Вяла кампания, непредсказуем резултат, очаквани пазарлъци

Цецка Цачева, Румен Радев, Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Красимир Каракачанов са основните претенденти за президент.

© Дневник

Цецка Цачева, Румен Радев, Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Красимир Каракачанов са основните претенденти за президент.В последния ден на предизборната кампания "Дневник" попита трима политолози какви резултати очакват на изборите за президент и вицепрезидент в неделя. Те оцениха и кампанията на кандидатите за държавен глава и дадоха мнение може ли тя да повлияе на резултатите от вота.


Евгений Дайнов: Румен Радев-президент е най-вероятният сценарий


Този път имаше малко повече кампания от предишни пъти. Имаше диспути по телевизиите, гражданинът успя да се информира. Като цяло предизборната кампания беше средно вяла, като за една посткомунистическа страна - в Узбекистан например е по-вяла.
Напоследък обикалям страната и имам възможност да говоря с различни хора. Имам впечатления и от студенти, които ще гласуват за първи път. В последните десетина дни има повишено обществено внимание към изборите.


Очевидно ген. Румен Радев прави неочакван скок нагоре. В последните дни Красимир Каракачанов също бележи такъв скок. А в последните дни е много важно кой върви нагоре. Цецка Цачева е катастрофален кандидат за ГЕРБ и това все повече се вижда.


В момента дори не е ясно какво ще стане на първи тур. На втори Цецка Цачева ще отгърми. На мен ген. Румен Радев-президент ми се вижда най-вероятният сценарий.


Огнян Минчев: Изходът от балотажа ще зависи от пазарлъците между партиите


Очевидно е, че основна цел на управляващите, а и на част от политическия елит като цяло, бе компанията да бъде максимално подценена. Акцентът бе в експониране на партиите в публичния живот, а не толкова на техните кандидати, макар че изборът е мажоритарен.


Кандидатите на двете големи партии ГЕРБ и БСП бяха селектирани по начин, който не предполагаше да бъдат сериозно афиширани като личности. Цецка Цачева не се радва на голяма популярност. Ген. Румен Радев е новобранец в политиката.


Колкото по-надолу отиваме в номерата на бюлетината, толкова по-разточителни и екстравагантни стават личните обръщения на кандидата към избирателите. Преминавайки през средното ниво - Красимир Каракачанов, Трайчо Трайков и Ивайло Калфин - от една страна представители на партии, а от друга - лесно разпознаваеми политици, и слизайки надолу по стълбицата, вече сме свидетели на един разгул, на самохвалство, примитивизъм и ексцентричност. Който, ако се замислим, е унизителен за гражданското и националното ни достойнство.


Кампанията определено страдаше от дефицит на сериозни дебати по ключови национални проблеми, които се отнасят до правомощията на президента. Когато говорим за дефицит на дебати, говорим за дефицит в две измерения - неохота на самите кандидати, започвайки от Цецка Цачева и ген. Румен Радев да дебатират. Те са склонни на монолози, но не и на диспути. Тези, които влязоха в дискусии, снижиха нивото до неприлично ниско равнище.


Вторият аспект от липсата на дебати - съдържателните аспекти от бъдеща президентска политика не бяха засегнати или бяха засегнати в недостатъчна степен. Национална сигурност, бежанци, външна политика единство на нацията, демография, ценностни, основания на кандидатурата за президент бяха отсъстващи неща от кампанията. Толкова по-приятно впечатление направи скромното, но съдържателно участие на един кандидат - Господин Тонев от Българска демократична общност. С малки медийни ресурси той представи ценностна и политически алтернативна позиция.


Като цяло кампанията деградира стойността на позицията президент в българския публичен живот.


Не очаквам особени изненади в неделя - най-вероятния резултат е балотаж между ГЕРБ и БСП, като изходът от балотажа ще зависи от пазарлъците в седмицата между първи и втория тур.


Първан Симеонов: Има реален шанс ГЕРБ да загуби изборите


Имаше много интересна предкампания - скучна, но напрегната, докато разберем кои са кандидатите. Бавенето беше при обявяването на кандидата на ГЕРБ. След това стана неочаквано интересно - мнозина си мислеха, че ГЕРБ ще издигне Йорданка Фандъкова за президент и ще бие. Но ГЕРБ издигнаха неубедителна кандидатура и стана интересно. В началото мислехме изборите за предрешени, но сега няма нито един изследовател, който да даде недвусмислена прогноза кой ще бие.


Общественият климат се преобърна и се преобърнаха нагласите. В последните дни ГЕРБ почна да свиква с мисълта, че може да загуби тези избори и че ген. Румен Радев може да ги спечели. Но до балотажа има много време.


Предизборната кампанията беше по учебник - ГЕРБ се опита да размие опозиционния вот, БСП да го обере. Имаме кандидати срещу БСП - Ивайло Калфин и Татяна Дончева. Един антисистемен кандидат - Веселин Марешки. Един конкурент Пламен Орешарски. И един много силен конкурент Красимир Каракачанов. Плюс опцията "Не подкрепям никого". Първият тур изглежда като всички за сметка на БСП. ГЕРБ прие само тях за противник - отиде на дебат само с тях. И двамата кандидати заедно не отидоха на дебати с останалите.


Това беше и една кампания, в която се неглижира референдума. Към момента не е невъзможен изход обаче той да мине прага на валидност. Но са много важни повелите, които партиите ще дадат как да се гласува. И това как факторът задължително гласуване на изборите ще повлияе на активността на референдума.


Изборите ще са интересни, защото в най-новата политическа история има реален шанс ГЕРБ да загуби.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK