Партийният пиар е по-важен от Конституцията

Партийният пиар е по-важен от Конституцията

© Надежда Чипева, КапиталАнализът е от бюлетина на Института за пазарна икономика /И.П.И./


Eдин от приоритетите на гражданското общество, журналистите и независимите експерти е да посочват ясно и методично случаите, в които политици нарушават Конституцията или законите. Независимо дали нарушението се извършва с цел партиен пиар, облагодетелстване или поради неграмотност.


През юли тази година Изборният кодекс беше отворен за промени. Трябваше да бъде разписана процедурата за електронно дистанционно гласуване, за което българите казаха "да" на проведения по-рано референдум. Но заедно с това заваляха предложения за още промени. В желанието си да експлоатират темата за "турския вот", НФСБ поиска да бъдат ограничени секциите в чужбина на максимум 35 за една страна. Ясно артикулираната цел на тези политици беше да бъде ограничен "турският вот", защото в противен случай, според тях, има опасност за националната сигурност. По-долу ще опитам да обясня защо тази теза съдържа едновременно лъжа, нарушение на Конституцията и ясен знак към 2,5 млн. българи извън страната, че техният вот няма значение. Последното е въпреки тенденцията на ръст на гласовете от чужбина - между изборите от 2013 и 2014 г. вотът на българите в чужбина извън Турция е нарастнал с над 60%, а вотът в Турция е намалял с 5%.
Конституцията няма значение


Ограничаването на секциите доведе до недоволството на българските общности в чужбина и най-вече на активната диаспора във Великобритания. През последния месец се видя, че има повече заявления за откриване на секции във Великобритания, отколкото ограничението от 35 секции позволява. Две седмици преди изборите управляващата коалиция реши да "поправи" грешката с нова и още по-сериозна такава. Депутатите от НФСБ поставиха ултиматум, че ако ограничението от 35 секции не остане поне за страните извън ЕС, ще свалят подкрепата си от правителството. ГЕРБ и част от РБ се съгласиха на така поставения ултиматум и ограничението ще отпадне само за страните извън ЕС. Така българските граждани в чужбина ще имат различни изборни права в зависимост от своето местоположение, което е в пряко противоречие с чл. 26 на Конституцията, който казва, че "Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция."


Фактите нямат значение


Наистина ли ограничаването на секциите би довело до защита на националната сигурност? На последните парламентарни избори вотът от Турция бе 62,5 хил. души, от които за ДПС са гласували 56 хил. души в 134 секции при 3,3 млн. гласоподаватели. Това означава, че 1,7% от всички гласове са дошли от Турция. Нека да сравним тези цифри с гласовете, идващи от Турция през 2005 г., когато в чужбина не бе възможно да се отварят допълнителни секции, а имаше тъй нар. изборен туризъм. На парламентарните избори през 2005 г. гласовете от Турция са около 57 000 души (дописани в списъците по данни на ЦИК). Както казахме по-горе, на изборите през 2014 г. вотът от Турция е намалял с 5% спрямо изборите през 2013. Тоест в последните 10 години вотът от Турция остава същият или намалява, независимо че възможността за откриване на секции постепенно е била либерализирана.


От горните данни можем да разпознаем две емоционално украсени лъжи, циркулиращи в българското общество:


Лъжа №1: ако намалим броя на секциите в чужбина, "турският вот" ще бъде ограничен
Ако българските турци решат да гласуват масово, те го правят независимо дали има възможност за откриване на допълнителни секции в Турция. Това не може да бъде предотвратено с промени в Изборния кодекс. Тези хора гласуват, тъй като имат българско гражданство и ако някой иска да ограничи правата им, значи оспорва това гражданство. Ако не го оспорва, то трябва да го признае в пълния му обем. Що се отнася до контролирания вот, той не може да бъде преборен с ограничаване на конституционни права.


Лъжа №2: вотът от Турция е опасност за националната сигурност на страната, затова секциите извън страната трябва да бъдат ограничени


Както се вижда от данните по-горе вотът в Турция остава непроменен през последните 10 години. За сметка на това, обаче, поради либерализирането на възможността за откриване на секции през 2014 г. вотът в чужбина извън Турция се е увеличил от 49,5 хил. през 2013 на 82,4 хил. през 2014 г. или с над 60%. С две думи – ако ограничим секциите в чужбина, вотът на българските турци най-вероятно ще остане същият, но вотът на останалите българи зад граница ще бъде драстично ограничен.


Ако възможността за откриване на секции не води до увеличаване на вота, идващ от Турция, то защо български политици искат ограничаване на секциите в чужбина? Отоворът е изключително банален - за да трупат дивиденти чрез противопоставянето между два етноса. Банално, но очевидно успешно, поне що се отнася до рейтинга на тъй нар. "патриоти".


Посланието към българите в чужбина няма значение


Тази лъжи обаче не водят единствено до партийни позитиви за националистическите организации. Когато същите лъжи бъдат облечени в закони, те изпращат сериозно послание към българите в чужбина, че техният глас няма значение. Дали ще имат 100 секции или 35 секции, дали ще гласуват 50 хиляди или 80 хиляди, няма значение.


През 2014 г. правителството гласува "Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света", а първата записана цел в тази стратегия е "Приобщаване и включване на българските граждани – временно или постоянно пребиваващи зад граница - към държавния и обществено- политическия живот в България". Наистина интересен е начинът, по който правителството и парламентът са решили да изпълнят поставената цел. Очевидно популизмът не държи сметка нито за Конституция, нито за факти, нито за национални стратегии и ангажименти. Той има една единствена цел – трупане на дивиденти въпреки, а не чрез обективната истина.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Хехе колко хора се вързаха на възел с жалки опити да изкарат ГЕРБ че пречи на нещо си.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Партийният пиар за гласуването в чужбина не беше само на ПФ - и други партийки си спретнаха измислен актив !

  [email protected]
 3. 3 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Съгласна съм с автора и със заглавието.
  Само не знам защо не споменава въвеждането на задължителното гласуване, понеже и то беше оправдано с вота в Турция.

 4. 4 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Т. нар. анализ/изобщо повечето разсъждения по темата/, е манипулативен. Ограничаването на броя на изборните секции/35 не е никак малък брой/не отнема правото на желаещите да гласуват. Спекулиращите с темата надават единствено вой, но не предлагат колко да са секциите. З6? 72? или 93?. Техният брой винаги за някого ще е недостатъчен. В много държави - членки на ЕС с доста по - развита демократична система от българската, гражданите им в чужбина гласуват единствено и само в посолствата и консулствата, а не в кафенета и кръчми. За един наистина голям проблем обаче никой не говори. Включително и ИПИ. Съществува реална възможност българските граждани - военнослужещи в Авганистан да не могат да гласуват, защото спорен някои чиновници от МВнР, организащията щяла да излезе "скъпо".
  "Ако българските турци решат да гласуват масово, те го правят независимо дали има възможност за откриване на допълнителни секции в Турция."
  Абсолютно вярно. Някой български лузър си бе направил труда да изчисли, че според времето от отварянето до затварянето на избирателна секция в Турция, там на всеки 3 секунди се е извършвало гласуване. Вероятно е възможно. Ердоган знае как.

 5. 5 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Бойко Борисов плаши,че ако Цачева на първи тур няма най-много гласове,то той ще подаде оставка...Това вярно ли е? Разбира се НЕ. Той се уплаши много повече,че правителството му ще падне,ако "патриотите" оттеглят подкрепата си за правителството,ако отпадне напълно ограничението на 35 секции в чужбина. Защо трябва да бъдат точно 35 секции никой не обяснява. Защо Борисов не иска нови избори? Защото издънките на правителството всеки ден растат,а рейтинга на Герб всеки ден върви надолу и при едни нови избори,той /Борисов/ ще има много по-малко депутати и ще трябва да се кланя на повече партии,естествено,ако той спечели ще му е много трудно да управлява и неговите хора да крадат,тъй че заплахите му са само, както казват турците "кьор фишек",на който по-интелигентния матр'ял няма да се хване.

 6. 6 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Тъжната истина е, че повечето българи смятат, че съгражданите им в Турция са виновни за всичко. Водени от тази си ирационална омраза и от желанието си да се изкарат невинни жертви, българите не желаят да слушат за числа и статистики. Единственото, което ги интересува, е да има кого да набедят за своите собствени безмозъчни действия по изборите. Цигани, турци, но не и гласуващи за БСП и ГЕРБ, ето удобните виновни!

  Нека проумеем истината и, ако не можем да я променим, поне да се засрамим.

 7. 7 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#1] от "jackdaniels":

  ГЕРБ не пречи никому освен на самата себе си, да се утвърди като нормална група взимаща участие в политически решения.

  Но тази формация от пост и нео комуноиди, незнае какво върши, защото са раздвоени между политически ангажименти с ЕС и едновремено и подмолно желаят да се подложат на МОСКВА и АНКАРА.

  Това са шизоидни и несъвместими психични раздвоения, под общото название биполяритетно девиантно характерово отклонение.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5618 Неутрално

  Решения по поръчка водят до отпадане на партиите от обществото, освен ако не са мафиотска организация

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3621 Любопитно

  Бинго!

  Конституцията е (върховен) закон, един от законите.

  Следователно, изразът "Конституцията или законите" е недостатъчно грамотен.

  пп
  Създава противно впечатление (отврат)
  за неуместни пазарна конкуренция и изборна дилема:

  или Конституцията ;
  или законите.

  "Анализът е от бюлетина на Института за пазарна икономика /И.П.И./

  Eдин от приоритетите на гражданското общество, журналистите и независимите експерти е да посочват ясно и методично случаите, в които политици нарушават Конституцията или законите.

  Независимо дали нарушението се извършва с цел партиен пиар, облагодетелстване или поради неграмотност."

 10. 10 Профил на Rumen Mihaylov
  Rumen Mihaylov
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#4] от "subaru":
  Аз имам българско и италианско гражданство и живея в Швеция. За българските избори трябва да отида до най-близката секция на два часа път от дома ми. За италианските избори получавам бюлетина в къщи и гласувам и я изпращам по поща в посолството (и Ви уверявам, че тайната на вота е защитена). Защо за българските избори да не е така лесно?
  Не знам какво имате пред вид, като правите паралел с други държави, но Ви уверявам от личен опит, че за българските избори човек трябва да е много (ама много) мотивиран и да гласува при тези условия. И да, ще гласувам.


  Rumen Mihaylov
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK