Икономика на бежанците и нейната употреба

Протест в София срещу приемането на бежанци, проведен на 7 октомври.

© Георги Кожухаров

Протест в София срещу приемането на бежанци, проведен на 7 октомври.Текстът е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Броят на бежанците се увеличавал, срещу нелегалните трябвало да се употребява огнестрелно оръжие ("като към нашественици"), те били скрити, но организирани терористи. И още: да се връщали там, откъдето са тръгнали, да се възстановяла по този повод задължителната военна повинност, да се внимава с "Турция", защото щяла да ги използва за изнудване на "Европа" и "България". И още "води се политика на изгонване на българските граждани и заместването им с бежанци от арабските страни". И още


Човек, без да иска, чува тези послания, дори ако не се интересува от кандидат-президентската кампания.
Всъщност бежанците намаляват


От 1993 г. до септември т.г. броят на лицата, потърсили закрила в България, е малко под 63 000[i]. Техният брой се увеличава четири пъти от 2012 към 2013 г. и от тази до миналата година нараства три пъти, от 7 100 на 20 400 души. През 2016 г. броят на потърсилите закрила спада с 30%, а предоставянето на бежански и хуманитарен статут на практика спира. Бежанският статут през 2016 г. бива ограничен повече от дванадесет пъти (от 4 700 на 400), а хуманитарният – около два и половина пъти – от 890 на 362 души.


От 2000 г. досега бежанците в България са около 11 хиляди. Казвам "около" за ориентация – никой не може да докаже, че тези хора са останали в България. Но дори и да са останали в България, те са 0,2% от населението за 2015 г., около 23% от новородените граждани на страната и 9% от пренеслите се в отвъдното.


Тази група, дори и в пълен състав, не може нито замести отиващите си от този свят сънародници, нито да измести прираста на населението – колкото и скромен да изглежда той днес. Да не говорим за какъвто и значим "коефициент на заместване" – притокът на бежанци за шестнадесет години е много по-малък от напусналите страната 29 500 души само за 2015 г.


Т. нар. "заплаха"


България е страната в ЕС с най-голям процент мюсюлманско население – 13%. Това положение ще се промени, ако Албания, Македония и Босна и Херцеговина станат някога членове на ЕС (и ако емигрантската вълна запази интензитета си към страни като Франция или Германия например). Друга страна с 13% мюсюлманско население е Руската федерация – след анексията на Крим, но най-вече поради броя на собствените мюсюлмани и емигрантите от централна Азия.


За разлика от Русия, у нас правителството не води война с нито един от регионите с турско или помашко население, не го използва за решаване на вътрешнополитически проблеми като убийство на опозиционери и страната не е жертва на ислямски по произход тероризъм. Последното е важно, защото жертвите на този тероризъм в Европа са 280 пъти по-малко отколкото в мюсюлманските страни. Т.е. въпреки съществения брой хора, изповядващи ислям, България, подобно на другите балкански страни, не е засега цел на терористи.


Това е ясно дори при елементарен преглед на статистиката на Global Terrorism Database на Мерилендския университет. Последният случай от юли 2012 г. е спрямо израелски туристи. А на страната принадлежи дългогодишният рекорд по жертви на терористичен акт – този от 16 април 1925 г., който и досега е ненадминат по политически последици.


Както стана дума, в действителност хората с бежански статус не са 11 хиляди, какъвто е списъчният им състав.
Почти за никой (освен за хората с роднини) България не крайна цел на пътуването. Най-вероятният реален брой останали в България бежанци е между 6,5 и 7 хиляди. Една трета от тях са деца. Интересно е някой да обясни как срещу деца се употребяват огнестрелно оръжие и изобщо се предприемат някакви радикални мерки.
Напрежението в някои места за настаняване показва, че:

 • между групите бежанци има собствени междуособици по религиозни и етнически причини;
  гетоизацията е глупава политика и не може да доведе до намаляване на напреженията;
  сблъсъците между групи бежанци са породени от неизбежно разминаване на очаквания и реалност;
  резултатът от сблъсъците е около 100 пъти по-незначителен от телесните повреди, които едни български граждани са нанесли на други такива през 2015 г., ако се съди по статистиката на осъдените за нанасяне на такива повреди.
В антропология е известно едно наблюдение, наречено "закономерност на Мийд": струпването на скучаещи мъже без работа винаги създава обществени проблеми. То е вярно и за бежанските гета, и за циганските квартали, и за футболните запалянковци.


"Заплахата" от бежанците се състоя не в това, че те са много, а в това, че те са малко, а онези от тях, които могат да бъдат оценени като риск от тероризъм, са просто единици. Иначе казано основната заплаха може да дойде от неспособността службите по поддържане на ред и оценка на рисковете да си вършат работата.
Обстоятелството, че няма терористични актове въпреки седемкратното увеличение на заявленията за бежански статут от 2012 към 2013 г. и трикратното такова увеличение от 2013 към 2015 г. показва, че въпросните служби се справят с работата си.


Ако списъчни 11 хиляди бежанци са разпръснати по селата, те не биха били изобщо забелязани. Бежанците са градски феномен. Събрани на едно място винаги са изкушение за някой ксенофоб или популист да се яви с камера или да свика агитка, за да "документира" напрежението. В крайна сметка заплахата от ксенофоби и популисти е по-голяма от броя на бежанците, какъвто и да е той в момента.


Икономика на бежанците


Някои знаменателни събития и факти не намират обяснение без да се обърнем към икономиката на проблема. Шейсетима мъже не могат да изминат пеша 60-70 километра към вътрешността на страната, без да бъдат водени от хора, които са в координация с органите на реда. Оградата по границата не се руши, но се преминава. Включително от големи семейства с малки деца, дори пеленачета. Или някой ги води, или – за по възрастните – има начин да се прехвърлят през нея. Разходът, казват, е за няколко дюшека, които се прехвърлят през бодливата тел.


Отделно е разходът за водачите. Вероятно по около 100 евро на бежанец, независимо от възрастта. За около 60 души, възнаграждението е около 12 млн. лв. за четири години.


Но това не е всичко. За да посрещнат този разход и други бежанците тръгват с някакъв запас от средства. Неизвестно е да са правени изследвания за техния обем. Но аз съм правил подобно изследване за бежанците по време на Косовската криза от 1999 г.[ii] Тогава се оказа, че самофинансирането на бежанците е около 70% от бюджетните разходи на страната домакин (ако в сметката се включат абсолютно всички разходи по веригата на проверката, приемането и обслужването на кандидатите за бежански или хуманитарен статус, независимо от това дали той им се предоставя).


По аналогия може да се предполага, че от 2013 г. досега бежанците са внесли в България поне 300 млн. лв.
За страната тези пари са пренебрежимо малко. Но не е така за гидовете, за хората, които търгуват с тях или им предоставят някакви услуги, за населените места, където има бежанци или чакащи статут. От 2014 г. редовно през някой-друг месец се разхождам в района на "Лъвов мост" в София. Наистина е възможна тревога, породена от споменатата закономерност на Мийд. Но същата тревога предизвикват от години, дори отпреди бежанската криза, струпванията на скинхед и черноризци по централните улици на града, когато някоя патриотична политическа партия организира шествие.


При по-внимателно вглеждане се разбира, че някой продава нещо, което иначе би изхвърлил – от джапанки, бельо и стари дрехи, през почти продънени тенджери и до временна работа на по-яките младежи и мъже и други услуги, които те са готови да платят. Business as usual.


Част от икономиката на бежанците е и отчитането на тяхната бройка. Колкото по-голяма е тя, толкова повече биха били средствата за "справянето с проблема". Изглежда напълно рационално този проблем да се раздува.


Използването на бежанците


Докато обслужването на бежанците е нормален бизнес, независимо дали се използват бюджетни средства или средства на самите бежанци, използването на проблема, породен от тях, за нетипични бизнес цели е най-малкото аморално.


Статистиката показва, че бежанците намаляват и че държавните органи се справят относително добре с крайните рискове за сигурността, колкото и те да изглеждат малко вероятни.


През 2015 г. 35 души са осъдени за трафик на хора, а притокът е над 20 000. Това показва, че бизнесът с водачеството през граница и вътре в страната не е много рисков, а приходът от него – ако са верни горните предположения – е все пак 2 млн. евро. Част от тази сума отива за смазване на системата.


Очевидно е още, че проблемът не може да бъде решен нито с употреба на огнестрелно оръжие, нито има нужда от опълчение на будни ксенофоби, нито с въвеждане на задължителна военна повинност, нито с пропаганда на методи, употребявани от властите в съвременна Русия.


Всъщност отстояването на такива "решения" е най-големият политически риск на България през 2016 г.


[i] Всички данни за България за от Държавната агенция за бежанците.
[ii] Виж: Стопанското влияние на бежанците за страната домакин: България. София, ИПИ, 1999, достъпно на: http://ime.bg/pdf_docs/papers/ref%20-short-bg.pdf .

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  станчев малкий, я кажи за толкова години незаконните мигранти (не Бежанци) с колко допринесоха за БВП и с колко ощетиха бюджета на най-бедната държава в ЕС ? Пак платени внушения !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 599 Весело

  Предлагам т.нар. бежанци у нас да си съставят правителство. Красен Станчев може да им стане министър на икономиката и търговията....Боже, Боже...скъсани джапанки и продънени тенджери....

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1564 Любопитно
 4. 4 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Боже, Боже, Русия нямала политика, ние /за разлика от тях/ сме имали....Русия е имала политика към другите народи и религии от столетия, един Казахстан или Бурятия и Тува са доброволно присъединили се към Русия други вери и народи. А към нас даже македонците се определят за различни.
  Ние нямаме политика нито към българските мохамедани, нито към потурчващите се цигани, нито към българите в Приднестровието ,Украйна и въобще навън.
  Ама ще интегрираме талибани къде никой не е успял,

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 2103 Весело

  Една трета били деца!? Ахахаха.. още млякото е по брадите им
  Поредният толерастно романтичен опит за промивка. Ама малко са баламите вече!!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Айде , мерси от още муслита !

  Всъщност бихме могли да приютим бягащи от зверствата образовани християнски семейства - стига да искат да останат тук !!!

 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Много интересна статия. Подобно съм чувал от хора в системата - че бежанците са дойна крава за цяла верига хора и институции и че най-много насъскват срещу бежанците именно тези, които най-много се облагодетелстват. А има и отклоняване на вниманието от 300 000 руснаци у нас.

 8. 8 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Мдам, пак бежанците!
  А жестоката истина е,че на ЕС му трябват спешно млади хора!
  При раждаемост 1,3 деца на семейство, просто това е единственият изход!Но най-голямото шоу ще е в България,където ще бъдат заселени милиони мигранти!!!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Глупости на търкалета, таваришч Станчаф...

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  За разлика от Русия, у нас правителството не води война с нито един от регионите с турско или помашко население, не го използва за решаване на вътрешнополитически проблеми като убийство на опозиционери и страната не е жертва на ислямски по произход тероризъм."Това е много добре и така трябва да продължи.Обаче по въпроса за пресичащите границата където си поискат не е този начина както се постъпва.Не става дума за използване на огнестрелно оръжие,обаче се оказва,че много от бежанците се правят на"застреляни" и най невинно казват - нали в Европа има свободно предвижване на хора-стоки и капитали и те не се чувствали нарушители.Тук е работата не само на българското правителство а и на всички правителства да водят разяснителна работа с тези хора,А ако има рецидиви да се постъпва по законите на държавата.Щото не само в България,в цяла Европа има протести срещу това нашествие на чужденци и де факто и де юре те са престъпници след като не са пресекли границата през КПП.Няма еднакво прилагане на закона.Това дразни и трябва да се промени.

 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  "По аналогия може да се предполага, че от 2013 г. досега бежанците са внесли в България поне 300 млн. лв.
  За страната тези пари са пренебрежимо малко. Но не е така за гидовете, за хората, които търгуват с тях или им предоставят някакви услуги, за населените места, където има бежанци или чакащи статут."

  Едва ли са внесли нещо мигрантите, това първо. И второ таваришч Станчаф очевдино толерира каналджийството, щото видиш ли гидовете печелели пари от мигрантите. Чудите се откъде да изсмучете доводи в полза на тълпите на границата.

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8649 Неутрално

  "Всъщност отстояването на такива "решения" е най-големият политически риск на България през 2016 г."
  А един от тези, дето го отстояват, даже има опасност да стане президент.

 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  станчев, голяма боза си из@кал- никой не знаел колко били бежанците, ама били намалявали?!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Любопитно

  До коментар [#7] от "spiegel":

  Спокойно бе!
  Ше изгоним руснаците и ще ги заменим със сирийски инженери,и афганистански гинеколози!Така е по либерално и демократично!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 15. 15 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  [quote#7:"spiegel"]най-много насъскват срещу бежанците именно тези, които най-много се облагодетелстват[/quote]

  Това очевидно няма как да е вярно. Никой не коли кокошката която снася златни яйца, че тия дето най-много печелели да викат най-много срещу бежанците

  Няма шики-мики.
 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2434 Весело

  Мантрата как нелегалните имигранти "бутат" икономиката е една от по-новите псевдо-научни постановки на леваците, които естествено не се доказват емпирично, а само с приказки и безпочвени теории. Нещо като простотиите на Кейнс за ролята на държавата в икономиката, които също се изучават като Божието слово, нищо че просто не са верни и никога не са били. Като създадеш достатъчно богат набор от подобни заклинания и вече имаш нова религия - левичарството всъщност е точно това. Абсолютно безпросветната вяра в някакви догми. Че държавата-майка е добра, че хората трябва да бъдат управлявани насила в името на "общото благо", че нелегалните икономически имигранти (които разрушават обществените порядки навсякъде където отидат и ги заместват с родната си диващина) са "стимул" за икономиката и благосъстоянието, че има повече от два пола и че педофилията и кръвосмешението са нормални неща и трябва да бъдат приемани. Явно и Станчев е решил да става от жреческата класа на тази нова религия.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  А че хората си продавали старите джапанки на мигрантите е направо умилително. По-смешен довод не можахте ли да измлислите.

  Няма шики-мики.
 18. 18 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#14] от "Кой е Бах?":

  А, не! На всяка цена трябва да поканим още 300 000 руски пенсионирани кагебисти и военни да се заселят, докато крещим срещу няколко хиляди сирийци.

 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#15] от "Радан Фън Шуй Кънев":

  Да, изглежда абсурдно, но са ми го казвали хора, които знаят съвсем конкретно за какво и за кого говорят.

 20. 20 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Станчев, я дай дефиниция за бежанец? а после отиди и преброй колко са сирииците по центровете и около Халите, и пак ни пиши....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 21. 21 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "около 23% от новородените граждани "

  И това според автора е като доказателство, че няма какво да ни притеснява, почти всяко пето новородено е с чужд произход, и то при положение, че тия се увеличават прогресивно? До едно-две поколение българите ще се стопим, ние имаме по 1-2 деца само и много емигрират. Не знам как някой може да приема тази статистика като успокояваща!

  Първо, както за хиляден път си говорим, това не са бежанци, а мигранти. Повечето не са от Сирия, по официална статистика над 70% са мъже, което изкривява рязко демографията на приемащите ги страни.

  Втори проблем е, че идват от много различни култури, които поединично може и да се асимилират, но като се съберат на групи си правят анклави и досега никой не е измислил решение на това. Човешко е да искаш да си обграден от хора като теб, само дето това създава проблеми за приемащите ги страни. С циганите не сме се оправили, та с тези ли.

  Относно възмущението, че някои смятат, че трябва да се стреля по границата, нека авторът пак си помисли - тези хора не са добре дошли тук, когато идват така незаконно и без документи, не са бежанци, носят нетипични за нашите ширини болести, с които не е ясно доколко ние ще се справим с тях или те с нас предвид здравеопазването ни, нахлуването на талази е инвазия по всички определения, нека авторът да не се прави на мотика. Дори само един от тях да извърши атентат тук е повече. Да не ни успокоява, че в мюсюлманските страни имало повече загунали от атентати, ние искаме тук да няма! Как се опазва граница според автора, ако нахлуващите знаят, че най-много да ги закопчаят, нахранят и подслонят, а? Нямаме договорки с много от страните им по произход за реамнистия, нито пък може лесно да се докаже откъде са дошли като си хвърлят документите. Тва дето сега е полит коректно да му се вика "мигрантска вълна" или поток едно време са ги наричали инвазия. Мирна докато съберат критична маса, после не.

  И авторът ако обича да не ми сравнява нашите мюсюлмани с прииждащите, защото е много обидно.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4209 Весело

  икономика на статия и употребата на мантри за да стигнем до целта на демокрацията
  "За разлика от Русия, у нас правителството не води война с нито един от регионите с турско или помашко население, не го използва за решаване на вътрешнополитически проблеми като убийство на опозиционери и страната не е жертва на ислямски по произход тероризъм."
  от една страна Русия е жертва на ислямски тероризъм и водейки война с него убива опозиционери . уникално .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 516 Весело

  българската "аналитика" е толкова елементарна, че може да се сведе единствено до принципа "следвай гранта"

  българските анализатори за като опитни бели мишлета, гълъби и прочие обекти в бихейвиористки експеримент

  стимул - реакция
  /смешното е че цялата тази интелектуална физиология се представя за защита на идеи и убеждения/

  спрете им гранта и аналитическата им "проникновеност" и "дълбочина" се спихва, отпуснете им средства за просвещение на аборитените или програма за изследване на местната популация и ентусиазирано ще получите "резултати" и "материалите" за които сте платили

  веселбата ще настане когато "поръчителите" сменят "програмата" и "анализаторите" известно време продължават да отделят реакции на предходните стимули, докато се усетят, че трябва да се преустроят
  затуй е масовия им квик срещу тръмп, той не е причина, той е симптом за ... новото им преустройства

  всичките "анализатори" са бивши "комунисти", преродили се в "демократи", неразбрали че скоро ще трябва да станат ... "други" /според "стимула" на гранта/

 25. 25 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#15] от "Радан Фън Шуй Кънев":

  А като се замисля, има и логика. Златната кокошка не е заколена, създаването на негативна среда вкарва каналите в ръцете на по-тесен и избран кръг хора, оправдава милиони разходи по огради и бежански центрове и помощи от Европа.

 26. 26 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 599 Весело

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Убеден съм, че и Станчев и другите които пишат подобни глупости дори не вярват в това. Но след като има кой да им плаща за подобни статии, защо да не изкарват пари? Ако Станчев вярваше наистина в това, досега да е съдействал на поне 20-30 нашественика да си намерят работа. Я като инженери, я като портиери. Все пак е човек който познава достатъчно хора в бизнеса. Но реалността е, че предпочита да се измисли историята с джапанките и тенджерите отколкото реално да се занимае с нещо.

 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  [quote#14:"Кой е Бах?"]Ше изгоним руснаците и ще ги заменим със сирийски инженери,и афганистански гинеколози!Така е по либерално и демократично! [/quote]
  Красен Станчев пак е изпаднал в толерантен ентусиазъм към лидерите на Ал-Нусра изгонени лошия Путин и пренесаочен от Добрия Ердоган към Европа!
  В лабораториите за "пазарна икономика" постоянно се кроят планове как да привлекат повече пришелец който да прави оборот на кртелите и монополите , да плаща наеми и да посещава джамиите!Ако нямат пари да си го позволят данъкоплатците с радост ще приемат държавата да ги подпомага!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  Германската служба за военно контраразузнаване е разкрила 20 ислямисти в германската армия, а други 60 са заподозрени, съобщава вестник "Бетлинер моргенпост", цитиран от "Фокус". Проверките за наличието на екстремисти са стартирали заради терористичните атаки в Париж и Брюксел. От 2017 г. в сила ще влезе закон, налагащ щателни проверки на всички желаещи да се присъединят към армията. "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Т. нар. "заплаха"

  България е страната в ЕС с най-голям процент мюсюлманско население – 13%. Това положение ще се промени, ако Албания, Македония и Босна и Херцеговина станат някога членове на ЕС (и ако емигрантската вълна запази интензитета си към страни като Франция или Германия например). Друга страна с 13% мюсюлманско население е Руската федерация – след анексията на Крим, но най-вече поради броя на собствените мюсюлмани и емигрантите от централна Азия.

  -------------------------

  Ех, Дневник малко сте се престарали да омаловажавате проблема - все пак заплахата е реално ( а не в кавички)...

  КОЙ ви плаща? Нека да позная: ГЕРБ / ДПС / ДОСТ?

  #кажетеси! 30. 30 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Поредните съшите с бели конци писания. Станчев, нещата са много прости:
  1. Пресичащите нелегално границата нарушават закона, а законът трябва да се прилага с еднаква сила за всички, нали???
  2. Бежанци в България могат да бъдат граждани на съседна на България страни, а тези, които пресичат границата в голямата си част не са такива, така че не може и не трябва да бъдат третирани като бежанци;
  3. При условие че масата пенсионери вземат по 200 лева пенсии, повечето работещи вземат чисто по около 500-600 лева на месец, държавата да харчи по 1000-2000 лева на "бежанец" си е чисто самоубийство;
  4. Ако Станчев е толкова убеден, че харчлъкът на държавата от 1000-2000 лева на "бежанец" ще задвижи икономиката, горчиво се лъже. Няма как да напълниш каца без дъно. Първо трябва да задъниш кацата и да и сложиш обръчите. После да почнеш пълненето.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 31. 31 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 959 Весело

  сигурен съм че красен е приютил няколко емигранта на къщата си на село при майка си и баща си

 32. 32 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Дневник, що не вземете да пуснете барем една статия от някой, който споделя мнението на читателите ви? Така да видим и друга гледна точка, нали се правите на обективни? Или ви спират грантовете за излизане от партийната линия?

 33. 33 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#20:"venci4"]Станчев, я дай дефиниция за бежанец? а после отиди и преброй колко са сирииците по центровете и около Халите, и пак ни пиши[/quote]

  В България няма сирийци и следователно няма бежанци. Има Афганстанци, Пакистанци, Иракчани, Африканци, т.н. които са икономически имигранти а някои и спящи клетки на терористични организации.


 34. 34 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Трябва ясно да различаваме бежанците от хитреците. Ние българите също можем да станем бежанци.
  Преобладаващите ветрове в България преминават от към АЕЦ Козлодуй към вътрешността. И не ми разправяйте, че не може да стане катастрофа като в Япония. Имаме си и активна сеизмична зона имаме си и нашенска мърлящина.

  подпис
 35. 35 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Станчев, бежанците и мигрантите са си факт и не се плашим от тях. Хората ги е страх когато няма система, а и прогресията няма край. Реално войните, климатичните промени и мечтата за да си добре , ги тласкат на най- добрети места. Същото правят и българите и турците, преди са правили и скандинавците. Рим падна, защото не пропускаше и не приемаше достатъчно хора. Но, без ред Станчев, се саздава хаос . Хаоса води до страх. Страха до агресия. Нас по летища ни пребъркват и снимат , а те преминават на зелена граница. Унищожават си документите, а и по принцип идват от региони, в които лъжата е доста разпространена. Днес се констатира, че Турция не ги приема обратно, отделно те бягат от центровете, но накрая повечето пак ще се озоват в граничните държави и ще трябва да се ловят и да се транспортират. Това е тежко занимание, а междувременно нашата силна престъпна среда ще им намери все някаква работа.

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  срещу нелегалните трябвало да се употребява огнестрелно оръжие ("като към нашественици", те били скрити, но организирани терористи. И още: да се връщали там, откъдето са тръгнали, да се възстановяла по този повод задължителната военна повинност, да се внимава с "Турция", защото щяла да ги използва за изнудване на "Европа" и "България". И още "води се политика на изгонване на българските граждани и заместването им с бежанци от арабските страни"."
  използвайки цитати (извън контекста) от предизборни кампании в денят за избори , откровено се нарушава ИК .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#5] от "venci4":

  '' Поредният толерастно романтичен опит за промивка. Ама малко са баламите вече!!''

  А доколкото ги има са такива на хонорар...

 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  Тая статия е глупости на квадрат! "гетоизацията е глупава политика и не може да доведе до намаляване на напреженията;"
  Кой бе драги Станчев и къде гетоизира бежанците?! Те сами се гетоизират, защото искат да са отделно, защото нямат и най-малко намерение да се приобщят към народите, които са ги приели! Защото са плевели! Нищо не допринасят за нищо и само искат и търсят някакви права! Аре стига толерира плевелите, защото след години няма да ядеш зеленчуци, ами ще пасеш тросяк и лайкучка!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#38] от "lz2":

  Аха, напълно прав си. Четох интервю с афганец, който обясняваше желанието си да напусне Франция и да иде в ОК с това, че искал да е сред сънародниците си! Смех.

  Но за да сме честни, никой и не води политика на интгреция и асимилация, сега на мода е мулти-култито, където всичко е относително и позволено.

 40. 40 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Поредният дебилен пасквил, на който ще повярват само заблудените фенове на самонабилия се красЮ...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 41. 41 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3455 Неутрално


  [quote#33:"due07477623"]В България няма сирийци и следователно няма бежанци.[/quote]
  От кога България граничи със Сирия, че да смятаме сирийците за бежанци?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3615 Неутрално

  Яааа, пак надигнаха гребена да ни пропагандират "бежанската полза"?

  Красен си води неговата пропаганда. Даже адмирирам.
  Та да си дойдем на думата ...

  Каква "бежанска икономика" ни пропагандират?
  Ама, другаре, каква "икономика" ще въртите, след като са ви сбъркани изначално понятията? Базовите. За моралните, че сте се залетели да въртите "икономика" с бежанците - това си е на вашата сметка.
  Но икономика сте се залетяли да въртите не само с бежанците, ами с имигрантите. Които са и белята в нашия случай.
  Първо - защото не стават за "икономика", а просто за кльопане на едни пари покрай и заради тях. Образователният им ценз е с оценка между "е" и "пи". Единствено полово са "на шест".
  Второ - и сега мюсюлнаните ни били, (приемам данните на Станчев), едни 13%. Добре. Само че - какви мюсюлмани? Ами - нашите си, с "нашенски" ислям. Досега проблеми не сме имали, не би трябвало и да имаме. Докато "бежанците", с които иска да върти "икономика" Станчев, са с доста различен ислям. Най-вече агресивно обособяващ мюсюлманите по верски признак. Изключително по верски признак. И както се вижда вече за последните две-три години - засмукващ и неагресивните, интегрирани мюсюлмански общности в Европа.
  Т.е. Станчев ни рекламира "икономика", която да деинтегрира и радикализира едни твърде сериозни проценти от населението ни. Прочее - тези 13%, които привежда, са близо милион души ...
  Трето - в тези близо милион "наши" мюсюлмани не са включени голяма част от циганите. Но ще ги включат в голямата им част. Това в Пазарджик е само черешката на тортата, процесът на помюсюлманчване се пробва отдавна.
  И ей ви процентът как в близко, ама съвсем близко бъдеще ще набъбне здраво. Че направо ще ни пръсне.
  Четвърто - тази "икономика на бежанците", която е седнал да ни "продава" Станчев, е по западноевропейски модел. Дори най-успешната в интеграцията Германия има проблеми, а на нас ни пробутват още по-лошо - по-близо до френския и даже белгийския модел. С перспективата на една чудничка гетоизация, никаква интеграция и хубосиите, на които се наслаждават там.
  Пето - интеграцията. Писал съм, писах и пак пиша за референдума за имиграцията в Швейцария, на който швейцарците удариха летвата на ДО 20% имигранти, иначе щяло да имс е взриви обществото. Тяхното! И, забележете, тази бройка включва и емиграцията от ... Европа! Не само и единствено мюсюлмани и носители на коренно различна култура!
  И сега да се върнем към нашата си черга. Имаме 13% мюсюлмани, близо милион. Имаме още и циганите, които не са мюсюлмани, но не са интегрирани. Т.е. ги пишем в "баланса", (нали със Станчев ще въртим "икономика", та ги пишем и тях в пасива. Защото дали мюсюлмани, дали не - все са неинтегрирани и минават вкупом в графата "за интегриране". При това - с "културни особености" и с проблемен ценз.
  Към тези "за интегриране" имаме и етнически българи по дълбоката провинция, най-вече Северозапада, както и сериозен контингент от младежите, които са трайно без работа.
  И какво излиза, като теглим чертата? Че сме на ръба на въпросните "швейцарски" 20%. А българското общество въобще не е толкова устойчиво като швейцарското, та процентът за нас би трябвало да е по-нисък. И който се оказва, че ако не сме изчерпали - сме близо до ръба. Но Станчев ни рЕди да наливаме още! Вместо да се концентрират всички усилия към интеграцията на "вътрешните ни бежанци".
  И накрая - не бива за пропускаме какво се "върти" около "въртенето на икономиката на бежанците". За каналджийството говоря. За наливането на ресурс, реално - захранването и отхранването на организирана престъпност и криминален контингент. И заради политическите "команди" към силовите структури "да мижат" - деморализацията им, корумпирането им и осъществяването на още по-серизони връзки и канали с организираната престъпност и криминалния контингент.
  Та това е "икономиката", която Станчев ни продава.
  По-скоро - пробутва.
  Продал се той ...

 43. 43 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Апропо, към всичко останало дето изписах като коментари, сега един сериозен въпрос към автора като икономист и изобщо към Института за пазарна икономика - я тука да ми обясните как точно е възможно съчетаването на политика на отворени граници и неограничен прием на желащи, с политика на социална държава, която дава на всекиго помощи според нуждите, а не според приноса, без това да доведе до икономически колапс? Не се притеснявайте, навлезте в детайли и терминология, аз също имам икономическо образование и ще ви разбера.

  Обичайният проблем на икономистите е пропускането на факта, че хората са повече от числа. Че живота на помощи за мигранти от БИ и Африка е по-добър от това, което са имали там, и нямат стимул да работят. Че квалификациите, които са придобили там, не могат да се приложат тук. И така нататък, и така нататък. Затова сериозни анализи и предвиждания се правят от екипи от хора с различни квалификации, за да се избегне професионалното изкривяване и пропускане на важни фактори, които са встрани от тясната специалност на индивида.

 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  [quote#30:"vladivlad"] Пресичащите нелегално границата нарушават закона, а законът трябва да се прилага с еднаква сила за всички, нали[/quote]

  Незаконно е само човек да се съмнява в правотата на либералните шамани на квазидемокрацията!

  [quote#30:"vladivlad"]2. Бежанци в България могат да бъдат граждани на съседна на България страни, а тези, които пресичат границата в голямата си част не са такива[/quote]
  Щом бягат от проксиконфилкта запален от Хюсеин Обама значи бягат а щом бягат значи ще да са "бежанец"!

  [quote#30:"vladivlad"] При условие че масата пенсионери вземат по 200 лева пенсии, повечето работещи вземат чисто по около 500-600 лева на месец, държавата да харчи по 1000-2000 лева на "бежанец" си е чисто самоубийство[/quote]
  На кой му пука щом има бизнес за тази които взимат по 2000лв за отглеждането на пришелец значи това си европейска демократична процедура!

  [quote#30:"vladivlad"] 1000-2000 лева на "бежанец" ще задвижи икономиката, горчиво се лъже. Няма как да напълниш каца без дъно.[/quote]
  Абе то се пълни ама в друга каца а националната хазна си остава съдран чувал защото филнатропите на либертофоните не обичат да плащат данъци за това само държат под бюджетна обсада своите колонии !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 45. 45 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  България е страната в ЕС с най-голям процент мюсюлманско население – 13%.
  -------------------------
  Приравнянето на арабско/пакистанско/афганистанските скакалци с изконно живеещите по нашите земи мюсюлманска част от нашия народ е пошла инсинуация , граничеща с гавра.
  Бългрските турци/помаци имат толкова общо с арабския манталитет, колкото Калофер с Калифорния, че и по-малко.
  Между другото случайно се запознах с едно симпатично турче в Барселона, внук на български изселник, майка му албанска туркиня.Бистрихме надълго положението в Турция на една-две кани сангрия , според него големия проблем е в огромните културни разлики в самата Турция между арабско-ориенталския средновековен Анадол и просветеното Средиземноморие.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 46. 46 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#6] от "SS":

  Такива няма- те първи минаха под ножа на тези, за които пише авторчето...

 47. 47 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  "България, подобно на другите балкански страни, не е засега цел на терористи."
  ..............................
  Султан Реджеб си е заплюл вилаета и е казал на джихадистите да не гърмят тук.
  Дневник, пуснете сега по един материал за гейовете и циганите. Защо ли тези теми подхождат повече на левичарските издания, а у нас е обратното?

 48. 48 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#45] от "qwertqwert":

  Чак пък исконно мюсюлманско наделение тук...,пресоляваш :)

 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Интересна информация за размисъл

  властта ражда паразити
 50. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#30] от "vladivlad":

  Формалист

  властта ражда паразити
 51. 51 Профил на libertariansky
  libertariansky
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Измислените бежанци и псевдотерористи са за плашене на невежият и неук народ.

  Give me Liberty Or Give me Death !
 52. 52 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11438 Неутрално

  Доста манипулативна статия. Освен, ако като икономически плюсове се целят:
  - неспазване на закондателство, като добри бизнес практики
  - избягване на плащане на данъци
  - повишен риск от безредици
  - повишен риск от бързо криминализиране на бежанците
  Има и противоречия, като следното - бежанците не се задържат в България, но пък щедро остават парите си тук
  Тези, на които бежанците плащат за "услугите" пък са в сивата икономика и данъците им за страната са само чрез покупки тук - а ако не купуват в България?
  Не е необходимо да се хвърлят некоректно поднесени факти и предположения. Това обезсмисля целта на статията и я превръща в пропаганда на теза.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 53. 53 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#51] от "libertariansky":

  Ама ти не се плаши, кой те кара да се плашиш?! Бъди умен и начетен и не се плаши. А ние дали се плашим е наша работа- ти гледай себе си, семейството си...

 54. 54 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Най-добре е такива като Станчефф да се хванат за ръка с мигрантите (джихадистите, пришълците, нашествениците, възлюбените на баба Меркел и т.н.т.) начело с баба Меркел да тръгнат за Ирак, Сирия, черна Африка, Афганистан или където си искат и никога да не стъпват в Европа (или поне в България)! Нашите "римляни" са ни предостатъчни, пък заедно с путинците ни идват премного, че да приемаме и чуждите роми!

 55. 55 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Омразата и глупостта на самите българи ще погубят България.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 56. 56 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Грантова статия.

  SAVE EUROPE!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK