Когато ви предложат бюлетина за референдума, кажете "Не, благодаря"

Публика на Слави Трифонов на концерта по повод референдума

© Георги Кожухаров

Публика на Слави Трифонов на концерта по повод референдумаТекстът е от "Фейсбук". "Дневник" го публикува с разрешението на Огнян Минчев. Той е един от политолозите, излезли с позиция, в която обясняват защо са против мажоритарен избор на депутати


Когато в неделя ви предложат бюлетина да гласувате за референдума, отговорете "Не, благодаря!". Оставям настрана проблема за това дали е израз на гражданска чистоплътност да използваш развлекателно ТВ шоу, за да пропагандираш политически каузи. Съдържателно отговорът и на трите въпроса би следвало да бъде "Не".


Изборът на "личности" чрез мажоритарен вот е
един от утвърдените митове на българския преход
Моят роден град е Варна. Ако вместо един многомандатен избирателен район, Варна придобие 14 едномандатни избирателни района, аз картинно си представям кой и как ще участва в избора на 14-те "личности". Янко Станев веднага ще плъзне по Владиславово. Роми, кебапчета, бой... Други избирателни инструменти да ви споделям ли? Дълга поредица от "личности" ще хукнат да запалят по една свещ горе - на хлебозавода... Там е молитвеният дом пред несъществуващата вече групировка... Бих започнал да ви изброявам и победоносните "личности", но ще почакам до парламентарните избори... Същото ще е в Несебър, Дупница, Кирково...


Не, че сега е напълно различно.


Но при избор на влияние между националните олигархични структури
и местните, локалните мафии, за предпочитане са националните


Когато партиите предлагат списък с кандидати, те все пак поемат публична отговорност за личностите в него. Каква публична отговорност ще поемат онези от Владиславово и от хлебозавода във Варна? При мажоритарен избор на парламент ще се събудим с Народно събрание, в което заседават адвокатите на най-бруталните местни бандити в България. Гледайте си изборите за кмет и съветници - не питайте за парламентарните!


Задължително гласуване имаме и сега. И какво от това?


Няма нищо задължително, когато не можеш да задължиш някого. Нито го знаеш в коя част на света е, нито можеш ефективно да му наложиш санкция, че не е гласувал, а ако му наложиш -


следващия път задължително ще гласува с ръчно написан ласкав поздрав до майка ти,
до майката на държавата, на партията и на лидера й...


Или ще гласува за "Атака", Митьо Пищова и за Дупнишката мадона - ей така, за да ти го ...


Това ли е целта на занятието? Или по-скоро целта е да изчистим от избирателните списъци тези, които живеят в чужбина и ще се окажат два поредни пъти негласували - просто защото е нямало къде да гласуват в радиус от 500-600 км?


Субсидиите на партиите може да бъдат намалени, но не 10 пъти


Просто защото ако партиите нямат официално получени и подконтролни финанси, доходите им с куфарчета през задния двор - а оттам и зависимостите им от прословутото "задкулисие" рязко ще нараснат. Не че сега тези зависимости са малки. Проблемът трябва да се дебатира открито и сериозно, а не да се свири на вечната струна - "Защо онези взимат пари, а аз - не?"


Някой може да попита - защо тогава да не гласуваме на референдума с отговор "Не" и на трите въпроса? Защото го легитимирате по този начин чалгаджийския референдум на хитрите селяндури, докопали национален ефир. Затова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK