Икономическият патриотизъм ли е новият двигател на световната икономика

Икономическият патриотизъм ли е новият двигател на световната икономика


Текстът е от блога на Христо Христов "Икономика и общество"


Икономическият национализъм, още наричан икономически патриотизъм или протекционизъм, е термин, който се използва да опише всички онези действия на правителството с цел предпазване на местната продукция, работна ръка и капитал от чуждестранни влияния. Този принцип е в разрез с принципа за свободна търговия, който бе налаган до този момент на световните пазари.

Последните 20 години глобалната икономика се разви с толкова бързи темпове, че не остави възможност на страните да отчетат нейните ефекти в дългосрочен план


Падането на границите между икономическите системи даде съществено предимство на редица компании, които пораснаха до застрашително големи размери. Те се превърнаха в гръбнак на цели световни индустрии. Това обаче доведе и до увеличаване на рисковете за икономиките, в които те присъстват. Световната икономическа и финансова криза бе плод в голяма степен именно на тази глобална икономика. Свободата на световните пазари даде възможност на кризата, започнала от зле управлявани финансови корпорации в САЩ, да се пренесе в редица страни. Последните 30 години толкова много обвързаха икономиките на страните, че се оказа невъзможно те да бъдат изолирани една от друга, за да се спре разпространението на заразата.


Именно тази световна криза даде силен тласък на промяна към увеличаване на икономическия патриотизъм
В Европейския съюз (ЕС) би трябвало всички страни да имат свободен достъп до пазари, стоки и хора, а икономическият патриотизъм да бъде на заден план. Това обаче не се получава точно така. Всяка страна договаря изгодни за нея условия в различни ключови сектори, което й дава съществено предимство пред останалите страни членки на ЕС.

Например Гърция при своето присъединяване е договорила специални субсидии за своите фермери. Само по линия на директните плащания на площ в Гърция се получават над 30 евро за декар. Те обаче по никакъв начин не са съизмерими с тези, които получават българските. Според ограниченията, наложени ни като страна члена в ЕС, България не може да дотира и субсидира производства в определени сектори без изрично това да й бъде разрешено. В същото време другите съседи на България – Турция, Македония и Сърбия, нямат подобни ограничения и това води до наводняване всяка година на българския пазар с евтини вносни плодове и зеленчуци, което пък удря директно по българските производители. В съседна Турция субсидията за полско производство е между 180 и 300 евро на декар. Отделно обаче турските фермери получават подпомагане за покупка на горива, за поливна вода, както и за експорт на продукцията.

Това ощетява България по две направления. Първо ДДС се плаща върху нереално ниските цени на земеделската продукция и се ощетява хазната, и второ - страдат българските фермери, които не могат да се конкурират на пазара.
Случващото се в България обаче не е изолиран случай, а само малък пример за това как на хартия свободният пазар на практика се оказва изкривен и регулиран постоянно в полза на нечии интереси. Икономическият патриотизъм завладя Англия и тя роди Брекзит. Свободата до английския пазар на труда винаги е била ограничена за държави като България и Румъния. Достъпът на голям брой чужденци до социалната система на англичаните пък надигна вълна от недоволство срещу това техните данъци да отиват за обезщетения на чужденци.
Преди около десет години появата на слух, че американската компания Пепси Ко проявява желание да закупи френския производител Данон накара правителството да излезе с декларация за секторите на икономиката, в които не могат да се влагат чужди финансови капитали преди изричното държавно съгласие. Измежду тези са казината и оръжейната индустрия.
През последната година най-активна в протекциите към местния бизнес и икономика е Полша. Страната е може би най-големият отличник на ЕС. Докато другите страни стагнираха под ударите на световната криза, полската икономика уверено вървеше нагоре и бе давана за пример на останалите. Според класация на Bloomberg през 2014 г. Полша е най-добрата страна за правене на бизнес в Източна Европа и Централна Азия.

От края на миналата година Полша е поела твърд курс към увеличаване на ролята на местния капитал в икономиката. Финансовият сектор в страната е изцяло доминиран от чуждестранни банки. От там правителството реши да започне своята реформа като ги обложи с данък от 0.44% върху коригираните активи всяка година, което според Moody’s ще струва на сектора около 1 млрд. евро през 2016 г. Този един 1 млрд. евро обаче ще влезе в хазната и ще позволи реализирането на мащабна социална реформа, която цели правителството.
В средата на лятото полското правителство заяви, че обмисля възможността да отправи оферта чрез държавни компании за придобиване на контролен пакет във втората най-голяма банка в страната, която в момента е собственост на италианската група Unicredit. Тази инициатива е част от стратегията за повишаване на дела на местната собственост във финансовия сектор.
Привилегиите за чуждестранните компании в страната също бяха премахнати. От 1 септември пък започна да действа нов прогресивен данък върху търговията на дребно, наречен "данък върху супермаркетите". Новият налог е 0,8 на сто върху оборота на обекти, чиито месечни приходи са под 170 милиона злоти (38,3 милиона евро). За отчитащите приходи над тази граница ставката на данъка ще бъде 1,4 на сто. А дружествата, чиито приходи са под 17 милиона злоти, ще бъдат освободени от новия налог. Според правителството на партията "Право и справедливост" данъкът "ще гарантира равенството на правата и шансовете за полските дребни търговци", изправени пред големите играчи в сектора, имайки предвид основно големите чуждестранни вериги, които имат силно присъствие в Полша. Очакваните приходи от тези данъци в хазната са 450 млн. евро.

И докато чуждестранните компании, правещи бизнес в Полша, са в шок от новите данъци, коментарът на вицепремиера Ярослав Говин е прост: "Чуждите инвеститори ще бъдат посрещнати с отворени обятия, но те трябва да се подготвят, че вече няма да бъдат третирани по привилегирован начин, както беше досега, а ще се състезават с полските фирми при по-справедливи регулации".
Подобно мнение изрази на скоро и бившият вече полския финансов министър Павел Шаламаха. В интервю за Би Би Си през месец септември, той коментира темата за нововъведените данъци като поясни, че те не са "изобретения на Полша" и функционират в други страни: "Може би с новата мярка ще плащат поне част от печалбите си, генерирани в страната. Те бележат много добър ръст, а не плащат почти никакви данъци на правителството на страната-домакин. Те имат възможност да правят бизнес. Имат достъп до пазара. Това е добре. Но поне малка част от данъчните приходи би следвало също да остават в Полша."
Ефектът от политиката на икономически патриотизъм, може да бъде както положителен, така и негативен


Безспорно протекциите за местния бизнес му дават съществено предимство пред големите корпорации, разполагащи с мощни ресурси, за да превземат определени сектори само за броени месеци и дори седмици. Тези протекции обаче може да доведат до влошена корпоративна дисциплина в някои фирми, които нямат стимул да бъдат икономически ефективни, иновативни, да преобразуват разходи, когато евентуалните загуби могат винаги да бъдат покрити от сигурни приходи от продажби. Това все пак зависи от много условности и няма гаранции, че ще се прояви масово или по този начин.

Основният плюс, който дава обаче политиката на икономически патриотизъм, е, че позволява страните лесно да бъдат поставяни под карантина при появата на нови кризи, което ще предотврати тяхното разпространяване на глобално ниво. Именно в тази посока гледат политическите лидери. Натискът върху тях от страна на данъкоплатците през последните години е да им бъде дадена сигурност, че техните страни няма да пострадат от неблагоразумните финансови политики водени в други.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  Икономическият патриотизъм НЕ е новият двигател на световната икономика, А БОРБА И НАЧИН ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ в световната икономическа джунгла!
  Мнение на Хан: „А СЕТА и ТТИП са резултат от намаляващото жизнено пространство на Западната цивилизация. И, по правилото на глутницата, след като няма кого да изяде, се нарочва за изяждане най-слабия…

  В западната глутница си има строга йерархия. Съобразно нея при липса на храна първо се изяждат православните славяни (като временно завладяна чужда територия), после покатоличените славяни (пак чужди на Запада), следват южните романски представители (PIIGS). Накрая неминуемо се стига до изясняване на отношенията между едрите риби – франки, немци и англоговорящи.

  Представлението е играно няколко пъти, не е някаква новост.“

  [email protected]
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  Дори идеята да не е съвършена, по-лесно бих и се доверил отколкото на мантрата, че миграцията ще съживи икономиката.
  Не виждам как милиони мързеливи и неквалифицирани илитерати ще са от полза.

  Еретик
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  Икономическият патриотизъм НЕ е новият двигател на световната икономика
  ========
  Е... , направи едно две изключения поне заради хатъра на такива като мене ....
  До коментар [#1] от "karabastun":

  Bukalemun
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  Падането на границите между икономическите системи даде съществено предимство на редица компании, които пораснаха до застрашително големи размери
  ========
  Ха ха .....с други думи война без оръжие. ....
  Точно за това всяка страна трябва да има собствено икономическо ядро ......местното производство.

  Bukalemun
 5. 5 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Общо взето казаното в статията у вярно. Но не е достатъчно пълно, нито достатъчно задълбочено. Най-големият пасив е, че икономиката в нея е отделена от политиката, докато на практика именно политиката прави икономиката на съвременното общество такава, каквато тя сега наистина е. Но за форум като този, къдено 90% от коментиращите са лаици по въпросите, по които коментират, качеството на тази статия е може би е напълно достатъчно.

  Поради това, неразривната връзка на развитнието на икономиката в зависимост от политиката, негативните процеси в икономиката, които водят до негативни процеси в живота на хората и във взаимоотношенията между тях, могат да бъдат преодолени само ако се предприемат промени в политиката, които са еднопосочни с брекзита в Англия и с предлаганите от Тръмп промени в управлението на САЩ. Или поне с това, което предлага Орбан. Съвсем накратко, това е възможно само ако САЩ се откажат от, или бъдат принудени да спрат насилствената политическа и икономическа глобализация на планетата.

  Поради това и като имам предвид целта, за която е създаден и функционира този форум, въпросът, чийто отговор не ми е съвсем ясен, е: Каква е целта на модераторите, предлагащи ни тази статия?

 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  Дано, защото глобализацията ще излезе извън контрол.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Разстроено

  Дано, защото глобализацията ще излезе извън контрол.
  ===========
  Мъчат се някои държави да пречупят този тренд . Стараят се да развият свои лични и низависими икономики , но и ония им пречат. Понякога с клаузи и обвързващи договори а понякога с офанзивни и дори военни действия . Трудно е , но си заслужава .
  Нека икономиката е под държавността а не обратното. В обратния вариант човешката алчност придобива непредвидими последици. ...
  До коментар [#6] от "hope":

  Bukalemun
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Общо взето казаното в статията у вярно. Но не е достатъчно пълно, нито достатъчно задълбочено
  =======
  Кой разбрал , разбрал !
  А и гн. Христов е човек , защо да си създава главоболия с по задълбочени анализи. Аз го разбирам.
  До коментар [#5] от "glog":

  Bukalemun
 9. 9 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Ами, да, след като глобализмът се изроди в антихуманизъм под маската на "свобода" и "всеобщо благо", сега ще трябва икономическият патриотизъм да наваксва - за да се върне баланса. Всяко окрупняване е полезно само до известна степен, след това започва постепенно да играе все по-негативна и задържаща развитието роля, за да се превърне във опорочен и вреден фактор. Глобализмът в сегашния му вид на неоколониализъм окастри свободата на икономическите субекти, а оттам - и на икономическите обекти, разбира се. Със смазването на малките и средни предприятия се загуби гъвкавостта и възможността за многовариантност при решаването на проблеми с иновациите и разнообразието в производството. Така че - да, сега новият двигател ще е икономическият и социален патриотизъм. Разбира се, не във същия вид, в който е бил преди възхода на глобализма. Нови форми ще възникнат, наред със старите, които пък ще бъдат видоизменени до някаква степен. Особено с развитието на информацията.
  Живеем в интересни времена. Голиат стана прекалено тромав и лаком, така че Давид пак ще успее да го победи

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 10. 10 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Поздравления към автора за интиресния текст, не съм съгласен с много от заключенията в края на статията, но описателната част е добра. Има известна доза истина във факта, че развитите държави са за свободната търговия само когато държат конкурентните предимства. От друга страна достъпа до западните пазари помогна на страните в източна Азия да се развият икономически, така че както винаги не всичко е черно и бяло.

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 11. 11 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 402 Любопитно

  [quote#0:"статията"]Безспорно протекциите за местния бизнес му дават съществено предимство пред големите корпорации, разполагащи с мощни ресурси, за да превземат определени сектори само за броени месеци и дори седмици.[/quote]

  Само от това изречение, човек може да разбере за какъв "анализатор" иде реч. Как въобще се пускат подобни статии?!?!?

  Малкото квартално магазинче ще има "съществено предимство" пред Била, ако данъците на Била се вдигнат дори с максималната ставка от 1.4%?!?!?

  Някой да обясни на този "анализатор" как веригите натискат производителите, промоциите, глобите, забавените плащания и т.н.

  Да се опита да разбере ефекта върху "протекциите за местния бизнес", а не да публикува подобни пасквилчета...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 12. 12 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Икономическия изолационизъм никога не е бил двигател на нищо и никой който го е въвел не е прокопсал.Справка-Испания на Франко в началото не може да свърже двата края във период в който икономиката на цял свят расте с главоломни темпове.После Франко скъсва с догмите и му отпуска края-в резултат на което Испания прави икономическо чудо във период в който целия свят почва да забавя темпото.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 13. 13 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Малкото квартално магазинче няма шансове пред големите не заради глобализацията,а заради корупцията,социалистическите закони и т.н..Ако бяха поставени на равен старт-малкото квартално магазинче и голямата корпорация-маллките щяха да отвеят големите.Защото в дребния бизнес участват хора които имат личен интерес,най-често бизнеса си е техен,личен или семеен или на няколко приятели.Те имат личен интерес да работят и печелят.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 14. 14 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Работниците в едрия бизнес нямат никакъв личен интерес-и малко да работят и много-все толкова ще вземат.Колкото по-голям е един частен бизнес-толкова повече започва да прилича на държавно предприятие от соца и границите се размиват.Да не говорим че малкия бизнес обикновено ползва собствени помещения(което води до по-ниски разходи),много по-гъвкав е,има много по-близък контакт с крайния клиент и знае много по-добре щенията му и т.н. и т.н.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 15. 15 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Причините малкия бизнес да бива винаги отвяван от големите конгломерати са други и нямат нищо общо с изолационизма и протекционизма.По принцип наистина изолационизма има известен ограничителен ефект върху тези проблеми.Но да прилагаш протекционизъм за да предпазиш малкия бизнес от големите е все едно като те ужили пчела за да не те боли да вземеш да си отрежеш ръката.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 16. 16 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#9] от "els_g":

  Пич, изписал си един куп глупости. Я провери в Youtube за new inventions, я провери в kickstarter или indiegogo за нови, революционни изобретения и старт-апи. Не така! Това че в България не сте иновативни, креативни и ви е страх да поемете риск съвсем не означава че някъде другаде по света това не се случва.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 17. 17 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsyrvulan":

  Смешко, пиша ти за новите форми, ти ми даваш за пример нови форми и казваш, че съм писалА глупости.

  Това е интересното на развитието, как точно ще съчетае новото със старото. А в сегашните времена - и с все по-налагащото се развитие на информацията, която привнесе КАЧЕСТВЕНО нов елемент.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 18. 18 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#16:"tsyrvulan"] Това че в България не сте иновативни, креативни и ви е страх да поемете риск[/quote]

  Обръщението "пич" към колега, в случая колежка от форума, задължително е белег на безпределна креативност и иновативност. А говоренето на "вие в България" предсказва, че сте собственик на старт-ъп някъде в чужбина, и сте се отказал от българското си гражданство. Такива смешници като вас много често пишат в българските форуми, защото имат нужда от солидна инжекция за самочувствието си - вие все сте много иновативни, креативни, сменяте си колите на всеки 8 месеца, притежавате мезонети в центъра на Лондин и Париж и ходите на почивка на Бора-Бара.

  Смешник!

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 19. 19 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Та значи, когато пишем в блоговете по икономически теми, нека да не забравяме една голяма истина - Икономиката не е истинска наука, нито е била нито ще бъде. Няма фундаментални икономически закони тъй като икономиката не е нищо друго от описание на производствените отношения в обществото, когато тези отношения се променят, съответно се променят правилата/описанието. На пример, икономически е изгодно да изсечем горите за материал, пускаш резачките, товариш, продаваш, кашираш и това е. Следва обаче истинско бедствие, ерозия, по-малко вода, по-малко кислород и да не изброявам всички последствия. Икономиката не се интересува от последствията а от това изгодна или не е дадена икономическа активност. И сега в резон със статията, точно тука идва мястото на политиката, която също не е наука. Политиката е призвана да търси и намира баланс между различните слоеве на обществото, да работи за общественото благо да намира правилния път за бъдещето развитие и т.н. Както авторът на статията е загатнал, когато политика и икономика се смесят - чрез лобиране, натиск на различни бизнес организации над администрацията, корупция, разпределителни коалиции и прочее, започва кашата. Всички мултинационали бяха или в момента са замесени в корупционни скандали, дори и технологичните такива като Siemens или HP. Тези огромни конгломерати за които авторът пише че са станали опасно големи, нямаше да са такива ако не беше опасната им връзка с държавните администрации в страните в които корпорациите оперират. Дори и в малка България знаем за случаите в които обществени поръчки за доставка на оборудване са писани така щото само един участник да отговаря на критериите.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Любопитно

  Все пак напред, дочакахме и статия която поставя под съмнение "ползите" от безогледното либертарианство довело до хищническата олигархична имитация на капитализъм която си имаме. Как така са се осмелили Дневник на това, досега те бяха запазена територия за ИПИ?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#18] от "EP":
  Та значи по мое време думата ПИЧ, беше комплимент. Второ не съм се отказал от БГ гражданство. Трето не съм собственик на старт-ъп, може обаче да работя за стартираща фирма. Четвърто, коментарът ми се отнасяше за частта която колегата/колежката беше написала че големите пречели на малките да бъдат иновативни или да просперират, което въобще не е вярно. Никога до сега не е имало толкова много открития и никога до сега пътят от иновацията до стартиране на бизнес не е бил толкова къс. Това за смешковци, комплекси и прочее щуротии които ти и колегата/колежката сте изписали го оставям без коментар.

  П.С. Не живея в БГ от години.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  [quote#0:""]Икономическият национализъм, още наричан икономически патриотизъм
  [/quote]

  Както и в по-общия (не само икономическия) случай има (макар и тънка) разлика между двете понятия. Патриотизмът предполага да обичаш народа си, национализмът -- да мразиш другите.

 23. 23 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#21:"tsyrvulan"]П.С. Не живея в БГ от години. [/quote]

  И аз не живея от години в България, но не си позволявам да пиша на колегите във форума нещо от рода на "вие в България сте / не сте..."


  [quote#21:"tsyrvulan"]Никога до сега не е имало толкова много открития и никога до сега пътят от иновацията до стартиране на бизнес не е бил толкова къс.[/quote]

  Това важи за САЩ, но не и за Европа. Ако имате в Европа опит със старт-ъпи, моля да споделите. Предприемачеството в Европа изобщо не е на нивото на САЩ. Основната причина за това са умопомрачителните регламенти и високите такси. Вие имате ли инфо за някакво сериозно откритие, което е направено в Европа в последните години. Ми няма. Европа се опитва уж да догони Американците, ама нещо не й се получава.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 24. 24 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 572 Неутрално

  свободния пазар се оказа най-голямата утопия, а Протекционизма си остана стара, вярна и ипитана мярка прилагана от всички днес в някаква степен и под някаква творческа форма, включително и от най-върлите стожери на либералната икономика

 25. 25 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#19] от "tsyrvulan":

  остана да обясниш политиката и икономиката ако не са науки, то тогава какво са

 26. 26 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#23] от "EP":

  всички открития са направени в САЩ звучи като поредния глижливо изваян мит. ми не вече не стават холивудските филми, даже и американските коли не са интересни

 27. 27 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#5] от "glog":

  Хмм...
  И какво собствено разбирате от демагогията на Тръмп, имаща една единствена цел - работно място на върха на света, чрез бесен популизъм, състоящ се от взаимно изключващи се и противоречащ си намерения, гарнирани със шовинизъм, расизъм и желания за неконтролиран разпад на създаденият след ВСВ световен ред, чрез (само) изолирането на САЩ от така създадените и от нея , световни организации, съюзи и прочие взаимо политико -икономически връзки ?!?! Няма вакум в природата и в тази връзка , какво очаквате да се появи на мястото на САЩ във световният ред ?!??! Нещо по -добро ли ?!? Съвкупност от независими (в сравнение със сега според вас) държави , взаимно изгодно търгуващи в полза роду ?!!? Броите ли и къде поставяте Русия и Китай в тази бъдеща политико икономическа хармония и вечен мир ?!?? Въпросите са риторични, първо и второ, Тръмп е против системата докато не я яхне, а личните му "качества" ще го направят още по зависим от нея, Системата , и ще е още по послушен дори от традиционните политици, които поне предвид тяхното отдавнашно битие и житие като такива, са пазили някакво благоприличие и личният си живот от подобно същият на Тръмп, който излезе на преден план с целият си "блясък" и омерзи дори неговите съпартийци от гротеската, простащината и нахалството на взелият се прекалено на сериозно предприемач, а според някой и ловък измамник, целящ този път да измами и политическата система, види се в лична полза отново.
  А що се отнася до Брекзита , то денят за размисъл настъпи след гласуването и англичаните видимо се ужасиха от избора на нацията и резултатите , до които ще доведе този избор. Английските политици , в крайна сметка, ще извадят Британия от СЪюза, при все, че осъзнават риска от този ход, но при тях Глас народен е наистина Глас Божи и ще изпълнят резултата от Референдума.
  И накрая , уважаеми трън, много се надценявате и високомерието ви идва в повече, при все , че сте обикновен средностатистически драскач като повечето от нас в този Форум, от това , как изглеждате в собствените си очи.
  Та давайте го по скромно....или сменете Форума.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 28. 28 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#4] от "eti":
  Специално в зеленчукопроизводството у нас си го имаме ядрото.
  Това което не бяха да изтръгнат из корен дори и през соца ония скакалци.
  Тогава пловдивски села осигуряваха зеленчуците на София и големите градове на пазарна цена, докато всичко останало от цялата страна се обираше от аргати и заминаваше директно за СССР.
  Сега, независимо от идиотските европейски субсидии, които са най-обикновена далавера на политици, пак хората от пловдивските села осигуряват София с нормални зеленчуци.
  Да си чул да имат проблем с осигуряване пазар за доматите си?
  От оранжериите в двора на 1-2 декара макс си едно семейство си докарва от домати и друг зеленчук 10-20тина хиляди годишно без никакви субсидии.
  Надявам се, че си им виждал цените. Дори пред дворовете им трудно ще намериш евтини с под 1лв отколкото под софийските пазари, където се харчат по 4-54 лв и не остават.
  Тия извратености със европейските субсидии, българите могат да ги бият само с много високо качество, за което винаги ще има клиенти да платят каквато и да е цена.


 29. 29 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално

  С подписването на СЕТА икономическият патриотизъм ще отиде по дяволите, ще настане царството на корпорациите, а останалия среден и дребен бизнес ще увехне и ще се срине.

 30. 30 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#21:"tsyrvulan"]До коментар [#18] от "EP": [/quote]

  Написал сте доста фактически верни неща, но наистина - редно е да попрегледате изказа си.
  Има нещо фундаментално основно, което пропускате и това е човешкия фактор.
  В България начинът на мислене на хората, за да се получат тези иновации и рискове и т.н. не са налице. Нужно е хора като мен и Вас да се приберат в родината си и да бъдат пример. Да бъдат модел за подражание на околните, като впоследствие предават опит и добри практики. Както при процеса на дифузия, ефектът рано или късно, ще бъде налице.
  Аз съм оптимист, понеже в момента страшно много българи са в чужбина, където се учат на ред и усвояват работонавици. От всички, 10-20% да се прибират впоследствие, това ще има неминуем ефект.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 31. 31 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Ontopic:

  Наистина ми се ще авторът да бе задълбочил анализа, като първо даде дефиниция на понятието икономически патриотизъм, като назове конкретни политики и мерки не само чрез примера Полша. Защото те са много и подлагането им в дневния ред е крайно наложително. Поне погледа ми над съвременния финансов ред това показва.
  Разбира се, всичко това, само в случай, че колективно искаме все още да запазим (като род и народ) някаква субектност.

  П.С. А на бас, че все на някой ще му хрумне да ме обвини в популизъм! х)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 32. 32 Профил на sluchaynia
  sluchaynia
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Местните национални елити след еуфорията на "свободния пазар" разбраха, че могат да се превърнат в просто добре платен, но лесно заменим (и евтин по световните стандарти) обслужващ персонал на големите момчета, дето управляват цирка. И решиха да вземат мерки, да си вдигнат цената и укрепят положението, преди да са изпаднали от играта.

  Гниеща бензиностанция: https://www.entrepreneur.com/article/290503
 33. 33 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#31] от "trial_jezz":
  До коментар [#8] от "eti":
  До коментар [#5] от "glog":

  Здравейте! Съгласен съм с вас, че статията можеше да бъде много задълбочена, защото темата е доста обхватна. НО целта й бе просто да изложи една гледна точка. Ако я бях задълбочил щеше да стане нечетима от гледна точка на това, че щеше да бъде прекалено дълга (тя и сега не е много кратка имайки предвид съвременните стандарти) и препълнена с информация, в която читателите щяха да се загубят. Все пак целта не беше докторска дисертация

  www.economistbg.com/
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Все пак целта не беше докторска дисертация
  =======
  Привет и на вас гн. Христов !
  Предполагах .
  Понякога дългите статии наистина отегчават ,но в случая сте минали покрай темата :
  Кое трябва да е на върха на една държава. ...нейната държавност или капиталния и икономически потенциал. ....
  До коментар [#33] от "Hristo Hristov":

  Bukalemun
 35. 35 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#27] от "нуцо": И какво собствено разбирате от демагогията на Тръмп, ....
  ====================================

  А ти какво разбираш от демагогията на Хилари, за която поне половината САЩ се страхува, че ако стане президент, агресивността и интензивността на локалните конфликти критично ще нарастне до степен да не сме сигурни, дали няма да предизвика ядрен апокалипсис?

  Светът бил уреден? За кого? И ако беше уреден за хората на наемния труд, макар и само в рамките на САЩ, нима те биха се надигнали да тръгнат след Тръмп против Хилари? Защото именно те, белите хора на наемния труд в САЩ, са тези, които искат Тръмп да стане президент, докато зад Хилари вървят имигранти и негри, хората на социалните помощи и на сексуалните природонесъобразности. И, разбира се, медиите, професионалният политически елит и наднационалните корпорации.

  В света върви бърз процес на нарастване на пропастта между доходите богатите и на бедните, който е стартиран и се подклажда от сегаш ната политическа система на САЩ. ДВЕ ГОДИНИ НА фОРУМ В ДАВОС СЕ ИЗНАСЯ, ЧЕ ТОВА Е ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ И ДОРИ ЧЕ Е ОСНОВНА ПРИЧИНА НА НЕГАТИВНИТЕ ПРОЦЕСИ, КОИТО ВОДЯТ СВЕТА КЪМ КАТАСТРОФА. На тях, на най-големите учени в света на неолиберализма ли да вярвам, или на такива перекендета, които разбират от световна политика и от световна икономика колкото прадядо ми е разбирал от ядруна физика?

  На другите ти глупости няма да отговарям. Прекалено много и прекалено глупави са.

 36. 36 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Какво ни пречи като сме пропуснали да си договорим специални условия в ЕС, да се предпазим от турските, сръбските и македонски стоки като с промяна на митническия режим.

 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  " България не може да дотира и субсидира производства в определени сектори без изрично това да й бъде разрешено. В същото време другите съседи на България – Турция, Македония и Сърбия, нямат подобни ограничения и това води до наводняване всяка година на българския пазар с евтини вносни плодове и зеленчуци"

  Сякаш България дотираше нашите земеделци, преди да влезем в ЕС. Би го направила с европейски пари, но и там някои тарикати и чиновници ще врътнат далавера, а селяните ще подсмърчат.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK