Късогледство от политическата "ложа"

Румен Радев получи решението на Централната избирателна комисия, че е избран за президент

© Надежда Чипева, Капитал

Румен Радев получи решението на Централната избирателна комисия, че е избран за президентТекстът е от портала "Култура". Вътрешните заглавия са на "Дневник".

Знам, че това, което ще напиша по-долу няма да се хареса особено на част от моите "политически" и интелектуални приятели, но ще го кажа, защото ме измъчва през последните седмици (а освен това ме и учудва, и ме дразни).


Има една много типична за интелигента девиация в отношението му към политическото, която аз – доколкото тъй или иначе принадлежа към тази социална група – добре познавам и имам сетивото да усещам, когато я видя да се проявява. Става дума за склонността на интелигента да съзерцава политическото така, сякаш то по дефиниция се намира извън него, извършва се някъде там, на "сцената" на "страстите", разигравайки се изключително между "политиците" и "хората", а интелигентът го съзерцава от някаква сепарирана "ложа", като участието му в това политическо е сведено до ролята на театралния критик, когото "спектакълът" не засяга истински. Ето защо последиците от случващото се "на сцената" са последици само за "героите" там, но не и за "ложата" на интелигента.
Политиката обаче (колкото и да се е приближила в днешно време до спектакъла) засяга всички и интелигентът обикновено осъзнава това (в което е и девиацията) твърде късно, когато от "сцената" започнат да "рецензират" собствените му "рецензии" и да се разпореждат за уж запазеното му място в "ложата".


За тази интелигентска девиация си мисля през тези дни, когато чета и гледам (във вестниците, по телевизионните канали, но най-вече във "Фейсбук") как интелигенти (но и полуинтелигенти и приличащи на интелигенти фейсбук-активисти)


раздават присъди за "случилото се в Америка", за "случилото се на президентските избори у нас" и т. н.


Спектакълът на политическата сцена предизвиква в "ложата" било отмъстителна развеселеност (най-вече по отношение на изборите у нас), било склонността да се произнасят радикални фрази (по отношение на изборите в САЩ).


У нас, казват ни, "хората" дадоха "урок на самозабравилия се ГЕРБ" (и Бойко Борисов), щракнаха му капана, който той сам си заложи, показаха, че не можеш "безнаказано да се големееш пред избирателите" и т. н. В САЩ пък "обикновените американци" зашлевиха "звучен шамар на глобалните либерални елити", демонстрираха, че "традиционните ценности" не могат да бъдат релативизирани безкрайно, че идеологията на "глобален еднополюсен свят" не се приема повече от народите и т. н. и т. н.


И едно и другото съдържат в себе си истина. И все пак, не мога да разбера особената радост и по повод на едното и по повод на другото. По отношение на нашата ситуация не мога да разбера убедеността, че случилото се с Бойко Борисов засяга изключително Бойко Борисов, а пък случилото се с "либерализма" в САЩ засяга само либералните "елити" в САЩ.


Нездравата веселѝя, че "хората накарали самозабравилия се Бойко да подаде оставка, която той самозабравено обещал", като избрали Радев, ме учудва. Учудва ме, защото – длъжен съм да обърна внимание – "ролята" на Радев на политическата ни "сцена" нито се състоеше просто в това да въплъти "Немезидата" над Борисов, нито приключва с подаването на оставката на Борисов.


Трябва да си спомнят (вече), че подир "добрия урок, даден на Борисов чрез Радев",


Радев няма да се прибере зад кулисите, за да не смущава повече радостта от "сваления Бойко"


Той ще остане на нея – при това гарантирано поне за пет години, което е далеч по-интригуващо и – защо не – по-тревожно. Е, казват най-"десните" от "ложата" – ще изтърпим Радев, както изтърпяхме Първанов за цели десет години. Само че кой ви е казал, приятели, че Радев (след като "свали Бойко") чисто и просто ще си стои на сцената и интелигентската ни чувствителност чисто и просто ще го "търпи", като не най-благообразното лице в политическото ни пространство? Не мислите ли, че генерал Радев може въобще да не смята просто да изпитва нашето търпение? Може да смята и да действа. И даже сигурно смята да действа.


Той не е направен президент само за да ни достави радостта да получим "оставката на Борисов". А и радостта ни от "оставката на Борисов" ще отмине утре-вдругиден, а Радев няма да (ни) отмине. Пак припомням – за минимум пет години. Но той "дал добър урок на самозабравилия се Борисов"! Добре – това касае "самозабравилия се Борисов". Нас обаче касае и президентството на Радев. И, повтарям, касае може би не само здравината на търпението ни.


Не мога да разбера защо, мислейки за Радев, мислят само за "сваления Борисов"?


А за възкачилия се Радев не си ли заслужава също да се помисли? Ролята на Радев на "сцената" нито е замислена, нито се състои просто в това да извлече "политическия труп" на дразнещата интелигентската "ложа" персона. Именно след този акт (и веднага след този акт) започва вече неговата роля. А знаем ли каква е тя? Знаем ли колко ще бъде дълга, какви "реплики" са й предвидени? И не е ли това далеч по-важен за "рецензентите" от "ложата" въпрос, отколкото полузлорадия-полуестетски възторг от "извличането на политическия труп"?


Сетне, казват: на тези избори "хората" – да, движени от не дотам просветени страсти, от смътна раздразненост и от смътно чувство на неудовлетвореност (както се полага въобще на "хората") наказаха "модела Борисов". Чудесно! Това може би изпълва с удовлетворение "ложата", която "моделът Борисов" няма как да не е дразнел естетико-политически . Но нима не виждат нещо, което ми се струва далеч по-важно (и тревожно).


"Хората" наказаха "модела Борисов", като гласуваха за Красимир Каракачанов (13%), за В. Марешки (9-10%), за Орешарски (6%). Дали следователно деянието им на "сцената" трябва да се тълкува действително като "наказване на модела Борисов"? Или малко по-другояче? Аз например бих "прочел" третото място на Каракачанов (човек без лична харизма, без запомняща се политическа кариера, сътрудник на ДС) като


вот на ксенофобската истерия, избуяла независимо и много повече от "неудовлетворението от модела Борисов"


като вот на узрялата вече склонност към фашизоидност у нас; като вот за паникьорски изолационизъм и който е толкова силен, че който и да го олицетвори в този момент (дори сивият Каракачанов), той ще се реализира. А това лично на мен ми се струва доста по-страшно от "модела Борисов" и "наказването" на този последния чрез "Немезидата" на раждащия се фашизъм въобще не може да ме зарадва.


По-нататък:


бих "прочел" четвъртото място на Марешки като критично и тревожно възраснало у нас политическо малоумие


(или олигархичен вот). Да гласуваш за Марешки като за президент, защото продавал лекарствата по-евтино (сякаш си призован да гласуваш за главен аптекар на републиката); защото продавал бензина по-евтино (сякаш си призован да гласуваш за генерален бензинджия на държавата) е, повтарям, симптом за политическо малоумие. А десетте процента малоумие ми се струват нещо доста по-лошо от "модела Борисов". Ако "наказването" на "самозабравилия се Борисов" се извършва от фашизоиди и политически малоумни люде, това, струва ми се, би трябвало да ни изпълва с повече тревога за последствията отколкото "модела Борисов".


Ще бъда честен: ако този последният засяга "ложата" главно политико-естетически, то фашизоидите и купените от олигарха ("13% + 10%" – почти една четвърт от избирателите!) би трябвало да я засягат екзистенциално и морално. Разбира се, най-странни за мен в случая са най-десните от обитателите на "ложата", които се радват на удара върху "модела Борисов", сякаш са го нанесли самите те. Не "Динковците" и "майсторите на свински опашки" по границата, и не малоумните избиратели на "аптекаря" от Варна, а "Трайчо" (взел 7% – и значи "отвян" в още по-голяма степен от "Бойко").


Накрай:


доста по-болезнена от "модела Борисов" ми се струва арогантността на ДПС


което реши да провери на тези избори, дали електоратът му, макар и понамалял след раждането на ДОСТ, продължава да му е сляпо покорен и би гласувал за който и да му се посочи. И ни демонстрира с направо предизвикателна арогантност: да, дори за Орешарски, срещу който половината страна се бори в продължение на цяла година, и който бе позорно свален именно от ДПС, хората ни са готови да гласуват, щом ние сме им казали! В това има, повтарям, нещо дори издевателско. В България има един ключов електорат от политически роби – това ни се демонстрира тук! Но това не е ли по-тревожно? Не е ли далеч по-лошо от "модела Борисов"?


Пак казвам: ако "наказването" на "самозабравилия се Бойко" се извърши у нас от ситуационната коалиция на ксенофобските страхове, тревожно разрасналия се корпоративен и политико-аналфабетски вот и етническо-малцинствените политически роби на Доган, това "наказване" изглежда просто не би трябвало да се нарича така и би трябвало много по-силно да ни тревожи, отколкото да ни радва, че "Бойко бил наказан". Най-малкото първото има (макар не тъй видими) доста по-далеч отиващи и доста по-застрашителни последици. Точно то, ще кажа, може да излезе от "сцената" и в един момент да се нахвърли върху "ложата" на "рецензентите" на спектакъла.


Накрая, още нещо, което ме смути чисто човешки.


Фейсбук "ложата" буквално се захлипа от подигравки срещу злощастната Цецка Цачева


Как объркала приоритетността на "националната сигурност" и "индивидуалните права", как ("престорено") се разплакала на заключителния дебат, колко била "смешна", каква "майка" била и т. н. и т. н. Може и да го е заслужавала (особено от толкова претенциозна публика в "ложата"). Но откъде тази особена жестокост към една жена и откъде тази странна нечувствителност към онези, които също би трябвало да са "отрицателни герои" – към фелдфебелския тон и излъчване на Радев, към фашизоидните "изцепки" на Каракачанов? Само смешното ли е опасно? Когато при една слаба игра на почти целия актьорски състав рецензентите се фиксират само върху един от актьорите, който не играе добре, това издава специално отношение. И говори за наличие на страст (никога не свидетелстваща за интелигентност) у онези, които би трябвало да са движени единствено от "естетически критерии".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5702 Любопитно

  Всичко си е така, само не разбрах, защо Янакиев възвеличава радващите се веселяци от падането на кабинета на Борисов - като интелигенти ???

  [email protected]
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Както винаги, прекрасно написано. Когато територията обезлюдява от млади интелигентни хора, процентът на глупавите нараства.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  Много и различни по значение и сила вектори за размишление.

 4. 4 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 936 Любопитно

  Сега Каракачанката и Валерката, и техните избиратели излязоха фашизоиди?
  Аман от либерастия

  Мома, връщай 12 и 12А!
 5. 5 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 465 Любопитно

  Когато сам започнеш да си казваш "интелектуалец", значи не си точно такъв...
  Може би щеше да е любопитно да видим за кого от кандидатите би следвало да гласуват "интелигентните", според един от тях? Макар че, кандидатите и на тест за интелигентност не се явиха, или поне се явиха само 3-4 от тях, та тая работа не би била лесна...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 6. 6 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  не виждам да е писал че олигархията на БСП и Радев са интелигенти и Борисов бързо го погребаха. Възможно е още да му гледаме сеира.
  За Кракачанов/Марешки/Орешарски е много прав... за съжаление

  Birds of a feather flock together.
 7. 7 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#5] от "Mark Twain":

  Интелектуалец, това е човек получил образование надхвърлящо възможностите на собствената му интелигентност

  Birds of a feather flock together.
 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 959 Весело

  Логическият анализ показва, че "ложата" се радва еднакво на падането на Бойко и на удължаването на сянката на Москва! Иху! С един генерал - два заека, както се казва. И вече може от ложата да въртят гюбеци на Миле Китич, щото са патрЕоти, как да не харесват "балканската" музика.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 570 Любопитно

  Правите ли разлика между образование и интелигентност?Едното е качество,а другото свойство.Това като повод за размисъл,ако имате възможности за такъв.
  Впрочем,вие четете и коментирате.Драснете нещо,че да ви коментираме и вас.Ама за това...

 10. 10 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  За да стигнем"сами" до извода, че те не са интелигенти или че интелигентите у нас вече не са това, което бяха. Да се дистанцираме от тях и да не споделяме техните разбирания.

  Аз пък не мога да си обясня защо се очаква интелигентите да бъдат жалостиви, снизходителни, безкритични, всеопрощаващи, при положение, че в обществото ни вече няма такива хора. И тези качества се припознават като безхарактерност. Ценностната система е променена.

 11. 11 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 828 Весело

  Да бяхме си избрали Цецка, та сърце калинянакиево да не трепти така развълнувано и разнопосочно.

  И авторът щеше да е спокоен, и интелигентите - интелигентни.

 12. 12 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":Ами много е просто, той не слага в категорията на"интелигенти" пуснали те бюлетината в урните, а онези дето повтарят това от сутрин до вечер по медиите - журналя, социолози, политолози , разни светила и културтрегери
  пишман политици и т.н.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  Добър анализ, особено края- всички актьори са треторазрядни . Мамата ,каракачанката, Магарешки и всички генерали .Такъв е мат'ралът. От толкова Динковци как да изскочи Рейгън или Татчър?

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2880 Любопитно

  :

  Само не разбрах каква е разликата между тетка и генерала?

 15. 15 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  [quote#9:"tedif"]Правите ли разлика между образование и интелигентност?[/quote]
  Точна забележка. Много навременно напомняне.

 16. 16 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Приемам този сърцераздирателно разтърсващ текст, като осъзната поради негодност раздяла на автора с политиката.

  Безспорно интелигентни хора като Калин Янакиев, д-р Николай Михайлов, Веселин Методиев и подобни, са безполезни в политиката именно защото, поведени от погрешна самооценка, напускат ложата и се изкушават от сцената. Работата на подобни хора е да разясняват и образоват избирателите и политиците много по-рано да изритват от властта борисовци, цветановци и цацаровци и милеят за върховенство на закона и благополучие без корупция.

  Суетата винаги е много близо до безполезността.

  Navigare Necesse Est
 17. 17 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 233 Весело

  Авторът принципно е прав за ситуацията.
  Целият въпрос е, че всъщност Г-жа Цачева е достатъчно компетентна, образована и с опит в политиката. На пръв поглед това е достатъчно, но само на пръв поглед.
  Всъщност това са МАЖОРИТАРНИ избори - демек избираме некой дето е чист като Левски,жертвоготовен като Ботев, огнен като Бенковски, мъдър като Вазов, хубав и напет като Караджата. Туй умните глАви му викат "исторически архетип", демек "колективно несъзнателно", което съхранява универсални културни представи, архаични представи формирани на основата на народностно-историческата митология.
  Още по-просто - избираме юнак да води бащина дружина - Радев беше по-близо до този модел от Цачева, независимо дали става за президент или не, това избирателят не го интересува, не действат така нещата при мажоритарен избор за "войвода". Мда...

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 18. 18 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Аман от псевдоинтелектуални бръщолевения.

 19. 19 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#9] от "tedif":

  а да си "от интелигенцията" пък е друго...

  Birds of a feather flock together.
 20. 20 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Гласът на К.. Янакиев е глас в пустиня - интелигенция няма, а народа действа като племе, което вечно се люшка между един или друг племенен вожд, между самоопиенението и изтрезвяването . Интелигенцията/тази, която е на държавна ясла/ можеш да я чуеш и видиш само когатоиска пари за заплати а останалата част, тя отдавна е пристанала на бизнесмени, олигарси , башибозуци/всичко, което има пари/ и е на власт.А племето се е оставило да бъде облъчвано от врачки, хороскопи, шамани , социолози и да си тегли хомота.

 21. 21 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Предупреждение към"ложата"!!!
  На нашите приятели от североизтока
  интелигентни не им трябват,имайте
  все пак едно на ум!Доста интелигенция
  беше погубена,разселена,лагерована.
  Човека ви го подсказва,после да няма
  учудени.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 22. 22 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тоз пък Янакиев. Видите ли бил той притеснен от този или онзи, хубаво било, видите ли да бъде наказан Борисов, ама те пък другите не били добри, даже опасни. И после? Когато човек отива да си купи хляб от магазина, избира от стоката налична в магазина. Започва да чете етикетите и описанията. Всичките от хубави, по хубави. И купува. Гладен не може да стои. Няма как да отскочи юдо Париж, за да си купи толи френски франзели, я. Купува от близкия мазин и отива да вечеря ако не му хареса днешния избор, утре отива и купува друг. Къде е проблема? В производителите. Искаш ли да ти ядат хляба, направи го добър. Тъй се научават , те, производителите. Такава е работата и с нашите родни политици.

 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  [quote#0:"Калин-антифашиста"]Аз например бих "прочел" третото място на Каракачанов (човек без лична харизма, без запомняща се политическа кариера, сътрудник на ДС) като
  вот на ксенофобската истерия, избуяла независимо и много повече от "неудовлетворението от модела Борисов"
  като вот на узрялата вече склонност към фашизоидност у нас; като вот за паникьорски изолационизъм и който е толкова силен, че който и да го олицетвори в този момент (дори сивият Каракачанов), той ще се реализира. А това лично на мен ми се струва доста по-страшно от "модела Борисов"[/quote]
  Калинчо, това е гласът пробуждащият се народ! А това че народът не иска ислямизация и ново турско робство наистина ви хвърля вас продажните ислямофили и туркофили в истерия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  "Но откъде тази особена жестокост към една жена..."

  Ще ти кажа, Калине, щом сам не можеш да се сетиш. То виждам, че и доста други неща те затрудняват...

  По повод на чисто човешкото. Двустранен процес си пада. Когато се отнасяш чисто човешки към другите и те се отнасят чисто човешки към теб. Ако женицата чисто по-човешки си беше дала сметка, че мястото й не е там (впрочем отдавна трябваше да го направи, още като я тури Боко начело на НС) и си беше стояла скромно в ъгълчето, където е мястото на чисто човешките женици с неособено големи възможности, никой нямаше да й се подиграва.

  Подиграваха се не на човека Цецка, а на претенциите й да се прави на такава каквато не е. Подиграваха се на драстичната разлика между крещящата липса на способности и демонстрирано самомнение. Подиграваха се на просташкото бутане на сцената от шефа й, срещу което тя нямаше нищо против, дори не я досрамя от ситуацията. Подиграваха се на несръчния опит да се представи като нещо повече от безсмислена кукла на конци на бат' Бойко.

 25. 25 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#22:"baxter"]Когато човек отива да си купи хляб от магазина, избира от стоката налична в магазина. Започва да чете етикетите и описанията. Всичките от хубави, по хубави. И купува. Гладен не може да стои. Няма как да отскочи юдо Париж, за да си купи толи френски франзели, я[/quote]
  Па що да не си купи ена наша, убава баница?
  https://www.facebook.com/kojenoizkushenie/posts/1828997157367636

 26. 26 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  [quote#17:"platenputinist"]Целият въпрос е, че всъщност Г-жа Цачева е достатъчно компетентна, образована и с опит в политиката. [/quote]

  До коментар [#17] от "platenputinist":

  Изобщо не мисля че е компетентна, образована и с опит в политиката. Мисля съвсем други неща, но ако ги напиша, ще ме изтрият. За пореден път.

 27. 27 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1026 Весело

  До коментар [#25] от "Арон":


  ))))))) Страшна баница!

 28. 28 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Само не разбрах, според г-на Янакиева, каква е разликата между "моделът Борисов" и всичките изброени плашилища ? Че те довчера техните гласоподаватели в основната си част подкрепяха ББ. И той си въобрази, че ще е вечно. Е - не е!
  Не всяка промяна е добра, поне в краткосрочен план. Но всяка промяна дава възможност за развитие.

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2815 Любопитно

  [quote#20:"matera"]Гласът на К.. Янакиев е глас в пустиня - интелигенция няма[/quote]
  Като няма интелигенция г-н Янакиев какъв се явява - врачка, хороскопер, шаман , социолъжец? Щото и той е един облъчвател на племето, удрящо чело в земята на всяко сънование на темплиер от "ложата" на "праведните ценители".

 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Господин Янакиев, уважавам Ви и Ви чета с интерес. Съгласна съм с написаното от Вас, но сте пропуснали да дефинирате "модела Борисов" преди да изложите мислите си. И аз не харесвам фелдфебелското поведение на Радев, но с какво то се различава от същото такова на Борисов? И аз се плаша от националистичните ксенофобски изблици на все по-голяма част от населението, подклаждани от "патриотичните" лидери, но не е ли точно Борисов този, който наричаше Динковците "патриоти" и искаше да ги награждава? И аз се отвращавам от заливащата ни простотия, но не е ли Борисов този, който наложи този модел на поведение и говорене? За съжаление "моделът Борисов" не се изчерпва само с простотия, казармена арогантност и толериране на омраза към мигрантите. В този модел се включват още много други неща: свързаности на политика и бизнес, незачитане на човешки права, липса на правосъдие, зависима прокуратура, обслужващи медии и т.н., и т. н. "Моделът Борисов" всъщност е "моделът Кой" и в този модел са всички: и Борисов, и Орешарски, и Каракачанов, и Първанов, и Радев – всички са вътре. И този модел не е паднал, и нямаме повод за радост.

 31. 31 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално
 32. 32 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Демек, трябваше да изберем предложеното от Бойко "магаре" (макар и от чисто съчувствие заради дебелашките нападки по лично негов, на "магарето", адрес), за да не посяваме в душата интелигентска таквиз жестоки плевелни семена на безпокойство и уплах от предстоящото фелдфебелско-ксенофобско-паническо бъдеще на България.

 33. 33 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#26:"luda_krava"]Изобщо не мисля че е компетентна, образована и с опит в политиката. Мисля съвсем други неща, но ако ги напиша, ще ме изтрият. За пореден път.[/quote]

  Вие имате право да си мислите всичко, но това не значи, че е истина... както и аз.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 34. 34 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#4] от "CINZANO":


  Сега Каракачанката и Валерката, и техните избиратели излязоха фашизоиди?

  А какви са? Демократи?

 35. 35 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Калине, много ли те боли? Нищо, ще свикнеш, ти си най-интелигентния.

 36. 36 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 532 Гневно

  Такъв е матряла за съжаление. Прост и с къса памет. Сигурно сме единствената бивша комунистическа държава, в която не криещите се комунисти взимат властта през 2 години.

  Гответе се за тежката зима на 2017, когато ще сваляме новото правителство на БСП+"Патриоти"

 37. 37 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#30] от "Fiji":
  Отлично и много на място стегнато допълнение към горния текст на Калин Янакиев. +++++
  Поради някакви причини професорът не е разгледал именно същността на "модела Борисов",а единствено т.н. "алтернативи" напразното доволство на някои т.н. "интелектуалци"

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  В началото на своята публикация Калин Янакиев предположи , че няма да бъде разбран от своите политически приятели и от форума се вижда , че това е така. Янакиев не е за ГЕРБ и не защитава Бойко или Цачева , а просто констатира , че след тях не идва нищо по-добро. Който познава политическата ориентация на Янакиев знае , че той е гласувал на първи тур за Трайчо Трайков. На втория тур най-вероятно или не е гласувал или е гласувал "с отвращение" за Цачева поради опасения, че нейният съперник е по-опасен за България, защото ще следва политиката на БСП , а тази политика всъщност е политиката на Москва. Публикацията му е предназначена за радостта и еуфорията на тези десни, които най-напред повярваха на Бойко , че е десен , а после отвратени от неговата политика и поведение гласуваха за Радев, за да свалят Бойко, без много да мислят за последствията от това. Тези десни преди , но и до ден днешен не са преставали да оплюват Костов, а сега оплюват Радан Кънев. Те предпочитат да ги управляват разни Бойковци и Радевци , но не и Костов или Кънев, защото те са лоши, а Бойковци и Радевци не чак толкова лоши.
  За Каракачанов, Марешки и Орешарски е напълно прав. Тревожно е това , че за тези хора , по различни причини за всеки от тях са гласували толкова много хора. Янакиев се безпокои, че не се вижда светлина в българския тунел.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Моите уважения, господин Янакиев, абсолютно прав сте. И както предположихте, дори и своите не ви разбраха. Но ние, в тази част на света, винаги едно безумие, една грешка, поправяме с друго безумие и с друга ,по-голяма грешка.

 40. 40 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 933 Весело

  трябва здраво да си изтрещял за да разпознаеш в баце либерал

 41. 41 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Много верни и много, много обезпокояващи наблюдения на г-н Янакиев. Макар, че успях да предусетя надигането на кафявата воня на КараАкачанов, още преди изборите, то резултатите на Марешки и особено избирането на кремълския генерал, направо ме шокираха. Ужасявам се, че България е готова вече да приеме едновременното управление на фигури, аналогични на Хитлер и Сталин, независимо кой ще е премиер и кой президент...

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5466 Неутрално

  Нещо твърде хаотично и неясно изложение, не знам какво е твърдението за обсъждане

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#30] от "Fiji":

  "И аз се плаша от националистичните ксенофобски изблици на все по-голяма част от населението"

  Хайде нова простотия - Върховенството на закона и Суверинитетът на държавата станаха "национализъм" и "ксенофобия"! После, Кой бил налагал модели на простотията!? Каква ксенофобия Ви гони? България да е турила визи за САЩ или Канада? Да е подходила дискриминационно към разни "пространства" като Шенгенското?
  Пък тая държавна граница полуинтелегентите в ложите за нищо я нямате. Ами имаме международни договори, като този с НАТО или Договора за Европейски съюз, по които не трябва да допускаме терористи, контрабандисти, чужди шпиони през държавната си граница. Какво предлагате - да ги деанонсираме ли?

 44. 44 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  ++++++++
  За съжаление.
  На кого се смеем....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 45. 45 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Отлично, г-н Янакиев!
  Все някой трябваше да го каже.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 46. 46 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#16:"Schopenberg"]Приемам този сърцераздирателно разтърсващ текст, като осъзната поради негодност раздяла на автора с политиката. [/quote]
  Напротив, точно обратното е.
  Статията е жесток упрек към интелигенцията, която се е дистанцирала от проблемите в страната ни до положението ѝ на зрители в театър, вместо самата интелигенция да е "на сцената" и да играе главната роля във формирането и управлението на обществените процеси.
  Това не е статия нито за Бойко, нито за модела "КОЙ", нито за Радев и Цецка, а за ТЕЖКАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ на поставилия се в самоизолация и в ступорно съзерцание наш интелектуален елит, относно настоящето и бъдещето на България.

 47. 47 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#18:"dokoro"]Аман от псевдоинтелектуални бръщолевения.[/quote]
  Е, не на всеки се отдава да проумява тези в писан текст!
  А иронията е, че точно предметът на тази статия е основният виновник за увеличаване на относителния дял на "dokoro"-вците до степен България трайно да се закотви на дъното на европейската цивилизация.

 48. 48 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#28:"sweeper"]Не всяка промяна е добра, поне в краткосрочен план. Но всяка промяна дава възможност за развитие.[/quote]
  В това се крият опасенията на Янакиев.
  Да не стане така, че вместо да си изпишем вежди, да си избодем и очите!

 49. 49 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#22:"baxter"]ако не му хареса днешния избор, утре отива и купува друг. Къде е проблема? [/quote]
  Донякъде проблемът е в това, че "утре" е след 5 години, и този хляб ще го ядете около 1900-2000 дни ... освен това, този "хляб", който си "избрахте", има едни особени "хлебопроизводители", мадам, които скоро ще Ви обяснят колко са готини и "прогресивни", както и ще видите каква е "хранителната стойност" на хляба, който си избрахте ... ма що ли се хабя и аз ... да Ви е сладко

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 50. 50 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2472 Любопитно

  [quote#43:"wanderer"]не трябва да допускаме терористи, контрабандисти, чужди шпиони през държавната си граница. [/quote]
  Как си представяш шпионите да влизат у нас, превозвани в раздрънкани камиони от селски каналджии? Или контрабандистите, от които хазната се пълни, за да има за коледни пенсии (според ББ) да преминават пеш през зелената граница с раница на гърба, пълна с контрабандни стоки? Или терористи, преджапващи през Резовска река, мокри и премръзнали?

 51. 51 Профил на nsova
  nsova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#43] от "wanderer": Нещо ми се губи профила на избирателя, който иска върховенството на закона: 1-ят милион фалшиви инвалиди, корумпираните - от призовкари в съдебната система, през митничари, общинска и централна администрация до висши държавни служители, корумпиращите, битовите крадци и измамници, неосъжданите с по няколко висящи присъди. Ако ги съберем няма ли да получим протестния вот?

 52. 52 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Статията е едностранчива. И на практика се опитва да прехвърли предварително, още преди да са направили нещо лошо, обвинения към РР например или съм Каракачанов и политическия субект, който го е предложил за кандидат. Всъщност хората имат основание да се радват от падането на ББ ши съответно на ГЕРБ, защото през последните месеци те показаха, че са се самозабравили, не знаят, как биха се проявили новите играчи, ако заемат центъра на политическата сцена, но в момента всички значими партии в България (тоест, които на избори получават над 1%), са забравили, че са български, и провеждат политика, която се надяват да ги издигне до сладката и доходна политическа власт, дори ако тази политика може да доунищожи България.

  Но тази особеност на сегашния политически момент в България не тревожи автора. Него не го интересуват България и нейния народ. Той се интересува от запазването на политическото статукво. От взаимодействието между досегашните основни партии, които гарантират неолибералното глобалистично статукво, довело дори такива държави и псевдодържавни субекти, като САЩ и ЕС, до такива вътрешни сътресения и политическо противопоставяне между управляващи елити и техните народи. А народа на България – до просешка тояга.

  Текущите политически събития в България показват всички значими български партии като партии, които се интересуват от партийните си (на партийните си лидери) интереси, и изобщо не им пука за националните интереси на България и за интересите на нейния народ. За сега само новоизбраният за президент РР и кръгът около Каракачанов дават заявка, че наред с другото, се сещат и за интересите на държавата и на народа. Но точно към тях авторът хвърля най-подозрителните си погледи и най-острите си стрели. Което всъщност означава, че той ни на йота не е по-добър от тези, които критикува за техните взаимни дрязги. Разликата е само в едно: Критикуваните от него партии се грижат само за своя собствен партиен интерес, а той защитава общия интерес на всички партии от системата. Но не и интересите на държавата България и на нейния народ.

 53. 53 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#46] от "choss":
  Точно така мисля и аз.
  А повечето реакции под статията показват, че е трябвало да си остане само в портала Култура. Тук стои като пришита с бели конци и само първично дразни аудиторията...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 54. 54 Профил на ii
  ii
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да, така е ! А онова зад кулисите, не може да се каже, защото няма преки доказателства. Лошо, лошо !

  ii
 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#36] от "vadrigar":

  Нищо чудно при свърх самоувереното нарцистично ръковство на страната от ББ и импотентна интелигенция, каквата я описва и автора, нищо чудно че
  [quote#36:"vadrigar"]не криещите се комунисти взимат властта през 2 години. [/quote] и то защото са немарливи, ако бяха в час, въобще нямаше да я "дават" на всеки две години...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56 Профил на query
  query
  Рейтинг: 518 Неутрално

  "Ролята на Радев ... А знаем ли каква е тя? Знаем ли колко ще бъде дълга, какви "реплики" са й предвидени?"
  Знаем!!!
  А знаем, защото сме се информирали.
  А сме се информирали от интервю за предаването "Русский ответ" на "Царьград" тв Леонид Решетников.
  А кой е Решетников всеки може да се информира, ако желае.

 57. 57 Профил на query
  query
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Ще улесня по-мързеливите и безхаберните:
  „Да бъде прочистена България от Запада ще е трудна битка, но предстоят и други битки-парламентарните избори и прочистването от евроатлантическия елит, макар че това ще бъде сложно“, смята Решентников.

  „Все пак тези „западняци“ се укрепиха през годините, започвайки от 1991 година, когато ние напуснахме тези страни. Създадоха си свой, така наречен елит. Макар че, според мен, това е „пяната“ на българската нация. От тази „пяна“ се създаде това корпоративно братство, което впоследствие се вписа в европейското корпоративно братство. Всички те са обвързани от своите идеи за толерантност, идеите за правата на малцинствата и т.н. И, естествено, няма да е лесно“.

 58. 58 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#9] от "tedif":

  на територията всеки, който има диплома за вишу и неговия гуру е божидар димитров се чувства интелектуалец
  Малко са реалистите, които правят разлика между образован и интелигентен, а за интелектуалец нямаме си и живи представи вече почти.

 59. 59 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Добър текст г-н Янакиев , но с някои неща не съм съгласен ...

  Като Ентелегенти, не обърнахме достъчно внимание на марешки и каракачанов по време на предизборната борба ..Някак си минаха , БЕЗ да ги опровергаваме, подиграваме, критикуваме и т.н...и една голяма част от гражданите - без достатъчно информация- гласуваха напук - за тях ..

  Но,това НЕ са техни постоянни гласоподаватели - това бяха колебаещи се хора, емоционално гласуващи - против...
  А с радев - тепърва ще се занимаваме и няма да му цепим 'басма"., ако тръгне на изток :)..
  Той е лесен..Има време , но ,че пропуснахме другите двама - интелигенцията е виновна ...Подценихме ги ..

  BIG AL
 60. 60 Профил на redstar
  redstar
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Поклон, безпристан и аналитичен, статията ме накара да спря часовникът и да преосмисля бъдещето, моето, на децата ми, на съседите ми, на вас читателите.

 61. 61 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Гневно

  До коментар [#57] от "query":

  По- мръсен и долен руснак, скоро не бях чел ..

  Пропагнда за мужиците .
  Кои сега и днес са корпоративните фамили в България ?? Не са ли руските агенти ??
  Коя е 'пяната' , превърнала ни в Задунайская ??
  Кои построиха лагерите в България - за политически противници ?? НЕ СА ЛИ РУСКИТЕ АГЕНТИ -?
  Какви права и свободи имахме ??

  Империята на Путин ли ни дава за пример ??
  Империята на злото с две джуджета сменящи се ??

  BIG AL
 62. 62 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#52] от "glog":

  Но не и интересите на държавата България и на нейния народ. :))
  ..............
  А КОИ са интересите на България и българския народ - слуга съветска ???
  Руска , недоразвита тиква ??/
  КОИ са интересите ???
  В Империята на ЗЛОТО, в която ни бяхте вкарали ???
  Там ли са интересите на Българския народ !!??

  BIG AL
 63. 63 Профил на query
  query
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#61] от "BIG AL":

  Тази част от интервюто на тази долна кагебистка твар е във връзка с предния ми #56 пост. И получих само минуси, а после се чудим как така стана, че мигаджията станАл президент!?

 64. 64 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#37] от "thepirineagle":

  то е защото се обзаведохме с "алтернативата", затова. и това е втрещяващо. че не е "алтернатива" на нищо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 65. 65 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Хубави думи, ама лично аз нямам нерви. Тези призиви за трезва оценка хич не ми влияят. По-добре ужасен край (БСП) отколкото ужас без край (ГЕРБ).

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 66. 66 Профил на nsova
  nsova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#65] от "az22": Не е истина! Това не е форумът на Дневник. За четящите тук, ужасният край с БСП никога не е бил алтернатива на нещо.

 67. 67 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2815 Весело

  [quote#51:"nsova"] 1-ят милион фалшиви инвалиди[/quote]
  На мен ми се губи профила на измамника - общият брой инвалиди, и реални, и фалшиви, е 460 хил. души. Полуинтелигенът си измисля "цифри" за да насочи прожекторите към себе си. Подменя ценностите - вместо да се ползват общочовешките, натрапва някакви антлантически. Да се чуди човек от коя част на Антрантическия океан ги е уловил.

 68. 68 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Удоволствие е да чета такива ЖИВИ анализи!

 69. 69 Профил на nsova
  nsova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#67] от "wanderer": Не се чуди, вие си знаете - откъм империалистическата Сериозно, благодаря ти за подсказката - значи най-малко 400 хиляди фалшиви инвалиди и заради тях нещастният данъкоплатец снася всеки месец поне 50 млн. лева, а действителните инвалиди се гърчат от това, че периодично трябва да доказват, например, че нямат ръце и крака. Но на фалшивите не им пука, те гласуват на референдуми за върховенството на закона.


 70. 70 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#66:"nsova"]За четящите тук, ужасният край с БСП никога не е бил алтернатива на нещо. [/quote]
  Ха, за мен пък е!

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 71. 71 Профил на nsova
  nsova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#70] от "az22": Може, но не си от четящите изданията на Икономедия (соросоидите според алтернативните). Вероятно четеш само за да си градиш позицията и да слагаш минуси на коментарите. Вервай ми, чета го от самото начало - още на хартиения носител в голям формат.

 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  [quote#69:"nsova"]значи най-малко 400 хиляди фалшиви инвалиди и заради тях нещастният данъкоплатец снася всеки месец поне 50 млн. лева[/quote]
  Не са повече от 300 хил., все мургави и интегриращи се. Но не заради тях нещастният данъкоплатец снася всеки месец по 100 млн. лв., а заради "интегриращите" евро-атлантически ценности. Сиреч защитават им се човешките права ...за свободна продажба на избирателни гласове.

 73. 73 Профил на nsova
  nsova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#72] от "wanderer": Този език наистина не е в съответствие с ценностната ми система. Разговорът слезе под нивото ми. Бъди щастлив с алтернативата!

 74. 74 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#64] от "abdelhaqq":
  Абсолютно. Българският гласоподавател явно масово е развил слабост към всякакви оттенъци на някогашното червено,биещи дори на кафяво.

 75. 75 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#74] от "thepirineagle":

  и като комбинираме слабостта с желанието да "се накаже бойко" (не че не го заслужава), получаваме картинка а ла по-добре е да ни обесят, нежели да ни разстрелят.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 76. 76 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Много хубава статия.
  Повечето "интелектуалци", които са и твърдото ядро на "автентичното дясно", са или чиновници, бюджетни или НПО, или пенсионери и рентиери. Не са свикнали да носят последствия за решенията си и затова редовно се държат доста инфантилно. Хихикат сега, че са наказали тъпата тиква и грозната учителка и са спокойнички, че като се приберат у дома, ги чака мляко с какао. Жалка работа.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 77. 77 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#62] от "BIG AL": А КОИ са интересите на България и българския народ - слуга съветска ??? Руска , недоразвита тиква ??/
  ====================================

  Когато някакво политическо говедо тръгва с рогата напред и с обиди на устата, е излишно да му се отговаря каквото и да е. Ако имаше разум да разбере нещо, колкото и просто да е то, той не би написал такъв коментар.

 78. 78 Профил на nsova
  nsova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#76] от "espresso": Споделям напълно написаното за твърдото ядро на автентичното дясно. Антикомунистическото говорене им е напълно достатъчно. Това, че партията/ите, на които симпатизират са извън властта повече от 15 години, тях не ги вълнува. Правят заклинания от рода "не на всяка цена", без да държат сметка за цената на неучастието във властта. Според мен са предимно по-възрастни хора и наистина звучат инфантилно.

 79. 79 Профил на nsova
  nsova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#77] от "glog": Ако активният ти живот е минал зад желязна завеса, не би си служил с подобни думи към човека написал горното срещу онзи служител на империята.

 80. 80 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#79] от "nsova": Ако активният ти живот е минал зад желязна завеса, не би си служил с подобни думи към човека написал горното срещу онзи служител на империята.
  ====================================

  Nsova, аз съм бил зад или пред желязната завеса, зависи от къде гледаш завесата. Затова не е ясно, какво точно искаш да ми кажеш. Все пак: По ония времена, както и сега, аз си бях в България.

  Колкото за моя коментар [#77], той е такъв, защото BIG AL, най-големият от всички, сам си го е изпросил. Аз не обиждам хората пръв. Но когато другите ме обиждат, без да имат реално основание за обидите си, аз си им го връщам съгласно поговорката: ЗАЕМ БРАШНО ТЪПКАНО СЕ ВРЪЩА.

 81. 81 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#30] от "Fiji":

  За да не повтарям същото, абсолютно точна преценката Ви.
  От интелигентните хора като К.Янакиев четящият гражданин очаква и някаква посока на избор към коя политическа среда да отправя надеждите си. И какво да мислим за медии и за самата критична маса интелигентни хора, които не забелязаха или дори се подиграха с един от най-интелигентните кандидати за президент, давайки му 7% + саркастични опити за "награда"?!

 82. 82 Профил на Петко Симеонов
  Петко Симеонов
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Поздравления, господин Янакиев!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK