Републиканците, които не харесват Тръмп, но ще гласуват за него

Еди Кембър, председател на организацията на студентите републиканци в Денвърския университет

© Александрина Гинкова

Еди Кембър, председател на организацията на студентите републиканци в Денвърския университет- Нека си поговорим за президентския дебат. Има ли някой нещо, което би искал да сподели?- пита Еди Кембър.


Еди е председател на организацията на студентите републиканци в Денвърския университет. В стаята са около десетина членове на клуба, които се срещат ден след първия дебат между кандидатите за президент Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп. Това е част от ежеседмичните сбирки на студентската политическа организация.


- Да. Видяхте ли ѝ зъбите?! - казва един от тях на име Морис и стаята се разкикотва. - Изглеждаха откачено. Ти какво мислиш за дебата, Еди?
- Беше интересно, в първите 20-30 минути Доналд Тръмп изглеждаше доста президентски, а после се върна към типичния си... забавен образ. Съжалявам, че не говориха толкова за политика, изглеждаха по-заинтересувани едни от друг, отколкото от истинските проблеми. Дъстин, ти имаш ли да кажеш нещо?


- Радвам се, че тя му знае първото име, толкова много пъти го повтори. Не знам дали знае фамилията му обаче. Рейчъл, ти какво смяташ?


- Бях толкова заета, че не...


- Не си го гледала? - възмущава се Морис.


- Не.


- Напусни. Излез през вратата. Напусни – закача я той, но всъщност никой не изглежда възмутен. Политическият дебат в тази стая е предимно хумористичен и преди седмичната сбирка да свърши, ще изгледаме няколко сатирични видеа, които се майтапят също толкова с Доналд Тръмп, колкото и с Хилъри Клинтън.


Републиканците, които не харесват Тръмп, но ще гласуват за него

© Александрина Гинкова


Младите републиканци в стаята са изправени пред сериозен проблем – почти никой от тях не харесва кандидата на своята партия, но още по-малко харесват демократическите идеи.


Федерацията на студентите републиканци в Колорадо, на която е председател Морис Спаркман и от която техния клуб в Денвърския университет е част, е отказала да заеме официална позиция "за" или "против" Тръмп.


"При свои официални изяви членовете ни имат право да изкажат позицията си против номинирания", уточнява Морис. "Причината е, че в края на краищата искаме да запазим единството си".


"Искам да съм сигурен, че сме запазили групата си цялостна и ако за това е нужно да не кажем нещо, което ще вбеси много хора, или да заемем по-неутрална позиция, ще направя именно това. За мен единството е по-важно от подкрепата за един кандидат, който вероятно няма да видим в бъдеще".


Морис Спаркман, председател на Федерацията на студентите републиканци в Колорадо

© Александрина Гинкова

Морис Спаркман, председател на Федерацията на студентите републиканци в Колорадо


По думите му за партията може би ще е по-добре Тръмп да загуби. "По-важно е да се запази републиканското мнозинство в Камарата на представителите и в Сената", смята той.


На въпрос какво харесва в Тръмп, Морис се засмива и казва: "По-лесно е да кажа какво не харесвам. Не харесвам бомбастичната му натура, не подкрепям идеята му за строеж на стена и депортации (на нелегални имигранти, бел. ред.)."


"Не приемам подхода му към нелегалната имиграция, не приемам подхода му към бежанската криза в Сирия, не подкрепям липсващия му план за борба с "Ислямска държава", не подкрепям... всъщност не мисля, че той изобщо има план за студентския дълг (бел. ред. - студентските дългове са огромен проблем за младите хора в САЩ и идеите на президентските кандидати за финансирането на висше образование са тема, която живо ги интересува)."


"Преди четири години имахме двама обикновени политици, а Тръмп е всичко друго, но не и обикновен. Понякога това е нещо хубаво, защото вярвам, че имаме нужда да бъдем леко разтърсени в политически смисъл, особено с всичката политкоректност, която вероятно е едно от най-лошите неща, които се случват на Америка сега", казва Алекс, който носи червена шапка със слогана на Тръмп "Да направим Америка велика отново".Дебатът не е единствената тема на разговор на срещата на младите републиканци – те обсъждат речта на Барак Обама пред общото събрание на ООН, както и спорния проектозакон, който може да позволи на американски граждани да съдят Саудитска Арабия за атаките от 11 септември. Понякога имат гости – политици, които са в кампания или които си търсят стажанти.


Сериозните теми се изчерпват за около петнайсет минути и идва време за дозата комедия със сатирични клипове, по време на които студентите взимат на подбив и двамата кандидати. На фразата на Тръмп "Вижте колко добре изглежда косата ми", всички избухват в кикот.


Въпреки всички негативи на бизнесмена обаче, те вероятно ще гласуват за него. Повечето са имали други фаворити на първичните избори, споделя Алекс, но сега Тръмп е техният вариант.


Повечето са имали други фаворити на първичните избори, споделя Алекс, но сега Тръмп е техният вариант.

© Александрина Гинкова

Повечето са имали други фаворити на първичните избори, споделя Алекс, но сега Тръмп е техният вариант.


Победата на Хилъри ще е разочарование не просто защото ще трябва да я търпим 4 или 8 години, а и заради съдиите във Върховния съд, казва той. Те служат доживот и ако тя ги избира, той ще става все по-либерален.


Тръмп не е първият ни избор и не стоим зад всяка негова дума, защото не е перфектният кандидат, но всички в тази стая ще гласуват за него, потвърждава Еди. Може да не ми е любимият политик, но той е това, с което разполагаме, съгласна е и Рейчъл.


Според Морис разделенията в Републиканската партия, които стават все по-остри в последните седмици, всъщност са повече поколенчески, отколкото идеологически.Средната възраст на републиканците е 57 години и това затруднява младите републиканци, които в бъдеще ще трябва да се съобразяват както с възрастните си съпартийци, а в същото време ще трябва да привлекат нови привърженици, посочва той.


Според него старите републиканци са "рейгънистки настроени: Америка трябва да бъде първа, Америка това и Америка онова, ако си демократ, не можем да работим заедно. Младите републиканци са по-отворени към работа с другите. При нас няма толкова дълбока идеологическа основа. По-скоро знаем, че проблемите са еди-какви си, ние искаме едно, те искат друго, така че нека седнем на масата за преговори и да оправим нещата."


Републиканците, които не харесват Тръмп, но ще гласуват за него

© Александрина Гинкова


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK