Новият 18 брюмер, или за страстите и разума в политиката

Новият 18 брюмер, или за страстите и разума в политиката

© ReutersТекстът е от портала "Култура"

Шокът "Тръмп" и върволицата от сходни "тръмпо-трусове", които от известно време насам застигат Европа, са ясен знак, че нещо в лоното на днешния свят клокочи, без да е ясно кога и какво ще бликне на повърхността. Нещата в световен мащаб не вървят добре, хората трупат гняв и разочарование, което как да не проличи в изборните урни. А и по-добре там, отколкото другаде.


На теория всяко политическо събитие възниква в сечението на поне няколко концентрични кръга, където страстите на душата (недоволства, гневове и болки) би трябвало да се пресичат с целите на разума (смисъл, благо и произтичащата от тях отговорност). Нещо, известно още от "Политиката" на Аристотел, друг е въпросът кое в крайна сметка надделява. Или защо хората често са склонни да изберат по-лошото, за да накажат някого заради нещо.
В случая с американските избори причината е повече или по-малко очевидна: проточилата се кампания, изпълнена с компромати, скандали и лични обиди, отврати немалка част от избирателите; мнозина, да не се кривим душата, не бяха очаровани и от двамата основни кандидати (от Хилари – заради семействеността и дефицитите на статуквото, от Тръмп – заради пълната му некомпетентност и арогантност, лъжите и несвързаните му приказки). Уви, както често става в живота, последният дефект се оказа ефект.


Тръмп, въпреки социалното си положение и парите си, се превърна в изразител на протестния вот срещу "истаблишмента", статуквото или управляващата политическа класа вкупом. Независимо от това кой е самият той, какво е сторил или не е сторил, и защо тъкмо с него трябваше да се идентифицира уязвимата част на американска средна класа, търсеща изблик на гнева си.


Така се стигна до "деня Тръмп" и неговата победа, в която светът още не може да повярва. Тъй като изобщо не е все едно кой е новият стопанин на Белия дом


Така се стигна и до този 9 ноември, който опоненти на Тръмп оприличиха ни повече, ни по-малко на 18 брюмер. Спомняте ли се тази странна дата от календара на Френската революция? Всъщност тя съответства на деня на изборите, на 9 ноември по грегорианския календар, и на тази дата през 1799 г. Наполеон Бонапарт, зачерквайки всичко дотук, се превръща в Първи консул, за да се самокороняса впоследствие и за император.


Дата с дата обаче не си приличат, а и Тръмп не е никакъв Наполеон, както с право отбеляза Рос Даутат в "Ню Йорк таймс". Идеята за нов 18 брюмер, доколкото витае във въздуха, е само метафора. Тя не толкова се свързва с идеята за събитието-повторение, колкото за повратно събитие. Каквато е и интерпретацията на 18 брюмер в памфлета на Маркс, впрочем заимствана от Хегел: всемирно историческите събития и личности се явяват някак на два пъти – първият път като трагедия, вторият (или всеки следващ) път във вид на фарс или буфонада. Което комай по-точно пресъздава измеренията на "шока Тръмп", в който фарсът превръща политическото събитие в трагикомедия, без това да омаловажава възможните му глобални последици върху световната политика и икономика.


Никой обаче не знае какъв наистина би бил ефектът Тръмп.


Възможностите, поне чисто логически, са две:


1. Позицията на Тръмп в Белия дом, по силата на неговата некомпетентност и арогантност, да доведе до световна катастрофа. Опасенията на едни са свързани с възможно съглашателство с Путин (обявил Тръмп за "изключително надарена личност"), което изоставя Източна Европа или Близкия Изток на произвола на Москва; други се опасяват от конфликт с Китай или Мексико, трети – точно обратното, от рязка конфронтация след период на съглашателство, която пък би изправило света пред заплахата на нова Карибска криза. И трябва да признаем, с ръка на сърцето, че нито един от тези сценарии, не е изключен.


2. Възможно е обаче и друго. А именно: юздите на често менящия настроенията и възгледите си Тръмп (нещо познато в България) постепенно да бъдат поети от републиканците, които да му сформират екип във вид на "политически борд", който да "балансира" и изведе президентския му мандат от най-силните зони на турбулентност. Звучи добре, ала ще е доста трудно предвид самата личност на новоизбрания 45-и президент на САЩ.


И тук няма как отново да не възникне въпросът: а не можеше ли това да се избегне? Със сигурност, да. Ако гневливостите на душевните страсти не бяха надделели над гласа на разума. И ако повечето избиратели бяха чули предупреждението, което Барак Обама отправи в свое скорошно интервю: "Не всичко в света ни въодушевява. Човек просто прави онова, което е длъжен да стори. И едно от тези неща, които сме длъжни да направим с оглед на моментната ситуация, е следното: да гласуваме за опонента на Тръмп".


В такива случаи е прието да се казва: кой както иска да гласува – с въздишка или с други чувства, ако ще и със затворени очи. В името на общото благо и спокойствие. Преди да е станало твърде късно.


Защото Съединените щати са велика страна, оцелявала във всякакви ситуации. Алексис дьо Токвил го е формулирал още навремето: "Огромното предимство на американците е в това, че те могат да си позволят поправими грешки".


И те наистина могат – заради мащаба, ресурса и ролята на тази страна.


Съотнесем ли обаче формулата на Токвил към българите, тя не изглежда никак оптимистично. Грешките на българите, граждани на една малка страна, уви, са били жестоко наказвани от историята. Толкова жестоко, че на човек чак не му се връща към върволицата ни от национални катастрофи.


В този смисъл перспективата за наш 18 брюмер, с генерал като Първи консул, воден от неясни амбиции за предоговаряния на мястото на България и кацване в друга сфера, е повече от стъписваща тук и сега, поне с оглед на здравия разум.


Грешка, която може да се окаже наистина трудно поправима.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Не е само САЩ.
  Във Франция до момента са събрани 160 подписа за импийчмент на Оланд(нужни са 183).
  В Германия също се ускоряват събитията.
  В Австрия декември ще повторят избора на президент(за фалшификации отмениха либералния "избор"

  Попътен вятър в главите!
 2. 2 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Интересно, какво ли общо има между 18-ия брюмер на Наполеон, 18-ия брюмер на Маркс и 18-ия брюмер на автора? Доколкото зная историята и познавам творчеството на Маркс, а познавам и сегашната ситуация, между тяф всъщност няма нищо общо.

 3. 3 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Историята се повтаря, не го ли разбрахте?
  Отворете си поредицата за "Фондацията" и почетете малко...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 4. 4 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Неутрално

  С една дума - това, което казвам и аз - оставете чуствата, в неделя трябва да се гласува с разум, който изключва червен генерал да яхне Бъллгария!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 5. 5 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  "Не всичко в света ни въодушевява. Човек просто прави онова, което е длъжен да стори."
  А кой определя какво точно си длъжен да сториш:
  - Политическата класа довела до това.
  - Някакви неясни преводи от някакви страни.
  - Медии, подкрепящи статуквото.
  -"елити" със странни влечения към мулти-култи, ислям...

  Panta rhei....
 6. 6 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Неутрално

  [quote#2:"glog"]Интересно, какво ли общо има между 18-ия брюмер на Наполеон, 18-ия брюмер на Маркс и 18-ия брюмер на автора[/quote]
  Прочети статията още веднъж и може и да зацепиш.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 7. 7 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тръмп печели властта с избори. Според досегашните релации на такива хора, като автора, печели ги в страна, която е люлка и препост на демокрацията. И то, пак според тях, на най-съвърженната демокрация. Не е извършил ни стъпка, ни знак, които да противоречат на законите на държавата и на обичайното поведение на претендентите. И ако за автора това е нещо подобно на преврата на Наполеон, то значи, че или той не е със всичкия си, или логиката му сериозно накуцва, или ни мисли нас от форума за неграмотни идиоти.

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Грешките на българите нямат нищо общо с размера на страната. Те се дължат на андрешковската склонност да се гони дребния, робски келепир покрай големите батковци плюс избор на по-малката от две злини според моментните чувства на една от най-нещастните нации.

 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#7] от "glog":

  И трите дядо попе, и трите вкупом.
  Самозабравил се представител на "елита".
  Много анаЛИЗ, ама без синтеез.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#6] от "Blood Red Skies": Прочети статията още веднъж и може и да зацепиш.
  ====================================

  Зацепих. И го написах в # 7.

 11. 11 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 655 Весело

  нашите приятели, автори в портала "култура", очевидно са много далеч от реалността...

  или може би напротив, срещнаха се с нея и тя ги удари болезнено...
  сега трябва да следим вокализацията на болката /не могат да го вербализират - щото излизат само стонове/


  преди дни излезе последния филм на адам къртис - HyperNormalisation малко е дългичък, но горещо препоръчвам

  http://fmovies.to/film/hypernormalisation.2ozv4/nprx6l

  Je suis дани кирилов
 12. 12 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 853 Неутрално

  поредните напъни статуквото и семейността за Хилъри, сериозно
  Клинтън Фондация е класическа мултимионна корупционна и лобистка схема, АВТОРЪТ от небето ли пада или му плащат да се прави на сляп

  twitter.com/voxybg
 13. 13 Профил на ivan karagiozov
  ivan karagiozov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "glog":

  Не знам защо тоя Тончо го пропускат тук, без да му проверяват грешките. Съществена е както тази за 18-ти брюмер, така и за цитираната марксова фраза /заета от Хегел - държи да знаем, че знае/ - "историческите събития се появяват първо като ФАКТ, а после като ФАРС". Но момъкът показва дълбочината на посредствените си аналитични възможности, защото продължава да говори за избора на Тръмп като за грешка на американския народ. Нееднократно казвах /защото наблюдавам обикновените американци/, че този народ притежава изключителен бизнес-дух и ще избере бизнеса, а не разглезените "дантелени" субекти на истеблишмънта. Преди доста години, при първото ми идване тук, ме зашеметиха с "бедните стават по-бедни, богатите - по-богати, но това няма да го бъде" и сега вече ми е ясно - САЩ ще вървят по същия път, но по друг начин. По пътя на велика държава, носеща прогрес на народа си - най-напред икономически, а после идеен. Прагматичният американец не иска повече първенството на обратната позиция.

 14. 14 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Оф, аман бе! Не ви ли писна?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 15. 15 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Първо: БЪЛГАРИЯ НЕ Е МАЛКА ДЪРЖАВА. Спрете да налагате това комунистическо клише, защото НЕ Е вярно. Второ: Кой казва, че гласа на разума е да се гласува против Тръмп?!? Някакви платени драскачи, колегите и подръжниците на Клинтън! Защо обаче не могат да обяснят /освен за запазване на личните им облаги/. Трето: Нямаше никаква гаранция, че Хилъри няма да доведе света до катастрофа. Предивид предишните й войнствени действия, даже е по-вероятно тя да го стори, а не Тръмп. Четвърто: Колкото повече подобни бълвочи публкувате, толкова повече хора осъзнават, че нещо не е наред с "разума". Това е поредната плиткоумна статия, която Дневник публикува и както и под предните споменах, тези статии са много под нивото на вестника и на читателите му. Пълна излагация на Дневник.

 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1165 Любопитно

  Поредната статия за император Палпатин.

  Абе, не харесвате Тръмп, това добре, но защо смятате априори, че Хилари(ъс) би била по-добрия избор? Според мен американците бяха изправени пред избора на два лоше варианта, така, както ние сме принудени да избираме измежду два лоши варианта - Тетка и ОЗ генерала.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на ivan karagiozov
  ivan karagiozov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И не мога да не отбележа, че шокът от този избор засегна силно повечето от европейските лидери /и въобще европейците/ заради едничкият за тях важен аспект на ситуацията - ние във властта /или в имането на всичко/ сме незаменими, непоклатими, едва ли не вечни. Да, ама не! Тръмп направи един обрат и сега тук виждам, че хората са с повече надежди. А кунчовци, като тоа автор, нека скимтят или несвързано ръсят глупости - повечето са завуалирани предизборни мурафетлъци!

 18. 18 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#11] от "samarianin": нашите приятели, автори в портала "култура", очевидно са много далеч от реалността...
  ====================================

  Но за сметка на това пък вероятно стават по-близко до парите?

 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#7:"glog"]Тръмп печели властта с избори. Според досегашните релации на такива хора, като автора, печели ги в страна, която е люлка и препост на демокрацията. И то, пак според тях, на най-съвърженната демокрация.[/quote]

  Интересното в случая е, че според автора САЩ е най-великата демокрация и в същото време цитира Алексис де Токвил, който е написал книга-критика на американската демокрация.

  https://goo.gl/p4NpHI

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на chugunitz
  chugunitz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Една неоспорима полза ми е, огромната радост, като виждам агонизиращата злоба и болка на де-що има неолиберал.
  А ако Тръмп намали грантовете, ще можеТЕ да се разсеете от тежките мисли със здравословен физически труд - например, садете и копайте картофи, както каза ББ преди време и за което лично потвърждавам:
  Много облагородяващо духа и полезно за материалното благополучие занятие.
  ГА ГА ГА /изсмя се комисаря на развален съветски език/.

 21. 21 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lemmy":

  +++! Няма да забравя как "сполуката" спечели селата 90-та - с капачки за буркани...

 22. 22 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Дневник, ставате противни, не се ли усещате? Каква полза от грантовете, като ако ви зарежат читателите така или иначе ще ги загубите, защото никой не плаща за нулева аудитория?

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Вайкаме се, че нямаме избор, че трябва да избираме между две злини. А не казваме, че пропуснахме питомното, сега гоним дивото. Защото ние имахме и много добър избор, но нали все си правим напук, и този път го направихме.

 24. 24 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Неутрално

  [quote#10:"glog"]И го написах в # 7. [/quote]
  Прочетох няколко твои ругатни, както обикновено:
  [quote#7:"glog"]той не е със всичкия си, или [/quote]

  [quote#7:"glog"]неграмотни идиоти.[/quote]

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 25. 25 Профил на chugunitz
  chugunitz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ... И аз имам историческа аналогия на сегашният момент: На 6 юни 1944 , САЩ + Великобритания откриват вторият фронт срещу нацистка германия, с което подпомагат вече ясният победител - СССР.
  Нацистите са в тежки чувства. (Въпреки че храбро продължават войната, трябва да им се признае)... До тогава, нацистката пропаганда е насаждала идеята, че въпреки войната, накрая САЩ и Великобритания на основа антикомунизъм, ще се обедият с Райха и ще напарднат или поне пресират СССР.
  Не знам 6 юни 1944 каква дата е по френският революционен календар, дали е 6 брюмор, или 6ти гей-мор...
  Сега, как да не се види аналогията: Освен суверенната демокрация на Русия, либералите са ударени от брексит, от суверенната доктрина на Тръмп... Остава Льо Пен да стане мис Дьо Гол... И меркелицавата злобаба ще доживее.. последните си дни - само в политически план, де, да уточня.

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  [quote#12:"voxy"]поредните напъни статуквото и семейността за Хилъри, сериозно
  Клинтън Фондация е класическа мултимионна корупционна и лобистка схема, АВТОРЪТ от небето ли пада или му плащат да се прави на сляп [/quote]
  Авторът толкова си може, доколкото имам поглед върху "творчеството" му.
  Позьорщини, с които пробутва повърхностни тези в опит за насаждане на внушения ..

  А в Щатите ще продължават разследването на мейлите на Клинтън. Няма да оставят това така и с право.
  Хилари беше Първа дама цели два мандата, след това беше два мандата в Сената и беше един мандат Държавен секретар.
  Двайсет години подред!
  И тя не е била наясно с правилата за кореспонденция?
  А корабче плува ли?
  За мен истината е, че умишлено е бягала от официалните сървъри и канали, за да върти собствени игри. И това няма да го оставят така, разбира се.
  Е, друг е въпросът какво ще се чуе за пред мат'ряла. Защото не мисля, че ще извадят всичко на показ. Веднъж - заради държавните интереси и втори път - защото скандалът би бил огромен като цунами, което да отнесе не само истаблишмънт на демократите, но и на съратниците и от републиканския истаблишмънт, въобще да застраши цялата конструкция.

 27. 27 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  [quote#7:"glog"]Тръмп печели властта с избори.[/quote]

  Което далеч не значи, че американците не са сгрешили.
  Но така и ще се научат.
  Дано и ние.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Ако не се направи грешката, няма да е ясно, че я има. В този смисъл хората взели решение трябва да поемат отговорността си. Страшното е, ако това не е било грешка, а истинския глас на народа.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на scifiction
  scifiction
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Авторът:
  “…възможно съглашателство с Путин (обявил Тръмп за "изключително надарена личност"

  А какво всъщност казва Путин :
  https://www.youtube.com/watch?v=tEIfgq2mbr0

 30. 30 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Остават ви още 70 дни да го плюете. След това ще влезе в Белият дом и ще трябва да му целувате задника, както си му е ред.

 31. 31 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 497 Неутрално


  Aко ще се връщаме към Маркс: философия на бедността или бедност на философията. Двете тези се боричкат в главата на Тони Николов. Но философията на бедността е победена от грантова бедност на философията.

 32. 32 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Тръмп и нова политика и развитие са НУЖНИ на САЩ. САЩ вече са толкова отслабени, че турците могат да им се опълчат, а президента на Филипините да нарича президента на САЩ с каквото му дойде на ум. Ако Хилари бе избрана, щяха напълно да пропаднат. Мислещите американци го прозеяха и гласуваха за Тръмп. Сега протестират негрите и недораслите.

 33. 33 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Бунта на белите хора.Това е.Толкова ли е трудно да проумеете, че белият човек, който работи и плаща данъци, бе поставен в унизителното положение, да се чувства втора категория човек в сравнение с всякакви малцинства.За него остана правото да плаща данъци, за богоизбраните малцинства- да ги харчат.И не стига това, ами постоянно трябваше да слуша какъв отпадък, ксенофоб и лумпен е, защото си е позволил да попита плахо защо примерно трябва да се пренаписва Пипи Дългото чорапче/ класика по Оруел/ или защо трябва да има квоти по расов признак, когато кандидатства за работа..

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Весело

  За пореден път статия в която няма никакъв смисъл. Мога да разбера подобни статии в утвърдени пропагандни рупори като NYT например. Посланието към пезънтите там е ясно - може да ви е кофти и да са ви уволнили вчера, щото местят завода в Мексико, детето да са го карали да пише есе в училище "Колко много ме е срам, че съм бял/а", жена ви да са я пребили банда негърки понеже е направила забележка на едната че се предрежда на опашката на касата в магазина, и никой не се е намесил от страх да не го обявят за расистки реднек, обаче на нас нитрябва сигурност и стабилност. Хилари може да е гнусна корумпирана лъжкиня, изнудвачка и убийца, ама е наше (на елита, а вие трябва да слушате какво ви казва елита) момиче и всичко ще е наред. Това е разбираемо и се пише преди (с патос и предупреждение) и след (вече с болка и гняв) изборите - тия "журналисти" и "общественици" седят на масата на естаблишмънта и е ясно от кого ядат бял хляб.
  Ама тука у наше село? Какъв си ти бе майка? Тони Николов - доктор на някакви псевдо-науки. И ти ли си "елит"? И ти ли седиш на една маса и се возиш в самолета на Хилъри-то? С мъжа и Били ходили ли сте по к...ви? Рецитираш ми и ти прочетеното от тук от там и си мислиш че изглеждаш интелектуалец. Само да ти кажа, че тази дума отдавна звучи много компрометирано - именно заради седенето на една маса с естаблишмънта и заради претенциите за елитарност. Американските "интелектуалци" застанали зад Хилъри изглеждат точно като казионната "интелигенция" от Татово време. И ти с тях, нали? Сори ама няма да те вземат колкото и да се пънеш.

  П.П. И един безплатен урок - в САЩ няма нужда да си беден като църковна мишка за да си "анти-естаблишмънт" кандидата. Там не възприемат богатството както те е учила баба ти на село у нас.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 35. 35 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тюфлекчия":

  Те, "елит-интелектуалците" до такава степен се изчанчиха, че започнаха да налагат перверзните си възгледи за разделеното на антагонистични групи общество почти по Маркс. Узурпаторите, расистите, потисниците, женомразците са продуктивните хора, а представяните като жертви на потисничество се явяват сексуалните девианти, чернокожите, жените и т.н. Тази отровна "философия" на противопоставянето бе употребявана без мярка и придоби уродливи форми на нова диктатура. Проникването на заразата в обществената тъкан събуди имунната система и здравият организъм реагира по подобаващ начин. Самите вируси няма как да разберат, че отиват към бунището на социото.

 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  [quote#35:"Lemmy"]започнаха да налагат перверзните си възгледи за разделеното на антагонистични групи общество почти по Маркс[/quote]

  Абсолютно - това е и основата на "културния марксизъм". Абсолютно всичко в обществото е подчинено на идеята за съществуването на двойка "потиснати" - "потисници". Само че на хората им писна да ги делят в тези категории без никаква реална причина, като същевременно заради културния релативизъм (който е един от фундаментите на културния марксизъм) реално съществуващи форми на потисничество и дискриминация се неглижират и дори промотират (Исляма и ислямските общества). Няма нормален човек който да приема, че него ще го наричат хомофоб щото не иска да участва в гей парад, но също така ще го наричат "исламофоб" и ще го хулят ако постави въпроса защо в ислямските общества убиват гейове. После що гласували за Тръмп...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Шантава работа. Ентелектуалците изпадат в екстаз, когато някой нарече нещата с истинските им имена, като разбира се, започват да сипят хули, обиди и квалификации върху всеки, изразил противоположно мнение. Е, мног толерантно,нали?

  Common sense !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK