За кого да гласувам на втори тур

Цецка Цачева и Румен Радев на заключителния диспут

© Юлия Лазарова

Цецка Цачева и Румен Радев на заключителния диспутЗа да има смисъл от изборите, е необходимо гражданите да имат лесен достъп до информация за политическите продукти, измежду които трябва да избират. Това в особена степен важи за мажоритарните избори в два тура. А в скоро време можем по-често да се сблъскваме с такива.


За това си позволявам в последните дни преди втория тур на президентските избори да разгледам личностите и позициите по основните политически въпроси, които двамата кандидати за президент заемаха по време на дебатите и цялата кампания.


Целта на текста е да представи фактите и позициите такива, каквито са. Сълзите в ефир, майчинското говорене и популистките обещания са безспорно част от демокрацията. Но част от демокрацията е и информираността.
Минало, подготовка и личност:
Образование и подготовка за поста на президент на Републиката


Цецка Цачева е юрист и два мандата председател на Народното събрание. Румен Радев е летец и бивш командир на Военновъздушните сили. Въпреки че международната ситуация става все по-несигурна с всеки следващ ден, не съществува рационална логика, по която президентът на сравнително малка страна да трябва да е представител на военните сили.


Плюс за Цачева. Неутрално за Радев.


Владеене на чужди езици


Въпросът какви езици говори президентът е напълно сериозен. И освен това, когато гражданите избират висшия си слуга, имат пълното право да се държат като работадел по време на интервю за работа. Ще си позволя да припомня, че с Росен Плевнелиев за първи път имахме президент говорещ английски при встъпването в поста. И отсъстваше чувството на неудобство, когато човекът разговаряше с международните ни партньори.
Цачева – руски и немски. Радев – английски, руски и немски.


Минус за Цачева. Плюс за Радев.


Минало и принадлежност към структурите на тоталитарната държава


Цачева – член на БКП. Радев – не е известно. Въпреки че членството в БКП не е само по себе си морално несъвместимо с президенството, определено е черна точка.


Минус за Цачева. Неутрално за Радев.


Обвинения в корупция


В биографията на Цачева фигурира съмнение за дребен случай на корупция през 90-те години като юрист-консулт в Община Плевен. За Радев няма публични съмнения.


Минус за Цачева. Неутрално за Радев.


Лична харизма


Цачева притежава харизмата и външния вид на популярната в близкото минало детска играчка "Чичко Тревичко". Радев звучи и изглежда президентски.


Минус за Цачева. Плюс за Радев.


Външна политика:
Отношение към Европейския съюз и НАТО


И двамата кандидати не поставят под въпрос членството на България в Европейския съюз и НАТО. Въпреки това Радев обяви, че "концепцията за платен съвместен "еър полисинг" с чужди държави е по-унизителна от Ньойския договор, защото той беше наложен отвън, докато тя ... е утвърдена от български министър на отбраната". И въпреки че в действителност съвместните охранителни дейности са практика предимно в страни, които поради обективни обстоятелства не разполагат със собствени възможности за охрана, тъжната реалност е, че към този момент България се нуждае от допълнителна подкрепа в областта на военновъздушните сили подсигурена от партньорите от НАТО.


Плюс за Цачева. Минус за Радев.


Отношение към Русия (включително и санкциите)


Цачева е за отмяна на санкциите срещу и от Русия при условие, че Минското споразумение се изпълнява. Според Радев това, че "над Крим се вее руски флаг" означава, че Европа и в частност България трябва да се примири и приеме анексирането на областта от страна на Русия. Абсолютно необяснима позиция предвид, че историята на света, а и опитът на всеки третокласник, ясно показват, че примиряването с хулигана води до повече хулиганстване.


Неутрално за Цачева. Минус за Радев.


Отношение към Турция и режима на Ердоган


Според Цачева, когато става въпрос за турски граждани потенциално бягащи от режима на Ердоган, "преди всичко е националният интерес на държавата пред защитата на отделни права." Радев твърди, че е съгласен с европейската позиция спрямо Турция.


Минус за Цачева. Неутрално за Радев.


Отношение към съседските и страните в региона


Покрай големите геополитически игри на великите сили често забравяме, че България в действителност има свои регионални интереси и дори дълг да бъде активен участник (да не кажем лидер) в политиката на региона си. А енергийните и транспортните връзки са от съществено значение както за потенциала на страната ни да има собствена външна политика, така и за икономическото развитие. За това темата за отношенията в региона е също значима, колкото са и другите външнополитически въпроси. В последните години Цачева имаше водеща роля в процеса. Радев не впечатли с никакви планове по отношение на регионалната политика.


Плюс за Цачева. Неутрално за Радев.


Назначения на посланици с принадлежност към Държавна сигурност


Цачева се обяви за продължаване на политиката на Росен Плевнелиев да не се назначават хора с агентурно минало като посланици. Радев каза, че това не може да е определящ фактор, защото трябва да се прави разлика между доносниците и работилите за сигурността на страната. За съжаление за всичките години от падането на комунизма в България не станаха ясни критериите за отграничаването на доносниците от служилите за сигурността. А опитът от предишни назначения на посланици и реакциите в страните, в които са пратени, показва, че президентът невинаги е в състояние да направи наистина точна преценка за това.


Плюс за Цачева. Минус за Радев.


Вътрешна политика и сигурност:
Отбрана и сигурност


И двамата кандидати се обявиха за модернизиране и увеличаване на бюджета на армията. В биографиите на двамата има сериозни въпросителни относно намеренията им в действителност да се борят за това. Като председател на Народното събрание Цецка Цачева можеше да се бори за по-голям бюджет (когато и Плевнелиев и министърът на отбраната застъпваха тази позиция). Румен Радев не направи впечатление на реформатор, когато предпочете поддръжката на остарелите руски самолети пред това в бъдеще страната да разполага с модерни европейски.


Минус и за двамата.


Енергийни проекти и АЕЦ "Белене"


Румен Радев принципно подкрепя АЕЦ "Белене" и "Южен поток" при налична "икономическа обосновка" за проектите. Като кандидат за президент Цачева се обяви против руските енергийни проекти, но е удачно да припомним, че като народен представител от Плевен, отказа да се съобрази с партийната линия и да гласува против на референдума за "Белене".


Неутрално и за двамата.


Съдебна реформа


Цецка Цачева първоначално обеща, че при предварително създадено мнозинство за съдебна реформа, би я подкрепила. Впоследствие не можа да обясни защо не подкрепи по-активно опитите на бившия министър Христо Иванов. Румен Радев изненадващо се обяви за сериозна съдебна реформа и дори даде обещание, че ще се поучи директно от опита на Румъния в областта. Въпреки че от кандидат, подкрепен от БСП (и евентуално от ДПС на втори тур), не би било реалистично да се очакват сериозни действия в посока на реформата, изявеното желание е все пак добър знак.


Неутрално за Цачева. Условен плюс за Радев.


В крайна сметка всеки гражданин, с избора си за кого да гласува, решава на кои от основните въпроси да даде по-голяма тежест. Никой от двамата кандидати не е перфектен. Може би никой не е дори добър. Но демокрацията диктува, че един от тях ще бъде следващият президент на страната.


Приятно избиране!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK