Политическият инженеринг на прокуратурата, или готви се сделка

Политическият инженеринг на прокуратурата, или готви се сделка

© Анелия НиколоваПо повод активизирането на прокуратурата по казуса АЕЦ-Белене в навечерието на президентските избори и привличането под отговорност на бивши министри на БСП и на ГЕРБ, препечатваме мнението на бившия министър на правосъдието Христо Иванов от неговия профил във Фейсбук.
Заглавието е на "Дневник".


Ако някой още не е разбрал какво работи прокуратурата у нас, е време да прогледне. По 30- и кусур годишния казус АЕЦ Белене изведнъж се вземат на прицел няколко души, без в това да има друга логика освен политическата. По никакъв начин нито фигурите, които се вземат на прицел, нито фактите, върху които се фокусират действията на обвинението, не говорят за някакъв систематичен подход към този казус. Времето, в което се активизира обвинението, пък е съвсем саморазобличително.
Тече напрегнато договаряне на властовите съотношения за след президентските избори


Ако на втори тур оставим да стигнат Цачева и Радев и ако се запазят измерваните досега социологически тенденции, разликата помежду им може да е минимална и ДПС отново ще може да наклони кантара. В момента те се опитват да продадат максимално скъпо гласовете си.


Уверен съм, че позициите на председател на Върховния административен съд и в новия ВСС са част (само част) от този пазарлък.


Борисов се мята по сцената, Цачева съпровожда кампанията на Цветан Цветанов, Радев бяга от микрофона, Нинова я няма в пространството.


В този момент


Цацаров взима заложници от двата партньора на ДПС по преговори


И в двата случая фигури, които са част от вътрешния кръг на съответния лидер.


От ДПС са незасегнати, тоест те са откъм дръжката на размахвания прокурорски меч. В това може да няма процесуална логика, но политическата е съвсем ясна.


Та, това е прокуратурата - инструмент за политически инженеринг, който в момента е плътно под контрола на ДПС.


Самият факт, че останалите са готови да търпят това положение на нещата и не дават дума да се издума за реалната роля на главния покурор показва, че те са част този модел


Сделка ще има. Тя може да е една или друга, но и Борисов, и Нинова са около тази маса и играят тази игра. И твърдят, че са девствени. Възможно е, макар че остават някои съмнения, що се отнася до взаимоотношенията през задния вход...


Иначе, ние този филм сме го гледали многократно.
Припомням, че конкретно що се отнася до енергетиката, Цацаров вече организира през 2013 г. една супер-продукция с пресконференции, нахлувания по офиси и всички други сценични мурафети. Без никакъв резултат на правораздавателното поле.


Сега, по същия начин, след изчерпване на политическата необходимост от съответните процесуални действия, те ще бъдат оставени да издимят като мокри фасове


и никой няма да носи никаква отговорност, освен, естествено, съдът


На този фон, очевидно е, че на самия Цацаров му досажда да играе ролята на главен прокурор в публичното пространство - дори у нас въпросите и обществената реакция му идват в повече. И, съдейки от медийните панагерици по случай скорошния си юбилей, той предпочита да се презентира повече през хобито си. Един тих задкулисен авио-моделист, който периодично изпълнява по някоя поръчка за оказване на натиск в политическите отношения...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Точен анализ.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Мдам, това за една година като министър ли го разбрахте или преди това?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  "прокуратурата - инструмент за политически инженеринг, който в момента е плътно под контрола на ДПС."
  А ДПС под контрола на ДС. Българите вече не са това, което са били преди повече от столетие. Сега сме едни страхливи мижитурки, управлявани от ченгета и руски продажници.

 4. 4 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2411 Любопитно

  ахахха право куме в очи

  И най-лошото е,че е истина.

  Никои от БСП или ГЕРБ няма да направят и опит да се защитят
  и отново ДПС ще ръководи цялата паплач.

  Българи осъзнайте се.

  Единствения достоен кандидат президент е Трайков,КОЙТО НЕ ПОЖЕЛА ДА СЕ ВКЛЮЧИ в тази постановка за това му изнесоха друго представление-Катар плажа  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Сделки?!
  В Прокуратурата?!
  Абсурд !!!

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1011 Весело

  [quote#0:"статиа"] без в това да има друга логика освен политическата [/quote] Да се внушава-всдички виновни са невинни! Без значение дали Делян Д, дали Трайчо, или Р.ОВЧ. Без значение дали за Блеене, за ЮП, или за предсрочно прекратени газови договир с Русия, със директно изчислими загуби от стотици милиони!
  Да се внишава същото както и БОйко-в България корупция няма, защото няма осъдени за корупция! Да се внушава-всеки опит дори за формално търсене на отговорност е НЕдемократичен акт на полтическа саморазправа с честни министри!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на ТОТО
  ТОТО
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Много точно и напълно подкрепям. То се е видяло, че в България няма кой да потърси сметка на Цацата, но дано натискът дойде от Европа.

 8. 8 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Не знам дали е правилно да се правят такива изказвания. Ако мотивите на прокуратурата са наистина и единствено такива, то всичко е загубено.
  Все пак обаче с подобни твърдения се срива изцяло доверието в правосъдната система. Не смятам, че дори един министър на правосъдието, макар и бивш, може да си позволи такива гръмки твърдения. Какво ще се окаже, ако Делян Добрев например
  /случайно/ бъде осъден? Прекалено е категорично твърдението, че в повдигнатите обвинения няма друга логика, освен политическата? Познава ли Хр. Иванов казусите?
  И какъв пък заложник е Д. Добрев. Бай Хой ще се отрече от него много преди първи петли.

 9. 9 Профил на ТОТО
  ТОТО
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Иначе надежда тука всяка оставете.

 10. 10 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  Така е, след Костинброд от 2013 г., днес наблюдаваме Костинброд-2, но с много по-мащабно и многоаспектно изпълнение. Идеята е, че Борисов и ГЕРБ трябва да залязат от политическата сцена, за да може "лявото" и "центъра" да си направят нова Тройна коалиция. При предишното активно мероприятие това не се случи и организаторите горко съжаляват и досега - двама избраха изгнаничеството на евродепутати, друг го изритаха от председателското място в ДПС, а на четвъртия му взеха банката. Гл. прокурор тогава излезе сух от играта не за друго, а защото държеше няколко папки в касата си, които можеше да активира във всеки един момент.

 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  - без в това да има друга логика освен политическата - ?! България е превърната в разграден двор! където всевъзможни чужди интереси се обслужват за сметка на анционалния! Турски, немски, американски, и разбира се РУСКИ< като за Белене, ЮП, КОЙ обслюжваше руските проекти у нас? Делян.Д, Трайчо , Р. ОВЧ., Сергей Ст, Бойко Бо, Цимо КОбур, и т.н. Да им гарантираме ли имунитет за престъпленията? Това ли иска авторът?
  Преди 9.9.1944г е имало спец трибунал и бърз процес за съдене наминистри! Да се върнем към Пред деветосептемврийските традиции!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Политическият инженеринг на прокуратурата, или готви се сделка
  -----

  Да.

 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Любопитно

  [quote#4:"nessarox"] за това му изнесоха друго представление-Катар плажа [/quote]
  Нищо против, може и така да е било ... ти там ли беше ?
  Инфо от първа ръка ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много се радвам, че Христо Иванов не позволи излизането му от МС да е равносилно на мълчание. Всичко, което казва, е толкова вярно.

 15. 15 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#2] от "Правоверен грант-коментатор":

  И къде видя от написаното, че ГЕРБ е спасението?!То бива-бива слепота, ама ти си и глух даже!Или си просто платен клакьор?Не, че това те прави по-приятен!

 16. 16 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 379 Неутрално

  [quote#6:"Евроатлантически вилает Булгаристан!"]Да се внушава-всдички виновни са невинни![/quote]

  Нищо не си разбрал.Пак!!!

 17. 17 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "danfan":

  Нека бъде осъден някой, пък ще видим какво ще стане. Засега е сигурно, че нещо ще стане на 6-и и на 13-ти. И това не е никак маловажно.

 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Бивш министър на правосъдието говори за анален секс... Вярно, завоалирано. Преди това един почти бивш депутат си го каза директно...

  В ДСБ хормоните очевидно бушуват, скоро очакваме пуберски пъпки

 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Добре, че в листата е Трайчо. Иначе не бих гласувал за някой от останалите. А статията е толкова точна, че ти става мъчно, че живееш на тази територия.

 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#19] от "stedim":
  Бих повярвал ... но защо Трайчо е само общински съветник ???
  Нима всички, които се кълнат в Него сега, не Го видяха по-рано колко е Готин, и Читав ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#15:"chinaski"]И къде видя от написаното, че ГЕРБ е спасението?!То бива-бива слепота, ама ти си и глух даже!Или си просто платен клакьор?Не, че това те прави по-приятен! [/quote]

  Здрасти. Не съм казал, че герб е спасение. Само отбелязвам, че господина би следвало да е знаел когато е встъпвал в длъжност, с кой си има работа и кое-как се случва в милата татковина. После 1 година другарчета, после пак ББ лош. Не ми е много морално издържано. На теб?

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 22. 22 Профил на block
  block
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#8] от "danfan":
  [quote#8:"danfan"]Не знам дали е правилно да се правят такива изказвания.[/quote]
  значи ако къщата гори и някой види не е ясно дали е добре да вика пожар?
  [quote#8:"danfan"]Все пак обаче с подобни твърдения се срива изцяло доверието в правосъдната система. Не смятам, че дори един министър на правосъдието, макар и бивш, може да си позволи такива гръмки твърдения.[/quote]
  все пак живеем тук и виждаме дереджето на правосъдната система. аналогията с къщата - ако къщата се е запалила и христо иванов вика - пожар пожар! то той срива доверието ни в негоримостта на къщата и подлежи на порицание? ами къщата ако не че гори то поне дими страшно това го виждаме и ние които не сме били министри.
  [quote#8:"danfan"]рекалено е категорично твърдението, че в повдигнатите обвинения няма друга логика, освен политическата?[/quote]
  по логиката която иванов е нарекъл политическа отговорът на въпроса cui bono е ясен и еднозначен, докато по процесуалната логика има множество разминаващи се и дори противоречащи си отговори. старият окам помага тук

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3182 Неутрално

  До коментар [#10] от "volarok":

  Няма, за какво да залязва ГЕРБ от политическата сцена..., засега! Просто, във всеки един момент в, който Бойко Борисов забравя, кой го е накичил с генералски пагони и го е вкарал в играта, го шамаросват зад врата и го слагат на място! На челото на Бойко Борисов пише, че е продукт на тежки зависимости и няма как да се отърве от тях, ей така...! Един път му показаха, как могат да го сдъвчат и изплюят, за отрицателно време. Нали се сещате, как с изнервен фалцет Борисов се оплакваше по телевизиите, че Доган го бил поръчал? Поръчал го, ама после човека дето пиеше кафе с Пеевски се оказа министър на Борисов, ей така..., случайно...

  Бивш tww09306483.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1930 Весело

  [quote#16:"chinaski"]Нищо не си разбрал.Пак!!! [/quote]

  Напротив, много добре разбира, че сопата е вече вдигната, и скимти и се мята.

 26. 26 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 504 Гневно

  До коментар [#21] от "Правоверен грант-коментатор":

  Ами всъщност доста хора наивно вярваха и бяха подмамени във властта с идеята за реформи, а после когато се видя че всичко е бутафория за пред избирателя, много бързо лъснаха задниците на Боко и Цоко - големите радетели за реформи - така си отиде и Трайчо, така си отиде и Христо, въпрос на време е и Петър да си отиде така - излъган, че някои ще им позволи да правят тяхни си реформи - няма такъв филм... Байко е огледален образ на БайКой...

  Stef
 27. 27 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 229 Гневно

  До коментар [#7] от "ТОТО":

  Нищо няма да дойде от Европа, САМИ ТРЯБВА ДА СИ ИЗМЕТЕМ БОКЛУКА!

 28. 28 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#21] от "Правоверен грант-коментатор":

  Господинът, когато встъпи в длъжност, го направи с ясно дефинирани цели, измерими с конкретно дефинирани резултати, за постигането на които той и екипът му бяха се подготвили. В момента, в който се видя, че Боко, Гоце, Доган и Цацата няма да оставят тая работа с реформата да се случи, господинът напусна длъжността, като си каза и конкретните мотиви за това.
  За почитателите на "асовете на висшия пилотаж" в политиката, за каквито се смятат Боко, Цвъко и Доган, подобно поведение вероятно е признак на слабост, некомпетентност, незрялост и т.н. Но пък повече и не може да се очаква от несъстоял се футболист, понастоящем шофьор на баничарка, за който пътят към успеха в живота минава през Еврофутбол, какъвто е профилът на масата избиратели на ГЕРБ....

 29. 29 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 284 Весело

  [quote#0:""]И Борисов, и Нинова са около тази маса и играят тази игра. И твърдят, че са девствени. Възможно е, макар че остават някои съмнения, що се отнася до взаимоотношенията през задния вход...[/quote]

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 30. 30 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#6] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":

  Ами...една-две години след изборите...ще се окаже, че всички са невинни.

 31. 31 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#27] от "st_kilda":

  Освен с кирки и лопати пред сараите и Прокуратурата и ДАНС, не виждам как можем сами да го направим.

 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Цацата /ДПС/ прави търг,а Герб и БСП наддват.

 33. 33 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1011 Весело

  До коментар [#30] от "foreverman77": [quote#30:"foreverman77"] Ами...една-две години след изборите...ще се окаже, че всички са невинни. [/quote] Е не искахме ли тично това? Всички да са невинни? И Р.ОВЧ. И Трайчо, и Делян Добрев, и БОйко, и Цветан Цветанов, и цветан Василев, и Делян Пеевски, и Ради от Перущица? Той Делян Добрев е невинен, и те са невинни също, нали? Или греша? Посочете ми къде, моля, и се обосновете! Дали прокуратурата е свършила за 5 стинки работа през последните 27 години е друг въпрос! И какво напраи Ристу Иванов като Боков министЕр-също!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 34. 34 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#33] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":

  Не мога да ти уловя тезата, честно.
  Или хейтър към всичко и всички...или дълбоко законспириран путинофил/ленинофил/кастрофил.
  Наистина.

 35. 35 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  [quote#23:"tww09306483"]Няма, за какво да залязва ГЕРБ от политическата сцена..., засега! [/quote]ГЕРБ трябва да изчезнат по модела на НДСВ, тъй като отнемат вот от останалите партии, вкл. тези на Тройната коалиция. Ако ГЕРБ го няма, 3-4 партии от Тройната коалиция могат да формират дори абсолютно мнозинство в парламента. Иначе, като нищо може да се повтори 2013 г., когато въпреки Костинбродскат аафера, ГЕРБ спечелиха прекалено много гласове и това им обърка работата. А че на Борисов в един момент кукловодите ще му изключат шалтера, това е така и много пъти съм писал по този повод тук.

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  Очевидно е, че прокуратурата действа като група за рекет и натиск в полза на 10/ДП/#Кой/Доган

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#0:"статия"]Един тих задкулисен авио-моделист, който периодично изпълнява по някоя поръчка за оказване на натиск в политическите отношения.. [/quote]
  Господин Иванов, Вие наистина "избихте" рибата++++++

 38. 38 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 569 Гневно

  Цацаров - Главен Интригант на държавата!

 39. 39 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  “По 30- и кусур годишния казус АЕЦ Белене изведнъж се вземат на прицел няколко души, без в това да има друга логика освен политическата.”

  За 30 и кусур години се извървяха някъде към 4-ма главни прокурори! Двама директно от СДС. Борис Велчев е червен, но лансиран в КС от Плевнелиев, който лансира и самия Иванов в служебния кабинет...

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK