Хора, като сомнамбули сме

Хора, като сомнамбули сме

© ДневникКоментар от Ивайло Дичев за "Дойче веле":


Преди около век Габриел Тард, откривателят на "законите на имитацията", размишлява върху един странен феномен. Как става така, че антисемитизъм се появява в затънтено френско село, където не са виждали евреин? Как е възможно социалистическите идеи да проникват в общности, където няма нито капиталисти, нито пролетарии? Отговорът му: благодарение на пресата, която осъществява "сугестия от разстояние" - тоест, далечен автор влияе върху емоциите на анонимни хора, които никога не е срещал. Така новата псевдо-общност, публиката, започва да мрази хора, които нищо не са ѝ направили. Започва да жадува за идеали, за които нищо не знае. Тард сравнява това ново агрегатно състояние на обществото с хипноза и сомнамбулизъм.


Българите и теорията на Тард
С дигиталната революция и делегитимирането на традиционната интелигенция, която навремето помагаше на публиките да се ориентират, попаднахме в свят, където идеите на Тард са още по-актуални. Паралел с новите евреи - бежанците - вероятно сте направили сами: повечето хора никога не са виждали на живо сириец или афганистанец, но пламенно ги мразят, знаят, че са джихадисти, изнасилвачи и дори човекоядци. В други изборни ситуации такива страсти се разбуждат по отношение на турци, роми, американци, руснаци. В известен смисъл колкото по-малко познаваш чуждия, толкова по-лесно ти е да го мразиш - този принцип най-добре илюстрират европейските карти, показващи обратнопропорционалното отношение между концентрация на бежанци и антибежански настроения.

Разбира се, на много места по света съществуват търкания между различните общности, които се борят за ресурси - те могат да се радикализират до физическа саморазправа, както виждаме в САЩ или в Индия. Но това е друго: някак по-разбираемо, макар и опасно. Тук обръщам внимание върху конструирането на фантазмени обекти на омраза или любов, които не играят никаква роля в живота на редовия избирател. Такива са например хомосексуалните хора, които застрашават гордата ни хетеросексуална идентичност. Такива са митичните масони, които в жълтата преса дърпат всички конци. Такива са соросоидите, концентриращи върху себе си както завистта към получаващите грантове, които не дават на нас, така и страха от американско робство.


Фантасмагориите в главите ни


Погледнете само абстрактната тематика, около която се върти политическият дебат в България. Да, г-н Борисов постъпи неразумно със смяната на кандидата ни за ООН и специализираната общност има защо да го критикува. Но кой до вчера се интересуваше от тази тема, кой изобщо е наясно какво върши Генералният секретар на тази организация и с какво той може да помогне на страната? Борихме се срещу бурките - не знам колко струва на избирателя този абсурден закон срещу една конструкция на медийното въображение, съпроводена в случая от живописни картинки на това екзотично и непознато у нас облекло.


Или вземете темата "Крим", която на практика е единствената сериозна разделителна линия между кандидат-президентите отляво и отдясно. Няма спор, това е важен международен проблем. Но кой, по дяволите, вярва, че решаването му зависи от българския президент, парламент, народ или патриарх? Вярно е, че можем да се изкажем по него, но как ли това е свързано с нашите проблеми? Отново медийната хипноза е конструирала абстрактни обекти на омраза и любов - тук Русия, в други случаи Турция. Без това да има пряко отношение към живота на средния българин. Разиграваме във въображението си исторически възстановки на мъките под "турско робство" и на освободителя дядо Иван. Или пък на мъките под комунистическо робство и освобождението от чичо Сам.

Докато си говорим глупости


Да припомням ли други забележителни дебати в българското общество? Отродители свалят Вазов от учебниците, грабвайте ятаганите! Радан Кънев казал неприлична дума. Цачева сложила твърде къса пола, а посланичка се облякла в синьо. Църквата не признава Ванга за светица. Кмет кани на празника на чалга певци. Македонци счупили самодейната ни паметна плоча Да продължавам ли? Мисля, че тенденцията е ясна за всеки обитател на територията ни. Спорим яростно по теми, които отклоняват вниманието от истинските ни проблеми. Не казвам, че това е конспирация на елитите (те далеч не са така единни). Просто така се случва - медийният пазар предизвиква този ефект. Ще кажете - кой съм аз, че да определям кое е истинско. Ами замислете се: какво следва от тези изблици на псевдополитическа енергия, освен продажбата на медийна стока и прославата на смели говорители?


За какво не се говори? За несъстоялата се реформа в съдебната система. За имитацията на реформа в здравеопазването. За поредните обещания да се реформира образованието ("татко ще ми купи колело, ама друг път"). За неравенствата и липсата на перспектива. За това, че на родителя от Бургас му е по-евтино да прати детето си да учи в Германия, отколкото в София. За предизвикателствата на климатичните промени пред селското стопанство и туризма, които са основни отрасли в България. И още, и още...


Дори такава важна тема като споразумението между Канада и ЕС ни се представя в плана на емоционалните абстракции. Едните казват, че всяка търговия е добра, другите - че всяка търговия е лоша. Нещо разбрахте ли? Аз лично не. Ще кажете - така работят идеологиите. Проблемът обаче е в това, че преди идеологиите бяха организирани в два-три полюса и спазваха относителна дисциплина. Днес те се изливат върху нас в насипна форма, така че става все по-трудно да се ориентираме. Реагираме на фрагменти, с които рисуваме цялостната картина на света. Къде класирате защитата на дядо Вазов или възмущението от късата пола на Цачева - ляво, дясно, център? Дебатът се разпада на емоционални дразнения, движим се по ръба на покрива като сомнамбули и горко ни, ако се наложи изведнъж да се събудим.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  "Как става така, че антисемитизъм се появява в затънтено френско село, където не са виждали евреин?"

  Явно в това село не са знаели, че семит и евреин не е точно едно и също.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  "Как става така, че антисемитизъм се появява в затънтено френско село, където не са виждали евреин?"

  А семит виждали ли са?

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Прав си, но текста е добър.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 4. 4 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 744 Неутрално

  С думи прости - масовите медии активно промиват мозъци според разпорежданията на силите на деня. Така е било и преди, така е и сега.

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Е, ние 500 години сме били под "ислямско присъствие" и много добре знаем за каквоюиде реч. Дори нещо повече - много от ориенталските тарикатлъци сме ги научили именно от тях.
  Айде няма нужда да се връщаме в клоаката на мира.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  [quote#3:"Long One"]Прав си, но текста е добър.[/quote]

  Не съм казал нищо за текста. А, дали Ивайло Дичев, знае че съм прав, щото не ми изглежда точно глупав?

  TAKE THE RED PILL!
 7. 7 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Средства за масово развращаване и дезинформация - СМРАД.

  TAKE THE RED PILL!
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Паралел с новите евреи - бежанците - вероятно сте направили сами: повечето хора никога не са виждали на живо сириец или афганистанец, но пламенно ги мразят, знаят, че са джихадисти, изнасилвачи и дори човекоядци.
  ___________
  Статията е 100% либертофонска сугестия на тема -
  бъдете толерантно-либерални ентусиасти!
  Живеем в 2016г. не е нужно за да видиш нещо да ходиш на място! Достатъчно е в Google снимки да напишеш Al-Nusra и то работата става ясно кой да чакат на гости във френското село дето не са го виждали !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 780 Разстроено

  Това и целта , да сме като сомнамбули .Лъжи повтаряни десетки години , ни изглеждат като истини .Занимават ни с измислени и реални световни проблеми , а българите изчезват духовно и физически .Убеждават ни че най големите врагове на България са ни братя , и ние вярваме на всичко което ни кажат купените за жълти стотинки журналисти .


 10. 10 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Просто така се случва - медийният пазар предизвиква този ефект. Ще кажете - кой съм аз, че да определям кое е истинско. Ами замислете се: какво следва от тези изблици на псевдополитическа енергия, освен продажбата на медийна стока и прославата на смели говорители?"

  Яко, а?!?!

  И следва същността, която ни се прикрива, чрез пускането през медите (фугасни) бомби, с цел последните умишлено или не да ни отклонят от:

  "За какво не се говори? За несъстоялата се реформа в съдебната система. За имитацията на реформа в здравеопазването. За поредните обещания да се реформира образованието ("татко ще ми купи колело, ама друг път". За неравенствата и липсата на перспектива. За това, че на родителя от Бургас му е по-евтино да прати детето си да учи в Германия, отколкото в София. За предизвикателствата на климатичните промени пред селското стопанство и туризма, които са основни отрасли в България. И още, и още..."

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  По лесно се говори за огради и асфалт ,отколкото за права и съд. реформа.По- лесно е да се изрепчиш на отиващия си президент ,отколкото на гл.прокурор.

 12. 12 Профил на query
  query
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Отново медийната хипноза е конструирала абстрактни обекти на омраза и любов - тук Русия, в други случаи Турция. Без това да има пряко отношение към живота на средния българин."

  Ааааа, 45 години комунизъм наложен ни от болшевишка Русия няма, ама никак няма отношение към живота на средния българин.

  Много елементарна манипулация, Дичев, но затова пък безкрайно подла.

 13. 13 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Браво на Дичев. Няма какво да се добави или промени. Лошото е, че малко хара ще бъдат на моето мнение.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 14. 14 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 549 Неутрално

  "Ще кажете - така работят идеологиите. Проблемът обаче е в това, че преди идеологиите бяха организирани в два-три полюса и спазваха относителна дисциплина. Днес те се изливат върху нас в насипна форма, така че става все по-трудно да се ориентираме."
  Много добре, само че се забравя собствения принос в разхайтването на идеологиите. И в говоренето на глупости. Вижте малко по - нагоре.
  "Паралел с новите евреи - бежанците"
  Айде сега да видим по какво точно "бежанците" приличат на евреите със своя "холокост" през втората световна война. Нали точно тях има пред вид Дичев. Сега остава да покаже дори една мъничка , мъничка прилика между едните и другите.

 15. 15 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 472 Любопитно

  До коментар [#14] от "zegi":
  "Как става така, че антисемитизъм се появява в затънтено френско село, където не са виждали евреин?"

 16. 16 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Някакси не съм съгласен с тезата, че вътрешнополитическите проблеми (реформите в здравеопазването, съдебната система) си заслужават интереса и дискусията, а външнополитическите (Крим, СЕТА) - не.
  Разбира се, и двете трябва да са представени качествено от журналистиката, което е малко друга тема.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  За какво не се говори?
  За всичко, което е важно и може да разклати управлението.

 18. 18 Профил на query
  query
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Или вземете темата "Крим", която на практика е единствената сериозна разделителна линия между кандидат-президентите отляво и отдясно. Няма спор, това е важен международен проблем. Но кой, по дяволите, вярва, че решаването му зависи от българския президент, парламент, народ или патриарх?"
  Дичев, да си чул нещо за санкции наложени от ЕС на руснаци, заради анексирането на Крим. И че тези санкции са плод на единодушно решение на страните членки, повтарям Мединодушно, без против и въздържал се. Манипулаторе, това означава, че това зависи от българския парламент избран от българския народ.
  А вмъкването на патриарха тука е или опит за оригиналничане (дано) или разбиране за ролята му в държавните дела като на колегата му в Русия.

 19. 19 Профил на query
  query
  Рейтинг: 524 Неутрално

  За такива левичари като Дичев, трябва да се съглася с Ленин, който е дал прекрасно определение за тях - ПОЛЕЗНИ ИДИОТИ.

 20. 20 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Заповядайте в Харманли.......сугестия на място...

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 21. 21 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Не е само купената пресата от хора без ценностна система и критерии за самокритична себеоценка или такава изграждана от извратеното комуно и пост комуно нагласяване на дезинформираност, чрез фалшиви образователни и възпитателни ценности преподавани и диктувани от умствени недоносци и психично увредени лица с предоставен им сертификат, а не предполагаемо защитен с истински знания и умения.

 22. 22 Профил на Георги Петков
  Георги Петков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не сме сомнамбули, просто сме глупави. Така реагират и животните - асоциативно, автоматично. Това са си нормални реакции.
  Ние си имаме някаква илюзия, че сме много различни и много по-умни от животните, но всъщност не е чак толкова много...

 23. 23 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  ТЪЙ ТО ДЕ, щото там са мислели сигурно, че Божият син е бил разпнат от някво островно племе човекоядци, неразбиращо що прави за да задоволи глада си...

 24. 24 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#17] от "Роси":

  ПОСТ КОМУНОИДА ТРИФОНОВ сигурно затова прай концерта!

  https://youtu.be/LA8lyQoxGgw

 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Пиша в Гугъл, но за криптокорпоративни коменданти и ентусиазирани такива - Нищо не пише, нито има илюстрации, за либерални ентусиазирани корпократоиди.

 26. 26 Профил на query
  query
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И това заглавие\призив\едва ли не вопъл е твърде обобщаващо. Като това, че всички са маскари.
  Сега всеки може да се информира от различни източници без ограничение, за да не го зомбират, стига да иска.
  А левичарите са зомбирани по природа и без иключение.

 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Прехода в България към нормално, свободно гражданско общество не се състоя.
  И затова вина носят пигмеите умствени духовни и физически, които управляваха и управляват днес, защото техният светоглед е естествено обременен със събития около СССРОССИЯ или евентуално САЩ.
  За такива, а те са и във власта в центъра и по места България е на второ място или изобщо я няма извън оградата на двора и външния вратник.
  Там е или Византия или Турция или Германия или СССР или САЩ или Русия, т.е. чужда територия, затова и не българска, Чужда!!!
  И с отношението ни към чужда...

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  [quote#9:"lout66"]Убеждават ни че най големите врагове на България са ни братя , и ние вярваме на всичко което ни кажат купените за жълти стотинки журналисти . [/quote]
  Не само журналисти и президента каза ,че Русия ни е враг а турците са ни братя.... като преди това ходи на няколко совалки Катар , Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства все страни които уличени да пълнят касичките на ислямските фондации,либералните туркуфони и паравоенни тръгнали на свещен джихад!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#12] от "query": Ааааа, 45 години комунизъм наложен ни от болшевишка Русия няма, ама никак няма отношение към живота на средния българин.
  ====================================

  Ако за такива като теб 488 години турско робство нямат никакво значение, то защо тогава за тези, които не мислят като вас, 45 години комунистическа зависимост от Русия да имат значение? Логиката изисква да признаем, че или и в двата случая тези исторически факти имат значение, или и в двата нямат значение. Изберете си каквото искате, но не решавайте един и същ по вид проблем по два право противоположни начина.

 30. 30 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#4:"newgenerations"]масовите медии активно промиват мозъци според разпорежданията на силите на деня.[/quote]
  Да, този извод се налага. Така е било и така явно ще бъде. Лошото е, че много хора се влияят от тях: не мислят, не разсъждават, получават всичко смляно. Какво по-хубаво от това за онези горе?!

 31. 31 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Прав ли е авторът?

  Разбира се, че не!

  Всъщност той съвсем хитричко ни кара да се замислим само за видимите неща, и то само за тези от тях, които в момента са важни. И общо взето ги свежда до политическия бит и до сегашните вътрешнополитически проблеми, които в момента са ни важни. И да не се интересуваме от нищо друго. Което, ако го приемем, ни превръща в най-обикновени политически говедца, които по-далече от носа си не само че не виждат, но и не искат да видят.

  Всъщнос въпросът, дали ще изучавама неманипулирания Вазов в училище или не, е не по-малко важно от това, дали ще имаме в момента съдебна реформа и каква точно ще бъде тя. Защото тя ще бъде една, ако изучаваме и уважаваме своите борци за просвета и за свобода, и съвсем различна, ако ги предадем на забрава и се хванем за Робинзон Крузо на Даниел Дефо.

  По същия начин българинът се интересува и трябва да се интересува от битката между Хилари и Тръмп не по-малко, а дори повече, отколкото от битката между ЦЦ и РР. Или от ТТ. Защото всеки, които притежава поне два грама акъл и си го използва по предназначение, знае необоримата истина, че животът на българина в много по-голяма степен зависи от това, кой ще стане президент на САЩ, отколкото от това, кой ще бъде бъдзещият български президент.

 32. 32 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Средата в България е много благоприятна за всякакви"вируси и мисрооргнизми,а пък и медиите ни са на такова чалгаджийско ниво/щото се продават добре/и,защото собствениците им определят дозата зараза,чалга,дезориентация,откровени лъжи и популизъм.Тонът задават и избраниците на народа-политиците,както и тези ,които им дърпат конците.Част от народа се прави,че им вярва/и пасува/,а по-голямата част е в положение"ла мор кон не пърпа/,но гласува и така се въртим в
  омагьосан кръг,докато държавата съвсем се разпада или въобще я има...

 33. 33 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 549 Разстроено

  [quote#13:"Емо"]Лошото е, че малко хара ще бъдат на моето мнение[/quote]
  Лошото, Емо, е че много малко хора ще разберат текста, дори и да го прочетат. Виж коментарите и ще се убедиш - половината казват: прав е, отклоняват ни мисленето с фантазми, и посочват като истински проблеми също толкова диви фантазми!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  До коментар [#25] от "convince":
  Това е защото си възприел фантазиите на Габриел Тард за чиста монета и търсиш черното и бялото - Лошо комунде или добър социално и говермънт отговорен капиталист - каквито няма от средата на миналия век, когато изчезват сталинистите 1956г. а капиталистите са превзети от мръсните пари на мафиотите и финансовите еквилибристи на търговците на оръжия,наркокартели ,съдържатели на казина и бардаци.Такива превзеха и банковите институции.
  Та за това нищо не пише...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  "За какво не се говори? "

  Това е най-важният въпрос всъщност.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 36. 36 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1041 Весело

  силното любене и мразене е характерна българска чета прифаната от литературата... наверно се е видела много удобна на комунистическо-милицюйнерските дерибеи, щото лумпенизирани другарки по литература я набиваха много яко в главите на подрастващото поколение...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 37. 37 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#36] от "tucker case":

  Земи гледай Еквилибриум

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Текста ми допадна...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#34] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Кратуноидно карпузоиден коменданте, търсех нещо лично за Вас в Гугъл, или не съм бил ясен ли?

 40. 40 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#31] от "glog":

  ГЛОГОВ, напълно съм съгласен с извата ви под коментар #31, но романа не беше ли за индианци?
  Плюс това не забравяй, че си "лош мат'риял" монченце!
  Много "лош мат'риял"...

 41. 41 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#36] от "tucker case":

  Тук е само един слаб отглас, на това що е било в престъпния СССР ликвидирайки цял един народ, превръщайки го в хронични алкохолици!

 42. 42 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#10] от "нуцо":

  Абе чешит, ти видял ли си някой "работодател" да разговаря с представител на профсъюза на работниците си, които всеки ден слушат колко са негодни и, че нали искали "капитализъм" и че са си го получили.
  Ти разбираш ли, че имаш работа с неграмотни червени свине, които се правят на много умни, защото им се гласува доверие
  ТЕ ГО КАРАТ КАКТО СИ ЗНАЯТ от преди от низходящите си тъпургели управлявали България екстензивно, с насилие и загуби от фантастични преразходи, които затриха и последната надежда, че може да има икономика тук.

 43. 43 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#31] от "glog":

  Сетих се, романа се нарича: "Оцеола" и е от Майн Рид, а главния герой е ВИНЕТУ...
  И да знаеш, че текста си го бива 1:1 е!

  Внушенията на Даниел Дефо в Робинзон Крузи са съвсем други, щото там един местен "мангал" помага на Робинзон да оцелее.

 44. 44 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1918 Весело

  Дойче веле съвсем са го закъсали щом и Дичев списва редовно там. За сведения на т.нар. професор аз жив сириец съм виждал многократно, но климатични промени през последните десетилетия - не. Та кое е реално и кое не, са се преплели фатално в Дичева кратуна. Наздраве! Дайнов поне има чуцпа.

 45. 45 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Има нещо вярно в статията. Пример е зомбираната ми тъща, дето гласува за комунягите, че я пазели от турците (българските турци). Тя турчин не познава, но за пример ми дава циганите от махлата. А де?! Пък после кой как, безумно гласувал.......За гадни едри капиталисти се представят червените мутри, наричащи далаверата бизнес!!! Прост матрял, прост!!!

  chavo64
 46. 46 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Весело

  Този път е пропуснал да се изхрачи по цар Самуил и паметника му в София, иначе всички обичайни простотии са си на мястото. Плюс една нова - въпросът за Крим нямал значение за нас.
  Безплодна левичарска ентелегенция.

 47. 47 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#18:"query"]Дичев, да си чул нещо за санкции наложени от ЕС на руснаци, заради анексирането на Крим. И че тези санкции са плод на единодушно решение на страните членки, повтарям Мединодушно, без против и въздържал се. Манипулаторе, това означава, че това зависи от българския парламент избран от българския народ. [/quote]
  +++++++++++
  Много добре казано!

 48. 48 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#42] от "convince":

  Чешит , не си по темата, първо, и второ, не си и в час за отношенията работник работодател, вкл. през синдикатите , където ги има.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 49. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  "Паралел с новите евреи - бежанците". ън тъй. новият холокост се извършва в унгария, може би?

  трябва да се издаде след време албум с вдъхновяващи фрази "бест ов дичев". илюстрации на светлин русев.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  До коментар [#49] от "abdelhaqq":

  Слабичък опит за интелектуален напън, но толкова може по въпроса Дичев, толкова пише.

 51. 51 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#50] от "daskal1":

  противен в посредствеността си. и досега не съм видял един негов текст, който да опровергае впечатлението ми. просто защото е създадено...въз основа на текстовете му. за щастие не го познавам лично. а всеки път си казвам - да му дам шанс на човека. да видим какво казва. е, после неизменно съжалявам.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 52. 52 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#51:"abdelhaqq"]а всеки път си казвам - да му дам шанс на човека. да видим какво казва. е, после неизменно съжалявам.[/quote]
  Аз пък гледам да следя дали заболяването им е лечимо. Засега не се вижда проблясък.
  Това за Крим обаче напълно ме зашемети

 53. 53 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Паралел с новите евреи - бежанците - вероятно сте направили сами: повечето хора никога не са виждали на живо сириец или афганистанец..."

  Бежанецът афганистанец? DW? Аз бях до тук.

 54. 54 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 294 Весело

  дичев, еми си байката, къпо топеле!

  reddit.com/r/The_Donald/
 55. 55 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Целият напън цели да внуши, че арабите и африканците не са ЧАК толкова лоши и мигрирането на милиони нежелани клети бежанци в Европа не е ЧАК такава голяма беда.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 56. 56 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  " Отново медийната хипноза е конструирала абстрактни обекти на омраза и любов - тук Русия, в други случаи Турция."

  Крим, Русия и Турция са АБСТРАКТНИ обекти...лелеее...

  Хич не са важни за нас днес!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 57. 57 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В същото време Литва инструктира населението си как да се държат при руска атака.

  Литовците са сомнамбули.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 58. 58 Профил на ivan karagiozov
  ivan karagiozov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#13] от "Емо":

  За какво ли "браво"? За това, че Дичев е изброил за какво се "говори"? Или за онова, за което се говори, но Дичев не е изброил тук? Ясно е и очевидно, че никой от писачите не иска да тръгне от фундаментална Позиция - мнозинството я няма, а другите се боят от онова, което ще им предяви някаква Опозиция. А най-често празноговоренето е инициирано от някакъв злободневен фактец, който се превръща в бурен поток от ентусиазирани мисли и речи. Фактец, обгризан от медиите и кръчмените агитки до абсурда на собственото си отхвърляне и небитие. А в "Дневник", където е естествено да четем не само Дичев, приказките са често активирани от някаква емоция, в която не се чува /или вижда/ задълбочено познание или същностно мнение. Ние сме най хубавите, а Путин накара ФБР да започне наново разследване срещу Клинтън, докато Адмиралът пуши неистово в Ла-Манша! А модераторите невинаги успяват да изтрият псуващите, но нерядко си позволяват "точкова" цензура... Та заради всичко това - БРАВОС!

 59. 59 Профил на ivan karagiozov
  ivan karagiozov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#47] от "solange":

  А ти да си разбрала, че преди "анексията " на Крим в него е проведен референдум, на който близо 80% от гласувалите са за преминаване към Русия. Между другото - да се прочела някъде, че на парламентарните избори в Крим този тренд се е променил? Не мога да не призная, че Дичев е прав поне в това - Плевнелиев, колкото и да се пъне, не може да реши този и много други въпроси от позицията на двойнствените критерии, използвани в евро-сащовската позиция в международните отношения.

 60. 60 Профил на ivan karagiozov
  ivan karagiozov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#31] от "glog":

  И аз си позволих да отбележа нещо подобно, като го отнесох към празноговоренето. Но основното, според мен, е насаждащото се от медиаторите мнение, че "свободното" мислене е еманация на демократичното действие. А аз твърдя, че мисленето "със знание" е обективната предпоставка за вярната оценка на събитията, а приказките "от капата" са лош пример за мнозина от мяркащите се тук празнодумци. Та Дичев тук-таме е прав, но като цяло е писал заради хонорара си.

 61. 61 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  "Спорим яростно по теми, които отклоняват вниманието от истинските ни проблеми."

  Харесах текста. Няма идея как да го преодолеем, но кой ли има?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Дичев, твоята статия не е в никакъв случай по-малко заблуждаваща. Или викаш, твоите манипулации са добри, а на другите манипулациите са лоши.

  Това "сравнение" с евреите ... е отвратително.

  Да сравняваш по един външен признак нещата и да твърдиш, че затова са еднакви е... безумно... глупаво. Нещо като да твърдиш, че всички 10-инчови таблети са еднакви.

  Евреите НЯМАТ НИЩО ОБЩО с афганистанците или сирийци, ама НИЩО!!! И кога ще загреете, че не всички, които се представят за бежанци са наистина такива. А пък от мигранти до мигранти има огроооомна разлика.

  И да, виждали сме на живо афганистанци и сирийци. Познавам една афганистанка, която е изключително момиче. Останалите афганистанци, които съм срещала, обаче никак, ама никак не са цвете. Със сирийците положението е горе-долу същото, двама са свестни, с останалите нямам никакво желание да поддържам контакт. За съжаление изключенията не са показателни за мнозинството.

 64. 64 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  Дичев ако няма жирафи в зоологическата как ще разбереш че има?По твоята логика такова животно нема и не може да има нали? Много тъпи внушения. Във френското село не виждали евреи ама имало антисеметизъм...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 65. 65 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Като цяло статията е много смислена , съглсен съм с основната идея , но не приемам примера с бурките, защото ако не ги спрем сега , по-късно ще берем горчиви плодове. Също и за Крим - примерът не е подходящ .

 66. 66 Профил на Натанаил Великолепни
  Натанаил Великолепни
  Рейтинг: 425 Неутрално
 67. 67 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  България е традиционно ксенофобско общество, тук облъчването действа много по лесно и сигурно!

  klimentm
 68. 68 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ама колко е прав Дичев!
  Толкова прав, че е публикувал анализа си в газетата, най-богата с емперичен материал по темата!

  Дневник, най-богатият с новини за Русия вестник в България!

 69. 69 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 466 Неутрално
 70. 70 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#63] от "luda_krava":

  а това за Крим? абстракция било. на кого му било пукало.

  е да. на Дичефчето не му пука, защото му е все тая, това разбрах аз от цялата посредствена дядова усуканица.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 71. 71 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#52] от "solange":

  честно, това с Крим беше напълно ослепително. това показа - за пореден път - че човекът Дичев е напълно ампутиран от чувствителност. човешка, не интелектуална дори.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 72. 72 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#71] от "abdelhaqq":

  [quote#71:"abdelhaqq"]е напълно ампутиран от чувствителност. човешка, не интелектуална дори. [/quote]

  Точно това ме вбесява. Обаче се представя за голям хуманист. И хората му вярват... Виж колко много форумци викат: "Прав е"...

 73. 73 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2373 Любопитно

  Абе Дневник, до кога ще ми публикувате тоя индивид? Най-големият връзкар в историята на Софийския университет, дето стана доцент преди да е защитил докторат. За сравнение - десетки хора стоят десетилетия асистенти и главни асистенти, нищо че имат по няколко монографии зад гърба си. Навремето се ожени и забремени своя студентка - нещо което ако беше направил в тоя свят за който все реве в "статиите" си мислейки се за част от него, щеше да продава чорапи до края на дните си. За преподавателските му "качества" не ми се говори - сред безбройните курсове които съм имал в СУ и не само там, неговият е най-тъпият, безмислен и лошо воден. Всъщност "воден" е силно казано - някакъв чичак 90 минути седи опрян на стената (обърсвайки мръсната си подметка на нея - и това сигурно във Францата го е научил) и мърмори под носа си някакви мъдрости докато сърба чай като истински бай Ганьо. Та до кога ще ни занимавате с подобни екземпляри? Вие читателите си за какви ги имате?!? Или понеже сте на една хранилка и трябва да се подържате, а?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 74. 74 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2373 Весело

  [quote#51:"abdelhaqq"]за щастие не го познавам лично[/quote]

  И без да го познаваш лично си си изградил отлична представа за Ивайло Дичев. Такава крещяща посредственост и провинциални комплекси се срещат много рядко дори и сред родните "интелектуалци". Абсолютна пародия - познавам хора работили цял живот като стругари, които имат повече какво да кажат от този рецитатор на заучени "мъдрости".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 75. 75 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Народът го е казал: "дървен философ"

 76. 76 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  26 Години Свободно Честване на 10 Номеври

  Гласувай на 6-ти за #7 и не бери грижа.

  "Хора, като сомнамбули сме"

 77. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  секи 4ти км

  Защото тогава...

  Дисиденти като вас нужно ще да подсчитать, сметнат и тогаз сравнят значенията на османско и варягско ига, в респективни територии, в продължение на 488 години.

  Тежко смятане ще падне.
  Дълго, тежко и неладно.

  До коментар [#29] от "glog":

  До коментар [#12] от "query": Ааааа, 45 години комунизъм наложен ни от болшевишка Русия няма, ама никак няма отношение към живота на средния българин.
  ====================================

  Ако за такива като теб 488 години турско робство
  нямат никакво значение, то

  защо тогава за тези, които не мислят като вас,
  45 години комунистическа зависимост от Русия да имат значение?

  Логиката изисква да признаем, че или и в двата случая тези исторически факти имат значение,

  или и в двата нямат значение

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK