Déjà vu или нов шанс за демокрацията

Бойко Борисов при гласуване на оставката на второто му правителство

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов при гласуване на оставката на второто му правителствоДаването на оставка, защото си загубил народното доверие, изглежда като позитивен прецедент в политическата ни история. Но, този пример не може да стане универсален – просто не е необходимо партия, загубила президентски избори да дава оставка и на правителството си. И най-важното - очевидно е, че Борисов действа не толкова заради принципа, а иска по този начин да минимизира загубите си: да насрочи избори преди БСП и ДПС да са го задминали и да опита да стане отново първа сила в парламента. Тук идва и идеята с "мажоритарната система", която на теория дава несъразмерен бонус на двете най-големи партии. Надеждата е ГЕРБ да е от печелившите.


***


Още от 2015 г. ГЕРБ и Борисов следваха две стратегически цели:
- да разградят Реформаторския блок (РБ) и да останат единствена сила в дясно;
- да релегитимират ДПС и БСП с поредица от жестове към тях, за да могат да формират по-стабилно управление в една центристка коалиция (Голяма коалиция).


По отношение на първата задача части от РБ помагаха ентусиазирано, а по отношение на втората Борисов запази посявките на ДПС из съдебната система и службите, "даде" омбудсманството на Мая Манолова (въпреки "Костинброд 1"), прие номинацията на Ирина Бокова и т.н.


***


Двете цели бяха постигнати напълно и в резултат на това ГЕРБ загуби президентските избори през 2016 г. Пътят към големи части от десните избиратели се оказа отрязан за Борисов. Фактът, че над 240 000 от собствените му избиратели и 80 000 от избирателите на РБ са гласували за Радев говори, че тези хора не виждат нито в ГЕРБ, нито в Реформаторите смислено представителство.


***


Ако само тези 320 000 бяха гласували за Цачева, на нея щяха да й са нужни още около 180 000-200 000 гласа за сигурна победа. Тогава поне БСП нямаше да може да се хвали, че печелят и без гласовете на ДПС.


***


Реабилитацията на БСП и ДПС пък беше дотолкова успешна, че те вече нямат нужда от Борисов за да управяват сами. Подготвяйки ги за удобни коалиционни партньори, той такова лустро им удари, че сам се вкара в опозиция.


***


Демокрацията и недоволството винаги са били свързани: идеята е недоволството да се канализира през системата на изборите и народното представителство, а да не се излива в нерегламентирани форми. През последните години се появиха предприемчиви бизнесмени, които решиха покрай тази работа да изкарат пари: да комерсиализират недоволството.


***


Средството за това е партията-медия, която възниква на основата на телевизия, генерираща и разпалваща масово недоволство. У нас примери за това има много: СКАТ (произвел две партии-медии), ТВ 7 и "България без цензура", а сега и Би Ти Ви. Бизнес-моделът е следният: недоволството води до гледаемост, гледаемостта води до реклами и повече средства, повечето средства водят до по-голям обхват, още повече гледаемост, още повече недоволство и т.н. Като страничен ефект, като своеобразно "риалити шоу" в един момент телевизиите регистрират и собствена партия, отразяват подробно дейността й, генерират повече гледаемост и доходи и т.н.


***


Този модел не сме го измислили ние – Берлускони беше първопроходец. Но сега, когато гледаме назад във времето, Берлускони изглежда безобиден, леко невъзпитан либерал-демократ: недоволството, от което той се възползваше, беше изцяло в рамките на демократичната култура. Днес нещата са далеч по-груби и заголени: медийните империи на Мърдок успяха да произведат гротескни и опасни политически фигури и на двата бряга на Атлантика: Тръмп и Фарадж най-вече. Извод: комерсиализацията на недоволството води до ескалация и екстремизъм.


***


С "Шоуто на Слави" в комерсиализацията на недоволството се включи и най-голямата частна телевизия у нас - БТВ. Марката "Слави Трифонов" представлява около два часа от най-гледаното време на тази медия – т.е. тя е значима част от Би Ти Ви без значение на договорните им отношения. Ако по два часа на ден, пет дни в седмица някой ви пее "Стани, стани, юнак балкански!" и ви убеждава, че положението по пътищата е нетърпимо, понеже вместо в дясно, трябва да караме в ляво като във Великобритания, какво ще се случи? Сигурно в един момент ще започнете да "чувате" аргументите на продуцентите-партийци: "в най-богатите страни карат вляво (Великобритания, Япония, Австралия и т.н.); да се допитаме до народа; за народната воля няма табу; лъжат ви адвокатите на корпорациите, произвеждащи коли с ляв волан и т.н".


***


Е, в нашия случай продуцентите-партийци са избрали не движението по пътищата, а избирателната система уж на Великобритания или Франция, но най-вече тази на собственото си въображение – системата за гласуване "Шоуто на Слави". Оттук нататък задачата е проста. Шоуто ежедневно тръби:


- животът при старата избирателна система е нетърпим и то точно заради нея;
- всички богати държави използват системата "Шоуто на Слави" (невярно, но да не му връзваме кусур);
- Ако не приемете системата "Шоуто на Слави" ще стане чудо, Слави ще тръгне като Бареков по страната да вдига хората.


***


Комерсиализацията на недоволството върви ръка за ръка с комерсиализацията на патриотизма. Схемата е същата, партиите-медии са обикновено същите. Отново се пее "Стани, стани, юнак балкански!", но този път "опасността" идва не от избирателната система или от финансирането на партиите, а от нашествие от марсианци.


Те се промъкват през оградата на границата, разселват се между нас с цел да ни унищожат, крият се вечер по храстите. За да се предпазим, трябва да гласуваме за хора, които мразят марсианците и обичат да строят стени. Ако аналогията ви е неясна, заменете "марсианците" с "бежанци и мигранти" – бройката и на двете категории в България е статистически идентична (между 0-0.01% от населението).


***


През 1938 г. Орсън Уелс изкарал акъла на американците с радиопиесата "Война на световете" (по Хърбърт Уелс) за нашествие от марсианци. Днес на хората ежедневно им вадят акъла със същата технология. Подобни инструменти работят, когато в обществото вече има натрупана голяма страхова невроза. Истински страшното е, че след 38 година е последвала 39 г. А у нас вече имаме около 15% готови да ни защитават от марсианци и други опасности. В света днес, слава Богу, няма нацизъм и фашизъм. Но за сметка на това генераторите на виртуални опасности – медиите – са станали толкова мощни, че искрата може да пламне и без реална опасност.


***


Медиите на Пеевски отново се обръщат към новите победители в организиран боен ред (по старшинство из службите). Сега непосредствените им цели ще бъдат Плевнелиев и периферното дясно, но вече те славославят Радев, а след седмица, две – ще се насочат към Борисов. Първо към обкръжението му и малко по малко и към самия него. На Цветанов най-вероятно няма да му се налага да връща само часовници на Борисов.


***


Спасението понякога не е там, където го търсиш. При около 2 млн. души, гласували за Радев, за ГЕРБ може да бъде фатално въвеждането на мажоритарна система на следващите парламентарни избори. Ако се запази преливането на "патриотичен" вот към БСП на втори тур и ако се стигне до някаква предварителна договорка между БСП и "патриотите", ГЕРБ могат да се окажат в ситуацията на социалистите, когато въведоха 31 мажоритарни района и ги загубиха всичките.


От френския опит е видно, че при (мажоритарни) парламентарни избори непосредствено след президентски, спечелилият президентските печели и парламентарните.
***


Какво е малоумие на квадрат: 0 лева субсидия за партиите. Малоумие субсидията да бъде намалена до 1 лев – премахването й вече е нова степен. Човек се пита, а защо не я направят отрицателна - направо да си плащат партиите, за да съществуват?


***


Най-доволни от резултата от изборите могат да бъдат ВСС и Сотир Цацаров. И най-малката забежка на Радев към "румънския модел" беше пресечена в зародиш, въпреки широко-тръбената независимостта на генерала. Той обяви, че ще се допитва до Цацаров за всякакви реформи.


***


Моделът на февруари-май 2013 г. беше следният:


- Обръщане на медиите на Пеевски към очаквания победител;
- Изчистване на имиджа на БСП и ДПС;
- Овладяни служби и прокуратура;
- Очерняне на ГЕРБ, Плевнелиев и др.;
- Протести по страната, "Стани, стани, юнак балкански!";
- Безумни идеи за Велико народно събрание, промяна на конституцията, изборното законодателство и какво ли още не;
- Телевизии, раздухващи протеста и протестния вот.


***
Какво ще се случи след 13 ноември? Déjà vu или нов шанс за демокрацията? Аз съм скептик.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (184)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1057 Весело

  https://youtu.be/yLHyihbjv94?t=1m41s [quote#0:" "]Бойко Борисов: Колегата Цветанов с един багер ги копае и вади трупове![/quote] В жаждата си за власт, Борисов и Цветанов изровиха политическия труп на РъБ, за да извършат политическо съвокупление с тях! С края на правителството това нечистоплътно деяние най-после свърши! РъБ е послeдното лице на автентичната десница-многократно изравян и многократно погребван от избирателя политически труп!нЕма Бoрисов-нЕма дЕсно!Набий си го в главата!Той ви извади от политическото бунище,сдобри ви, раздаде ви толкова министерства!И показа на народа какво НЕможе политическия Труп РъБ-не може нищо друго,освен СКАНДАЛИ!И да бъде Негова изтривалка![quote#8:"Роси"]Боже, какви мижитурки.За един министерски пост,се изгавриха с избирателите си[/quote]

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  Всеки мислещ човек може от своя си гледна точка да си направи анализ на ситуацията в България.Колкото и различни да са ни мненията обаче стигаме до една истина.В България се живее най зле от всички държави в ЕС.Другата констатация,в следващия парламент може да има повече партии,може и да са по малко,но най големите групи ще са на ГЕРБ - БСП и ДПС,нито една от тях няма да може да управлява сама.Обаче и ГЕРБ и БСП бягат от ДПС,ДПС обаче не бяга от никоя партия освен от обединените патриоти.Думата ми е,че не се вижда нещо кой знае какво по различно управление от сегашното.

 3. 4 Профил на gggeorgi77
  gggeorgi77
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Хубаво сте го написали, медиините продукти досега са Сидеров и Бареков, нужно ли е да се прави и Слави Трифонов на политик?
  NO MERCY

 4. 5 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Мммммм,няма място за скептицизъм.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 5. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Демокрация си имаме, ама пусто отдела за Агитация и Пропаганда на Аамбубата работи много добре и прави въртоглави гражданите на републиката. За това Аамбубата мине се не мине един мандат и балъка и дава властта да го краде. Това е положението в БГ-то.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 7 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 974 Неутрално

  [quote#1:"Евроатлантически вилает Булгаристан!"] РъБ е послeдното лице на[/quote]
  Точно,че нямат лице.Това е големият им проблем... липсата на лице налага ново дясно обединение,което изключва марионетките Пръмова,Москов и Лукарски.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 8 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Не мога да се съглася с теб. БСП не бяга от ДПС, това е абсолютно невярно. Двете партии са като дупе и гащи още от Филип Димитрово време.

 8. 9 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не могат да се правят аналогии с 2013 г. Тогава недоволството прерастна в масови протести и запалвания на хора. Сега недоволството се изрази в протестен вот на президентски избори - поради липса на реформи и залъгване на хората с козметични такива, неработеща икономика, спадащи чужди инвестиции, огромен нов държавен дълг от 16 милиарда, поредица от международни гафове, които сложиха черно петно върху страната. За разлика от Смилов съм оптимист. На политиците бе даден ясен урок - ако ни крадете и залъгвате ще ви махаме. Дано да са си го научили.

 9. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Смилов и той работи за крадците - и той настройва читателите срещу свестните хора в политиката. Народа да не различава добрия от лошия - Това е задължително условие за да може крадците да идват на власт и Смилов много добре работи в полза на крадците. Чудя се - Не ги ли гризе съвестта, спят ли спокойно Смилов, Владимирова , Дайнов ...и вся осталная сволоч?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 11 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1696 Весело

  "Фактът, че над 240 000 от собствените му избиратели и 80 000 от избирателите на РБ са гласували за Радев"

  Тая откровена глупост за избирателите на Герб не престава да се тиражира.

  Реално Герб печелеше дося с 'мълчаливо' мнозинство - такива като мене дето като ми каже некой залухар, че съм 'гербер' му се хиля - бегай бе, глупак, но все пак пускам за тях. Просто сега повечето такива (аз все пак пуснах за Цачева на втория тур) отидоха за гъби.

  РБ от друга страна е с толко малка електорална база, че дори сички да са гласували за 'генерала', то тва е без значение - на първи тур 'герберите' като мене пуснахме за Трайчо и пак беше назад.

  Просто бай Българ на тия избори искаше да 'наказва'. Е, наказа - себе си

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 11. 12 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Смилов соросоид ли е?

  Мърфи е оптимист!
 12. 13 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#12] от "султана глаушева":

  Да. И Тръмп ще им дръпне кранчето. Много са притеснени, ще трябва да работят.

 13. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 15 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1064 Разстроено

  Смилов: "Още от 2015 г. ГЕРБ и Борисов следваха две стратегически цели:
  - да разградят Реформаторския блок (РБ) и да останат единствена сила в дясно;
  - да релегитимират ДПС и БСП с поредица от жестове към тях, за да могат да формират по-стабилно управление в една центристка коалиция (Голяма коалиция)."
  .....
  Смилов съвсем се е откачил от реалността. Рее се в ефира в безтегловност...

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 15. 16 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#14:"hampers"]Хор на ДСБ-мъже: Бай, бай Х*й
  Хор на ГЕРБ-жени: Бай, бай, хепинес [/quote]
  А как се кефят на Позитано и в Кремъл че са изнасилили балъка А? И ще онодат пак?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 16. 17 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#13] от "abygale":
  Златна ти уста. Ама май произхождаш от стар род на оптимисти. Кой ще остави тръмп да прави каквото и да било извън системата? Всичко това са циркове. Тези, дето се усмихват от плакатите, не променят нищо.
  А ако на този горе му се наложи да побачка - приветствам с възторг!

  Мърфи е оптимист!
 17. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  [quote#8:"stinkfoot"]ДПС, [/quote]ДПС искат да са във властта,Бяха БСП,бяха с НДСВ,сега подкрепиха генерал Радев и зависи от конфигурацията от партии която ще се получи в парламента след извънредните избори - ДПС пак ще се предложат.А иначе на думи в този парламент всички бягат от тях.Не знам как ще е в следващия обаче.

 19. 20 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 550 Весело

  Смилов, батка, как пък нищо не уцели в последните години? Ей така по погрешка да вземеш да познаеш веднъж развоя на политическите процеси?
  А иначе да наречеш Берлускони "либерал демократ" е все едно да кажеш, че Баце е върл антидоганист.

 20. 21 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#10:"oporna_to4ka"]Смилов и той работи за крадците [/quote]


  [quote#10:"oporna_to4ka"]Народа да не различава добрия от лошия - Това е задължително условие за да може крадците да идват на власт и Смилов много добре работи в полза на крадците[/quote]

  И кои са крадците? Как пък крадците точно Смилов хванали. И крадците си нямат други похвати, техники и методи, та опрели до Смилов.
  Ескимосите работят за световното ядрено лоби. Нямам доказателства, но защо пък да не го напиша.

 21. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#7] от "Без коз":нямат лице
  Имат, ама от обратната страна.

 22. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Любопитно

  [quote#15:"Яна"]Смилов съвсем се е откачил от реалността. Рее се в ефира в безтегловност..[/quote]
  Защо? Герберите разбиха групата на РЗС, почти разбиха групата на Атака, купиха 20 от други групи в миналия парламент...В този парламент разединиха РБ. Боко ги разбира тия работи, като не става с компромати, става с пари....

 23. 24 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#21:"gmbh"]И кои са крадците?[/quote]
  Ти ли не знаеш? Всичко знаеш ти - всич ко. И ти ми се струва че си от школата АОНСО

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 24. 25 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  "Даването на оставка, защото си загубил народното доверие, изглежда като позитивен прецедент в политическата ни история. Но, този пример не може да стане универсален – просто не е необходимо партия, загубила президентски избори да дава оставка и на правителството си"

  Интересно какъв друг начин за измерване на доверието би предложил Смилов? Може би трябва се мерят по неговите статии или пък по проучванията на червен Колев? Истината е че Радан, Дневник и разни драскачи като Дайнов и Смилов се поуплашиха че вместо да изпишат вежди извадиха око. Каквото сте сяли приятелчета това сега и жънете. Искахте оставка, дараскахте с наплюнчени моливи, Дайнов даже изкара ГЕРБ нацисти.

  Ето ви сега оставка, гответе се за избори. След изборите ще се види кой читав и кой не.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 25. 26 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#22] от "ahasver":

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 26. 27 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#12] от "султана глаушева":

  Програмен директор на Център за либерални стратегии.

 27. 28 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Редно е да изпратим Бойко Борисов с уважение. Защото, каквото и да се случи в последния месец, той си остава водещ политик, лидер на най-голямата партия, феномен в българската политика, два пъти министър-председател, държавник, който е направил много за страната.

 28. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#11:"evlampi"]- на първи тур 'герберите' като мене пуснахме за Трайчо[/quote]
  Айде да не лъжеш!.........

 29. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#28] от "Арон":


  [quote#28:"Арон"]

  Редно е да изпратим Бойко Борисов с уважение[/quote]
  Бива.
  Но се чудя, дето каза, че тези избори са били най-честните досега. Какво искаше да каже?

 30. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#27] от "ahasver":
  Соросоид значи. Сигурно за мъж е много гадно. Някой си ти плаща да лаеш. Спре ли ти кранчето, бита карта си. Всеки плочкаджия е по-щастливрчовек от него. Има си занаят. И може да пи..е на сорос и прочие мумии.

  Мърфи е оптимист!
 31. 32 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  "Още от 2015 г. ГЕРБ и Борисов следваха две стратегически цели:
  - да разградят Реформаторския блок (РБ) и да останат единствена сила в дясно;
  - да релегитимират ДПС и БСП с поредица от жестове към тях, за да могат да формират по-стабилно управление в една центристка коалиция (Голяма коалиция)"

  Смилов, не се ли уморихте с Дайнов да пишете глупости и инсинуации! Сякаш не помним кой си подаде оставката в края на миналата година и започна война за електорат. И вие с Дайнов бяхте все там за да пишете пасквили и да разрушавате и малката и голямата коалиция и по този начин да наливате вода в мелницата на БСП. Добре, НААКАХТЕ СЕ! Сега поне за малко замълчете!

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 32. 33 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#17] от "султана глаушева":
  [quote#17:"султана глаушева"]Ама май произхождаш от стар род на оптимисти.[/quote] Аха, все столетници.
  [quote#17:"султана глаушева"]Кой ще остави тръмп да прави каквото и да било извън системата?[/quote]
  Тръмп вече направи първия пробив в системата, но въобще няма да му е лесно. Сорос вече събра срамно богатите либерали, готвят тотална война срещу Тръмп. Но Бай Сорос е на 86, Тръмп е на 70 - времето работи в полза на последния.

 33. 34 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#28] от "Арон":
  Въобще не го изпращам с уважение. Изпращам го с омерзение, отвращение и огромна радост. Феномен е, безспорно. Малко са страните, чиито МП са мутро-мафиоти. Най-близката за която се сещам е Черна гора.

 34. 35 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Сори, ама с този голям процент доста тъпо население, не може да се очаква нищо добро в обществено-политическия ни живот.

  Любов и светлина!
 35. 36 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#24:"oporna_to4ka"]Ти ли не знаеш? Всичко знаеш ти - всич ко. И ти ми се струва че си от школата АОНСО [/quote]

  Хахааа, АОНСО!? блг, че ме развесели!!
  Едно си знае баба, едно си бае. Подтикнах те да дадеш някакви аргументи в полза на тезата, като как Смилов е в някакво съдружие с крадците. Предполагам, че имаш предвид - политико икономически крадци.

 36. 37 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#30:"Добрин Велков"]Но се чудя, дето каза, че тези избори са били най-честните досега. Какво искаше да каже?[/quote]
  Че са единствените, които е загубил. Щот са били чесни)))))

 37. 38 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#3:"chicago514"]В България се живее най зле от всички държави в ЕС[/quote]
  И дали това е заради ББ ?
  И дали това е вярно ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 38. 39 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Задача 1,2,3...на новото правителство трябва да са ДОХОДИТЕ, иначе ще Ви побъркам.

 39. 40 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Дежа Вуй - по сценарий на Бай Вуй - това ни чака. Аз вече също съм скептик.

 40. 41 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#33] от "abygale":
  Как и къде ги събра? Срамно богатите либерали? Разкажи.
  А иначе мъжът ще да е поне много повече в час от предшествениците си - двете славянски жени ще да са му поотворили очите. Защото буш не знаеше дали гърция е в европа. Или обратното.

  Мърфи е оптимист!
 41. 42 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#11] от "evlampi": "Реално Герб печелеше дося с 'мълчаливо' мнозинство - такива като мене дето като ми каже некой залухар, че съм 'гербер' му се хиля - бегай бе, глупак, но все пак пускам за тях."

  Що наричаш хората глупаци !?

 42. 43 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#28] от "Арон":
  [quote#28:"Арон"]държавник, който е направил много за страната. [/quote]

  ...магистрали /като от европарите се крадеше като за световно/
  ...градинки /ремонт на ремонта и кражба на кражбата/
  ...стадиони /в села с 30 жители на средна възраст 73 години/

  Най-смешното е, че на тоя палячо му уцелвах с точност до наносекунда кога ще почне да ги изрежда тия неща по ТВ.

 43. 44 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 483 Неутрално

  И аз съм скептик, но сме длъжни да пробваме и то със все сили, а не наужким и фръцкайки се елитарно.

 44. 45 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Голяма част от коментиращите по форумите, обикновено най-активните, злобни хейтъри и т.н. са тотални неудачници, мечтаещи близост със силните на деня, с надежда за незаслужени привилегии.

  Същото и днес с ревящите до небето от тоталния разгром на Борисов.

  Жалки хорица. Може би има подходящи клинични или социални пътеки за подкрепа на подобни несретници.

  Navigare Necesse Est
 45. 46 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#41] от "султана глаушева":

  Виж го в сайта на Politico.com: Soros bands with donors to resist Trump "take back power." Има го и във вести.бг

 46. 47 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 550 Весело

  До коментар [#23] от "dobrich":

  dobrich, прав си за това което си написал за разбиването и купуването от страна на Баце. Но аз само ще припомня, че точно Смилов беше един от радетелите за коалиция ГЕРБ и РБ, с мотива, че Баце се бил променил. Да ама повечето знаем, че Баце козината си мени, но нрави не. Това ако един политически анализатор не го улови, то трябва да си сменя работата.

 47. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#1] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":
  Вярно. Но в крайна сметка трупът му изяде главата, нали така?

  Мърфи е оптимист!
 48. 49 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#45] от "Schopenberg":
  Психоанализа за дами.

  Мърфи е оптимист!
 49. 50 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#25:"emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!"]Дайнов даже изкара ГЕРБ нацисти. [/quote]

  Да, ама Смилов пък ги изкарва комунисти, мечтаели си да върнат БСП на власт. Явно в новия голям десен прожект има различни течения на мисълтът.

 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 52 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#44] от "lechevalier":26 години все пробвахме и се дозагробвахме -докога с тази Инфантилщина

 52. 53 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#43:"abygale"]Най-смешното е, че на тоя палячо му уцелвах с точност до наносекунда кога ще почне да ги изрежда тия неща по ТВ.[/quote]

  До коментар [#43] от "abygale":
  Найш как ено кофти ми стана, кат го критикуваш така. Стара се, човекът, ама одърте, умори са

 53. 54 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#4:"gggeorgi77"]Хубаво сте го написали, медиините продукти досега са Сидеров и Бареков, нужно ли е да се прави и Слави Трифонов на политик?
  NO MERCY[/quote]

  Съгласен съм, само да уточним - NO MERCY е на английски и значи "без милост". Предполагам, че си искал да кажеш "Не, благодаря" на френски, пише се "Non, merci".

 54. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Странен анализ, при все няколко точни попадения, несвързани обаче с цялото... което всъщност липсва.
  Авторе, не давай чернови за пуликуване! Личи.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 55. 56 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#35] от "petranica":

  Ти от процента острото ли си?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 56. 57 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 310 Неутрално

  [quote#47:"VR|46"] Баце козината си мени, но нрави не. Това ако един политически анализатор не го улови, то трябва да си сменя работата.[/quote]
  То само 1 политически анализатор не го улови! По твоята логика кьорав анализатор не трябва да остане по тази територия. А нещо за Р. Кънев да кажеш, той дали го долови? А десните политици в Европа дали го доловиха и дали го долавят т'ва, Юнкер, Доу, Меркел, те к'во долавят?

 57. 58 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1696 Весело

  До коментар [#18] от "hampers":

  Гууд, гууд, вери гууд.

  Оня ден го махнаха от сайта си, но е НЕИЗБЕЖНО.

  Вижуъл Студио е ПОСЛЕДНАТА причина да рънвам джамове (макар и у виртуалка). Но това не може да е безкрай и Микрософт правилно прецениха, че е по-добре да загубят битката, отколкото некое типче кат мене да ги изфърли от бизнеса

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 58. 59 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Те се промъкват през оградата на границата, разселват се между нас с цел да ни унищожат, крият се вечер по храстите. За да се предпазим, трябва да гласуваме за хора, които мразят марсианците и обичат да строят стени. Ако аналогията ви е неясна, заменете "марсианците" с "бежанци и мигранти"

  ... тц... заменям ги с "любезни зелени човечета"...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 59. 60 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Реинкарнацията на БСПДПС /именно, разглеждам ги като сиямски близнаци/ във властта минава през унищожаването на ГЕРБ, иначе не могат да вземат достатъчно голям дял в парламента. Задкулисието на червено-турската клика беше разбрало това още през 2013 г., поради което пробваха да отстранят Борисов чрез Костинбродската афера и някои записи, но не успяха. Сега ГЕРБ не може да бъде оттеглен току-така от своите ментори, т.к. на негово място няма друг подходящ "десен" проект, които след 3-4 години да смени новата Тройна коалиция, която неминуемо ще се провали на власт.

 60. 61 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#42:"pettkov"]Що наричаш хората глупаци !? [/quote]


  ... е това, че е усвоил поверената му народна пара/съдба в личен/партиен интерес дефинира ли го като НЕглупак... м?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 61. 62 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#57:"kaka_simitli"]Юнкер, Доу, Меркел[/quote]

  ... необразовани прошляци (парии презрени) са настоящите европейски "величия"... самонабедили се за "политици"... абсолютно полирани мозъчета! ПАРВЕНЮ!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 62. 63 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Този път силен анализ на Смилов с вече ироничния тон, който хем е забавен, хем а малко тъжен.

 63. 64 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1064 Весело

  [quote#28:"Арон"]държавник, който е направил много за страната.[/quote]
  Аронче, какво пийваш тази вечер?

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 64. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 66 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1696 Весело

  До коментар [#29] от "dobrich":

  За кое 'лъжа'?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 66. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 69 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "но този път "опасността" идва не от избирателната система или от финансирането на партиите, а от нашествие от марсианци."
  Ами те, марсианците, завладяха района около Лъвов мост и Пиротска. А в Германия спретнаха една кьолнска нощ и много подобни. А колегите на този горе раздаваха на марсианците в Гърция брошури за чакащи ги тук 500 евра на месец плюс бяла спретната къщурка. Е, соросоидите забравят да мислятрза бежанците в лагерите в турция, йордания и ливан. Грижа са им марсианците. Ама забравят, че ние не сме извънземни. И взехме, че ги намразихме, Не марсианците. Соросоидите.

  Мърфи е оптимист!
 69. 70 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Какво общо има Методиев с демокрацията ?!

  Stupid people make me sick
 70. 71 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 940 Любопитно

  С "Шоуто на Слави" в комерсиализацията на недоволството се включи и най-голямата частна телевизия у нас - БТВ.

  комерсиализацията на простотията ,БТВ става вече опасна ...КОЙ е собственика и ?

 71. 72 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1696 Весело

  До коментар [#68] от "hampers":

  Е начи аз съм десебар. И по-лошо са ме нареждали, тенкю

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 72. 73 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  мисля че ГЕРБ ще изчезнат както стана с НДСВ
  Постройката е същата

  гошо
 73. 74 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Харесвам анализа
  Виждам даже себе си в тезите му
  Може би затова харесвам и анализа

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 74. 75 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Статия, пълна с измислени истини, изкуствено свързани една с друга така, че да повярваме, че на българската политическа сцена три партии, ГЕРБ, БСП и ДПС, тайно се съюзяват, за да могат да провалят мощнити ходове на ДСБ, респективно на Радан Кънев, които единствени в света предлагат на България една правилна, полезна и изгодна за нея политика. Само ДСБ, защото те на практика отдавна не са реално в РБ.

  Всъщност истината за тези избори и за техния неочакван резултат е, че ББ направи през последните няколко месеца няколко големи грешки, предложи човек, който може да е гениален във всичко друго, но няма качества за добър президент, Първанов подари РР на БСП, която умно го предложи за президент чрез инициативен комитет, а самият РР, макар и не политик, се оказа, че разбира и от политика достатъчно, за да се хареса на народа със своите качества на силна личност. Ако към това прибавим, че българският народ се оказа готов за сериозни принципни, при това антисистемни реформи, всичко си идва на мястото. И то без за това да е необходимо да събираме вода от деветдесет и девет дерета вода, за да докажем, че измислицата за заговора ГЕРБ – БПС – ДПС е вярна.

  Жалка картина!

 75. 76 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#19] от "chicago514":

  Е..., как да е?! Сега, всички ще декларират, че нямат нищо общо с ДПС, като ГЕРБ...! После, Пеевски ще печели поръчки, плаващи мнозинства и разни такива работи. Сега му казват, непоискана подкрепа...

  Бивш tww09306483.
 76. 77 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#57] от "kaka_simitli": А десните политици в Европа дали го доловиха и дали го долавят т'ва, Юнкер, Доу, Меркел, те к'во долавят?
  ====================================

  Те сега са се втренчили в Тръмп, във всяка негова стъпка и всяка негова дума, и затова нищо друго не могат да доловят, завалийките!

 77. 78 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#42] от "pettkov": Що наричаш хората глупаци.
  ====================================

  Глупаците винаги са сигурни, че не те, а другите са глупаци.

 78. 79 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1659 Весело

  Споко Смилов!
  Споко всички с овесени за ГЕРБ носове.
  Сега всички медии, НПО /то и без това е само едно с много разклонения/ всички европейски ментори ще припознаят само един ВРАГ. Съвсем скоро започва атаката срещу Президента Румен Радев. Масирана атака. Неотразима атака. С цялата обединена мощ. Ще почне с едни невинни протести на полицейските чантаджии от випуска на Борисов...
  И всичко това, за да може електоралните единици да се "осъфирясат" и да съжалят горкия Бойко Борисов. Да им домилее за него и неговата нерадостна съдба без власт. За да го ПОИСКАТ отново. Да закопнеят за него. А Той да вземе да им удовлетвори копнежа в името на стабилноста.
  Споко, Бойко Борисов ще се върне! Пак ще вземе власта. Така както си знае. По милиционерски.
  Докато накрая на войската и писне......
  Споко!
  !

 79. 80 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#15] от "Яна": Смилов съвсем се е откачил от реалността. Рее се в ефира в безтегловност...
  ====================================

  Няма начин да е така! Парите, които му се дават за такива статии и другеи неща от подобен род, му дават тежест, която не му позволява да се рее където и да било. Някъде из тъмните кюшета на политиката се рее само неговото богато въобръжение, което вижда такива съществуващи саво в неговото въобръжение факти, които, след като ги представи във вид на нещо като статия, носят пари.

 80. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 82 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1064 Весело

  [quote#80:"glog"]съществуващи саво в неговото въобръжение факти, които, след като ги представи във вид на нещо като статия, носят пари. [/quote]
  .....
  Напълно грешна инвестиция. Мoney for nothing.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 82. 83 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Прекрасен анализ на Даниел "мрън-мрън" Смилов!Браво!
  Впрочем,има ли някъде видео,че не ми се чете?

 83. 84 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  много точна статия - респект - съгласен съм с всяка една дума

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 84. 85 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1064 Весело

  [quote#83:"ret"]Впрочем,има ли някъде видео,че не ми се чете?[/quote]
  Хайде, хайде, и видеото няма да гледате. Както и аз. Не го и четох.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 85. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Много хубав анализ. много скоро ще го видим реално осъществен. Всъщност, той вече започна.

 86. 87 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#85] от "Яна":

  Така де,и аз не четох,то едно и също.Ма виж,да ми помрънка малко преди лягане бих поел.

 87. 88 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  [quote#69:"султана глаушева"]Соросоидите[/quote]

  какви са тез Соросоиди бе жена, толкова сте смешни с тъпит-е си опорни точки

  я обясни кво значи соросоиди и ква е разликата с марсианци

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 88. 89 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#86:"Роси"]

  Много хубав анализ.[/quote]
  Ето още една мислеща колежка!Браво и на теб,колежке!
  Едно и също кисело зеле от едни и същи АНАЛизатори.Като мрънкат обаче,си е друго.Влизаш им в положение.

 89. 90 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1064 Весело

  До коментар [#87] от "ret":
  Преди лягане може би по-добре Лунната соната от Франк Лойд Райт, отколкото дуднещия Смилов...

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 90. 91 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Изглежда десебаро- толерастите искаха оставка да подаде само Борисов, а ГЕРБ да запази властта, премиер да стане някой друг- може би Бъчварова, тя има връзки в десебаро- толерастките среди, хахахх!

  Смилов чак се издава в опита си да се прави на "анализатор".

  Ръдан и той препираше за оставка на Борисов "до неделя на обяд".

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 91. 92 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1064 Весело

  [quote#91:"mr.lottalove."]Смилов чак се издава в опита си да се прави на "анализатор".[/quote]
  Чел си го, значи? И за интрига в сюжетната нишка подсказваш? Да събудиш интерес някакъв? Тц. Няма да го чета.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 92. 93 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#92] от "Яна":

  Само по заглавието познавам и автора.
  Много съм надобрял..Ма те нали са трима

 93. 94 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1268 Весело

  [quote#92:"Яна"] Тц. Няма да го чета.[/quote]

  Иии, упорита девойка си, кат се запънеш!

  Как ли не се мъчих да те накарам да уважиш др. Смилов!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 94. 95 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 3243 Разстроено

  [quote#92:"Яна"]Чел си го, значи?[/quote]

  [quote#93:"ret"]Само по заглавието познавам и автора. [/quote]
  А аз исках да се ориентирам в смиловизмите от коментарите на някой, който е по-разбирач и по-инат от мен, тю-ю! Пак ще заспя неориентирана в тезисите на ПБ на ЦКс (АГ) на ДСб.

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 95. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 97 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3200 Весело

  [quote#39:"Арон"]Задача 1,2,3...на новото правителство трябва да са ДОХОДИТЕ, иначе ще Ви побъркам. [/quote]

  Ма ти не чу ли нинова к о каза. Ся времито е нашеи парите са наши, ша стигнат за сички и за патриотите ша има

 97. 98 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3200 Весело

  [quote#91:"mr.lottalove."]Ръдан и той препираше за оставка на Борисов "до неделя на обяд"[/quote]

  Ма ся риве за Борисовия, що бил дал остафка

 98. 99 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1064 Разстроено

  [quote#95:"Непукистка"]Пак ще заспя неориентирана в тезисите на ПБ на ЦКс (АГ) на ДСб.[/quote]
  То така се губи правия път. Като спим, вместо да сме в крак с повелята на времето. Да внимаваме, да не изтървем поне Първия конгрес на ДеСебе-2!

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 99. 100 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#96] от "hampers":

  Хлабав, кво са вълнуваш ве?

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK