Икономиката или природата: Как Тръмп и Клинтън виждат енергийното бъдеще на САЩ

Икономиката или природата: Как Тръмп и Клинтън виждат енергийното бъдеще на САЩ

© ReutersЗабравете обвиненията в сексуални посегателства и съмнителното боравене с личен имейл сървър. Ако американският гражданин трябва да направи избора си между кандидата на републиканците Доналд Тръмп и на демократите Хилъри Клинтън на основата само на тяхната концепция за енергийна политика, президентската надпревара би била не по-малко драматична, пише "Ройтерс".


Изборите в САЩ на 8 ноември ще окажат трайни последствия върху цената на електроенергията и газа, както и върху бъдещето на американската енергийна индустрия, в която работят близо 10 милиона души.


Визията на Тръмп е Америка, в която отново се наблюдава сериозен добив на петрол и газ, миньорите са върнати обратно по местата си да търсят въглища, а приоритет на страната е икономиката на първо място на фона на страховете на другите държави за последиците от използването на изкопаеми горива върху нивото на Световния океан, продължителните суши и бурите.
Хилъри Клинтън обяснява, че иска да направи Америка "суперсила на чистата енергия".

© Reuters

Хилъри Клинтън обяснява, че иска да направи Америка "суперсила на чистата енергия".


В същото време Клинтън иска половин милиард слънчеви панели да захранват домакинствата, автомобилите да се движат с електричество, потреблението на петрол да се свие с една трета, а секторът на т.нар. чиста енергия да бъде много по-широко застъпен, да осигурява повече работни места и да бъде подкрепян от държавни субсидии.


"Да накараме Америка отново да копае"


Тръмп обяснява, че иска да поведе "енергийна революция" в САЩ, като "рационализира" регулациите за опазване на околната среда, облекчи разрешителния режим и изтегли страната от глобалния пакт за борбата с климатичните промени. Според него тези ходове ще насърчат добива на нефт и газ и ще съживят умиращата въглищна индустрия, без да се правят компромиси с качеството на въздуха и водата.


Визията на Тръмп е Америка, в която отново се наблюдава сериозен добви на петрол и газ, миньорите са върнати обратно по местата си да търсят въглища, а приоритет на страната е икономиката на първо място - дори и да е в ущърб на природата.

© Reuters

Визията на Тръмп е Америка, в която отново се наблюдава сериозен добви на петрол и газ, миньорите са върнати обратно по местата си да търсят въглища, а приоритет на страната е икономиката на първо място - дори и да е в ущърб на природата.


Предложенията се връзват както с линията на поведение на Републиканската партия, така и с мотото на кампанията на Тръмп "Да направим Америка велика отново" - чрез възстановяване на традиционни бизнес отрасли, включително и тези, които в последно време пострадаха покрай международните търговски споразумения.


Въпреки че плановете срещат одобрение от страна на петролната индустрия, те получават и много скептични оценки дори сред близките сътрудници на Тръмп заради съмнения дали би успял да изпълни програмата си.


"Не Обама спря добива – цените го направиха", обяснява петролният милиардер от Тексас Т. Буун Пикънс, поддръжник на Тръмп. "Не знам какво би могъл да направи Тръмп, за да помогне на индустрията."


Усъвършенствана технология за добив доведе до бум на индустрията със 70% след идването на власт на президента Обама през 2008 г. САЩ се превърнаха в най-големия производител в световен мащаб, но това доведе и до спад в цените, тъй като търсенето не бе достатъчно. В момента цените за барел петрол са с над 50% по-ниски спрямо нивата от средата на 2014 г.
Въпреки че сривът на цените е добре дошъл за потребителите и за енергоемките производства, той доведе до фалит на десетки компании и остави без работа служителите на въглищните мини, шистовите полета и нефтените платформи.


Добивът на въглища, който някога е осигурявал работа на голяма част от американците, днес разполага с едва около 60 000 миньори.

© Associated Press

Добивът на въглища, който някога е осигурявал работа на голяма част от американците, днес разполага с едва около 60 000 миньори.


Според критиците плановете на Тръмп за съживяване на добива на газ ще ликвидират въгледобивната промишленост, която той обещава да съживи, тъй като става въпрос за два конкуриращи се източника на енергия.


Добивът на въглища, който някога е осигурявал работа на голяма част от американците, днес разполага с едва около 60 000 миньори. Секторът се превърна в символ на обещанието на Тръмп да съживи индустриите на командно дишане. В същото време думите на Клинтън, че ще спре бизнеса на "много компании за добив на въглища и на техните миньори", навредиха на имиджа й.
Ако Тръмп бъде избран за президент и изпълни обещанията си, това може да нанесе сериозен удар на околната среда: той иска САЩ да се откажат от сключеното в края на 2015 г. споразумение за борба с климатичните промени в Париж. Според него теориите за изменението на климата са измислица, а спазването на договорките от френската столица биха ощетили американската икономика с трилиони долари. Той иска да анулира плана за намаляване на въглеродния диоксид, да пронижи статута на Агенцията за защита на околната среда и да насочи работата й към "основната й мисия: чист въздух и чиста вода за всички американци, без оглед расата и доходите им".


Суперсилата на чистата енергия


Еколозите смятат, че ако държавите не започнат да изпълняват мерки като тези, заложени в споразумението от Париж, това ще означава още по-голямо увеличение на температурите, които на свой ред водят до смъртоносни бури, по-чести суши и повишаване на нивото на Световния океан заради топенето на ледовете.


По тази причина Хилъри Клинтън обяснява, че иска да направи Америка "суперсила на чистата енергия". Тя призовава за постепенно премахване на изкопаемите горива и обръщането към "чисти" източници на енергия като слънцето и вятъра, по-строги регулации за защита на природата и т.н.


"Можем да монтираме още половин милиард слънчеви панели. Можем да имаме достатъчно чиста енергия, с която да захраним всяко домакинство. Можем да изградим нова, модерна електрическа система. Това са доста работни места. Това е сериозна икономическа активност", обясни кандидатът на демократите на първия телевизионен дебат през септември.


Добиването на енергия от слънцето се подпомага от държавата чрез кредит в размер на 30% от общата стойност на системата. Тази схема трябваше да спре през 2016 г., но Конгресът удължи програмата с 5 години. Въпреки това цената на енергията, добита от слънчеви панели, също е спаднала драстично, дори и с държавните стимули.


Плановете на Клинтън включват инсталирането на още половин милиард слънчеви панели.

© Associated Press

Плановете на Клинтън включват инсталирането на още половин милиард слънчеви панели.


Клинтън обещава и да затегне регулацията за фракинга с цел опазване на въздуха и водата, да продължи на политиката на Обама за намаляване на нивата на въглеродния диоксид и т.н.


Според много анализатори нейният подход изглежда по-реалистичен от този на Тръмп. Въпреки това Клинтън вероятно ще срещне сериозен отпор за плановете си в Конгреса, ако републиканците запазят мнозинството си и в двете камари. В същото време някои еколози са скептични към кандидата на демократите, тъй като като държавен секретар тя е рекламирала пред европейските страни шистовия газ (според изтекли дипломатически грами). Освен това тя се забави с реакцията си срещу проекта за газопровода Keystone XL.


"Тъжно е, че в следващите 4 или 8 години ще трябва да я притискаме на всяка крачка, но ще го правим", обобщава Бил Маккибън, създател на инициативата 350.org, която настоява за пълно спиране на употребата на изкопаеми горива.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Защо електроенергията в САЩ е по-евтина, отколкото в ЕС или БГ?

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 298 Неутрално

  [quote]Според критиците плановете на Тръмп за съживяване на добива на газ ще ликвидират въгледобивната промишленост, която той обещава да съживи, тъй като става въпрос за два конкуриращи се източника на енергия.[/quote]

  Какво като са конкуриращи се и какво като Тръмп обещава взаимноизключващи се неща? Средният тъпунгер (а.к.а. избирател на Тръмп) тези неща не ги мисли. Той и не може да извършва тази дейност. Затова и Тръмп обича необразованите.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2039 Любопитно

  Както във всичко Тръмп се изказва като прост селяк!Цялата му визия в енергетиката е назадничава и глупава.Един обикновен популист!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#2] от "Правоверен грант-коментатор":

  Клинтън ще спечели въпреки манипулацията на директора на ФБР. А той през месец януари излиза в пенсия. Имало било писма, не знаел дали са нови или вече публикувани, не знаел и дали са важни, нито колко време трябва за разследване. Това е по-тъпо и от нашия Костинброд преди три години. Но в САЩ номерът няма да мине.

 7. 7 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 298 Неутрално

  [quote#5:"Messerschmitt"]Както във всичко Тръмп се изказва като прост селяк[/quote]
  Това е така, защото Тръмп е прост селяк.

 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  Чисто пропагандна статия в полза на Клинтовицата !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1734 Весело

  Почти на 90% съм сигурен, че каквито и рационализации да измислят в САЩ за енергийна ефективност, цената на бензина ще е по-ниска от тази в Б-г!

 10. 10 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  Пазарът вече променя света в ползва на чистата енергия. И в най- републиканските щати. В Тексас например, 10% от електроенергията е от вятър, Северна Дакота, 75% от енергията е от възобновими източници,.......

  Въглищата са загубена кауза, а Тръмп е най- обикновен популист.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 11. 11 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#1] от "V.Iliev":
  Заради онова шибано нещо, наречено "рентабилна икономика"
  И щот си нямат енергетици като нашите рум.оф., божомачев, никитувузев, ицетоковашки и още едно 'стотина бабаита.
  Не, че копелетата в щатите не ги тресе алчността, ама поне има /все още/ няколко механизма и начина да им се рЕзнат крилцата, поне малко.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 12. 12 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 909 Весело

  Аз харесвам г-жа Клинтън. Тя обещава на всеки данъкоплатец екологично чиста Тесла да се вози без да използва изкопаеми горива. Нейната политика е мъдра, интелигентна, зелена, с поглед към бъдещето и е антикомунистическа и антипутиниска за разлика от тази на Тръмп.
  Сега, някой може да каже, че Тръмп е простак, но пък него жените винаги са го харесвали, и това хубавите жени. А г-жа Клинтън жените не я харесват, поне не по този начин. За съжаление не си го признават, за да не ги обвинят във хомофобство и заради тези лъжи Клинтън ще загуби изборите

 13. 13 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#1] от "V.Iliev":

  Заради огромните инвестиции и липсата на задължително изкупуване на зелена енергия,която да се плаща от всеки американец(чрез сметката за ток).

 14. 14 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  [quote#6:"Yossarian"] А той през месец януари излиза в пенсия.[/quote]

  Шефа на ФБР е избираема длъжност с продължителност 10 години. Коми е назначен 2013-та, което означава, че ще се пенсионира 2023-та. Ако Хилари бъде избрана сега и преизбрана 2020-та ще приключи президенството си 2024-та година, 1 година след като на Коми му свърши мандата.

  Ако Хилари бъде избрана ще трябва да управа заедно с Коми, сегашният шеф на ФБР.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4727 Любопитно

  "Ако Тръмп бъде избран за президент и изпълни обещанията си, това може да нанесе сериозен удар на околната среда: той иска САЩ да се откажат от сключеното в края на 2015 г. споразумение за борба с климатичните промени в Париж. Според него теориите за изменението на климата са измислица, а спазването на договорките от френската столица биха ощетили американската икономика с трилиони долари. Той иска да анулира плана за намаляване на въглеродния диоксид, да пронижи статута на Агенцията за защита на околната среда и да насочи работата й към "основната й мисия: чист въздух и чиста вода за всички американци, без оглед расата и доходите им".

  Още един аргумент за това колко опасен може да бъде клоуна Тръмпи! Този идиот е глобална екологична опасност дори!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4727 Любопитно

  До коментар [#3] от "Yossarian":

  Да, и необразованите янки обичат Тръмпи!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#10] от "Realist":
  Въглищата не са точмо "кауза пердута"
  Последните разработки на Билингтън, и на няколко мастър-майнда от МИТ, вървят към намиране на рационално, екологично чисто и сравнително евтино спрямо КПД-то на тон въглища.
  Все още е в стадий разработка, но и употребата на шистовките преди 10 години беше ..."ееее, кур"
  Материята е силно "профи", а като човек от бранша, съм абониран за куп профи-бюлетини и онлайн списания и мога да ви кажа, че ще има сериозен пробив до няколко години.
  И сега съществуват методи за добив и индустриална употреба на въглища с около 70% чист ефект, лошото е, че са скъпи, изискват големи, дори огромни инсталации и са ефективни само ако въглищният консуматор се намира в радиус от не повече 15-20 км.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1129 Весело

  Днес е специален ден за Хилари-неин празник! Тя иска да паркира метлата си пред Белия Дом! Дали американците ще и' го позволят? Летящата метла е много екологично средство за придвижване, твърди Хилари в обръщение към избиратели!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  [quote#1:"V.Iliev"]Защо електроенергията в САЩ е по-евтина, отколкото в ЕС или БГ? [/quote]

  Щото renewables са 13% от производството на ток, а вътре в тях фототоците са 50 от 900 , или от общия ток фототоците са 0,7%

  http://www.eia.gov/beta/MER/index.cfm?tbl=T10.01#/?f=M&start=200001

  Обаче баба Родомски ще поправи тази неправда.

 20. 20 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  До коментар [#17] от "clutch":

  Съгласен, но технологията за погребване на отработеният въглероден двуокис от 15 години е само в пилотни проекти. В същото време електричеството от слънце и вятър поевтиня 100-150 пъти. И ще поевтинее още поне 4-5 пъти в рамките на следващите 5 години.

  Отделно, големите индустриални батерии го правят и удобно. В момента, Тесла завършва в Калифорния пилотен проект за 80 мегаватова батерия, която ще съхранява излишната енергия от слънчеви панели. Това е най- гомяната индустриална батерия в света в момента, втората е пак на Тесла и вече работи в Хаваи, 50 мегавата.

  Отделно, в Невада, край градчето Тонопа се намира най- голямата централа за концентрирана слънчева енергия в света, произвеждаща ток 24 часа в денонощието. През деня складира енергията в разтопена сол, през ноща използва топлината.

  Тези технологии поевтиняха, за сметка на това складирането на СО2 е от 15 години все в експериментален стадий.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 21. 21 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Според него теориите за изменението на климата са измислица, а спазването на договорките от френската столица биха ощетили американската икономика с трилиони долари. Той иска да анулира плана за намаляване на въглеродния диоксид"

  В което е 100% прав. Иначе е голяма изненада, че Клинтъница играе от страната на Ал Гор, Сорос, Блумбърг и корпорациите дето се канят да ни таксуват за една химера ей така щото сме много наивни, пардон "загрижени за природата", което не и пречи разбира се и са е първа приятелка на саудитските сатрапи.

 22. 22 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#10:"Realist"]Пазарът вече променя света в ползва на чистата енергия. И в най- републиканските щати. В Тексас например, 10% от електроенергията е от вятър, Северна Дакота, 75% от енергията е от възобновими източници,.......

  Въглищата са загубена кауза, а Тръмп е най- обикновен популист.
  [/quote]

  Не виждам допирни точки между въглищата и перките. Заводи с перки не можеш да захраниш - такъв случай няма до момента. Що се отнася до 10-те процента перки в Тексас, това е най-дерегулирания пазар на ел. енергия в света и щом има значи са икономически изгодни за конкретни нужди, в което няма нищо лошо. Проблема е когато дебилен апаратчик иска да налага перки и панели насила.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 23. 23 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#15:"Иво"]споразумение за борба с климатичните промени [/quote]

  Това е нещо като пакт на супер герои, срещу супер злодеи ли?

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 24. 24 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#14] от "Realist":

  Да, като цяло си прав за назначението и мандата. Затова ти сложих и плюс. Само че точно днес четох за уволнението на шефа на ФБР. Естествено има си процедура по импийчмънт, която минава през конгреса. Освен това, при определени условия президентът има право да уволни директора на ФБР (без одобрение на конгреса) и това се е случвало веднъж (при Бил Клинтън).

 25. 25 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#21:"lustmord"]Иначе е голяма изненада, че Клинтъница играе от страната на Ал Гор[/quote]

  И кое му е изненадващото? Демократи = климатичен алармизъм - Килъри = Кандидат на демократите. Такива са дебилите вътре и електорално, такава им е и политиката.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 26. 26 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2966 Весело

  [quote#22:"FTA"]Що се отнася до 10-те процента перки в Тексас, това е най-дерегулирания пазар на ел. енергия в света и щом има значи са икономически изгодни за конкретни нужди, в което няма нищо лошо. [/quote]

  Е, точно! Добави и големите промишлени батерии, които могат да съхранват енергията добита от този вятър и да я предоставят когато е нужна и няма вятър и ето ти решение използващо 100% възобновими източници. Защото дерегулираният тексаски пазар в момента се обръща и към слънцето, защото цената на слъчевата енергия също пада с пъти.

  Къде са въглищата в тази формула?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 27. 27 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  [quote#24:"Yossarian"]Освен това, при определени условия президентът има право да уволни директора на ФБР (без одобрение на конгреса) и това се е случвало веднъж (при Бил Клинтън). [/quote]

  Да, така е! И Бил Клинтън имаше неудобен шеф на ФБР. Азлично вярвам, че ТЯ ще е следващият президент и ще работи с Коми. Освен, ако Коми наистина си е превишил правата и може да загуби поста си заради това.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 28. 28 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#22] от "FTA":
  "Не виждам допирни точки между въглищата и перките"

  Връзката се вижда много ясно когато спре вятъра или няма слънце.

 29. 29 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Само това е достатъчно да дам предпочитанията си за Клинтън.
  Не че е свят.
  Стига разбира се и да удържи на думата, която е дала.
  В което, познавайки някои некни изяви, имам склонност да се съмнявам.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 30. 30 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#28:"lustmord"]До коментар [#22] от "FTA":
  "Не виждам допирни точки между въглищата и перките"

  Връзката се вижда много ясно когато спре вятъра или няма слънце. [/quote]

  Очевидно имам предвид, употребата на тока от вятър. Иначе що се отнася до надеждността, ефективността, мисля теца печели убедително.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 31. 31 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#26:"Realist"]
  Е, точно! Добави и големите промишлени батерии, които могат да съхранват енергията добита от този вятър и да я предоставят когато е нужна и няма вятър и ето ти решение използващо 100% възобновими източници. Защото дерегулираният тексаски пазар в момента се обръща и към слънцето, защото цената на слъчевата енергия също пада с пъти.

  Къде са въглищата в тази формула?
  [/quote]

  Добави във формулата и цената на мегават добита енергия и ефективността на производство. Тец-а е втори и в двата показателя, след аец-а.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 32. 32 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  До коментар [#31] от "FTA":

  В САЩ в момента, тока от природен газ е по- евтин от тока от въглища. Тази година природният газ измести въглищата от първото място. Въглищните централи в САЩ масово затварят. Аз мога да ви кажа например за най- голямата въглищна централа намираща се в западните щати, край Лас Вегас която бе затворена заради ниската ценат на природният газ и ниската цена на ток от фотоволтаци.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 33. 33 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2966 Весело

  [quote#31:"FTA"]Тец-а е втори и в двата показателя, след аец-а.[/quote]

  Цените не са това което бяха! От тецовете в момента природният газ убива въглищата в САЩ. Отделно, вятърната енергия и соларните панели. Вятърната енергия в момента е много евтина и комерсиално лесно и бързо приложима. Слънчевата е малко по- скъпя, но и тя е комерсиално приложима в големи проекти не само на покрива.

  А и, батериите идват, нещо което оправя непредвидимостта на вятърната и слънчевата енергия. Ако батериите паднат достатъчно, а това ще стане до 5-10 години, големите ферми с индустриални батерии ще са базовата мощност, не топлинни или атомни централи.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 34. 34 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#33:"Realist"]комерсиално лесно и бързо приложима[/quote]

  В какво?
  [quote#33:"Realist"]Слънчевата е малко по- скъпя, но и тя е комерсиално приложима [/quote]

  В какво?

  [quote#33:"Realist"]Ако батериите паднат достатъчно, а това ще стане до 5-10 години[/quote]

  Или цените на батериите трябва да паднат стотици пъти, или тяхната ефектиност и капацитет да нарастнат с толкова. Иначе "ако" баба ми беше нагоре с краката, щеше да е касичка.

  На тоя етап всички тия неща са спекулации и хвърляне на боб.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 35. 35 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 402 Неутрално

  П.С.
  [quote#32:"Realist"]В САЩ в момента, тока от природен газ е по- евтин от тока от въглища[/quote]

  Цената на въглищата се повишава изкуствено с държавни регулации. Иначе да, газа е евтин в момента и със сигурност по-надежден и конвертируем източник от вятър и слънце.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 36. 36 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  [quote#35:"FTA"]Цената на въглищата се повишава изкуствено с държавни регулации. [/quote]

  Няма как да се повиши. Цената на природният газ е ниска, добивът му е лесен, доставката му е още по- лесна и по- евтина. Тръбопроводи има навсякъде. Въглищата са загубени, независимо от популистката реторика ма Тръмп. И независимо от това, че САЩ са най- богатата на въглища страна в света.

  Виж, в Германия е друго, там са волтаици, перки и въглища, но пък си има причина за това.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 37. 37 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2966 Весело

  [quote#34:"FTA"]Или цените на батериите трябва да паднат стотици пъти, или тяхната ефектиност и капацитет да нарастнат с толкова. [/quote]

  Ами, батериите ги имаме сега, Тесла в момента завършва 80 мегаватова централа направена с индустриални батерии в Калифорния. Само Калифорния ще изгради 1.3 гигавата такива мощности до 2020-та.

  В Хаваи вече има подобна 50 мегаватова ферма от батерии.

  Тесла продава на ютилититата батерията Пауърпак от години, в момента, версия 2, която е 200 киловатчаса на парче и може да се интегрира с хоризонтално с неограничен брой пауърпаци.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 38. 38 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#2:"Правоверен грант-коментатор"]Дневник, Клинтън нали вече беше спечелила? Какво има повече да ни говорите за загубилия Тръмп.[/quote]

  Да бе, нещо май се променя редакционната политика! Ти ме изпревари, но не ти се сърдя!
  Странни са превратностите на съдбата!

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 39. 39 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Оставете тази боклучава статия! Дайте да си организираме форумен конкурс за най-голям вол. Победител в конкурса да бъде онзи,който последен твърди,че Тръмп ще загуби изборите. Аз залагам за Иво.

 40. 40 Профил на СМЕРШ
  СМЕРШ
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#5:"Messerschmitt"]Както във всичко Тръмп се изказва като прост селяк!Цялата му визия в енергетиката е назадничава и глупава.Един обикновен популист!!![/quote]Кое му е простото? Ти, какво разбираш от енергия? Не чети само глупави статии, за бъдещото. Кажи, СЕГА, на този етап, какво друго може да се направи? Не е толкова лесно, колкото да ръчкаш смартфона си- трябва и ЕНЕРГИЯ(постоянна, предвидима), а не само обещания. Времето на алтернативните източници, е само в БЪДЕЩЕТО. Да, тук- таме може да се направи, ама каква е цената и поддръжката? Е, затова не се говори!
  До коментар [#5] от "Messerschmitt":

  Смерть шпионам!
 41. 41 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Обама застана зад гърба на шефа на ФБР,което означава, че Хилъри върви към затвора и ще спасяваме президента. Работата на Хилъри стана рунтава.

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4664 Неутрално

  До коментар [#10] от "Realist":

  Тук съм съгласен с теб до момента до който не се намери начин за екологична и икономически оправдана употреба на въглищата.

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4727 Любопитно

  [quote#23:"FTA"]Това е нещо като пакт на супер герои, срещу супер злодеи ли?[/quote]

  Пакт на повечето държави по света под егидата на ООН за спасението на ОС и природата е, ето чети:

  https://unfccc.int/files/essential_background/convention/application/pdf/english_paris_agreement.pdf

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4727 Весело

  [quote#39:"gozambo"]Дайте да си организираме форумен конкурс за най-голям вол. Победител в конкурса да бъде онзи,който последен твърди,че Тръмп ще загуби изборите. Аз залагам за Иво. [/quote]

  А, защо не направо за най-заблудена овца. Победителя ще е този, който до последно продължава да си въобразява и мечтае, че идиота Тръмп ще стане президент! Аз залагам на гоЗамбо!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#33] от "Realist":

  "Вятърната енергия в момента е много евтина и комерсиално лесно и бързо приложима. Слънчевата е малко по- скъпя, но и тя е комерсиално приложима в големи проекти не само на покрива. "

  В момента точно 0.6% от ел. енергията в US идва от слънце, и 4.7% от вятър. Нито прир. газ (33%), нито въглищата (33%), нито атомната ел. енергия (20%) имат алтернатива в обозримо бъдеще.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8274 Неутрално

  Целия свят се бори с въглеродните емисии, Тръмп смята да ги увеличава.

 47. 47 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2966 Весело

  До коментар [#45] от "bellend":

  Мдааа, Калифорния в момента има 13.2 Гигавата инсталирани в слънце, 6.1 гигавата във вятър. Тексас има 7 гигавата инсталирани във вятър 534 мегавата инсталирани във слънце. Отделно САЩ имат 3.5 гигавата мощности в геотермални източници.

  Гледай мача другарко как няма да има алтернатива в близко бъдеще. Толкова и разбираш от икономика.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 48. 48 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  [quote#47:"Realist"]Тексас има 7 гигавата инсталирани[/quote]

  17.7 гигавата инсталирана мощност.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 49. 49 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#47:"Realist"]Мдааа, Калифорния в момента има 13.2 Гигавата инсталирани в слънце, 6.1 гигавата във вятър. Тексас има 7 гигавата инсталирани във вятър 534 мегавата инсталирани във слънце. Отделно САЩ имат 3.5 гигавата мощности в геотермални източници.
  До коментар [#47] от "Realist":
  Гледай мача другарко как няма да има алтернатива в близко бъдеще. Толкова и разбираш от икономика.


  Доста бомбастично, но ... засега 0.6% от слънце и 4.7% от вятър, повтарям. Просто аритметиката с батериите не излиза (всъщност излиза при ... 30с/kwh слънчева, при сегашна средна за US 12c/kwh):

  http://thebreakthrough.org/index.php/issues/renewables/the-grid-will-not-be-disrupted

  http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-06/tesla-s-new-battery-doesn-t-work-that-well-with-solar

  Освен ако не сте решили, подобно на Онтарио, да се сдобиете с най-високите цени на кwh в Сев. Ам. и да съсипете и без това съсипаната си промишленост. На добър час.

 50. 50 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Следвай бъдещето - там са парите,stupid. При положение ,че имаш атомни реактори да залагаш на въглища е лудост. Ветроходи срещу параходи, след това дизел и бензин, атомни ледоразбивачи и самолетоносачи. Дойде времето на чистата енергия....Накратко :Тръмп и поддържниците му залагат на миналото. Другото са фантазии. Ако САЩ не запазят водеща позиция ,ще бъде друг. Няма празно.

 51. 51 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2886 Весело

  Клитъристите още ли шават? 🐛

 52. 52 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "V.Iliev":

  щот иммм по вредна ....телешките стейкове тря намаят у вагнера ба парти

 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 894 Весело

  Човечеството продължава да използва въглищата като изтоник на енергия, щоме така, няма логика САЩ, където въглищните технологии са най развити, да не го правят!!!
  Мантрите на Клинтъница могат да имат място само след като Китай, Индия, Азия, Южна Африка престанат да използват въглищата като гориво....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4110 Весело

  До коментар [#39] от "gozambo":

  Дайте да организираме конкурс за форумен тапир. Победител ще е този, който твърди че Тръмп ще спечели, а той вземе, че загуби. Залагам на гозамбо и тръмпистите!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 55. 55 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4110 Весело

  До коментар [#38] от "Wagner":

  Редакционната политика никога не се е променяла. Просто тръмпистите болезнено реагирахте на всяка статия свързана с Тръмп, която обикновено бе предизвикана от негово бомбастично изказване или глупаво действие.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 56. 56 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#50] от "thepirineagle":

  "Дойде времето на чистата енергия....Накратко: Тръмп и поддържниците му залагат на миналото. Другото са фантазии. "

  OntariOWE от 2014 е в бъдещето - бяха закрити всички ел.централи с въглища.

  Резултат: 100% увеличение на тарифите за kwh за консуматори и 50% за бизнеси. 300,000 работни места в индустрията се изпариха в Мексико, Индия, Китай и пр. поради високи цени на ел. енергия. От нетен вносител във фед. бюджет, ОН е нетен получател. Провинциален дълг: С$350 bn, най-висок дълг на несуверен в света. Но белите мечки и китовете ще бъдат спасени!

 57. 57 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4110 Весело

  Гозамбо с поредната порция лъжи след писмото на Коми:
  [quote#371:"gozambo"]
  Обамата се изсули. тихомълком си канселира дванадесетте митинга, които трябваше да направи в подкрепа на Хилъри до деня на изборите. Джо Байдън заяви без да го питат, че той няма интерес от място в администрацията на Хилъри. Плъховете бягат от кораба.[/quote]

  Гозамбич, кво стана бе душко, Обама днес що ще търси на митинг в подкрепа на Клинтън?
  Или Сорос го държи с компромат и го е заставил?

  http://chicago.suntimes.com/columnists/obama-guidance-press-schedule-nov-1-2016-ohio-for-hillary/

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 58. 58 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#56] от "bellend":
  Учудвам се при положение,че в САЩ в цялата индустрия по добиване на въглища говорим за 60 000. Едва ли в топлоцентралите са много повече. От друга страна: чист въздух,преднина в развитието на нови технологии,което гарантира по-висок жизнен стандарт на бъдещите канадски поколения. За цената на колко долара на човек годишно казахте?
  А и не разбирам как ще бъде по-евтино на човек да живее в среда,където естествената биосфера е унищожена. За моралните и цивилизационни измерения въобще не става дума. Но пък някои приравняват човек на самосвал за ла*на,без съответстващия интелект,може и да са прави за мнозина......

 59. 59 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#53] от "boby1945":
  Да Боби, когато Китай,Индия и Латинска Америка използваха дървесина за гориво, Европа и Сев. Америка бяха на въглища. Когато гореспоменатите минаха на въглища,последните вече изтощаваха атома и минават на....чиста енергия през 21-ви век. Ужаст! Излиза с някой друг долар/евро по-скъпо в началото. При стандарта на Запад това се нарича стотинки

 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#56] от "bellend":


  [quote#56:"bellend"]Но белите мечки и китовете ще бъдат спасени![/quote]
  Няма да бъдат спасени, защото световното затопляне, доколкото го има, зависи от емисиите на СО2 и другите парникови газове по СВЕТ, а не от емисиите на някакви маниаци
  [quote#56:"bellend"]OntariOWE[/quote]не знам къде си в

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#59] от "thepirineagle":

  Глупости на търкалета, въглищата, наред с другите изкопаеми горива и възстановими източници на енергия си имат място в световната енергетика и ще имат още столетия!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 62. 62 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#58] от "thepirineagle":

  "От друга страна: чист въздух,преднина в развитието на нови технологии,което гарантира по-висок жизнен стандарт на бъдещите канадски поколения. "

  Постарайте се да осмислите поста ми. Говорим за драстично намаляване на disposable income поради високи цени за бизнеси и семейства. Ако топлоцентралите в ОN на въглища бяха напълно модернизирани, ефектът за емисиите щеше да е много близък до този от затварянето им. Но всичк бешее подчинено на идеология, а не на рационално мислене.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK