Референдум и избори 2016: Хаос в системата и малък исторически прозорец

Референдум и избори 2016: Хаос в системата и малък исторически прозорец

© ДневникСлед референдума и първия тур на президентските избори системата се оказа в състояние на пълен хаос. Моментът е подходящ да видим причините да се стигне до това състояние и да си припомним, че когато има хаос, следва пренареждане. А пренареждането понякога води до кратък исторически прозорец за свършване на нещо полезно.


Хаосът идва от няколко събития. Първото е, че ГЕРБ загуби избори за пръв път от създаването си. Второто са впечатляващите успехи на Каракачанов и Марешки. Третото е резултатът от референдума.


За да се случи първата загуба на ГЕРБ
трябваше да се съберат няколко обстоятелства, които досега не се бяха случвали едновременно. Най-базовото е ясно – политиката на основната управляваща партия (при безспорните й успехи в някои области) като цяло не отговаря на очакванията на обществото.


В първия си премиерски мандат Борисов изигра частично успешен трик – влезе в управлението с обещанието да бъде Наказателя, борещ и наказващ корупцията, но бързо се превърна в Строителя. Номерът мина сравнително успешно – бяха спечелени всички следващи избори, пък макар и да трябваше да постои в опозиция заради откровеното погазване на логиката на демокрацията при съставянето на кабинета "Орешарски". Другите видове избори (местни и президентски) бяха изкарани, от една страна, заради простото обстоятелство, че ГЕРБ произвеждаше силни личности (кандидати за кметове и президент), и, от друга страна, защото "машината за печелене на избори" функционираше. Къде с демократични средства, къде със сплашване и икономически натиск, но функционираше.


Вторият кабинет на Борисов беше избран със също толкова ясна цел, колкото и първия – да разтури това, което тук наричаме "модела "Орешарски", а по света му викат state capture. Превеждаме го като "превзета държава" – превзета от политическа корупция, работеща в полза на частните интереси на малка група от хора, които представляват политико-икономически елит.


Борисов отново избяга от предизвикателството и реши да бъде Балансьора. Роля, която по всичко личи, му допада на личностно ниво (така се държи и в партията си, и във външната политика). В балансирането си обаче най-често прави грешката да се съобрази с краткосрочния си интерес и да пренебрегне дългосрочния. Така направи и с Трайков (който му създаваше проблеми, борейки се с проблемите в енергетиката) в първия мандат и с Вучков и Христо Иванов (който му създаде проблем със статуквото в съдебната система, която искаше да реформира) във втория. На вторите президентски избори с участие на ГЕРБ обаче условието за силните личности не се изпълни.


Така наречената дълга скамейка на ГЕРБ се оказа (за пореден път) концепция, несвързана с реалността. Ако продължим метафората с футбола, ГЕРБ (плюс всичките потенциални коалиционни партньори и нечленуващи в партията специалисти) отново се оказа с точно 11 добри футболисти – по един за всяка позиция. Друг е въпросът, че често в мача не играят 11-те или са сложени на грешните позиции. Опитът за преместване на опорния халф Цачева в позицията на фалшива деветка се възприе комично дори и от хората, обикновено гласуващи за управляващата партия.


Другият отбор (БСП и левите хора по принцип) направи нещо безкрайно просто и ефективно. Издигна някакъв човек, който не се е занимавал с политика досега и като такъв е неопетнен, но изглежда президентски. И въпреки че по лявата писта играха повече кандидати, с лекота спечели първия тур. Не защото лявото бие дясното на тези избори, а защото политиката не е игра, в която една сутрин се събуждаш и хвърляш зарове кого за коя позиция да номинираш.


Вторият източник на хаос в системата
са впечатляващите резултати на Каракачанов и Марешки


И тук обяснението е простото стечение на няколко обстоятелства. Напрегнатата международна ситуация, слабите икономически показатели в страната и номинално задължителното гласуване дават автоматичен бонус на популисти и патриоти. Освен бонуса Каракачанов и Марешки направиха и абсолютно блестящи кампании.


Марешки започна като някакъв странен Робин Худ на политиката и по средата на кампанията си разбра, че може да изиграе ролята на антисистемния играч. Не просто го направи успешно, но дори надмина собствените си очаквания. И още отсега ще си позволя да кажа, че човекът се държи по-смислено от повечето български политици (Бареков, Сидеров, Ганчев...), влизали в тази роля, а и от повечето европейски (Фараж, Вилдерс, Хайдер...).


Третият и най-важен източник на хаос в системата
е резултатът от референдума


И той заслужава съвсем сериозен анализ без никакъв привкус на "абе мен не ме интересува референдума на тоя чалгар".


При почти всички обработени протоколи, изглежда, че референдумът става задължителен за обсъждане в парламента, но не минава прага, необходим, за да влезе директно в сила. И както писах в поредицата от миналата седмица, изведнъж се оказва, че референдумът, без значение кой го инициира, е нещо много полезно. Защото води до задължителна обществена дискусия по съвършено смислени въпроси. За това да видим резултатите от него и разбивките от екзитпола на "Алфа Рисърч".


На въпросите за мажоритарната система и партийните субсидии имаме практически еднакви резултати: гласовете "за" са около 72%, а останалите 28% ("не", без отговор и невалидни) можем спокойно да преброим като "против". На въпроса за задължителното гласуване ситуацията е различна – 62% "за" и 38% "против" и невалидни. Първо, прави впечатление, че една немалка част от хората е разчела референдума като сериозен политически въпрос, на който има три различни въпроса и множество различни комбинации на възможни отговори. Второ, от разбивката на "Алфа Рисърч" личи, че гласуването на референдума е сравнително независимо от които и да е измервани социоикономически характеристики. Впечатление прави, че например няма особени разлики между това как са гласували избирателите на Реформаторския блок в сравнение с тези на БСП. Или как са гласували хората с висше образование спрямо тези с основно. Или как са гласували жителите на София срещу тези в селата. Там, където се виждат някакви тенденции, те са по-скоро изненадващо положителни – например, че младите най-активно са гласували за задължителното гласуване.


Логичният прочит на резултатите от референдума изглежда приблизително по следния начин:


От активността разбираме, че хората по-скоро искат да участват в политическия живот на страната си, отколкото не. И изобщо не отказват да бъдат питани директни въпроси, а не просто да избират свои представители.


От първия въпрос разбираме, че има крещяща нужда от персонализиране на политиката. Концепцията с човека-партия (Бойко-ГЕРБ) вече не е толкова интересна. Нужни са повече познати и/или неопетнени лица. И това между другото виждаме с огромна сила и на президентските избори, където Цачева се проваля, Радев впечатлява, Каракачанов и Марешки удрят джакпоти, а от разбивките виждаме, че Трайчо Трайков хваща само половината от гласовете на Реформаторския блок, но донася още толкова лично негови.


От втория въпрос научаваме (и от малкия, но все пак не пренебрежим процент избрали "Не подкрепям никого" на президентските избори), че хората искат по принцип да се гласува, но не искат да ги карат насила, а още по-малко искат да висят по опашки.


И от третия става ясно, че е нужна ревизия на сегашното положение с партийните субсидии.


За финал – как да се използва хаосът в системата за да се свърши нещо полезно?


По всички начини, разбира се.


Първо, предстои втори тур на изборите, а и двамата кандидати имат много пространство за позициониране. След поредното изказване на Радев за Крим май става ясно, че същинска евроатлантическа ориентация от него не може да се очаква. За сметка на това Цачева може лесно да бъде притисната в момента. Нещо, което всъщност Трайчо Трайков вече започна да прави.


Второ, предстои разглеждане на въпросите от референдума в парламента. И има тонове полезна работа за вършене във връзка с това. Намиране на начин на парламентарни избори личността на кандидатите да е по-важна от партийната листа, унифициране на правилата за задължителност на гласуване на избори и референдуми, създаване на условия да се гласува, когато това е задължително (какво стана с електронното гласуване?), и намаляване на субсидиите в някакъв оптимален размер.


Трето, сега е моментът за обновяване вдясно. И не на базата на някакъв сбор от политически партии, а на личности, които могат да носят на раменете си избори, политики и отговорност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  "политиката на основнатната управляваща партия (при безспорните й успехи в някои области)" - Примерно?

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8385 Неутрално

  Нека все повече хора да гласуват за такива като Марешки, които работят и реално правят нещо, а не за партийни чиновници без един ден трудов стаж в живота си !!!

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  Референдумът е най-голямата манипулация, че така гражданите
  щели да участват във вземането на решението. А никой не представи анализ на последствията.

 4. 4 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 561 Неутрално

  http://www.segabg.com/article.php?id=829912 Страхува ли ви мили мишлета подобен кандидаъ?

 5. 5 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Бойко хитро не даде думата на Цачева преди първи тур.
  Но защо пък сега да не направят един дебат отново между всички, да се види колко всъщност струва изобщо г-жа Цачева на фона на всички останали.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8385 Неутрално

  Гласуването на президентските избори и на националния референдум показа, че повечето хора търсят алтернативи на статуквото и държат на българската национална идентичност!

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Заради хаоса загуби Трайчо. Най-добрият и разпознаваем кандидат. За жалост ЦИК, ГЕРБ и останалите направиха всички необходими машинации, за да е такъв резултата.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  "Всекиму е свойствено да греши, но да упорства в грешките си е свойствено само на глупака."Цицерон

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  защо никой не пита за изборите в МЛАДОСТ ? защо КРИЯТ резултатите ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Аз ще гласувам за Цачева. Мисля, че това е правилното решение.

 11. 11 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хаос! Шок и ужас! Свободен народ! Без партии! Без Парламент!
  ГЕРБ загуби изборите!
  Румен Радев -президент! Том Круз - Топ Гън!
  Хаос в системата - впечатляващите резултати на Каракачанов и Марешки! Те не са популисти! Те са Робин Худ за България!
  Хаос в системата - резултатът от референдума: референдумът е невалиден!

 12. 12 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 661 Неутрално

  А аз ще гласувам за Радев. ЗНАМ, че това е правилното решение!

 13. 13 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1704 Весело

  До коментар [#10] от "Wornoxmaniak Гласувайте за Ц. Цачева с отвращение":

  Сигурно е паднало голямо мислене...

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 14. 14 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1704 Любопитно

  До коментар [#12] от "paf":

  Звздите ли ти го подсказаха или още баба Ванга го е рекнала?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8385 Неутрално

  До коментар [#7] от "intergalactic":

  На костоваците от седмия ден - капаците им пречат да се огледат....Даже според Емил Кошлуков с хлъзгавото си държане уж десните Радан Кънев и Трайчо Трайков работят за президент на БСП !!!

  karabastun1@abv.bg
 16. 16 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 966 Неутрално

  "Защото води до задължителна обществена дискусия по съвършено смислени въпроси. "

  В една абсолютно незряла политическа среда, без опит в референдуми, спаравка GB, задаването на въпроси на електората от този род е страшно. Даже е фатално.
  Не бих се наел да кажа, какъв щеше да е резултата, ако лицето Трифонов беше попитал - искаме ли да излезем от ЕС и да се присъединим към Евразийския съюз.
  Освен това, разни недоклатени белетристи на едно чалгаджийско предаване, да ми определят дневния ред е пълно недомислие.
  Ми утре може да се инициира референдум дали минималната работна заплата да стане 1000 лева. И кво правим?

 17. 17 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#15:"karabastun"]На костоваците от седмия ден - капаците им пречат да се огледат....Даже според Емил Кошлуков с хлъзгавото си държане уж десните Радан Кънев и Трайчо Трайков работят за президент на БСП !!!
  [/quote]
  Няма как Радан да работи за БСП. Истината е, че изборите бяха манипулирани. Медиите също. Като изключим Дневник, никой не отразяваше кампанията на Трайчо.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 18. 18 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#9:"КМЕТ В СЯНКА"]защо никой не пита за изборите в МЛАДОСТ ? защо КРИЯТ резултатите ???[/quote]

  Кмете, пак се изложи, както обикновено.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/07/2858398_kandidatut_na_gerb_i_liderut_na_protestite_v/

  http://www.mediapool.bg/liderat-na-protestite-v-mladost-otiva-na-balotazh-sreshtu-kandidata-na-gerb-news256187.html

 19. 19 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#12] от "paf":


  [quote#12:"paf"]А аз ще гласувам за Радев. ЗНАМ, че това е правилното решение![/quote]

  Не е. Все едно че си гласувал за Марин ако изобщо помниш кой беше. Същата кукла на конци дето ще ни докара милиарди дългове да плащаме.

 20. 20 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#17:"intergalactic"]Медиите също. Като изключим Дневник, никой не отразяваше кампанията на Трайчо. [/quote]

  Не си гледал телевизия. По БНТ всеки ден имаше отразяване на кампаниите на почти всички кандидати, включително и Трайчо. Два пъти го каниха в "Още от деня", по уговорката на БНТ с партиите. Няколко пъти го гледах и по БТВ и Нова.
  Това, че спечели само 6% не е от неотразяване на кампанията, а от самата кампания. Лошо планирана и проведена.

 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8385 Весело

  До коментар [#10] от "Wornoxmaniak Гласувайте за Ц. Цачева с отвращение":
  До коментар [#12] от "paf":
  Не сте прави - РадКъ каза всички да гласуваме пак за Трайчо!

  karabastun1@abv.bg
 22. 22 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1000 Весело

  До коментар [#13] от "virtual brain":

  Имаш акъл - мислиш. Немаш - оставаш се Прасчо Пеевски да ти решава съдбата.

  Аре десебарките вкупом за свинчо.

 23. 23 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#17] от "intergalactic":

  Панорамата с него гледа ли?

  Жалка история.

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  До коментар [#10] от "Wornoxmaniak Гласувайте за Ц. Цачева с отвращение":

  "Всекиму е свойствено да греши, но да упорства в грешките си е свойствено само на глупака." Цицерон

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Защо ЦИК са зациклили на 13:30 на 7.11.2016??
  От тогава насам не могат да обработят 4,5%????
  Какво става по дяволите там!
  Няма ли журналисти?????

  Долу евроатлантическите ценности!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  До коментар [#23] от "Wornoxmaniak Гласувайте за Ц. Цачева с отвращение":

  http://nova.bg/news/view/2016/11/08/164245/%D1%86%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B4-%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8/

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8385 Любопитно

  До коментар [#17] от "intergalactic":

  Истината е, че праведният костовак,защото е нискоинтелигентен, самовлюбен, претенциозен и некадърен… не обича българския народ…Защо пък народът трябва да го избира!?

  karabastun1@abv.bg
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  [quote#25:"Сова"]Защо ЦИК са зациклили на 13:30 на 7.11.2016??
  От тогава насам не могат да обработят 4,5%????
  Какво става по дяволите там!
  Няма ли журналисти????? [/quote]
  стъкмяват резултатите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Резултатите от референдума са много естествени
  - първи въпрос
  "да се вземат ли парите на ДРУГИТЕ (на партиите)" - ДА!!
  - втори въпрос
  "да ни наказват ли НАС (ако не гласуваме)" - да, ама ...
  - трети въпрос
  "да ни уважава ли НАС нашия депутат в парламента?" - ДА!!

  Като малко хора мислят какво всъщност влече третия въпрос.

 30. 30 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Радев е прекалено безличен, неук дилетант за да искара цял президентски мандат, но му стига славата, че е бил случайният камък изхвърлил наглия хитрец БХ от властта.

  Navigare Necesse Est
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  До коментар [#18] от "aralambi":

  пропуснал съм. мерси.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#30:"Schopenberg"]искара[/quote]
  изкара

  Navigare Necesse Est
 33. 33 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#7:"intergalactic"]Заради хаоса загуби Трайчо. Най-добрият и разпознаваем кандидат.[/quote]
  Глупости!
  Обикновен служител на ЕРП.
  Продажен (70 000 евра).

  Долу евроатлантическите ценности!
 34. 34 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#16:"SSS"]Не бих се наел да кажа, какъв щеше да е резултата, ако лицето Трифонов беше попитал - искаме ли да излезем от ЕС[/quote]
  Що пък не?
  Страх ли ви е от мнението на народа?
  Нали сте демократи бе, мамини златни!
  ЕС да не е свещен???

  Долу евроатлантическите ценности!
 35. 35 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#23:"Wornoxmaniak Гласувайте за Ц. Цачева с отвращение"]Панорамата с него гледа ли?

  Жалка история.[/quote]
  Жалка е Цецка. Борисов изглеждаше жалък в неделя. Горанов заекваше по НоваТВ, а Томислав щеше да се разреве по бТВ.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 36. 36 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#27:"karabastun"]Истината е, че праведният костовак,защото е нискоинтелигентен, самовлюбен, претенциозен и некадърен… не обича българския народ…Защо пък народът трябва да го избира!?
  [/quote]
  Не знам за какви костоваци говориш. Истината е, че българския народ трябва да започне да избира десни партии на власт, иначе винаги ще сме като 16-та съветска република.
  Но и Радан е за бой, трябваше да се кандидатира той. За да ни поведе към победата.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 37. 37 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#16:"SSS"]Ми утре може да се инициира референдум дали минималната работна заплата да стане 1000 лева.[/quote]
  Редно беше даже отдавна да стане поне толкова!
  Щом жилищата, бензина, лекарствата, дори кафетата са по международни цени защо и заплатите да не са??
  Не ми казвай, че един германски сервитьор сервира повече кафета от българскяи сервитьор или шофьора в градския транспорт на Берлин върти два повече "геврека" от българскяи си колега в София!

  Долу евроатлантическите ценности!
 38. 38 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#34] от "Сова":

  [quote#34:"Сова"]ЕС да не е свещен??? [/quote]

  Резултатът ще е по-добър ако излезем от Балканския полуостров

 39. 39 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#17:"intergalactic"]Като изключим Дневник, никой не отразяваше кампанията на Трайчо. [/quote]
  Ми какво да го отразяват с 3-4 % рейтинг...

  Долу евроатлантическите ценности!
 40. 40 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#28:"КМЕТ В СЯНКА"]Защо ЦИК са зациклили на 13:30 на 7.11.2016??
  От тогава насам не могат да обработят 4,5%????
  Какво става по дяволите там!
  Няма ли журналисти????? - цитат на коментар #25 от “Сова”

  стъкмяват резултатите !!! [/quote]
  ОЧЕБИЙНО!

  Долу евроатлантическите ценности!
 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8385 Неутрално

  До коментар [#34] от "Сова":

  След предстоящото излизане на ДСБ остатъчният РБ ще може да се събере в един файтон - от онези, по-тесните. Другата част - на Радан Кънев, ще бъде в съседния файтон, но поне ще има шанс да покаже лицето си.

  При резултат от 200-300 хил. е напълно наясно какви позиции защитават и ще продължат да защищават тези хора. Те ще бъдат, например, "против" мажоритарните избори, щото при такава подкрепа няма как да пробият където и да е освен в два софийски квартала (това не е много сигурно). Те ще бъдат "против" задължителното гласуване, но не защото гази конституцията и е израз за несвобода. Те ща са против, щото при задължително гласуване и пропорционална система няма да влязат в НС. Те ще бъдат "против" рязкото намаляване на държавната субсидия, но не защото идеята е доста популистка, а защото тази субсидия ще стане единственият им източник на финансиране (ако минат 1%, разбира се).

  karabastun1@abv.bg
 42. 42 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8385 Неутрално

  До коментар [#36] от "intergalactic":

  [quote#36:"intergalactic"]Не знам за какви костоваци говориш. [/quote]
  Ами това е онзи обобщен лабораторен образ, който затънал в елитаризъм, очевидно не си дава сметка нито къде живее, нито с кого живее, нито какво става наоколо - Лабораторната мъка, се самоопределя за "дясна". И тя обяснява изборните резултатите на т.нар. ''десни - тоталната им неспособност да привлекат гласове се крие в отчетливата им омраза срещу хората, които гласуват !
  И изборите показаха - те не могат и не искат да привлекат никого извън своя затворен кръг.

  karabastun1@abv.bg
 43. 43 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#42] от "karabastun":

  Очевидно са ви уволнили свързани с ДСБ хора. Но от тогава минаха 16-17 години. Защо продължавате да стоите без работа и не излизате от този форум?

  Navigare Necesse Est
 44. 44 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#42:"karabastun"]Ами това е онзи обобщен лабораторен образ, който затънал в елитаризъм, очевидно не си дава сметка нито къде живее, нито с кого живее, нито какво става наоколо - Лабораторната мъка, се самоопределя за "дясна". И тя обяснява изборните резултатите на т.нар. ''десни - тоталната им неспособност да привлекат гласове се крие в отчетливата им омраза срещу хората, които гласуват !
  И изборите показаха - те не могат и не искат да привлекат никого извън своя затворен кръг.[/quote]
  Това не се отнася нито за мен, нито за останалите десни. Ходи си ги говори тези работи на Позитано.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 45. 45 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Анализът на резултатите от референдума е грешен. Първо, половин милион души отказаха да гласуват на него, именно с цел да го провалят. Към тях се добавят тридесетте процента гласували против, много от които (като мен) са се колебали дали да не се въздържат, със сигурност.

  Второ, грешно е да се смята, че хората са разбрали първия и третия въпрос. Вторият се разбира и без предварителни знания. По първия, трябва човек да знае какво е мажоритарност, а това да го знаят три милиона души просто е невъзможно. По третия, трябва човек да знае каква е субсидията в момента и за какво се ползва.

  Хората гласуваха на референдума с "да", защото им се внуши, че с това ще счупят кефа на лошите партии. Голяма лъжа. Партиите не са проблем, проблем е, че ги качва на власт един прост народ.

 46. 46 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 493 Неутрално

  време е да изхвърлим боклука... иначе в България ще остане само боклук

 47. 47 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#14] от "virtual brain":
  Това за баба Ванга: /не вярвам, само цитирам/ -"2018 г. едра руса жена ще застане начело на Държавата и България ще тръгне напред" ?!

 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10792 Неутрално

  Добър анализ, точни заключения Сега да видим партийните стратези как те ще прочетат резултатите ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  До коментар [#47] от "ND":

  Баба Ванга е любимата дъвка (проектче) на КГБ. . Само като чуя името и бягам. Всичко е фалшификация, спекулация и измама. Даже не ми се и говори по темата. Пуснах го като шега, между другото.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 50. 50 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#45] от "lechevalier":

  Аз съм от тези, които не пипнаха бюлетината за да се провали референдума, защото въпреки двете ми висши образования, членството ми в МЕНСА и смея да твърдя отличната ми информираност, не мога да взема решение по нито един от въпросите, защото това са системни въпроси, които не може да се решават с лекотата на чалга песен.

 51. 51 Профил на Десислав Георгиев
  Десислав Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дават 2,52% "сгрешени бюлетини(без плик)" на референдума ,което на 3.5 милиона прави около 80 000 непризнати гласа. Съгласно списъците за референдума са гласували 3 501 220 души и то само в България.

  Расате
 52. 52 Профил на spyrogyra.
  spyrogyra.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Довчере ме поучаваше Тиквата, от днес Кратуната.
  ОПСА, Даай ........А, така!

 53. 53 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1390 Весело

  [quote#22:"Wornoxmaniak Гласувайте за Ц. Цачева с отвращение"]Аре десебарките вкупом за свинчо.[/quote]

  Сигурен ли си? А кой ходеше на партитата на ПИГ и БЛИЗ? Не беше ли тетка? Аре без да ни кръщаваш.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 54. 54 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Не е че липсват силни кандидати. Кметът на Бургас можеше да бъде избран от първи тур. Бойко просто не желае силни кандидати които да го засенчват. Преди 5 години когато издигнаха Плевнелиев се държеше като луд който не знае какво му се иска. Ту плашеше че може да се самоиздигне ту успокояваше. За него най-добре би било едновременно да е и президент и премиер, ама няма как. От самото начало беше ясно че лансира жени на постове които вменяват някакъв авторитет.

  Относно референдума. Псевдополитиците ни сами си го докараха. Когато се правиш че не чуваш какво искат хората те в крайна сметка те зашлевяват. Когато можеха да гласуват за 50% мажоритарни избори ДСБ разсъждаваха на глас, а на ГЕРБ им се повредиха апартчетата. Затова сега ще избираме всичките мажоритарно.

  Когато можеха да намалят субсидията поне наполовина те се подиграха като свалиха един лев. Затова сега ще им оставим един лев на глас за да държат по една телефонистка и да си купуват моливи и кламери. Така се получава когато вървиш след политиката и желанията, а не пред тях.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 55. 55 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 520 Неутрално

  АКО ГЕРБ НЕ ПРИЗНАЯТ РЕФЕРЕНДУМА СА ПЪТНИЦИ!!!

 56. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4622 Весело

  До коментар [#45] от "lechevalier":

  Че какво чак толкоз сложно има са се разберат въпросите?! Да не са уравнението на Шрьодингер?

  klimentm
 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4622 Весело

  До коментар [#54] от "emil ВСИЧКИ НА РЕФЕРЕНДУМА!":

  Бибитко очевидно се страхуваше да постави смислен човек за кандидат. Плевенлиев успя да се измъкне от опеката му, страхуваше се ужасно да не се случи пак така. Ето защо постави Буля Цеца и така подари президентство на комунистите, които очевидно също са адски изненадани!

  klimentm
 58. 58 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#57] от "klimentm":

  Така се получава когато решенията се вземат в тесен кръг от двама души от които единият нарежда а другият просто изпълнява. Тогава можеш да си сбъркаш и собственото име.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 59. 59 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#57] от "klimentm": They are driving me nuts! What for! Изгубено време и изгубени ресурси, дето ги нямаме.

 60. 60 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Любопитно

  До коментар [#10] от "Wornoxmaniak Гласувайте за Ц. Цачева с отвращение":

  Ти ще гласуваш за този, който ти продиктуват.
  Определено си нямаш лично мнение и си се оставил да се носиш по течението. Демек, накъдето те духне вятъра на там отвяваш.

 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Учудващо адекватен анализ. Аз този господин въобще не го чета или стигам само до половината,твърде ясен привърженик на Сектата е и се опитва да ни манипулира в нейна полза. Но сега е напълно обективен.

  Явно трябваше дясното да получи един оглушителен шамар, да видим ясно озъбената мутра на Путин за да почнат такива като него да се държат по-адекватно. Вчера Петя Владимирова, днес той, има напредък. Дайнов въобще не го броя, той е неспасяем пък и това разглезено комунистическо отроче правещо се на хипар никога не е бил десен.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  [quote#54:"emil ВСИЧКИ НА РЕФЕРЕНДУМА!"]Кметът на Бургас можеше да бъде избран от първи тур. [/quote]
  А можеха и да погледнат извън ГЕРБ. Бях си харесал например Марин Райков за президент, също и толкова дипломати и българи на силни международни позиции имаме.

  Дори една БСП го разбраха, издигнаха човек извън партията си само ББ и Цветанов се запънаха като магаре на мост и се опитаха да натрапят партиен апаратчик. При толкова ясни нагласи на хората че им са омръзнали до смърт партийните кариеристи те точно такъв издигнаха.

  Въобще ББ е ТОТАЛНО НЕАДЕКВАТЕН последната година. Най-доброто което може да направи е тихо да се измъкне от премиерството и да сложи някой технократ. А той обратно в НС да си стегне партията.

  И да се готви за мажоритарни избори, да търси личности и извън ГЕРБ. Което означава, че апаратчик като Цветанов и обкръжението му да отидат по-назад в определянето на партийната политика. А самият ББ да надмогне егото си и по-малко да се показва защото колкото пъти го видят по телевизията толкова пъти се издънва.

  Чета го и сам не си вярвам че ще стане.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2444 Весело

  [quote#17:"intergalactic"]Като изключим Дневник, никой не отразяваше кампанията на Трайчо. [/quote]
  А на Марешки дори Дневник не я отразяваше

  Много сте смешни с наивната си убеденост, че като му кажеш на някой "Гласувайте ЗА Х..." и той със зяпнала уста ще ви повярва и хукне да го направи. Напълно повтаряте онова примитивното досадно агитиране по време на социализма което предизвикваше точно обратен резултат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#15:"karabastun"]На костоваците от седмия ден - капаците им пречат да се огледат....Даже според Емил Кошлуков[/quote]

  НДСВ-арско ченге ли вади за "десен авторитет" карабастуня?
  И то без гора удивителни? Бах.
  ...Бетховен.

 65. 65 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2070 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Бастун, а той Кушкука един "десен" капацитет, та дрънка.
  Той си е от хората на прасчо и не ми го набутвай - вземете си го при вас комунистите.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 66. 66 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2070 Неутрално

  До коментар [#19] от "Wornoxmaniak Гласувайте за Ц. Цачева с отвращение":

  [quote#19:"Wornoxmaniak Гласувайте за Ц. Цачева с отвращение"]Същата кукла на конци[/quote]

  Нали знаеш, че твоята мама цеца е "кукла на конци" на Бай Х*й?

  Та каква е разликата?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 67. 67 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2070 Неутрално

  [quote#22:"Wornoxmaniak Гласувайте за Ц. Цачева с отвращение"]Прасчо Пеевски да ти решава съдбата. [/quote]

  До коментар [#22] от "Wornoxmaniak Гласувайте за Ц. Цачева с отвращение":

  Ама се говори, че
  [quote#66:"Чарли"]Бай Х*й[/quote] и [quote#22:"Wornoxmaniak Гласувайте за Ц. Цачева с отвращение"]Прасчо Пеевски [/quote] са бизнес партньори?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 68. 68 Профил на sreta_shteta
  sreta_shteta
  Рейтинг: 245 Любопитно

  [quote#47:"ND"]Това за баба Ванга: /не вярвам, само цитирам/ -"2018 г. едра руса жена ще застане начело на Държавата и България ще тръгне напред" ?! [/quote]
  Курнелия ще се изруси и ще стане премиер?!

 69. 69 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  ГЕРБ загуби и ще загуби още... заради Манолова, Бокова....
  Ако днес ББойко уволни Митов заради гаврата с гласуването зад граница, ще си върне 2-3%. Ако депозира днес оставката си пред медиите, ще си върне още 2-3%. Но е късно!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 70. 70 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#7] от "intergalactic":

  Жалко, очаквах симпатизантите на ГЕРБ, невпечатлени от Цачева да гласуват за Трайков, но Радан с неговите изцепки ги отблъсна, а Местан с неговата непоискана подкрепа ги насочи към Каракачанов и Радев.

 71. 71 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хаосът обслужва управляващите, за да запазят статуквото и да продължат да бъдат на власт и да продължат да крадат.
  Точка.
  Край на темата.

 72. 72 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Борисов се провали именно държавник – не успя да изгради нито една работеща система. Не създаде онази ефективна държава, която налага безапелационно правилата и създава качествената рамка, в която всеки индивид е свободен да насочва енергията си към каквито цели желае, като едновременно с това е принуден, иска или не иска, да спазва правилата, налагани му от държавата.

  Великите политици, тези, които остават в историята като значими държавници, стягат раздрънкания държавен кораб, превръщат го в перфектна машина, работеща като добре смазан механизъм, поставена на служба на всеки свой гражданин. И способна да го защити ефикасно от всякакви вътрешни и външни опасности. Тогава се превръщаме в държава! А не сме просто територия с магистрали и пречиствателни станции.

  И една прогноза за изборите – Радев ще победи, с много, и ще бъде добър президент. Независим от БСП. А на предсрочните избори ГЕРБ и ББ пак ще вземат най-много гласове и пак ще управляват – вероятно с патриотите и реформаторите.

 73. 73 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 420 Весело

  -преди вота
  #Ще измета боклуците от властта$
  -# ще ликвидирам политическия монопол#
  -#аз съм веселин марешки и никога няма да ви предам#
  след вота
  #ще подкрепя адмирал манушев на вота #
  БУХАХАХАХАХАХАХАХА
  Да поздравим новия преЦедент на варналии

 74. 74 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Да не виждат опасността за националната сигурност свързана с избора на кандидата на БСП в толкова чувствителен момент и огромни предизвикателства пред българското членство в ЕС и НАТО е най-малкото престъпно невежество или самозаблуда!
  Така че, в неделя ние не просто ще харесваме един или друг кандидат за президент, кой е по-харизматичен и кой по-не, защото това не е конкурс за миски, нито авиошоу, а това накъде отива България.
  Когато „отвратените“ не гласуват или с „не подкрепям никого“, „отвратителните“ печелят изборите + 450 000 ДПС гласа!

 75. 75 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  ТАУ: "Борисов се провали именно държавник – не успя да изгради нито една работеща система."

  Именно. Всеки който е изградил нещо, което се срутва той като си тръгне всъщност не е изградил това нещо, а илюзия за него.

  Примерно - няма НИКАКВА реформа в образованието, има 100% запазване на статуквото на всички издателствата като печеливши в бизнеса и без значение какво става с децата.

  Да, има магистрали. Те са гордост за сметка на опосканата опустявяща периферия. Те водят до моретата и улесняват "бизнесите" на определени групи в туризма и хазарта. Софтуерния оутсорсинга изнася на ишлеме "суровина" и бута напред други държави, които ние не можем да стигнем.
  Истинските програмни продукти на нашия аутсорсинга не се продават като продукти от България и не носят печалба !!! Това кога ще с еразбере най-после! Това е същото като Русия - изнася нефт, а не крайни продукти, изработени от него, което е истинския показател за добра икономика.

  Сбъркан икономически кодел със заграждане на групи по- кадърни млади в бизнес паркове, да не се месят в управлението и да не пипат статуковото оттам.

 76. 76 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3543 Неутрално

  До коментар [#22] от "Wornoxmaniak Гласувайте за Ц. Цачева с отвращение":

  Ти пък..., защо се правиш на ударен?! Проблема на ГЕРБ е, че до момента Прасчо командваше, Бойко се мъчеше да го прикрива, до колкото може! Само един заслепен ГЕРБ-ер не може да види, че бате Бойко и Пеевски са ортаци! Това, ще му изяде главата на Бойко Борисов...!

  Бивш tww09306483.
 77. 77 Профил на ipi14376986
  ipi14376986
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "Стефан":
  Стефчо, с тая ерудиция да не можеш да прецениш... А баба Миндя от Прешовци, какво да каже! Слаб си като морал и човек, това е! Всеки трябва да има мнение по важните въпроси. Не е чак-толкова сложно.

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2317 Весело

  [quote#48:"penetrating"]Добър анализ, точни заключения[/quote]
  При грешна отправна точка, всичко излиза добре, ачик нагласено.
  [quote#0:"Статия"]системата се оказа в състояние на пълен хаос. [/quote] Системата отдавна е в хаос. Просто плиткоумните сега го разбират. Ако не знаете пенсионната система, здравната система, образователната система са обречени. Не е нужно да гледате много параметри. Достатъчни са дори само смъртността, раждаемостта и отпадането на ученици от училища. А съдебната система и системата на национална сигурност са в процес на пълна приватизация - изцяло обслужване на лични и корпоративни (чуждо самолетопроизводство) интереси.

 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  [quote#75:"potrebitel3"]Всеки който е изградил нещо, което се срутва той като си тръгне всъщност не е изградил това нещо, а илюзия за него. [/quote]
  ++++++

  [quote#75:"potrebitel3"]няма НИКАКВА реформа в образованието, има 100% запазване на статуквото[/quote]
  Тц, има реформа на деконструкция на образованието. И няма запазване на традициите, а върви заличаването им. Дори и "хранилките" на близките до властта непрекъснато се реже. Не може да се разбере какво лошо (за да им се потърси отговорност) или добро (за да се поощрят) са свършили. Пълно заличаване.

 80. 80 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "За сметка на това Цачева може лесно да бъде притисната в момента. Нещо, което всъщност Трайчо Трайков вече започна да прави."

  За разлика от Мадам ЙЕС и нейната команда.

 81. 81 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 450 Весело

  Бат Бой да вика спешно Мадона! Тя ще оправи работата...

 82. 82 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#56] от "klimentm":

  Сравнението ти е идиотско. Не те зная дали изобщо знаеш какво е уравнението на Шрьодингер, но ако си мислиш, че е проста работа да се разбере какво е "мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство", определено по-добре да си потърсиш специалист... медицински...

 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4622 Весело

  До коментар [#82] от "lechevalier":
  Шегувам се, не го приемай толкова лично!

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK