"Ройтерс": Българските избори показват, че Русия печели сърцата в Източна Европа

"Ройтерс": Българските избори показват, че Русия печели сърцата в Източна Европа

© ReutersПочти 10 години след влизането на България в ЕС мнозина от гражданите ѝ смятат, че проблемите им почти не интересуват Брюксел. Много са разочарованите българи, които сега гледат към Русия, бившият господар от съветските времена, като на по-релевантен съсед.


Това разказва "Ройтерс" в коментар под заглавие "Българският вот показва, че Русия печели сърцата на източния фланг на ЕС".


В текста Цветелия Цолова казва, че това настроение вероятно ще бъде подсилено на президентския балотаж в неделя. Очаква се той да бъде спечелен от бившия командващ ВВС ген. Румен Радев, приятелски настроен към Кремъл, допълва авторът.
Позицията на Радев е, че България, макар и член на НАТО, трябва да се застрахова що се отнася до международните съюзи. Това печели симпатии в страната, силно зависима от Русия в енергетиката, въоръжението и приходите от туризъм.


"Русия е много важна, а те я изолираха"


"Западът е ЕС направиха много грешки с Русия през последните години", казва за "Ройтерс" 48-годишната счетоводителка Емилия Тренчева. "Русия е много важна, а те я изолираха. Румен Радев ще намери правилния баланс. Той обеща сигурност и хората искат да чуят точно това", добавя тя в градинката пред Народния театър в София.


Агенцията припомня, че от анексирането на Крим през пролетта на 2014г. насам Русия провежда военни учения и самолетите ѝ прелитат през въздушното пространство на бившата комунистическа Югоизточна Европа. Дипломати казват, че Москва е засилила кампанията си за лобиране в полза на руските интереси и влияние.


Радев демонстрира толерантност към руските действия в Украйна и е за облекчаване на западните санкци исрещу Москва. "Разбира се, че има нарушаване на международното право в Крим. Но е факт, че в момента руски флаг се е вее над Крим. Какво да направим? Да си затворим очите?", каза той след първия тур на изборите.


"Ройтерс": Българските избори показват, че Русия печели сърцата в Източна Европа

© Reuters


За читателите си в чужбина "Ройтерс" обяснява, че българите споделят същия език и кирилска азбука с руснаците, изпитват историческа благодарност към Русия, че ги е освободила от 500 години османска власт и връзките с бившите господари от комунистическата ера са доста по-различни в сравнение с отношението в останалата част от бившия съветски блок, където на Москва гледат като на окупатор, не като на приятел. За разлика от унгарци, чехи и поляци, срещу българите не е била използвана военна сила от СССР.


Разочарование от Брюксел


Тази лоялност мина на заден план, когато страната влезе в ЕС през 2007г., казва още Цолова в коментара за "Ройтерс". Мнозина българи се надяваха, че технократите в Брюксел ще принудят корумпираните им политици да прочистят системата и да съживят борещата се с трудностите икономика.


България днес остава най-бедната страна в ЕС. Народният гняв заради слабия напредък в премахването на корупцията и престъпността изригна през 2014г. в улични протести, довели на власт сегашното дясноцентристко правителство на ГЕРБ. Но и ГЕРБ изглежда разочарова избирателите, мнозина от които днес гледат на партията като на корумпиран елит и я свързват с неуспеха на ЕС да я притисне да направи реформи.


"Наблюдаваме колапс на доверието в традиционните власти в Европейския съюз. Само преди няколко години беше немислимо да се чуят критики срещу западни правителства. Това вече не е така. ЕС вече не въплъщава надеждите на мнозина", коментира Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" в София.


Проучване на агенцията от юни показва, че доверието в ЕС е паднало от около 60% до 48% - най-ниското равнище от 2007г. насам.


Друга социологическа агенция твърдеше през август, че 51% от българите имат силно положително отношение към Русия. В "Галъп" изброяват сред проблемите, тревожещи избирателите, въпроси като последиците от Брекзит, конфронтацията на ЕС с Русия, мигрантската криза и заплахата от тероризъм.


"Ще гласувам за Радев в неделя, защото не искам България да се превърне в имигрантско гето", казва пред "Ройтерс" 38-годишният учен Борис Кръстев.


Позициите на Радев могат да се срещнат и на други места в района. В неделя в Молдова проруският социалист Игор Додон най-вероятно ще спечели президентските избори с кампания, призоваваща да се прекрати интеграцията с ЕС. Сърбия провежда съвместни военни учения с Русия, а в съседна Черна гора заелият проевропейски позиции премиер изгуби паррламентарното си мнозинство през октомври.


"Ройтерс": Българските избори показват, че Русия печели сърцата в Източна Европа

© Reuters


Радев може да предизвика изолация на България в ЕС


"Ройтерс" припомня, че почти половината българи са заявили, че са против санкциите срещу Москва от страх, че това ощетява позиците на България в други икономически проекти с Русия. Ембаргото се отрази на туризма - от 700 000 през 2013г. руските туристи намаляха на 500 000 миналата година, макар че това лято тенденцията се обърна. Премиерът Бойко Борисов твърди, че причината е телефонният м уразговор с президента Владимир Путин. Българският износ за Русия е намалял през миналата година с 24%, а руският внос - с 20%.


Външният министър Даниел Митов казва, че ако в неделя Радев спечели изборите, България може да изпадне в немилост пред ЕС, защото е заела страната на руснаците относно Крим. "Гарантирам ви, че ако Радев изрази подобна позиция на която и да е среща на държавните глави, следващата крачка е пълна изолация на България."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK