Ще ходим ли всички със зелени гащи

Пресконференцията на Слави Трифонов след референдума

© Велко Ангелов

Пресконференцията на Слави Трифонов след референдумаДа тръгнем всички със зелени гащи, понеже народът бил решил така - това, образно казано, се опитват да ни втълпят след референдума. Но тезата за неговата "безалтернативност" е погрешна. Защо тезата е много опасна коментира за "Дойче веле" Ясен Бояджиев:


"Ако българският народ, който по Конституция е суверен, каже, че трябва да ходим всички със зелени гащи, ще ходим всички със зелени гащи." Това съждение, което с характерната за незнанието смешно-страшна лекота зачерква векове усилия на човешката мисъл и на демократичното обществено устройство, принадлежи на български телевизионен шоумен.


Устремил се, изглежда, към политиката, пътьом той инициира референдум по интересуващия го въпрос - как народът да избира политиците, които да го управляват. Съждението бе произнесено преди референдума и президентските избори, а днес, след тях, е на път да се превърне в действителност. За това силно спомага обстоятелството, че влизайки от едни избори в други, България на практика е в перманентна предизборна кампания. А както е известно, преди избори се говорят най-много небивалици.


Да превърнем волята на народа в дела!
За да се харесат на избирателите, сега всички се надпреварват да убеждават, че, образно казано, трябва "да тръгнем със зелени гащи", понеже народът бил решил така. Най-гръмогласен е споменатият шоумен. Недоволен, че не стигнаха гласове, за да стане референдумът задължителен, той дни наред повтаря, че е извършена "чудовищна манипулация", като за "доказателство" дори си позволи да използва фалшиво видео. "Господа политици, не експериментирайте с търпението на собствения си началник - българския народ - и приемете безусловно неговата воля", заплаши той и подсили ефекта с "Боят настана".


За да не останат по-назад, партиите се кълнат в "гласа на суверена" и обещават да го превърнат в закони, понеже референдумът бил "безалтернативен". Присъедини се дори и главният прокурор, сякаш и той е в предизборна кампания. Най-голямата партия вече внесе законопроект, повтарящ дословно положителните отговори на въпросите от референдума, а премиерът надцака всички с още по-смели идеи. И пак, за кой ли път, се канят да привличат експерти и да проучват интензивно чуждите практики.

Всъщност практиките са отдавна изучени, а експертите отдавна са се произнесли: мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура (каквато не съществува никъде) ще изкриви политическото представителство; ще фаворизира само 2-3 партии; ще улесни купуването на депутатски места; няма да вкара в парламента някакви ангели, а отново партийна номенклатура, допълнена с местни мутри; премахването на партийната субсидия пък ще отвори още по-широко вратите за корупцията. При това, ако промените в изборното законодателство бъдат претупани набързо (както се очертава), рисковете ще бъдат умножени многократно.


Погрешна и опасна теза


Но не за тези рискове ни е думата тук. Защото самата теза за "безалтернативността" на референдума и "безусловното" приемане на "волята на суверена", която може да се илюстрира със съждението за "зелените гащи", е фактически и принципно погрешна. И много опасна.


Първо, повтаряйки непрекъснато числото 3,5 милиона, нейните защитници заблуждават. Толкова е общият брой на участвалите в референдума. Утвърдително на два от въпросите обаче са отговорили около 2,5 милиона (а на третия - още по-малко). Това, разбира се, е значителна подкрепа. Само че други - близо милион - не са подкрепили този отговор. Трети пък (огромен брой хора) съзнателно не са участвали в референдума, защото го смятат за безсмислен и вреден и не искат да го легитимират. А и като цяло, ако си позволим да си играем "на едро" с числа, както правят други, трябва да кажем, че всъщност с "да" са гласували "само" малко повече от една трета от всичките около 6,8 милиона български избиратели.


Но да оставим математиката настрана. Защото дори и цифрите и съотношенията да бяха други, защитниците на "волята на народа" пак нямаше да са прави. В Конституцията е записано, че "цялата държавна власт произтича от народа". Но освен "от него непосредствено" тя се осъществява "и чрез органите, предвидени в тази Конституция". Освен това: "Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет." И може би най-важното: записано е, че "Република България е правова държава", която "се управлява според Конституцията и законите на страната".


С други думи: Конституцията не позволява на никого да говори от името на всички. Обратното означава "присвояване на народния суверенитет" и узурпиране на властта. От друга страна, Конституцията не позволява всички да бъдат задължени примерно да "ходят със зелени гащи", понеже на някои (колкото и да са те) им се е приискало да е така. Или пък всички да бъдат задължени да гледат предаването на споменатия шоумен, понеже някои (колкото и да са те) го харесвали. България е все пак правова държава и освен най-различни, сменящи се мнозинства съществуват и действат принципи, права и свободи, които няма как да се отменят с обикновено гласуване. Обратното означава диктатура.

А законът?


Модерната демокрация представлява сложен механизъм на разделение, взаимен контрол и баланс на властите. А за да се компенсират присъщите ѝ недостатъци (включително опасността от масови, самоубийствени за обществото заблуди), пряката демокрация през вековете е допълнена от представителната. Съвременното проявление на пряката демокрация, референдумите, са опасно оръжие. Оприличават ги на "нож с две остриета". Бих казал, че понякога "ножът" е и без дръжка. Затова навсякъде по света референдумите са "оборудвани" с предпазни механизми (изисквания за възможните въпроси и тяхната форма, условия за предизвикване и за валидност...). Включително в прословутата Швейцария, където например, за да бъде валидно решението на национален референдум, за него трябва да са гласували не само над половината от избирателите, но и повече от половината от отделните кантони.


В България такъв механизъм е изричното законово изискване да са участвали повече избиратели, отколкото на последните парламентарни избори. Последният референдум, за зло или за добро, не отговаря на това изискване. Така че резултатът му не е задължителен и въобще не поражда "безалтернативни" и "безусловни" последици. Точка. Сега последната дума е право и задължение на Народното събрание. Отговорността е на политиците, които сме избрали да ни представляват и да решават просветено и разумно от наше име. И да ни предпазват от безумни и опасни грешки.


Няма много надежда


В случая няма много надежда, че ще постъпят така. Особено като имаме предвид ентусиазма, с който някои от тях поддържат заблудата, че промяната в изборните процедури може да реши някакъв проблем и да промени от днес за утре към по-добро държавата, в която живеем. Обърнете внимание с каква готовност все се заемат с изборното законодателство и как нито веднъж не намериха желание и сили да го направят истински със съдебната реформа. Имате ли спомен пламенният телевизионен шоумен да е казвал някога нещо за главния прокурор? И запитвали ли сте се колко по-полезно щеше да бъде, ако вместо на Орлов мост беше направил концерт пред Съдебната палата?


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8524 Весело

  Ами, ако не ви харесва да ходите със зелени гащи - алтернативата е да тръгнете без гащи !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  "Имате ли спомен пламенният телевизионен шоумен да е казвал някога нещо за главния прокурор?"
  Той може да е глупав, но не е луд.

 3. 3 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 976 Любопитно

  За начало - може би е уместно да накараме въпросния "шоумен" да ходи със зелени гащи, не ли?

  Демонстративно да му подминаваме "шоуто"...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Слабичко аргументирани твърдения. Само едно е вярно - нещо много бързо омбудсманът измъкна проект за промяна. Пак ли ще спечели номер 15?

 5. 5 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Гергов- финансов министър.До това ще доведе референдума.

 6. 6 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":
  ++++++
  доста теми са табу са дългия..разсеяно ги подминава

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Няма какво да си говорим повече за референдума.Истината е,че този референдум не стана задължителен за изпълнение,но влезе в парламента за решение от политиците.С какви гащи ще ходим,ще решават политиците,оставяме настрана математиката.

 8. 8 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2032 Весело

  Съгласявям се с автора, шумотевицата около референдума е продиктувана от подличкото намерение да се използва ажиотажа около президентските избори (под чиято сурдинка незабелязано бяха пробутани и въпросите от референдума) и набързо да се спретне едно недоносче, на което след това да се зверим, както направихме това на изборния кодекс на Мая Костинбродска.
  Що се отнася до самото допитване, видяхме как циганите масово гласуват, защото някой им бил казал, че в противен случай ги чака глоба от 50 лева.

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  Не харесвам зелени гащи. Две години в армията ми стигат.

  Еретик
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Аз не гласувах на популисткия референдум. Ще ходя със сини гащи и не искам никой да говори от мое име.

 11. 11 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2555 Любопитно

  нагло и безотговорно чАЛГАТА говори от името на целият народ и няма нито един достоен политик който да и срита задника

 12. 12 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Имам предложение за референдув да поема ли здравната каса шопингтерапията

 13. 13 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Дневник заемате доста опасна (близка до тоталитарните режими) позиция. Принципно щом принципала в мнозинството си се е изказал в полза на нещо, чрез пряка демокрация, отрицанието на решението на народа е доста антидемократично нещо. Трябва да се научите, че демокрацията е демокрация, независимо дали ви оттърва или не.

 14. 14 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 989 Неутрално

  а и славчо защо не включи примерно,лустрация декомунизация,нещо за съдебната реформа...а партиите в България не са проблем,проблем са тия които се крият зад тях

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 15. 15 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 460 Любопитно

  "Имате ли спомен пламенният телевизионен шоумен да е казвал някога нещо за главния прокурор?" не, но пък главният прокурор му похвали референдума защо ли?

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Модерната демокрация представлява сложен механизъм на разделение, взаимен контрол и баланс на властите.
  __________
  Ako лидер либераст(либерален ентусиаст) каже ,че трябва да ходите да купувате зелени гащи за вашия бизнес или семеен уют ...народа безропотно ще иде да си плаща ...като си плаща за топломоери,водомери,акцизни стоки,банкови услуги и всичко за което са се погрижли да ни предоставят водещите картели и монополи!

  Обаче ако народа каже зелени гащи , тогава либералните ентусиасти ще почнат да вият, да вият..... как демокрация представлява сложен механизъм!

  ИМА ДОСТА ПРИЗНАЦИ ЧЕ НЕОЛИБЕРАЛИЗМА ЩЕ УМРЕ особено след като Тръмп каза ,че няма да подписва транс-атлантически и транс-пасифик споразумения !
  либертониците ходели на преквалификации за мурзилки и се оглеждали за ватенки и по-евтини ушанки в моловете!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Този е наемник! В немска медия! А несмките медии според Канцлерс акт, са под контрола на САЩ! За 250 години! Имат пари, и плащат на всевъзможни журналя да ни занимават с онова, коеот тях ги интересува, и по начин, който на тях им изнася! Същата медия дойче веле насаждаше у българите чувство за вина за:
  1)"правата" на турците
  2)"правата" на НЕСЪЩЕСТВУВАЩОТО и измислено в Моксва и коминтерна "македноско малсинство"
  3)за това че германия ни е опростила като дълг 1/1000 от това, което е опростила до сега на Гърция
  Те са платени манипулатори. И насаждат неверни твърдения с тенденционзни и груби манипулации.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Жалки напъни.
  Да, ако народът каже нещо, пак той ще си го изпълнява.
  Защото той сме ние.
  Виж, държавата - това са ТЕ, политиците и бюрократите.

  властта ражда паразити
 19. 19 Профил на drinchev
  drinchev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Народът не е глупав, г-н Бояджиев. Неосведомен, може би. Защо един не-тъп политик / журналист и други, които имат право на медийно присъствие не призна грешката си, че е пълнил твърде много главите на народа, с глупости и псевдо-теми?

  Как очаквате един обикновен човек да мисли, като юрист, при положение, че образованието в България е с ненадминато ниско качество и репутация?

  Как си представяте един обикновен човек да вземе информирано решение и едновременно да мисли с какви пари ще покрие разходите си?

  Защо всички телевизии се скъват да показват идиоти, герои в записи с вулгарно съдържание, вместо да призовават за национален протест срещу ... главния прокурор примерно. Или да инициират те референдум.

  Защо никой от интелектуалците не го прави?

  Да ... Много въпроси. Никакви отговори а само анализи.

  Ivan Drinchev
 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  "Ще ходим ли всички със зелени гащи"
  АКо народа каже-да, ще ходите!
  Даже хоро ще играете!

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  [quote#8:"Дон Кихот"]видяхме как циганите масово гласуват, защото някой им бил казал, че в противен случай ги чака глоба от 50 лева. [/quote]
  Глупости!
  Ти циганин виждал ли си някога да плаща глоба???

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  След като русоробите избраха Радеф, ще тръгнем и с зелени чорапЕ.

 23. 23 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2408 Весело

  До коментар [#20] от "Веселин Дечев":

  Мисуиш уи?

  Има базови неща дето ако некой ми посегне на тех просто не мое го мисля. Не ме интересува чии руски ботуши лиже. Просто ше го облитерирам

  chutzpah
 24. 24 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 392 Гневно

  До коментар [#19] от "drinchev":

  Защото никой от интелектуалците няма да събере публиката на Учиндолския простак. Точно защото народът е глупав. Чалга културата и имиграцията изцедиха и малкия потенциал който имахме. От там идва и съдържанието на медиите. Предлагат това което се търси.

 25. 25 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Зависи КОЙ ще спИчели конкурса за изработването на гащите и ще има ли светло зелени и тъмно зелени гащи.Иначе след Радев,вече трябва да чакаме зелените човечета.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  [quote#14:"не на безразличието"]

  а и славчо защо не включи примерно,лустрация декомунизация,нещо за съдебната реформа.[/quote]
  "Славчо" не е политик и не е длъжен д аоправя каквото и да било!
  Има си хора назначени за целта, които имат съответните правомощия и получават заплата за това!

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 27. 27 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 714 Неутрално

  КОЙ, стои зад референдума и КОЙ, иска и бърза да го облече в законова Форма? Отговора е ясен - същите, които се крият зад разни мюрета и се подиграват с невежеството на хората.Как ММ написа за 24 часа законопроект , пък и и веднага в симбиоза с Трифонов, бързат да го внесат в Парламента.Овладяха държавата, при спаха съвсем по Кашпировски народа, а нпоследствията -за тях никой не се и замисля.Парите в когото са, той ще определя и кой да управлява де юре, а де факто е КОЙ.ЖАлна ни майка от тази паст,която ни поглъщаи унищожава.

 28. 28 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Законът трябва да се изпълнява с добри намерения.
  И най-съвършената избирателна система да се въведе няма да промени кой знае какво, ако към нея се подходи с мисъл как да я заобиколим или изкривим в нечия полза.
  Или както е казал шаманът на индианците, "Недей да четеш Евангелието както Дяволът го чете."

  Аз не зареждам в Лукойл.
 29. 29 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1853 Весело

  До коментар [#5] от "оuzo":

  По-скоро Румен Гечев....

  Руските джуджета са най-големите в света. По два метра са високи, нищо че са джуджета.
 30. 30 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7987 Неутрално

  Чалгар разбира от политика колкото свиня от кладенчова вода!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 31. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10048 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Core":

  От години наред го подминавам и не го гледам вкъщи, но статията ни показва действителността, и аз съм суверен и не съм взела дори в ръката бюлетината за референдума.

 32. 32 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 790 Любопитно

  Резонни разсъждения, но толкова си може "мат'ряла". 2.5 млн. били ЗА нещо,което очакват да има обратния на реалните последствия ефект,но останалите няколко милиона какво правят. Къде бяха "гражданите" при дружното саботиране на министър Иванов и съдебната реформа / 204 депутати от всички цветове / ,при всекидневното нагълстване на Цацаров и компания?

 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10048 Неутрално

  До коментар [#30] от "lz2":

  Хубаво сравнение, него бях чувала ).

 34. 34 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Ако на автора баба му беше мъжка... и т.н.

  Няма ако!
  Народът гласува за точно определено нещо. Това, че на ляво- толерастите не им харесва, е друг въпрос.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 35. 35 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  И при пропорционална, и при мажоритарна система ще изберем еднакъв матрял. Само че мажоритарният избор ще вкара малко повече хора с лица в парламата, а не сива маса, посочена от бащицата. И тези хора ще имат малко по-голямо самочувствие и по-голяма независимост от началниците. Освен това мажоритарният избор вероятно ще вдигне активността.

  А че може да изберем в парламата някой анонимник-чукундур, вече го видяхме на президентските избори. Но това не е непременно по-лошо от сегашната сива маса от гласуващи по команда дупетати.

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Поредният соросоиден елементарен и евтин пасквил СРЕЩУ народната воля. Ако суверенът каже и хоро ще играете и друга песен ще пеете !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#31:"Peni Nikol"]не съм взела дори в ръката бюлетината за референдума.
  [/quote]
  И аз така, и сега си хапя гъза. Още само 11 999 като мен от цял народ и щеше да свали гащите всичкия курволяк по парламенти, министерства и знайни и незнайни държавни агенции.

 38. 38 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 942 Неутрално

  За съжаление, Слави го слушат, защото говори като мнозинството българи: нагло, безпардонно, с надути изрази и, най-вече, без никакво усещане за собствената си степен на компетентност. Народът иска да се самоунищожи! И го прави всячески и ежедневно.

  Затова "промяна не може да има", както се пееше преди двадесетина години.

 39. 39 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 465 Весело

  Зелени гащи може, но зелен панталон не слагам дори като ходя за риба.

 40. 40 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 294 Весело

  [quote#38:"lechevalier"]За съжаление[/quote]
  ... вашето измитане малко ще се забави. Първи ще бъдат Борисовци, Куневици, Пепита, Мокети, Раданци и всичкия останал "елит". После ще дойде другият елит: Славита, Барекци, Марешковци и Баневци. Но това няма да е краят; чакат още отзад Шишарки Пищови, Петна... Прочетете това, моля: http://www.nashdom.us/home/public/publikatsii/m.-veller--nu-chto-esche-ne-veritsja-chto-eto-konets
  ... макар че не вярвам в либералното си заслепение да схванете нещо.

 41. 41 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Core":

  Не гледам глупавото му шоу и не гласувах за референдума!

 42. 42 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Ако народа каже, че ще ходим със зелени гащи то значи че НАИСТИНА ТРЯБВА ДА ХОДИМ СЪС ЗЕЛНИЕ ГАЩИ ЩЕМ НЕ ЩЕМ. Защо не пресичате на червено, а само на зелено, Защо карате в дясното платно, защо ходите облечен?!? Вас питали ли са ви дали трябва да е така или някой друг е решил. Защо спазаваме закони, за които никой не ни е питал искаме ли ги или не. Спаваме ги нали? Сега дори народа е решил нещо, а не някакви индивиди в народното събрание, значи още повече трябва да го спазим! Точка. Няма какво да обсъждаме. Обсъждате ли правилника за движение по пътищата или го спазвате?!? Защо не ревете срещу задължителните социални осигуровки примерно /които от право са превърнати в задължение/? м? а ревете срещу решения на народа?

 43. 43 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 476 Неутрално

  С такива пишман "анализатори" определено няма много надежда!

 44. 44 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Трети пък (огромен брой хора) съзнателно не са участвали в референдума, защото го смятат за безсмислен и вреден и не искат да го легитимират."

  Ясен и Дойче веле както винаги дезинформират и преиначават. Това е характерно за хранениците на Държавния департамент.

  СЪЗНАТЕЛНО не са участвали в референдума ония, които са гласували за президент, но не и на референдума. А това са 422 666 души. Да се твърди, че 422 хиляди души са ОГРОМЕН брой, на фона на 3 милиона и 300 хиляди действителни гласове на първи тур за президент си е чиста ЛЪЖА.
  Останалите милиони не се интересуват от референдум, президент, политика, санкции и пр.

 45. 45 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#34:"mr. wonderworld."]Народът гласува за точно определено нещо. Това, че на ляво- толерастите [/quote]

  Тц.
  Ясен Бояджиев си е изявен ДЯСНО-толераст. Това е сигурно, както изгрева и след него залеза.

 46. 46 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 294 Весело

  [quote#44:"pe6kata"]СЪЗНАТЕЛНО не са участвали в референдума [/quote]
  ... около 13 000. Разликата междупрезидентския вот и референдум-думския.

 47. 47 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Гледай ги сега! Пак поръчкови "афторитетници"! Аман от вас, бре! Народът не е толкова глупав, че да го принизявате с подобен глупав въпрос за некакви "зелени гащи"! Освен това, всекиму е ясно, че подобен въпрос може да се зароди единствено в мозъци с доста голяма алиенация. А дори да го зададете, господине, народът ще ви се изсмее. Хайде, пробвайте! Не приравнявайте сериозните неща в живота с подобни безмислици.

 48. 48 Профил на spyrogyra.
  spyrogyra.
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Ако след Тиквата ще ме управлява Кратуната - тц, не съм навит!
  Да поздравим новото политическо светило с песента "Фалшив герой" на Тодор Колев. Същият, на който този гологлав индивид открадна шоуто. Ама нейсе, от малък си е готов за Голямата политика в полза на Клета Майка България ( и в частност Добруджа)

 49. 49 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  До коментар [#30] от "lz2":

  Разбира, разбира. То всекичиска да стане властимащ, но за да командва и да си реди нещата, а не да управлява държавата с файда за всички. До тук и Слави разбира.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 50. 50 Профил на nvarvarin
  nvarvarin
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":
  До коментар [#15] от "Сотир Методиев Пеевски":
  И до Ясен Бояджиев-преводача:

  http://www.slavishow.com/?s=%D0%A1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%80+%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2&submit=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8&lang=bg

 51. 51 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9641 Неутрално

  Популизмът е обхванал всички
  А риба се лови в мътни води, рибарите са много, дори и малката цаца иска да стане риболовец

 52. 52 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 787 Неутрално

  [quote#3:"The Core"]За начало - може би е уместно да накараме въпросния "шоумен" да ходи със зелени гащи, не ли?

  Демонстративно да му подминаваме "шоуто"...[/quote]
  Което аз лично правя от повече от година време.
  ИгнорСлавишоу!!!

 53. 53 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 584 Весело

  [quote#31:"Peni Nikol"]... и аз съм суверен и не съм взела дори в ръката бюлетината за референдума.[/quote]
  Че кой ти пречеше?
  Не си помръдна 3-те букви, за да гласуваш, а сега виеш на умряло, че всички са идиоти. А ти каква си?

 54. 54 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Пак "умен и красив" Защо коментираш Референдума ? Защо пак народа ...глупав ? Направи нещо сам...например къщичка за " Птички". Освен "негодната политическа класа" ,очевидно трябва да си ходи и "платената обслужваща журналистика" . Всъщност ...то май стана обидна дума и почти равно на ...
  Народът има право да греши .....с избора си. Виж за другите ...вече е криминално. По мъжки е да говориш за тоталната МАФИОТИЗАЦИЯ на държавата, а не за хора които искат да произведат гражданска енергия за нещо . От сутрин до късни доби ни казват колко ЛОШО идва с тази система. Нали видя какво казаха хората ,като журналисти като ВАС плашеха какво ще се случи ,...ако изберем този !!

 55. 55 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 398 Весело

  Тууу, тоя Слави, колко е страшен, щом продължават всеки ден да се бълват статии срещу "шоумена"!
  Чудя се, тия, дето плащат на сите стадо драскачи и лаячи, що не отидоха при Слави да го купят по-рано, а сега им се налага да плащат на армия от мурзилки? Да не би да не е искал да се продаде?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 56. 56 Профил на nev30511493
  nev30511493
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Анализът е доста на място. Повечето коментари против го доказват.

 57. 57 Профил на lwk33315971
  lwk33315971
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Авторът е некомпетентен или манипулатор: в Швейцария федералният референдум се решава с обикновено мнозинство на гласувалите(+мнозинство на кантоните) без изискване за избирателна активност, а не с половината от избирателите, както е написано в статията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах