Съпруг и съпруга за президент и вицепрезидент - "Къща от карти" в реалността

Съпруг и съпруга за президент и вицепрезидент - "Къща от карти" в реалността

© Associated PressTриумфално усмихнатият президент Даниел Ортега гледа от яркорозовите билбордове, поставени в никарагуанската столица Манагуа преди изборите за държавен глава. Прогнозите са, че със сигурност ще ги спечели.


На предизборните плакати обаче той почти никога не е сам - до него е и усмихнатото лице на неговата първа дама, говорителка, а сега и кандидат за вицепрезидент - Росарио Мурильо.


"Тя е тази, която всъщност управлява. Тя има голяма власт, казва продавачът на плодове Роберто Майорга. Ако той почине, тя ще го замести. Тя е неговата сянка. Няма кой да ѝ попречи да стане следващият президент."
Мурильо поема все повече отговорности през последното десетилетие, откакто съпругът ѝ е на поста. Твърди се, че ръководи заседанията на кабинета, а много никарагуанци я ценят заради социалните програми, които поддържат висок рейтинга на управляващата Сандинистка партия. Одобрението за нея постоянно е около 70%.


Със същата страст обаче е атакувана от противниците на правителството, които виждат в кандидатурата ѝ за кандидат за вицепрезидент поредния опит на 70-годишния Ортега да запази властта на семейната двойка в една страна с


дълга и отблъскваща традиция на династично управление


"Тя вече участва във вземането на важни решения за страната и съветва президента. Сега просто ще официализира този си статут, като получи необходимия пост", казва Майкъл Алисън, политолог от Скрантънския университет.


"Семейство Ортега, изглежда, наистина възнамерява да засили контрола си върху голяма част от политическия, социалния и икономически живот в Никарагуа", добавя той. "Така, ако с него се случи нещо, ще има гаранции, че семейството ще продължи да контролира никарагуанската политика."


65-годишната Мурильо е родена в Манагуа през 1951 г. и има дипломи по английски и френски, получени от университети във Великобритания и Швейцария. През 70-те започва да издава поезия, работи във вестник и става съосновател на културна организация, противопоставяща се на диктатурата на Анастасио Сомоса. Запознава се с Ортега по време на революцията, двамата се влюбват, докато живеят в изгнание. Връща се в Никарагуа, когато Сомоса е свален от власт.


Съпруг и съпруга за президент и вицепрезидент - "Къща от карти" в реалността

© Associated Press


По време на първите правителства на сандинистите между 1980 и 1990 г. тя е редактор на културния отдел в местно печатно издание, ръководител на Сдружението на културните работници сандинисти, депутат и директор на Института за култура.


Но възходът на Мурильо всъщност започва, след като Ортега отново става президент през 2007 г.
Когато правителството прави публични изявления, обикновено ги произнася Мурильо. Представлявала е Ортега по време на дипломатически и търговски мисии зад граница. По нейна инициатива в столицата се появи инсталация от огромни метални "дървета на живота" - част от кампания за разкрасяване на градската среда, която беше разкритикувана като твърде скъпа, но която много от местните жители одобряват.


Мурильо, за която се твърди, че работи неуморно, отправя ежедневно по телевизията и в социалните мрежи послания на най-различни теми - от световни новини до кулинарни съвети, като използва религиозна, революционна и поетична реторика.


"Тя е постоянно в домовете на хората.


Наистина се е превърнала в лицето на управляващите и смятам, че това е допринесло изключително много за нейната популярност", каза Кристин Уейд, политолог във Вашингтон колидж в Мериленд.


Това важи особено за бедните и жените, които смятат, че тя стои зад обявяваните от нея програми - за поставяне на покриви на къщи, социално подпомагане чрез микрокредити, безплатен обяд в училищата и отваряне на акушеро-гинекологични болници.


"Нашият стремеж е всички жени в Никарагуа да се развиват пълноценно", каза Мурильо през август, след като беше номинирана за вицепрезидент. "Ние сме над 50% от населението и имаме възможностите, дълга и правото да заемаме позиции с решаващо значение."


"Кой друг ще се справи по-добре, ако не "ла компаниера" (на испански другарка, спътница в живота - бел. прев.)", заяви Ортега.


Съпруг и съпруга за президент и вицепрезидент - "Къща от карти" в реалността

© Associated Press


Последните проучвания сочат, че съпружеската кандидатпрезидентска двойка има подкрепата на над 60% от избирателите.


Критици обвиняват Ортега в груби манипулации на системата. Първо неговите привърженици прокараха поправки в конституцията с цел той да може да се кандидатира отново. След това с решения на близките до Ортега Върховен съд и Върховен избирателен съвет (местната ЦИК) беше блокирано участието на най-сериозните му опоненти, а почти всички от останалите в Националното събрание


опозиционни депутати бяха лишени от мандатите си


Това накара долната камара на Конгреса на САЩ - Камарата на представителите, да приеме закон, задължаващ американското правителство да се противопостави на всякакви заеми за Никарагуа от международните кредитни институции, докато тя не предприеме "реални стъпки за произвеждане на свободни, честни и прозрачни избори". Съответен законов акт беше внесен и в горната камара на Конгреса, Сената.


"Това, което предстои (на изборите), е фарс", казва Карлос Лагранд, един от 28-те опозиционни депутати, лишени през юли от местата си в парламента.


Опонентите обвиняват Мурильо и в злоупотреба със служебно положение. Ортега и Мурильо искат да създадат "нова династия", казва Моника Балтодано, бивша партизанка и командир, скъсала със сандинистите. "И по мафиотски начин той решава да институционализира властта на жена си."


В полза на Ортега работи не чак толкова големият, но все пак устойчив икономически растеж на Никарагуа, както и относително ниските нива на убийства, при положение че в момента съседните Салвадор и Хондурас са сред водещите страни в света по този показател.


Много никарагуанци също така са въодушевени от плановете, подкрепяни и от Ортега, да бъде изграден канал между Атлантическия и Тихия океан, който се надяват да възроди икономиката на втората най-бедна страна в Западното полукълбо, макар че според критици съоръжението едва ли някога ще бъде построено и ако все пак бъде, може да навреди на околната среда и да доведе до разкол в обществото.


През 90-те Мурильо защити Ортега от собствената си дъщеря Соиламерика, която твърдеше, че пастрокът ѝ е упражнявал над нея сексуален тормоз в продължение на повече от десетилетие.


Опитите за възбуждане на наказателно дело дълго време бяха спъвани от депутатския имунитет на Ортега. Той се отказа от имунитета си чак когато давността изтече.


Въпреки че повечето сандинисти не обръщат внимание на този въпрос, някои никарагуанци продължават да гледат с неодобрение на ролята на Мурильо. "Определено има сегмент от населението сред женските и феминистките организации, сред правозащитните организации, които според мен никога няма да ѝ простят скандала около Соиламерика", заявява Уейд. / БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Ах колко диктаторско!
  Ся либералете ще си заскубят косите и ша фърлят къчове от ярост,срещу диктатора Ортега!Тоя сатрап сигурно е фен,и на Владо от Ленинград!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 334 Весело

  Е тези са надминали и американците, там за сега е само баща - син, съпруг - съпруга.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Доказателство, че където мине социализма, всичко става л@й%^&*. Беден и неграмотен народ, избиращ пак и пак едно и също светло комунистическо бъдеще и хранещ се с обещания. Въпреки, че са яли същата попара много пъти, всеки път се хващат като удавници за сламка за приказките за равенство, справедливост, светло бъдеще, лош-гнил капитализъм (непременно трябва да има някой друг виновен, че са бедни и прости). И те така...

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Форумите осемдесет годишни БСП-младежи са много радостни за другаря Ортега и бързат да се изпльокат в коментарите. Другари, Никарагуа си е Никарагуа, тук няма да ви се отвори парашута вече, не мечтайте, а мислете за бъдещето (смех).

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Разстроено

  До коментар [#3] от "Радан Фън Шуй Кънев":


  До коментар [#4] от "Радан Фън Шуй Кънев":

  ++++++++++++++++
  В Никарагуа нямат ръководители,от ранга на Радан Кънев!
  Затова са бедни!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2686 Весело

  Важното е , че и им е обещал КАНАЛ !

  А в канала ще се оттекат мечтите , че целият Никарагуански народ ще станат копаещи работници с чèрвени потници ...

 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#5] от "Кой е Бах?":

  Има да си мечтаят за такъв като мен. Аз съм знаме. Дълбоко ги познавам нещата...

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Интересно как на предизборния афиш на една от снимките Ортегови са се изтъпанчили редом с католически свещеник...Какво стана със социалистическата революция от едно време?

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 9. 9 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Мурильо защити Ортега от собствената си дъщеря Соиламерика, която твърдеше, че пастрокът ѝ е упражнявал над нея сексуален тормоз в продължение на повече от десетилетие...

  ...повечето сандинисти не обръщат внимание на този въпрос"

  ?! Що за хора са това...А иначе Мурильо се пише 'феминистка'...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3451 Любопитно

  Много пръстени, много дрънкулки по тая леля бе!
  Да не се занимава с магия?

  Еретик
 11. 11 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#6] от "SS":

  Ти да не мислиш, че през 2017 година такива съоражения се правят с ръчен труд!? Инвеститора - Китай ще си докара и техниката и хората. Местните туземци само ще гледат отстрани.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Любопитно

  До коментар [#8] от "philologist":

  Социалистите в Латинска Америка имат близки отношения с местните католически църкви. Спомням си, че когато покойният Уго (дано Господ го прости) беше на власт във Венецуела той също имаше близки отношения с църквата. И никога не криеше своята християнска вяра. Освен това Ватиканът посредничи в този регион в различни мирни инициативи (то това е и една от задачите на църквата) например в преговорите между Куба и САЩ Ватиканът изигра важна роля за постигнато на успех в подобряването отношенията между Вашингтон и Хавана.

  Накратко, няма никакъв проблем, човек да бъде социалист и християнин едновременно. Нито в ЕС има подобен проблем или противоречие, нито в Латинска Америка.

  П.П.
  Социалист, а НЕ комунист. Това са две съвсем различни неща.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2686 Весело

  До коментар [#11] от "Зарзават":

  Ама ти можа ли да вникнеш в написаното ?

  Щото с две думи искам да кажа - че мечтите за работа и мъчч мъни са безплатни , важно е да се обещава на ангро...

 14. 14 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 456 Весело

  Нема тема неналазена от мурзиляжа...
  Къф е Бах, Фън, Шит и т. д. и т. п. и т. н. ...


  Еее, на тая тема вече не се сдържах ...
  Майтап, бе, Уйли!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 15. 15 Профил на pgm26565089
  pgm26565089
  Рейтинг: 225 Неутрално

  дълга и отблъскваща традиция на династично управление..............
  в първия момент си помислих,че става въпрос за САЩ,понеже там президенския пост май се предава по семейна линия.Пък то било за Никарагуа....
  Но нека се порадват сините другари.Като дойде оня с перчема,ще им спре фондовете и пак ще трябва да ровят из кофите

 16. 16 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Макар и с половин уста - ако четеш между редовете, ти става ясно, че тази кака е работохолик, милее за народа и хората я обичат.
  Друг е въпроса, защо се е накичила като коледна елха ?! Наистина изглежда шантаво.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 17. 17 Профил на ouroborus
  ouroborus
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Къщата от карти" вече я гледаме години наред в САЩ, където семейство Клинтън отново се готвят да седнат в Овалния кабинет - това е истинският House of Cards в реалността.

 18. 18 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1132 Весело

  Тоя си е истински чехльо

 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  Щом ги гласуват..........

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 225 Любопитно

  [quote#0:"'-"]Това накара долната камара на Конгреса на САЩ - Камарата на представителите, да приеме закон, задължаващ американското правителство да се противопостави на всякакви заеми за Никарагуа от международните кредитни институции[/quote]

  А контри ще им изпратят ли пак...?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK