваме 10-15 години, па ще ги видим- цитат на коментар #44 от “Sars Saraktos”


   умник - то така все "пробвате" - виденов, царя, тиквата - проби, проби ...[/quote]

   Струва ми се, че имаш пропуски в изброяването...

   Stupid people make me sick
  64. 64
   ****

   Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  65. 65 Профил на spek
   spek
   Рейтинг: 387 Неутрално

   "В родна България имаме насрочен референдум. Основните политически партии отказват да водят разяснителна кампания или изобщо да заемат позиции по въпросите.
   А когато политиците отказват да се държат като политици
   последната бариера пред разрухата на обществото е, гражданите да се държат като граждани" -- Ето това е най-важното в този материал, и го подкрепям на 100%. Другото вече са детайли според вкус и убеждения.

  66. 66 Профил на tsvetko_51
   tsvetko_51
   Рейтинг: 1815 Неутрално

   До коментар [#6] от "Darcas":


   [quote#6:"Darcas"]Г-н Щурм представя конюктурни аргументи, но не и аргументи на демокрацията като идеология. Аз ще му дам прост аргумент - 27 години депутатите в България се избират по пропорционална система. И докъде точно ни доведе тя?[/quote]

   Вашия въпрос звучи логично и най-малкото показва едно любопитство, от типа, а какво ли ще стане, ако гласуваме мажоритарно, може би ще е по-добре .
   Но да не пропускаме другата, "оптимистичната" възможност, че може да е много по-зле, за което макар и конюктурно според вас, са приведени аргументи.
   Аз бих добавил поне още два такива.
   Единия е, че дори теоретично да допуснем едни идеално честни избори и в НС имаме двеста средно-нормални и дори умни нашенци, как ще стане чудото, те да мислят що годе в една посока, за се получи някакъв синхрон в в действията на законодателната и изпълнителната власт - аз поне не виждам такава възможност.
   Втория аргумент е, ако вие случайно сте недоволен от развитието на нещата след едни такива избори, как ще изберете виновния за това развитие измежду тези 200 иначе свестни хора и към кого ще адресирате вашите въпроси или кого ще искате, а как ще го накажете.
   И накрая, макар и като допълнение, познавачите на въпроса казват, че много по-лесно се купува отделен човек отколкото партия, твърди се, че излиза доста по-евтино, а мераклии за пазаруване - дал Господ.

  67. 67 Профил на skorpion1980
   skorpion1980
   Рейтинг: 274 Неутрално

   Това, че авторът разяснява модела в държавите, в които го има, е добре. Обаче говорейки за френския модел се връща с 60 години назад, за българския обаче споменава само двата случая от 1990 и 2009 година. Това обаче не беше времето на безпрецедентно недоверие към политическите партии, каквото виждаме днес. Защото както е известно от всички имащи право на глас партията с най-голям електорат ГЕРБ се ползва само с около 15 % подкрепа, което ясно се вижда от изборните резултати в последните години. Може официално да е записано малко над 30, но това е само ако гледаме резултатите на тези, които са гласували, слагайки негласувалите както и да го гледаме на ГЕРБ вярват 15 %, а на никого не вярват над 50 %, което ясно и недвусмислено говори за безпрецедентно обществено недоверие към политическите партии след като останалите са с още по-нисък резултат. Имало ли е друг такъв случай в историята ни? Отговорът е да и това става през 30те години, съответно през 1938 се вижда най-ясно - тогава имаме мажоритарни избори, в които парламентарно мнозинство печелят именно безпартийните. Днес именно един чисто мажоритарен вот ще даде шанс на независими депутати да влязат в парламента, което при пропорционалната система е възможно само на теория, но не и на практика. Защото реално погледнато само и единствено независими кандидати могат да мобилизират негласуващите, които от години са електоралното мнозинство у нас.

  68. 68 Профил на Майндърбайндър
   Майндърбайндър
   Рейтинг: 1006 Неутрално

   Политическият скрап може да бъде наказан само чрез "ДА" на въпроса за орязване на субсидиите.Като му спреш легалните пари,ще излезе да краде на светло и тогава не може да се правиш,че не виждаш.Празни бюлетини,квадратче "ни въ щъ" и нарисувани гениталии са шменти-капели.

   СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
  69. 69 Профил на dejmos
   dejmos
   Рейтинг: 2390 Неутрално

   Не споделям позитивите за "всички на масата", представени като различни партийни субекти. Никой няма нужда от такава демокрация и търсене на "международни оправдания" за нейното съществуване. Ако сме на друго мнение, защо президентската надпревара стана интересна ?? Май заради качествата на кандидатите ...Не знам дали ще се справи с Мафията президента .Условие номер №1 е да извън структурата ГЕРБ ! Остава големият проблем. .....Абсолютната власт ражда абсолютни изроди/диктатори . За да има тази абсолютна власт някой, ...тя трябва да е централизирана (условие) . Остава простото - да подчиниш всичко централизирано или да се договориш с него. С нищо не сме по различни от Иран или Туркменистан. Може ли да се прокара абсолютна власт в Германия , Белгия ,Англия . Не може ...властта е в още 10 вида ръце, а не на столицата. Парламентарната република не е нещо "добро по подразбиране". Бай Х..Й показа как може да се превземе парламент на абордаж и да се превърне в декорация. България не е София , а упорито се налага в най малкото село Софийският морал. Трябва изход към провинции/ региони със собствени власти ,...ако вече не е късно !?

  70. 70
   ****

   Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  71. 71 Профил на Darkman
   Darkman
   Рейтинг: 1361 Неутрално

   До коментар [#66] от "tsvetko_51":

   Може би бъркате мажоритарне кандидати с независими. Партиите номинират свои кандидати в 240 едномандатни района. Точно както кметовете в 263 общини. Даже ще е още по-елитарно кметовете да формират Долна камара а народните представители - Горна. Но това е за демократичните страни, не за тук.

   Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
  72. 72 Профил на incredible
   incredible
   Рейтинг: 221 Неутрално

   ... дали "народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура".

   Мернах ТВ-клипа за референдума и отговорът на този въпрос в него е "ДА!".... Дори за внушение или заблуждение не става дума! Клипът дава удобните отговори и на трите въпроса! Не е истина просто. Ще взема да подам жалба до Националния съвет за саморегулация в рекламата, така, за спорта. Да видим мъдрите маркетинг стратези какво ще кажат по темата .

  73. 73 Профил на dali_da
   dali_da
   Рейтинг: 434 Гневно

   Това е тенденциозна статия изцяло в полза на статуквото, което краде България от 27 години!
   Преди да се теоретизира за "потенциалната вреда" от още неслучилата се мажоритарна система в 2 тура, трябва да е ясно, че сегашната система съсипа България по начин, че вече трудно може да се възстанови!
   И защо да ме интересува колко партии биха влезли в парламента като системата не залага на партии, а на личности!?
   Подкрепете мажоритарната система, там е нашият шанс!
   Не слушайте платените клакьори!

  74. 74 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
   Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
   Рейтинг: 273 Весело

   Константинов тръгнал да ни сравнява с Франция, само не му разбрах заигравката с Габон!

   Не познава България авторът, това е просто и логи4но!

   Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
  75. 75 Профил на чобанмахала
   чобанмахала
   Рейтинг: 701 Неутрално

   [quote#5:"penetrating"]Може да се помисли за модела на Англия. [/quote]
   Че тук мат,риалът не знае какво е мажоритарен избор, е отдавна ясно. Ама да се против мажоритарните избор и да пропагандираш системата на Англия, който е от най-твърдите мажоритарни системи- мажоритарен избор в един тур, си е направо за 4-ти километър. Не знам дали да има образователен ценз за гласуване, ама би трябвало да има преглед за вменяемост. мат,риалът показва признаци на тотална невменяемост.

  76. 76
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  77. 77
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK