Следващият юмрук - в твоето лице

Снимката е от протест срещу престъпленията от омраза.

© Анелия Николова

Снимката е от протест срещу престъпленията от омраза.Болезнено очевидно е, че:


Живеем в държава, в която правилата са заменени с юмруци. В държава, в която бездействието на отговорните институции може да стигне до там, че пред парламента - символ на държавността - председателят на най-голямата и най-стара правозащитна организация в България да бъде нападнат.


С юмруци. Един, от които - в лицето.
Такива юмруци удрят ежедневно медиите, правителството, МВР, прокуратура в лицето на гражданите. Като позволяват отвсякъде да се разпростира реч на омразата. Неосъзнато или съвсем целенасочено.


Онези уж, станали клиширани обръщения - към ромите, бежанците, мюсюлманите, афганистанците, жените, ЛГБТИ хората*...към различните.


Онези уж безболезнени думи, които физически не вредят, но бавно и сигурно разяждат нормалността. Защото в общество, което се поддава на омразата, колкото и магистрали да бъдат построени, хората ще останат разделени, ще бъдат мнителни, ще озвереят. Водени от абстрактния страх от различните.


За толкова години преход нито едно управление, една медия, не положи усилия да помогне на хората да погледнат към другите. И това да не е страшно. Никой не се опита да отвори вратата за съчувствие и хуманност.


А Българският хелзински комитет, който всеки ден се бори за равенство пред закона, среща стена от пренебрежение, ненавист, а вече и юмруци.


Неизвестни - за прокуратурата са повечето от извършителите на нападения, провокирани от омраза


Тактика на държавното обвинение е да не разследва нападенията от омраза, а да ги квалифицира като такива, направени по хулигански подбуди.


Нападения, извършени физически или чрез думи на практика оставаха без последствия, ненаказани. Което означава, че състоянието "мразя" се разраства свободно, без последствия и обхваща все повече хора.
Няколко примера от последните години са показателни за бездействието на институциите:


- насилието пред джамията "Баня башъ", избухнало след митинг на "Атака", не беше разследвано;
- прокуратурата отказа да разследва председателя на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов за расистки изказвания, и то от парламентарната трибуна;
- прокуратурата отказа да разследва министър-председателя Бойко Борисов по сигнал на БХК, подкрепен от 41 граждани, заради прякото му поощрение на групи, които незаконно задържат хора, търсещи убежище в страната...


Прокуратурата отказва, за да се хареса на обществото, което в нейните представи изглежда е сбор от безпросветна маса, която харесва побойниците


По същото време днес, докато пред парламента са удряли в лицето Красимир Кънев, вътре политици със същите подбуди - да се харесат, подсилени от предизборното време, са пледирали за употреба на огнестрелно оръжие срещу мигранти и бежанци.


Щом омразата и насилието са превърнати в политически лозунг на деня, не е чудно, че разследвания няма. И че е възможно посред бял ден, пред парламента някой да получи юмрук в лицето. Е, той е някакъв правозащитник, ще си кажете. Но утре - може да сте вие.


*статията е променена в 23:25 ч


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK