За кого да гласувам на втори тур

Цецка Цачева и Румен Радев на заключителния диспут

© Юлия Лазарова

Цецка Цачева и Румен Радев на заключителния диспутЗа да има смисъл от изборите, е необходимо гражданите да имат лесен достъп до информация за политическите продукти, измежду които трябва да избират. Това в особена степен важи за мажоритарните избори в два тура. А в скоро време можем по-често да се сблъскваме с такива.


За това си позволявам в последните дни преди втория тур на президентските избори да разгледам личностите и позициите по основните политически въпроси, които двамата кандидати за президент заемаха по време на дебатите и цялата кампания.


Целта на текста е да представи фактите и позициите такива, каквито са. Сълзите в ефир, майчинското говорене и популистките обещания са безспорно част от демокрацията. Но част от демокрацията е и информираността.
Минало, подготовка и личност:
Образование и подготовка за поста на президент на Републиката


Цецка Цачева е юрист и два мандата председател на Народното събрание. Румен Радев е летец и бивш командир на Военновъздушните сили. Въпреки че международната ситуация става все по-несигурна с всеки следващ ден, не съществува рационална логика, по която президентът на сравнително малка страна да трябва да е представител на военните сили.


Плюс за Цачева. Неутрално за Радев.


Владеене на чужди езици


Въпросът какви езици говори президентът е напълно сериозен. И освен това, когато гражданите избират висшия си слуга, имат пълното право да се държат като работадел по време на интервю за работа. Ще си позволя да припомня, че с Росен Плевнелиев за първи път имахме президент говорещ английски при встъпването в поста. И отсъстваше чувството на неудобство, когато човекът разговаряше с международните ни партньори.
Цачева – руски и немски. Радев – английски, руски и немски.


Минус за Цачева. Плюс за Радев.


Минало и принадлежност към структурите на тоталитарната държава


Цачева – член на БКП. Радев – не е известно. Въпреки че членството в БКП не е само по себе си морално несъвместимо с президенството, определено е черна точка.


Минус за Цачева. Неутрално за Радев.


Обвинения в корупция


В биографията на Цачева фигурира съмнение за дребен случай на корупция през 90-те години като юрист-консулт в Община Плевен. За Радев няма публични съмнения.


Минус за Цачева. Неутрално за Радев.


Лична харизма


Цачева притежава харизмата и външния вид на популярната в близкото минало детска играчка "Чичко Тревичко". Радев звучи и изглежда президентски.


Минус за Цачева. Плюс за Радев.


Външна политика:
Отношение към Европейския съюз и НАТО


И двамата кандидати не поставят под въпрос членството на България в Европейския съюз и НАТО. Въпреки това Радев обяви, че "концепцията за платен съвместен "еър полисинг" с чужди държави е по-унизителна от Ньойския договор, защото той беше наложен отвън, докато тя ... е утвърдена от български министър на отбраната". И въпреки че в действителност съвместните охранителни дейности са практика предимно в страни, които поради обективни обстоятелства не разполагат със собствени възможности за охрана, тъжната реалност е, че към този момент България се нуждае от допълнителна подкрепа в областта на военновъздушните сили подсигурена от партньорите от НАТО.


Плюс за Цачева. Минус за Радев.


Отношение към Русия (включително и санкциите)


Цачева е за отмяна на санкциите срещу и от Русия при условие, че Минското споразумение се изпълнява. Според Радев това, че "над Крим се вее руски флаг" означава, че Европа и в частност България трябва да се примири и приеме анексирането на областта от страна на Русия. Абсолютно необяснима позиция предвид, че историята на света, а и опитът на всеки третокласник, ясно показват, че примиряването с хулигана води до повече хулиганстване.


Неутрално за Цачева. Минус за Радев.


Отношение към Турция и режима на Ердоган


Според Цачева, когато става въпрос за турски граждани потенциално бягащи от режима на Ердоган, "преди всичко е националният интерес на държавата пред защитата на отделни права." Радев твърди, че е съгласен с европейската позиция спрямо Турция.


Минус за Цачева. Неутрално за Радев.


Отношение към съседските и страните в региона


Покрай големите геополитически игри на великите сили често забравяме, че България в действителност има свои регионални интереси и дори дълг да бъде активен участник (да не кажем лидер) в политиката на региона си. А енергийните и транспортните връзки са от съществено значение както за потенциала на страната ни да има собствена външна политика, така и за икономическото развитие. За това темата за отношенията в региона е също значима, колкото са и другите външнополитически въпроси. В последните години Цачева имаше водеща роля в процеса. Радев не впечатли с никакви планове по отношение на регионалната политика.


Плюс за Цачева. Неутрално за Радев.


Назначения на посланици с принадлежност към Държавна сигурност


Цачева се обяви за продължаване на политиката на Росен Плевнелиев да не се назначават хора с агентурно минало като посланици. Радев каза, че това не може да е определящ фактор, защото трябва да се прави разлика между доносниците и работилите за сигурността на страната. За съжаление за всичките години от падането на комунизма в България не станаха ясни критериите за отграничаването на доносниците от служилите за сигурността. А опитът от предишни назначения на посланици и реакциите в страните, в които са пратени, показва, че президентът невинаги е в състояние да направи наистина точна преценка за това.


Плюс за Цачева. Минус за Радев.


Вътрешна политика и сигурност:
Отбрана и сигурност


И двамата кандидати се обявиха за модернизиране и увеличаване на бюджета на армията. В биографиите на двамата има сериозни въпросителни относно намеренията им в действителност да се борят за това. Като председател на Народното събрание Цецка Цачева можеше да се бори за по-голям бюджет (когато и Плевнелиев и министърът на отбраната застъпваха тази позиция). Румен Радев не направи впечатление на реформатор, когато предпочете поддръжката на остарелите руски самолети пред това в бъдеще страната да разполага с модерни европейски.


Минус и за двамата.


Енергийни проекти и АЕЦ "Белене"


Румен Радев принципно подкрепя АЕЦ "Белене" и "Южен поток" при налична "икономическа обосновка" за проектите. Като кандидат за президент Цачева се обяви против руските енергийни проекти, но е удачно да припомним, че като народен представител от Плевен, отказа да се съобрази с партийната линия и да гласува против на референдума за "Белене".


Неутрално и за двамата.


Съдебна реформа


Цецка Цачева първоначално обеща, че при предварително създадено мнозинство за съдебна реформа, би я подкрепила. Впоследствие не можа да обясни защо не подкрепи по-активно опитите на бившия министър Христо Иванов. Румен Радев изненадващо се обяви за сериозна съдебна реформа и дори даде обещание, че ще се поучи директно от опита на Румъния в областта. Въпреки че от кандидат, подкрепен от БСП (и евентуално от ДПС на втори тур), не би било реалистично да се очакват сериозни действия в посока на реформата, изявеното желание е все пак добър знак.


Неутрално за Цачева. Условен плюс за Радев.


В крайна сметка всеки гражданин, с избора си за кого да гласува, решава на кои от основните въпроси да даде по-голяма тежест. Никой от двамата кандидати не е перфектен. Може би никой не е дори добър. Но демокрацията диктува, че един от тях ще бъде следващият президент на страната.


Приятно избиране!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (167)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Това не е моят президент.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Щурмовак. Стягай се и ти, че иде Тръмп.
  За генерала наш и за нашта мама, нямай кахър. Хората вече са решили
  So Long, and Thanks for All the Fish

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  И като съберем плюсовете, за да не сме негативни, нали, изборът е НПН.
  Именно той ще ни честити Нова година!
  :-)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Какви времена?! Комунисти воюват с комунисти. За Радев не било извесно, но е извесно как по времето на ТаТо ще станеш офицер и то в ВВС без да чи Чуен на Партията? Това звъчи почти как слепока Сидеров се е отклонил от редовна (наборна) служба, която по онова време беше задължителна!

 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 861 Весело

  Егати схемата:
  Плюсове 4:3 за Цачева
  Минуси 6:4 за Цачева

 6. 6 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 747 Неутрално


  Не гласувам за никого.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Но част от демокрацията е и информираността.
  ------------------------------------------------------------
  Бравос !
  Дойдохме си на думата значи !
  И в този ред на мисли искам да попитам
  Т.нар. "РАДИКАЛНА ОПОЗИЦИЯ"
  Изобщо не визирам т.нар. "реформаторски" блок
  Визирам заявяващите се като
  радикали ДСБ и Радан Кънев
  Уважаеми Господа,
  КАК изобщо си представяте,че ще
  направите каквото и да е
  БЕЗ ДА ИМАТЕ СВОИ МЕДИИ
  СВОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ И РАДИО ?!?!
  КАК изобщо ще виреете в
  паралелната реалност създавана
  от ХИБРИДНИТЕ МЕДИИ
  превзели ЦЯЛОТО
  МЕДИЙНО ПРОСТРАНСТВО
  Само не излизайте с вехтите
  и лъжовни оправдания на
  ИВАН КОСТОВ и НАДЕЖДА МИХАЙЛОВА
  че нямало било пари.
  Пари ще се намерят.
  ЖЕЛАНИЕ ИМА ЛИ
  Туй е въпросът.
  А без медии,ЗАБРАВЕТЕ...
  ИЗОБЩО НЕ СИ ИГРАЙТЕ НА "политика"
  Така се превръщате в
  смешна бутафория.
  Част от сценографията на
  фасадната "демокрация"

 8. 8 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Плюсове, минуси, няма да има кой толкова да ги чете и претегля преди вота на кантар нещата вече.
  БХ сдаде президентството на БСП и не е като да не му беше известна тази опасност и да не беше предупреждаван!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 9. 9 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Минало и принадлежност към структурите на тоталитарната държава
  Цачева – член на БКП. Радев – не е известно.[/quote]След като прочетох това, започвам да се питам какъв е авторът:
  а) келеш на 25 години;
  б) манипулатор;
  в) неумен;
  Според него дали е било възможно Радев да е бил безпартиен пилот на изтребител преди 10.11.1989? Още повече, че самият Радев си е признал, че се е "деполитизирал" след промените.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 10. 10 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Тоест и двамата не стават. Дайте някой друг!

 11. 11 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Гласувайте за Радев бе, нали толкова плюете срещу Цецка...
  Само да няма после: - въййй те кумунистите пак ни ги туриха без вазелин, що така???

 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  То ако изборът беше аритметична сметка, щеше да е просто.
  Ама не е.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 865 Любопитно

  болшинството ще се гласува ПРОТИВ ,малцина ще са ЗА

 14. 14 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 434 Неутрално

  После на Курнелия не мож и затвори устата - ето, първи избори и веднага победа срещу Герб, ще стане дваж по-нагла

 15. 15 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Понеделник децата не са на училище. Аз си взех едни ден отпуск и смятам да си направя 3-дневна ваканция. За балотажа изобщо не ме тръсете.

 16. 16 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Ха... и двамата са пионки на стоящите зад тях партии, кви плюсчета и минусчета?! Така, че може да не харесваме ГЕРБ и Б.Б., но 5 години държавен глава да бъде човек на БСП/ДПС?! А, НЕ!

 17. 17 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Изборът е сведен до това да избираш м/у чума и холера. Защото българите гласуват като стадо. И никога с акъла си. На първи тур 10% са гласували с очакването президента да им осигури евтин бензин и лекарства, 15% за патрЕоти на които патриотизма се изчерпва до "не на циганите, турците, емигрантите, хомосексуалистите", а близо 50% са гласували за "грешката" на Бейко и протежето на комунистите и кремъл.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 18. 18 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Тъпи, словесни полюции, от претендиращ неграмотник!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 19. 19 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Избор между тези двамата не може да има. Гледам плюсовете и минусите на единия кандидат, после гледам плюсовете и минусите на другия кандидат, пак обртано към първия, и отново към втория... и каква остава. Сценаристите , които ги сложиха, се хилят - направиха така, че няма да има президент, който да няма твърда позиция спрямо Русия. Просто и двамата са еднакво вредни, за да бъдат на президентския стол. Все едно избирам между чума и холера, между СПИН и туберкулоза, между Сцила и Харибда.

  Балотажът не е избор.

 20. 20 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1446 Весело

  аз взимам Доналд Радеф !
  8 год. телехипноза "БОЙКО"- TV ми се втрЪснаХА !
  СлЪнцето залязва 3 .. 2 .. 1

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 21. 21 Профил на t.t.georgiev
  t.t.georgiev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Полезна информация, благодаря!

  С почти всичко споменато в статията съм съгласен. Но с един от кретериите съм твърдо несъглесен - "Назначения на посланици с принадлежност към Държавна сигурност". Понеже се чувствам лично засегнат, не за друго.

  Един от най-добрите ни семейни приятели навремето е работил във Външно министерство (в посолство) и има досие към Държавна сигурност. Един от най-веселите и добри хора, които познавам. Та това, че е бил част от Държавна сигурност, по никакъв начин не го прави лош човек, доносник или предател. Той просто си е изпълнявал професионалните задължения, нищо повече.

  Така че не е редно да слагаме всички под един знаменател. Не всички, работили за ДС, са доносници.

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#11] от "mahjongg":

  Този път не комунистите а великият ви вожд Бибитко! Той им подари президентството!

  klimentm
 23. 23 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Не гласувам повече за никого. Следващият кандидат за гласа ми ще го получи единствено от дивана по електронен път. Докато това не стане факт казвам "сбогом" на политическата система у нас.

  No Pain No Gain
 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Няма да гласувам, тези двамата не са подходящи за президент. Когато издигнат подходящи хора, тогава ще ида до урните.

 25. 25 Профил на arminius
  arminius
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много си приличат -излъчват селска топлота и дълбок балкански провинциализъм. Защо не се оженят и да влязат на Дондуков-2 като президентска семейна двойка?! Хем Нинова ще развява байряка, хем Банкянският гавазин няма да подава оставка.

 26. 26 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 747 Весело

  До коментар [#11] от "mahjongg":

  А каква е разликата между двамата?
  Защото аз не виждам такава,а след като няма,не е ли по-добре за Цачева да се гласува?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 27. 27 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1278 Разстроено

  НПН - избор просто няма.

 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Отношеине кандидат призидентите към ВЕИ-тата и концесиите-
  а)ГЕРБ ги присъеднияваха при изричната законова възможност за отказа БЕЗ обяснения
  б)БСП се заканва да преразглежда концесиите. всички!
  САЩ направиха само 1-2 инвестиции, ЗАГРОБВАЩИ, в енергетиката, с дългосрочно изкупуване! Марица 1 и 3! По-добре беше БЕЗ тях! Освен че са най-големите замърсители с парникови газовие на континента!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  +++истината, това е...Няма да стане без трибуна, само с профилите ви във Фейса няма да стане! Това трябва да е най-важната ви тактическа стъпка за изпълнение на стратегията ви...

 30. 30 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 267 Неутрално

  [quote#17:"Индивидуален паметник на културата"]да избираш м/у чума и холера[/quote]

  [quote#19:"shilliew"]Все едно избирам между чума и холера, между СПИН и туберкулоза, между Сцила и Харибда. [/quote]

  Това е лесно: чума, туберкулоза, Сцила.

 31. 31 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 381 Весело

  Верно ме е срам да кажа, за кого ще гласувам! Преди Костов ме призова да гласувам за Гоце на балотаж! Направих го, с отвръщение! И със срам! Но нали ни е командир! Изтърпях и срама и отвръщението! Сега, пак със срам и отвръщение ще подкрепя партийната секретарка! Но нали го правя за България и дЕсната идеа! Каквото кажат-това е! В името на светлото бъдеще съм готов да преглътна несгодите и униженията на настоящето! И срама на времето!

 32. 32 Профил на kvr59474551
  kvr59474551
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Спомням си едно празненство със снимков медиен материал с Цецка Цачева и смело мога да призная,че инстиктивно и интелектуално усетих тази жена близо до собствената ми същност,т.е. открих в нея непринудена естественост,присъща на жените себе си в деловата и празничните среди,където не е по протокол,а по ценнностна присъщност.За предстоящите и визити и посрещания съм уверена за ефективни и резултатни срещи,носещи за страната ни развитие във всички политически аспекти.

 33. 33 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Аз гласувам за Радев!
  Нямам търпение да ми нахлузят още един-два големи ч...шлема, и да платим още няколко милиарда на МАТУШКА РАССИЯ!
  Да живей генерало!
  Да живей данък россия!

  Every cradle is a grave.
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Разстроено

  важен критерий - зависимост от БХ ??? Всеки може да прецени !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 515 Неутрално

  не много умел опит от автора Петър еди_кой_си да налага своето ? мнение, давайки плюсове и минуси, както се раздават медалите и ордените на отпътуващи посланици и други "величия"...

 36. 36 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1446 Весело

  До коментар [#11] от "mahjongg":
  [quote#11:"mahjongg"]Само да няма после: - въййй те кумунистите пак ни ги туриха без вазелин, що така??? [/quote]
  Че и вазелина ли и се свърШи бе ?!
  тва сега сериозна аргументация ли е от твоя страна, или заплаха за телесна повреда ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 37. 37 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#19:"shilliew"]че няма да има президент, който да няма твърда позиция спрямо Русия. [/quote]
  Е, като имахме президент с твърда (и твърде смешна) позиция спрямо Русия, цъфнахме ли? По-богат и по-спокоен ли ни стана живота? Почна ли всеки в държавата ни да си върши работата както трябва?

 38. 38 Профил на gaspod
  gaspod
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Неподкрепян Никогов - не е бил член на БКП - + , не е бил замесен в корупция - +, лична харизма ( в сравнение с мама и генерала ) - +, отношение по всички въпроси - неутрално, ми той май е с най-добър резултат.

 39. 39 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Радев поне изглежда като президент, Цачева е средно аритметично от "чичкотревичко", аз съм с вас които сте на власт и Бокопионка..тоест едно гоУемУ нищо..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 40. 40 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Борисов е прост и неук покварител на дясното. Затова и безславно се закопа. Да беше слушал Радан Кънев, сега щяха да го носят на ръце.

  Navigare Necesse Est
 41. 41 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1063 Разстроено

  Засега гласувам с "К*Р" изписан на бюлетината.

  Настроение: отвратено.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 42. 42 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Актьорско майсторство

  Минус за Цачева. Неутрално за Радев.

  over the under
 43. 43 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#28] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":

  Опорна точка! Макар и неизгодни, насреща имаме работещи предприятия, със сероочистки, т.е. без замърсявания на въздуха, в който тънеха Гълабово и околните селца. За огромна разлика от над 2 милиардната дупка (или гьол), която освен пазач, никой друг не е назначен...парите се опапаха преди каквото й да заработи. Естествено, че са неизгодни 15 годишните договори с 2-те централи 1 и 3, но кой намаза най- много? "...с благословията на четирима министри на икономиката и енергетиката – Петър Жотев, Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров" и най-мощното участие на съученика на РОв -Кр.Георгиев-Фронтиера. И както Д.Добрев каза, че въпреки подписаното споразумение от Костов "без подписа на Румен Овчаров нямаше да има направен особен залог, може би нямаше да има кредит за строителство на тази централа и след изтичане на тригодишния срок от даденото право на строеж споразумението щеше да бъде прекратено." Така че само за нечетящите, тази опорна точка на БСП се превърна в знаме на истината! Няма да обиждам, но е нагло тези, които са обрали парите да сочат през рамо...

 44. 44 Профил на christoa
  christoa
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#23] от "tokkay":

  Ще чакате за електронно , колко за машинното. Виж закона за машинното. Освен ако някой не ги засили малко.

 45. 45 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Отдавна съм претеглил своите плюсове и минуси. Резултатът е: без мен!

  Who Is John Galt?
 46. 46 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Най-добрата стратегия на ГЕРБ е не да убеждават хората, колко добра е Цачева, а да се опитат да скрият колко невзрачна, нехаризматична, проста и арогантна е и същевременно да кажат, да може би беше грешка, но поне сме сигурни, че няма да бъде конфликтна, ще продължи кураса ни като член на ЕС и НАТО

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 47. 47 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 260 Неутрално
 48. 48 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Весело

  Бе то чумата е по-смъртоносна от холерата - така че избор има!

 49. 49 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#44] от "christoa":

  Аз не бързам. Зор нямам да гласувам, особена когато някой се опитва да ме задължи да избера най-малко противното животно от менажерията.
  В неделя трябвало да избирам между фатмак и травестит. Между крастава жаба и гол охлюв. Еднакво противни персонажи. Че и да ходя някъде и да се редя по опашки. Мерси.

  No Pain No Gain
 50. 50 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1446 Весело

  До коментар [#32] от "kvr59474551":

  много плиткоумно изЦВЪКано "послание" !
  не хваща дикиШ, за Spin-Doctor определено не ставаш !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 51. 51 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1733 Весело

  Веднага отговарям без да чета штурма: естествено за Трайчето! 🍆 🌶 🌽

 52. 52 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Спокойно хора, ето "мъдрия" български народ ги докара тези на балотаж...както съм писал все тая кой от промотираните комунистимчески кланове ще яхне!

  По ме вълнува дали и кога Банкянския ще си подаде оставката!

  И една прогноза от мен : след изборите в парламента ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотарите - след любезното съдействие на Учиндолския Водач и 2,5 млн. чалгаджии, ще има коалиционно правителство и Волен Сидерович ще иницира референдум за излизане от ЕС и НАТО и вЕрвайте ми "мъдрият" български народ и това ще гласува!

 53. 53 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Преди много години журналист попита сър Боби Чарлтън кой ще бъде победител в някак мач от Висшата лига - отговорът беше "Който вкара повече голове от другия."

  FILII MARIS SUMUS
 54. 54 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  Няма да цитирам нищо от поста ви. Защо? Защото не мога да ви позная. Този път сте надминали себе си и то в положителен, според мен, смисъл. Определено, поста ви звучи много актуално и правдиво, независимо кого визирате.

 55. 55 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 535 Неутрално

  [quote#6:"nessarox"]Не гласувам за никого.[/quote]
  Тогава гласувай с "не подкрепям никого"!
  За първи път има такава опция (заради задължителното гласуване) и е ЛОГИЧНО тя да се използва от всички хора, които не харесват и двамата кандидати.
  Това е шанс да покажем на хрантутниците колко много избиратели са отвратени от сегашното политическо статукво.

 56. 56 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 384 Неутрално

  РАЗСЪЖДЕНИЯ НА СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИЯ БЪЛГАРСКИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛ В ДЕНЯ "ЗА РАЗМИСЪЛ"

  Гласувам, следователно съществувам! (По Декарт)

  Страхотно "съществувание", няма що!

 57. 57 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Не се очертава България да има достоен президент,а "по-млкото зло",ако спечли Цачева.

 58. 58 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 381 Весело

  "Вътрешна политика и сигурност:
  Отбрана и сигурност

  Минус и за двамата."


  Добре, че е некъв Петърчо да даде на Радев минус за "отбрана и сигурност"...Баси егото...

 59. 59 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 535 Неутрално

  [quote#24:"proza"]Няма да гласувам, тези двамата не са подходящи за президент.[/quote]
  Тогава гласувай с "не подкрепям никого"!
  Това е толкоз просто и логично!

 60. 60 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 535 Гневно

  [quote#49:"tokkay"]Че и да ходя някъде и да се редя по опашки. Мерси.[/quote]
  Промяната изисква усилия!
  Няма да стане с писане по форуми от дивана пред телевизора.
  Ако те мързи толкова, 'що не спреш да дишаш?

 61. 61 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 276 Весело

  Щурмче, много "неутрални" си дал за Радев. Явно очакваш Борисов до неделя обяд да подаде оставка, че да пуснеш статия в полза на Цачева.

 62. 62 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 535 Весело

  [quote#51:"Lemmy"]Веднага отговарям без да чета штурма: естествено за Трайчето! 🍆 🌶 🌽[/quote]
  Ти да не си проспал първия тур?

 63. 63 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 434 Весело

  Радев е бил офицер в БНА, съответно - член на БКП. Това е ясно, защо сте написали - "не е известно".

 64. 64 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 535 Разстроено

  [quote#52:"bobbyperu"]Сидерович ще иницира референдум за излизане от ЕС и НАТО и вЕрвайте ми "мъдрият" български народ и това ще гласува![/quote]
  Тц, не ти вЕрвам!
  Голям интелектуалец се извъди и ти!
  Видяла жабата, че подковават вола, та и тя вдигнала крак.

 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#63] от "xamctep":

  http://socbg.com/2016/10/%D1%86%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0-%D1%86%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5.html

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66 Профил на pfb36380165
  pfb36380165
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ако искате по телевизията от тук нататък непрекъснато да гледате Велислава Дърева, Корнелия Нинова, Тома Томов и Елена Йончева - знаете за кого да гласувате, нали!!!

 67. 67 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 673 Любопитно

  Има и трета възможност - да гласувате за никого. Това може да стане по два начина - като изобщо не отидете да гласувате, или като отбележите третата възможност на бюлетината ( ще и а такава със сигурност). В този случай това няма да е от значене, защото не може да има избор на никого, но може да се покаже нивото на протестния вот.

 68. 68 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Ситуацията е малко тип #dicksoutforharambe

  #killwhitey
 69. 69 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#64] от "uporit":

  Е аз не искам да ми вярваш....написах прогноза , която за мое съжаление ще се сбъдне...и то защото имам известна представа за нивото на аналитично мислене и интелигетност на туземците обитаващи територията наричаща се все още България!

 70. 70 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#65] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Добре, де!

 71. 71 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Всички сериозни българи, които не искат хаос и безвремие в държавата, според мен, трябва да преодолеят отвращението и гнева си. Да преброят до десет и после да гласуват за госпожа Цачева.

 72. 72 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#4:"telqk"] За Радев не било извесно, но е извесно как по времето на ТаТо ще станеш офицер и то в ВВС без да чи Чуен на Партията? [/quote]
  Нямало "данни" и за корупция ... щото е съвсем нормално да си назначи любовницата на втори щат /за който няма ценз/ - да й плаща държавата, за да не й плаща той ... това не е корупция, това е помиярщина !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 73. 73 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много неточности в статията. Посредствена работа...
  До коментар [#71] от "Арон":


  [quote#71:"Арон"]Всички сериозни българи, които не искат хаос и безвремие в държавата, според мен, трябва да преодолеят отвращението и гнева си.[/quote]
  това за безвремието... Радев нещо спомена.
  А иначе - светът се променя. Ние сме част от него. Нека изкуствено да не спираме промените. Трябва да сме драстични. За три дни герберите се навиха и на референдума. Значи може, но като видят сопата. Мутрите от това разбират.
  Затова в неделя, суверена, с голямата бухалка ще изгони самозабравилите се слуги на народа. Защото не слугуваха на народа. Тези, които ще дойдат ще имат едно наум.
  Промяната идва с президент, неомърсен от политиката. Той започва начисто. Можем и ние.

 74. 74 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#01:"Дневник"]Минало и принадлежност към структурите на тоталитарната държава
  Радев – не е известно. [/quote]

  Някой плати ли ви, за да ви е неизвестно?
  Радев е бил член на БКП от 1984 до 1991 г. За да те пуснат да летиш на военен самолет в онези години, е трябвало не просто да си член на БКП, а да си комунист в червата и проучен за благонадеждност до девето коляно. В началото излъгаха, че не бил, но после трябваше да си признаят.

 75. 75 Профил на playmen_varna
  playmen_varna
  Рейтинг: 427 Весело

  Предполагам:
  - На балотажа Радев ще победи и то по-скоро Боко, отколкото Цачева.
  - На прес-конференциите след избора пък ще победят ТЕЗИ, които проявят достоинство - като изгубили и скромност - като победители.
  - Ако след прес-конференциите журналистите сеирджии се усетят да потърсят мнението на някои от загубилите на редовните избори претенденти, има вероятност те да се самозабият в калта още повече.
  - Марешки вече се самозаби до веждите, но вероятно няма да се спре до тук и ще продължи да рие и да продължи с разказите си за своята уникалност, неповторимост и висока ценност в долари.
  - Боко вероятно или ще се скрие или ще отиграе етюда - обиден и озлочестен многократно, и против волята си. Много вероятно е след обръщение от типа:
  - Ооо, неразумний юроде... Боко да ни разгъне своето живописно описание на Апокалипсиса, който ни дебне в засада, и който ще настъпи неминуемо в Деня на Неговия Исход. Не за друго, а просто, като се посипят от небесата връз нещастните ни глави небесния огън и тук-таме жупел, да си знаем, че сме си го докарали сами, въпреки неговите многократни предупреждения.
  - Очакват се сърцераздирателни вопли в залата - Боооко, защо ни оставяш Бокооо ... но пак ще се намерят и такива несъзнателни граждани от присъстващите бих ги нарекъл - вражески елементи, които ще се хилотят ехидно и неудържимо, ще му се плезят подигравателно и ще му показват разни срамотни конфигурации от пръсти, да го ядосват човека. И да го потискат още повече.

  КОМЕНТАРИТЕ МИ СА ПО ТЕМАТА И НЕ СЪДЪРЖАТ ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
 76. 76 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Еър полисинга е срамен за другаря Радев ,зашото в дън душата си за него поляците ,чехите и холандците, които щяха да изпълняват дежурства НЕ СА СЪЮЗНИЦИ. Всъщност другарят с тази теза НАПЪЛНО СЕ ОСВЕТИ и разконспирира като човек ненавиждащ НАТО и евроатлантическите ни съюзници. Много ясно ,че като нямаш самолети и хора , съюзниците могат да тио помогнат в охраната на небето ти. Да ,ама ако гледаш на Рассия като батюшката любимьй, очевидно няма как да обичаш и западноевопейската цивлизация. Абсолютен гаф е тази теза как било по-срамно от Ньойския договор когато се говори за съвместни натовски дежурства. Само за такива коментари този трябваше да бъде изритан от нашата армия като напълно не съвместим с евроатлантическата ни ориентация

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 77. 77 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Вместо тези тъпи съпоставки, опитайте да отговорите на въпроса на Цачева от снощния дебат, на който генерала блокира напълно и веднага ще разберете в коя мелница наливате вода със своя вот.
  В руските медии пишат, че в България има един проевропейски и един проруски кандидат за президент. Вие, г-н Радев, в кой от тях се разпознавате?

 78. 78 Профил на chugunitz
  chugunitz
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Напроследък, нещата се подреждат така:
  Минус за либералите. Плюс за народа.

 79. 79 Профил на chugunitz
  chugunitz
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#76] от "Dr_Doolittle":

  САЩ-ците изритаха Клинтън заради прекалено евро-атлантическо-толераскта ориентация.

 80. 80 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Ей добре, че е този Щурм да се появи изневиделица и като светкавица да разсече тъмнината на съдбоносния избор.
  Ама май е отсъствал от часовете по математика, а съдейки от смисъла на написаното между числата и от други часове.
  Сега сериозно - Цецка досега с нищо не е доказала, че става за нещо повече от касиер в ДАП-а, Радев поне може да "кара" самолет.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 81. 81 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#77] от "ambros":

  Тук повече няма смисъл, тук са се саморазпознали и самоопределили !
  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/86437-s-sharenkova-se-pohvali-pred-ruska-mediya-az-lichno-nastoyavah-balgariya-da-priznae-krim-za-ruski.html

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 82. 82 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#77] от "ambros":

  "В руските медии пишат, че в България има един проевропейски и един проруски кандидат за президент. Вие, г-н Радев, в кой от тях се разпознавате?"

  Ма той отговори - не четял руски медии, а само Файненшъл Таймс и Достоевски, и на двете места не пишело, че е проруски кандидат
  Щурм трябваше да му даде един плюс и за четенето на Достоевски. И да не пише лъжи, че не се знаело дали е бил член на БКП, самият Радев потвърди. Бил е и делегат на 14 конгрес на БКП, значи не е бил само редови член. На конгреси се пращаха най-проверени и активни комунисти.


 83. 83 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#76] от "Dr_Doolittle":

  Докторе, не по-високо от кушетката, а?
  Ако и от медицина разбираш толкова....

 84. 84 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1880 Весело

  Щурме как па само на тебе не ти е известно че Радев е бил член на БКП? Няма как да си бил офицер военен на висока позиция и да не си бил член на БКП. Да оставим настрана че той сам си призна. Другото е че това не е най-големия грях. Всеки може да сгреши, но не си ли признаешГрешката ти е двойна. А те и двамата са горди членове на БКП.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 85. 85 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#77] от "ambros":

  Какво станало снощи? Големи специалисти сте. Я прочети.
  http://frognews.bg/news_122846/Debatat-Radev-TSacheva-triabva-da-se-izuchava-v-universitetite-po-tsial-sviat

 86. 86 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1880 Весело

  ". Според Радев това, че "над Крим се вее руски флаг" означава, че Европа и в частност България трябва да се примири и приеме анексирането на областта от страна на Русия."
  Радев каза точно че е нарушено минското споразумение, но е факт че Русия притежава Крим. Опита се хем до дъно, хем душата в рая.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 87. 87 Профил на Радост вкъщи
  Радост вкъщи
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Явно статията е писана преди информацията, че другаря Радев не само е бил партиен член, но и делегат на 14 конгрес на Партията. И че през цялата кампания лъга за това, а Цецка си го каза в прав текст. Така че по тази точка плюс за Цачева!

 88. 88 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всички минуси са за Цецка, като именно опитът й е потвърждение за това. Досега разполагаше с много по-ефективни властови механизми да РАБОТИ по промените, които обещава. ЗАЩО не го е направила???? Това, че е юрист, е огромен минус!!!! Личният ми опит с лица от този бранш за година и половина, по нищожен като пари, но голям като принципи казус, е, че са евтини. Евтини. Некомпетентни или допускащи да изглеждат такива. Продават се на килограм, за жълти стотинки. Съжалявам, не искам да засягам никого, опит.

  Радев е висок професионалист и технократ, което е задължително за профила на президента. Т.е. няма паритет, за да си задаваме въпроси за кого да гласуваме. Аз поне не си задавам, нищо, че на първи тур, въпреки Кунева, гласувах за Трайчо.

  Но. Победа за Радев би означавала огромен удар по свръхчудовищния нарцисизъм на ББ.

  Победа за Радев е най-големият и единствен страх на ББ в момента, нищо друго. Пък и си мисля, че на покровителите му, които и да са те, ще им писне от него. Вече не е комплимент за тях, нито пък им е особено нужен. Епохата на Ганьо свърши, друг профил им е нужен. Моля ви, ползвайте си мозъците.

  Добрият въпрос е: Да спасяваме ли свръхраздутото его на ББ или не?

 89. 89 Профил на Jfk
  Jfk
  Рейтинг: 8 Весело

  За "черрвения аероплан"

 90. 90 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 710 Гневно

  Не приемам този мрачен човек, обучаван като летец да лети в изтребителната авиация, да работи като разузнавач, да убива, разрушава, пали, бомбардира ... да бъде лицето на държавата. Можеше, с подобни аргументи, Инициативния комитет да избере някой друг подобен, подходящ човек, например - снайперист (В.Лечева, Н.Матова...).

 91. 91 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 480 Неутрално

  С отвръщение ще гласувам за Цачева!Радев е пълна нула!

 92. 92 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 710 Гневно

  Тази сутрин по БНР Радев о.р. ни агитираше така:
  "До сега служих на България, от сега вече ще служа на хората!"
  Идиот!
  Радев е заблуден не в идеите си и логиката си. Там той е напълно на ясно, защото глупостите, които ръси съвсем не отразяват мислите и идеите му, но за изказаните на всеослушание глупости той е добре заплатен.
  Заблуден е в мисълта, че някой може да повярва на повърхностните му разсъждения и елементарната логика, която се опитва да пробута. Празни думи от празен човек.
  Впрочем, склерозирали старци все още има и те са основното ядро на застарялата партия.

 93. 93 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 221 Неутрално

  п.с. Пропуснах липсата на капка лично достойнство на Цецка! Та Бойко публично я нарече грешка! Кой нормален достоен човек би подминал това с тъповата усмивка???

 94. 94 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#88] от "incredible":

  ВВС са в такова окаяно състояние,и заради него!Сега обвинава ГЕРБ ,Бойко Борисов,и Николай Ненчев!Но той е ръководен кадър в ВВС когато на власт бяха Първанов,Сакскобурготски,Станишев,Доган,Н.Цонев,А.Найденов т.е от тройната коалиция!Защо нищо не споменава,че тези лижа представляващи съответните партии унищожиха армията и в частност ВВС!Сега две от тези партии ще го подкрепят на балотажа!Президент,марионетка и некадърник не искам,за това ще гласувам макар и с особенно мнение за Цецка Цачева!

 95. 95 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 710 Разстроено

  Учудва ме повърхностната мисъл, че генералът о.р. бил голям професионалист!
  Ние от пилот от изтребителната авиация ли се нуждаем да стои начело на държавата, а от специалист, запознат със законите и устройството на държавата?! Снощи блеснаха огромните празнини в познанията на Румен точно в тази област.
  Гласовете за него са от обикновен инат на хора, които не усещат последиците от това свое действие.

 96. 96 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#93] от "incredible":

  БСП подкрепиха Първанов за президент,но сега не са много ентусиазирани да си партнират с него след като се "разведоха" така да се каже!По добре сега да си кажеш,а не след години!БСП винаги лъжат своите избиратели,но не си го признават.Или ако си го признават ще е след години!За това тази партии няма скоро да е на власт!Бойко Борисов поне си признава повечето грешки!

 97. 97 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Шокиращо е някакъв писач да внушава, че не се знаела принадлежността на Радев към БКП!? Не само е бил член на тази мракобесна партия, но никога не се е отказвал от нея. Поради деполитизирането на армията членството му е замразено. Сега обаче, след излизането му от армията той се явява като настоящ неин представител. Въобще не е изненадващо съгласието му да представлява БСП/БКП. Тази е пошлата истина за разведеният и живеещ с любовницата си Радев. Писачът услужливо не знае и този факт!

 98. 98 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 480 Неутрално

  На дебатите Радев показа,че е некомпетентен и неинформиран!Това не прави ли впечатление на хората????Дано да направи,и не напрвят грешката да гласуват за некомпетентна марионетка!ВВС са в такова окаяно състояние заради него!Сменили са се много управления,министри,но той е бил висш кадър във ВВС през това време!А критикува само ГЕРБ,Бойко Борисов,Ненчев затова лошо състояние на ВВС!Това говори,че е марионетка!Дори неговата кандидат вицепрезидентка Йотова му напомно да не говори нищо лошо за БСП,защото ще си навлече гнева на столетницата!Срам ме е,че може в неделя да имаме президент- марионетка в лицето на Румен Радев!

 99. 99 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 710 Любопитно

  Aдминистрацията на президента в своята работа се ръководи от Конституцията на Република България, международните договори и законите, върховенството на правото и интересите на народа, публичност и прозрачност, бързина и ефективност, политически неутралитет.
  Администрацията на президента се състои от самостоятелни длъжности и структурни звена, както следва:


  1.1. Главен секретар;
  1.2. Началник на кабинета на президента;
  1.3. Началник на кабинета на вицепрезидента;
  1.4. Комисия по българско гражданство и българи в чужбина;
  1.5. Комисия по помилването;
  1.6. Комисия по предоставяне на убежище;
  1.7. Комисия по опрощаване на несъбираеми държавни вземания;
  1.8. Комисия по наименуване на обекти с национално значение и населени места;
  1.9. Секретари на президента:
  - Секретар по външна политика;
  - Секретар по отбрана и сигурност;
  - Секретари по правни въпроси;
  - Секретар по духовност, култура и национална идентичност;
  - Секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура;
  - Секретар по икономика, инвестиции и иновации;
  - Секретар по здравеопазване, образование и наука;
  - Секретар по социални политики, младежта и спорта;
  - Прессекретар;
  - Секретар по вътрешна политика.
  1.10. Съветници на президента;
  1.11. Съвет „Външна политика, отбрана и сигурност”;
  1.12. Правен съвет;
  1.13. Съвет “Духовност, култура и национална идентичност”;
  1.14. Съвет „Развитие на регионите и националната инфраструктура”;
  1.15. Съвет „Икономическо развитие и социални политики”;
  1.16. Съвет „Наука и образование”;
  1.17. Дирекция „Финансово, стопанско и информационно обслужване” с отдели „Финанси”, „Стопански” и „Информационно и комуникационно обслужване”;
  1.18. Дирекция „Протокол” с отдели ”Церемониал” и „Държавни посещения”;
  1.19. Дирекция „Канцелария“ с отдели “Приемна” и „Деловодно и техническо обслужване”;
  1.20. Дирекция „Правна”;
  1.21. Дирекция „Връзки с обществеността”;
  1.22. Звено „Програма на президента”;
  1.23. Звено „Стратегически политики, анализи и прогнози“;
  1.24. Звено за вътрешен одит;
  1.25. Финансов контрольор;
  1.26. Служител по сигурността на информацията;
  1.27. Служител „Човешки ресурси”.
  ,,,,,,,,

  Къде виждате ролята и познанията на военния пилот в тази схема???

 100. 100 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Константинов, плюс тука, минус там. Това да не ти е аритметика. Не си ли чувал, че има плюсове и минуси с различна тежест.
  Задачката само на пръв поглед е сложна.
  Радев президент, с всичките му плюсове, означава нарастване на руското влияние и е предвестник на завръщане на БСП на власт. Не се ли научихме, че от БСП България хубаво не е видяла и няма да види.
  Цачева бе издигната от Борисов за да има той послушен президент. Плевнелиев беше започнал да се еманципира от него. Груба грешка на Борисов. Евтин на брашното, скъп на триците.
  Обаче еманципация от Борисов е възможна. Еманципация и от БСП е възможна (виж Първанов). Еманципация от Русия е невъзможна. Виж пак Първанов и всички политици от БСП.

  Който иска Русия да определя съдбата на България, гласува за Радев, който не иска, гласува със стиснати зъби за Цачева. Който не е за Радев, но не гласува, помага на Русия пак да ни завладее.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK