Политическият инженеринг на прокуратурата, или готви се сделка

Политическият инженеринг на прокуратурата, или готви се сделка

© Анелия НиколоваПо повод активизирането на прокуратурата по казуса АЕЦ-Белене в навечерието на президентските избори и привличането под отговорност на бивши министри на БСП и на ГЕРБ, препечатваме мнението на бившия министър на правосъдието Христо Иванов от неговия профил във Фейсбук.
Заглавието е на "Дневник".


Ако някой още не е разбрал какво работи прокуратурата у нас, е време да прогледне. По 30- и кусур годишния казус АЕЦ Белене изведнъж се вземат на прицел няколко души, без в това да има друга логика освен политическата. По никакъв начин нито фигурите, които се вземат на прицел, нито фактите, върху които се фокусират действията на обвинението, не говорят за някакъв систематичен подход към този казус. Времето, в което се активизира обвинението, пък е съвсем саморазобличително.
Тече напрегнато договаряне на властовите съотношения за след президентските избори


Ако на втори тур оставим да стигнат Цачева и Радев и ако се запазят измерваните досега социологически тенденции, разликата помежду им може да е минимална и ДПС отново ще може да наклони кантара. В момента те се опитват да продадат максимално скъпо гласовете си.


Уверен съм, че позициите на председател на Върховния административен съд и в новия ВСС са част (само част) от този пазарлък.


Борисов се мята по сцената, Цачева съпровожда кампанията на Цветан Цветанов, Радев бяга от микрофона, Нинова я няма в пространството.


В този момент


Цацаров взима заложници от двата партньора на ДПС по преговори


И в двата случая фигури, които са част от вътрешния кръг на съответния лидер.


От ДПС са незасегнати, тоест те са откъм дръжката на размахвания прокурорски меч. В това може да няма процесуална логика, но политическата е съвсем ясна.


Та, това е прокуратурата - инструмент за политически инженеринг, който в момента е плътно под контрола на ДПС.


Самият факт, че останалите са готови да търпят това положение на нещата и не дават дума да се издума за реалната роля на главния покурор показва, че те са част този модел


Сделка ще има. Тя може да е една или друга, но и Борисов, и Нинова са около тази маса и играят тази игра. И твърдят, че са девствени. Възможно е, макар че остават някои съмнения, що се отнася до взаимоотношенията през задния вход...


Иначе, ние този филм сме го гледали многократно.
Припомням, че конкретно що се отнася до енергетиката, Цацаров вече организира през 2013 г. една супер-продукция с пресконференции, нахлувания по офиси и всички други сценични мурафети. Без никакъв резултат на правораздавателното поле.


Сега, по същия начин, след изчерпване на политическата необходимост от съответните процесуални действия, те ще бъдат оставени да издимят като мокри фасове


и никой няма да носи никаква отговорност, освен, естествено, съдът


На този фон, очевидно е, че на самия Цацаров му досажда да играе ролята на главен прокурор в публичното пространство - дори у нас въпросите и обществената реакция му идват в повече. И, съдейки от медийните панагерици по случай скорошния си юбилей, той предпочита да се презентира повече през хобито си. Един тих задкулисен авио-моделист, който периодично изпълнява по някоя поръчка за оказване на натиск в политическите отношения...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK