Европейският съюз е пред изпитания, но няма да спре мониторинга

Председателят на Европарламента Мартин Шулц и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

© Associated Press, Associated Press

Председателят на Европарламента Мартин Шулц и на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерКакто вече стана ясно, новините, че мониторингът в областта на правосъдието пада, са силно преувеличени до степен на манипулация. Тече предварителен и съвсем не консенсусен процес на обсъждане на необходимостта от развитие на инструментариума на ЕС за реакция при кризи на демократичния и правов ред и при заразяване с корупция в отделните страни членки. Фокусът не е толкова България и Румъния, а по-скоро процесите в други държави.


Дори и някога да бъде взето решение за създаване на нов инструмент в тази област, и дори и той да замени някой от съществуващите механизми, от това по никой начин не следва, че България може да очаква да се "измъкне" без да си е изпълнила ангажиментите


В това "недоразумение" за пореден път виждаме отразено неистовото желание на нашата корумпирана политическа класа да се отърве от мониторинга на ЕК, защото при всичките си ограничения и недостатъци, през последното десетилетие той беше онзи източник на натиск за някакви реформи, без който статуквото щеше отдавна да е възтържествувало.
На фона на все по-крещящия разгул на мнозинството във ВСС и неговия лидер Цацаров, на замитането на все по-гръмките скандали и отказа от каквито и да било преструвки за борба с корупцията по високите етажи на властта, се задава поредния мониторингов доклад.


Наред с него се очаква и докладът на специалната мисия за оценка на прокуратурата.


Изнервеността на корупционния ни естаблишмънт става видима и почва да буди подозрения за разнобой и изпускане на контрола


Една подобна новина, че мониторингът скоро ще отпадне, би внесла много необходимо успокоение в редиците. По същият начин периодично се съобщава как всеки момент ще ни приемат в Шенген, а после, че ние самите не го искаме.


Това, което често не се разбира е, че


последната дума по съдбата на мониторинга имат страните-членки, а не фракциите в Европарламента или дори ЕК


И докато за функционерите в ЕНП, ПЕС, АЛДЕ и пр. най-важно е да си осигурят съответната бройка гласове от България, често на цената на безпринципни сделки, политиците в националните столици трябва да мислят и как биха могли да "продадат" на избирателите си решение, при което България, която 10 години не си мръдна пръста срещу захвата на институциите си от корупцията, бива освободена от наблюдение просто така. Особено на фона на впечатляващите успехи в Румъния. Още повече, че предстои период на избори в няколко важни столици.


Допълнителен проблем пред надеждите за установяване на пълен корупционен суверенитет у нас следва от заплахите за сигурността на ЕС. В техния контекст


корупцията в България вече не е просто проблем на отделна страна-членка, а все повече се превръща в проблем на общата сигурност на съюза


Това личи най-добре през призмата на друга инициатива, чието обсъждане започна наскоро – обявеният след атентатите в Париж курс към създаване на Европейски съюз за сигурност. В основата си, всяка подобна структура е мрежа за текущо споделяне на разузнавателна и друга чувствителна информация.


Участието на страна, като България, в която институциите са напълно прогнили, и всичко е за продан, прави изграждането на подобен съюз невъзможно. Така, по неофициални данни, в съществуващите мрежи на Европол и Евроджъст, реално споделят информация само 5 от 28-те членки на ЕС, сред които България и Румъния. Останалите предпочитат двустранния модел на отношения, при който


споделяната информация се дозира внимателно с оглед доверието и конкретната необходимост да се знае


Но двустранният формат не може да обезпечи координирано колективно действие с необходимата ефективност и дългосрочност на съвместното планиране. Това налага създаване на пространство на споделено високо доверие в институциите на национална сигурност.


И от тази гледна точка, няма никакъв разум да се очаква, че пред лицето на най-голямата криза за европейската сигурност от десетилетия и редица напълно нови предизвикателства, съответните служби ще започнат да доверяват свободно най-ценния си актив – информацията – на страна, в която висши държавни фигури са затънали до гуша в неизчистени съмнения за корупция, зависимости и покровителстване на престъпни схеми, в които има индикации за безразборно взаимодействие с всякакви международни рискови фактори. Още повече в момент, когато фигури като Ердоган и Путин демонстрират невъобразимата лекота, с която въздействат на решенията в София...


В тази перспектива, логичните сценарии са два – или рязкото покачване на доверието към институциите ни, което предполага истински революционни реформи, или, по-вероятно, създаване на Съюз по сигурност, от който България, изрично или мълчаливо, е изключена


Във втория случай, ще се добави още една област, в която ние оставаме извън ядрото на интеграция и изпадаме в ролята на сива периферия, което е и основната цел на Кремъл по отношение на страната ни.


Но дори и при този вариант


е трудно да се очаква ЕС осъзнато да се лиши от единствения си инструмент за принудително инжектиране на поне някакъв ред у нас


Фактът, че миналия декември Меркел застави Борисов да поиска допълнителен мониторинг върху силно проблемната ни прокуратура не говори за готовност за "вдигане" на наблюдението.


Разбира се, корупционният синдикат у нас свързва надеждите си с кризата и общото изпадане в лидерска дезориентация на ЕС и ключови страни-членки. Възможно е поне за известно време тази сметка да се окаже вярна и въздействието на ЕС като външен скелет за нашата държавност да отслабне силно. Възможно е също, това да се окаже достатъчно за отключване на сериозни тенденции на дезинтеграция и регрес у нас.


Би било добре тази реалност да послужи за отрезвяващ сигнал за българските граждани, че е време сами да поемем отговорността за страната си и за налагането на законност в нея.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  Не били компютри, а компоти! И не са за износ, а са ни ги върнали...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Каките са виновни, Бойко ще вземе мерки, ... и теглилки.

 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  ...трудно е да се очаква ЕС осъзнато да се лиши от единствения си инструмент за принудително инжектиране на поне някакъв ред у нас...


  Ето тази фраза сичкото фанатик-комуноид да си я татуира на лоба. За да се знае с какво се бори ЕС. С целият ни свикнал да краде, мързелив, корумпиран и неспазващ правилата... български народ. Мат'риал!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4463 Неутрално

  Даже трябва да се засили.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  Не знам какво правосъдие щяхме да имаме ако нямаше мониторинг,но сега правосъдието ни, не е добро.На много наши магистрати не им пука от този мониторинг.Трябва нещо да се промени за да има ефективност,но мониторинг трябва да има.

 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2527 Весело

  Долу тиквите бе !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  Ами време е да командироват европейски съдии в нашите съдилища. Но пък съществува риск и тях да развалим...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Брюкселските зелки се провалиха с така наречения "мониторинг", както обикновено. Ама луд умора няма, само се поти, казват по нашия край.
  Пък и работа, добре платена, за зелките.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  "Новините, че мониторингът в областта на правосъдието пада, са силно преувеличени до степен на манипулация."

  СЛАВА БОГУ!!!!
  Обаче на нас не ни е достатъчен САМО мониторинг. На нас ни е необходим един генерал Пиночет, който да направи Реформите, с които вече 27 години заблуждаваме българите, Европа и света, че правим!!!
  Лозето не ще песен - иска мотика, казва народната поговорка, а ние до сега само настъпваме мотиката и тя все ни удря по носа, но не можем да проумеем ЗАЩО????

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3459 Весело

  [quote#1:"moriarti"]Не били компютри, а компоти! И не са за износ, а са ни ги върнали... [/quote]
  И не са ни ги били върнали, а ... нахакали ...

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5100 Неутрално

  Важен елемент каро следствие е задълбочаване на недоверието и утвърждаване на увереността от липсата на желание на управленско ниво за решаване на проблемите. Това ще постави страната в още по-голяма изолация, тип карантина, нещо жадувано от местните ни до болка познати корупционери.
  Истината е, че "износ на революция" от ЕС за разбиване на нашия модел няма да има, трябва да си решим проблемите сами.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Е така вече ще спя спокойно.
  Иначе какво щеше да се развихри тука, просто не ми се мисли.
  нашите трябва бъдат бити по канчето докато не оправят съдебната ситема.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 13. 13 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Как няма ЕС да е изправен пред изпитания, като лицето Сергей Димитриевич (Съсела) е председател на втората най-голяма партия в ЕП? А сричащият английски Николай Бареков (Рядкото Л) е член на изпълнителното бюро на друга европартия. Това е показателно за НИСКОТО НИВО на евродепутатите като цяло.

  Реформата на ЕС трябва да започне първо с прочистването на европартиите от ковпроментирани и/или направо корумпирани политици. Само така институциите могат да си върнат доверието на гражданите.

  Наивно е да се смята, че ЕП и ЕК не знаят за корупционните практики на ДПС (все пак след натиск от Брюксел Пееф се отказа да е евродепутат), купуването на гласове (все пак евроПЕС-ът СатниШеф загуби от 15/15), кръговете от фирми, участието на СтаниШеф в Аферата "Хохегер" и други порочни практики у нас.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 14. 14 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Дано мониторингът се засили,че иначе сами никога няма да се оправим с цивилизацията.Ако ни оставят ще можем да виреем само в дивата Евразия

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 15. 15 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#6] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Ти заСто не се възмоСтаваС на Ципрас и не искаС неговата оставка?
  Нали си горд египтянин

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  За такива , като България, дето все вървят през просото, трябва да е непрекъснат.

 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  "И докато за функционерите в ЕНП, ПЕС, АЛДЕ и пр. най-важно е да си осигурят съответната бройка гласове от България, често на цената на безпринципни сделки, политиците в националните столици трябва да мислят и как биха могли да "продадат" на избирателите си решение, при което България, която 10 години не си мръдна пръста срещу захвата на институциите си от корупцията, бива освободена от наблюдение просто така. Особено на фона на впечатляващите успехи в Румъния.”

  Значи според Иванов от една страна европолитиците, нормално влизат в безпринципни далавери, когато трябва да пробутат нещо в техен интерес, от друга са принципни, когато ътрябва да се бие магарето?! И това е нормално според екс(слава богу)министър Иванов!
  Ами досущ като при него - неуморно угоява снага на хранилката на НПО, докато го раздава независим блюстител за чистота в съдебната система!

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#17] от "2.5":
  "И това е нормално според екс(слава богу)министър Иванов! Ами досущ като при него - неуморно угоява снага на хранилката на НПО"
  Е и!? Иванов беше министър една година и нещо, пък съдебната система си е от комунизЪма. Как той и повлия негативно и я направи за смях пред света, при условие че имаме "светила" като
  Цацаров, Янева, Пенгезов,Ченалова?

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  [quote#17:"2.5"]Значи според Иванов от една страна европолитиците, нормално влизат в безпринципни далавери, когато трябва да пробутат нещо в техен интерес, от друга са принципни, когато ътрябва да се бие магарето?! И това е нормално според екс(слава богу)министър Иванов! [/quote]
  Точно това значи, да.
  Просто Христо Иванов си дърпа чергата откъм неговия си край.

  В едно обаче е абсолютно прав - не бива и най-голямата опасност за нас е да се окажем сива зона.

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  [quote#18:"soul"]Иванов беше министър една година и нещо, пък съдебната система си е от комунизЪма.[/quote]

  Иванов беше министър в две правителства!
  Като прочетете текста ще установите, че хленчи само за последните 10 години - демек за това, за което му се плаща!

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Уважавам предложенията за които се бореше Христо Иванов, нещо повече - искаше ми се да навлезе по-сериозно в политиката, а не да пише от някой офис подплатен с чужди грантове.
  За съжаление в текстовете му липсва една основна истина - на факторите в ЕС не им дреме особено за това какво се случва в България, дали има корупция или дерибеи като Цацаров. Интересуват се основно да не им създаваме особени грижи, управляващите да са послушни и без много претенции.

 22. 22 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Добре го каза Христо Иванов.
  Ако ние нямаме желание и хъс да направим радикална реформа в съдебната власт,няма кой друг да ни помогне!Дори ЕС вече е вдигнал ръце от нас!

 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  [quote#19:"xm..."]В едно обаче е абсолютно прав - не бива и най-голямата опасност за нас е да се окажем сива зона.[/quote]

  Ние СМЕ сива зона!
  И не сме се оказали такава, а зорлем се бутаме в това блато!
  Батакът в съдебната система датира от началото на прехода.
  Нещата се изродиха, защото в кюпа са всички, без изключение.
  Като започнем с Конституцията, наложена след, фалшифицирани избори от БКП, минем през шуробаджанашките ялови назначения на СДС и НДСВ и стигнем до ДПС.
  Когато преди повече от 10г. прокурори бяха подхванали протежетата на Доган, братя Бееви от Велинград, тогава той каза в пав текст: “прокурорите да не се смятат за свещени крави”! Е, човекът си осигури комфорт, в една напълно прогнила система, където всички без изключение си оставиха ръцете!

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 394 Неутрално

  [quote#17:"2.5"]Значи според Иванов от една страна европолитиците, нормално влизат в безпринципни далавери, когато трябва да пробутат нещо в техен интерес, от друга са принципни, когато ътрябва да се бие магарето?! И това е нормално според екс(слава богу)министър Иванов!
  Ами досущ като при него - неуморно угоява снага на хранилката на НПО, докато го раздава независим блюстител за чистота в съдебната система! [/quote]
  И словореда, и съдържанието и патоса на този пост--Гъзета Правда къде 1982г.
  Ех, ушанки, ех ватники мои... Мурзилачки.
  Или вече "вълчета забиваки" трябва да бъде, след новия спортен символ на Раша?
  Много забивате, забиваки, много...

 25. 25 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 995 Весело

  [quote#9:"Дедо Либен"]На нас ни е необходим един генерал Пиночет, който да направи Реформите,[/quote]
  нашия генерал БоЧко ни дава милостини сега предиЗборно, затова молим те Баце, дай да правим всеки ДЕН избори !
  Азе Не ща РЕФОРМИ, изкЪм МИЛОСТИНИ !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  [quote#21:"neznaiko.bg"]За съжаление в текстовете му липсва една основна истина - на факторите в ЕС не им дреме особено за това какво се случва в България, дали има корупция или дерибеи като Цацаров. Интересуват се основно да не им създаваме особени грижи, управляващите да са послушни и без много претенции. [/quote]
  Точно така.
  Само че - няма как да си имат послушни управляващи тук без тези да са си такива. И защото са такива и си знаят, че такива им трябват - усещат се безалтернативни. Както си го знаят и Началниците.
  Примери - например Байърли за Баце. Кучи син, ама наш ...
  Или Янева, умален местен пример на цялата система. Трябва да си такъв като нея, за да подписваш, например, за шест месеца три пъти повече разрешителни за подслушвания, отколкото са в целите Щати за цяла година.
  Или политиката с "клетите бежанци". Толерираш на държавно и наддържавно ниво каналджиите, т.е. организираната престъпност, "пускаш команда" по силовите структури да мижат, това демотивира и корумпира цялата система, налива пари, връзки и сила в престъпността, което пък корумпира и деградира държавността, при това не само институциите, но чак до медиите, които се подкупват и озаптяват да "обслужват линията". В тази верига са включени неизбежно и магистратите. И ... стават безалтернативни. И нагли.
  Защото всички са в кюпа!

 27. 27 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Инструментариума на мониторинга по повод изнервеността на корупционния ни естаблишмънт.

  Той, .... таковата..... естаблиш....
  не му пука нито от инструментариума, нито от аквариума
  Иска си кетъринга
  И що да е изнервен от монитора?

  Не ща да влизам у затвора!
 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  [quote#23:"2.5"]Ние СМЕ сива зона!
  И не сме се оказали такава, а зорлем се бутаме в това блато!
  Батакът в съдебната система датира от началото на прехода.
  Нещата се изродиха, защото в кюпа са всички, без изключение. [/quote]
  Е, и?

  Бива да правим разлика между "сивата зона на прехода" и "сивата зона на геополитиката".
  Сивата зона на прехода си е неизбежна при такива процеси на трансформация. В зависимост от степента на цивилизованост само има нюанси на по-сиво или по-бяло.
  Докато в сегашния момент има опасност да станем и сива зона геополитически. Което би било катастрофа.
  Защото вече комбинацията от двете сиви зони влиза направо в резонанс.

 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  [quote#19:"xm..."]Просто Христо Иванов си дърпа чергата откъм неговия си край. [/quote]

  Човеко е напълно прав, щото има за усвояване едни кинти за пустословие. Ако анулират темата за пустословието, кинтите може да ги пренасочат за друго

  http://trud.bg/article-5395597/

 30. 30 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 511 Весело

  До коментар [#26] от "xm...":

  Ако местните управляващи не са послушни, ги чака съдбата на Берлускони, на който Меркел и Саркози вързаха кънките за два дни и го пуснаха по пързалката. Ама не защото беше корумпиран и нагъл 25 години, а защото не беше съгласен с политиката на Берлин по отношение на икономическите инструменти за собствената му страна на която в онзи момент беше премиер. Същото беше и с Орешарски, спряха фондовете не защото Пеевски и Доган крадяха, а защото се залитна към Русия с Южен поток в много деликатен момент.
  Така че Баце може да е спокоен за корупцията у нас, никой няма да го пипне за това. Но за "бежанците", виж, там трябва да пипа с кадифени ръкавици.

 31. 31 Профил на ПерсоналиСка
  ПерсоналиСка
  Рейтинг: 3098 Весело

  "Би било добре тази реалност да послужи за отрезвяващ сигнал за българските граждани, че е време сами да поемем отговорността за страната си и за налагането на законност в нея."

  "Прогнили институции", България не била правова държава... Хахах... Накрая призив за всенародно въстание за ... . Егати, революционера!
  Да извикаме Неволята на помощ, а Ице?
  Европейска комисийо-о-о, спри се, ма изеднице! Остави им на другарите мониторинга само върху България, за да има за какво да ни натриват носовете!

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1979 Весело
 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Много добре и не за пръв път си ги казва нещата Иванов, опита се и да ги направи, като яно се видя кой е против и защо пречи.
  Що се отнася до брюкселските "зелки", добре е че ги има, та да има срещу кого да викаме и плюем. Ако има мониторинг, защо има или защо не върши работа. Ако няма, защо не им пука за нас.
  А ако се замислим или поне се опитаме, кой от кого има по силна необходимост, ние от ЕС или ЕС от нас.
  Отговора е доста лесен и затова не ТЕ трябва да свършат нашата работа, а ние да си я свършим. Като станем наистина равноправен, в смисъл достатъчно изправен и изряден член на съюза, може и да имаме претенции към неговата работа.
  А така изглеждаме като критиците на Гришо, дето посмъртно една топка не можем да ударим, но искаме от него да е №1, та така и със съюза, осрали сме се до ушите, ама искаме ТЕ да бъдат идеални.

 34. 34 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 426 Неутрално

  България е на последно място в ЕС по върховенство на закона. За какъв успех тогава може да става дума изобщо?

  Pivoley
 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  [quote#28:"xm..."]Бива да правим разлика между "сивата зона на прехода" и "сивата зона на геополитиката".[/quote]

  Едното без другото не може!
  Няма как в политиката и съдебната система да бъка от ибрикчии и сламени хора, без това да рефлектира навсякъде!
  Невъзможно е да водим независима външна политика(примери дал господ от последнния месец до вчера) с такава политическа и класа и такива магистрати...

  I Want To Believe
 36. 36 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#1] от "moriarti":
  "Не били компютри, а компоти!"

  Не били компютри, а компромати!

  подпис
 37. 37 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "последната дума по съдбата на мониторинга имат страните-членки, а не фракциите в Европарламента или дори ЕК"
  - За сметка на това ЕП може да поиска мониторинга да бъде всеобщ, за всички държави. И той вече го направи, при това със забележително мнозинство. Да, глупаво е да се твърди, че мониторинга отпада. При мониторинг на всички просто ще стане ясно дали сме точно на последно място, или не е съвсем така. Та затова предложението е добро. Въпреки че е щение на сегашните управляващи, при това отдавнашно.
  След този абзац загубих интерес към продължението. Съжалявам.

 38. 38 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 625 Любопитно

  Наистина, какво доверие може да има ЕС и в частност ЕНП към "уж дъщерната й" партия ГЕРБ, която вместо отново да издигне кандидатурата на високо уважавания в ЕС и НАТО президент Росен Плевнелиев чрез обединяващ десните избиратели общ нициативен комитет, издига левашката тяснопартийна БКП-секретарска кандидатура на мамка ни Цецка ?
  Друга алтернатива няма - мониторинг до дупка !

 39. 39 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Иванов е един самопровалилсе "политик" ... всички, които му се "възхищават", са немуподобни !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 40. 40 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4613 Неутрално

  Не всичко е едно към едно, в ЕП щом се подвизават такива като Сержи и Бюрека ...

 41. 41 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2070 Неутрално

  До коментар [#33] от "tsvetko_51":
  "Много добре и не за пръв път си ги казва нещата Иванов, опита се и да ги направи, като яно се видя кой е против и защо пречи. "

  Не е необходимо, Христо Иванов да казва, защото само слепите кутрета не виждат корупционните "практики". Всеки се "възпалява", когато стане дума, за видни корумпирани бизнесмени, съдии, администратори и обикновени помияри, но се възмущава, когато някой като Хр. Иванов посочи недостатъци в системата и виновниците за тях! Чудомирови герои, "не съм от тях, како Сийке, ама да ти кажа". 😂😈

 42. 42 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Силно се надявам Христо Иванов да е прав.

 43. 43 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Би било добре тази реалност да послужи за отрезвяващ сигнал за българските граждани, че е време сами да поемем отговорността за страната си и за налагането на законност в нея....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 44. 44 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 619 Весело

  [quote#7:"moriarti"]Ами време е да командироват европейски съдии в нашите съдилища. Но пък съществува риск и тях да развалим... [/quote]

  И рискът клони към 100%...

  Щом сме успели да навием мюсулманите да пият ракия и да ядат бахур- к'во остава за някакви си съдии...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 45. 45 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  [quote#15:"sashobal"]Нали си горд египтянин[/quote]

  На Балканите съм чул за египтяни само в Република Македония. При едно от първите преброявания много местни роми се самоидентифицираха като египтяни (от древните, не от сегашното арабско население).

 46. 46 Профил на marobo
  marobo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ЕС е пред тотален разпад. Колкото по-бързо толкова по-добре.

  Демокрацията е за тълпата. По-нагоре имат значение само парите.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK