Негативният тон на надпреварата за Белия дом разочарова младите избиратели

Негативният тон на надпреварата за Белия дом разочарова младите избиратели

© ReutersИзключително негативният тон на тазгодишната надпревара за Белия дом разочарова младите американци и отблъсква някои от тях от демократичния процес в момент, когато поколението, родено в края на миналия век, се превръща в също толкова голяма потенциална електорална група, колкото поколението на бейби бума, разказва "Ройтерс".


Проучване на "Ройтерс"/"Ипсос" показва, че вероятността американците на възраст между 18 и 34 години да гласуват за президент тази година е малко по-ниска, отколкото беше при хората на тяхната възраст през 2012 г. Някои политолози се тревожат, че тези избори могат да оставят белег върху едно поколение избиратели и да намалят вероятността те да гласуват в бъдеще.


Младите американци от левицата и десницата намират причини да бъдат недоволни от възможностите за избор, които им се предоставят тази година. Сенаторът Бърни Сандърс имаше въодушевени последователи сред младите хора, преди да загуби надпреварата на първичните избори при демократите от бившия държавен секретар Хилъри Клинтън. При републиканците някои нямат желание да гласуват за Доналд Тръмп, като изтъкват обидните на моменти изявления на нюйоркския бизнесмен към жените, малцинствата и имигрантите.
Брандън Епстейн, който навършил 18 години в понеделник, нямал търпение по-рано през годината да гласува за Сандърс при първото си участие в избори. Сега жителят на окръг Съфолк в щата Ню Йорк възнамерява да не гласува в изборния ден на 8 ноември.


"Това е така заради подбора на кандидатите. Според мен те са не просто леко под необходимото ниво, а много под него", каза Епстейн, който е студент в Масачузетския технологичен институт в Кембридж, Масачузетс. "Нещо ужасно се обърка."


Младите американци са по-малко въодушевени от предоставените им възможности за избор през ноември, отколкото са били преди четири години, когато президентът демократ Барак Обама се бореше за преизбиране срещу републиканеца Мит Ромни.

© Reuters

Младите американци са по-малко въодушевени от предоставените им възможности за избор през ноември, отколкото са били преди четири години, когато президентът демократ Барак Обама се бореше за преизбиране срещу републиканеца Мит Ромни.


Това настроение е широко отразено в социологическите данни, които показват, че младите американци са по-малко въодушевени от предоставените им възможности за избор през ноември, отколкото са били преди четири години, когато президентът демократ Барак Обама се бореше за преизбиране срещу републиканеца Мит Ромни.


Около 52.2 процента от участниците в анкетата на "Ройтерс"/"Ипсос" са казали, че със сигурност или почти със сигурност ще гласуват - за сравнение по същото време през 2012 г. подобно ниво на сигурност са изразили 56.1 процента.


Националното периодично проучване е било проведено по интернет на английски във всички 50 щата. То е включвало 3088 души на възраст между 18 и 34 години, които са били анкетирани от 1 до 17 октомври. В допитването в същите дни през 2012 г. са участвали 2141 души на възраст между 18 и 34 години. То има интервал на правдоподобност от 2 процентни пункта за двете групи.


"Дълбок цинизъм"


Поне през миналия половин век младите американци гласуват по-слабо от по-възрастните. Тазгодишният спад във въодушевлението обаче буди особено безпокойство, защото настъпва в момент, когато поколението, родено в края на миналия век - между 1981 и 1997 г., се превръща в също толкова голяма група от правоспособни избиратели, колкото поколението на бейби бума, родено между 1946 и 1964 г. Според изследователския център "Пю" броят на имащите право на глас във всяка от тези групи наближава 70 милиона души.


Тазгодишният спад във въодушевлението обаче буди особено безпокойство, защото настъпва в момент, когато поколението, родено в края на миналия век - между 1981 и 1997 г., се превръща в също толкова голяма група от правоспособни избиратели, колкото поколението на бейби бума,

© Reuters

Тазгодишният спад във въодушевлението обаче буди особено безпокойство, защото настъпва в момент, когато поколението, родено в края на миналия век - между 1981 и 1997 г., се превръща в също толкова голяма група от правоспособни избиратели, колкото поколението на бейби бума,


"Това поколение никога не е имало по-малко доверие на правителството, Уолстрийт или медиите", каза за поколението, родено в края на миналия век, директорът на социологическите изследвания в Института за политика към Харвардския университет Джон Дела Волпи. "Това вероятно ще доведе до избирателна активност под 50 процента, а сред тези, които в крайна сметка ще гласуват, все пак има дълбок цинизъм, що се отнася до влиянието от тяхното гласуване - дали то има или няма значение."


Прогнозираната ниска избирателна активност буди особено безпокойство, като се имат предвид социологическите данни напоследък, които показват колко важен е навикът в насърчаването на участието на избирателите. Просто казано, ако даден човек гласува на едни избори, е с около 10 процента по-вероятно той да гласува на следващите в сравнение с избирател, решил да си остане у дома, каза асистентът по политология в Йейлския университет Александър Копок.


"Ако следваме тази логика, ако имаме избори, които не успеят да мотивират хората да гласуват, може да очакваме, че няма да е налице този ефект на натрупването", каза Копок, чиято статия "Формира ли се гласоподавателски навик?" беше отпечатана в броя на "Американското списание за политология" този месец.


Не всички млади избиратели, недоволни от предоставените им възможности за избор, обаче ще си останат у дома. Някои възнамеряват да гласуват така или иначе, дори само като протест, а не да стоят настрана.


В тази група влиза 20-годишният вицепрезидент на Харвардския републикански клуб Камерън Хансариния, който каза, че ще гласува, макар да е против Тръмп.


"Със сигурност ще гласувам, само не знам дали ще напиша името на някой, който не е в списъка, или ще гласувам за (либертарианеца) Гари Джонсън, или дори за Хилъри Клинтън, когато се стигне до това", каза Хансариния, който е вписан като избирател в преобладаващо демократическата Калифорния. "Щом това свърши и дойде 9 ноември, ще имаме нужда тук от хора, които да възстановят партията." (БТА)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално
 2. 2 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тръмп ще спечели изборите.

 3. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И там липсват читави политици

 4. 4 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Kak ли са се почувствали "въодушевените млади избиратели на Сандърс", след направените разкрития, от които стана ясно, че му е била отредена ролята на губещ спаринг и той е бил напълно наясно с това предварително и не е имал нищо против да участва в този спектакъл?

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10478 Неутрално

  Ще:
  - гласуват с отвращение
  - отидат за гъби в деня на изборите
  - друго...
  Толкова още възможности има за да се доближат до България

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Дори и най-големия наивник не би си помислил, че тези двамата са "цвета на американската нация",
  което поставя въпроса, кой, как и защо номинира двамата кандидати?
  А, тъй като отговора на този въпрос е известен, понеже виждаме ясно оголен сблъсъка на двата финансови клана,
  окончателно се разделяме с илюзията, че някъде по света имаме "демос" и "кратос" /народно управление/

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Любопитно

  "Негативният тон на надпреварата за Белия дом разочарова младите избиратели"

  Нормално имайки предвид кандидатите за президент на двете големи партии. И Тръмпи и Клинтън са неприятни и компроментирани хора. Но, пък младите след като са отвратени от тях могат да гласуват винаги за кандидата на някоя по-малка американска партия или пък за някой независим кандидат.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Весело

  [quote#2:"Ivo Ivanov"]Тръмп ще спечели изборите.[/quote]

  Ще ги спечели, ама на кукуво лято.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#1] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":


  " Ще има изненади . "


  Не, няма да има . Тръмп разочарова хората с огромни пари, обиди 50 % от избирателите ( жените ) и ще бъде бит !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 10. 10 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#3] от "V.Iliev":


  " И там липсват читави политици . "


  Бих се изразил по друг начин : Не, че липсват, но нямат достъп до голямата политика . Нима някой си мисли, че в Русия няма умни и кадърни политици ? Има и не са малко, но върхушката НИКОГА няма да ги допусне до властта . Там виреят само онези посочени от бандитите на КГБ . У нас е абсолютно същото - дава се път на хората, готови на безусловно подчинение и облагодетелстване на ДС-мафията .
  Моля, който иска да натисне минуса, да го направи спокойно, но и да ми обясни позицията си .
  Благодаря !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 11. 11 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Едва ли само негативният тон ги е разочаровал.
  За един млад човек, 70 годишните са старци (всъщност те са си), а тези са просто изтрещели старци.

 12. 12 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ivo Ivanov":
  Напротив! Д.Тръмп ще загуби изборите.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Факт е, че конкретните кандидати няма как да са всеобщи любимци, особено пък на младите.
  Но е факт и как уж многото манипулирана, разводнена и максимално 'ожълтена" информация, която се лее по всички възможни канали, отблъсква и млади и не само млади хора и се налага тенденцията в държавите, където има някаква степен на демокрация ( дори и в нас) да намалява активността.
  Това показва, че са необходими и по-нови и свежи политически и икономически идеи и разбира се нови носители на тези идеи, доколкото старите муцуни, дори и когато не са най-отблъскващите, са доста изхабени, за да привличат подръжници.

 14. 14 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2686 Весело

  Нищо ! Като станат дърти и се чудят как да си уплътняват времето ще ходят да гласуват за забавление и да има с какво да си чешат езиците в пенсионерските клубове !!!

 15. 15 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Ругаенето по телевизията явно е модерно в САЩ и гледам, че и някои наши политици взеха да се псуват като каруцари напоследък.

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#10] от "niksan1":


  [quote#10:"niksan1"]У нас е абсолютно същото - дава се път на хората, готови на безусловно подчинение и облагодетелстване на ДС-мафията . [/quote]

  Натиснах +, а не -, но не защото съм 100% съгласен, а като обща теза.
  Да говорим в трето лице, как някой/някои допускат/недопускат добри или лоши хора до властта си е доста инфантилно.
  Дори и най-скапаната партия не би желала и няма интерес да издига някакви пълни тъпунгери или отявлени престъпници.
  Тук има един такъв момент, че ето ние пишем и критикуваме, имаме мнение и дори някои от пишещите и вероятно много от четвщите са доста свестни хора, но...не биха се кандидатирали.
  Ако честно си отговорите защо вие не се кандидатирате, може би ще разберете защо между избраниците, от иначе доста различните партии у нас, има толкова малко хора, които да печелят нашето уважение.
  Така че, освен филтъра, какъвто няма как да няма в коя да е организация, има и проблем с материала, който трябва да мине през него.

 17. 17 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3272 Весело

  До коментар [#2] от "Ivo Ivanov":

  Повтаряй си го с надеждата да стане.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 18. 18 Профил на ivan karagiozov
  ivan karagiozov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "ъглошлайф":

  Много са разочаровани. При това не само младите хора, но и част от средните слоеве, особено работещите и с малък бизнес. Но всички са наясно, че ги изработиха вкупом.

 19. 19 Профил на ivan karagiozov
  ivan karagiozov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#14] от "SS":

  Да, още сега наблюдавам увеличаването на възрастните американци около магазините, "сладкарниците", хлебопродавниците, бръснарниците. Понякога виждам люти спорове...

 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  [quote#10:"niksan1"]Моля, който иска да натисне минуса, да го направи спокойно, но и да ми обясни позицията си .
  Благодаря ! [/quote]

  Аз ти сложих минус и веднага обяснявам. Темата е за изборите в САЩ, а ти заби към Русия, както обикновено, с което си заслужи минуса.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1221 Весело

  Добре дошли в джаза, младежи!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 22. 22 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тръмп ще спечели изборите.
  До коментар [#8] от "Иво":

  Готви се за кукувото лято. Започва на 9 ноември. Ти си мислиш, че разпалването на войните в Сирия и Либия, историята с убития посланик в Бенгази и изтритите 30 000 e-mail-a ще останат без последствие? Много се лъжеш! И можеш ли да ни обясниш тука какъв православен християнин си ти, когато подкрепяш кандидат, който като държавен секретар е получавал указания от Синди Блументал? Пращала е оръжие и е плащала $$$ по сметки на бойци на Ислямска държава, Ал Нусра и Ал Кайта, за да свалят Кадафи и Асад. Това е било в тези 30 000 e-mail-a, не са били готварските й рецепти. А съпругът й, който разпали войната в Югославия под инструктажа на Ричард Холбрук? Тези двамата ти подкрепяш, юдо искариотска.

 23. 23 Профил на army
  army
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Американците скоро ще ги завладее нашата вълна: няма за кого и не гласувам

 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  "Това е така заради подбора на кандидатите. Според мен те са не просто леко под необходимото ниво, а много под него",

  Момчето добре го е казало. това е проблемът при сегашните американски избори. Единственият читав кандидат беше Сандерс и той отпадна от Клинтън. В момента могат само да се плюят, не само кандидат президентите, но и кандидатите за Сената, за Камарата на представителите и въобще всички, които предстои да бъдат избирани.

 25. 25 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Принципно с противник като Хилъри, Тръмп си беше почти сигурен победител, но се включи гнусната политическа и медиина компроматна война на статуквото и нещата леко се промениха, за съжаление навсякъде хората се връзват на такива пошли опетнявания на личността. В момента нещата не са ясни въпреки, че мейнстрийм медиите се надпреварват да ни обясняват, че Хилъри вече е президент и едва ли не няма нужда да се хаби никой да гласува.
  Иначе като идеи и програма Тръмп бие Хилъри по всички показатели, според изследванията огромна част от американците искат сериозна промяна а Хилъри промяна не предлага докато Тръмп ясно е изложил програмата си и дори тези дни се ангажира с основни точки за първите 100 дни.

 26. 26 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Никой няма имтерес (дори и американофобите) от едни разнебитени съединени щати! Видя се, че когато президентът им е много калпав (като Обама), то по света настават катаклизми! Съединените щати си усложниха отношенията с Китай (а китай има толкова долари, че ако реши ще ги срине), те се оляха в близкия изток и в северна Афрка! Не можаха да тспрат руското настъпление.... Ако изберат баба Хилъри (американската баба Меркел). то САЩ ще тръгне по спиралата надолу с лоши последствия (за еди по-вече, за други по-малко). Много по-добре е Тръмп да спечели, макар че и той не е кой знае колко свестен! Все пак Тръмп може да наруши статутството, което е единствения шанс на САЩ да се стабилизира...

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Весело

  До коментар [#22] от "Ivo Ivanov":

  Хахаха..... адаш чудя ти се как може да си толкова наивен, та да вярваш, че твоя идол Тръмпи може изобщо да спечели изборите. Ще има да плачеш на 9 ноември ми се струва. :'-(

  А, относно кой е православен християнин и кой е Юда Искариотски, то Юда-та си ТИ! Защото, един от най-близките и приближени хора на Тръмпи е съпругът на дъщеря му Иванка, който е ЕВРЕИН! Освен това твоя идол Тръмпи се подмазваше първо на AIPAC, а после на самия израелски МП Биби! Той е евреиска подлога! И ти харесваш подобни компроментирани хора!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  Опростачаването е следствие действията на Тръмп.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8694 Неутрално

  Не знам, защо тука има хора, които така възторжено искат Тръмп да спечели. Може би, защото е любимец на Путин.

 30. 30 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#29] от "Роси":

  Просто щото ако има нещо наистина противно и отвратително то е политик , използващ позицията си , за да се облагодетелства със стотици милиони долари.Ако не беше чадъра над нея, Хилъри отдавна да е в затвора.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 31. 31 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ниска избирателна активност прави битката непредсказуема.При под 50% избирателна активност шансовете са 50/50..

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 32. 32 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 714 Неутрално

  ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА.
  Разбрали са от социологическите си агенции че при по-голяма избирателна активност Тръп ще спечели и сега обръщат тактиката.
  Вместо да повтарят как Тръмп ще изнасили всички американки ако стане президент и колко е подходяща е Клинтънова- сега ще се опитат да намалят избирателната активност с тези внушения.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 33. 33 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":

  как точно Тръмп е компрометиран?
  имаме мега корумпираната Хилъри направила стотици милиони с Клинтън Фондация
  имаме безумните мейли на нейния ръководител на кампанията Подеста, от които става ясно че хранят 90% от репортерите на мейнстрийм медиите /само от Fox News липсваха/
  Имаме хванат топ демократ да признава че изпращат психически нестабилни индивид да създават безредици на митингите на Тръмп
  Създадена и поддържана от демократите престъпна групировка Black Lives Matter призоваваща за убийства на полицаи
  Имаме 30 години Хилъри в политиката и нито едно нещо хубаво което да е сътворила, включително като държавен секретар направи куп каши в Либия /вкл. Бенгази/, Сирия....

  и от другата страна имаме Тръмп, чието най-голямо престъпление е че е устат. Няма никаква база за сравнение.

  twitter.com/voxybg
 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3731 Весело

  До коментар [#7] от "Иво":
  Пресен американски:
  въпрос:
  - Ако Тръмп и Хилари бъдат изолирани на необитаем остров, кой ще спечели?
  Отговор:
  - Американският народ!

 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3731 Любопитно

  До коментар [#27] от "Иво":

  Не разбрах, да си ЕВРЕИН значи да си компрометиран? Доста недемократично звучи, или не съм разбрал? Ако е второто, слушам, за първото е добре да се разясни, за да не се разбира че отъждествяваш политиката на Израел с евреите по света. Все пак политиката на държавата може да бъде критикувана, но не и етнос.

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3731 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иво":

  Изпуснах нещо съществено, и съпругът на Челси е евреин, че на всичко отгоре син на осъдения и отлежал присъда за измама бивш конгресмен "Бързия Еди" Межвински, ерго внучките на Хилари са поне наполовина такива. Изводи?

 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":...и съпругът на Челси е евреин
  .....»»Интересен случай е този.Ако Хилъри спечели,той ще е единственият,чиито тъст и тъща са били президенти,а двамата родители конгресмени( " Бързака" и мама Марголис).Чета,че бил яко замесен със съмнителни истории на основания от него и двама влиятелни трейдъри от Голдмън Сакс хедж фонд Eaglevale.Бланкенфейн и той бил използван в схемата да изкарат парици от фалираща Гърция.Да не изкара и той като баща си едно 5 години в затвора?Другият зет, Кушнър,също с престъпен баща..той пък само година изкарал в затвора,а там го набутал някой си прокурор тогава,Крис Кристи.
 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3731 Весело

  До коментар [#37] от "тулса":

  Остава ни да се успокояваме че и Кенеди са били контрабандисти . Голяма веселба пада, не се трае...

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4462 Весело

  До коментар [#34] от "daskal1":

  Уви много вярно даскале!

  klimentm
 40. 40 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  http://www.zerohedge.com/news/2016-05-10/hillary-clinton-son-laws-firm-shuts-down-greek-hedge-fund-after-90-loss
  Ето го и линк към ..приноса на зетя към гръцкия възход и финансовия "успех" на инвеститорите.Има много мила снимка на тези очарователни хора.Как се е минал СЕО то на Голдмън Сакс,Бланкенфейн, който вършел божиите дела на земята( негова самооценка) не знам.

 41. 41 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Младите гласоподаватели харесаха Сандерс, но него го елиминираха, за да дадат шанс на Хилъри. Толкова много шан и си се даде от медии, холивудски персони, домакини и прочие, че вече започван да мисля, че шансът е на нейна страна

 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4146 Любопитно

  [quote#20:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Темата е за изборите в САЩ, а ти заби към Русия, както обикновено, с което си заслужи минуса. [/quote]
  Нима не е прав?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#3] от "V.Iliev": И там липсват читави политици.
  ====================================

  Почти колкото у нас. А може би дори и повече. Само че те там сами решават, какво да правят, а нашите правят, каквото те там решат.

 44. 44 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#4] от "ъглошлайф": Kak ли са се почувствали "въодушевените млади избиратели на Сандърс", след направените разкрития, ....
  ====================================

  Просто са разбрали, че в политиката нищо не е наистина такова, за каквото се представя. И че в нея никога на никого за нищо не трябва вярваш. Особено когато става дума за политически лидери, чийто имена и фамилии се свързват с привавливи суперлативи.

 45. 45 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#6] от "ъглошлайф": А, тъй като отговора на този въпрос е известен, понеже виждаме ясно оголен сблъсъка на двата финансови клана, ....
  ====================================

  Лъжеш, и то обмислено. Представител на клан в политиката е само Хилари. Зад Тръмп няма клан. Никой преди него от неговото семейство не е бил на високи постове в политиката през послединете десетилетия.

  Нещо повече. Тръмп, за разлика от Хилари, не е част от политическа върхушка на държавата. И затова докато дори някои ренегати от върхушката на РЕПУБЛИКАНЦИТЕ се обявяват за Хилари, останалата част от елита на републиканците е просто принудена да не се обяви против него, макар и да не прави нищо, за да му помогне.

  Така че от тази гледна точка Тръмп и Хилари са политически антиподи. Хилари олицетворява досегашната политика на САЩ. Тръмп предлага принципни промени, и то такива, каквито иска поколението, родено в края на ХХ век. Хилари е извършила престъплания в областта на политиката и управлението, Тръмп – глупости при битови разговори за отношенията между мъжете и жените в областта на секса. При победа това, което обещава Тръмп, не е сигурно, че ще бъде направено. Това, което не обещава Хилари, но което всички подозират, че иска да направи, ако тя спечели, непременно ще бъде направено.

 46. 46 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#31] от "1Sion1":

  Как ги сметна?! Шансовете може да стигнат до 90-10 или 10-90, в зависимост от това чии избиратели ще идат за гъби. Ако пропорционално намалее избирателната активност без да се променя съотношението между избирателите на двата лагера, шансовете си остават същите каквито са в момента.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 47. 47 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Да си припомним
  Анализаторите на CNN даваха 1% шанс Тръмп да спечели номинацията на Републиканската партия на 09.07.2015г.

  https://i.redditmedia.com/NeiEN7CgpQn8KXyuP1HJqg263xpH_XvjuyY-VpOGFpU.jpg?w=1024&s=5b44722e6a837e8578de839fdf7b462d

  twitter.com/voxybg
 48. 48 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3272 Весело

  До коментар [#47] от "voxy":


  Хубаво си припомняме, само че това беше близо половин година преди да започнат първичните избори и никой не взимаше кандидатурата на Тръмп под внимание. Само че в хода на кампанията % рязко се вдигна, а в началото на 2016 проучванията сочеха, че Тръмп ще спечели в Айова. Е, той остана втори, след Круз, т.е. обвиненията, че проучванията били предубедени спрямо Тръмп, се оказаха кьорфишек. Даже обратното - някои от половете го бяха надценили.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 49. 49 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#48] от "vesolr":

  проучванията Тръмп/Клинтън са нагласени предвид факта че винаги взимат 20-30% повече демократи и това са официални данни тъй като повечето на водещите медии публикуват пълните отчети на проучванията и от там се вижда всичко.

  twitter.com/voxybg
 50. 50 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3272 Любопитно

  До коментар [#49] от "voxy":

  А според теб равен процент републиканци и демократи ли трябва да включват в проучванията?!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 51. 51 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#50] от "vesolr":

  естествено, предвид предишните изборни резултати във всички видове избори на щатите, само че нарочно със специална селекция се стига до 20% повече демократи и после това не се отразява в крайните числа с изравняване на позициите им.

  twitter.com/voxybg
 52. 52 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3272 Весело

  До коментар [#51] от "voxy":

  Какви предишни изборни резултати, от коя година?! Абсолютно неправилен подход, в момента в САЩ има повече регистрирани демократи отколкото републиканци. Отделно никой не прави специална селекция, подборът е случаен. И ако се избере достатъчно голяма извадка е нормално да получиш повече демократи от републиканци.

  И както призна по-горе, всичко се вижда в подробните отчети се вижда методологията на подбор. Ето например последния пол на Фокс Нюз:

  The poll was conducted by telephone with live interviewers October 22-25, 2016 among a random national sample of 1,309 registered voters (RV). Results based on the full sample have a margin of sampling error of plus or minus 2.5 percentage points. A subsample of 1,221 has been defined as likely voters (LV), with a margin of error of plus or minus 2.5 percentage points.

  Е, винаги можеш да пуснеш конспиративната теория, че от Фокс Нюз съзнателно подбират демократи...

  В общи линии проблемът на тръмпистите с половете е следния - ако не ви харесват резултатите, проучването е фалшифицирано.
  Затова пък вярвате безрезервно на анонимни онлайн анкети където нито методология има за подбор на участниците, нито контрол над елементарни неща като колко пъти може да гласува един участник.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 53. 53 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Да ги беше разочаровало младите избиратели изявлението на хилъри "дойдохме, видяхме и той умря". "Той" не умря, а беше убит без съд и присъда. Заедно с внучетата си. А на големия му син бидоха отрязани ръцете! И милото й изказване беше съпроводено с кикот на вещица. Но никой не се трогна от това. А се изля вълна от възмущение от просташките, но невинни изцепки на тръмп по отношение на жените. Само дето няколко от тях се сетиха след 20 години да се жалват, че им бъркал под полата. Може да падне някой и друг пробит долар! Ценностна система!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK