Референдум 2016: Да гласувам или не

Референдум 2016: Да гласувам или не

© Юлия ЛазароваМного форми на управление са опитвани и ще бъдат опитвани в този свят на грях и неволя. Никой не се преструва, че демокрацията е перфектна или всемъдра. Всъщност е казано, че демокрацията е най-лошата форма на управление, с изключение на всички други, които са опитвани през вековете.


Това са думи на сър Уинстън Чърчил пред британския парламент в края на 1947-ма година. Две години по-рано Чърчил губи изборите от Лейбъристите въпреки героичното му лидерство през войната и въпреки че тихоокеанския театър все още не е приключил. И като един английски джентълмен, вместо да се обиди на партията, народа си и света, просто прави това, което дългът му предполага – отива в опозиция и чака до 1951-ва, когато отново е избран за премиер.


Чърчил разбира много добре три неща за демокрацията – тя не е перфектна и демократичните общества правят грешки, точно както никой човек не е перфектен и всеки прави грешки; всяка демократична система крие в себе си безброй противоречия, парадокси и дилеми; в крайна сметка другите форми на управление водят до "беден, гаден и кратък живот" за повечето хора, а демокрацията поне дава шанс за търсенето на щастие (the pursuit of happiness). За това и остава неин защитник въпреки, че в конкретния момент точно той е лично прецакан от писаните и неписаните й правила. Както, между другото, са прецакани самите британци след референдума си за излизане от ЕС (Дилема първа – да се уважи ли решението на суверена въпреки че е безспорно в негов ущърб?).
Но за да има демокрация и свобода, трябва да се спазват определени базови принципи. По този въпрос Рейгън предупреждава: Свободата не е никога по-далече от едно поколение от изчезване. В момента, в който спрем да следваме принципите на демокрацията, изчезването на свободата става само на една ръка разстояние.


Историческите и съвременните примери по света са много повече от случаите, в които свободата и демокрацията са запазени. В България е дори по-опасно, защото демокрацията, доколкото я има, е незряла и фасадна. И буквално всеки ден трябва да се правят усилия за това страната да не се превърне в такава, в която животът е беден, гаден и кратък, колкото в някоя от постсъветските републики или в неразвитите страни в Африка, а леко и бавно да се върви в посока на нормалните и добре изглеждащи от вътре и от вън западноевропейски страни.


Един от неписаните принципи на нормалната демокрация е,
че когато има референдум, се провежда обществено обсъждане по въпросите в него


Без значение дали въпросите на референдума са "готини", "интелигентни" или полезни. Без значение дали инициативата за него е на личност или партия, която харесваме, или не. И след референдума приемаме резултатите без значение дали ни харесват или не. Такива са писаните и неписаните правила на демокрацията, която е единственият (за сега открит) пазител на свободата. За това, когато някой попита: "ще приемете ли резултатите от изборите", не отговаряме като Доналд Тръмп онзи ден – "ще ги приема... ако победя". Защото това инфантилно поведение води до разрухата на демокрацията и загубата на свободата.


За това, когато "Шоуто на Слави" инициира референдум, гражданите и сериозните медии имат дълг за това как да действат. Както и Чърчил има дълг, когато въпреки успешното си управление, народът го натиква в опозиция. В нашия случай дългът диктува, че личността, публичната фигура и евентуалният бъдещ политик "Слави Трифонов" се оставят настрана, а референдумът се разглежда като част от обективната политическа реалност. Защото в демокрацията няма нищо лично, въпреки че всичко се прави от личности.


Заради това разглеждаме отделно:


Първо - да гласуваме ли на референдума
Второ - инициативата на Слави Трифонов в полза на общото благо ли е или не


По първото: от една страна някои от въпросите имаха силно популистки привкус и нито един от тях няма лесен и ясен отговор – нужно е да се положи усилие (като тези, които полагаме всеки ден) за да бъдат разбрани позитивите и негативите на предложенията. Усилия, които много хора няма да направят, но въпреки това ще гласуват. От друга страна накрая всички ще трябва да се съгласим с взетите решения. А политиците от основните партии, по някаква наистина неясна за мен причина, не си правят труда да проведат адекватни кампании. А законът гласи ясно, че "предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели." Това значи, че прагът за референдума в момента е 3.5 млн. гласа и изобщо не би било изненада, ако той бъде преминат.


Вероятно повечето управляващи и опозиционни политици си мислят, че пак ще се повтори сценарият с референдума за "Белене" – отговорите ще са положителни, но няма да се мине бариерата и в парламента ще оплетат нещата по такъв начин, че на практика цялото упражнение по пряка демокрация да е безсмислено. Но демокрацията не работи така. Неписаните й правила гласят, че резултатите от референдумите трябва да се уважават, а обратното е позволено само при особени (форсмажорни) обстоятелства. Особена е ситуацията с излизането на Великобритания от ЕС, но в нашия случай такива обстоятелства отсъстват. А неглижирането на референдума в Народното събрание ще доведе до загуба на доверието в него, което и без това е под критичните нива и ще обезсмисли цялата идея за директно гражданско участие във взимането на важни политически решения.


Това е и дилема (втора), в която немалко граждани са поставени. Ако например искат да гласуват с "не" на някои от въпросите, но осъзнават, че ако гласуват така само увеличават шанса гласуването от референдума да доведе до задължително за парламента "да". Пълният отказ от гласуване и по трите въпроса пък води до още по-лош резултат – референдумите загубват легитимността си на инструмент за водене на политика. И така пак се обръщаме и тръгваме към азиатските постсъветски републики и се отдалечаваме от нормалните европейски страни.


Демокрацията и свободата ни дават и набор от изходи от тази дилема. В конкретния случай инициираният референдум позволява, когато отидем да гласуваме, да вземем решенията си за всеки един от въпросите поотделно. Не гласуваме на "Референдума на Слави", а на референдума на гражданите.


Напълно легитимно гражданско решение е да гласуваме "да" на един въпрос,
"не" на друг, а на трети да се въздържим


От ЦИК между другото официално ни дават това право, когато в методологията си пишат, че "избирателят може да гласува по един, по два или по трите въпроса, предмет на референдума." /Въпросите са за задължително грасуване, мажоритарен избор на депутати и за партийната субсидия./


По второто – инициативата на "Шоуто на Слави" в полза на общото благо ли е или не? И тук отговорът е комплексен. От една страна използването на допитване до гражданите за да се решават важни политически въпроси, е добра практика. Да, гражданите могат да дадат отговор, който противоречи на общия им интерес – така стана на референдума за излизане от ЕС в Англия и Уелс. За оставане в ЕС, обаче, гласуваха в Шотландия, Северна Ирландия, Лондон и Гибралтар. А част от работата на политиците, публичните лица и дори медиите, училищата и университите е да образоват гражданите по въпросите, засягащи общото благо. За това референдумът иницииран от Слави е в полза на обществото, без значение от резултатите от него.


Защото дава среда, в която могат да се чуят различни мнения и да се проведе дискусия по общите въпроси. Нещо, което по принцип рядко се случва. А ако има един фактор, който универсално навсякъде по света влияе върху това колко добре функционира една демократична система, това е винаги нивото на образованост и заинтересованост у гражданите.


Референдумът, разбира се, има и своите проблеми. Първо, значителна част от въпросите се оказаха в противоречие на конституцията. За това си има институции (в случая президентът и Конституционния съд), които да се задействат и да си свършат работата. Това се случи. Второ, около питанията има сериозен популистки привкус – за съжаление тук партиите отказаха да изпълнят образователната си функция и да разкажат на обществените групи, които представляват, аргументите си против или за въпросите. Трето, самото "Шоу на Слави" не спази един от неписаните принципи на демокрацията – че нищо не е лично. Простотията с късането на снимката на президента ще остане в историята като срамен момент в новата история на страната. А поводът за това беше, че Плевнелиев просто си вършеше работата (не като човек, а като институция, в чиято характеристика влиза да брани писаната Конституция на Републиката).


Това ме подсеща и за последната дилема на демокрацията -


рационалните граждани гласуват на избори за идеи, принципи и политики,
а не за хората, които ги представляват и олицетворяват


Така на Референдум 2016 не се гласува за или против Слави Трифонов. Гласува се за трите отделни въпроса, свързани с политическите правила на страната. И всеки гражданин има правото да бъде "за", "против" или да се въздържи от гласуване по всеки от въпросите. Без значение какво е мнението му за инициаторите на референдума.


Още за и против мажоритарните избори - четете тук.
За задължителното гласуване и аргументите в подкрепа или срещу него - тук
Да се намали ли партийната субсидия - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  ЗА всеки референдум ! Това е пряка демокрация и борба със статуквото !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Така и не разбрах - да гласувам, или не?

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  Референдумът на Слави е доста глуповат !
  СЕГА трябват тези ДВА :
  1- Рeфepeндyм зa cъдeнe нa винoвницитe зa нaциoнaлната кaтacтpoфа 1991 -2016 ГОДИНА !
  2- ПРОТИВ приемането и заселването на мигранти от Близкия Изток, Афаганистан, Пакистан и Африка!!!

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Не гласувайте!
  Пазете статуквото,ТО ще се погрижи за вас!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Така на Референдум 2016 не се гласува за или против Слави Трифонов. Гласува се за трите отделни въпроса, свързани с политическите правила на страната.
  ----------------
  Съгласен съм.
  В допълнение да не гласуваш на референдума (независимо как) си е отказ от участие - сърдете се сами на себе си з резултата.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Този конкретен референдум - НЕ!
  Въвеждането на мажоритарни избори по начина, предложен от шоумените Е ОПАСЕН и ЕДИНСТВЕНО И САМО ЩЕ НАПРАВИ СТАТУКВОТО НЕПРОБИВАЕМО.
  Не случайно никъде по белия свят националния законодателен орган не се избира в мажоритарни избори в два тура с абсолютно мнозинство.
  Да не се гласува на този референдум (т.е. да не осигури нужното участие, за да стане задължителен) е единствения сигурен начин да се противодейства на хората, които ще гласуват понеже видиш ли СлавиТУ е готин и громи статуквото, без да си задават въпроси какво точно ще последва.

 7. 7 Профил на пасъм
  пасъм
  Рейтинг: 598 Любопитно
 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 951 Неутрално

  На това му викат к*р-капан.

  Ако не гласуваш, има вероятност гласувалите с "да" най-вероятно ще спечелят и изборите да станат задължителни, пък мажоритарния вот да бетонира трипартийната система. Тези които си мислят "няма да гласувам и референдумът няма да мине" рискуват да изпаднат в ситуацията на про-ЕС британците, които бяха наказани за високомерието си.

  Ако обаче гласуваш с "НЕ" легитимираш референдума, увеличиваш шанса той да мине изискуемият праг на участие.

  Накратко, ако не подкрепяш въпросите на референдума в сегашната ситуация си обречен...

  Колкото до личността на Слави - проблемът не е, че е чалгар, а че нагло подвежда хората. Твърди, че цели да смени системата, а на практика "бетонира" управлението на трите най-големи партии в страната. И сценаристите му, писали въпросите, 100% знаят какво всъщност правят, защо го правят и за КОЙ го правят.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#5] от "qwertqwert":

  Абе не е точно така. С оглед на факта, че много хора ще подкрепят идеите на Трифонов без и самите те да знаят защо, разумните остават малцинство. Щом са малцинство значи с гласа си само ще придадат излишна легитимност на референдум, който не подкрепят.

 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 951 Неутрално

  [quote#2:"napitbratmu"]Така и не разбрах - да гласувам, или не? [/quote]

  Ако искаш референдумът да се провали и вярваш, че достатъчно хоря няма да гласуват, смъквайки избирателната активност под 3,5 млн. по този начин - не гласувай.

  Ако си против някое от предложенията, но смяташ, че дори без твоя глас референдумът ще събере поне 3,5 млн. гласа - гласувай "против".

  Ако подкрепяш някое от предложенията, което и да е - гласувай "за" при всички положения.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4992 Неутрално

  Трябва да гласуваме независимо от резултата. Това все пак е пряка демокрация.

 12. 12 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#5] от "qwertqwert":

  Трифонов и шоуто му направиха така, че много хора да игнорират референдума, защото не ги харесват.Заради наглостта и арогантността, която непрекъснато показват на екран и заради чалгата, която се опитват да изкарат етно-фолк.
  Показателен е концертът на Орлов мост и хората, които бяха там - половината признаха, че отиват там заради музиката, а другите не можеха да назоват въпросите на референдума, въпреки, че в покрепа на това е събитието.
  И ако на мястото на Борисов, Станишев или който и да е от тези в парламента сега, скоро се смени с Трифонов - не, благодаря!Той е от същата порода - жаден за слава, пари и внимание.Егоцентрик и откровен простак!

 13. 13 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#11] от "pet_fire":

  Т.е. да гласуваме, за да въведем изборна система, която да направи статуквото безсмъртно?

  Доста странна логика.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Гневно

  "Дилема първа – да се уважи ли решението на суверена въпреки че е безспорно в негов ущърб?"

  НЯМА такава дилема! В истинската демокрация суверен на държавата трябва да бъде именно НАРОДЪТ!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4992 Неутрално

  До коментар [#13] от "zenola":

  Не съм писал че трябва да подкрепим с "ДА" на един или всички въпроси.

 16. 16 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 510 Разстроено

  Личният ми анализ на мотивите зад този рефередум показва, че това е един вид тест - сондиране до каква степен матряла е склонен да следва и гласува едни нов спасител на следващи парламентарни избори. Отговорите нямат никакво значение и затова въпросите са толкова откровено безидейни.
  Тоя филм сме го гледали вече няколко пъти, но Българинът е пословично известен с късата си памет, та предвиждам че отново предстои премиерата му.

  Умен и красив жълтопаветник.
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  [quote#13:"zenola"]Т.е. да гласуваме, за да въведем изборна система, която да направи статуквото безсмъртно? [/quote]
  и как ще стане това на практика ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  "Пълният отказ от гласуване и по трите въпроса пък води до още по-лош резултат – референдумите загубват легитимността си на инструмент за водене на политика. И така пак се обръщаме и тръгваме към азиатските постсъветски републики и се отдалечаваме от нормалните европейски страни."

  Тук съм съгласен с автора. Затова ще гласувам и на трите въпроса, като на единия ще отговоря с не (за мажоритарните избори).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на regin
  regin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не харесвам дългия, но на референдума му ще гласувам. Стига големи пари за партий и партйики и лелини, лелинчовеи движения на бай сам от америка. Що всички слушат и повтарят като папагали антируска пропаганда, да им дават пари само американците.

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  "Дилема първа – да се уважи ли решението на суверена въпреки че е безспорно в негов ущърб?"
  - И кой е Господа-Съдник? Дали нещо е в ущърб на суверена, или не, решава самият суверен.

 21. 21 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#2] от "napitbratmu":
  [quote#2:"napitbratmu"]Така и не разбрах - да гласувам, или не?[/quote]
  Доколкото разбрах, те приканва да гласуваш. И да попълниш и на трите въпроса квадратчето "не". Аз смятам точно така да направя.

 22. 22 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2808 Весело

  "...евентуалният бъдещ политик "Слави Трифонов" ..."

  Господи, ще сънувам кошмари! Дори при наличието на условието "евентуалният".

  ПС Слава Богу, че с Брекзита популизмът върви на залез. Иначе никакво чувство за хумор нямаше да ни помогне- досега шутовете никнеха като гъби, не напразно клоунската маска вместо да весели, стряска хората!

 23. 23 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#21] от "zegi":

  "Доколкото разбрах, те приканва да гласуваш. И да попълниш и на трите въпроса квадратчето "не". Аз смятам точно така да направя."

  Лъжеш, ще ги попълниш с "Да", а неговата и твоята въдица е за риби, който, кълвяйки на нея, правят референдума легитимен. В последните дни видимо сменихте тактиката- сега борбата е не за "да" на референдума, защото е ясно, че тези, които ще гласуват на него ще поставят "Да", а за това, да има и достатъчно "Не", за да има резултатът от него сила. Но българинът вече веднаж продемонстрира своето чувство за самосъхранение, тогава само ДСБ със своето "Не" успя да вкара референдума за обсъждане в парламента. Верен партньор на БСП, нищо не можеш да кажеш!

 24. 24 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  [quote#6:"zenola"]Този конкретен референдум - НЕ!
  Въвеждането на мажоритарни избори по начина, предложен от шоумените Е ОПАСЕН и ЕДИНСТВЕНО И САМО ЩЕ НАПРАВИ СТАТУКВОТО НЕПРОБИВАЕМО. [/quote]
  Глупаво е да не гласувате, госпожо. Ако сте против мажоритарните избори, отговорете с "не" на този въпрос. Вашият глас има много повече смисъл от писането по форуми.

 25. 25 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#12] от "chinaski":

  Трифонов и шоуто му направиха така, че много хора да игнорират референдума, защото не ги харесват.
  -------------------------
  Това обаче е първосигнално.
  Все пак се задава въпрос, а не отговор.
  Има ли толкова голямо значение ,че иницииращият въпроса е продажен меркантилен чалгар?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 26. 26 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  [quote#6:"zenola"]Не случайно никъде по белия свят националния законодателен орган не се избира в мажоритарни избори в два тура с абсолютно мнозинство. [/quote]
  Грешите, госпожо! САЩ и Великобритания са двете държави с мажоритарни избори за парламент, за които се сещам веднага. Има и други, но оставям на Вас да ги откриете.

 27. 27 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#8] от "majorman":


  [quote#8:"majorman"]На това му викат к*р-капан. [/quote]

  КурТ-капан - вълчи капан....иначе, за коментара - +++

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 28. 28 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  [quote#8:"majorman"]Колкото до личността на Слави - проблемът не е, че е чалгар, а че нагло подвежда хората. Твърди, че цели да смени системата, а на практика "бетонира" управлението на трите най-големи партии в страната. И сценаристите му, писали въпросите, 100% знаят какво всъщност правят, защо го правят и за КОЙ го правят. [/quote]
  Идеята за мажоритарни избори е да гласуваш за конкретна личност, а не за партийни листи, съставени от все едни и същи политически мижитурки и дирижирани "отгоре".
  Ако някоя малка партия извади във Вашия избирателен район кандидат, който познавате и на когото можете да гласувате доверие, няма ли да гласувате именно за него?

 29. 29 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  [quote#10:"majorman"]Ако си против някое от предложенията, но смяташ, че дори без твоя глас референдумът ще събере поне 3,5 млн. гласа - гласувай "против". [/quote]
  Тези "сметки" може да излязат грешни. И тогава?

 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Чърчил съзнателно е излъгал, защото по-добро от представителната система (добра за партийни игрички, които маскират несменяемата олигархична власт, и които са по-евтини от откровена диктатура в постоянна бойна готовност) е пряката демокрация, при която демагози като него просто не виреят.

  По въпроса от заглавието: гласувайте само защото политиците се нервират от референдуми. Два пъти НЕ (мажоритарството е пак маска на партиите, щом не можете по всяко време да отзовете представителя, а задължителността прави купеният вот просто по-евтин, нищо зруго), третото ДА, макар че и лев на глас им е много.

  властта ражда паразити
 31. 31 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Глупости на фльонги. Борба със статуквото е умното гласуване на избори. Всичко друго е шумотевица без ефектм

 32. 32 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#20] от "plebs":

  От решаване, виждаш го нашия "суверен", дето е по-скоро "суеверн".

 33. 33 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  [quote#12:"chinaski"]Трифонов и шоуто му направиха така, че много хора да игнорират референдума, защото не ги харесват.Заради наглостта и арогантността, която непрекъснато показват на екран и заради чалгата, която се опитват да изкарат етно-фолк[/quote]
  Референдумът поставя конкретни въпроси. Няма значение кой ги е инициирал!
  Вие можете ли да съберете 400'000 подписа, за да предизвикате референдум с Ваши въпроси? Не можете! Тази огромна работа някой вече е свършил вместо Вас. Няма значение дали този някой се казва Трифонов или Иванов.
  Аз НЕ съм фен на Слави, но наглост и арогантност не виждам.
  Не слушам чалга, но чалготеките са пълни, а концертните зали - полупразни.

 34. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  " И като един английски джентълмен, вместо да се обиди на партията, народа си и света, просто прави това, което дългът му предполага – отива в опозиция."

  Досущ като "нашите"

 35. 35 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "uporit":

  Ами тогава лобизмът ще се премести от големите към малките партии, а хонорарите на лобистите ще са единствените разходи на спонсорите, защото няма да издържат цели партии (тоест политеческите обръчи на бизнес групировките)

  властта ражда паразити
 36. 36 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 260 Неутрално

  [quote#20:"plebs"]- И кой е Господа-Съдник? Дали нещо е в ущърб на суверена, или не, решава самият суверен. [/quote]

  Това само при условие, че е в състояние да прецени истинските последствия от решението си. А за това се изисква определен инструментариум

 37. 37 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Демагогията достигна невиждани висоти!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 38. 38 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 490 Неутрално

  "в крайна сметка другите форми на управление водят до "беден, гаден и кратък живот" за повечето хора, а демокрацията поне дава шанс за търсенето на щастие (the pursuit of happiness)."
  Що за миш-маш, г-н политолог? Цитатът за бедния и гаден живот е от Хобс и се отнася за държавата или по-точно социалния договор. Който, според Хобс, може да е тираничен; Хобс като ранен теоретик изобщо не се интересува от съгласието на двете страни по договора (както например Лок). Търсенето на щастие е глупотевината от Декларацията на независимостта. Щастието е субективно психологическо понятие и по-добре да не се ползва в такъв дебат. Всяка система, даваща предвидимост (било то Китайската империя или Швеция), позволява търсенето на индивидуалното щастие. Към този кърпеж политлогът добавя и импресиите на Чърчил и Рейгън. Те някакви авторитети по демокрация ли са? Съветваме г-н Щурм да не върви по стъпките на г-н Дайнов, който пише експертни мнения пълни с импресии избирателни цитати.

 39. 39 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#25] от "qwertqwert":

  Има ли толкова голямо значение ,че иницииращият въпроса е продажен меркантилен чалгар?

  Има, разбира се!На теб ако ти е приятно някой лъжец, да ти дава акъл как да не се краде, за мен това е неприемливо и неморално.Утре Трифонов ще се намести на мястото на някого, който псуваме днес и после - какво стана.Примери - Орешарски и Борисов, царя - Станишев!

 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4469 Неутрално

  Не виждам как референдума изобщо може да направи съществуващото положение по лошо?!

  klimentm
 41. 41 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Гласувайте на референдума! Ако не гласувате за Трайков за президент...ще се хапите 5 пъти на едно место, както американците, ако гласуват за женската кандидатка......но след вторник ще бъде късно за всички....

 42. 42 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#40:"klimentm"]Не виждам как референдума изобщо може да направи съществуващото положение по лошо?!

  До коментар [#40] от "klimentm":

  Много просто! Брекзит! Когато въпросите надхвърлят компетентността на питаните решението меже да е кантрапродуктивно.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 43. 43 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 900 Весело

  Едно не мога да разбера - като на някои им е толкова любима пропорционалната система защо не си избират по нея жените и мъжете, ами там все се натискат за мажоритарен избор.

 44. 44 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  До коментар [#2] от "napitbratmu":

  Не пипай бюлетината,така легитимираш учиндолското славейче и едновременно с това увеличаваш броя на ВЗЕЛИТЕ УЧАСТИЕ .
  Интересно КОЙ написа на ХИТЪРЧО ПЕТЪРЧО това витиевато "материалче"!Той сам не е способен да го стори !

 45. 45 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 447 Весело

  Този вчера писа против Референдума, днес няма ли почивка?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 46. 46 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#10] от "majorman":

  Добър отговор.
  И в тази връзка - има ли проучвания какви са нагласите и колко % ще гласуват на референдума?

  simple mind
 47. 47 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  [quote#28:"uporit"]Идеята за мажоритарни избори е да гласуваш за конкретна личност, а не за партийни листи, съставени от все едни и същи политически мижитурки и дирижирани "отгоре". [/quote]
  Това си е "мижи да те лажем" отвсякъде! Гледам, изрядният комунист, др. Валери Найденов обясняваше същото при Славчуто, задавайки патетично въпроса "ти знаеш ли кой ти е народният представител"? И тоя се пише журналист, който го пита. Даже през ум няма да му мине да се сети, че депутатите именно затова се наричат "народни" представители, защото загърбват интереса на една определена група заради общия. А вие продължавайте да манипулирате гражданите, нда... Нека си мисли стадото, че нещо зависи от него... тъй както Дългия си представя, че е млад, красив, богат и известен... И политик, ххаха, и политик!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 48. 48 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Когато има глупави въпроси,и електората не е компетентен да отговаря се изражда иначе добрата идея за пряка демокрация!

 49. 49 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#2] от "napitbratmu":

  Ами това си е твой личен избор. Няма кой да го направи освен теб. Затова чети, мисли, избирай.

 50. 50 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#43] от "dorn":

  Хайде сега пък ти.... между брак и демокрация има толкова много разлики, че дори не знам откъде да започна

  Знам обаче как да свърша: и да искаш да се таковаш със Слави, и да не искаш Слави да те такова, гласуването на референдума едва ли нещо ще промени.

 51. 51 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "uporit":

  Че то и сега има мажоритарност в изборите!Дори и малка партия да го предложи или инициатиевн комитет!Дори има преференция за избиране.Какъв е проблема тогава!Явно,че Славчо Трифонов и компания не разбират материята на изборния закон,и задават от глупави по-глупави въпроси!Винаги партиите решават кой да бъде издигнат за кандидат за каквото и да било!Ако обаче се решава с абсолютно мнозинтво от два тура ще останат кандидатите на големите партии!Така,че Славчо и компания ще бетонират статуквото на големите мафиотски партии!

 52. 52 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Разбира се, че трябва да се гласува. Нали сме граждани на тази страна. И живеем в нея. Следователно трябва да знаем какво да изискваме от политиците. И по какъв път искаме да вървим.
  Другото е бягане от отговорност!

 53. 53 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Референдумите са хубаво нещо. НО от добър замисъл в началото, се получи коренно противоположен резултат с останалите 3 въпроса в него. Всъщност сИ е активно ДС-мероприятие в момента.
  Конкретно на този референдум НЕ ТРЯБВА ВЪОБЩЕ ДА СЕ ГЛАСУВА.
  Който още не го е разбрал, и да му го обяснявам до неделя, пак няма да го разбере.

 54. 54 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#2] от "napitbratmu":
  Ноо сложна рабта чуек... питай жената...

 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  До коментар [#48] от "protivbspdpsatak":

  ти как разбра, че електоратът не е компетентен ? особено по въпросът със субсидиите , които плаща на партиите ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  [quote#31:"lechevalier"]Глупости на фльонги. Борба със статуквото е умното гласуване на избори. Всичко друго е шумотевица без ефектм[/quote]
  затова след 27 години сме на дъното, гарантирано от ГЕРБ !!! да ти имам довода и популизма.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Лично аз на референдума няма гласувам на референдума.Мотивите ми са следните.Против и трите въпроса съм,убеден съм че ,че и трите решения значително ще влошат демокрацията и политическата система.Превеса на отговорите ДА е сигурен,мога да повлияя единствено на задължителността .А за демокрацията,референдума е просто инструмент,Да опорочиш задължителността му е като да вземеш чук от пиян,който вместо да забие пирон,ще изпотроше всичко,включително и ръцете си.

 58. 58 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#55] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти пък от къде разбра,че точно един лев трябва да се плаща на партиите за подаден глас??????Славчо Трифонов и компания от къде разбраха,че точно един лев трябва да бъе субсидията за подаден глас на избори за партия???????Чакам отговор.

 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  До коментар [#58] от "protivbspdpsatak":

  има да чакаш. ти къде го видя този 1 лев ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  [quote#55:"КМЕТ В СЯНКА"]ти как разбра, че електоратът не е компетентен ? особено по въпросът със субсидиите , които плаща на партиите ?[/quote]
  Против съм едно от положенията в закона ,че се задават само въпроси,на които може да се отговори с ДА и НЕ,
  Ако въпросът беше изберете между двете алтернативи.
  1.Партиите да се финансират от бюджета,съобразно резултатаите им от изборите
  2.Партиите да се финансират от наши и чужди частни лица и частни и държавни корпорации съобразно уговореното между тях.
  нещата щяха да изглеждат различно,

 61. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  До коментар [#60] от "slonsco":

  без държавни корпорации моля !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 62. 62 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#59] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти изобщо знаеш ли трите въпроса които са зададени в референдума?????Явно не след като ме питаш къде съм видял 1 лев за подаден глас!!!!!!!

 63. 63 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Непрекъснато се внушава, че този референдум е против статуквото. Напротив, ако се узаконят тези предложения, се затвърждава статуквото.

 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Весело

  До коментар [#62] от "protivbspdpsatak":

  май ти НЕ си разбрал съдържанието на въпроса - толкова ли ти е капацитета ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#61] от "КМЕТ В СЯНКА":

  http://news.bnt.bg/bg/a/yasni-li-sa-vi-vprosite-za-natsionalniya-referendum Прочети внимателно трите въпроса,и друг път не задавай глупави въпроси!

 66. 66 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#64] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти не си разбрал съдържанието на въпроса,щом ми задаваш глупав въпрос от рода къде видя 1 лев???????Хайде поспри се малко,и понаучи нещо,защото и децата са информирани от теб!

 67. 67 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#63] от "kutlovchanin":

  Много точно казано!Радвам се,че има хора които като ва които мислят разумно!Браво!!!!!!!!

 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  До коментар [#66] от "protivbspdpsatak":

  годишната държавна субсидия - стана ми мъчно за гошо тъпото !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#60] от "slonsco":

  Много добре разсъждавате!Ето,че има хора като вас които мислят логично и разумно!

 70. 70 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#68] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е годишната държавна субсидия де!Не е ли един лев?????????И Славчо Трифонов и компания откъде изкопаха това?????Как определиха,че точно един лев трябва да бъде??????Не се хващайте на въдицата на тъпите им въпроси!Те са некомпетентни да задават важни въпроси за България!

 71. 71 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 689 Неутрално

  [quote#8:"majorman"]На това му викат к*р-капан. [/quote]

  - без да се засягате - "курт капан" от турски - демек вълчи капан

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  До коментар [#70] от "protivbspdpsatak":

  годишната да но това не е цялата субсидия. сметни малко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#72] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти сега нов въпрос ли измисли за субсидиране на партиите?????Айде сега кажи колко ще взимат на година за подаден действителен глас?????Аз ти казвам един лев,според въпроса на Славчо учиндолския!Ти кажи колко????

 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  даже и тези субсидии са им много на партиите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Никакво гласуване и лигитимиране на славчовия референдум!
  Няма да обслужа една самозабравила се простовата личност, за да подкрепя уж "развитието на демокрацията"!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Весело

  До коментар [#73] от "protivbspdpsatak":

  а за един мандат колко ще вземат- прост въпрос като за милиционер.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#8] от "majorman":

  И аз така мисля, защото мажоритарни избори бетонират големите партии.Във Великобритания Фарадж имаше 18 процента подкрепа, а получи един депутат. Ако Славчо иска да влиза във властта трябва да е малоумен да иска мажоритарни избори.Все пак не мисля, че на референдума ще гласуват достатъчно хора.И какво ще се промени ако депутатите са наполовина? Или отпускат по-малки субсидии за партиите? Това са все политически въпроси, които слабо вълнуват хората.

 78. 78 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Чрез въвеждането на мажоритарни избори за парламент в два тура с абсолютно мнозинство.

 79. 79 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#15] от "pet_fire":

  Единственият сигурен начин да пропадне този референдум е да не събере достатъчна избирателна активност, която да направи резултатите от него задължителни.
  Инак - твърде много са хората, които нито знаят, нито разбират, ама щом има чалгица и пивки приказки, значи е за добро, т.е. ще гласуват с "за". А след това всички заедно ще теглим от резултата.

 80. 80 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  [quote#61:"КМЕТ В СЯНКА"]без държавни корпорации моля ![/quote]
  Практика е и дружеств с държавно участие,вкл преобладаващо или изцяло такова да извършват теансфери към корпорации,които са свързани с партии,както и да са в специални отношемия с такива и става дума не само за български,но и за чужди .Тази практика не е пресечена,а и не виждам изгледи да бъде,Както и тази обществени поръчки или концесии да се печелят от определени фирми които или са свързани с определени партии и/или/ се отблгодаряват за това.

 81. 81 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  [quote#26:"uporit"]Грешите, госпожо! САЩ и Великобритания са двете държави с мажоритарни избори за парламент, за които се сещам веднага[/quote]
  Там изборите не са в два тура и са с обикновенно мнозинство,А и едва ли някой нормален би искал правителството да се излъчва не дори от мнозинството депутати,а от партията с мнозинство,както е във Великобритания,Там има други механизми,част от които чисто партийни и традиции,които препятстват вземане на опасни и вредни решения в повечето случаи,каквито тук не са на лице.И задавалили сте си въпроса,защо са само тези две държави,

 82. 82 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1346 Весело

  [quote#3:"karabastun"]Референдумът на Слави е доста глуповат !
  СЕГА трябват тези ДВА :
  1- Рeфepeндyм зa cъдeнe нa винoвницитe зa нaциoнaлната кaтacтpoфа 1991 -2016 ГОДИНА ![/quote]
  2. Съдене на виновниците за кражбата, прикриването и замазването на следите на парите от задграничните дружества както и получателите на "куфарчетата" и връщане на парите на държавата и отнемане на имуществото на незаконно забогателите ( чрез т. нар. куфарчета)

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 83. 83 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Да, искам референдуми по 2-3 на година. Засега съм "не" на мажоритарния вот и "да" за другите два. Жалко, че махнаха въпроса за броя на навлеците.

 84. 84 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  [quote#26:"uporit"]Грешите, госпожо! САЩ и Великобритания са двете държави с мажоритарни избори за парламент, за които се сещам веднага. Има и други, но оставям на Вас да ги откриете.[/quote]
  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electoral_systems_map.svg

  Ето карта на света според избирателмите системи.В Европа за е почти само вариации на пропорционална,като никъде няма мажоритарна в два тура.Да отбележа,че не за всички избирателните системи има статии на български,това за колко е компетентен българския избирател по този въпрос

 85. 85 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#26] от "uporit":


  До коментар [#81] от "slonsco":

  И Франция например, господине. но както вече са Ви казали по-горе с една съществена разлика. Обединеното кралство и САЩ не избират своите представители на два тура с абсолютно мнозинство, а ползват т.нар. система “first past the post” - избран е кандидатът, събрал най-много гласове в един тур. Дори и във Франция (примерът, който обикновено се привежда) за парламентарни избори се използва мажоритарна система вдва тура, но с абсолютно мнозинство се избира кандидат само на първи тур. До втория кръг се допускат всички кандидати в даден едномандатен район, събрали 12.5% от гласовете на първи тур - и, поне хипотетично, това биха могли да бъдат до 8 кандидата. На втори тур побеждава кандидатът, събрал най-много гласове, макар и не постигнал абсолютно мнозинство.

 86. 86 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2808 Весело

  До коментар [#28] от "uporit":

  "Ако някоя малка партия извади във Вашия избирателен район кандидат, който познавате и на когото можете да гласувате доверие, няма ли да гласувате именно за него?"

  Ако си балък, вари се в собствения си сос и не прави другите балъци. Торбите с пари така ще закрият твоя кандидат, мутрите така ще го натикат в миша дупка, че той дори ще забрави, че се е готвел да кандидатства. И ще благодари на Господа, че ще остане жив (евентуално).

 87. 87 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  До коментар [#78] от "zenola":

  хайде по-конкретно (ако можеш)

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 88. 88 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  До коментар [#80] от "slonsco":

  трябва да се обяви за престъпление.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 89. 89 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#25] от "qwertqwert":

  "Има ли толкова голямо значение ,че иницииращият въпроса е продажен меркантилен чалгар?"

  Да се подлагат на референдум такива важни въпроси в тази политическа обстановка, в която се намираме, е силно контрапродуктивно за България, опасно и с дълбоки отрицателни последици. Мажоритарният вот означава парламента да се предаде на представителите на едрия капитал и петата колона- у тях са големите пари, с които ще се купуват и поддържат кандидати и задкулисно ще се отстраняват неудобните. Задължителното гласуване при тези санкции е смехотворен смокинов лист. Намаляването на субсидиите ще увеличи зависимостта на партиите от същия този едър капитал (колко удобно, а?), а увеличаването- зависимосстта на партиите от държавата и нейния апарат.
  Не напразно нито един политик или партия не иска да се върже с инициирането на такъв референдум. Но клоунът, или както го наричаш,продажен меркантилен чалгар, е удобна фигура, още повече че не се гнуси от начина, по който получава парите си. Затова и беше поставен на амбразурата. Първият тайм-концерта той проигра безапелационно. Дотолкова, че целият му щаб и емисарите в медиите обърнаха палачинката и вместо агитация "За" започнаха да пробутват кьорфишеци като тази статия- гласувайте с "Не", но гласувайте, моля ви се!
  Сега чакам да се опропасти и във втория тайм.

 90. 90 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Референдум се прави, когато има възможност за лансиране на компетентно мнение. Какви са компетенциите на населението по зададените въпроси? Кой ги обяснява с последствията? Просто тази бюлетина не трябва да се взима, защото повишава процента на участие.

 91. 91 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Дневник яко се запретнали да се опитат да обезсмислят и минимизират референдума. През цялото време се опитват да ни изкарат тъпи и несведущи, поддадени на гибелния популизъм и чалгата. Разбира се всичко това в синхрон с мразещите драгалевски смърфове. От триста кладенеца вода докараха за да докажат че 150 милиона лева давани на партиите в рамките на 4 години са ок за нацията и че назначаването на депутати по списък е важно и спасително за демокрацията.

  Дневник, ето ви моята прогноза. Референдумът ще е на кантара да е валиден, а резултатите ще са подавляващо ДА което практически му дава валидност дори и при недостатъчна активност. Напусто ще са драгалевските ви напъни да бъде провален референдума, но затова пък лъсна наяве кой колко е демократ и кой колко е за реформи.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 92. 92 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#89] от "Дон Кихот":
  Мажоритарният вот означава парламента да се предаде на представителите на едрия капитал и петата колона
  -----------------------------------
  Всички масово бъркате мажоритарен с непартиен вот.
  Ако ставаше така - 2009 година защо не влезе мажоритарно нито един такъв?????

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 93. 93 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#50] от "nocomnet":

  Нито знаеш как да почнеш нито къде ще свършиш, защото си едно зомбирано наплашено говедо което като му покажат една гола картуна наречена слави толкова се спича че не вижда и сеното, даже отказва и да преживя.

 94. 94 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2015 Весело

  "Както, между другото, са прецакани самите британци след референдума си за излизане от ЕС (Дилема първа – да се уважи ли решението на суверена въпреки че е безспорно в негов ущърб?)."

  Стигнах до тук и приключих. И как точно лицето разбра, че това решение "безспорно" е в ущърб на британците? Нямам нищо против да изкаже мнение по темата, ама подобни присъди от последна инстанция вече станаха жалки. Аман от хора дето си мислят, че са някакви нови Седем мъдреци и каквото на тях им се иска да е вярно е природен закон.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 95. 95 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Кой както го учи акъля , така да постъпи. Не искам чието и да е мнение.

 96. 96 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#85] от "zenola":

  Точно това казвам,никъде в Европа,а мисля и в цивилизования свят законодателен орган не се избира мажоритарно в два тура с абсолютно мнозинство на втори тур между първите двама кандидати,кавото се предлага на референдума.Ако ще се правят експерименти,предпочитам да не съм опитна мишка.

 97. 97 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 1980 Весело

  [quote#2:"napitbratmu"]Така и не разбрах - да гласувам, или не?[/quote]

  До коментар [#2] от "napitbratmu":

  Както обикновено - пак не си разбрал.
  Прави каквото искаш. Гласувай на байкуй мамата. Гласувай на референдума, но с не, за да не падне субсидията на бай онзи.

  Не е лесно да си гербер.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 98. 98 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#97] от "Чарли":

  Благодаря за съвета. Много ценен беше

 99. 99 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Има нещо принципно сгрешено в правилата за провеждане на референдуми в България. Проблемът е в това, че гласовете на неподкрепящите се пръсват между две възможни опции, а подкрепящите имат само една. Това създава неравнопоставеност на различните позиции и облагодетелства подкрепящите. За подкрепящите има само възможността да гласуват с "Да", докато за неподкрепащите има възможност да гласуват с "Не" или да не гласуват изобщо.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 100. 100 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Хората дадоха отговор на този въпрос Петре. Номерът на политическата олигархия не мина.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK