Сега било техен ред

"Альоша" в Пловдив

© Красимир Юскеселиев

"Альоша" в ПловдивТекстът на Калин Янакиев е публикуван в портала "Култура". Поводът за него е репортаж с носталгия по съветските времена и внушения, че след 1989 г. българите са предали "братята си", излъчен по руския телевизионен канал "ТВ центр". "Дневник" съобщи за предаването на 7 ноември.


Само седмица преди първия тур на изборите за български президент централната руска телевизия ТВ-Центр излъчи гнусния филм "Братозамещение" (прев. "братозамяна"), който всеки грамотен българин може да види.


Ако в страната ни имаше действително професионална журналистика тя, струва ми се, трябваше непременно да реагира на този пасквил (в дните, непосредствено предшестващи важно политическо събитие у нас, той спокойно би могъл да бъде квалифициран и като намеса във вътрешните работи на държавата ни). Най-малкото би трябвало да обърне внимание върху него на основните кандидати за президентския пост у нас и да ги запита как биха го оценили. Разбира се, нищо такова не се случи. У нас изглежда могат да реагират само на братята-македонци, когато тамошен Слави Трифонов реши да счупи някаква "наша" плоча. Поради тази причина ще ми се наложи тук да опиша съвсем накратко това одиозно "Братозамещение".


Както личи, самото заглавие представлява внушение за някакво черно родово предателство, което демократична България е извършила след 1989 г., обръщайки гръб на своите онтологични "братя" (руснаците) и свързвайки се кръвосмесително с чуждия и геноцидно настроен към нас "Брюксел".
Нравствената страна на нещата обаче е само най-дълбокият пласт. От "братозамещението" – показва ни се във филма – за четвърт век в България са настъпили необратими, почти генетични последици – всяческа деградация, която камерата се заема да покаже на руския зрител. За целта авторите са се залутали из ромски гета (ние веднага ги познаваме) в покрайнините на крайдунавски села и градчета и настойчиво ни показват как от някогашната "промишлено-аграрна" (така се определяше страната ни според комунистическата "ортодоксия" до 1989 г.) България се е върнала "направо в XIX век". Мургави "българи" пътуват с конски каруци и живеят като клошари в къщички от амбалажни кашони – това се вижда в кадрите на "Братозамещение". Разбира се, няма български гражданин, колкото и злонамерен към демокрацията да е, който да не схване тутакси евтината манипулация. Руският зрител обаче трябва да бъде потресен. Какво се станало с нашите "по-малки братя"!
По-нататък: след кадрите с конските каруци и бидонвилите ни пренасят в столицата на България (минавайки пътьом през панорами със запуснати и рушащи се заводи от комунистическо време). Ето какво е дошло на тяхно място – трябва да ни покаже филмът: тръгвайки от Централна гара камерата на руснаците прави старателни набивки на светещи във вертепно червено казина и заложни къщи. Това е София след края на комунизма. В нея няма вече нищо друго освен хазарт и заложни къщи. На фона на тази разруха, като истински народен вопъл на отчаяние, прозвучава гласът на възрастна селянка (очевидно старателно издирена от авторите), която произнася знаменателната реплика: "След като Тодор Живков умря и всички ние също умряхме".
Дотук с настоящето, иде ред на припомнянето какъв живот кипеше по-рано в прегръдката на по-старшия брат. България ни даваше – припомнят на руснака – продуктите на "чудесната си парфюмерийна индустрия (да, бяха по-добри от "Тройной", с който в страната на Съветите и се парфюмираха и се напиваха), снабдяваше ни с коняк "Плиска" и цигари "БТ" (показват ни ги в кадър). България беше най-големият производител на електрокари в света (представете си – в света!).


Разбира се ужасният контраст между вчера и днес, между "братството" и сегашната "колониална" унизеност трябва непременно да бъде признат и от определени българи с публични лица. И ето: в кадър се появява социологът Андрей Райчев – махайки ръце, тресейки глава, бършейки нос, той боботи на доморасъл руски (но с добре усвоени една дузина жаргонни думи), че ние имахме намерение да построим АЕЦ "Беляне", да изградим решаващата отсечка от "Южен Поток" (с което щяхме да цъфнем и вържем), но "от Брюссель нажали на нас и", "Потом продали авиакомпанию "Балкан" на цена по-ниска от цената на едно единствено самолетно крило и" Подобни неща приказват (на по-добър руски) пред авторите на пасквила и Румен Овчаров ("експерт по ядрена енергетика" – него поне го знаем добре), и някой си Пламен Пасков, представен в надпис под физиономията му като "кандидат за български президент, политолог" (всъщност, от справка в Гугъл може да се види, че е ветеринар, бивш провинциален активист на "Атака" и, доколкото успях да се осведомя в последствие, спечелил малко по-малко от 0,1% на първия тур от президентските ни избори). И всички, всички вопият против "санкциите срещу Русия", които "новите братя" ни принудили да наложим и ние. Да, нещо успокояващо в това отношение внася също интервюираната във филма – към момента, в който пиша тези редове – кандидат за вицепрезидент на България Илияна Йотова, която послушно обещава да работи за отмяната на тези ужасни санкции.


В края на филма – след кадри, показващи русофилски шествия (ние помним колко бяха рехави, но кадрите са режисирани и монтирани така, че да изглеждат грандиозни) руската камера се фокусира върху два паметника: този на съветската армия в София, който "вандали" редовно "оскверняват" (защото "для них это просто игра какая-та" – както обяснява Андрей Райчев) и този на "Альоша" в Пловдив, който – осведомява ни пък възрастна българска гражданка – "демократите" денонощно дебнат да взривят (както сторили с мавзолея на Георги Димитров в столицата: апокалиптичен кадър от взрива – после втори, трети – България само това и прави след 1989 г. – самовзривява се). Съхраняващите родовата си "братска" памет обаче пловдивчани пазят "Альоша", организирали се спонтанно в денонощни патрули.


Филмът завършва с реплика на журналистката, която не може да се забрави. След всичко показано ни в "катастрофирала", "отчаяна", "съсипана" България, камерата се концентрира върху каменното лице на Альоша и ние чуваме: "Сейчас наша очередь" – т. е. "сега е наш ред" – очевидно да си спомним отново за неверните си братя и, въпреки предателството им, да тръгнем по стъпките на Альоша отново към тази страна. Тя безспорно, ултимативно се нуждае от повторното ни "освобождение". Внушението е вече толкова откровено, че не оставя място за съмнение.
Пак казвам: ако имахме будна и професионална журналистика тя, струва ми се, трябваше настойчиво да попита кандидатите за български президент (двама от тях – ген. Румен Радев и Кр. Каракачанов се препоръчват особено за патриоти) какво мислят за това "Сейчас наша очередь", а не да кима послушно, когато ни обясняват, че са загрижени за пазара на българските вина и козметика и затова "санкциите трябва да паднат".


Може би по-нататък като контрапункт на показаното в пасквила да си направят труда да произведат и те поне клип, който да покаже компактните руски комплекси, израснали по Черноморието ни, веещите се в тях на всеки ъгъл руски държавни знамена, надписите (като в Поморие) "Малая Россия" и т. н. Сетне, да издирят и покажат малко по-отблизо лицата на онези от русофилските шествия в София отпреди няколко месеца, едно от които, доколкото си спомням, впоследствие се оказа лице на доброволен наемник в Донбас, бандит, част от охранителния екип на известна нашенска мутра, нанесъл жесток побой на семейство, "разядосало" русофила някъде по шосетата на страната ни.


Избраният за президент Румен Радев,лидерът на БСП Корнелия Нинова и Илияна Йотова - подгласник на генерала

© Цветелина Белутова, Капитал

Избраният за президент Румен Радев,лидерът на БСП Корнелия Нинова и Илияна Йотова - подгласник на генерала


Но най-важното: на заключителната реплика "Сейчас наша очередь" на фона на въоръжения Альоша трябваше да отвърнат с припомнянето на съвсем наскоро осуетения в Черна гора опит за държавен преврат, с практически безспорно руско участие и по безспорно руско вдъхновение. Това припомняне би разшифровало най-ясно и най-недвусмислено скритото в "Сейчас наша очередь" послание, дори за най-недосетливите българи.


Уви, за подобен отговор вече е късно. Късно е и за настойчив въпрос към ген. Радев (впрочем, също показан с надежди в "Братозамещение") какво мисли за тази откровена закана към България. Как трябва да се отвърне на нея: с връщането ни на "необятните руски пазари" против волята на Европа или по малко по-мъжки начин.


Да, за всичко това вече е късно. Дано действително не "приходит уже их очередь".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Тъжно. Имаме нещо самразрушаващо и деструктивно в народопсихологията ни! И всичко си заслужаваме!!!

 2. 2 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  ""Но най-важното: на заключителната реплика "Сейчас наша очередь" на фона на въоръжения Альоша трябваше да отвърнат с припомнянето на съвсем наскоро осуетения в Черна гора опит за държавен преврат, с практически безспорно руско участие и по безспорно руско вдъхновение. ""

  Неглижирането на случилото се в Черна гора е твърде показателно за повечето ни политици и управляващи.

 3. 3 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 705 Неутрално

  В българския казан нещо взе да бълбука

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1068 Весело

  Не ви харесва? Не гласувайте за тези! Гласувайте си за Цачева и Бойко! Или-терминал 2! Точно като за останлитие българи! Но не се налагайте! И не смятайте, че вие, едиснтвено вие и САМО ВИЕ сте правите! Видяхме ви каво (НЕ)можете! Костов, Бойко-1ви, Бойко 2-ри! Бойко не бил "десен", а "комунист"! А вие защо го леигитимирахте с участие в правителството му? Цецка била партийна секретарка! А защо я подкрепихте? Аз ли галсувха за Цецка?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#1:"daam"]Тъжно. Имаме нещо самразрушаващо и деструктивно в народопсихологията ни! И всичко си заслужаваме!!! [/quote]
  Щом едни самообявили се за "десни" гласуват за радеф и илияна йотова, и се радват на "победата" над "боко" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Това предаване е опипване на почвата в България и ако някой си мисли, чеи официалните власти в Москва са на друга позиция - значи е неспасяемо наивен. А нашата журналистика наистина не принуди кандидатите да вземат отношение към важни въпроси, както и не принуди Слави да каже какво залага, след като се видят плачевните резултати от решението на референдума.

 7. 7 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#1] от "daam":
  Това нещо в народопсихологията ни е имплатнирано и поддържано от Москва още от времето на нашите възрожденци.

 8. 8 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#4] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":
  Само да поясниш, защо не предлагаш на недоволните от Бойко, реформатори и пр. да заминават за Москва? Защо само недоволните от комунизма трябва да бягат. То отговорът е ясен, но искам да те видя как ще заобиколиш въпроса ми.

 9. 9 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Янакиев - ти си просто един обикновен манипулатор. Във филма има доста истина за България. Нима беднотията я няма у нас ? Нима по провинцията, че дори и в София няма каруци по пътищата ? Ако твоите любими американци бяха направили такъв филм щеше да мълчиш като риба.
  И какво като във филма е казана "сейчас наша очередь" ? Утре ще влязат руски войски ли ? Този израз е в съвсем друг аспект, а че ти се правиш на глупак е твоя работа.
  Впрочем - защо си се хванал с Русия ? Защо не се хванеш с някой от нашите "бизнесмени", ама от тия дето ти финансират това и онова ? Я разсъждавай за техния бизнес. Да, ама не. Нали оттам падат пари.
  Русия ли е по-големия проблем или нашите "бизнесмени", за които не смееш да гъкнеш ?
  Впрочем резултатите от вчера показаха, че такива лумпени като теб сте просто едно малцинство. В огромната си част българите не се уплашиха от приказките, че Радев е агент на Москва. Всъщност ти не си много уплашен от Русия - нали преподаваш в СУ, където е пълно с ченгета, а те са хора на Русия.

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2117 Весело

  Руският зрител обаче трябва да бъде потресен. Какво се станало с нашите "по-малки братя"!Дано действително не "приходит уже их очередь".Не,те си минаха от реда.Ако обаче ги поканим да дойдат,ще дойдат пак да ни освобождават.

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4523 Неутрално

  "Сейчас наша очередь" на фона на въоръжения Альоша!
  И рублофилите скимтят оргазмено...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Така е Калине! Всички пренебрегнаха прочита на комунизма! Поколението, което сега гласува за Радев /18-30г/ помни единствено Борисов, смътно царя и Станишев.Никой не му разказа за Луканов и Виденов поне! На това и разчитаха идеолозите на прехода, затова внушаваха, че антикомунизма е пещерен, че трябва да гледаме напред, не назад, Гестапото почна да раздава награди "Стамболов" и пр.

 13. 13 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  "махайки ръце, тресейки глава, бършейки нос, той боботи на доморасъл руски"

  Ахахаха! Това ми хареса!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 14. 14 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Вместо да се възмущаваме, трябва да се върне даването на новини на произволно избрана руска телевизия...в които постоянно гърмят газопроводи, падат мостове, коли затъват в кал и дупки и накрая да се задава въпроса "Вие това ли искате" ?

 15. 15 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  [quote#1:"daam"]Имаме нещо самразрушаващо и деструктивно в народопсихологията ни! [/quote]Обикновено така се случва, когато сме нападнати от паразити - наши и чужди душмани. Сега сме в такъв период. Народностният ни организъм е намерил този начин да се очиства от паразитите. Така сме оцелели през вековете. Лошото е, че периодите на оцеляване са много по-дълги от периодите на добруване и градеж.
  Историческото махало все още не се е върнало към Русия, а вероятно няма и да се върне. Старото и средното поколения все още помнят "хубостите" на социализма, граден под руска диктовка, а младото поколение просто няма никакво отношение към Русия. Ако в България имаше достатъчно силна носталгична и проруска партия, тя щеше да се яви на изборите и да ги спечели. Такава няма.
  Народът ни е изпратил в небитието не един и двама душмани - цели империи. Ще преживее и тези.

 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#1] от "daam":

  [quote#1:"daam"]Имаме нещо самразрушаващо и деструктивно в народопсихологията ни![/quote]

  Да, и аз го знам какво е.
  Ебани у глАво.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  До коментар [#5] от "роджър":

  Виж колко гербери са гласували за Радев? Не слушай бай Х какво те лъже.

 18. 18 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  [quote#4:"Евроатлантически вилает Булгаристан!"]Видяхме ви каво (НЕ)можете! Костов, Бойко-1ви, Бойко 2-ри![/quote]

  Хубаво си ги наредил. Ще продължа: Луканов, Беров, Жан, Симеончо, Станишев, Орешарски. Тях защо ги забравяш? Не ти ли изнася споменаването им?

 19. 19 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Господа мъчещи се за пореден път да изопачите фактите:
  Народът СКОЧИ и защити героите си.

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  Айдеее не избрахме Цецка сега ше изчезне луната и идва Альоша с болшевики и меншевики , пазате си децата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  БСП , ДПС ,патрЕотите и малко гербери докараха Радев.

 22. 22 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Всеки е свободен да се излага колкото си иска - що си мислите, че като в България има Калин Янакиевци и да не изброявам другите, в Русия няма такива с обратен знак. Има ги, само че съществуването им не може да е оправдание един за друг. И в двата случая се касае за жестоки комплекси, да дойде д-р Михаилов

 23. 23 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Хм, имам усещането, че след няколко месеца ще се окаже, че Радев съвсем не е това, което е...

 24. 24 Профил на today
  today
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Президента няма такива правомощия, но трябва да внимаваме на парламентарните избори властта в българския парламент да не се окаже пак в ръцете на Путин, и пак да излеем набързо едни милиарди в руски проекти.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 25. 25 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 174 Неутрално

  déjà-vu
  Спомням си Костов - дигна една буквално опоскана като от африкански скакалци страна на крака и .... дайте ни Царо...

  Бедни ми, бедни Македонски....

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 26. 26 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  Не знам към каква таргет група е бил отправен този пасквил, но като гледам наплива от последните години на ватата към "разсипаната" България, нещо не ми се вярва да върже дикиш, освен сред мат пияните улични гопници и разни подобни малоумници.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 27. 27 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#17:"hodounski"]Виж колко гербери са гласували за Радев? Не слушай бай Х какво те лъже. [/quote]
  Готин, аз съм на 55 години, няма нужда "да слушам" някого ... всички, които гласуваха за радеф/йотова, да не ми се правят на някакви "различни" от червени русороби !!!
  Щото "наказанието на боко" е едно, но ФАКТА, че тия двамата ги ИЗБРАХТЕ всички вие, и че ще изкарат целия си русофилски мандат, показва ясно кой кой е !
  И честито, президентът ви вече обяви, че първата му работа е да се бори за отмяна на санкциите срещу раша - браво на всички вас !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 28. 28 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 876 Неутрално

  "С крастав да се бориш - беля да си сториш". Толкова по въпроса за руските пропагандони и техните български помощници и почитатели.

 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#1] от "daam":


  [quote#1:"daam"]Имаме нещо самразрушаващо и деструктивно в народопсихологията ни![/quote]
  нищо
  [quote#1:"daam"]самразрушаващо и деструктивно НЯМА в народопсихологията ни![/quote]
  Както обикновено проблем на алафрангите от време оно, непремерени амбиции и приказки на ангро ...
  Ако Росенчо президентчо, приказваше по внимателно против Русия, и не се натягаше за главен ястреб на НАТО, днес никакъв проблем нямаше да имаме, ББ нямаше да се налага да "пуска" ЦЦ на терена, ... и Росенчо щеше да е президент втори мандат.... МеНта Стоянова нямаше да "вади" бюджета от НС 45 дена преди Нова година....
  Да ама Не!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#4] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":

  Не знам на колко години си и дали помниш 1991 и 1997г. ,но аз ще ги помня докато съм жив.Това са единствените години през моя живот когато съм бил гладен в буквалния смисъл на думата.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 31. 31 Профил на Vladimir St Radoslavov
  Vladimir St Radoslavov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изхождането на "Янакиев" ще обиколи всички "десни" вестници. Той като "християнин" първо го публикува в Култура. Не намирам нищо куелтирна в тази смарад и омраза

 32. 32 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  Филма е сниман в покрайнините на Москва и го пробутват и на румънци, унгарци и др. страни от бившия соц блок . Сякаш цял свят не знае съвременната руска мизерия и разпад гарнирани с много водка и намаляващо население, официално 143 млн., а неофициално 89 млн. души. Какво направиха "братушките за 99 години соц и неограничени безплатни природни богатства - ИЗЛАПАХА И ИЗПИХА почти всичко. Само с пропаганда не става, трябва и трезвен ум - "дорогие братя " .С омерзение !

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 33. 33 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До всички по-горни червенофили и специално за *бобчо* - вие най-много ще лапате от надробеното от вашата терористична организация - бкп-бсп!Нали се сещате какво?

 34. 34 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 231 Неутрално

  "... ни показват как от някогашната "промишлено-аграрна" (така се определяше страната ни според комунистическата "ортодоксия" до 1989 г.) България се е върнала "направо в XIX век".

  А не е ли така?

  "По-нататък: ... кадрите ... ни пренасят в столицата на България (минавайки пътьом през панорами със запуснати и рушащи се заводи от комунистическо време). Ето какво е дошло на тяхно място – трябва да ни покаже филмът: тръгвайки от Централна гара камерата на руснаците прави старателни набивки на светещи във вертепно червено казина и заложни къщи."

  А не е ли така?

  "България беше най-големият производител на електрокари в света (представете си – в света!)."

  А това беше точно така.
  Десетина големи завода и доста повече по-малки цехове, пръснати из цялата страна произвеждаха електрокари (най-много в света), мотокари (на второ място в света) и др. машини и детайли в този отрасъл. Произвеждаха ги от 30-тина години. Имахме формирани традиции в това производство със съотв. инженерно-техническа интелигенция.
  Няма ги вече тези заводи и цехове. Но нищо. По-важно е, че си имаме Калинчо и дружинката му, щото те знаят как да оправят България - изцяло и завинаги.

 35. 35 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#34] от "shk49484512":

  Времето на пушещите комини освен в Китай и още няколко "работилнилци за ръчно сглобяване" отмина , въпроса е защо България не върви по пътя на Прибалтика, Полша, Чехия,даже Румъния.. а сме на хала на Украйна, Армения,Молдова
  Защото си нямаме Хавел, Валенса,Маковей.Но нищо имаме си Р.Овч., Боко, Митьо Гестапото и вече генерал Радев!

 36. 36 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  Да, този т.нар документален филм е долнопробна евразийска пропаганда - типична колхозническа помия. Интересното е, че много руснаци наистина мисля това за България и сами си вярват. Аз лично смятам да реагирам на този бълвоч като напиша до Коледа една статия на английски език за руските митове и пропаганда относно България, като ги разбия един по един. Ватниците трябва да се опровергават на международната сцена и трябва да им се покаже, че ние българите имаме гордост и с колхозници разговаряме на български или друг официален език на ЕС, а не на москалки диалект на старобългарския език.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 37. 37 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  (ние помним колко бяха рехави, но кадрите са режисирани и монтирани така, че да изглеждат грандиозни)
  ======================================
  Ееееее, как иначе др. Янакиев, разумните дето не мразят Русия по заповед на знаем кого са рехави и всичко тяхно е "режисирано". Уж сте завършил философия, вярно маркс- ленинска ама има едно понятие достоверност, дето е универсално.

 38. 38 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  [quote#35:"bobbyperu"]Защото си нямаме Хавел, Валенса,Маковей[/quote]

  Наскоро даваха филма на Анжей Вайда за Валенса, същото си помислих и аз.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 39. 39 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#35:"bobbyperu"]Защото си нямаме Хавел, Валенса,Маковей.Но нищо имаме си Р.Овч., Боко, Митьо Гестапото и вече генерал Радев![/quote]
  Имаме си, напр. Жельо Желев, верен маркс- ленинец- сталинец, прегърнал либерализма, Иво Инджев, учил в Москва с пари на ДС, настоящ евроатлантик, Илиян Василев, доносник на няколко главни управления на ДС, сега дясно острие, Иван Кръстев, син на зав. отдел на ЦК на БКП, партиен член, завършил маркс -ленинска филсофия по "комунизма", съвременен съветолог, Владо Левчев, син на член на ЦК на БКП, личен приятел на фамилия Живкови, личен поет на същите, сега - главен идеолог на американизма. Я виж колко са много.

 40. 40 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#39] от "Каишков - Системен нарушител":

  Браво не очаквах точно ти да допълниш списъка!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2098 Весело

  До коментар [#15] от "volarok":

  Общо взето - да, ама не. Щото иначе си ги избираме русофилите, регулярно, че и националистите ни русофили нещо падат. Е на, и сега пак така... Чак не разбирам за какво "плачат братушките".

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 43. 43 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  [quote#35:"bobbyperu"]Защото си нямаме Хавел, Валенса,Маковей[/quote]

  Ето какво е писал:
  "България беше най-големият производител на електрокари в света (представете си – в света!)."

  Няма и дума с каква рентабилност и печалба "беше най-големият производител на електрокари". И наистина ако печалбата е била много добра(?), не е ли отивала за запушване на дупките от десетките нерентабилни и губещи заводи, предприятия и юзини с огромни загуби. За фалитите по времено на НРБ, нито дума. За грабежите чрез т.н. външнотърговски дружества, също.
  Червените винаги са разчитали на слабата памет на хората. И преди 10.11. един етнос си живееше в гета и махали; още ги има.


 44. 44 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  За сведение на антибългарите, гласували за Радев и кощунствено нарекли себе си "десни":

  Световните медии: Изборът на проруски президент хвърли България в политическа криза -
  "Ройтерс", Списание "Шпигел", в. "Зюддойче цайтунг" , "Франс прес", в. "Файненшъл таймс", в. "Политико"
  На страницата си във "Фейсбук", известният националист Дугин споделя, че "проруският генерал Румен Радев победи кандидат на Вашингтон и Брюксел, което е нов успех за Владимир Путин и поредният провал на Барак Обама".

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 45. 45 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  [quote#44:"Уточнител"]За сведение на антибългарите, гласували за Радев и кощунствено нарекли себе си "десни": [/quote]

  Лошото е, че нещата се люшкат от холерна към чумна епидемия. И зад холерата и чумата наднича озъбеното лице на кремълски бяс.

 46. 46 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Световните медии: Изборът на проруски президент хвърли България в политическа криза -
  "Ройтерс", Списание "Шпигел", в. "Зюддойче цайтунг" , "Франс прес", в. "Файненшъл таймс", в. "Политико"
  На страницата си във "Фейсбук", известният националист Дугин споделя, че "проруският генерал Румен Радев победи кандидат на Вашингтон и Брюксел, което е нов успех за Владимир Путин и поредният провал на Барак Обама".

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 47. 47 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":

  И какво му е на Костов?

  Път без препятствия не води до никъде.
 48. 48 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Сега има свобода на словото,но винаги има ще има хора и от ляво и отдясно с много пари ,които могат да поръчват каквито искат филми и статии.

 49. 49 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#43] от "gmbh":

  Този бум който направихме с електрокарите в целия свят, се разбра по-късно на какво се е дължал. За противотежести са слагани масивни блокове олово. Чужденците ги купуваха разпарчетосваха и изхвърляха непотребното. Започнахме да слагаме друг материал за противотежест и завода фалира. Това, което наистина успешно изнасяхме бяха електротелфери, заради ниската цена, дотирана от държавата. В момента, в който ценообразуването стана пазарно загубихме пазарите. Някои от производствата бяха умишлено фалирани от партийните величия за да ги изкупят. Доста от тях се оказаха некадърници и не успяха да възстановят пазарите. Въпреки всичко, ако сравните графиката на износа от последните 50 години, ще се учудите какъв бум има след 90-та. Има сайтове, даже тук са поствани от колеги. Илюзия е, че преди сме изнасяли много, а сега нищо. Точно обратна е истината.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Неутрално

  Ами при нас Черна Гора е невъзможна защото превратът вече е станал: безкръвен, тих и успешен. Държавата е пленена от олигарси с тесни връзки с Русия (25-30% от икономиката пък са направо руски)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#5:"роджър"]Щом едни самообявили се за "десни" гласуват за радеф и илияна йотова, и се радват на "победата" над "боко" ...[/quote]
  Ами така ще е, щом пък Бойку пробутва една комунистка-партийна секретарка за кандидат на "дясното", нормално е и дясното да не я припознае. Дори 400000 от самите среди на ГРОБ не я припознаха и не гласуваха за нея, ти си се закъхарил за 30-те % от РБ негласували за нея.

 52. 52 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Чудесна русофобска еякулация на христианоподобния теолог върху екрана на телевизора. Професоре, направи си селфи и после притегни колана. Трябва навън да се държим културно.

 53. 53 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#34:"shk49484512"]"... ни показват как от някогашната "промишлено-аграрна" (така се определяше страната ни според комунистическата "ортодоксия" до 1989 г.) България се е върнала "направо в XIX век".

  А не е ли така? [/quote]
  А така ли е?
  Или е така, както през 12.1989 г. каза др. Петър Младенов пред Пленума на БКП -
  "През последните години страната навлезе в период на сериозна криза, на нарастващо социално напрежение и стагнация в своето цялостно развитие.....
  За всички нас тук влошаването на положението в страната не бе гръм от ясно небе. Това се виждаше много преди да стигнем до сегашния кризисен етап......
  Първо: В последните години не само че няма никакъв икономически ръст, а напротив, има рязко връщане назад.
  Второ: Особено опасна е нарастващата “пропаст” между паричните средства на населението и наличните стоки и услуги. Сега населението разполага с 25 млрд. лева в спестовни влогове, а има малко стоки, които може да купи.
  Трето: Много години наред държавният бюджет приключва с големи дефицити.
  Четвърто: Като цяло можем да говорим за намаляване на ефективността и конкурентоспособността на българската икономика. Народното ни стопанство се намира в период на прогресиращ икономически спад. Създаването на аграрно-промишлените комплекси в началото на 70-те години отслаби връзката на селяните със земята. От традиционни износители България стана ежегоден вносител на картофи, фасул, зеле, лук, фураж…

  http://e-vestnik.bg/?p=19145&cp=1

 54. 54 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#48:"chuggun"]Сега има свобода на словото,но винаги има ще има хора и от ляво и отдясно с много пари ,които могат да поръчват каквито искат филми и статии.[/quote]
  Тук става въпрос за ГНУСНА РУСКА ДЪРЖАВНА ПРОПАГАНДА, нямаща нищо вярно с действителността.

 55. 55 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Г-н Янакиев е безспорно прав за две неща : на територията почти няма оцеляла журналистика и има доста "обществени фигури",които са откровенни държавни изменници и служещи с хъс на чужди интереси. Има право и ,че наглостта на колхозната пропаганда избуяваща под петолъчката на Кремъл няма граници.....

 56. 56 Профил на Jordan Alexiev
  Jordan Alexiev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Такива олигофрени като Янакиев дигат рейтинга на Русия и Путин с всяка своя поява!

 57. 57 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Уважам руската култура и традиции, но от Русия духа само студен вятър!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK