Самоувереността на интелектуалните елити

Самоувереността на интелектуалните елити

© Reuters"Дневник" препечатва текста от блога на Божидар Божанов с негово позволение. Акцентите са на редакцията


Тръмп спечели. Имаме Брекзит. За малко Хофер. Скоро Льо Пен и Вилдерс. И още много други случаи, в които демокрацията може би изглежда провалила се – благодарение на нея популисти получават гласове от немислещи и ядосани хора, които нито имат идея какво се случва, нито поглед напред. Или поне това си повтарят като утешение интелектуалните елити.


Без да се причислявам към някакъв "интелектуален елит", най-малкото защото това не е ясно дефинирана група, все пак съм от хората, които могат да дадат много аргументи против крайния национализъм, против Брекзит, против Тръмп и против много от нещата, които все повече хора първосигнално харесват. А други крайности като тази например – "време е елитите да се изправят срещу невежите маси", звучат нездраво привлекателни.
Само че какво от това?


Какво като елитът каже "ние знаем кое е по-добре"


и "ние можем да направим нещата по-добре". Истината е, че не знае – учи се, наблюдавайки и изучавайки средата и се опитва да взема информирани решения. И това всъщност води до "проблема с експертите" (макар да няма знак за равенство между "интелектуален елит" и "експерти") – че тези, които не са сигурни в нещо, не ги дават по телевизията, а именно те са истинските експерти – хората, които знаят какво правят и го правят "тихо, в ъгъла" и знаят, че абсолютна истина няма и че няма как да си 100% убеден в нещо.


И така стигаме до това, че експертите (или да ги наречем "разбирачите", защото те невинаги са експерти), със споровете си по отдалечени от реалния живот теми, в които освен това не са много добри, оставят вакуум – оставят твърде много хора с невъзможност да правят информиран избор, но не изглежда да осъзнават това.


Оставят вакуум, за хора като Тръмп,
които знаят, че фактите нямат значение


Мога да цитирам стотици данни и изследвания как светът става все по-добро и по-безопасно място за живеене. Но "възприятието е реалността", а възприятието на тези, които нямат желание, време и аналитични умения да вникнат във всички тези данни, притиснати от ежедневните си проблеми, е именно, че нещата отиват към по-зле и само някое радикално решение ще ги подобри.


И не бих използвал думата "провал", но със сигурност управлението на тези елити до момента оставя много какво да се желае. Само поглед върху историята на Близкия изток за последните 40 години ни дава представата, че никой не е имал ясна идея какво прави там (освен може би тези с интерес към петрола) и как влияем на "чупливите" отношения там като подкрепя един или друг диктатор, една или друга групировка. След като резултатите от това буквално започват да ни избухват в лицето, обяснението, че терористичните атентати са по-малко в сравнение с миналото, и че атентаторите не са бежанцине работи.


"Елитите" пишат задълбочени анализи и статии за проблемите на престъпността, имиграцията и икономиката, а стереотипният американец от средните щати е напълно задоволен от предложението да се построи стена, която да реши магически трите проблема. И няма анализ на света, който да го накара да се разубеди. Защото или няма да го прочете, или ще го зачеркне, защото е "либерални врели-некипели".


Напълно съзнателно обрисувам картина на разделение – на елити от едната страна и на маси от другата; на интелигентни, рационални хора от едната страна и на мнозинство от импулсивни, недоволни от другата. Защото и това неравенство расте. Можем да наречем масите всякак, но това няма да ги промени.


И колкото и да се затваряме в интелектуален балон,
скоро ще трябва да излезем от него


И да видим популистите, които жънат плодовете на това неравенство.


Неравенството расте, разбира се по-често в полза на част от тези елити, и всякакви задълбочени икономически и философски спорове за намесата на държавата в разпределението на ресурсите стават маловажни за този, който с минимална заплата гледа по телевизията как милионери му обясняват, че всъщност проблемите, които той вижда, не са проблеми.


Може би това звучи почти като клишето "хората нямат какво да ядат, той за ми говори за ценности". Но очевидно има нещо сбъркано, и то не е, че "хората стават все по-тъпи". Защото има анализи, които казват, че това не е вярно. А образованието е универсалната рецепта, която обаче почти никой не е успял да приложи.


Може би елитите трябва да спрат да са доволни, че са елити.


Да, може да си умен, но това само по себе си не ти дава право на нищо. Това, да си високо образован, на висока позиция, с добро финансово състояние не дава повече права, а единствено повече задължения. И може би е добре да го осъзнаем преди да се впуснем в анализи на това колко са прости масите. Защото тази самоувереност не води само до "загуба на власт", а и до повече омраза, несигурност и разделение. А тоя филм вече сме го гледали и няма хепи енд.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Весело

  Ами ''разбирачите'' се мислят и се самоизтъкват за интелектуален елит и нито ги интересува къде, нито с кого, нито изобщо защо живеят - те са си самодостатъчни - особено ако са се включили и на захранващ шланг.....

  [email protected]
 2. 2 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Основната слабост на самозваните елити е, че не приемат факта, че другите също имат аргументи, също толкова валидни, колкото и техните.

  Хората искат да чуват нещата, назовани с истинските им имена, а не лицемерна толерантност и политкоректност, които всъщност потискат точно тези, които са основния двигател в обществото. Според мен затова спечели Тръпм - назоваваше нещата с истинските им имена. И все още не съм видяла някой да е изказал или написал смислено мнение, защо той да е по-лошият избор.

  Лошото е, че в България дори нямаме Тръмп.

 3. 3 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Вярня констатация. Тъкмо си въобразят елитите, че са победител на бял кон, който води хората, вземе че се окаже, че под седлото нямам нищо?

  Сърпрайс.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 4. 4 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много претенциозен текст, който издава интелектуална немощ и политическа коректност в евро-толерастки стил. Авторът си е внушил, че е интелигентен и принадлежи към някакъв елит. И ни занимава с това.

  Основната грешка в този словоблудски текст е, че смята че Брекзит, Льо Пен и Тръмп са дело не на елити, а на някакви които били против елитите. Историята обаче ни учи, че каквито и големи промени да се случват, винаги един елитен кръг ги е дефинирал и провеждал. А масите само следват и биват манипулирани. Няма "народни" движения или революции, а всичко се решава преди това именно от елити. Така че сега просто имаме смяна на едни елити с други. В този смисъл разпадането на Европейския съюз е положително явление.

 5. 5 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1953 Любопитно

  ааа този анализ не трябваше ли да излезе вчера, че днеска малко е позакъснял

 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Въпросът е,че нито са интелектуален,още по-малко елит.Това ,че някой е получил трибуна за изява и плещи всякакви глупости,не го прави човек с интелект.Просто едни повърхностни хора с претенции,че са нещо повече от другите.И които искат да наложат мнението си като обиждат по най-грозният начин опонентите си и им слагат етикети.И в този форум е пълно с подобни индивиди,до един повърхностни,пропагандиращи левичарски идеи и,които заклеймяват всеки,несъгласен с мнението им.Но американците ясно им казаха:""NO PASARAN".

 7. 7 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Единственото решение според мен е по отношение на политиците и медиите да се въведат правила,подобни на тези между публичните компании и инвеститорите.И към страховия маркетинг рестрикциите трябва да са по-строги ,отколкото към реклавата на цигари

 8. 8 Профил на hchinaski
  hchinaski
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Айде, поредната едностранчива логорея. За Тръмп фактите нямали значение, а за Хилъри щото много имаха?

  "Неравенството расте" - ами чантата, шапката, гащите и бегай във Венецуела или Северна Корея, като не щеш неравенство.

 9. 9 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тези т.нар. интелектуални елити не са умни хора. Те може да имат висока вербална интелигентност и да могат да бръщолевят най-различни и интересно звучащи неща, хипнотизиращи слушателите си... но в дълбочина тези хора са хора, откъснати от реалността. При тях агресията им е превърната в пасивна агресия и най-често се проявява като сарказъм. Уж са много еволюирали културно, но в основата си са точно толкова хора, колкото и не-елитите. Не са безсмъртни и безгрешни и трябва да спрат да се мислят за такива.

 10. 10 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ""Това, да си високо образован, на висока позиция, с добро финансово състояние не дава повече права, а единствено повече задължения""

  Само, че не е написано какви точно са тези "повече задължения".
  И каква е причината да се вменяват? Или пак, някой някого трябва да носи на гръб.

 11. 11 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Не съм съгласен. По ред причини. Държава не бива да се управлява от аматьори и простаци. Елитите не трябва да слизат на нивото на "обикновения човек", те трябва да издигат представата за обикновеност. Не е почтено да обещаваш глупости, само защото щели да достигнат до народа.

 12. 12 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Е, как без елити и простолюдие. Комунистите нали опитаха. Избиха де що им се види елит и след десет години "равенство" се превърнаха в червен елит. И ги изхвърлиха барабар с ядрените им ракети.
  Просто такъв е нормалния свят. Винаги разнообразен и неочакван за бедните ни и особено оядени фантазии.

  Navigare Necesse Est
 13. 13 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  АКО НЕ СЕ ЛЪЖА, ТОВА МОМЧЕ СЪЩО Е РАЗБИРАЧ!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 14. 14 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Сумарно, човечеството никога не е живяло толкова добре, както днес. А благоденстваща Европа, мечта за милиарди хора, никога не и сънувала 71 години мир.

  Navigare Necesse Est
 15. 15 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Успешни са тези общества и в тези периоди,когато са се справяли добре с превантивната контрареволюция.Общество,допуснало революция,ако оцелее дълго време търпи негатижите и се възстановява,При революция единствения полезен ход е да си максимално извън обхвата и.В обхвата на революция не се прави нищо повече от спекулация.

 16. 16 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#4] от "12345":

  [quote#4:"12345"] В този смисъл разпадането на Европейския съюз е положително явление.[/quote]

  От всичките ти бъртвежи разбрах че и разпадането нА СССР и соца в Източна Европа също е положително явление...което е несъмнено..

 17. 17 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Може би елитите трябва да спрат да са доволни, че са елити."
  Е, това няма как да стане. Човешката лакомия не познава граници. Само революциите са изход.

 18. 18 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1953 Весело

  бля бля ама да се върнем на Маркс /после що така евреите ами умни са/
  руволюционна обстановка е кога правителството не може за управлява със старите методи, народа не желае да е управляват по стария метод - или нещо подобно беше

 19. 19 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#2] от "zenola":


  [quote#2:"zenola"]Според мен затова спечели Тръпм - назоваваше нещата с истинските им имена. И все още не съм видяла някой да е изказал или написал смислено мнение, защо той да е по-лошият избор.
  Лошото е, че в България дори нямаме Тръмп.[/quote]

  Не следих редовно предизборната кампания в Америка. Смятам, че това си е вътрешна американска работа и единственото което ние можем е просто да приемем техния избор и нашите ,,елити" да намерят някакъв общ език с новия президент. Направи ми обаче впечатление колко тенденциозна беше предизборната кампания. Дори сегашният им президент, който според мен би трябвало да обединява нацията и да не се изказва за ничия кандидатура, по доста груб и тенденциозен начин се отнесе към Тръмп. Явно там е пренареждане на елитите и яко ритане по кокалчетата. Бях смаян от недипломатичното изказване на нашата кандидат президентка, че предпочита Клинтън. Ама какво да се прави, простодушна госпожа която говори каквото си помисли вместо да помисли преди да говори. Не, че о.з. генералът е по-сложно устроен, изявлението му за Крим също не свидетелства за поне зачатък на дипломатически умения. При това положение наистина съм съгласен с вас - лошото е, че нямаме дори и Тръмп.

 20. 20 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Егати ...
  аФтора следва да самозаключи, че принадлежейки към този така наречен елит, дружно могат да си направят лоботомия.

  От статията изводът е:
  "Вий сте прости, не мож ни разбра нас умниците, сори"

  дневник, вземете и се гръмнете.
  Всеки дръзнал да подценява интелекта на масите или на цели народи, винаги е губил!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 21. 21 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Винаги ще има една черна завист на простака, неудачника и скъсания комундел към онова което те си въобразяват че представляват елитите..
  затова не трябва да се дава власт на простака.. 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  аха намерих го
  “Никога една обществена формация не загива, преди да са се развили всички производителни сили, за които тя дава достатъчно простор и никога нови, по-висши производствени отношения не настъпват преди материалните условия за съществуването на същите да са узрели в недрата на самото старо общество.”
  Mаркс
  Изборите позволяват смяна на системата без Революции. Това е добре

 23. 23 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  А проблема на хората никога не е бил с истинските елити а с самоналожените такива... комунисти ,фашисти, лицемерни популисти , всякакви дебилни фундаменталисти и прочие ,които са смятали че са единствено прави и могат да свършат всякаква злина... защото са прави..

 24. 24 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Хубаво е че слагате "интелектуален елит" в кавички, защото реално самото понятие за интелект следва да се предефинира.

  Най-добре пазената тайна е, че огромният процент от тези хора не са чак толкова изключителни. Нито се справят по-добре от 99,9999% от населението със сложни задачи от областта на математика, теоретичната физика или нано-инженерството, нито са някакви уникални предприемачи, нито са творци в чистия смисъл на думата.

  В общия случай, това са хора които четат до полуда политически коректните глупости на мейнстрийм изданията, в резултат на което се имат за много просветени. Знаят 1-2 чужди езика, макар и никога до съвършенство (и да, обикновено кофти акцентът ги издава). Имат добри обноски и знаят как да се държат в обществото (а най-изразителни са с нож и вилица в ръка), и затова почти никога не правят разлика, между понятията умен, образован и добре възпитан. Стигат дотам да наричат децата си "болни от дислекция" вместо просто да си признаят, че съвсем не са толкова умни, както на тях би им се искало.
  А когато в ден като днешния станат от леглото и разберат че светът вече е различен, изпадат в истерия и реват пронизително колко са "шокирани"...

 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#24] от "klecho":
  +++++

 26. 26 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Като видях заглавието, за миг помислих, че най-накрая ще видя стойностен анализ..Уви..Пак същите грешки, пак същата картинка.За какви елити говорим?!Кой определи автора като интелектуален елит, който видите ли трябвало да слиза при простолюдието?!Той и нему подобните.Е те тая самозабрава, граничеща с тежко психическо разстройство, докара нещата до тук.Байно, никакъв елит не сте.Че сте и коджа глупавички, след като при все безграничният финансов и властови ресурс се проваляте.Да ти го кажа простичко.Неолиберализма може да е добър за определен елит, но е пагубен за хората.Хората искат нещата да се назовават с истинските им имена.Кой създаде САЩ и Европа?!Белите християни и техните потомци.По образ и подобие на тяхното схващане за живота.Какво тече от 20-25 години насам?!Мачкане на същите тия хора, за сметка на пришълци и всякаква сган.То не беше политкоректност, то не беше чудо!!!Човек не можеше и все оше не може да нарече нещата с истинските им имена, от страх да не влезе в затвора или загуби работата си.Да де, ама колко смятате оше, че ше търпим?!Да ти кажа.Не много.Малцинствата или ще приемат реда и ценностите на страните които са им дали шанс да не стоят оше по дървета и землянки или ше се връщат на дърветата и в земляните.САЩ е само началото.Скоро и в Европа.Искаме си живота и ценностите обратно.Който иска бурки и шериат- Азия и Африка широки.Раничката и с песен.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 27. 27 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 734 Неутрално

  За Хофер още нищо не е приключило. Следващият месец повтарят изборите.

  Sapere aude
 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  "Елит" означава че вижда по-добре и по-надалеч от другите. А тези самоназначили се за елит така яко се издъниха последната година че няма накъде повече. Провал след провал, просто не мога да посоча нещо в което да не са се провалили и то с гръм и трясък. Включително и в собствените си прогнози за изборните резултати.

  Затова сега са като попикано мушкато, да твърдиш до последният момент че убедително побеждаваш и след това разгром... това просто означава че си некадърник. Това в добрият случай а в по-лошият съзнателен лъжец и измамник.

  И какъв елит е това? Те са елит толкова колкото е професор "професор Вучков", едни големи кухи плямпала с огромно самочувствие.

  Това са самозванци и доказани некадърници които просто трябва да бъдат изритани за да дойдат хората които знаят и могат. И които скромно стоят в сянка без да се пъхат в светлината на прожекторите. Трябва просто да бъдат изритани тези самовлюбени кресльовци и потърсени истинските мъже.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 29. 29 Профил на rdv18510229
  rdv18510229
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#21] от "lynyrdS":

  Невероятно точно,в десетката😉

 30. 30 Профил на rdv18510229
  rdv18510229
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi":

  Mishi,струва ми се,че лееко не си поразбрал АФтора,ама нищо
  де.nais A?😉

 31. 31 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ахахаха, "елитите" "знаели как да направят нещата по-добре". Проблем е, за КОГО правят нещата по-добре. Определено за тези, които им плащат /големите корпорации/ и съвсем не за тези, които са ги "избрали". Поредния тотален бълвоч публикуван от Дневник. Елитите са обикновени продажници предаващи собствения си народ за пари и частни интереси. Тозо процес върви още от началото на 20-ти век, със създаването на частния федерален резерв, печатащ валутата на САЩ. През последните 30 години нещата толкова се извратиха, че станаха направо нетърпим.

 32. 32 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Най-добре ще бъде, тези елити да се съберат заедно на ръба на една висока скала, да се прегърнат, да запеят бодро бригадирска песен, и дружно да направят смело една голяма крачка напред.

  Елити? Навремето какви елити имаше, ехе ...

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 33. 33 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#11] от "lechevalier":
  Ами почтенността е в основата. Но в тези дебати като цяло отсъства. Елити винаги е имало и ще има,въпросът е какви ценности изповядват и демонстрират напрактика,не само на думи. Ако говориш едно ,а правиш друго ,рано или късно губиш водещата позиция.
  Някак си последните десетилетия единствената ценност за 95% от "елити" и "плебс" станаха парите и успеха измерван единствено чрез тях. И традиционните "сила","власт".
  "Справедливост" / абсолютна ,разбира се, има само в Царството Божие / се превърна в насмешка в кавички.
  Такива като Тръмп,Фарадж,ЛьоПен и т.н. са само симптом. Те са това,което са благодарение именно на разни елити, загубили ориентация за горе и долу. Масите в подобни случаи следват просто общите тенденции.
  Ако изборът на Тръмп за президент,лудостта около Brexit, възходът на такива като ЛьоПен,Вилдерс,Ципрас,Орбан и т.н. не бъдат наистина осъзнати като симптом / и причините довели до появата /на силно отклонение в развитието на съвременното общество от страна на самонаричащите се либерални елити, претендиращи за модерност,толерантност,свобода на словото и върховенство на закона, то днешните общества в Европа,Сев. Америка и наоколо не ги очаква нищо по-малко от напиращи диктатури,перманентни военни конфликти и мизерия за всички.....

 34. 34 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#18:"1001"]бля бля ама да се върнем на Маркс /после що така евреите ами умни са/
  руволюционна обстановка е кога правителството не може за управлява със старите методи, народа не желае да е управляват по стария метод - или нещо подобно беше[/quote]
  Или обратното... Бе нема значение, важното е, че е важно и се некак е.

 35. 35 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#15] от "slonsco":
  +++++++
  Не знам дали те разбраха мнозина от коментиращите, но си събрал цялата есенция на проблема. В изречение,две. Другото е надграждане върху основната идея. Или дъвчене на предварително налапани локуми. Респект!

 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  [quote#31:"primaxm"]ахахаха, "елитите" "знаели как да направят нещата по-добре". Проблем е, за КОГО правят нещата по-добре. Определено за тези, които им плащат /големите корпорации/ [/quote]
  Все по-агресивни стават професионалните лебертофони като сугестират ,че те видиш ли те били някаква интелигенция,елит,експерти и били образовани даже! Всеки соросов стипендиант искрено си вярва,че е умен и красив това го знаем , но тези хора са много далеч от реалния живот.
  Човек който не признава демократичния избор на мнозинството и защитава корпокрацията не е десен демократ а либертофонско комунде на минимално заплащане !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#20] от "ironhorse":

  В случая виждаме по-скоро САМОНАДценяване на способностите от страна на автора, което може и да се пренебрегне, ако "елитарно-интелектуалните" му напъни не бяха напуснали личния му блог и не бяха ни натрапени за "анализ" от Дневник.

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#14] от "Schopenberg":

  То в САЩ мирът многовековен (век и половина) и ... си избраха Тръмп.
  И не лъжете така елитно безсрамно - в Европа никога не е имало 71 г. Но старческата дименция е безпощадна, по-безмилостна от "Червените бригади", ИРА, баските сепаристи, босненските бежанци дори и от АОК и червените танкове в Унгария (1955) и Чехословакия (1968) и военните хунти (Гърция, Испания).

 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  До коментар [#19] от "koko65bg":

  "изказване на нашата кандидат президентка, че предпочита Клинтън."
  За коя от четирите кандидатки говорите? Или и Вие като "елиткото" сте си наплюли най-просто елитната кандидатка?

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#21] от "lynyrdS":

  "затова не трябва да се дава власт на простака.."
  Така е. Той сам си я взема. Като римски император или в по-лошия вариант като Буш или Баце.

 41. 41 Профил на Манол Глишев
  Манол Глишев
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Очевидно по-самодоволно звучащите, "антиелитарно" настроени коментатори на текста не са го дочели.

  Интелектуалните елити действително СА такива и има обективни причини та даже и смисъл тъкмо те да управляват. Но това не може да продължи да се случва, когато самите тези елити са демократично настроени и едновременно с това политическото издигане на масите върви по-бързо от образоването (и забогатяването) им.

  Ако интелектуалните елити не искат да се откажат от демократичния си идеал за споделяне на процеса на взимане на решения с масите, а същевременно не могат да наложат по-бързо образоване на тези маси, то ще се наложи да се намерят нови аргументи за вслушване в образованите хора. Иначе популистите, тоест наглите лъжци ще продължат да печелят, както в 2016. А това е зле за целия свят.

  Тоест текстът е съвсем разумен и никакво "антиелитарно" говорене няма никакъв смисъл.

  "За своето милеем."
 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#32] от "популист националист":

  "Елити? Навремето какви елити имаше, ехе ... "
  И Вие ли си спомняте как "елитът" ни внушаваше 15 века и кусур, че Земята била център на Вселената. И всеки простак, оспорил "елитното познание" биваше изгарян благочестово на клада от "елитът", наричащ се тогава "Светата инквизиция", а сега либерални демократи.
  И тоз някогашен елит още се гърчи във Ватикана. Гърчането няма да е по-различно и за сегашния. А "бащите на демокрацията", древните елини са имали радикално решение - избирали са си тиранин, когато ги е грозяла опасност.

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#15] от "slonsco":

  "Общество,допуснало революция,ако оцелее дълго време търпи негативите и се възстановява"
  Това ще да е обяснението за Брекзита - Великобритания, яхнала след ренесансовите революции (философия, техника, наука, икономика) и превърнала се в империя, сега се възстановява до пред Кромуелска Англия.
  Ама много търпиливи били тия английски запалянковци ... в Лондонското сити!

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  До коментар [#41] от "Манол Глишев":

  "политическото издигане на масите върви по-бързо от образоването (и забогатяването) им."
  Как стои въпросът с образоването (и забогатяването) на "интелектуалните елити"? "Масите" успяват ли да образоват елитите си или преследвайки забогатяването си, са оставили на самотек елита да се самообразова както Калинка Илиева се самодипломира с диплома на немски език или пък "елитни" наши премиери се "дисертираха" като доктори на науката с копчелъка на руската армия или с психологията на пожарникаря.
  В глобален аспект, "елитът" стана "продавач на въздух". Не само с измислените "въглеродни квоти", но и с голите обещания за "светло бъдеще" (50 годишни кредитни облигации за частни лица).

 45. 45 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2047 Весело

  "И няма анализ на света, който да го накара да се разубеди. Защото или няма да го прочете, или ще го зачеркне, защото е "либерални врели-некипели"

  Божидаре хем добре си вникнал в проблема, хем продължаваш да филосовстваш
  Еврейско-либералните врели-некипели не хващат декиш. Това е положението. Няма кво да анализираш. Хората разбраха същността на фарисейството и могат да го победят колкото и да не ви се иска. Пък вие ходете се оплаквайте на дядо ви Шорош. Плачете му на раменцето. Той ще ви утеши... Или може би не? Абе карай да върви.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 46. 46 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 574 Неутрално

  за какви елити става дума, след като в деня след изборите Дневник излезе със заглавие, в което имаше груба правописна грешка не от невнимание, а от най-обикновено незнаене на правописа

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 47. 47 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално  [quote#41:"Манол Глишев"]Ако интелектуалните елити не искат да се откажат от демократичния си идеал за споделяне на процеса на взимане на решения с масите, а същевременно не могат да наложат по-бързо образоване на тези маси, то ще се наложи да се намерят нови аргументи за вслушване в образованите хора.[/quote]
  Хахаха.53 процента от завършилите колеж американци гласуваха за Тръмп.И те ли са прости и необразовани?Това че някой се е самообявил за интелектуалец,не го прави такъв.

 48. 48 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Всеки политически елит си изхранва и определени експерти и затова никой не ви вярва защото не служите на истината а на користните си интереси!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 49. 49 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Много хубав отговор към всички левичари:
  https://www.bloomberg.com/view/articles/2016-11-10/u-s-liberals-can-take-comfort-from-global-peers

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  Тръмп спечели. Имаме Брекзит. За малко Хофер. Скоро Льо Пен и Вилдерс....

  Тц!
  След малко Хофер!

 51. 51 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Объркана мисъл, тежка, засукана фраза, липса на последователност в излагане на тезата- не ми допада стилът на автора.

  Заключението е вярно- НИКОЙ, НЕ Е ПО- МЪДЪР ОТ НАРОДА!

  Ляво- толерастите да си го запишат на челата!⚠

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 52. 52 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4954 Неутрално

  До коментар [#51] от "mr. wonderworld.":

  Ами те, елитите са си такива открай време, за тях англичаните използват хубавата дума "сноби".

 53. 53 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#43] от "wanderer":

  Точно Великобритания най-добре се е справяла с превантивната контраремолюция и от Кромуел до днес такова нещо не е допускано там.А по отношение на самия Кромуел.упрамлението му е катастрофа,след смъртта му дори го изравят и обесват трупа му и следва реставрация.И успехите на Великобритания се дължат именно на това,че остава извън обсега на насилствените революции в Европа.А за технологични революции ,както и за сексуалната нямама нищо против.Там стратегията е да се инвестира във втория.

 54. 54 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  [quote#51:"mr. wonderworld."]Заключението е вярно- НИКОЙ, НЕ Е ПО- МЪДЪР ОТ НАРОДА! [/quote]
  Мдам.
  Само че - кога?

  Дали след замайване, обудалкване и ошашавяне в пика на някаква истерия, (каквото са всички избори по дифоут), да му подхвърлиш като на маймуна граната, както направиха с българското мат'рял с референдума, или след достатъчно дълго, широко и напоително обяснение и дискутиране на дадения въпрос от всички страни и гледни точки - както прави швейцарското мат'рял ...

 55. 55 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1071 Весело

  [quote#20:"ironhorse"]Всеки дръзнал да подценява интелекта на масите или на цели народи, винаги е губил![/quote]
  Масите нямат интелект, нямат чувства, нямат морал. Действията на "масите" винаги е проекция на нейния елит. Стига вече комунизъм и приказки за равенство - не, равенство няма, не може да има, няма как да съществува. Винаги има елит и ма и проста маса, има бедни има и богати. Казах!Хау!

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 56. 56 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#55] от "olexander":

  Ми нали туй казваме ве- НЯМА РАВЕНСТВО между народа и елита.

  Елитът е по- образован и културен.
  Народът е ПО- МЪДЪР !

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 57. 57 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  Не знам за вас, ама от два дни се чувствам като пусната от затвор за интелекта.

  Нищо няма да казвам, само ще си мълча и ще се радвам на свободата.

 58. 58 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fred":
  Като гледам - вие сте готов.
  Да прегърнете течащият в момента преврат.

  Не този, за който се изцепи тук преди дни Петя, щото то армия не остана, а и времената са други, но като факт - същото.

  Забелязахте ли как беше подпъхнат референдума?
  Забелязвате ли как го "приеха" и "поеха" политпасмината?

  Какво следва от референдума? Затваряне на партиите!
  Те се самоубиват, заставайки сега начело!
  И защо? Защото са изпразнени от истинското си съдържание, защото обществените системи са затапени, затлачени и не работят, защото изпразнени т съдържание това им е естественото поведение.
  Точно каквото се прави и става при един преврат!
  И както си е май неизбежно, защото етапи в развитието не може да се прескачат. Трябва да се изживеят - пък каквото сабя покаже ...

  И кой прави превратите? Превратите се правят от елитите!
  Ама истинските.
  С ръцете и ... с жертвите на масите.
  Което виждаме и в момента, ако се вгледаме, защото не гърмят пушки и не се лее кръв, та да изострят вниманието. А жертвите се дават и ще се дават ... пълзящо, както се вари жаба ...

  И търсете елита там, където е ползата от преврата.
  Не сред журналистите и набедените о'божем "експерти" и пробутвани за интелектуален елит ентелехентски кипеж.

 59. 59 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#4] от "12345":


  [quote#4:"12345"]Основната грешка в този словоблудски текст е, че смята че Брекзит, Льо Пен и Тръмп са дело не на елити, а на някакви които били против елитите. Историята обаче ни учи, че каквито и големи промени да се случват, винаги един елитен кръг ги е дефинирал и провеждал. А [/quote]

  Няма как да съм съгласен с вашата теза и не защото исторически големите промени са резултат от действията на елити в разните исторически моменти, а защото Брекзит-а, Тръмп, Льо Пен, че и нашия Воленчо, не са продукт на някакви елитарни проекти, а на най-прости използвачески действия на посредствени хора, които имат усета да говорят неща, които радват ушите на не най-умната част от нашите или съответните сънародници.
  И дали това ще е стената между САЩ или Мексико или глупотевините на Фараж и Ко, които предвидливо се покриха след като изненадващо и за тях, техните каузи спечелиха, няма особено значение, но не бих казал че тези 'послания" са продукт на какъв да е елит.
  Според мен автора на текста, за който говорим, пропуска един много важен момент.
  Къде са т.н. елити, каква позиция заемат ( по-скоро не заемат), та след като като каруцата се обърне, започват да критикуват или по-често да хленчат.
  Въобще каква би трябвало да е роялата на хора имащи нещо общо с елита, за разясняване и насочване на мнението на хората, които било поради спецификата на тяхната ежедневна дейност, било поради съвсем естествения дефицит на общо културни и политически базисни познания, лесно стават жертва на разни пройдохи, целещи собственото си уреждане на вълната на разни популистки измами.
  В това отношение може доста лесно да направим разликата между двете групи представители на елита - едните, за съжаление обикновено по-малобройната, които обръщат внимание върху капаните заложени от политическите мошеници и другите, които "стоят над нещата" и гордо ги подминават, а след това се включват в хора на оплаквачите, при това няма значение за коя страна и част на света става дума.

 60. 60 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#59] от "tsvetko_51":

  Тц. Промените винаги са продукт на елити. Октомврийската революция и Брекзит по това си приличат. Не си мислете, че Фараж е някакво самозародило се народно чудо, такива с неговото мислене има в изобилие в най-висшите политически кръгове. И ще се учудите колко интелектуално дълбоки и логични са аргументите им.

  Но мейнстрийм медиите в повечето случаи следват старите елити, чак след промяната приемат идеите на новите елити.

 61. 61 Профил на rdv18510229
  rdv18510229
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Някой от тук коментиращите,въобще дава ли си труда да прочете и вникне в статията или се хвърлят л...а и "бисери" на посоки пък каквото хване дикиш.

 62. 62 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Елитите били таквиз, пък масите - онаквиз...Интересно,тия самоназвани "елити" откъде се пръкнаха? Всяко общество има такъв елит, какъвто то е излъчило и приема за такъв. До време. И когато възприятиета на действителността на тези "елити" почне драстично да се разминава със светоусещането на суверена, то следва логичната му реакция.

 63. 63 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Разстроено

  До коментар [#38] от "wanderer":

  Прекалено нагло е да раздавате оценки от полуграмотната си любителска представа за света. Надявам се вече не ви позволяват да излизате навън в подобно трескаво състояние, камо ли да шофирате.

  Не се притеснявайте. Във всички форуми е пълно с всемногонезнайковци, обзети от назидателна страст и се носи настойчив шум от тропащи дюшемета.

  Navigare Necesse Est
 64. 64 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Елитите когато се отплеснат и пресолят манджата - така става.

 65. 65 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#36] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Много точно казано!

  Panta rhei....
 66. 66 Профил на novak2010
  novak2010
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Като заговори автора за "елити" си спомням една книга на покойния Мирон Иванов - "Живей като другите и бъди благословен". Та в тази книга Мирон говореше за самоопределилите се "елити" у нас като "българският полуинтилигент".
  Както се казва "Кога стана коминочистач, кога ти почерня ...". Иначе по стандартното журналистическо определение в България елит са сегашните участници във VIP broder, а те са предимно от чалга елита.

 67. 67 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  [quote#58:"xm..."]Какво следва от референдума? Затваряне на партиите! [/quote]
  Ще затворят но тези които са некадърни да изкарат свестни мажоритарни кандидати начело.
  Тези които обединяват жалките си проценти в коалициийки където едва се търпят и си правят подли номера едни на други.
  Тези които са на етнически признак... тях за съжаление само частично.
  Тези които се борят само да докопат 1% за да лапат парламентарна субсидия без никаква полезна дейност.

  Накратко ще се очисти терена от натрупаният боклук.

  И няма да ги затвори референдума а народа с гласът си. Същият този народ който го подкрепи със 72% ДА, тези 2.5млн души които са в ПЪТИ повече от жалките ви партийки които едва събират по 50-100,000 гласа.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  [quote#62:"disorg"]И когато възприятиета на действителността на тези "елити" почне драстично да се разминава със светоусещането на суверена, то следва логичната му реакция. [/quote]
  Те и преди Френската революция някои са се смятали за назначен от Господ елит.Та се е наложило да се изобрети едно устройство което радикално скъсява надутото самочувствие.

  Това си е закон на природата, периодично се измита старото станало вече пречка за да се отвори път за новото. Само че някои тук правят трагедия от това и ни убеждават, че светът ще свърши. Няма да свърши както не е свършвал много пъти преди това.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  [quote#67:"Fred"]Ще затворят но тези които са некадърни да изкарат свестни мажоритарни кандидати начело. [/quote]
  Това просто не е вярно!
  Самата същност на мажоритарната система унищожава партиите в днешният им нашенски вид. Те са шизофренични, те са тежко дискредитирани, при това и от собствената си пропаганда дори, не само от действия и бездействия, те са визионерски импотентни, а визията за обществото е това, което прави партията, а не конкретната "дейност", дори да е на ползу роду, защото се изражда неизбежно партията в Организация, а в нашенския случай - направо в ОПГ. И това е катарзисът, през който ще трябва да минат неизбежно. Но те се оказаха и оказват неспособни да формулират собствената си идейна същност и реална физиономия, надхвърляща просто моментно удобното и печелившо кухо етикетче, което да продадат на мат'ряла през пропагандните внушения. Може би и защото пропагандната машина също им се измъква от ръцете и е контролирана вече от друг, външен на тях елит. И затова се самоубиват. По-скоро ги самоубиват, защото ги поставят в тази ситуация. Този преврат тече в момента и им го нахендри точно реалният елит.
  А че партиите щели да издигат читави и тинтири-минтири - забравете! Елитът ще издигне и "избере" своите.
  Така полека-лека, след години, берекет версин - току виж и нещо се пръкнало накрая. Според визиите на елита. Истинският ...

 70. 70 Профил на dunkan
  dunkan
  Рейтинг: 409 Весело

  "След като резултатите от това буквално започват да ни избухват в лицето, обяснението, че терористичните атентати са по-малко в сравнение с миналото, и че атентаторите не са бежанцине работи."

  Да си дойдем на думата! Авторе, с това трябваше да започнеш и да свършиш, авторе!

 71. 71 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 540 Неутрално

  "Може би елитите трябва да спрат да са доволни, че са елити.

  Да, може да си умен, но това само по себе си не ти дава право на нищо. Това, да си високо образован, на висока позиция, с добро финансово състояние не дава повече права, а единствено повече задължения. И може би е добре да го осъзнаем преди да се впуснем в анализи на това колко са прости масите. Защото тази самоувереност не води само до "загуба на власт", а и до повече омраза, несигурност и разделение. А тоя филм вече сме го гледали и няма хепи енд."

  Цитатът е заключителната част на статията. Препоръчвам на тези, които не са прочели целия текст, да я прегледат. Авторът вижда добре нещата.
  Самодоволството не е добър съветник.
  Образованието никога не е завършено.
  Знанието никога не е пълно и достатъчно.
  Умът на никого не е абсолютен.
  Изолацията между обществените слоеве е опасна.
  Решенията трябва да отчитет вярно нуждите и интересите им.
  Без това не може да има стабилност и прогрес.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 72. 72 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да, де!
  Но кой е елит? "Много" са, особено у нас!
  Като се почне от ВИП брадър, през всичките дежурно присъстващи в Уикенд, та до Борисов! Всички те, обект на бурни аплодисменти!
  Та, искам да кажа, не са елит тези, които поради някаква природна случайност или нахалство и демагогия са станали известни!
  Елитът са тези, които са постигнали доказани и общоприети резултати в полза на обществото! И то - елит, но само в определената сфера, не изобщо! Стоичков е елит, но само във футбола!
  В този смисъл, в България няма политически елити, в която и да е партия, поне в последните 27 години! Демагозите и крадците не са елити, само подвластните им медии се опитват да ни ги натрапят като такива! До време!

 73. 73 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#60] от "12345":


  [quote#60:"12345"]Тц. Промените винаги са продукт на елити. Октомврийската революция и Брекзит по това си приличат. Не си мислете, че Фараж е някакво самозародило се народно чудо, [/quote]

  Благодаря за елитния отговор - "тц".
  Не си спомням не аз, а който и да било, да е смятал или наричал Фараж чудо. Обикновен, посредствен човечец, но с голям мерак за значимост и разбира се да си ярко изразено желание да си получава редовно и в колкото е възможно по-голям размер възнаграждението от същия този народ, с който заиграва. В името на такива висши цели, малко послъгване си е направо нищо, но е факт, че когато се изненада от резултата на референдума, бързо се покри и не смее да си покаже носа.
  Е, ако въпросния Фараж и неговите аналози в различните страни са резултат от някакво изкуствено оплождане и отглеждане от дълбоко скрит елит, готов съм да си сменя мнението, но поне засега, за каквито и конспиративни теории да съм чувал, за точно такива сценарии ми е за пръв път.
  Гано и който и да, да

 74. 74 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#41] от "Манол Глишев":
  И тъжно, и гадно е, когато в смислен текст да откриваш префинено-коварни популистки тези.
  Текстът и "префинено-коварният" популизъм е Вашия коментар.
  Дразнещо и вече непростимо е, когато хора - като Вас - са се припознали като господари на думите; като непогрешими мъдреци, единствено възможните тълкуватели на смисъла на думите! А гадното е, че тези "тълкуватели" измислят различни смисли на думите, така че да не се разбере смисъла на изреченото - либертарианския "новояз"!

  Популизъм не е само опростенческото, първо-сигнално послание към масите - да им се говори само това, което искат да чуят и могат да разберат!

  Популизъм е и онова красиво звучащо словоблудие, което масите отначало не разбират, но след продължителна употреба го приемат за "върховна истина", защото пак не са го разбрали!

  Примери за такъв коварен популизъм са: "демократично настроените елити", изоставането на образованието (политическото?) образование и необходимостта от властови натиск върху обществото ("ще се наложи да се намерят нови аргументи за вслушване в образованите хора."

  Либералните елити са ИЗОБЩО не са демократично настроени! Защото за тях "демокрацията" не е съобразяване с мнозинството - какъвто е и истинския й смисъл!

  Именно те разделят обществото на по-дребни малцинства и "защитавайки" тези малцинствени групи задушават правата на мнозинството! (Ще го кажа и грубо: ако в едно общество да си педераст е престижно, педерастията ще процъфтява!)

  За образованието - именно в тези либерални общества, темите в гимназиалните учебници са разработени с картинки, а не с написани разсъждения (Германия, Испания,...)

  И идваме ред за НЕОБХОДИМОСТТА (думата е Ваша!) "за нови форми" за въздействие (НАСИЛИЕ ?!) върху обществото!

  Вие, правоверните-либерали, сте също толкова безкомпромисни, отхвърлящи и тиранични, колкото "обикновените" тирани!

  И причината е една - защото и вие сте хора, и нищо човешко не вие чуждо!

  Включително нарцисизма, алчността и властолюбието!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 75. 75 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Да си част от елита в една свободна държава , означава че принадлежиш към онази група от хора, които имат законно наследени или придобити възможност и право , да разпределят и преразпределят двата основни обществени ресурса - власт и собственост .Озаначава обаче и още , че мястото ти е запазено там , до тогава до когато си в състояние да доказваш способността си за елитни резултати в полза на обществото.
  Ето защо на елита се възлага изключително тежката отговорност да задава и налага моделите на обществено развитие. В тази група от хора много трудно се влиза и много лесно от нея се излиза.

 76. 76 Профил на chugunitz
  chugunitz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Виждам само хубави неща от стените по границата.
  При бай Тошо имаше бариера през границата и не ни заливаше вълна гладни и криминогенни пришълци.

  И, понеже веднага ще ми врекнат: Ама тогава никой не искаше да влиза...
  То веднага ще отговоря: До 50-те години е имало множество опити за "незаконно навлизане на територията на страната". Те са пресечени със стребла и затвор... И ЗА ТОВА никой не е искал да влиза - защото знаеха, че има бариера.

  Простите обяснения обикновенно са правилинте обяснания. Принцип от квантовата механика.

 77. 77 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#74:"Консерватор"]А гадното е, че тези "тълкуватели" измислят различни смисли на думите, така че да не се разбере смисъла на изреченото - либертарианския "новояз"! [/quote]

  Обясненеито може и да е по-просто: няма никакъв дълбок смисъл и ли теза, скрити в многото и сложни думи. Така и с това писание - неизяснена теза; изложена непоследователно и неподкрепена логично с аргументи. Резулатът е, както писах и в първия си пост, подходящ само за любителски блог, но не и за ''анализ'' в Дневник. (Не че Дневник е някаква висша медия...)

 78. 78 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#74:"Консерватор"]За образованието - именно в тези либерални общества, темите в гимназиалните учебници са разработени с картинки, а не с написани разсъждения[/quote]

  Какво искаш да кажеш с това? При мисленето не е задължително да се борави с думи. Те не са задължителни за създаването на категории, концепти.

 79. 79 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Работата е там, че хората, мислещи се за елит, подцениха матряла. И вместо да работят както си трябва, народа загуби вяра в тях и даде шанс на популиста.
  Нали знаете, нека видим гредата в собственото си око, преди да видим треската в чуждото.

 80. 80 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#53] от "slonsco":

  ++++Интересен и верен ракурс и историческа ретроспекция.

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  [quote#53:"slonsco"]И успехите на Великобритания се дължат именно на това,че остава извън обсега на насилствените революции в Европа.[/quote]
  Нарочно дадох пример с Великобритания, защото, доколкото познавам историята, Великобритания е била най-успешната държава (политика, икономика, образование, управление) до първата световна война. И продължавам да смятам, че успехът (успехите) са се дължали именно на това, че не само не е оставала извън обсега на революциите, а е била на гребена на революцията - от излизането от католическата догма, през първата академия на науките (след Ренесанса), до машинната манифактура. И всичко е ставало в една или друга степен насилствено.
  Признавам, че не разбирам термина "насилствена революция". Революцията за мен е винаги насилствена независимо дали ще е само върху манталитета, начина на живот или условията на труд.
  И да, има една държава, която доказано е останала извън обсега на всякакви революции - Монголия. Не се сещам за нито един неин успех.

 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#74] от "Консерватор":

  Абсолютно съгласен!

 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  [quote#75:"Николай_1"]Да си част от елита в една свободна държава , означава че принадлежиш към онази група от хора, които имат законно наследени или придобити възможност и право , да разпределят и преразпределят двата основни обществени ресурса - власт и собственост [/quote]
  Преразпределянето на власт и собственост го извършват и крадците и рекетьорите. Мислите ли, че развитието на човешкото общество се дължи единствено от разпределянето на власт и собственост? Как да бъде класифицирано "любопитството" (към околните общество и природа, към науката) и стремежът към познание? Познанието прост продукт ли е от упражняването (разпределяне и преразпределяне) на власт и собственост? Не е ли почтено именно носителите на познанието/създателите на познанието да се определят като елит.
  Или сега ще ме апострофирате, че има и престъпници, които са създали "нови технологии" (вируси) за да изпълнят заветната цел - преразпределението на власт и собственост?

 84. 84 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#77] от "princess_x":

  +++++Съгласен с гледната точка и оценка на материала.

  А това е, което ви написах, но не можах да ви изпратя поради ограниченията в големината на текста в съобщенията по повод Дневника на С.П.
  Оригинално четиво, с интересна история (включително и неговото зашифроване) и най-вече със своята документална автентичност и впечатляваща хронология на Англия през втората половина на XVII век. Не бях чувал за автора, въпреки че е имал високи административни постове и досег с кралското семейство и аристокрацията - съвременник на Реставрацията и приближен на Чарлз II в периода след Гражданската война от 1648-1649 г. и края на републиканския режим в 1658 г. на великата личност в британската история и Реформацията в Европа, какъвто е Лорд протектора Оливър Кромуел. По-късно инвазията на щатхалтера на Нидерландия Вилям Оранжски (бъдещия крал на Англия и Шотландия Уилям III Орански) по време на войните на Аугсбурската лига с католическа Франция на Луи XIV (след отнемане правата на хугенотите) и Втората Англо-Холандска война и връщане на англиканския характер на църквата в Англия.
  Както и да е.
  Дневника е огромно четиво и бих казал непосилно за моите възможности да го прелиствам в Интернет, а и изкушението да се зачитам в кросовете на десетките личности споменавани в него(примерно често споменавания само като Херцог на Йорк, всъщност Джеймс Стюард, втория син на Чалз I и брат на краля, a по-късно от 1685-1688 г. крал на Англия Джеймс II ) .
  Избрах си по няколко дни от 1662 -1668 г., за запознаване със стила и съдържанието на дневника и специално прочетох с интерес дневника в драматичните дни между 2 и 5 та до 17 Септември 1666 г. по времето на Големия Лондонски пожар.

  Знаете ли, че отново ме изумява и вдъхновява (сега като ви пиша слушам „Дидона и Еней” на Хенри Пърсел - запис от представление на Ковън Гардън) е какви велики личности, универсални умове, учени, философи, писатели, естествоизпитатели, държавници и ренесансови хора има в Европа между XV и XIX .Какво огромно наследство са ни оставили и колко кратък и натоварен със злободневие е нашия живот на обикновени хора, принудени от съдбата да го изживеем, обикновено, не както бихме искали. Добре, че все пак не сме от плебса, който е затворен в „бачкане” , бирата пред телевизора и коментарите на „Локо”-то и „Ботев” или Английската висша лига.
  Дано не съм ви отегчил. Поздрави!
  П.П. Прочетох последния ви анонс на „The Master and his emissary” .

 85. 85 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#84] от "glaxo":

  Могат да се намерят много препратки към съвремието ни в дневника на Пипс. А другата книга може би дава отговори защо са се променили толкова нещата досега. До скоро. Поздрави!

 86. 86 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Имаше един стар социалистически виц, в който Иванчо пита баща си, кой получава хубавите мадами. Отговорът е, че отличниците ги получават.
  Така си е, ако си по-умен, по-работлив по-образован в нормалните общества получаваш повече блага. Дали се криеш или не е отделна работа. По-тъпите, по-неуките и по-мързеливите получават винаги по-малко от баницата. Освен ако не са русофили и успеят да вкарат България в орбитата на Москва, а те да се настанят на трапезата.

 87. 87 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#83] от "wanderer":

  +++++Интересна е и вашата теза за това що е елит. Етиологията на думата елит от фр.англ.élite — избран, най-добър има освен обществено и природно семиотично значение. Доколкото в случая става дума за политическото обозначение за формалния и неформален елит, то опонента ви прилага т.н. алтиметричен или елитарен подход оценяващ принадлежност към елита по факта обладаване на индивидуална реална власт и влияние без пряка връзка с интелекта и морално-етически ценности и качества. А вашия подход е по- скоро аксиологически (ценностен) или меритокра тичен подход, основаващ се на смисъла на понятието "елит" като "най - добрия" .Подразбиращ, че влизащите в елита индивиди, притежават по-висок интелект, талант, способности, компетентности в сравнение със средните показатели на конкретния социум. Поздрави!

 88. 88 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#81:"wanderer"]Признавам, че не разбирам термина "насилствена революция". Революцията за мен е винаги насилствена независимо дали ще е само върху манталитета, начина на живот или условията на труд. [/quote]
  Насилсрвена революция е когато властта бъде свалена и взета със сила и политическата система бъде променена с насилие,От това се губят животи и собственост и почти никой не печели в средносрочен план.И излизането от католическата догма, и първата академия на науките (след Ренесанса), и машинната манифактура ,парната машина .каналите,железниците са значителни иновации,които не са въведени с насилие.И с исключение на излизането от католическата догма са частни проекти.
  [quote#81:"wanderer"]И да, има една държава, която доказано е останала извън обсега на всякакви революции - Монголия.[/quote]
  Има и други Швейцария през по-голямата част от съществуването си с исключение кратък период по времето на Наполеон.Швеция последните 200 години,Норвегия пак през този период,до 1905 в уния с Швеция ,Дания ,Държавата на австрийските Хабсбурги после Австрийска империя после Австроунгарска империя до ПСВ,Канада ,САЩ от Гражданската война до днес,Люксембург и доста други.

 89. 89 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#39] от "wanderer":


  [quote#39:"wanderer"]За коя от четирите кандидатки говорите?[/quote]
  Сериозната кандидатка която има някакъв шанс е само една.

  За съжаление.

 90. 90 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Поне в България не виждам никаква "самоувереност на елитите". Напротив - всички партии работят с демоскопски разрези и заради техния редовен прочит най-често повтаряните по жълтите павета фрази са "Куха глава празна не седи - ако ти не и го дзабиеш, некой другч' те изпреари!", "сИпни ън сфинкютю помийката, ич' я управлеаш до гроб!" и "Чефо казА, дека раята е као джената - не я ли клатиш здрао, почва ъ мисли за глуусти!".

  Иначе наблюденията са верни - от интелектуални занимания полза няма. Това е интересното на демокрацията - че е строй за просветени общества. В бройката на "демократични и по-скоро демократични" държави разликата в БВП е 1:10. На места като Швейцария половин свят си държи парите на отрицателна лихва . На места като България проблем са емигрантите, въпреки че не само такива няма, но и собственото население се изнася през глава. Конкуренцията на свободните общества може да доведе до саморазпадане на държави с ниска концентрация на сиво вещество като България. Когато не остане кой да крепи социалните системи, ще последва някакъв албански вариант и след което ще получим един сертификат за "недържавотворен народ", след който да последва формалното разпускане на държавата и нейното юридическо оформяне в международен или европейски протекторат, с губернатори на ротационен принцип.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 91. 91 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1870 Весело

  Много скучно/постно като за един член на елитите. Де го Миндя да разфърля гръмовержие за общото благо, съжителството и полковниците от Ми6.

 92. 92 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK