Фашизъм, Ur-fascism и олицетворението на нацията

Дефиницията на Умберто Еко включва (освен изброените дотук елементи): отхвърляне на модернизма; вярата, че различието и разногласието са предателство; анти-интелектуализъм; мачизъм; новоговор; страх от различието; милитаризъм; омраза към слабия и уязвимия; култ към героя; избирателен популизъм.

© Георги Кожухаров

Дефиницията на Умберто Еко включва (освен изброените дотук елементи): отхвърляне на модернизма; вярата, че различието и разногласието са предателство; анти-интелектуализъм; мачизъм; новоговор; страх от различието; милитаризъм; омраза към слабия и уязвимия; култ към героя; избирателен популизъм.Фашизмът е, разбира се, отживелица, която се развява из медиите, за да се очернят истинските патриоти и националисти. Той съществува в историята и книгите, но няма нищо общо с настоящето, камо ли пък с конкретната президентска кампания в България. Или поне това ще ви кажат точно тези "истински патриоти и националисти", които в нея са вече твърде многобройни.


Фашизмът, както твърди Робърт Пакстън, е "форма на политическо поведение, характеризиращо се с обсесия от упадъка на общността, унижението й, превръщането й в жертва, както и със създаването на компенсиращи култове за единство, енергия и чистота, в които масова партия от войнствени националисти изоставя демократичните свободи и се впуска в пречистващо насилие, без етически или правни ограничения, с цел етническо прочистване или външна експанзия."


Почти всички автори са съгласни, че фашизмът е антилиберализъм по дефиниция и антикомунизъм по политически избор и вкус. Фашизмът и комунизмът са преки конкуренти за постигането на сходни цели – като построяването на тоталитарна държава, доминация над всеки аспект на обществения живот и световна експанзия (виж трудовете на Хана Аренд, Ернст Нолте, Желю Желев и др.).
Роджър Грифин дефинира фашизма чрез три компонента: мита за прераждането на нацията; ултра-националистическия популизъм; и мита за декадентския упадък на либералната демокрация.


Умберто Еко дава една доста всеобхватна дефиниция на явлението Ur-fascism – обобщаващ всички съществували форми на фашизъм. Дефиницията включва (освен изброените дотук елементи): отхвърляне на модернизма; вярата, че различието и разногласието са предателство; анти-интелектуализъм; мачизъм; новоговор; страх от различието; милитаризъм; омраза към слабия и уязвимия; култ към героя; избирателен популизъм.


Расизмът и стремежът към етническа чистота е всепризната характеристика на фашизма. Тя се допълва от вярата в нежизненоспособността на всякакви мултинационални или наднационални структури. Хитлер в "Моята борба" например отделя голямо внимание на критиката на Хабсбургската империя. Предвидимо, според него, такива структури или са обречени, или могат да функционират само при ясно господство на "по-висшата нация", тоест немската.


Фашизмът не е противник на насилието за политически цели, особено ако то е насочено към запазването на чистотата на нацията или за завоевание.


И не на последно място, икономическият идеал на фашистите е автархията – състояние на самодостатъчност и независимост от останалия свят. За тази цел са допустими и всъщност задължителни държавната намеса в икономиката и протекционизмът.


В настоящата президентска кампания у нас никой не се е заявил като фашист, може би поради скромност и боязливост. Еементите на Ur-fascism-ът, обаче, могат лесно да бъдат разпознати в посланията на много кандидати. Без излишен коментар, по-долу ще приведа директни, емблематични цитати от медиите в тази кампания. Имената на кандидатите ще бъдат спестени и те не са толкова важни в случая (а и без друго са лесно разпознаваеми и откриваеми в епохата на Google). Това, което е истински тревожно, е, че този дискурс се превръща в доминиращ и той дефинира темите, по които дори основните играчи се състезават.


Упадък на нацията – необходимост от прераждане:


Непредубеденият историк с почуда ще установи, че и населението, и повечето от партиите живеят със съзнанието, че днешна България е в стремглав упадък и се развива по-зле, отколкото в периодите на социализма, а да не говорим за средновековното величие на страната. И това на фона на статистика и други факти, които изобщо не са в синхрон с подобни твърдения. Но "сухите" цифри лесно се заобикалят в горещината на предизборната реторика. Например, въпреки рекордния за цялата ни 1300-годишна история туристически сезон, мнозина кандидати оплакаха горко загубата на до 400 000 руски потенциални туристи, които отишли другаде! Но това са дребни болежки на фона на други случили се и предстоящи катастрофи:


"България и светът се намират пред опасни геополитически предизвикателства, имаме и тежки вътрешни проблеми. Национална сигурност днес не са само сигурността на границите, миграцията и бежанците, национална сигурност е и битовата престъпност, и най-вече смазващата бедност, които задушават хората в цялата страна. Наскоро една жена в монтанско село ми разказа, че след като няколко пъти й обирали къщата, наскоро й откраднали и синджира, с който си връзва телето."


Опосканата страна губи не само добитък и стопански инвентар, но и най-ценното си:


"По този път в момента заминават нашите сънародници – емигранти и студенти и малцина се завръщат. По този път у нас вече не пристигат нови инвестиции, а за една година те са спаднали драстично. Страната ни получава само еврофондове, които се усвояват от клиентелата на властта. Когато те секнат, България ще се окаже аварирала на пътя."


Но още по-тежка катастрофа от бедността и обезкървяването на нацията ни очаква. И това е унижението:
"Не искаме начело на държавата да стоят хора, които ни унижават Не искаме да ни управляват хора, които подменят историческата ни памет и културна идентичност. Не искаме да ни управляват хора, които обезличават българската нация. Това се случи, когато се взе решение да се заселват бежанци в общините ни. Не искаме хора, които убиват българското земеделие, подкрепяйки санкциите срещу Русия".


Упадък и декадентство на либералната демокрация:


Много от кандидатите безпогрешно разпознават основната "причина" за този повсеместен упадък – плурализмът, партиите и парламентарната демокрация:


"за 25 години и леви, и десни със своята политика са обезлюдили цели региони в страната."
Фасадността на цялата тази управленска структура е добре позната за кандидатите,но те знаят кой наистина управлява:


"Зад преследването на макрорамката и интересите на олигархията, забравиха обикновените хора и интересът на България."


А либералната демокрация удря хората не само по джоба, но отново по най-скъпото – достойнството:
"Може да сме бедни, но когато ни отнемат и достойнството, това вече е прекалено!Искаме като българи да се чувстваме горди, че живеем в държава със славни традиции."


Да не забравим и другата причина за всеобщия упадък – продажността на партиите към чужди, небългарски интереси. За да се противопоставят на това зло, всички кандидати в изборите са българофили, а някои в допълнение са и русофили. По-просто казано:


"Като президент ще работя така, че нашата външна политика да се разработва в България и да отстоява нашият национален интерес."


Но някои достигат и философско-историческа висота:


"Българската нация трябва да се обедини, да имаме общи цели и кауза. Не можем да позволим на политиката на Турция да разединява българите мюсюлмани от българите-християни. Не можем да позволяваме на нашите съграждани от цигански произход да смятат, че могат да правят всичко безнаказано и никой да не им търси сметка. Не може да продължава тази социална политика, която унищожава нормалните хора и стимулира безконтролната раждаемост в гетата."


Страх от различието, другия:


Българските кандидат президенти са много смели и мъжествени, но почти всички споделят един дълъг списък от сериозни потенциални опасности за страната: "нашествениците", "предателите", Сорос и соросоидите, НПО-тата, САЩ, Русия, диктаторът Ердоган и други по-малки опасности. Сексуалните малцинства, трябва да подчертаем, в тази кампания до голяма степен са пожалени, може би поради интензитета на другите страхове.


Допустимост на нарушаването на правата на индивида:


По отношение на този критерий за Ur-fascism един кандидат достигна до определена риторическа висота с лаконичното твърдение, че:


"Преди всичко е националният интерес на държавата пред защитата на отделни права."


Останалите кандидати останаха поразени от смелостта и директността на тази формулировка и в речите си само привеждат илюстрации на изведения принцип. Затова и спестявам цитирането им.


Защита на чистотата на нацията:


Разбира се, никой не обвинява кандидатите в расизъм. Дума да не става. Има голяма разлика между това да искаш да унищожиш някого, от това само да искаш да го изгониш или да не го допуснеш. Но все пак и в двата случая опираме до разбирания за хигиена:


"Тези хора водят със себе си и своите роднини – по 2-3 жени, по десетина деца. Това означава демографската криза да се задълбочи. Това означава да направим грешката, която направиха и германците, и французите, и белгийците, които десетилетия допускаха подобни нелегални имигранти-мюсюлмани, които сега са милиони и с бомби и оръжия се опитват да променят светския характер на тези държави, които навремето миролюбиво ги приеха. Ние няма да допуснем това".


А и как човек да не се съмнява в расовите намерения на мигрантите:


"В страната ни влизат млaди мигранти, без семействa. По време на обиколката ми в София има места, на които хората се притеснявaт да замръкнат, заради присъствието на мигрантите."


За да се избегне контаминация на генетичния материал в тъмните часове на денонощието:
"Нужна е промяна в политикaта по отношение на бежанците. Трябва тяхното присъствие тук да се ограничи до минимум. Нужно е центровете да бъдат изведени извън градовете."


А за да се избегнат метафори, свързани с расова чистота, винаги могат да се използват гарово-логистични такива (макар че по-запознатите с темата може да се сетят и за Айхман):


"Зaплaшени сме дa стaнем буфернa зона нa Европa".


Нежизнеспособност на наднационални-мултинационални структури:


Страховете за опазването на единството, числеността и чистотата на нацията се допълват от сериозни опасения за липсата на жизнеспособност на наднационалните структури, в които България участва. Америка се стреми да ни отслаби и да ни вземе реакторите – Европа я обслужва. Ако сравним ЕС и НАТО с жизнеността на национал-авторитарни режими, изобилстващи около нас, общата картина не е окуражаваща:


"Това е поредната стъпка, която показва абсолютната неадекватност на европейските лидери. Кризата не е бежанска, това не е криза на нелегалната имиграция. Това е европейска криза и тя не съществува от вчера и от днес, тя е от няколко години. Видя се, че лидери в Европа няма."


Вавилонска, мултинационална, мултикултурна Европа е коренът на злото в световен мащаб, но пък тя бездруго е обречена:


"Европа има вина за създаването на проблемите в Близкия Изток, които доведоха до терора на нейна територия. Липсват европейски лидери, Брюксел е една машина на добре платени чиновници. Европейски ценности няма, има християнски и човешки ценности. Всички тези клишета ми напомнят за Съветския съюз. Ако ги вземем предвид, ясно можем да предвидим съдбата на Европа."


Оправданост на насилието за защита чистотата на нацията:


Кандидат-президентите като цяло са хуманисти и са против насилието, освен ако не е срещу нелегални имигранти. А и в други конкретни случаи се появяват интересни нюанси в позицията им, особено ако става дума за насилие срещу "вредни" за нацията елементи:


"Аз също съм против саморазправата, макар че съм сигурен, че много хора в България са доволни, че един човек, който 20 години хули и плюе България Не, не съм доволен, когато някой е пребит Бих бил доволен, ако се приеме закон за забрана на дейността на подобни антибългарски организации като БХК"


***
Не всички елементи от списъка на Умберто Еко (или от другите автори) могат да бъдат открити в речта на кандидат-президентите. И, разбира се, между тях има и изключения. Аз, може би пристрастно, се сещам поне за две-три. Сигурно има и други и дано да са повече. Но този начин на говорене, който е описан по-горе, вече е толкова разпространен в медиите, че той ще остане, който и от кандидатите да спечели.


Изводите може всеки да си направи. А ето и един въпрос за самостоятелна подготовка:


Ако някой споделя възгледите от приведените цитати, как бихте го определили:


А) Социалист (член на ПЕС);
Б) Десен консерватор (член на ЕНП);
В) Ur-fascist
Г) Обикновен фашист
Д) Патриот-националист
Е) Ненормален
Ж) Всички изброени


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (220)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Ur-fascist-ите взеха да ми стават симпатични.

  Попътен вятър в главите!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Неутрално

  Смилов с поредната защита на провалилата се в ЕС нео-болшевишка върхушка и пропадналата инат-политика за свят без граници, без държави и без нации ....Забелязвам, че статиите на либералите в защита основно на нелегалните мигранти- "Тези хора водят със себе си и своите роднини – по 2-3 жени, по десетина деца.'' са построени по един и същ тертип: привеждат се примери от миналото, които вече не са актуални или пък такива, нямащи нищо общо с проблема.

  [email protected]
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4605 Весело

  ПУТИЗЪМ - Фашизъм Russian style

 5. 5 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Ехидни дрънканици и подигравки на автор,който друго не може.
  Нито предлага решение.

 6. 6 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Разстроено

  Цитат : ""Фашизмът е, разбира се, отживелица""
  фашизмът бе бит военно , а не идеологически
  = погледнете речта лееща се във форумите
  ... въобще не е отживелица, а реалост

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 668 Неутрално

  "Ако някой споделя възгледите от приведените цитати, как бихте го определили:"
  Като обикновен член на Националсоциалистическа работническа партия - NSDAP.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  И тоя се изказа по въпроса. И си взе хонорара.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Макар да не одобрявам идеологията на Хитлер напълно разбирам отвращението му от така наречените "либерални" партии, движения и медии които знаем от кого се управляват и които са най-долните и лицемерни лисици готови да забият нож на всеки честен човек стига никой да не ги види.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Уфффф отново почнаха с лекциите по европейски "ценности". Какъв фашизъм, бе, хора, говорим за страх, че ставаме гости в добствената си държава и ни натрапват отново онова "съжителство"...

 12. 12 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Всички тези са псевдо-фашисти, именно поради невъзможността за автаркия. За 70 години икономиката се е променила до такава степен, че никоя държава вече не може да живее в автаркия, освен ако не ограничи своите граждани от множество основни стоки и услуги. Дори един днешен СССР не би могъл да живее в автаркия, което се видя от санкциите срещу Русия!
  Спете спокойно, деца! Фашизмът ще го има като говорене и поведение, но не и като държавна политика!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Весело

  Българските кандидат президенти са много смели и мъжествени, но почти всички споделят един дълъг списък от сериозни потенциални опасности за страната: "нашествениците", "предателите", Сорос и соросоидите, НПО-тата, САЩ, Русия, диктаторът Ердоган и други по-малки опасности. Сексуалните малцинства, трябва да подчертаем, в тази кампания до голяма степен са пожалени, може би поради интензитета на другите страхове."Сами сме срещу всички.

 14. 14 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 815 Неутрално

  и мита за декадентския упадък на либералната демокрация.
  =================================
  Защо да е мит? Всички въоръжени конфликти в света - от Украйна до Сирия и Йемен - са започнати от либералната (т.е. американската) демокрация. Като няма други аргументи - остава мита че "демокрациите" не воювали а търгували и така "процъфтявали". На баба ти трънките.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Разстроено

  [quote#12:"Amot"]Спете спокойно, деца! Фашизмът ще го има като говорене и поведение, но не и като държавна политика![/quote]България е изживяла фашизъм (1923 - 1944), но нашите съседи в Турция не са- там сега се почва
  За жалост сме много близо до пожара на Ердо.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  Баси докъде я докарахме, а!
  Пълен кръгом и на бегом back цял век назад!

  Неотроцкистите либерасти, по същността си точно Ur-fascist, да заклеймяват Ur-fascist-конкуренцията, наричайки я и клеймейки я като Ur-fascist!

  И каква е разликата между неотроцкистките Ur-fascist, наричани популярно либерастия, и Ur-fascist-конкуренцията?
  Едните просто са глобални, а другите - локални.
  Иначе ако ги сравним по класификаторите на Умберто Еко лъсва еднаквата им същност. Разликата е единствено в мащаба.
  Затова и либерстките Ur-fascist си измислиха, поради липсата на истинско разграничение, "идеологическа" патерица и пропагандна патица за идентификатор-разграничител - Путин, Ердоган, Тръмп и още так който и както им попадне под ръка за момента. Точно на момента, защото поради самата си същност на "трикче", а не на истински раграничител, се търси външен враг и той трябва да се върти и променя непрекъснато, защото щом не е същностен - той не може да бъде и универсален. Та ги врЪтят, та да не зейва дупката, че животът е многолик и непрекъснато в движение ...

  Най-тъпото и гадното обаче е в това, че днес тези два Ur-fascist-мейнстрийма не просто доминират, те се допълват и един-друг инициират и усилват. Мачкайки нормалното и разумното по пътя си.
  Накрая ... накрая пак ще имаме дежа-вю за отрезвяване. Естествено - катастрофа. За съжаление историята показва и доказва, че човеците разбират само от това - като им се срутят собствените безумия връз собствените им глави.
  И както е било винаги и ще бъде - ще го отнесат пак "широките мат'рялски маси" ...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  [quote#14:"Каишков - Системен нарушител"]мита за декадентския упадък на либералната демокрация.
  =================================
  Защо да е мит?[/quote]
  Защото е мит.
  Либералното беше узурпирано и подменено от либерастията.
  Та либералната демокрация просто я няма, та да може да и бъде вменявано и приписвано каквото и да е.

  Ако се съмнявате - погледнете къде са сега традиционните либерални партии и движения в "либералните демокрации".
  И сравнете с мястото и ролята им в либералните демокрации преди да бъдат узурпирани от либерастията.

 21. 21 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  И нито дума, че исляма по същество е фашизъм.
  Същата преса срещу несъгласните и тотален контрол върху живота на индивида, същите мераци за световно господство и подчинение на унтерменшените (неверниците), същите език на омразата и легитимиране на религиозната война (джихада), същия фанатизъм и ксенофобия (вродена омраза към немюсюлманите).

  Разлика НЯМА!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 22. 22 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Явно от Дневник са получили пореден транш и сега си го заработват. Безсрамници.

 23. 23 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Фашизмът е античовешка идеология, но само хора като автора на статията и като наскоро бития (разбирай ударен веднъж) шеф на БХК могат да накарат обикновения човек да го заобича...

  http://kaka-cuuka.com
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#16:"dark'star"]България е изживяла фашизъм (1923 - 1944)[/quote]
  Доста е спорно дали онзи период може да бъде опредлен като "фашистки", като последното е основна мантра в НРБ.

 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Неутрално

  До коментар [#17] от "xm...":

  Нищо чудно - повтарящи се основни конфигурации в отношенията и поведението на десетки хиляди поколения са изградили базови модели на поведение - просто казано - едни и същи народи попадат в сходни ситуации.

  [email protected]
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  Фашизъм = екстремистки или екстремно централизирана и упражнявана над/в човешко общество култура, власт,
  практики, идeология.

  "...........................................
  Фашизмът и комунизмът са
  преки конкуренти за постигането на сходни цели –
  като построяването на тоталитарна държава,

  доминация над всеки аспект на обществения живот и световна експанзия (виж трудовете на Хана Аренд, Ернст Нолте, Желю Желев и др.).
  ....................."

  Сходни средства И сходни цели:
  Еднопартийни държави.

  Предвид екстремни "световни" цели, такива конкурентни държави "в крайна сметка" не са съвместими.

  Дълго преди това, обаче, тактически са (съвместими) съюзници.
  Примери бол.

  Статията робува на традиция "заобикаляне на най-важното"?


 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Неутрално

  До коментар [#28] от "mr. wonderworld. I vote for Alice Cooper!":

  Днес поради превъртането на часовника - има още един допълнителен час да се вменява вина на българите, че се мислят за българи Смилов ги фашизира, Дайнов ги нарича ''анцузи'', Дичев им вика ''сомнамбули '' - и агитката тропа с копитца по клавиатурите, за да си заслужи клакьорските хонорарчета!

  [email protected]
 31. 31 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Тези работи Жак Атали ги описа в цяла книга преди повече от 20 години...

 32. 32 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#28] от "mr. wonderworld. I vote for Alice Cooper!":

  Образователен уикенд- ще се изреждат да ни учат на европейски "ценности" с пръчката и за наказание пред строя...

 33. 33 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Дрън, дрън. Ние всички знаем какво означава фашизъм. Всички до един. След цялото това многословие е изпуснат най-важното момент. Религиозния ислямски фашизъм, които ражда противодействие. Никъде в света няма по голямо и по мракобесно потъпкване на човешките права както в ислямските страни. В момента се извършва истински геноцид над милиони християни. Те са гонени, избивани, разпитвани на кръст. Със оръжията на същите тези празнодумковците, които настоятелно втълпявят на европейците вина. При цялото масово преселение някой задавал ли си е въпроса защо християните са толкова малко или по точно липсват. Ами защото, господа, те не могат да стигнат в Европа. Защото са избивани и дадени в Средиземно море. Защо и почти липсват напоследък и сирийците и иракчаните а преобладават афганистанци, пакистанци, либийци, нигерийци, еритрейци и всякаква друга измет. И те идват от Сирия. Какво са правили там тези млади мъже. Отговорът е еднозначен-убивали са. И същия този религиозен фашизъм се пренесат в Европа. Това поражда граждански вълнения, това ще доведе и до гражданска война. Господа празнодумковци, това е съвременния фашизъм. Неприемане на различните. Война, с много по различни правила. Тук няма определен фронт. Той е навсякъде. И ние всички сме уязвими и обречени.

 34. 34 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  [quote#21:"БМЗ"]И нито дума, че исляма по същество е фашизъм.
  Същата преса срещу несъгласните и тотален контрол върху живота на индивида, същите мераци за световно господство и подчинение на унтерменшените (неверниците), същите език на омразата и легитимиране на религиозната война (джихада), същия фанатизъм и ксенофобия (вродена омраза към немюсюлманите). [/quote]

  8 годишно момиченце от Йемен умира от кръвоизлив и разкъсвания по време на първата си брачна нощ с 40-годишния си съпруг. Властите в Йемен отказват да разследват случая, защото смятат, че няма доказателства за извършено престъпление, а е било просто нещастен случай.
  http://www.lasexta.com/noticias/sociedad/nina-ocho-anos-muere-noche-bodas-ser-violada-marido_20161028581336b90cf24962cc0a25ec.html

  И тези "хора" идват в Европа и претендират да ги приемем и уважаваме "културата" им.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Гневно

  “....Ако някой споделя възгледите от приведените цитати, как бихте го определили:..“ КАТО ЧОВЕК С РАЗЛИЧНО МИСЛЕНЕ ОТ ВАС, ЛИБЕРТАРИАНЦИТЕ, КОЙТО НЕ Е ИЗВЪРШИЛ НИКАКВО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! КОНСТИТУЦИЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ
  Чл. 5. (3) Никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му.
  Чл. 38. Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения. ИЛИ ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ ПО КОНСТИТУЦИЯ, ИЛИ ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА СИ ТЪРСИ НАРУШЕНИТЕ ОТ ЛИБЕРТАРИАНЦИТЕ ПРАВА ПО СЪДЕБЕН РЕД В БЪЛГАРИЯ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 772 Неутрално

  [quote#0:"цитираната дефиницията на Умберто Еко"]... отхвърляне на модернизма; вярата, че различието и разногласието са предателство; анти-интелектуализъм; мачизъм; новоговор; страх от различието; милитаризъм; омраза към слабия и уязвимия; култ към героя; избирателен популизъм.[/quote]
  Много точно описание на съвременна Русия !

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  дО СМИЛОВ- НК изм. ДВ. бр.83 от 21 Октомври 2016г.
  Чл. 9. (1) Престъпление е това общественоопасно деяние (действие или бездействие), което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо чл.162 (2) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия ИЛИ ПОЛИТИЧЕСКИ УБЕЖДЕНИЯ, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание. (3) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който образува или ръководи организация или група, която си поставя за цел извършването на деяния по ал. 1 и 2 или системно допуска извършването на такива деяния, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева, както и с обществено порицание. (4) Който членува в такава организация или група, се наказва с лишаване от свобода до три години и с обществено порицание.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#34:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]8 годишно момиченце от Йемен умира от кръвоизлив и разкъсвания по време на първата си брачна нощ с 40-годишния си съпруг. Властите в Йемен отказват да разследват случая, защото смятат, че няма доказателства за извършено престъпление, а е било просто нещастен случай. И тези "хора" идват в Европа и претендират да ги приемем и уважаваме "културата" им. [/quote]
  Та в Австрия оневиниха иракчанина, изнасилил 8-годишно момченце в банята на един басейн, защото той си бил мислил, че детенцето искало.

 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  НК Чл. 169а. (Нов - ДВ, бр. 1 от 1991 г., изм. бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който чрез насилие, заплашване или по друг незаконен начин принуди някого противно на убежденията или волята му да участвува или да напусне политическа партия, организация, движение или коалиция с политическа цел, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2097 Любопитно

  [quote#26:"sophia_gr"]Доста е спорно дали онзи период може да бъде определен като "фашистки"[/quote]Наистина е доста спорно и дали не е фашистки
  - така или иначе сме го преживели = история
  а за други съседни държави личи че предстои

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  Марксистки, болшевишки...

  В Русия, Източна Европа, Азия, Латинска Америка...

  СССР подкопава Европейски и пр. държави,
  вкл. България в 1923.

  Цел: превземане на Европа.

  Август 1939: Реч(ш)ение на Политбюро при ЦК на КПСС:
  разпалване на голяма Европейска война съвместно с нацистка Германия.

  Речено-сторено: пакт Сталин.
  На световната фотография: Сталин, Молотов и Рибентроп, в Маскве. Зад гърба на Хитлер?

  Септември 1939, Брест-Литовк, Полша:
  съвместен нацистки Парад пабеды - съветски германски.

  Август 1944:
  Жив е договор за мир между СССР и Царство България.
  Умира Царят на Царство България.

  3 Септември 1944:
  СССР надушва сгоден момент, нарушава договора за мир и обявява война на Царство без цар България.

  Септември Октомври Ноември Декември 1944 ............
  СССР намира кураж и официално нарушава пакта си
  с нацистка Германия от 1939.

  Вероломства, вероломщини и вероломства...

  1974:
  И на Китай му писва, изоставя СССР и тръгва по свой път на развитие в капиталистическия свят.

  1989:
  Пада любимата на Източния нацизъм Берлинска стена.

  1991:
  Изоставен и презрян, СССР капитулира.

  В Рус изгрява свободата.
  Спор по на ссср благата.

  още инфо

  ""Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България", от Иван Лилов

  До коментар [#26] от "sophia_gr":

  България е изживяла фашизъм (1923 - 1944)
  - цитат на коментар #16 от “dark'star”

  Доста е спорно дали онзи период може да бъде опредлен като "фашистки", като последното е основна мантра в НРБ.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#33] от "baxter":

  Авторът откъде да знае какво е фашизъм? Задали са му домашно да напише есе върху фашизма и се е пробвал да напише литературно съчинение с елементи на "разсъждение". Ама разсъжденията са едни... Учителката ми по история би ми написала сигурно Среден 3 с два минуса...

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#23] от "Longanlon":

  От толкова мулти- култи толерасто- либерастка пропаганда от грантаджийските медии изпитват тотално отвращение към всичко мулти- култи...

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#37] от "gemeto":

  Темата е друга, другарю. Трябва ли все да пишете за любимата си Русия? Темата е за нас и нашите проблеми, които грантаджиите и толерастите ни натресоха...

 53. 53 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#47:"putler_caput"]и ти си една юристка смешна , ако моите убеждения са тези на ИДИЛ мога ли да бъда ограничаван в правата си юристке ? [/quote] НЕ, НЕ МОЖЕШ, ДОКАТО НЕ ПРЕВЪРНЕШ УБЕЖДЕНИЯТА СИ В ДЕЙСТВИЯ, лаико! ПРОСТОТО УБЕЖДЕНИЕ- ДОРИ ЗА КАНИБАЛИЗЪМ, НЕ Е ПРЕСЛЕДВАНО ОТ ЗАКОНА И НЕ Е НАКАЗУЕМО, ДОКАТО Е САМО В ТИКВАТА НА РАМЕНЕТЕ ТИ И НЕ Е ОБЛЕЧЕНО В ТВОЕ ДЕЙСТВИЕ, С КОЕТО ДА РЕАЛИЗИРАШ КАНИБАЛСКИТЕ СИ УБЕЖДЕНИЯ! НАКАЗУЕМО Е ПРОПОВЯДВАНЕТО ИМ , А НЕ ФАКТА, ЧЕ ТИ ГИ ИМАШ В МИСЪЛТА И ГЛАВАТА СИ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 54 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Ииии нарочно не ми публикувахте коментара...Иначе ми проповядвате толерантност бла бла.

 55. 55 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#10] от "zzatke":

  уви, плаща се зле и въпреки това ги пишат... и да не им плащат пак ще ги пишат ... ако трябва дори сами ще си плащат, за да ги пишат... Та затова и не се налага да им плащат добре.

 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#54] от "bee":Нарочно не публикуваха и мой коментар...Чиста проба цензура...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#45] от "putler_caput":

  Аз не чета простотиите им, влизам заради форума. Сигурна съм че 95% също. Ако спрем да влизаме, сбогом онлайн изданийце....

 58. 58 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Ако някой споделя възгледите от приведените цитати, как бихте го определили:
  ........................
  Нищо от изброените.
  Харалампи, булгар на идеологии не хвати, бе, не го ли разбрахте в АОНСУ за 70 г експериментитане върху българската народопсихология.
  Популист, така се нарича човек, който си служи с горната реторика.
  Драскач пък е този, който я подклажда. Нали се сещаш.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 59. 59 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#56] от "Логика":

  Моят коментар накратко беше какво очаква дневник след този уикенд? да се засрамя, да се обидя, че ме наричат фашистка, анцуг и т.н. и утре да стана мулти- културничка, с толерастките грантаджийски идеи? не разбирам целта на тази груба пропаганда. Все едно сме комунизъм и има само ОФ и РД. не схващат ли , че настройват хората още по- ожесточено и то към медията, не само към имигрантите и НПО-та?? Толкова крива редакционна политика. Разбирам грантове, ама такова дебелокожие...

 60. 60 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Смилов се опитва да заклейми всеки, който не харесва глобализма, като фашист.Не така, г-н Смилов!Опитваме се да допълните Умберто Еко с неща, които никога не е казвал, нито пък е дефинирал в определението за фашизъм.Това, че някой не харесва глобализацията във вида в който ни я предлагат/ тайни, среднощни споразумения/ или е силно притеснен от миграцията на милиони чужди на културата и традициите ни хора, изобщо не го прави фашист.През 1921 година фашистите в Италия правят програма от няколко точки, която е в основата на идеята им за фашистко управление. Ето и точките:
  демократична република
  разделение на църквата от държавата
  национална армия
  нарастващо облагане с данъци за унаследено богатство
  създаване на корпорации
  И сега аз да запитам.Ако някой споделя тези възгледи, как бихте го определили:
  Социалист (член на ПЕС);
  Б) Десен консерватор (член на ЕНП);
  В) Ur-fascist
  Г) Обикновен фашист
  Д) Патриот-националист
  Е) Ненормален
  Ж) Всички изброени

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#59:"bee"] да се засрамя, да се обидя, че ме наричат фашистка, анцуг и т.н. и утре да стана мулти- културничка, с толерастките грантаджийски идеи?[/quote] Очакват да приемете тяхното внушаване на несъществуващата Ви вина за извършване на несъществуващото в НК престъпление- отказ от изповядване на либертарианските възгледи! Очакват да се наведете, да си самовнушите, че сте виновна едва ли не за всичкото световно зло! Мърши са, но те си го знаят! Използват методите на комунизма за внушаване на несъществуваща вина и доразвиват и дообогатяват този метод....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#60] от "1Sion1":

  Такава им е толерантността- който не е с нас е против нас. И после ние сме били фашистите. Най- нетолерантните са точно толерастите...

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#64:"Логика"]ВОЕЛВИ [/quote] т.е. волеви

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Едно време "фашисти" бяха наричани всички, които не харесваха комунизма. Гледам и Смилов се плъзга по подобна риторика. Насила хубост не става, другарю. Пък и както е казал СДС в пост #58, -измите в България не вървят. Прекалено здраво стъпил на земята е българинът, за да вървят.

 67. 67 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#63] от "bee":

  Ако трябва в дълбочина да се разсъждава върху тоталитарните режими и проявленията им, на г-н Смислов хич няма да му хареса.Защото силовото налагане от страна на правителството и/или определени формации на виждането им за развитието на държавата и света е ни повече, ни по-малко от модерна форма на фашизъм и тоталитаризъм...

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 68. 68 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Даниел Смилов да не си измисля, че белетристът Умберто Еко, с размишления за фашизма, може да определи коя идеология е правилната.
  Има си науки като социология и философия, които определят идеологиите.
  Фашизъм
  Комунизъм
  Либерализъм
  4 теория на традизионализма.
  Това са всички идеологии досега, разклоненията на фашизма и прерастването му в нацизъм е различно от идеологията на комунизма.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 69. 69 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  [quote#66:"volarok"]фашисти" бяха наричани всички, които не харесваха комунизма[/quote]
  Спорно. Всякакъв расизъм(а той си е вроден у всеки и само чака възгордяване) кога започне да убива, като на Донбас и Луганск със амер.оръжие и западни кредити.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#70] от "putler_caput":

  Играчка или не , в САЩ ще те застрелят като куче , заради самото ДЕЙСТВИЕ.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#69] от "hasmokar":

  Учудващо е , как в съвременността, за расизъм се приема само, единствено и изключително действие и/или волеизявление на индивид от бялата раса.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#60] от "1Sion1":

  Може пък Смилов да не е имал нас, нормалните хора, предвид? Наистина сме свидетели на полуфашистка диктатура и това е полит-коректната мулти-култи диктатура, която се изповядва и натрапва от толераНтите- преследват се инакомислещите, биват съдени, гонени от работа, порицавани публично, а една група хора са с привилегии, квоти в ТВ и навсякъде... Може Смилов тяха да има предвид, а ние тук го разпънахме кръст момчето? Може да не сме разбрали и тази лекция по "евроценности" да е насочена към мулти- култи политкоректните диктатори? Де да знам к'во им се върти "толераНтните" глави???

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#75] от "putler_caput":

  Ама ти не ни чакай, ти си стреляй по фашисти. Защо ни чакаш, действай, заплахата е на прага ти? Или искаш ние да гърмим, а ти само да си толерантстваш на воля по форумите...

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#75] от "putler_caput":

  Не можеш да застреляш някого, само на база убеждения.Всъщност може, но ще попаднеш в затвора.Изваждането на пистолет е действие, което носи непосредствена заплаха за живота на друг индивид.Убежденията и изразяването им не са, до момента в който не преминат в ДЕЙСТВИЯ , които водят до непосредствена заплаха за живота на човек.Пример: Обиждаш чернокож на база раса пред полицай, използвайки изрази от рода: Всички трябва да умрете, ще избия всички ви и т.н..Полицая ще те арестува , за отправяне на заплаха и расизъм.Няма да те застреля.Ако обаче извършиш действие, което застраши живота на индивида непосредствено,като изваждане на оръжие, най-вероятно ще бъдеш застрелян или обезоръжен.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 81. 81 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#79] от "putler_caput":

  Имай предвид , че Чърчил е един от големите почитатели на фашизма и изобщо не го е криел.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#80] от "1Sion1":

  В главите на тези толераНти са все оръжия, все убийства, все искат да убиват някого. Каква е тази толерантност, хуманност и солидарност? Не я разбирам, остарявам ли?

 84. 84 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#76] от "bee":

  Хаха, възможно, но малко вероятно, като се имат предвид убежденията на господина.Всичко е възможно.Дори жаба да полети.Ако я носи щъркел, обаче.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 85. 85 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#82] от "putler_caput":

  Естествено, че е престъпление.Има състави по НК за отправяне на заплахи.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#83] от "bee":

  Това е като при дискриминацията и расизма.Всеки си затваря очите , ако не е извършено от хетеросексуален представител на бялата раса.Именно и затова не успяват.Можеш да лъжеш много хора за кратко време, можеш да лъжеш малко хора дълго време, но не можеш да лъжеш всички през цялото време, ако трябва да перифразирам.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 88. 88 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#86] от "putler_caput":

  Къде съм писала токова нещо? Хайде, покажи го, щото няколко коментара по- нагоре ти призоваваш да се стреля по инако-мислещите от теб, които наричаш фашисти? Единственият който призовава към убийства тук си ти...Покажи други такива мнения и не е зле модераторът да си свърши работата, защото тук има призиви към убийства....Нали има правила на форума, или те са само за някои участници???

 89. 89 Профил на putler_caput
  putler_caput
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#85:"1Sion1"]Естествено, че е престъпление.Има състави по НК за отправяне на заплахи. [/quote]

  тоест ако кажа "бежанците на сапун" , което си е заплаха за извършване на определени действия това е престъпление нали така ?

 90. 90 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#86] от "putler_caput":

  Виж, има определена разлика от това, да заявя , че не харесвам чернокожи и мигранти , и от това да предприема насилствени действия срещу тях, понеже са чернокожи и мигранти.Свободата на словото е основна ценност.Ако загубим нея, губим всичко.Не мога да бъда преследван заради убеждения.Това е тоталитаризъм.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 91. 91 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#89] от "putler_caput":

  Най -вероятно в България ще те осъдят на пробация или условно.В Англия може да те вкарат и в затвора.Зависи как го казваш, защо и при какви обстоятелства.Всъщност това е език на омразата.Но ако кажеш, че не ги харесваш и не ги искаш, няма как да бъдеш преследван заради това.А именно това се получава и това дразни мнозинството.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на putler_caput
  putler_caput
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#90:"1Sion1"]Свободата на словото е основна ценност.Ако загубим нея, губим всичко.Не мога да бъда преследван заради убеждения.Това е тоталитаризъм. [/quote]

  не може да бъдеш преследван заради убеждения ? забраната за носене на бурки какво е ? да разбирам ли че си против този закон ?

 96. 96 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#93:"putler_caput"]призовах към превантивни мерки срещу фашизма[/quote] НЕ МОЖЕ да се реализира превенция срещу фашизма поп начина, указан от теб- това го твърдя в качеството си на български адвокат със 17 години адвокатска практика. Ако много искаш превантивни действия още в момента на зараждане на ВСЯКА МИСЪЛ в главите на хората, се откажи от бг. гражданство и приеми гражданството на саудитска арабия, русия, иран, пакистан или друга ислямска държава!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Любопитно

  До коментар [#68] от "Сорос":

  Формално погледнато, Умберт Еко е напълно квалифициран да дава подобни философски определения. Специалността и професурата му бяха философия на средновековната естетика и семиоика.
  Друг е въпросът че Смилов е само частично подготвен бъдещ специалист по нещо ( мисля че е в докторантура по политология, но не съм сигурен за специалността му). Пиша частично подготвен не поради формалния процес, а поради факта че не прави разлика между популизъм и фашизъм. Пак теоретично, популизмът може да прерастне във фашизъм при определени условия (реализиране на политиката във властни действия) , но в никакъв случай не може да се прокарва линията на отъждествяване на едното с другото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK