Добрите новини от изборите

Дебатите по БНТ между Цецка Цачева и Румен Радев

© Юлия Лазарова

Дебатите по БНТ между Цецка Цачева и Румен Радев"Доволен ли си сега?" – ме сряза ядовито една позната в нощта на втория тур; и продължи: "Ставаме руска губерния. Нали чу Нинова на пресконференцията?"

Въпросната пресконференция беше завършила 15 минути по-рано. Слушах я внимателно и дори накратко я обсъдих с останалите коментатори в студиото на "Нова". "Ставаме руска губерния" – това не чух. Никой не чу. И до днес не е чул.


Та, на фона на грандиозната истерия, развихрена от Бойко Борисов; и в контекста на апокалиптичните вайкания на негови мисловни адютанти, титулуващи се "истинските десни антикомунисти от стари софийски родове" – да съобщя добрите новини. Не от крайния изход – засега не знаем какви ще ги върши Радев; и още по-малко знаем в кой точно момент прикачената му вицепрезидентка ще се превърне в контрапрезидентша. Искам обаче, след като толкова много колеги вече описаха идващия край на света у нас, да обобщя добрите новини от изборния процес – от "кампанията", ако щете.
Първа добра новина. От много години насам не е имало избори, по повод които толкова много българи да са спорили, карали, разприятелявали, обиждали и попържали


Ако оставим настрана обидите и попържните – този подновен интерес е добра новина. Важно е гражданите да се интересуват от политиката, защото така показват ангажимент към бъдещето на собствената си страна. А и могат, ако гласуват в достатъчни количества и по достатъчно изненадващ (т.е. за партийните паши) начин, да променят нещата.


Втора добра новина. Събраната в обществото ярост не помете политическата система – а се изля в нейните рамки, като така я засили след много години на отслабване


Припомням. Още в началото на март тази година беше ясно за всеки, който истински чува хората от малките населени места, че ГЕРБ виси във въздуха. Онази негова основа, която му даваше сила "от земята", като на Антей едно време – т.е. хората, които мислят себе си като "народа" – я нямаше. Народът се обръщаше, бавно, но трайно и издълбоко, срещу Борисов. Имах възможности да сигнализирам за това месеци наред из медиите, само за да срещам съжалителни погледи ("Ех, този Генчо, от малък все си е голям чешит...").


За деветте месеца между момента, в който констатирах недоволството, и изборите отношението към Борисов се беше превърнало в ураганен гняв. Този гняв обяснява 800-те хиляди гласа преднина на Радев на втория тур. В тези гласове виждаме представени всички слоеве и вярвания на българската нация, както и всички видове населени места – от селата до София.


Нито чупеха инвентара по улиците, нито гласуваха масирано за някой фашист или измамник.


Което ни води до добра новина номер три. В момента, в който Бойко Борисов и Цветан Цветанов все пак позволиха на Цецка Цачева да говори самостоятелно – т.е на диспута с Радев по БНТ – видяхме нещо много важно. И двамата кандидати са просто прилични хора.


Не герои-спасители; не естрадни звезди. Просто – прилични хора. Това е цяло чудо след десетилетие и половина на продавачи на чудеса, на самохвалство и подлост, на крясък и ръмжене в политиката.


Освен чудото "не един – цели двама прилични кандидати" имахме още добри новини от диспута. За пръв път от много години видяхме съдържателен, приличен дебат (е, като изключим някоя и друга сълза) за политики, а не за това кой кого ще бие. Тонът на дебата беше учтив и уважителен – нещо, от което бяхме отвикнали.


Вежливото спорене постигна един изключително важен ефект: легитимира отново доброто възпитание в публичната сфера. Напомни на всички, че на публичната арена не се крещи и заплашва, нито се говорят глупости.


В дебата видяхме и друго важно нещо. И двамата тези прилични и възпитани кандидати един през друг потвърждаваха мястото на България в рамките на Запада. По този начин с един замах делегитимираха всички мераци, изпълзели в последните години, за преориентиране на Републиката от Европейския към Евразийския съюз (Чуйте се, за Бога! "Евразия" е степта между Каспийско море и Великата китайска стена. Там има камили, юрти и ушанки; и там ние работа нямаме). На мястото и на двамата не бих правил онези прекомерни реверанси, които все пак направиха към Русия, но – ще се научат.


Непрестанно унизявана от Борисов, Цачева все пак се представи като приличен човек и на онзи изблик на Борисова истерия, който ГЕРБ нарекоха "брифинг", в нощта на втория тур. Ако Борисов не бе й взел думата по онзи безцеремонен начин, по който й я взе – щяхме да чуем още прилични неща. Просто никой не й даде шанс.


Радев по време на пресконференцията си отказа всички покани да напопържа когото и да е; и не се поколеба и за секунда да влезе в директен словесен сблъсък с Нинова по повод въпроса – държавник ли е Бойко Борисов?


Четвъртата добра новина е, че най-сетне на територията на България сработи грамотна, умерена, здраво конструирана, невраждебна и неплашеща кампания (т.е. на Радев).


И с гръм се провали обичайният модел: хаос, крясък, заплахи и обиди (т.е. на ГЕРБ). Това е добър прецедент, тъй като и най-големите истерици в политиката не може да не са отчели този феномен.


Петата добра новина не се случва за пръв път. Всеки политик, който се самозабрави до степен да вижда само себе си, докато се опитва да събере цялата власт в ръцете си – всеки такъв е обречен, в българския контекст, на гръмовен провал.


Българският народ, макар в повечето случаи страхлив и политически неук, бързо наказва самозабравата. Което си е обеца на ухото на всеки бъдещ кандидат за Крали Марко.


Шестата – и най-добра – новина е следната. В момента, в който светът се подлъгва по истеричния популизъм, ние тук му обръщаме гръб.


И не се лашкаме към друг истеричен популизъм, а – обратно, към норми на приличие и на политическо поведение, които ни връщат към по-цивилизованите параметри на правене на политика, които бяха загърбени в момента, в който народът се прегърна с Бойко Борисов.


Народът, изправен пред двама прилични кандидати, избра единия и сега си има президент.


Аз имам малко по-големи претенции и не гласувах на балотажа. Нямам си, засега, президент. Искрено се надявам, имайки предвид всичко гореказано, да дойде ден, в който да мога да припозная избрания от народа президент и за свой.


Знам, че в журналистиката добрите новини не са новини. В случая обаче иде реч за политика – т.е. за бъдещето на "общото нещо" (res publica). А тук добрите новини, след толкова време диващина, са:
а) истински добри и
б) истински важни новини.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 791 Весело

  Добрата новина е една, и тя е факт след като стана ясен победителят.

  No Pain No Gain
 2. 2 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 903 Неутрално

  "...Цецка Цачева да говори самостоятелно – т.е на диспута с Радев по БНТ – видяхме нещо много важно. И двамата кандидати са просто прилични хора. "

  Аз такова нещо не съм видял.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 3. 3 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Много приятна статия с елементи на позитивен размисъл.

 4. 4 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 903 Неутрално

  "За пръв път от много години видяхме съдържателен, приличен дебат (е, като изключим някоя и друга сълза) за политики, а не – за това, кой кого ще бие. "
  ------
  Аз видвх умело избягване на темата за съдебната реформа и най-много - общи приказки по нея, без конкретика. Едни ясни въпроси към Цецка Цачева останаха без отговор. От Радев, освен, че ще отиде да погледа как става номера в Румъния, също липсваше всякаква конкретика.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 5. 5 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Направо си го кажи. Спечелихте изборите и се точите за нови победи. Бсп ще ни спасите, налидругарю.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 932 Весело

  точно дайнов е неделима част от истеричния тон за каквото и да е там.

  10та добра новина - дайнов пише умерено критично и забележките са конструктивни!

 7. 7 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 903 Неутрално

  "За пръв път от много години видяхме съдържателен, приличен дебат..."

  Бягаха като от огън и Цецка, и Радев от дебат с Трайков.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 8. 8 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И такива глупости ако ни се предлагат, значи глобалистите съвсем са се побъркали от страх тяхната глобализация да не отиде по дяволите. И все пак ще се съглася този път с Дайнов, че новината е хубава. Само с поправката, че новината е в това, че на изборите победи кандидат, който се разграничи дори от партията, която го предложи за президент, и че той обещава да води политика в полза на интересите на България и на българския народ, а не в полза на САЩ, на НАТО, на ЕС, на Русия, на олигарсите или, примерно казано, на Турция.

 9. 9 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 903 Неутрално

  "Шестата – и най-добра – новина е следната. В момента, в който светът се подлъгва по истеричния популизъм, ние тук му обръщаме гръб."

  Е това направо ме уби! Иска ми се да споделя част от оптимизма на Дайнов, но трябва много розови очила да си сложа за да стане.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  Няма добри новини.Държавата може да влезе в спирала на безкрайни избори.

 11. 11 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#4:"virtual brain"]От Радев, освен, че ще отиде да погледа как става номера в Румъния, също липсваше всякаква конкретика. [/quote]

  Той ще отиде, ама Желю Бойчев още на следващия ден му "отряза крилата" - БСП нямало да подкрепи съдебни реформи.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 12. 12 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Президентските избори имат малко общо с парламентарните, на футболен език те са просто контрола преди световното.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Рядко ми се случвало с толкова много неща да не съм съгласен - това били първите или едни от най-силно изразените избори, дето хората спорели помежду си - имаше много по-силни в това отношение избори и за голямо мое съжаление, не успяха да доведат до едно крайно и окончателно решение поне що се отнася до ориентацията изток-запад, въпреки че формално сме в ЕС.
  Всъщност съгласен съм само с една от добрите новини - петата, че ББ не успя да съсредоточи цялата власт в едни (неговите де) ръце, всичко друго си е ала-бала.
  Били прилични кандидатите, не знам, ако бяха кандидати за някакви дребни чиновници, да, горе-долу стават, ама за президенти, па били те и наши, с никаквите пълномощия, не стават и по най-занижените показатели.
  Лошото е друго, че да, ББ изпусна възможността да яхне всички власти ( друг е въпроса дали от глупост или поради зависимости - и двете крайно отвратителни за нас възможности), но загубата и последвалата я оставка, особено ако се комбинира и с промяна на изборната система съгласно референдума, може да ни вкарат в такъв сценарий, че добрите новини на автора да ни изглеждат като някакви кротки малоумщини.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Добрите или лошите новини тепърва предстоят,нека не предпоставяме нещата,пък и те новините винаги ще бъдат за едни добри ,за други лоши.Важното е България да я има!

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5002 Неутрално

  Някои от добрите новини са спорни или неточно коментирани, особено втората (Марешки, Каракачанов), но като цяло съм съгласен напълно с изводите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Хубаво е да има лъч надежда.

 18. 18 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 436 Неутрално

  НЕ на феодализма в България!

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 19. 19 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Радев защо се разхожда без охрана? За един приятел питан.

 20. 20 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Започва ли обръщането на лопатите?

  Birds of a feather flock together.
 21. 21 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#19] от "foure":

  Аз и Сидеров съм срещал - без охрана и никой не носеше маса

  Birds of a feather flock together.
 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  Аз не виждам много добро .Да се радваме ,че Радев и Цачева не се хванаха за гушите? Ами те бяха толкова единодушни!

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Мммм ... ъъъъ ... емчи горе-доле бих се сагласил, макар и с някои уговорки.

  Само за популизма 'ич биля не съм сигурен, ерхо - не бих се съгласил.
  "Наш Генчо", както сам е изкокетирал Дайнов, сугестира май публиката. Защото си знае, че идват парламентарни избори, където битката ще е на кило кръв и метър кожа. Неизбежно.
  И такива признаци вече се поразмирисаха, макар и веднага да стана явно, че ще се опитат да ги държат все пак в рамки. Пример - това иди ми-дойди ми с бюджета.
  Дето Дайнов вика за "приличието". Но как да скрие човек неприличното, правейки се на приличен въпреки него и когато мат'рялът се бунтува срещу лицемерието, а да се правиш на приличен насред неприличното си е точно лицемерие?
  Ще друса, Дайнов, ще друса! Чак неприлично ще друса ...

 24. 24 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Най- добрата новина след този избор е, че българите удариха шамар на герберо- меркелистите и шут на ляво- толерстите!

  Българите показаха, че няма да издържат клети мигранти на 19- 21 г. с данъците си и няма да плащат издръжка на мигрант, по- висока от пенсията на майките си.

  Българите показаха, че не са квадратни глави, като германците и шведите.

  Няма да толерират унисекс- тоалетни в училище, учебни посещения в джамии, четене на Корана с научна цел, хомобракове и пропаганда за носене на бурки по улиците.

  Българите показаха , че са толерантни, но не са толерасти!

  Просто е! Но някои хора бавно увират!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 25. 25 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#21] от "Xumpomo name":

  Като президент ли видя сидера?

 26. 26 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#24] от "mr.lottalove.":

  БСП ляво-фашисти ли са

  Birds of a feather flock together.
 27. 27 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#25] от "foure":

  Радев не е президент... още има време да му назначат охрана

  Birds of a feather flock together.
 28. 28 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 661 Весело

  Дайнов, стратегията е ясна - Да помогнем на БСП и ДПС да свалят Баце, та после да си го отбием . И да се отвори едно широко поле в дясно.
  Изключитело позитивно тълкуване на връщането на столетницата на власт . Радвам се, че си вярвате! Венсеремос!
  Може да излезете на митинг на победата и да се прегърнете там с Нинова и Сергей. Чакай с него се прегръщахте вече .

  Според мен добрата новина може евентуално да е само една, Радев да излезе от контрола на БСП. За сега обаче е опция.

  И да си позволя да съм негативен, извинете за което, новото дясно няма да селучи с меркантилни и безпринципни типчета като Радан и теб. Всъщност ще се случи, само новото ще е като старото.
  Защо безпринципност: ако имаше принципи в ДСБ, то те избощо нямаше да са в РБ, избощо нямаше да имат министри в кабинета на Баце (о ужас, още са там в оставка), нямаше да има театро с Баце - ти мен уважаваш ли ме, поне след провала на реформата ДСБ трябваше да зареже тънките сметки да излезе от РБ и да си приебре всичките вересии от властта.... Краят е отворен за още

 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#7] от "virtual brain":


  [quote#7:"virtual brain"]Бягаха като от огън и Цецка, и Радев от дебат с Трайков. [/quote]
  С Пищова също. Явно с дребните играчи не се разговаря. Избирателите трайчови гласуваха правилно, независимо от всичко...

 30. 30 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ::)))))))..
  дайнов, този път имаш САМо няколко попадения ...
  Приличаш ми на ком деятел от 1989 година, който ни уверява, че всичко е наред и..строежът на комунизъма, продължава , безпроблемно - през 1989 година !!??
  :)
  Основният ти недостатък е прост :
  Не вярваме и НЕ можем да ВЕРВАМЕ на ДУМИТЕ - комунистически :)
  Те винаго са неискрени, задкулистни, измамни ,подвеждащи - ЛЪЖИ ...)
  Там е слабото ти място, дайнов ..приемаш ВИДИМОТО - за истина :) Приказки..КОГА комунистите са били искрени ??? Кога ??
  и преди и след 1989 година ..Говорел , фърчащия генерал , непоръбен !!??
  хахахаааа......
  А отзад доган, гоце, пеевски, цацата, нинова , малко патриотари - доносници и ...и цялото им политбюро - на 300-те червени фамилии- ни се СМЕЯТ ...
  Пак успяха да сменят едно непоръбено човече- с друго - " с генералски , "геройски" " качества - червени :
  А защо трябва да му верваме - на този???
  Над Крим се веел руския флаг...)) А той иска 'прагматика" с ..джуджето в кремъл !!?? :))

  BIG AL
 31. 31 Профил на mlo05388970
  mlo05388970
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Добра новина е, да знам ,че живея в такава държава, в която младите хора живеят пълноценно и се интересуват предимно от спорт, музика, книги, изкувство и за образованието си... а не от политика..

 32. 32 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#27] от "Xumpomo name":

  Президент е и е с охрана, не се притеснявайте. Имаше охрана още на пресконференцията.

 33. 33 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Сиреч, и Дайнов / както и моята скромна личност между впрочем/, дава 100 дни на Радев, за да го припознае и като своя президент.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Подвеждаш , дайнов ,- по приказките им , които ПРИЕМАШ за истина, факт, намерения , идеи , истина ...
  а не по ДЕЛАТА им ...)
  Този и АЕЦ-а , и Южния , ще ни натресе, АКО само от него зависи ...Даже има и комплекси за малоценност - срамува се от бившата си жена - :)
  Коя е следващата секретарка, за която ще се ..ожени ???
  ЗАЩО ли в България , сумати депутати, министри, 'фактори" - си сменят жените , като станат публично известни ???
  Доста висок процент...)))
  Имаме една козируваща фуражка, която тепърва ще се ограмотява , политически , исторически, икономически, географски, идейно , и т.н....
  Един ограничен мозък, който може само да фърчи и то - с един вид изтребител и ...толкова ...))
  И трябвало да му верваме :)- на приказките ...)
  Айде , бе ...:))))

  BIG AL
 35. 35 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#11:"majorman"]БСП нямало да подкрепи съдебни реформи. [/quote]
  а кой е очаквал нещо различно нали БСП в съюз с ГЕРБ закопаха съдебната реформа, или не знаеш кой за какво е гласувал в парламента

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 36. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#34] от "BIG AL":


  [quote#34:"BIG AL"]а не по ДЕЛАТА им .[/quote]
  Още няма дела, та що пищиш не знам. Лаф да става, а? Мишоче си ти, дето гризе... Гризна дръвцето Баце, оплаквачки му трябват...
  А Радев 10 години ще те поздравява за празниците. Дано ти издържат нервите...

 37. 37 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Категорично не чета на Дайнов глупостите! В Института по история на БКП ли така се е "изпедепцал" ?

 38. 38 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ако е добра новина двама дилетанти да водят разговор на ниво политически кръжок на анонимните средношколци и след това единия да стане държавен глава защото БХ и Цвъки са отврат, да, май да.
  Искаме повече, много повече.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 39. 39 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#32:"Добрин Велков"]Президент е и е с охрана, не се притеснявайте. Имаше охрана още на пресконференцията. [/quote]
  това е нормално, но пък премиера, го охраняват като че е Путин или поне Обама,но това са нормални следствия от манията за величие

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 40. 40 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#30] от "BIG AL":

  Колега, моите уважения, но въпреки логичните ви съждения, може да не се окажете прав, за това кой ще стои или кой ще взема решенията вместо Радев по отношение външната политика, а и по теми от вътрешната.
  Президента като институция и по определение е независим и има правото да се еманципира от тези , които са го поканили или по скоро скрили зад гърба му , и трупащи някакви според тях точки и рейтинг от Радев. Това първо, и второ, етикета "комунист", както и "демократ", не значи нищо освен квалификация, без по същество личността "накичена " или "самонакичила се " с този етикет не напълни чрез действията или бездействията този етикет със съдържание. Примери за разминавания на думи и дела и двете посоки дал господ.
  Та, както и аз смятам, да му дадем 100 дни Радев, все пак.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 41. 41 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  За обноските..)
  Те са за трайните демокрации, стабилните , а не за КИПЯЩАТА, скорошна Демокрация в България ...
  Предпочитах, например , един БОЙ в парламента и по улиците дори- ако ТОВА можеше да помогне - за спиране на ОБИРА с КТБ ...)) КЪДЕ са 4 милиарда лева ??
  Къде , дайнов - след като толкова сме спокойни и ..цивилизовани:))
  Къде , дайнов, са милиардите за Белене ???
  А тези на доган и Цигов чарк ???
  Поне един бой да бяха изяли , а то ...нищо, защото сме доволни , както казваш- от 'цивилизоваността ни ...)

  BIG AL
 42. 42 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#40] от "нуцо":

  ...е независим и има правото да се еманципира от тези , които са го поканили или по скоро скрили зад гърба му , :))))))))
  ...............
  Ами, Вие чакайте , чакайте еманципацията му :) Хахахаха...
  От олигарсите зад гърба му, от червените хиени и т.н..
  Чакайте , чакане му е майката - за народа български :
  Кой ви пречи ???
  Вие бихте ли се кандидатирали за нещо, с подкрепата на БКП-БСП - доган и сие ???
  Прост въпрос ...
  Аз - не ...:))

  BIG AL
 43. 43 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Точен... само Радев да не поеме на изток. Притесняват ме не толкова БСП, те явно наистина живеят с илюзията, че това е техен кандидат, опасявам се, че кръгът Радев, или още Аспекто е не по-малко русофилски настроен, а те са тези, които са политическото битие на Радев, което пък определя съзнанието (му)

 44. 44 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#7] от "virtual brain":

  Защото участието в един дебат на Трайко щеше да отмени нацяло положителните тенденции забелязани от Дайнов...

 45. 45 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#42] от "BIG AL":

  Не схванахте , явна, че "комунист" , сиреч "ляв" , по нашему, и "демократ" , сиреч, "десен" , не значат нищо и само действията или бездействията показват кой къде се позиционира по тази ос.
  Нито ГЕРБ са "десни" , каквото и да значи това в нашите условия, нито БСП , са "леви".
  А и убедих се , че разсъждавайки политически , че и житейски, само в черно и бяло, рискувам да не забележа , възприема и оценя и инакомислието , което е в основата на плурализма и демокрацията, както и свързаното сд това съществуване и на други цветове от спектъра, в случая политическият такъв.
  Та те така

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 46. 46 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#36] от "Добрин Велков":

  Мишоче си ти, дето гризе.:)
  ............
  Нали знаеш, че мишките бяхте старшинките - фуражките - дето козирувахте цял живот ОКОЛО казаните -празни тикви, в една бойна операция цял живот НЕ участвали :)

  BIG AL
 47. 47 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Гнусна статия на продажно мекере.Обърнали сме били гръб на популизма,ала-бала.Милион гласа за Обединените Идиоти и Магарешки.референдума на другия популист избуши кочината-и на трите въпроса над 70% одобрение.Да не говорим че и вота за Радев е в немалка степен популистки.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 48. 48 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И,да-вота въобще не помете политическата система.Само че следващите избори ще са по незнайна система която ще доведе до коренно различна конфигурация и тотално прекрояване на българската политика.И на хоризонта се задават 2 нови партии.Ама нищо не се е променило де...
  Тъпа седерастка тиква-оди клекни до Лукарски и лижи задника на Бочи...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 49. 49 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#45] от "нуцо":

  След 40 години, може би ...:)
  СЕГА - когато мафията е червена, а не безцветна , е още РАНО :)
  Малко ли сати МИЛИАРДИТЕ , които ограбиха и от теб и от мен ??? :)
  Още ли може ???

  BIG AL
 50. 50 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#22] от "hodounski":

  Защо мислиш, че дебат Трайков-Радев би променило нещо?

 51. 51 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#39] от "stg":

  Сретан надали го е забравил.Та затова...

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 52. 52 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#27] от "Xumpomo name":

  Всеки избран държавен глава получава веднага охрана от службите.Навсякъде по света е така.И Тръмп е вече с охрана.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 53. 53 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Ама, колеги! Стига сте венцеславили Трайчо! Човекът е интелигентен и грамотен, но професионално некомпетентен. По направлението туризъм съм преценил капацитета му от собствен опит, щото съм практикувал всички видове туриъм. В сектор енергетиката е пълен профан, като допусна експлозията на ВЕИ-тата и обявяваше през 2011-2012 г. газовия залеж "Девенци" на Дайрект Петролиъм за най-голямото ни историческо откритие (да сте чули после нещо за него?). В икономиката не можа барем една агитация за инвестори да направи като хората и предпочете плаж пред абордаж . И като не е годен за нещо полезно реши до нагази в политиката, настъпвайки от раз мотиката:елиминира го невеж бизнесмен! Кафа ми стана от раздувки за този човечец. Разбраж, че е много десен, ама изборът не беше за изпълнител на евро-песен, джанъм!

 54. 54 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Статията ми представи нещата под различен ъгъл. Накараме да се замисля над неща, на които не бях обърнал внимание. За това благодаря на автора, а и донякъде за позитивния тон.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Най-добрата новина щеше да бъде с кого ще заменим Бойко. Ако ще е с някой от БСП, мерси. До пролетта едва ли ще се роди нова политическа сила с нов лидер, който да зарадва народа с онова, което е само мечта, а няма наченки за реалност. Има няма пет месеца, в които да се люлеем в опиянението, че лошите са победени, без да сме наясно кои са добрите и отде ще дойдат.

 57. 57 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#51:"1Sion1"]Сретан надали го е забравил.Та затова... [/quote]
  сигурно се е откупил , никой няма да го остави толкова време

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 58. 58 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#57] от "stg":

  Няма да се учудя.Но ще видим...

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 59. 59 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Весело

  [quote#58:"1Sion1"]Няма да се учудя.Но ще видим... [/quote]
  каква надежда струи от поста ти

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 60. 60 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  А седмата добра новина е какъв коректен, консенсусен и позитивен бил Дайнов. Тъй ни подплаши в последните месеци, че се страхувахме да отворим "Дневник".

 61. 61 Профил на НеНаСтраха Решетников Вирусов
  НеНаСтраха Решетников Вирусов
  Рейтинг: 2088 Весело

  [quote#45:"нуцо"]А и убедих се , че разсъждавайки политически , че и житейски, само в черно и бяло, рискувам да не забележа , възприема и оценя и инакомислието , което е в основата на плурализма и демокрацията[/quote]
  Вълкът кожата си мени, нрава си никога. Комунистите са майстори на демагогията дори Баце не може да ги надмине.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 62. 62 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#56] от "man_un":

  Ама наистина ли не знаеш Дайнов с кого иска да смени Бойко?

  http://m.offnews.bg/news/Interviu_66/Evgenij-Dajnov-za-snimkata-sas-Stanishev-Kogato-si-pobeditel-proiav_629094.html

 63. 63 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Добра статия. Дабре формулира онова, което мнозина усетиха на дебата.

 64. 64 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#28] от "Big_Villager":

  На последните две гласувания за президент и парламент не гласувах за ГЕРБ. Но на следващите ще гласувам за Бойче, напук на съюза между комунисти-костовисти-дпс и славчо

 65. 65 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Авторът злоупотребява с оптимизма, но определено успява да избяга от истеричния, невротичния стил, на който толкова сме се наслушали.

 66. 66 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Абе, къде е Грънчо, да ни "обясни" с цветни тебешири международното положение

 67. 67 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#65:"lechevalier"]

  Авторът злоупотребява с оптимизма [/quote]
  Има основание да се радва. ОДС. да се чете Обединените Деструктивни Сили победиха. Да видим кой е следващия масов грабеж, коя банка е наред и колко време ще се запази най-ниската цена на газа, която Правителството на ГЕРБ успя да постигне.
  Със сигурност Пеевски топи лой от кеф.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 68. 68 Профил на Петър42
  Петър42
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Малко попренавива пружината на оптимизма Дайнов, тука. Това приличие на Цачева, и на Радев, беше по-скоро липса на красноречие и интелектуален багаж. Нямат какво да кажат -- и да, по-добре да си мълчат, отколкото като Борисов да плямпат на поразия. И това може да е безвредно в краткосрочен план, но в дългосрочен води до същата загуба на доверие в политическите лидери, която виждаме към брюкселските ни лидери. Без харизма, без идеи, висшо чиновничестване, води до резигнация с политическия истаблишмънт. И в един момент всичко се взривява, като с Тръмп в Америка....

 69. 69 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Даа,беше ясно,че слабата кандидатура на Цачева ще отвори ниша за анализи и коментари от т.нар. всичколози като Генчо,които имаме удоволствието да четем в Дневник.
  А въпросът,който всеки си задава докато чете горното,е много тривиален,но и интересен:Какво ли щеше да пише профито,ако кандидатурата беше,например Фандъкова?Къде щяха да са сега пророкуванията му,с които ни занимава по-горе и дискретно подхвърля?Къде щяха да са "добрите новини",които с толкова патос описва?Отговорите са ясни,но повече отиват за разговор на маса.

 70. 70 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ще повърна. Добра новина че оставяш страната на автопилот и се въщаш на о.

 71. 71 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#69] от "ret":

  И Фандъкова нямаше да спечели. Може би само силна мъжка кандидатура, ама Бойко се е обградил само с женоря.

 72. 72 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#6] от "хм":

  Защото е доволен от резултата. Най после тези, който плащат са на власт и вноската ще продължи, та може и да се увеличи. Разни ненавистни демократи се опитват да откраднат републиката от ДС, БСП и Костов, който изцяло им я подари .

 73. 73 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1794 Весело

  Съгласен!

  Никола Йорданов
 74. 74 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2920 Весело

  [quote#8:"glog"]да води политика в полза на интересите на България и на българския народ,[/quote]

  Ха дано, ама на дали

 75. 75 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 946 Неутрално

  [quote#9:"virtual brain"]истеричния популизъм, ние тук му обръщаме гръб."

  Е това направо ме уби! Иска ми се да споделя част от оптимизма на Дайнов, но трябва много розови очила да си сложа за да стане.[/quote]
  Е ще го поканят за 24 май, да му сипят по едно.

 76. 76 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4174 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Просто: Человеци от народа.

  пп
  Те и Ленин некои наклепали, че е дзвер интерпланетарен.
  А си лежи мирно, кротко и умиротворяващо...

  "Което ни води до добра новина номер три. В момента, в който Бойко Борисов и Цветан Цветанов все пак позволиха на Цецка Цачева да говори самостоятелно – т.е на диспута с Радев по БНТ – видяхме нещо много важно.
  И двамата кандидати са просто прилични хора.

  Не герои-спасители; не естрадни звезди. Просто – прилични хора. Това е цяло чудо след десетилетие и половина на продавачи на чудеса, на самохвалство и подлост, на крясък и ръмжене в политиката."

 77. 77 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 980 Любопитно

  [quote#19:"foure"]Радев защо се разхожда без охрана? За един приятел питан.[/quote]
  Защото Боко Т не иска да му я осигури, понеже е сърдит, че го биха като шкембе в дувар.
  А иначе самия Боко Т се е завардил със 50 гавазина, да се пази от народната "лИбоф", Сретене и бизнесмените, които е рекетирал

 78. 78 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#39:"stg"]но пък премиера, го охраняват като че е Путин или поне Обама[/quote]

  Точно така! За разлика от оня мой далечен братчед Наполеон Бонапарт, който се е движел без охрана - бил е император и генерал, но е ходел между войниците си с шинел на полковник от артилерията. На великите не им е необходимо да се правят на велики. Защото, са!

  /не се чете/
 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  [quote#8:"glog"]Само с поправката, че новината е в това, че на изборите победи кандидат, който се разграничи дори от партията, която го предложи за президент, и че той обещава да води политика в полза на интересите на България и на българския народ, а не в полза на САЩ, на НАТО, на ЕС, на Русия, на олигарсите или, примерно казано, на Турция.[/quote]
  Всички така приказват!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  Мислех че статията е писана от някоя руска подлога, а то било Дайнов.
  Ало Дайнов!
  Ти от кога почна да лижеш задниците начервените?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 81 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  секи 4ти км

  Relentless Persuit of Perfection!

  (Безспирен) Въпрос на гледна точка?

  До коментар [#10] от "chicago514":

  Няма добри новини.Държавата може да влезе в спирала на безкрайни избори.

 82. 82 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 858 Любопитно

  вярно е че герберите бяха попиляни от народният гняв ,напълно заслужено ,но да не прекаляваме с оптимизма ,все още популизма продължава да е огромна заплаха за народа на тази територия

 83. 83 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#26:"Xumpomo name"]БСП ляво-фашисти ли са [/quote]

  тц... лумпен-криминалкапиталисти са......... с мародерски уклон

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 84. 84 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#69:"ret"]Какво ли щеше да пише профито,ако кандидатурата беше,например Фандъкова?[/quote]

  ... за профито не знам, но аз бих написал, че ми е писнало да ме Оправляват, та били те и Прилични, селски пръчки...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 85. 85 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ... цялата работа с т.н. народен гняв в "политическа рамка"... хахахаха ... с последвал изборен разгром на довчерашния "любимец на Народа"... извинете ме, евгенчо, но Вашето ми се види пледоария и легитимация на Огромната Изборна ФАЛшификация... + бонус: "добри новини" по списък вместо обичайната чаша студена водица... мхм

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 86. 86 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Като гледах нашите кандидат-президенти и тези на Америка,разликата е голяма в полза на нашите. Нямаше плюене и изкарване на кирливи ризи. Така трябваше да се държат и двамата кандидати,които искат да управляват най-голямата нация.

 87. 87 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1208 Гневно

  Няма добри новини. Да не се опитват да ме баламосват.

 88. 88 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Е, добро утро, Дайнов. Цачева и Радев били "прилични хора" Кога го разбра?? За твое нещастие и двамата са по-прилични от теб, "нашата мастита поетеса, на всички епохи метреса". Радев е буквата "ь" в българската азбука, винаги трябва да сложиш нещо до нея, за да се чуе. Цачева беше ненужно омаскарена заради външния си вид, който е повече от приемлив. Радев е напуснал семейството си заради любовница. Цачева си има семейство О.К. и супер готин син. Общото: и двамата са селяни, Дайнов, също като теб. И знаеш ли, днес си направих рекапитулация - Веселиново, Сирищник, Драгана, Славяново, Миндя....всъщност единственият интелектуалец от президентите и кандидат-такивата е Петър Стоянов. И това много си личеше.

 89. 89 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Дайнов е пресолил оптимизма и "приличността" на кандидатите от балотажа. Прав е за едно - Радев наистина не хвърли кал по никого ,и наистина репликира видимите ментори / Нинова / на пресконференцията. Другото е пълнеж в стил свободни съчинения.....

 90. 90 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 268 Весело

  Добрите новини от изборите ... според Дайнов!

  Знаем как от години все натиска да гътнат Боко, 4е да дойде на власт пак първото му либе, БКП ... упс БСП!

  То не бяха снимки със СерГея, ходенето по разни купони на БСП ... Дайнов, окон4ателно си свалил маската на десен демократ!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 91. 91 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 268 Весело

  До коментар [#80] от "Храбър":

  Ха добруутро!

  Откак е прописал в Дневник!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 92. 92 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#67] от "достатъчно":


  " Със сигурност Пеевски топи лой от кеф . "


  Тцъ, не позна !
  От " Яневагейт " и от записите стана ясно друго : " Бойко и Делян го играят партия " !
  Цветан Василев : " Има два клана - на Пеевски и премиера " !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 93. 93 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#37] от "daam":"Категорично не чета на Дайнов глупостите!" Като не ги четеш, какво коментираш?

 94. 94 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#92:"niksan1"]
  Тцъ, не позна !
  От " Яневагейт " и от записите стана ясно друго : " Бойко и Делян го играят партия " ! [/quote]
  Ти си просто редниче в една хибридна война. Аз анализирам информациите и чета контекста. След това си правя заключенията. Не ти ли е скучно да повтаряш чужди внушения като папагал?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 95. 95 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4174 Разстроено

  секи 4ти км

  Така си е и... повече.

  Герб членопребивава в Евросъюзната народна партия,
  като Троянски кон в против Европа.

  Дрема Народът?
  Дъска му хлопа?!?

  До коментар [#82] от "Stewie":

  вярно е че герберите бяха попиляни от народният гняв ,напълно заслужено ,но да не прекаляваме с оптимизма ,
  все още популизма продължава да е огромна заплаха за народа на тази територия

 96. 96 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4174 Весело

  Чукча Писатель!!

  До коментар [#93] от "Nimart":
  До коментар [#37] от "daam":
  "Категорично не чета на Дайнов глупостите!"

  Като не ги четеш, какво коментираш?

 97. 97 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  И още една добра новина - СОРОС ПУКНАЛ !

 98. 98 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#7] от "virtual brain":Какъв дебат,бе! Радев има 10 пъти повече от Трайчо!

 99. 99 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Цитат от Дайнов

  "В дебата видяхме и друго важно нещо. И двамата тези прилични и възпитани кандидати един през друг потвърждаваха мястото на България в рамките на Запада. По този начин с един замах делегитимираха всички мераци, изпълзели в последните години, за преориентиране на Републиката от Европейския към Евразийския съюз (Чуйте се, за Бога! "Евразия" е степта между Каспийско море и Великата китайска стена. Там има камили, юрти и ушанки; и там ние работа нямаме). "

  Написаното е или чудовищна наивност или съзнателно пускане на димна завеса за прикриване на подготвяно престъпление. Избирането на "генерал Радев" е началото на добре подготвен заключителен етап на един процес водещ до напускане на НАТО от България. "генерал Радев" е основен инструмент в този процес.
  Путин се нуждае от два примера: Страна напуснала Европейския Съюз и страна напуснала НАТО. За второто е избрана България. Проверена е и схемата - чрез правилно подготвен референдум на който примерно има въпрос: "Желаете ли да участваме във война срещу Русия като страна-членка на НАТО?"

 100. 100 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#99] от "cinqueau":един процес водещ до напускане на НАТО от България.

  Ти си лъжец и провокатор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK